Lokalni izbori 2012
- Better Man
#51 Re: Lokalni izbori 2012
Mislim da neki od ovih aktuelnih nacelnika nece moci biti ponovo kandidati, jer je ogranicen broj mandata nacelnika, tj. koliko puta mozes biti izabran za nacelnika! Zar SDP nema nikog boljeg za opcinu Centar od Dzevada Becirevica, koji nije ni do koljena najboljem nacelniku navedene Opcine Ljubisi Markovicu?
Last edited by Better Man on 01/07/2012 15:58, edited 1 time in total.
- poznanik
#52 Re: Lokalni izbori 2012
Bosnjak333 wrote:Znas li sta je SDP u Donjem Vakufu napravio??Nacelnik opcine je bio iz SDA,a SDP je imao najvise opcinskih vijecnika(6) pa su kao nezadovljni radom nacelnika pokrenuli nove izbore na kojima su gradjani trebali da se izjasne da li su za nacelnika ili protiv.Gradjani su naravno podrzali nacelnika,a SDP je za izbore potrosio 60.000 KM novca koji je bio namijenjen za izgradnju sportske dvorane u ovom gradu.
Zavidno je kako je neko uspio proračunati izgradnju sportske dvorane za 60.000 KM
-
ushtap
#53 Re: Lokalni izbori 2012
A i jetra mu je haman helacnaldzik wrote:komandant mark
Evo i Tuzla:
Jasmin Imamovic (SDP) vs Adi Rifatbegovic (SDA)
Prim. dr. Adi Rifatbegović specijalista za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju
Vrijeme je da i Jasmin "ode u zaborav"..."strucnjak za moral"
-
Bosnjak333
#54 Re: Lokalni izbori 2012
Nije bitno da li je ona kostala 60.000 KM ili 200.000,dio novca za izgradnju bi svakako falio i ona se ne bi mogla zavrsiti.Zivim za dan kad cete vi SDP-ovci nesto iskreno reci,samo jednu recenicu u kojoj nece biti prevare,lazi i dvolicnosti.poznanik wrote:Bosnjak333 wrote:Znas li sta je SDP u Donjem Vakufu napravio??Nacelnik opcine je bio iz SDA,a SDP je imao najvise opcinskih vijecnika(6) pa su kao nezadovljni radom nacelnika pokrenuli nove izbore na kojima su gradjani trebali da se izjasne da li su za nacelnika ili protiv.Gradjani su naravno podrzali nacelnika,a SDP je za izbore potrosio 60.000 KM novca koji je bio namijenjen za izgradnju sportske dvorane u ovom gradu.
Zavidno je kako je neko uspio proračunati izgradnju sportske dvorane za 60.000 KM
- poznanik
#55 Re: Lokalni izbori 2012
Bosnjak333 wrote:Nije bitno da li je ona kostala 60.000 KM ili 200.000,dio novca za izgradnju bi svakako falio i ona se ne bi mogla zavrsiti.Zivim za dan kad cete vi SDP-ovci nesto iskreno reci,samo jednu recenicu u kojoj nece biti prevare,lazi i dvolicnosti.poznanik wrote:Zavidno je kako je neko uspio proračunati izgradnju sportske dvorane za 60.000 KMBosnjak333 wrote:Znas li sta je SDP u Donjem Vakufu napravio??Nacelnik opcine je bio iz SDA,a SDP je imao najvise opcinskih vijecnika(6) pa su kao nezadovljni radom nacelnika pokrenuli nove izbore na kojima su gradjani trebali da se izjasne da li su za nacelnika ili protiv.Gradjani su naravno podrzali nacelnika,a SDP je za izbore potrosio 60.000 KM novca koji je bio namijenjen za izgradnju sportske dvorane u ovom gradu.
Zar u tvojoj prethodnoj rečenici o "60.000 KM novca..." nije bilo sasvim dovoljno "prevare,lazi i dvolicnosti"?
Sasvim je nebitno, ali eto, da napomenem - ne pripadam nijednoj političkoj organizaciji u BiH, manje-više sve su iste
-
Bosnjak333
#56 Re: Lokalni izbori 2012
Da,ali sada po tebi 60.000 KM je nebitno?Nek SDP pokrade sve bit ce nebitno,a ako druga stranka to uradi imaju FTV i Avaz.poznanik wrote:
Zar u tvojoj prethodnoj rečenici o "60.000 KM novca..." nije bilo sasvim dovoljno "prevare,lazi i dvolicnosti"?
Sasvim je nebitno, ali eto, da napomenem - ne pripadam nijednoj političkoj organizaciji u BiH, manje-više sve su iste
- poznanik
#57 Re: Lokalni izbori 2012
Mnogo više se, godinama već, daje bespovratnog novca vjerskim organizacijama. Za te pare mogli su biti izgrađeni brojni sportski objekti, ili su mogli biti finansirani mladi ljudi u sportskim aktivnostima, i sl., a sve iz nadležnosti lokalne samouprave.Bosnjak333 wrote:Da,ali sada po tebi 60.000 KM je nebitno? Nek SDP pokrade sve bit ce nebitno,a ako druga stranka to uradi imaju FTV i Avaz.
Nisam siguran da je SDP inicirao i godinama do sad dijelio te "vjerske" grantove
-
Bosnjak333
#58 Re: Lokalni izbori 2012
To je to,nemamo argumenata i skrecemo sa teme.Kakva stranak,takvi glasaci...poznanik wrote:Mnogo više se, godinama već, daje bespovratnog novca vjerskim organizacijama. Za te pare mogli su biti izgrađeni brojni sportski objekti, ili su mogli biti finansirani mladi ljudi u sportskim aktivnostima, i sl., a sve iz nadležnosti lokalne samouprave.Bosnjak333 wrote:Da,ali sada po tebi 60.000 KM je nebitno? Nek SDP pokrade sve bit ce nebitno,a ako druga stranka to uradi imaju FTV i Avaz.
Nisam siguran da je SDP inicirao i godinama do sad dijelio te "vjerske" grantove
- sabina1
- Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.
#59 Re: Lokalni izbori 2012
Iako po Ustavu živimo u građanskoj državi , sekularizam izbija na svim poljima ali je činjenica da to stanovnici žele.poznanik wrote:Mnogo više se, godinama već, daje bespovratnog novca vjerskim organizacijama. Za te pare mogli su biti izgrađeni brojni sportski objekti, ili su mogli biti finansirani mladi ljudi u sportskim aktivnostima, i sl., a sve iz nadležnosti lokalne samouprave.Bosnjak333 wrote:Da,ali sada po tebi 60.000 KM je nebitno? Nek SDP pokrade sve bit ce nebitno,a ako druga stranka to uradi imaju FTV i Avaz.
Vjerske institucije prije rata ni izbliza nisu bile finansirane od države u iznosima kao što sada jesu, i nisu imale nikakvih problema niti u funkcionisanju niti u održavanju infrastrukture.
No ,stanovnici žele suprotno. Žele velike , moderne religijske objekte i to je njihovo pravo. Svako "diranje" u novac religijskih institucija je maltene ravan državnom udaru. Što zbog "galame" religijskih institucija što zbog stanovnika koji to smatraju udarom na naciju , kulturu , pravo na opstanak.
Pitanje je da li ćemo ikada biti svjesni važnosti svih drugih segmenata života kao što smo svjesni važnosti pripadanju nekoj religijskoj skupini. Zbog toga je ovo "tema koja se ne dira".
-
Bosnjak333
#60 Re: Lokalni izbori 2012
Jeste ravan drzavnom udaru jer tebe niko ne tjera da dajes taj novac,a nemas pravo da prigovaras nama koji ga dajemo!tvsabina wrote:Iako po Ustavu živimo u građanskoj državi , sekularizam izbija na svim poljima ali je činjenica da to stanovnici žele.poznanik wrote:Mnogo više se, godinama već, daje bespovratnog novca vjerskim organizacijama. Za te pare mogli su biti izgrađeni brojni sportski objekti, ili su mogli biti finansirani mladi ljudi u sportskim aktivnostima, i sl., a sve iz nadležnosti lokalne samouprave.Bosnjak333 wrote:Da,ali sada po tebi 60.000 KM je nebitno? Nek SDP pokrade sve bit ce nebitno,a ako druga stranka to uradi imaju FTV i Avaz.
Vjerske institucije prije rata ni izbliza nisu bile finansirane od države u iznosima kao što sada jesu, i nisu imale nikakvih problema niti u funkcionisanju niti u održavanju infrastrukture.
No ,stanovnici žele suprotno. Žele velike , moderne religijske objekte i to je njihovo pravo. Svako "diranje" u novac religijskih institucija je maltene ravan državnom udaru. Što zbog "galame" religijskih institucija što zbog stanovnika koji to smatraju udarom na naciju , kulturu , pravo na opstanak.
Pitanje je da li ćemo ikada biti svjesni važnosti svih drugih segmenata života kao što smo svjesni važnosti pripadanju nekoj religijskoj skupini. Zbog toga je ovo "tema koja se ne dira".
- sabina1
#61 Re: Lokalni izbori 2012
Prilično sam sigurna da i moj novac makar na lokalnom nivou (uplatom raznih taksi ili riješenja u opštini) ipak odlazi religijskim institucijama , no ovdje je poznanik ekspert pa bih voljela da ovo prokomentariše. Dobrovoljne donacije su nešto sasvim deseto ali opštine finansiraju rad religijskih institucija. Bilo bi sjajno kada bih ja svoj novac mogla usmjeriti gdje želim a ti svoj gdje želiš. S tim da ako bih ja tražila da se od mog novca školi kupi 10 bicikala za biciklističku sekciju , bilo bi fer da tvoje dijete ne koristi taj bicikl jer moje neće koristiti religijsku instituciju.Bosnjak333 wrote:Jeste ravan drzavnom udaru jer tebe niko ne tjera da dajes taj novac,a nemas pravo da prigovaras nama koji ga dajemo!tvsabina wrote:Iako po Ustavu živimo u građanskoj državi , sekularizam izbija na svim poljima ali je činjenica da to stanovnici žele.poznanik wrote: Mnogo više se, godinama već, daje bespovratnog novca vjerskim organizacijama. Za te pare mogli su biti izgrađeni brojni sportski objekti, ili su mogli biti finansirani mladi ljudi u sportskim aktivnostima, i sl., a sve iz nadležnosti lokalne samouprave.
Vidiš dakle da to nije dobro.Ta segregacija jer sva djeca su NAŠA a ona trebaju biti zdrava,sita,sretna i obrazovana i da imaju puno vremena za bezbrižnu igru. Zajednički interes je zajednički interes. I moj i tvoj. Bez obzira na ideološke suprotnosti ili religijsku afirmaciju/negaciju. Zbog toga treba postojati kompromis ne samo na lokalnom nivou nego svugdje. Ne zbog tebe ili mene. Već zbog naše djece.
-
Bosnjak333
#62 Re: Lokalni izbori 2012
Ne,ne i opet ne!Opcina ne finansira izgradnju vjerskih objekata ukoliko nisu kulturni spomenici tipa Gazi Husrev-begova dzamija,Ferhadija,Arnaudija i druge i pored toga jos finansira vjerske manifestacije,ali u cilju da i ona od njih naravno zaradi.Ja jos ne poznajem slucajeve gdje je opcina finansirala gradnje dzamije jer tu u 99 % cine same dzematlije tako da nema potrebe da se zalis.I moj novac odlazi tamo gdje ja ne zelim jer drzava finansira uvoz alkohola,duhana i slicnih sranja.Uvijek se vadite na vjerske institucije i uvijek su vam one krive,kamo srece da ti finansiras bilo sta od vjerskih objekata...tvsabina wrote:
Prilično sam sigurna da i moj novac makar na lokalnom nivou (uplatom raznih taksi ili riješenja u opštini) ipak odlazi religijskim institucijama , no ovdje je poznanik ekspert pa bih voljela da ovo prokomentariše. Dobrovoljne donacije su nešto sasvim deseto ali opštine finansiraju rad religijskih institucija. Bilo bi sjajno kada bih ja svoj novac mogla usmjeriti gdje želim a ti svoj gdje želiš. S tim da ako bih ja tražila da se od mog novca školi kupi 10 bicikala za biciklističku sekciju , bilo bi fer da tvoje dijete ne koristi taj bicikl jer moje neće koristiti religijsku instituciju.
Vidiš dakle da to nije dobro.Ta segregacija jer sva djeca su NAŠA a ona trebaju biti zdrava,sita,sretna i obrazovana i da imaju puno vremena za bezbrižnu igru. Zajednički interes je zajednički interes. I moj i tvoj. Bez obzira na ideološke suprotnosti ili religijsku afirmaciju/negaciju. Zbog toga treba postojati kompromis ne samo na lokalnom nivou nego svugdje. Ne zbog tebe ili mene. Već zbog naše djece.
-
Bosnjak333
#63 Re: Lokalni izbori 2012
http://www.kip.ba/2012/06/30/poznati-ka ... v-muslica/
Novi duel Emdzada Galijasevica i Albina Muslica.
Novi duel Emdzada Galijasevica i Albina Muslica.
-
SaMaster
#64 Re: Lokalni izbori 2012
komandant mark wrote:Najavljeni kandidati u Sarajevu dosta tanki:
Centar: Dzevad Becirevic (SDP) vs Aljosa Campara (SDA)
Stari Grad: Ibrahim Hadzibajric (SBB) vs Abdulah Skaka (SDA)
Novi Grad: Aner Suman (SDP) vs Safet Keso (SDA)
Novo Sarajevo: Nedzad Koldzo (SDA) vs Dzelaludin Muharemovic (SDP)
Safet Keso vise nije kandidat u Novom gradu. Covjek se povukao zbog zdravstvenih prolema. Kandidat ispred SDA je Semir Efendic.
- Ricken
#65 Re: Lokalni izbori 2012
Majke ti kako država finansira uvoz cigareta i alkohola, valjda se finansira iz uvoza visoko tarifne robe?Bosnjak333 wrote:Ne,ne i opet ne!Opcina ne finansira izgradnju vjerskih objekata ukoliko nisu kulturni spomenici tipa Gazi Husrev-begova dzamija,Ferhadija,Arnaudija i druge i pored toga jos finansira vjerske manifestacije,ali u cilju da i ona od njih naravno zaradi.Ja jos ne poznajem slucajeve gdje je opcina finansirala gradnje dzamije jer tu u 99 % cine same dzematlije tako da nema potrebe da se zalis.I moj novac odlazi tamo gdje ja ne zelim jer drzava finansira uvoz alkohola,duhana i slicnih sranja.Uvijek se vadite na vjerske institucije i uvijek su vam one krive,kamo srece da ti finansiras bilo sta od vjerskih objekata...tvsabina wrote:
Prilično sam sigurna da i moj novac makar na lokalnom nivou (uplatom raznih taksi ili riješenja u opštini) ipak odlazi religijskim institucijama , no ovdje je poznanik ekspert pa bih voljela da ovo prokomentariše. Dobrovoljne donacije su nešto sasvim deseto ali opštine finansiraju rad religijskih institucija. Bilo bi sjajno kada bih ja svoj novac mogla usmjeriti gdje želim a ti svoj gdje želiš. S tim da ako bih ja tražila da se od mog novca školi kupi 10 bicikala za biciklističku sekciju , bilo bi fer da tvoje dijete ne koristi taj bicikl jer moje neće koristiti religijsku instituciju.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#66 Re: Lokalni izbori 2012
Čuj Emina Ganić 
- sabina1
#67 Re: Lokalni izbori 2012
Ok. Ne gradi ih. Da li ih ODRŽAVA ??? Izdvaja li sredstva za "djelovanje" vjerskih institucija ?Bosnjak333 wrote:Ne,ne i opet ne!Opcina ne finansira izgradnju vjerskih objekata ukoliko nisu kulturni spomenici tipa Gazi Husrev-begova dzamija,Ferhadija,Arnaudija i druge i pored toga jos finansira vjerske manifestacije,ali u cilju da i ona od njih naravno zaradi.Ja jos ne poznajem slucajeve gdje je opcina finansirala gradnje dzamije jer tu u 99 % cine same dzematlije tako da nema potrebe da se zalis.I moj novac odlazi tamo gdje ja ne zelim jer drzava finansira uvoz alkohola,duhana i slicnih sranja.Uvijek se vadite na vjerske institucije i uvijek su vam one krive,kamo srece da ti finansiras bilo sta od vjerskih objekata...tvsabina wrote:
-
pemanapemani
#68 Re: Lokalni izbori 2012
Bosnjak333 wrote:Ne,ne i opet ne!Opcina ne finansira izgradnju vjerskih objekata ukoliko nisu kulturni spomenici tipa Gazi Husrev-begova dzamija,Ferhadija,Arnaudija i druge i pored toga jos finansira vjerske manifestacije,ali u cilju da i ona od njih naravno zaradi.Ja jos ne poznajem slucajeve gdje je opcina finansirala gradnje dzamije jer tu u 99 % cine same dzematlije tako da nema potrebe da se zalis.I moj novac odlazi tamo gdje ja ne zelim jer drzava finansira uvoz alkohola,duhana i slicnih sranja.Uvijek se vadite na vjerske institucije i uvijek su vam one krive,kamo srece da ti finansiras bilo sta od vjerskih objekata...tvsabina wrote:
Ukucaš na googlu - finansiranje vjerskih zajednica u BiH - gledaj čuda i to prva stranica:
U Budžetu Općine Centar za 2008. predviđena su sredstva u iznosu od 300.000 KM kao grant vjerskim zajednicama i institucijama. Na osnovu kriterija koje je utvrdila Komisija Općinskog vijeća Centar za odnose sa vjerskim zajednicama, sredstva su raspoređena na slijedeći način: 50% od ukupnog iznosa odnosno 150.000 KM izdvojeno je za Medžlis Islamske zajednice i to:
za izgradnju džamije u džematu Koševsko brdo - 65.000 maraka;
za izgradnju džamije u džematu Ciglane - 65.000 KM;
za nastavak izgradnje džamije u džematu Gornji Soukbunar - 10.000 KM,
a za sanaciju džamije na Gorici izdvojeno je 10.000 KM.
Od ukupne sume granta vjerskim zajednicama 25% odnosno 75.000 KM izdvojeno je za:
Nadbiskupski Ordinijat Vrhbosanski za obnavljanje fasade - 60.000 KM,
a Franjevačkom provincijalatu "Bosne Srebrene" odobrena su sredstva u iznosu 15.000 KM za Franjevački međunarodni studentski centar u Sarajevu.
Pravoslavnoj crkvi dodijeljeno je 15% odnosno 45.000 KM - za Sabornu crkvu Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu.
Za Jevrejsku općinu Sarajevo izdvojeno je 30.000 KM (10% sredstava).
- sabina1
#69 Re: Lokalni izbori 2012
pemanapemani wrote:Bosnjak333 wrote:Ne,ne i opet ne!Opcina ne finansira izgradnju vjerskih objekata ukoliko nisu kulturni spomenici tipa Gazi Husrev-begova dzamija,Ferhadija,Arnaudija i druge i pored toga jos finansira vjerske manifestacije,ali u cilju da i ona od njih naravno zaradi.Ja jos ne poznajem slucajeve gdje je opcina finansirala gradnje dzamije jer tu u 99 % cine same dzematlije tako da nema potrebe da se zalis.I moj novac odlazi tamo gdje ja ne zelim jer drzava finansira uvoz alkohola,duhana i slicnih sranja.Uvijek se vadite na vjerske institucije i uvijek su vam one krive,kamo srece da ti finansiras bilo sta od vjerskih objekata...tvsabina wrote:
Ukucaš na googlu - finansiranje vjerskih zajednica u BiH - gledaj čuda i to prva stranica:
U Budžetu Općine Centar za 2008. predviđena su sredstva u iznosu od 300.000 KM kao grant vjerskim zajednicama i institucijama. Na osnovu kriterija koje je utvrdila Komisija Općinskog vijeća Centar za odnose sa vjerskim zajednicama, sredstva su raspoređena na slijedeći način: 50% od ukupnog iznosa odnosno 150.000 KM izdvojeno je za Medžlis Islamske zajednice i to:
Od ukupne sume granta vjerskim zajednicama 25% odnosno 75.000 KM izdvojeno je za:
a Franjevačkom provincijalatu "Bosne Srebrene" odobrena su sredstva u iznosu 15.000 KM za Franjevački međunarodni studentski centar u Sarajevu.
Pravoslavnoj crkvi dodijeljeno je 15% odnosno 45.000 KM - za Sabornu crkvu Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu.
Hvala !
-
veleno
#71 Re: Lokalni izbori 2012
Pravo multi-kultipemanapemani wrote:Bosnjak333 wrote:Ne,ne i opet ne!Opcina ne finansira izgradnju vjerskih objekata ukoliko nisu kulturni spomenici tipa Gazi Husrev-begova dzamija,Ferhadija,Arnaudija i druge i pored toga jos finansira vjerske manifestacije,ali u cilju da i ona od njih naravno zaradi.Ja jos ne poznajem slucajeve gdje je opcina finansirala gradnje dzamije jer tu u 99 % cine same dzematlije tako da nema potrebe da se zalis.I moj novac odlazi tamo gdje ja ne zelim jer drzava finansira uvoz alkohola,duhana i slicnih sranja.Uvijek se vadite na vjerske institucije i uvijek su vam one krive,kamo srece da ti finansiras bilo sta od vjerskih objekata...tvsabina wrote:
Baš me zanima, da li je ovako i u ostatku države?
-
pemanapemani
#72 Re: Lokalni izbori 2012
[quote="ve Pravo multi-kulti
Baš me zanima, da li je ovako i u ostatku države?[/quote]
Ma kakvi, općina Centar je presedan. Vjerske zajednice finansiraju samo i isključivo njihovi članovi.
Ko izmisli ovaj prokleti google, evo šta kaže :
Krenimo redom. U Bosni i Hercegovini postoje 62 opštine. Ne računajući sarajevske i istočnosarajevske koje dijele mnogo više, ostale svake godine u prosjeku izdvajaju 50-80 hiljada KM na stavku – Grant vjerskim zajednicama, što je skoro tri miliona KM godišnje.
U 2010. godini Opština Istočna Ilidža izdvojila je 150.000, Istočno Novo Sarajevo 150.000, Općina Centar 200.000, Novi Grad 200.000, Stari Grad 67.000, a Novo Sarajevo 120.000. Zanimljivo je da je Opština Ilidža, na čijem se području nalazi deset džamija, izdvojila 100.000 KM za izgradnju džamije ove godine, a 250.000 KM pomoći vjerskim zajednicama. Dakle, više od milion I 200 hiljada KM! Samo za pet sarajevskih i dvije istočnosarajevske opštine.
Sve vlade u Federaciji također izdvajaju sredstva iz budžeta. U prosjeku 100 do 150 hiljada KM, s tim što je Vlada USK u zadnje tri godine za finansiranje vjerskih zajednica izdvojila skoro milion konvertibilnih maraka!
Vlada Kantona Sarajevo u 2010. dala je grant vjerskim zajednicama u iznosu od 350.000 KM. Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša za rekonstrukciju, adaptaciju, sanaciju i izgradnju vjerskih objekata izdvojilo je 600.000 KM prošle godine.
Vlada Tuzlanskog kantona osim 100.000 granta dala je i 150.000 za sanaciju i rekonstrukciju vjerskih objekata. Zbirka cifra kantonalnih nivoa prelazi dva miliona KM!
Treba napomenuti da osim Kantona novac izdvaja i Grad Sarajevo. U prošloj godini 150.000. Grad Banja Luka za pomoć vjerskim zajednicama u 2010. izdvojio je milion I 300.000 KM. Darežljivost pri budžetskom gazdovanju odlično se ogleda i u primjeru Distrikta Brčko. Samo u 2010. godini iz budžeta Distrikta izdvojeno je milion i 560.000 KM.
Iako u 2010. nije, Vijeće Ministara je ranijih godina redovno izdvajalo na stotine hiljada KM grantova vjerskim zajednicama.
Vlada Republike Srpske ove godine je budžetom za Republički seketarijat za vjere izdvojila milion i 618.000, od čega milion i 300.000 KM pomoći vjerskim zajednicama.
Zanimljivo je kako je rad upravo ovog tijela već nekolliko puta bio negativno ocijenjen u revizorskom izvještaju. Tako je Republički sekretarijat za vjere u 2008. prekoračio dodijeljena sredstva i umjesto planiranih 4,6 miliona KM za pomoć vjerskim zajednicama izdvojio više od 7 miliona KM. U revizorskom izvještaju iz iste godine navedeno je kako su i ministarstva u čijoj nadležnosti nije pomaganje vjerskim zajednicama izdvojilo gotovo milion KM grantova za te namjene. U 2009. godini Republički sekretarijat za vjere potrošio je skoro šest miliona KM za pomoć vjerskim zajednicama, što je za 1,5 miliona KM više od planiranog.
Komisija za izbjegla i raseljena lica u 2010. godini izdvojila dva i po miliona KM povratničkog novca za obnavljanje vjerskih objekata.
Ako se uzme u obzir da je izdvajanje Vijeća ministara, Vlade RS-a i nekih ministarstava bilo manje u 2010. nego u godinama prije, sa sigurnošću se može utvrditi da se iz javnog novca i budžeta koji se pune i doprinosima građana godišnje vjerskim institucijama daruje najmanje 15 miliona konvertibilnih maraka. Riječ je, dakle, samo o javnom budžetskom novcu, a ne donacijama iz zemlje i inostranstva ili bilo kojim drugim vrstama prihoda koje vjerske zajednice u BiH ostvaruju.
Iz navedenog se jasno i nedvosmisleno da zaključiti da religiozne zajednice finansiraju isključivo članovi džemata, župa, parohija itd.
Baš me zanima, da li je ovako i u ostatku države?[/quote]
Ma kakvi, općina Centar je presedan. Vjerske zajednice finansiraju samo i isključivo njihovi članovi.
Ko izmisli ovaj prokleti google, evo šta kaže :
Krenimo redom. U Bosni i Hercegovini postoje 62 opštine. Ne računajući sarajevske i istočnosarajevske koje dijele mnogo više, ostale svake godine u prosjeku izdvajaju 50-80 hiljada KM na stavku – Grant vjerskim zajednicama, što je skoro tri miliona KM godišnje.
U 2010. godini Opština Istočna Ilidža izdvojila je 150.000, Istočno Novo Sarajevo 150.000, Općina Centar 200.000, Novi Grad 200.000, Stari Grad 67.000, a Novo Sarajevo 120.000. Zanimljivo je da je Opština Ilidža, na čijem se području nalazi deset džamija, izdvojila 100.000 KM za izgradnju džamije ove godine, a 250.000 KM pomoći vjerskim zajednicama. Dakle, više od milion I 200 hiljada KM! Samo za pet sarajevskih i dvije istočnosarajevske opštine.
Sve vlade u Federaciji također izdvajaju sredstva iz budžeta. U prosjeku 100 do 150 hiljada KM, s tim što je Vlada USK u zadnje tri godine za finansiranje vjerskih zajednica izdvojila skoro milion konvertibilnih maraka!
Vlada Kantona Sarajevo u 2010. dala je grant vjerskim zajednicama u iznosu od 350.000 KM. Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša za rekonstrukciju, adaptaciju, sanaciju i izgradnju vjerskih objekata izdvojilo je 600.000 KM prošle godine.
Vlada Tuzlanskog kantona osim 100.000 granta dala je i 150.000 za sanaciju i rekonstrukciju vjerskih objekata. Zbirka cifra kantonalnih nivoa prelazi dva miliona KM!
Treba napomenuti da osim Kantona novac izdvaja i Grad Sarajevo. U prošloj godini 150.000. Grad Banja Luka za pomoć vjerskim zajednicama u 2010. izdvojio je milion I 300.000 KM. Darežljivost pri budžetskom gazdovanju odlično se ogleda i u primjeru Distrikta Brčko. Samo u 2010. godini iz budžeta Distrikta izdvojeno je milion i 560.000 KM.
Iako u 2010. nije, Vijeće Ministara je ranijih godina redovno izdvajalo na stotine hiljada KM grantova vjerskim zajednicama.
Vlada Republike Srpske ove godine je budžetom za Republički seketarijat za vjere izdvojila milion i 618.000, od čega milion i 300.000 KM pomoći vjerskim zajednicama.
Zanimljivo je kako je rad upravo ovog tijela već nekolliko puta bio negativno ocijenjen u revizorskom izvještaju. Tako je Republički sekretarijat za vjere u 2008. prekoračio dodijeljena sredstva i umjesto planiranih 4,6 miliona KM za pomoć vjerskim zajednicama izdvojio više od 7 miliona KM. U revizorskom izvještaju iz iste godine navedeno je kako su i ministarstva u čijoj nadležnosti nije pomaganje vjerskim zajednicama izdvojilo gotovo milion KM grantova za te namjene. U 2009. godini Republički sekretarijat za vjere potrošio je skoro šest miliona KM za pomoć vjerskim zajednicama, što je za 1,5 miliona KM više od planiranog.
Komisija za izbjegla i raseljena lica u 2010. godini izdvojila dva i po miliona KM povratničkog novca za obnavljanje vjerskih objekata.
Ako se uzme u obzir da je izdvajanje Vijeća ministara, Vlade RS-a i nekih ministarstava bilo manje u 2010. nego u godinama prije, sa sigurnošću se može utvrditi da se iz javnog novca i budžeta koji se pune i doprinosima građana godišnje vjerskim institucijama daruje najmanje 15 miliona konvertibilnih maraka. Riječ je, dakle, samo o javnom budžetskom novcu, a ne donacijama iz zemlje i inostranstva ili bilo kojim drugim vrstama prihoda koje vjerske zajednice u BiH ostvaruju.
Iz navedenog se jasno i nedvosmisleno da zaključiti da religiozne zajednice finansiraju isključivo članovi džemata, župa, parohija itd.
-
pemanapemani
#73 Re: Lokalni izbori 2012
Ndam se da nisam prekršio pravila foruma jer sam kopirao tekstove sa drugih stranica.
- cyprus
#74 Re: Lokalni izbori 2012
Mislim da veleno nije to pito... Njega je zanimalo nešto drugo 
-
pemanapemani
#75 Re: Lokalni izbori 2012
Znam, malo sam se iznervirao na ono kako općine ne izdvajaju sredstva za vjerske zajednice, pa sam postavio ovaj tekst.cyprus wrote:Mislim da veleno nije to pito... Njega je zanimalo nešto drugo
@veleno je vjerovatno mislio na to da li općine izdvajaju sredstva za sve vjerske zajednice.
Ne znam, u BiH je sve moguće, pa tako načelnik općine Doboj, Obren Petrović (SDS) uplaćuje donaciju za izgradnju zgrade Rijaseta IZ, a biskup Komarica prima ordenje i novac od Dodika.