domaće pivo

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
brewer

#51 Re: domaće pivo

Post by brewer »

cindrlimindrli wrote:
brewer wrote:što se meze tiče, imaš raznih piva i pivo se uparuje s hranom jednako kao vino. postoji mnoštvo knjiga na tu temu. postoje desertna piva, jako suha, srednje suha, slatka, desertna, s voćnim bouqetom, sa tzv "zemljanim" bouqetom, tamna, pržena, dimljena.... mah.... da ne nabrajam....
Svega sam probao, a nikad mi nece biti jasno kako je neko imao potrebu za ovim,

Image

Mislim da je mjesavina pivE i sirceta :?

ovo nema veze s pivom. ovo je cider, odnosno jabukovo vino. nema uopšte dodirnih tačaka s pivom. :)
cindrlimindrli

#52 Re: domaće pivo

Post by cindrlimindrli »

brewer wrote:ovo nema veze s pivom. ovo je cider, odnosno jabukovo vino. nema uopšte dodirnih tačaka s pivom.
A jbg, meni lik koji je kao domaci ovdje kaze jesi probao ovu pivU...ja popio jednu i povratio jetru. :)
brewer

#53 Re: domaće pivo

Post by brewer »

cindrlimindrli wrote:
brewer wrote:ovo nema veze s pivom. ovo je cider, odnosno jabukovo vino. nema uopšte dodirnih tačaka s pivom.
A jbg, meni lik koji je kao domaci ovdje kaze jesi probao ovu pivU...ja popio jednu i povratio jetru. :)
ma kakvi. ovo nije pivo. ovo je jednostavno vino od jabukovog soka. ništa više od toga.
Pitarrr82

#54 Re: domaće pivo

Post by Pitarrr82 »

Dje me nadje s temom, prosle godine kad sam bio u Engleskoj sam probao pive iz skoro cijelog svijeta od Jamajke do Japana, ovo s Jamajke je jedno od gorih koje sam probao dok me japansko moram reci prilicno iznenadilo...

Delirijum isto tako :thumbup:

Svaka cast na temi :thumbup:

Probao sam i engleski cider, nije za mene definitivno :mrgreen:
Last edited by Pitarrr82 on 06/07/2012 20:50, edited 1 time in total.
brewer

#55 Re: domaće pivo

Post by brewer »

Pitarrr82 wrote:Dje me nadje s temom, prosle godine kad sam bio u Engleskoj sam probao pive iz skoro cijelog svijeta od Jamajke do Japana, ovo s Jamajke je jedno od gorih koje sam probao dok je japansko moram reci prilicno me iznenadilo...

misliš na delirium tremens?? :D

imam jednu flašu kući. odlično belgijsko pivo!

Image
Pitarrr82

#56 Re: domaće pivo

Post by Pitarrr82 »

brewer wrote:
Pitarrr82 wrote:Dje me nadje s temom, prosle godine kad sam bio u Engleskoj sam probao pive iz skoro cijelog svijeta od Jamajke do Japana, ovo s Jamajke je jedno od gorih koje sam probao dok je japansko moram reci prilicno me iznenadilo...

misliš na delirium tremens?? :D

imam jednu flašu kući. odlično belgijsko pivo!

Da, englezi inace sipaju pint ali je ovo bilo 0,33 i prilicno skuplje od nekih drugih piva...

Kasnije sam saznao najbolje pivo na svijetu za 2008god.
brewer

#57 Re: domaće pivo

Post by brewer »

ja inače imam verziju od 0,75 l sa plutanim, žicom vezanim čepom kao kod šampanjca :)
Pitarrr82

#58 Re: domaće pivo

Post by Pitarrr82 »

Nazalost ime japanske pive ne znam, jbg sve na japanskom pise :mrgreen:

Hmm probao sam jos Fosters (Aussie) i neki engleski "ale" s pravo dobrom pricom na boci, moram se sjetiti imena samo...
cindrlimindrli

#59 Re: domaće pivo

Post by cindrlimindrli »

Kako nece valjat`, pa vidis kad je to pocelo cugat`...1654.
O'zone
Globalni moderator

#60 Re: domaće pivo

Post by O'zone »

brewer wrote:
O'zone wrote:Vidim ogormnu priliku za privatni biznis u budućnosti-uvozit ću kikiriki i pistacije jer se piva mora nečim zameziti :mrgreen:

što se meze tiče, imaš raznih piva i pivo se uparuje s hranom jednako kao vino. postoji mnoštvo knjiga na tu temu. postoje desertna piva, jako suha, srednje suha, slatka, desertna, s voćnim bouqetom, sa tzv "zemljanim" bouqetom, tamna, pržena, dimljena.... mah.... da ne nabrajam....

tako da kikiriki i pistacije i nisu baš neki izbor... :)
Iskreno kod nas samo mali broj ljudi zna sve ovo što si ti sad pobrojao i još uvjek im je glavni "meze produkt" kikiriki i pistacije slično i sa vinom mali broj ljudi stvarno kupuje vino i gušta u njemu ili ga kombinuje uz određene vrste hrane a veći da se obloče (sinulo sunce kad su došla tetrapak pakovanja jefitinog vina) za vikend izlazak.

:thumbup: za temu
brewer

#61 Re: domaće pivo

Post by brewer »

Pitarrr82 wrote:Nazalost ime japanske pive ne znam, jbg sve na japanskom pise :mrgreen:

Hmm probao sam jos Fosters (Aussie) i neki engleski "ale" s pravo dobrom pricom na boci, moram se sjetiti imena samo...

engleski ale ne znam da li si probao fullers ESB ili neko pivo od fullersa? a fosters je onako.....
nino90

#62 domaće pivo

Post by nino90 »

Nisam bolje teme odavno vidio
Bog te poslo forumasima da nas prosvijetlis :D
nego mene zanima ovako koliko kosta taj hobi ?
brewer

#63 Re: domaće pivo

Post by brewer »

reni-90 wrote:Nisam bolje teme odavno vidio
Bog te poslo forumasima da nas prosvijetlis :D
nego mene zanima ovako koliko kosta taj hobi ?
pa evo nabrojao sam osnovnu opremu sa cijenama. sirovine su relativno jeftine....
Pitarrr82

#64 Re: domaće pivo

Post by Pitarrr82 »

brewer wrote:
Pitarrr82 wrote:Nazalost ime japanske pive ne znam, jbg sve na japanskom pise :mrgreen:

engleski ale ne znam da li si probao fullers ESB ili neko pivo od fullersa? a fosters je onako.....

Da, Fosters nije nista specijano, Fullers nisam probao a ovo je imalo neki kao punk-erski omot s pravo dobro pricom aaa moram se sjetiti a bio sam i u pivari :mrgreen: ali mi nisu dali slikati :( pa sam ih peglao da mi objasne sta je "ale" ustvari :lol: :lol:
moa

#65 Re: domaće pivo

Post by moa »

Pravo dobra tema i samo da spomenem da se nekada zbog pive vodio rat :D...
insomnia78

#66 Re: domaće pivo

Post by insomnia78 »

Tema je prejaka.
Svaka cast majstore.

s' moje sokocalo
Pitarrr82

#67 Re: domaće pivo

Post by Pitarrr82 »

http://www.brewdog.com/

evo ga :mrgreen: , ovo sam dobio na poklon ranije pa sam ga pio i prije nego sam otisao u London...
Dendrlix

#68 Re: domaće pivo

Post by Dendrlix »

Radim cijelu noc, nedo ti Bog da odes spavati. :D
Koliko traje vrenje, odnosno koliko prodje vremena od mijesanja sastojaka do otvaranja boce? Kakva je situacija sa mahmurlukom? I ako ti nije zahmet da mi posaljes na private link na forum hr zajednice pivara.
Pitarrr82

#69 Re: domaće pivo

Post by Pitarrr82 »

Inace, taj "ale" kako je meni tamo receno je stvoren za vojsku koja je isla na osvajanja, dodaje se mnogo vise kvasca nego inace jer se piva tako teze kvarila i mogla je dosta duze da traje na putovanjima...
brewer

#70 Re: domaće pivo

Post by brewer »

Dendrlix wrote:Radim cijelu noc, nedo ti Bog da odes spavati. :D
Koliko traje vrenje, odnosno koliko prodje vremena od mijesanja sastojaka do otvaranja boce? Kakva je situacija sa mahmurlukom? I ako ti nije zahmet da mi posaljes na private link na forum hr zajednice pivara.
vrenje traje u prosjeku desetak dana, međutim potrebno je pustiti pivo da još neko vrijeme provede na kvascu jer se osim vrenja dešavaju i drugi procesi na mikrobiološkoj razini. neko pravilo je 21 dan primarnog i sekundarnog vrenja. nakon toga flaširanje i odležavanje u flašama najmanje 14 dana.

ovih 14 dana je minimum minimuma da bi se samo gaziralo. što duže leži to ljepše sazrijeva i okusi i mirisi se stapaju i postaju kompaktni. odležavanje u flašama zavisi od jačine piva. što je jače, to duže mora odležavati.

trenutno imam godinu dana star belgijski saison. stavio sam ga i na sliku u početnom postu. kakvo je to pivo ljudi dragi.... :)
Last edited by brewer on 06/07/2012 21:23, edited 1 time in total.
brewer

#71 Re: domaće pivo

Post by brewer »

Pitarrr82 wrote:Inace, taj "ale" kako je meni tamo receno je stvoren za vojsku koja je isla na osvajanja, dodaje se mnogo vise kvasca nego inace jer se piva tako teze kvarila i mogla je dosta duze da traje na putovanjima...

ufff, ti si ovo malo pomiješao. ne malo nego puno. ali pošto si osnovne stvari rekao, znam o čemu su ti pričali. radi se o stilu piva IPA (India pale ale)

o čemu se radi. britanci su imali masu kolonija svojevremeno. u indiji su bili pravo razvijeni i imali su brojnu vojsku. za moral vojske pivo je bilo najosnovnije u to vrijeme. međutim, put do indije traje mjesecima po užasnim vrućinama.

slali su u buradima svoja klasična piva i svaki put se pivo ukiselilo (djelovanje mliječne bakterije dovodi do pretvaranja etilnog alkohola u sirćetnu kiselinu, ovo je posebno izraženo na velikim vrućinama i samom mi se par puta ukiselilo pivo i morao sam ga baciti).....

nisu znali šta da rade jer se vojska bunila i tražila pivo koje je bilo nemoguće proizvesti u indiji.

neko je skontao sljedeće - napravit će tri puta jače pivo (alkohol trostruko jači) i trostruko više će staviti hmelja (koji je prirodni dezinficijens i ima antibakterijska svojstva)....time će se praktično konzervirati pivo, jer ta količina alkohola i hmelja neće dopustiti razvoj mliječne bakterije, a kad dođu u indiju planirali su razrijediti pivo s dva dijela vode i tako ga dijeliti vojnicima.

naravno, kako to obično biva, oficiri su redovno za svoje potrebe točili to nerazrijeđeno pivo, a ovoj sići su davali razrijeđeno. :D

tako je nastao pivski stil India Pale Ale. Još uvijek se proizvodi, naravno, kako u UK tako i u USA. jako je popularan pivski stil. stravično je gorko pivo zbog puno hmelja i užasno jako po alkoholu.
Pitarrr82

#72 Re: domaće pivo

Post by Pitarrr82 »

@brewer

Pa o tome ti i pricam, o tom brewdog pivu iznad koje se jos uvijek pravi na taj nacin... :mrgreen:

http://www.brewdog.com/product/punk-ipa

Znaci ne govorim o "ale" pivi nego konkretno ovoj punk pivi i da gorka do jaja, ne lezi mi nikako :-)
Last edited by Pitarrr82 on 06/07/2012 21:25, edited 1 time in total.
brewer

#73 Re: domaće pivo

Post by brewer »

Pitarrr82 wrote:@brewer

Pa o tome ti i pricam, o tom brewdog pivu iznad koje se jos uvijek pravi na taj nacin... :mrgreen:

da samo ne stavlja se više kvasca, nego hmelja, a pivo se radi sa jako puno alkohola. radio sam IPA i super mi je ispao. samo se pije iz čaša 0,2 ako hoćeš da potrefiš vrata poslije :D
Pitarrr82

#74 Re: domaće pivo

Post by Pitarrr82 »

brewer wrote:
Pitarrr82 wrote:@brewer

da samo ne stavlja se više kvasca, nego hmelja, a pivo se radi sa jako puno alkohola. radio sam IPA i super mi je ispao. samo se pije iz čaša 0,2 :D

A hmelj je u pitanju? Ja sam njih shvatio da je do kvasca..

Inace pored Deliriuma, Newcastle Brown ale... :thumbup:
brewer

#75 Re: domaće pivo

Post by brewer »

probao sam i NBA - odlično pivo također.
Post Reply