Pirlo vs Xavi

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Post Reply
jeza u ledja

#51 Re: Pirlo vs Xavi

Post by jeza u ledja »

necko_hz wrote:
skenderija04 wrote:Reci da je Xavi tek od 2008 postao pravi igrac je poprilicno nedokumentovano. Xavi je npr. u sezoni 2004-05 bio proglasen najboljim igracem lige.
Pogrešno si razumio. Xavi je oduvijek bio strašan igrač, ali razlika između Xavija prije i poslije 2008 je očigledna. Tada je postao vanserijski igrač.
ultima_palabra wrote:Igrački, od Pirla ćemo češće vidjeti spektakularan potez, ali Xavi je konstantniji... kao mašina za protok lopte. Za mene Pirlo=Xavi.
Konstantniji je zato što je dio najboljeg tima svih vremena i najbolje reprezentacije u zadnjih nekoliko godina.
Pa tako reci brate. Ti si jedan od onih koji ima problem sa indvidualnim kvalitetama Barcinih igraca jer smatras da su previse izvikani zato sto igraju u najjacem timu svih vremena. Za razliku od njih, lako je izdvojiti nekoga poput Pirla u "prosjecnom" timu od koga mnogo vise u timu zavisi.
"Lako je Xaviju, Iniesti i Messiju igrati u Barceloni".
motachjointa

#52 Re: Pirlo vs Xavi

Post by motachjointa »

Pirlo uvijek, mada je i spanac vrhunski igrac :thumbup:
necko_hz

#53 Re: Pirlo vs Xavi

Post by necko_hz »

jeza u ledja wrote:Ne mozes ti vidjeti taj kvalitet ako se igrac ne krece. Da nije tako, igrali bi debeljuce.Ni sa zadnjom recenicom se ne slazem, a nije mi uopste jasno kako je ona povezana sa prvom jer se s njom ne objasnjava nista. Xavi je bolji defanzivac je TRCI i jer se vraca i oduzima lopte.
Obojica se vrhunski kreču, samo je u Španiji to kretanje zahtjevnije, jer je ono jedno od razloga ovakve dominacije zadnjih nekoliko godina. Pirlova uloga u Italiji je malo drugačija, stoga njegov radijus kretanja nije uočljiv kao Xavijev ili Iniestin.
- Druga stvar, presing koji stvaraju Španija i Barcelona se ne može porediti sa Italijanskim. Španci nadopunjuju jedni druge, oni su jedna cjelina u kojoj je svaka kockica podjednako važna. Upravo taj presing koji prave, omogučava Xaviju dobre defanzivne sposobnosti. Pirlo je individualno bolji defanzivac od Xavia.
jeza u ledja wrote:Prvo, ni Pirlo ni Xavi se ne bi snasli u Engleskoj, ako cemo realno. Pirlo se ne bi snasao ni u Barceloni, jer opet, ne trci
Previše olako rečeno. Da ne trči ne bi bio to što jeste. A šta je ?! - Jedan od najboljih veznjaka u posljednjih x godina. Tu prilagodba igra bitnu ulogu, ni Xavi se prije 2008 nije kretao ovako, tek je kasnije to usavršio, jer je sistem igre to zahtjevao.
- Pirlo ima bolji prodot, dinamičniji je igrač, a opet tehnički potkovan sa odličnim pregledom igre. Takvom igraču ima mjesta i u Španiji i u Engleskoj. ;-)
ultima_palabra wrote:Pa dobro, i Pirlove najbolje godine su bile u najboljoj ekipi tog doba - Milanu, i reprezentaciji koja je osvojila SP
Tadašnji Milan i tadašnja Italija nisu usporedive sa sadašnjom Barcelonom i Španijom. Ipak govorimo o najboljem timu svih vremena. ;-)
necko_hz

#54 Re: Pirlo vs Xavi

Post by necko_hz »

jeza u ledja wrote:Ti si jedan od onih koji ima problem sa indvidualnim kvalitetama Barcinih igraca jer smatras da su previse izvikani zato sto igraju u najjacem timu svih vremena. Za razliku od njih, lako je izdvojiti nekoga poput Pirla u "prosjecnom" timu od koga mnogo vise u timu zavisi. "Lako je Xaviju, Iniesti i Messiju igrati u Barceloni".
Nemam ja problema ni sa čim. Samo diskutujem i iznosim stavove. ;-)

Barcelona je skup sjajnih igrača koji nadopunjuju jedni druge. Svi zajedno čine jednu cjelinu i svi su manje više podjednako važne kockice u cijeloj toj slagalici. Međutim, mišljenja sam da mnogi igrači ne bi bili tako dominantni u nekoj drugoj ligi i nekom drugom sistemu igre. Po meni, jedini vrhunski individualci u Barceloni su Iniesta i Puyol.
todd_smith

#55 Re: Pirlo vs Xavi

Post by todd_smith »

necko_hz wrote:
jeza u ledja wrote:Ti si jedan od onih koji ima problem sa indvidualnim kvalitetama Barcinih igraca jer smatras da su previse izvikani zato sto igraju u najjacem timu svih vremena. Za razliku od njih, lako je izdvojiti nekoga poput Pirla u "prosjecnom" timu od koga mnogo vise u timu zavisi. "Lako je Xaviju, Iniesti i Messiju igrati u Barceloni".
Nemam ja problema ni sa čim. Samo diskutujem i iznosim stavove. ;-)

Barcelona je skup sjajnih igrača koji nadopunjuju jedni druge. Svi zajedno čine jednu cjelinu i svi su manje više podjednako važne kockice u cijeloj toj slagalici. Međutim, mišljenja sam da mnogi igrači ne bi bili tako dominantni u nekoj drugoj ligi i nekom drugom sistemu igre. Po meni, jedini vrhunski individualci u Barceloni su Iniesta i Puyol.
Pa zar nije dovoljan dokaz da bi mogli, kada ti isti igraci (osim Messija) osvajaju titule prvaka svijeta i Europe?
necko_hz

#56 Re: Pirlo vs Xavi

Post by necko_hz »

todd_smith wrote:Pa zar nije dovoljan dokaz da bi mogli, kada ti isti igraci (osim Messija) osvajaju titule prvaka svijeta i Europe?
Budimo realni, koliko se filozofija Barcine igre razlikuje u odnosu na filozofiju igre Španske reprezentacije ?! - Nimalo. 6 igrača iz Barcelone igra u Španiji + još nekoliko iz Real Madrida. Odlično se poznaju, gledamo bezbroj pasova kao u Barci, vrhunski presing, posjed lopte, dakle sve je isto. Nije se tu baš teško uklopiti. ;-)
jeza u ledja

#57 Re: Pirlo vs Xavi

Post by jeza u ledja »

necko_hz wrote:Obojica se vrhunski kreču, samo je u Španiji to kretanje zahtjevnije, jer je ono jedno od razloga ovakve dominacije zadnjih nekoliko godina. Pirlova uloga u Italiji je malo drugačija, stoga njegov radijus kretanja nije uočljiv kao Xavijev ili Iniestin.
- Druga stvar, presing koji stvaraju Španija i Barcelona se ne može porediti sa Italijanskim. Španci nadopunjuju jedni druge, oni su jedna cjelina u kojoj je svaka kockica podjednako važna. Upravo taj presing koji prave, omogučava Xaviju dobre defanzivne sposobnosti. Pirlo je individualno bolji defanzivac od Xavia.
Buraz, Xavijevo trcanje u defanzivi je krucijalno za taj visoki presing Barcelone kada nemaju loptu. On je taj koji sa svojom trkom u sredini najvise doprinosi brzom vracanju lopte u posjed svog tima. Ne Busquets, ne Iniesta, i sigurno ne Messi, vec upravo Xavi. I opet si ponovio da je Pirlo bolji defanzivac od Xavija bez da si ijedan argument u korist toga naveo. Pirlo nije taj koji je zaduzen da oduzima lopte. Uopste.
Previše olako rečeno. Da ne trči ne bi bio to što jeste. A šta je ?! - Jedan od najboljih veznjaka u posljednjih x godina. Tu prilagodba igra bitnu ulogu, ni Xavi se prije 2008 nije kretao ovako, tek je kasnije to usavršio, jer je sistem igre to zahtjevao.
- Pirlo ima bolji prodot, dinamičniji je igrač, a opet tehnički potkovan sa odličnim pregledom igre. Takvom igraču ima mjesta i u Španiji i u Engleskoj. ;-)
Da ne trci bio bi ono sto je Pirlo.
I ne znam sta tacno mislis pod prodor, mislis brzinu u napadu ili driblanje? Mislim da ovo prvo nemaju ni jedan ni drugi. U driblanju i kontroli lopte su odlicni, ali ima i mnogo boljih igraca u tom smislu od njih, cak i nekih manje poznatih, ali im fali pamet.
Jedino u cemu je Pirlo bolji su duge lopte u zraku, u sta ukljucujem i sut.
Za Englesku, pa ima li ijedan igrac slican njima gore? Modric? Po meni mnogo brzi igrac od ove dvojice, odnosno bar je tako primoran da igra. Gore nema hopa cupa, u dva poteza ako nisi na protivnickoj polovini ti si gotov.
Lucas Leiva

#58 Re: Pirlo vs Xavi

Post by Lucas Leiva »

Pirlo i Xavi su jedan level, ali je Paul Sholes level iznad obojice!
caros

#59 Re: Pirlo vs Xavi

Post by caros »

Lucas Leiva wrote:Pirlo i Xavi su jedan level, ali je Paul Scholes level iznad obojice!
:thumbup:

I da, Jens Jeremies je bio bolji i od Pirlogeja i Čavija zajedno.
jeza u ledja

#60 Re: Pirlo vs Xavi

Post by jeza u ledja »

:roll:
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#61 Re: Pirlo vs Xavi

Post by Entropio »

Lucas Leiva wrote:Pirlo i Xavi su jedan level, ali je Paul Sholes level iznad obojice!
Xavi: "In the last 15 to 20 years the best central midfielder that I have seen — the most complete — is Scholes. Scholes is a spectacular player who has everything. He can play the final pass, he can score, he is strong, he never gets knocked off the ball and he doesn’t give possession away. If he had been Spanish then maybe he would have been valued more."
jeza u ledja

#62 Re: Pirlo vs Xavi

Post by jeza u ledja »

Samo sam cekao kad ce neko to kvotati po hiljaditi put.
necko_hz

#63 Re: Pirlo vs Xavi

Post by necko_hz »

jeza u ledja wrote:Da ne trci bio bi ono sto je Pirlo
Ne znam da li shvataš, ali po ovim konstatacijama ispada da Pirlo samo tapka u mjestu ?! :) A to definitivno nije istina. Važno je samo šta određeni trener, stil i reprezentacija zahtjeva od igrača, tj. u ovom slučaju Pirla, odnosno Xavija. U Španiji je to vrhunsko kretanje bez lopte (ne radi to samo Xavi, već i ostali igrači, uključujući i odbrambene) i to je samo jedna u nizu stvari koje tika taka taktika zahtjeva, u Italiji su dugi pasovi, preskakanje igre, sporiji ritam itd.
jeza u ledja wrote:I ne znam sta tacno mislis pod prodor, mislis brzinu u napadu ili driblanje?
I jedno i drugo. Dribling iz mjesta, kontrola lopte u trku, brzina i dinamika u svemu tome. Pirlo je bolji u tome od Xavija. To je ujedno odgovor i na tvoju konstataciju
jeza u ledja wrote:Jedino u cemu je Pirlo bolji su duge lopte u zraku, u sta ukljucujem i sut.
jeza u ledja wrote:U driblanju i kontroli lopte su odlicni, ali ima i mnogo boljih igraca u tom smislu od njih, cak i nekih manje poznatih, ali im fali pamet.
Kad budu imali pamet i nauče iskoristiti svoj kvalitet na pravi način, onda će biti jednako dobri ili bolji od njih dvojice. ;-) Naravno, za takvo nešto su potrebni i rezultati. ;-)
jeza u ledja wrote:Za Englesku, pa ima li ijedan igrac slican njima gore? Modric? Po meni mnogo brzi igrac od ove dvojice, odnosno bar je tako primoran da igra. Gore nema hopa cupa, u dva poteza ako nisi na protivnickoj polovini ti si gotov.
Pirlo ima odličan pregled igre i vrhunski tajming. Raznovrstan je to igrač i u svom prajmu bi definitivno bio odličan veznjak i u Engleskoj ligi. Sada više ne, jer ipak godine čine svoje, a fizikalije najviše dolaze do izražaja u EPL, jer se više igra na dinamiku i snagu, a manje na suhi kvalitet.
Last edited by necko_hz on 25/06/2012 23:54, edited 2 times in total.
l33t

#64 Re: Pirlo vs Xavi

Post by l33t »

Pirlo ! :) ma i Xavi je odlican :D

i bas hvala onome ko je spomenuo legendu Zizua sad me je uhvatila nostalgija :(

Zidane FTW
Korisničkoime

#65 Re: Pirlo vs Xavi

Post by Korisničkoime »

Kako onaj sa HTV reče Xavi je zadnje pogrešno dodavanje imao kad je igrao u kadetima ali eto sad Pirlo igra 30 godina vrhunski i izmislio za najboljeg veznjaka svijeta fudbal. Pirlo je majstor nema tu dileme ali onu preciznost pogotovo kod onakve brzine kretanja lopte uz skoro savršenu preglednost igre i to u kontinuitetu može samo Xavi danas da igra.
Sad eto došli stručnjaci do zaključka kako Xavi samo u Braci može dobro da igra, u najboljem klubu na svijetu ono u kakvom lošijem klubu se ne bi bio ovo što jeste :-). I naravno može da igra samo najzahtjevniju vrstu fudbala kako je mi zovemo tika-taka neki jednostavniju taktiku lik ne može poput npr. autobusa ili bunkera nema šta logično. Isto kao da se kaže ma može Schumaher vozit dobro po mokrom asfaltu i krivinama de ga na suh asfalt i pravac kakav tad bi podbacio. :-)
burgundy

#66 Re: Pirlo vs Xavi

Post by burgundy »

ultima_palabra wrote:Pirlo bio veliki talenat kao ofanzivni vezni... njegova karijera nije baš išla sjajno, dok mu Ancelotti nije promijenio poziciju. Neki će reći slučajno, jer je pokušavao uskladiti njega i Rui Costu u istom timu. Bio duša Ancelottijevog Milana, zadnje 2-3 godine osjetilo se zasićenje u Milanu i onda je napravio sjajan potez, prelazak u Juventus gdje igra kao u najboljim danima.

Xavi isto bio veliki talenat, ali nije imao konstantu... čak se razmišljalo o prodaji, sve dok dolazak Davidsa nije spasio Barcu i Rijkaarda 2004. Poslije toga se Xavi preporodio i postao reprezentativac, a dolaskom Guardiole i najbolji na svijetu na svojoj poziciji. Zadnju sezonu malo usporio zbog povreda.

Igrački, od Pirla ćemo češće vidjeti spektakularan potez, ali Xavi je konstantniji... kao mašina za protok lopte. Za mene Pirlo=Xavi.
Vise mit nego istina.Pirlo je igrao kao zadnji vezni u Breši pod Mazzoneom.Pirlo kao ofanzivni vezni je jednostavno prespor.Ancelotti je Pirla samo postavio gdje mu je i mjesto,dok su u Interu pokusavali neke eksperimente.

necko_hz

#67 Re: Pirlo vs Xavi

Post by necko_hz »

Korisničkoime wrote:ali eto sad Pirlo igra 30 godina vrhunski i izmislio za najboljeg veznjaka svijeta fudbal.
Pirlo je oduvijek igrao vrhunski. Bilo je tu i sitnih padova, ali kontinuitet vrhunskog igranja je definitivno na njegovoj strani. Iniesta je upgrade verzija Xavija, samim tim i bolji igrač od dotičnog. Tu teza o Xaviju kao najboljem veznjaku pada u vodu. Možemo ga zvati najbolji veznjak uz ili poslije Inieste.
Korisničkoime wrote:Sad eto došli stručnjaci do zaključka
Stavi "stručnjaci" pod navodnike.
caros

#68 Re: Pirlo vs Xavi

Post by caros »

Joj Alla'am, da lik ne zabi onaj penal, ne bi niko ni pričao o njemu. :roll:
LSD

#69 Re: Pirlo vs Xavi

Post by LSD »

caros wrote:Joj Alla'am, da lik ne zabi onaj penal, ne bi niko ni pričao o njemu. :roll:
Ma pusti ba....rekoh vec , bolje bi bilo da su otvorili temu tipa Messi vs. Cazorla...manje bi ofirno bilo ;-)

Xavi je zakinut za dvije Zlatne lopte na uštrb klupskog kolege Messia....Pirla ni na mapi nije bilo u tim kombinacijama.
Last edited by LSD on 26/06/2012 00:16, edited 1 time in total.
caros

#70 Re: Pirlo vs Xavi

Post by caros »

Čekaj da Xavi zabije tu jebenu panenku.
necko_hz

#71 Re: Pirlo vs Xavi

Post by necko_hz »

Drugovi, davno je apsolvirano da je Xavi statistički bolji igrač. Ovdje govorimo o all round karakteristikama jednog i drugog igrača. Mislim da sam rekao što sam imao, vakat spavati. Živjeli. :thumbup:
jeza u ledja

#72 Re: Pirlo vs Xavi

Post by jeza u ledja »

necko_hz wrote:Ne znam da li shvataš, ali po ovim konstatacijama ispada da Pirlo samo tapka u mjestu ?! :) A to definitivno nije istina. Važno je samo šta određeni trener, stil i reprezentacija zahtjeva od igrača, tj. u ovom slučaju Pirla, odnosno Xavija. U Španiji je to vrhunsko kretanje bez lopte (ne radi to samo Xavi, već i ostali igrači, uključujući i odbrambene) i to je samo jedna u nizu stvari koje tika taka taktika zahtjeva, u Italiji su dugi pasovi, preskakanje igre, sporiji ritam itd.
E jebiga sad, ne tapka u mjestu pobogu, ali poenta onoga sto govorim je da Xavi mnogo veci radijus pokriva i brze se izvlaci na potrebne pozicije.
Te drugo, vise pridonosi oduzimanju lopte od Pirla.
jeza u ledja wrote:I jedno i drugo. Dribling iz mjesta, kontrola lopte u trku, brzina i dinamika u svemu tome. Pirlo je bolji u tome od Xavija. To je ujedno odgovor i na tvoju konstataciju
Hmm, haj dobro. Xavija rijedje vidjamo u prodorima, ali frajer je malo manje orjentisan na gol nego Pirlo.
Recimo, spomenuo si Iniestu, e on bas ima taj prodor koji Xavi nema, ali nije ista vrsta igraca kao ova dvojica.
Sto se tice driblanja, ne znam oni svi rade cuda sa loptom. Iniesta posebno.
jeza u ledja

#73 Re: Pirlo vs Xavi

Post by jeza u ledja »

necko_hz wrote:Drugovi, davno je apsolvirano da je Xavi statistički bolji igrač. Ovdje govorimo o all round karakteristikama jednog i drugog igrača. Mislim da sam rekao što sam imao, vakat spavati. Živjeli. :thumbup:
Haj ziv bio. :thumbup:

Slozili smo se da se necemo sloziti. :D
necko_hz

#74 Re: Pirlo vs Xavi

Post by necko_hz »

Evo me Ježu :mrgreen:

Samo mala replika. ;-) Spomenuo si nešto u svom postu, na što sam ti svo vrijeme skretao pažnju.
jeza u ledja wrote: Xavi mnogo veci radijus pokriva i brze se izvlaci na potrebne pozicije.
jeza u ledja wrote:Xavija rijedje vidjamo u prodorima, ali frajer je malo manje orjentisan na gol nego Pirlo.
Xavi pokriva veći radijus kretanja, jer to igra Barcelone i Španije zahtjeva. Tu kretanje, presing po cijelom terenu, i posjed lopte igraju glavnu ulogu.
Međutim, za razliku od Pirla, rijetko ga (nikad) ne viđamo u prodorima. Zašto ?! Zato što ne mora to raditi, to nije u njegovoj domeni. Pirlo mora, jer mu suigrači ne omogučavaju toliko prostora, kao što je slučaj u Španiji, pa on sam mora praviti višak. Složićemo se da su im uloge u timu drugačije i da se moraju prilagođavati različitim stilovima. Zato Xavi ima veći radijus kretanja, a Pirlo više prodora, ubacivanja, dugih lopti, driblinga itd.

Uglavnom, natavrljasmo nekako, i mislim da smo bar donekle našli zajedničku tačku oko koje se možemo složiti. :thumbup: Sad fakat odoh. :)
jeza u ledja

#75 Re: Pirlo vs Xavi

Post by jeza u ledja »

Pa da, Pirlo ima vazniju ulogu u svom timu nego Xavi u svom.

Zbog toga mislim da je njegova jacina prenaglasena i mislim da je to inace slucaj kad se porede igraci Barcelone sa igracima u timovima od kojih ovisi igra cijele ekipe.
Post Reply