Pitarrr82 wrote:Inace, taj "ale" kako je meni tamo receno je stvoren za vojsku koja je isla na osvajanja, dodaje se mnogo vise kvasca nego inace jer se piva tako teze kvarila i mogla je dosta duze da traje na putovanjima...
ufff, ti si ovo malo pomiješao. ne malo nego puno. ali pošto si osnovne stvari rekao, znam o čemu su ti pričali. radi se o stilu piva IPA (India pale ale)
o čemu se radi. britanci su imali masu kolonija svojevremeno. u indiji su bili pravo razvijeni i imali su brojnu vojsku. za moral vojske pivo je bilo najosnovnije u to vrijeme. međutim, put do indije traje mjesecima po užasnim vrućinama.
slali su u buradima svoja klasična piva i svaki put se pivo ukiselilo (djelovanje mliječne bakterije dovodi do pretvaranja etilnog alkohola u sirćetnu kiselinu, ovo je posebno izraženo na velikim vrućinama i samom mi se par puta ukiselilo pivo i morao sam ga baciti).....
nisu znali šta da rade jer se vojska bunila i tražila pivo koje je bilo nemoguće proizvesti u indiji.
neko je skontao sljedeće - napravit će tri puta jače pivo (alkohol trostruko jači) i trostruko više će staviti hmelja (koji je prirodni dezinficijens i ima antibakterijska svojstva)....time će se praktično konzervirati pivo, jer ta količina alkohola i hmelja neće dopustiti razvoj mliječne bakterije, a kad dođu u indiju planirali su razrijediti pivo s dva dijela vode i tako ga dijeliti vojnicima.
naravno, kako to obično biva, oficiri su redovno za svoje potrebe točili to nerazrijeđeno pivo, a ovoj sići su davali razrijeđeno.
tako je nastao pivski stil India Pale Ale. Još uvijek se proizvodi, naravno, kako u UK tako i u USA. jako je popularan pivski stil. stravično je gorko pivo zbog puno hmelja i užasno jako po alkoholu.