Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
Sierra club

#49926 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Sierra club »

saimidin wrote: 21/11/2021 10:42 I ti koje su cetnici otjerali na zalost nisu glasali ranije, a trebali su odmah posle rata, istina je da su I oni odustali od bih, I sada je bojim se kasno

Jedino sto se slazem, da ce ovi koji glasaju vecinom biti za sda, ali da li je to dobro, nevjerujem

U naredne 3-4 godine imati cemo velike promjene, u kojem pravcu vidjecemo
Oni protjerani, realno, imaju dovoljno svojih problema, preživjeli su svašta. A veliki dio njih nije tada bilo budno, nit su se još probudili. Jer da su bili budni nebi dočekali svoje naoružane pravoslavne komšije sa Bajramskim kolačem nego sa rafalom. a mjesecima prije krvavog bajrama Karadžić im prijetio genocidom u parlamentu. ali prevaldalo je ono "neće mene". Znači kameni spavači će ostat da spavaju, ali uvijek je nade da će obrazovanje i životne okolnosti u Njemačkoj/Zapadu doći do budjenja.
Sierra club

#49927 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Sierra club »

skafiskafsnjak wrote: 21/11/2021 10:47 Pa brate djeca ce bas manje Bosanci da budu hahahahaha. Jel se ti zajebavas ili stvarno mislis ovo?

Evo ja imam kolegu Turcina koji bi glasao za Erdogana kao ja za Bakira.
Pa to je individualno, eto Özil je više turčin nego Njemac. Neki Turci su se pravo uklopili, neki prešli na Luteransku crkvu. Moja rodica oženila njemca pa kuha svinjsku glavu u kazanu svaki petak. A druga nosi maramu i muž joj prešo na islam. Djeca idu u džamiju. Od druge rodbine, djeca rodjena tamo našla Bosance za brak. Neko se uklopi i asimilara, a mnogi ne.
channel10

#49928 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by channel10 »

skafiskafsnjak wrote: 21/11/2021 10:44
channel10 wrote: 21/11/2021 10:29 Smanjujes mogucnosti bilo kakve odbrane drzave sa tim razmisljanjem pa ti sad vidi sta ces.
Umjesto da podizes svijest vaznosti glasanja dijaspore i da ih gore na neki nacin potaknes da glasaju, ti radis sasvim suprotno i za neprijatelje ove drzave.
Aferim.
Odbrana drzave glasati za SDA?
Gdhe pise da glasas za SDA?
Malo se pravimo grbavi... I eto dokaza da sami unistavamo drzavu...
saimidin

#49929 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by saimidin »

Sierra club wrote: 21/11/2021 10:52
saimidin wrote: 21/11/2021 10:42 I ti koje su cetnici otjerali na zalost nisu glasali ranije, a trebali su odmah posle rata, istina je da su I oni odustali od bih, I sada je bojim se kasno

Jedino sto se slazem, da ce ovi koji glasaju vecinom biti za sda, ali da li je to dobro, nevjerujem

U naredne 3-4 godine imati cemo velike promjene, u kojem pravcu vidjecemo
Oni protjerani, realno, imaju dovoljno svojih problema, preživjeli su svašta. A veliki dio njih nije tada bilo budno, nit su se još probudili. Jer da su bili budni nebi dočekali svoje naoružane pravoslavne komšije sa Bajramskim kolačem nego sa rafalom. a mjesecima prije krvavog bajrama Karadžić im prijetio genocidom u parlamentu. ali prevaldalo je ono "neće mene". Znači kameni spavači će ostat da spavaju, ali uvijek je nade da će obrazovanje i životne okolnosti u Njemačkoj/Zapadu doći do budjenja.
Ne krivim ja nikoga sto je odustao, ali ima tu dosta ljudi koji nikada nisu ni imali neki osjecaj prema :bih:
Oni se I dalje cude sto ih komsije otjerase kad su bili jugosloveni, nisu ni bajram slavili... a I danas je dosta takvih u :bih:

Jako je niska nacionalna svijest kod bosnjaka, a to da ce jedan dio uvijek biti stranci si upravu, jedino ako se neke nacionalne drzave npr njemacka ne pretvore u useljenicke kao sto je usa, sa druge strane treba reci da ce I da se vrate ovdje biti stranci, osim ako ne postanemo useljenickka zemlja, sto ja mislim da trebamo

I da naravno svi koji nisu srbi su cetnicima stranci, svi koji nisu hrvati su ustasama stranci, tako da osim sebi samima bosnjaci su svima stranci cak I u vlastitoj drzavi
:bih:
Pa cak I jednom dijelu bosnjaka, ili da modifikujem jevrejski fazon - selfhejting bosnjaka, koji misle da ih ovi ne bi tezili istrijebiti da su manje razliciti, I ne kontaju uopste dubinu te mrznje,tj socioloski fenomen zrtvenog janjeta, sto bosnjaci tim fasistima jesu, ne zbog toga sta su, vec jer su slabi, ili da kazem primamljivo ukusni
:bih:
skafiskafsnjak

#49930 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by skafiskafsnjak »

channel10 wrote: 21/11/2021 11:12
skafiskafsnjak wrote: 21/11/2021 10:44

Odbrana drzave glasati za SDA?
Gdhe pise da glasas za SDA?
Malo se pravimo grbavi... I eto dokaza da sami unistavamo drzavu...
Ma ne, nego 90% dijaspore glasa za SDA.... Analogno tome, ako se borim da se vise glasa, to je vise za SDA.

Ne glasam, ali ne kazem evo da necu ako se pojavi neko kome vjerujem.
channel10

#49931 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by channel10 »

Nije bitno za koga ce glasati, samo neka glasaju i da glasovi "ne propadaju".
jagugu

#49932 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by jagugu »

U ponedjeljak protesti građana ispred Parlamenta BiH: Za 15h zakazano “Buđenje naroda”

U ponedjeljak (22. novembra) je zakazan protest “Buđenje naroda” ispred Parlamenta i Vijeća ministara Bosne i Hercegovineu Sarajevu. Protest je zakazan za 15:00 sati, a organizator skupa je građanski aktivista Suad Đozić.

On je pozvao građane da se odazovu u što većem broju.

Zahtjevi građana

1.Zahtijevamo da se prava nas građana poštuju i da se pod hitno donesu odluke u Predstavničkom domu (kojeg smo mi građani birali) da svako ima pravo da bira i bude izabran na bilo koju poziciju na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine, bez bilo koje vrste diskriminiacije;

2.Tražimo da ukunete blokade rada Predstavničkog doma da ne može manjina blokirati većinu u radu, a zaštita vitalnih nacionalnih interesa neka se vrši u Domu naroda;

3.Zahtijevamo da pod hitno implementirate sve odluke Evropskog suda za ljudska prava i da omogućite na općim izborima 2022. god. da se provedu elektronski izbori da se zaštite naši glasovi i naša volja;

4.Očekujemo od vas da bez odlaganja donesete sve odluke iz 14 prioriteta Evropske unije u naredna tri mjeseca;

5.Tražimo od vas da ne date niti jednu saglasnost na finansijsko zaduženje entiteta Republika Srpska kod međunarodnih finansijskih institucija sve dotle dok ne ponište odluke kojima podrivaju suverenitet, teritorijalni integritet i međunarodni subjektivitet Bosne i Hercegovine;

Zašto izaći na proteste „Buđenje naroda“ u ponedjeljak u 15 sati?

– zato da bi spriječili rušenje države i da želite živjeti u pravnoj, sigurnoj i mirnoj državi.

– zato što ćete, nakon dugo vremena, imati priliku sudjelovati u velikim MIRNIM protestima ispred državnih institucija.

– zato što ćete imati priliku da se obratite onim za koje ste glasali i upitati ih zašto ništa ne poduzimaju za odblokiranje institucija u kojima (ne)rade, a plaćeni su više nego dobro vašim parama i da od sada moraju slušati vaš glas.

– zato što će nam se ovaj put pridružiti i mladi na protestima

– zato što su protesti podržani od intelektualaca, mnogih NVO, brojnih javnih ličnosti

– zato što će glumačka ekipa imati performans na protestima

– zato što nam stalno govore da smo jaki na tastaturi, a nismo u praksi

– zato što ni/ste zadovoljni sa reformama na EU i NATO putu

– zato što ni/ste zadovoljni sa pravosuđem, vladavinom prava i ljudskim pravima

– zato što ni/ste zadovoljni sa visinom vaše penzije/mirovine

– zato što ni/ste zadovoljni sa visinom vaše plate

– zato što ni/ste zadovoljni sa poskupljenjima, novim fiskalnim i parafiskalnim nametima

– zato što ni/ste zadovoljni sa stanjem u zdravstvu

– zato što ni/ste zadovoljni sa načinom zapošljavanja u institucije

– zato što ni/ste zadovoljni sa načinom zapošljavanja u institucije

– zato što će o ovim protestima pričati domaći i svjetski mediji

Image
GranicarZvornik

#49933 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by GranicarZvornik »

Nisam godinama replicirao na forumu,neki put zbog samog nacina "talasanja" foruma a neki put zbog log-in sistema klixa jer zagubim lozinku i nema sanse je vratiti .
Pa reko hajd da i ja napisem par slova.
Trenutno kako ja vidim politiku je na najgori moguci scenario.da se razumijemo nije rat.Pro bosanske snage svih ovih godina su slabe ili bolje reci na postelji.Sve zahvaljujuci sadasnjim politicarima koji zarad sicara su godinama usitnjavali i unistavale te Bosanske snage koje su danas dosle do situacije da imaju toliko partija da se vise nezna ni ko pije ni ko placa.
Dok su neprijatelji Bosne uglavnom gravitirali okolo istog cilja i to se danas vidi cak iako ode dodik nece mu zamjeriti sto je otisao vec sto nije odradio za sto su okupljeni oko njega a to je razvaljivanje BiH.Sto se tice EU i USA mislim da njih nije briga za Bosnu jer time bi rjesili 2 stvari a to su Kosovo i Rusiju kojoj bi Srbi i Srbija okrenuli ledja i time rjesili konacan utjecaj Rusije na ovaj dio Europe .Taj plan bi mogao biti drugaciji da postoje ljudi spremni da se bore za Bosnu.Manje price a vise rada je rjesenje
Sierra club

#49934 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Sierra club »

saimidin wrote: 21/11/2021 11:17 Ne krivim ja nikoga sto je odustao, ali ima tu dosta ljudi koji nikada nisu ni imali neki osjecaj prema
Oni se I dalje cude sto ih komsije otjerase kad su bili jugosloveni, nisu ni bajram slavili... a I danas je dosta takvih u

Jako je niska nacionalna svijest kod bosnjaka, a to da ce jedan dio uvijek biti stranci si upravu, jedino ako se neke nacionalne drzave npr njemacka ne pretvore u useljenicke kao sto je usa, sa druge strane treba reci da ce I da se vrate ovdje biti stranci, osim ako ne postanemo useljenickka zemlja, sto ja mislim da trebamo

I da naravno svi koji nisu srbi su cetnicima stranci, svi koji nisu hrvati su ustasama stranci, tako da osim sebi samima bosnjaci su svima stranci cak I u vlastitoj drzavi

Pa cak I jednom dijelu bosnjaka, ili da modifikujem jevrejski fazon - selfhejting bosnjaka, koji misle da ih ovi ne bi tezili istrijebiti da su manje razliciti, I ne kontaju uopste dubinu te mrznje,tj socioloski fenomen zrtvenog janjeta, sto bosnjaci tim fasistima jesu, ne zbog toga sta su, vec jer su slabi, ili da kazem primamljivo ukusni
Jeste, puno je takvih slučajeva, i to je normalno u svim državama i svim naordima. Neke ljude gubiš a neke dobijaš. Te koje odsele i koji se izgube, ili asimilaraju, to je ok. Oni svakako nebi bili od puno koristi, ili šta više možda bi radili protiv nas. Nit nam trebaju oni koji bi sutra opet završili u nekom srpskom logoru jer vjeruju komšijama pa valja ih spašavat i razmjenjivat.
Sierra club

#49935 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Sierra club »

GranicarZvornik wrote: 21/11/2021 14:20 Nisam godinama replicirao na forumu,neki put zbog samog nacina "talasanja" foruma a neki put zbog log-in sistema klixa jer zagubim lozinku i nema sanse je vratiti .
Trenutno kako ja vidim politiku je na najgori moguci scenario.da se razumijemo nije rat.Pro bosanske snage svih ovih godina su slabe ili bolje reci na postelji.Sve zahvaljujuci sadasnjim politicarima koji zarad sicara su godinama usitnjavali i unistavale te Bosanske snage koje su danas dosle do situacije da imaju toliko partija da se vise nezna ni ko pije ni ko placa.
Dok su neprijatelji Bosne uglavnom gravitirali okolo istog cilja i to se danas vidi cak iako ode dodik nece mu zamjeriti sto je otisao vec sto nije odradio za sto su okupljeni oko njega a to je razvaljivanje BiH.Sto se tice EU i USA mislim da njih nije briga za Bosnu jer time bi rjesili 2 stvari a to su Kosovo i Rusiju kojoj bi Srbi i Srbija okrenuli ledja i time rjesili konacan utjecaj Rusije na ovaj dio Europe .Taj plan bi mogao biti drugaciji da postoje ljudi spremni da se bore za Bosnu.Manje price a vise rada je rjesenje
Kolko ja vidim, ove je sve krenulo jer seperatistima se gubi tlo pod nogama. Da su oni zadovoljni svojim radom i uspjesima prema nezavisnoj RS, nebi oni pravili ovakav belaj. Oni nastavljaju da gube nadležnosti kad su šume i poljoprivredno zemljište u pitanju, plus dobili su nametnut zakon o negiranju genocida i slavljenja zločinaca. Njima gori pod nogama.

Prošli put kad in je gorilo, počeli su genocid, sad samo mogu lajat i plakat. To pokazuje našu snagu čak i ako imamo 50 stranaka. Evo da si iz svemira došo u Bosnu, i moraš da biraš starnu, a volio bi stranu koja će pobijediti, koju bi izabro, Anti bosansku ili pro bosansku?

Makar meni izgleda da smo sve jači i jači.
toska

#49936 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by toska »

GranicarZvornik wrote: 21/11/2021 14:20 ...Sto se tice EU i USA mislim da njih nije briga za Bosnu jer time bi rjesili 2 stvari a to su Kosovo i Rusiju kojoj bi Srbi i Srbija okrenuli ledja i time rjesili konacan utjecaj Rusije na ovaj dio Europe .Taj plan bi mogao biti drugaciji da postoje ljudi spremni da se bore za Bosnu.Manje price a vise rada je rjesenje
interesantan pogled, kupiti Srbiju nauštrb BiH i time zacementirati položaj na Balkanu.

sasvim moguće da mnogi na Zapadu i tako razmišljaju, Europa prvenstveno, ali najbitniniji tj. Amerika je upitno.
prvi razlog je pragmatičan, Srbija može postati samo manje pro-ruska, nikako zapadna, barem zadnjih 100 i kusur godina to govori.
drugi razlog je isto pragmatičan, kupićeš Srbiju, ali izgubiti povjerenje bitnih muslimanskih država, teško da jedna balkanska država može postati bitnija.
treći bi bio da je Amerika supersila i svjetlo mnogima na planeti i zbog njihove težnje ka pravdi bez obzira ko si i šta si, ne može im se poreći ta doza idealizma uz sve mane.
Sierra club

#49937 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Sierra club »

toska wrote: 21/11/2021 15:07 interesantan pogled, kupiti Srbiju nauštrb BiH i Kosova i time zacementirati položaj na Balkanu.

sasvim moguće da mnogi na Zapadu i tako razmišljaju, Europa prvenstveno, ali najbitniniji tj. Amerika je upitno.
prvi razlog je pragmatičan, Srbija može postati samo manje pro-ruska, nikako zapadna, barem zadnjih 100 i kusur godina to govori.
drugi razlog je isto pragmatičan, kupićeš Srbiju, ali izgubiti povjerenje bitnih muslimanskih država, teško da jedna balkanska država može postati bitnija.
treći bi bio da je Amerika supersila i svjetlo mnogima na planeti i zbog njihove težnje ka pravdi bez obzira ko si i šta si, ne može im se poreći ta doza idealizma uz sve mane.
I kao zadnja stvar, podjela BiH, na tako ilegalan način nebi dovelo do mira i stabilnosti. Da su mogli podijelit BiH mirno, nebi imali Dayton i sve ove vratolomije 30 godina.
GranicarZvornik

#49938 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Sierra club wrote: 21/11/2021 14:52
GranicarZvornik wrote: 21/11/2021 14:20 Nisam godinama replicirao na forumu,neki put zbog samog nacina "talasanja" foruma a neki put zbog log-in sistema klixa jer zagubim lozinku i nema sanse je vratiti .
Kolko ja vidim, ove je sve krenulo jer seperatistima se gubi tlo pod nogama. Da su oni zadovoljni svojim radom i uspjesima prema nezavisnoj RS, nebi oni pravili ovakav belaj. Oni nastavljaju da gube nadležnosti kad su šume i poljoprivredno zemljište u pitanju, plus dobili su nametnut zakon o negiranju genocida i slavljenja zločinaca. Njima gori pod nogama.

Prošli put kad in je gorilo, počeli su genocid, sad samo mogu lajat i plakat. To pokazuje našu snagu čak i ako imamo 50 stranaka. Evo da si iz svemira došo u Bosnu, i moraš da biraš starnu, a volio bi stranu koja će pobijediti, koju bi izabro, Anti bosansku ili pro bosansku?

Makar meni izgleda da smo sve jači i jači.
Normala da bih izabrao Pro Bosansku.Ali reci mi samo ..ta probosanska strana oko koga se okuplja?Ko je vodi,sta je platforma,krajnji cilj i kako da se ojaca? E tu fali odgovora.Koji se nazalost nemogu odgovoriti po kafanama nego u institucijama,forumima i reagovanju institucionalnih snaga prije svega tuzilastva i policije
toska

#49939 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by toska »

Sierra club wrote: 21/11/2021 15:12
toska wrote: 21/11/2021 15:07 interesantan pogled, kupiti Srbiju nauštrb BiH i Kosova i time zacementirati položaj na Balkanu.

I kao zadnja stvar, podjela BiH, na tako ilegalan način nebi dovelo do mira i stabilnosti. Da su mogli podijelit BiH mirno, nebi imali Dayton i sve ove vratolomije 30 godina.
očito postoje jaki razlozi da BiH opstaje u ovim granicam kroz vijekove, nebitno sad u kojoj formi, samo CG može isto reći.
te razloge je teško racionalno objasniti, ali to nije ni bitno na kraju.

slažem se da raspad BiH nije moguć bez rata i faktora koji svi izbjegavamo spomenuti, najezde raznih vrsta talibana i dodatnih problema koje bi donijeli Europi, Ameri bi ih možda i stimulisali dok trebaju.
GranicarZvornik

#49940 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

[/quote]
interesantan pogled, kupiti Srbiju nauštrb BiH i time zacementirati položaj na Balkanu.

[/quote]
Europa kao stara fufi nemoze sama sa sobom da se izbori,u pravu si da oni traze najlkse rjesenje i da bi rado pustili Bosnu niz vodu.znaci pitanje Amerike je bitno.Oni imaju bondstill i sto se tice pokrivenosti ovog djela svijeta uvjek im je domet daleko veci nego sto him treba.vojno politicki a bogami i institucialno.jednom ako ispune zelje srbije uvjek ce ih imati u saci kao i sto imaju i te "bitne"musimanske zemlje.mislim da je to tako ocigledno ko kosi a ko vodu nosi u tim zemljama.a ako nije jasno onda pogledaj rat u Siriji i koliko su te iste zemlje uradile bilo sta.Bosna mora imati sopstvene politicke snage i jacinu a ne oslanjati se na druge.jer ako prepustimo drugima da nas brane ,branice nas koliko njihovi interesi dopiru a mi postati novcanice za potkusurivanje.
Sierra club

#49941 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Sierra club »

GranicarZvornik wrote: 21/11/2021 15:20 Normala da bih izabrao Pro Bosansku.Ali reci mi samo ..ta probosanska strana oko koga se okuplja?Ko je vodi,sta je platforma,krajnji cilj i kako da se ojaca? E tu fali odgovora.Koji se nazalost nemogu odgovoriti po kafanama nego u institucijama,forumima i reagovanju institucionalnih snaga prije svega tuzilastva i policije
Okuplja se oko BiH. I njezinih interesa. Ko je vodi? Svi koji su propisani da je vode po ustavu. Od gradonačelnika to kantona to predsjedici države. Vladavina prava je vodi. Vladavina prava nije savršena kod nas ali je ima dovoljno da država preživi, i da napredije. Sporo napreduje, ali mi smo spor narod i nevolimo brze promjene.

BiH nije država kao druge države, mi netrebamo neke jake vodje da bi opstali, ako Jugoslavia, koja je trebala Tita da opstane. A bez tita se raspala. Netreba nam nuklearne rakete da opstanemo kao izreal, koji bi bez tih reaketa propo jako brzo.

Naša snaga je u tome da možemo opstat sa 7,000 vojnika koji imaju 5 helikoptera. Da možemo opstati i sa ovakvim sistemom. To je začudjijuće.
Sierra club

#49942 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Sierra club »

GranicarZvornik wrote: 21/11/2021 15:30 Bosna mora imati sopstvene politicke snage i jacinu a ne oslanjati se na druge.jer ako prepustimo drugima da nas brane ,branice nas koliko njihovi interesi dopiru a mi postati novcanice za potkusurivanje.
Mi već imamo sopstevne snage da branimo i čuvamo državu od domaćih seperatista. Oni namju ama baš nikakve šanse protiv nas.

Znači, ako oi krenu protiv Države mi nemamo brige.

Ali mi nemamo snage da se branimo od susjeda koji ima 7 miliona ljudi u veći vojni budžet. Nit ćemo vjerovatno imati. Znači ako oni krenu protiv nas, podrazumjeva se da će nam trebati velika pumoć i vojna i politička i financijska. A imamo sve tri, zato neuspajevaju u svojim namjerma. Nit će uspjeti.
tandmand

#49943 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by tandmand »

channel10 wrote: 21/11/2021 11:56 Nije bitno za koga ce glasati, samo neka glasaju i da glasovi "ne propadaju".
Bitno je. Ako budu glasali za SDA to je kao da su glasali za SNSD i HDZ koji rade na rasturanju BiH.
Osam poslanika čini većinu, a većinu je Miloradu Dodiku i Draganu Čoviću isporučila upravo Stranka demokratske akcije (SDA).

Kako smo ranije pisali Dom naroda Parlamenta FBiH čine zastupnici iz kantonalnih skupština u entitetu FBiH, a SDA je upravo glasanjem u kantonalnim skupštinama za zastupnike HDZ-a omogućila Draganu Čoviću veći broj delegata u Federalnom parlamentu. Zahvaljujući volji SDA u kantonalnim skupštinama HDZ je u konačnici doveden u priliku da delegira na sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH čak četiri delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.
channel10

#49944 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by channel10 »

tandmand wrote: 21/11/2021 17:21
channel10 wrote: 21/11/2021 11:56 Nije bitno za koga ce glasati, samo neka glasaju i da glasovi "ne propadaju".
Bitno je. Ako budu glasali za SDA to je kao da su glasali za SNSD i HDZ koji rade na rasturanju BiH.
Osam poslanika čini većinu, a većinu je Miloradu Dodiku i Draganu Čoviću isporučila upravo Stranka demokratske akcije (SDA).

Kako smo ranije pisali Dom naroda Parlamenta FBiH čine zastupnici iz kantonalnih skupština u entitetu FBiH, a SDA je upravo glasanjem u kantonalnim skupštinama za zastupnike HDZ-a omogućila Draganu Čoviću veći broj delegata u Federalnom parlamentu. Zahvaljujući volji SDA u kantonalnim skupštinama HDZ je u konačnici doveden u priliku da delegira na sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH čak četiri delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.
A sad je bitno i za koga glasaju, a godinama nikako ne glasaju...

Ne mozes ih ubjediti da glasaju, a sad bi jos birali i za koga da glasaju :roll:
Ovaj tek otisao i nece da glasa, a kako tek razmisljaju ovi sti su davno otisli.

Zato mi i nemamo drzave niti cemo je ikad imati jer nismo nikakav narod.. Obicna stoka i nista vise. Niko niti ima muda niti pameti...

Ps. Slazem se da ne treba glssati za SDA, ali eto gospodi ne valjaju ni drugi..
GranicarZvornik

#49945 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

[/quote]

Okuplja se oko BiH. I njezinih interesa. Ko je vodi? Svi koji su propisani da je vode po ustavu. Od gradonačelnika to kantona to predsjedici države. Vladavina prava je vodi. Vladavina prava nije savršena kod nas ali je ima dovoljno da država preživi, i da napredije. Sporo napreduje, ali mi smo spor narod i nevolimo brze promjene.

BiH nije država kao druge države, mi netrebamo neke jake vodje da bi opstali, ako Jugoslavia, koja je trebala Tita da opstane. A bez tita se raspala. Netreba nam nuklearne rakete da opstanemo kao izreal, koji bi bez tih reaketa propo jako brzo.

Naša snaga je u tome da možemo opstat sa 7,000 vojnika koji imaju 5 helikoptera. Da možemo opstati i sa ovakvim sistemom. To je začudjijuće.
[/quote]
Ukratko sto si napisao..mali smo.Sto je relativno tacno.Zato i kazem da bez jakih politicara koji su spremni raditi za drzavu a ne za svoj dzep tesko da moze da se desava nesto pozitivno.Ustav i vladavina prava kazes??? Predugo za objasnjavanje ali ja ni u jednom od navedenih nevidim nesto zasto bi mnogi izabrali ostati umjesto da se fataju autobusa bjezeci sto dalje.Sta mislis ako je sve potamane zasto ljudi odlaze? Neki nazivaju gradjane ovcama aludirajuci na izbor stranaka.j bih prije rekao neizbor jer nemas za koga glasati.Nekako mi je Komsic najglasniji sto se tice pozicioniranja probosanske strategije,ali je usamljen.Ostali sute ili blentavo ponavljaju istosene nebuloze.
¤ jelena ¤

#49946 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by ¤ jelena ¤ »

Čuuuuj ....ako glasaš za SDA to je isto ko da glasaš za SNSD.... & obrnuto.

Ahaaa, malo....nikad....

Bilo bi isto da svoje govno smrdi košto smrdi tuđe, al pošto nesmrdi, nemore nikako i neće ti to nikad bit isto.

Dovoljno je da samo malo mahnu zastavicom srpstva jal bošnjaštva....ugroženog od strane bošnjaštva odnosno srpstva....i eto čiste have odnosno vazduha....i sav smrad rašćeran do sljedećih izbora.
Sierra club

#49947 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Sierra club »

GranicarZvornik wrote: 21/11/2021 17:45 Ukratko sto si napisao..mali smo.Sto je relativno tacno.Zato i kazem da bez jakih politicara koji su spremni raditi za drzavu a ne za svoj dzep tesko da moze da se desava nesto pozitivno.Ustav i vladavina prava kazes??? Predugo za objasnjavanje ali ja ni u jednom od navedenih nevidim nesto zasto bi mnogi izabrali ostati umjesto da se fataju autobusa bjezeci sto dalje.Sta mislis ako je sve potamane zasto ljudi odlaze? Neki nazivaju gradjane ovcama aludirajuci na izbor stranaka.j bih prije rekao neizbor jer nemas za koga glasati.Nekako mi je Komsic najglasniji sto se tice pozicioniranja probosanske strategije,ali je usamljen.Ostali sute ili blentavo ponavljaju istosene nebuloze.
Pa I treba otići ako to neki želi, nije kraj svijeta. Onaj ko ima ljubav prema domovini će nešto naučiti, sklopit veze, donijeti nazad kapital ili znanje. Hastor na primjer. Da nije otišo u njemačku pitanje šta bi danas bio. imamo više koristi od njega jer je otišo. Ja sam otišo prije raspada bivše države, pa opet više plaćam poreza u BiH nego da tamo stalno živim u radim neki poso za 1,000 KM mjesečno.

I uložit ću novca, sigurno ću zapošljavat ljude u budućnosti.

A za izbor nije bitno. većina pro bosnaskih stranaka je ok. Mada ja više gotivim bakira ali mi je svejedno ko dodje na vlast. Samo da radi na jačanju države i da radi na većem prosperitetu gradjana. Niakd se nećemo složiti ko to radi bolje, zato imamo glasanje. Ti za sovjim, a ja za svoje, pa ko pobijedi. Stavrno mi je svejedno, ali ja svoj glas nemogu da dam Fahri jer mi izgleda kao kreten i pokvaren čovjek, niti mogo glasat za bivšeg SDA-ovca koji je bio tu 20 godina a sad kao on će biti bolji kad je promjenio stranku.

Ja i neglasam za Bošnjačkog člana predsjedništva, jer mi nije bitno ko pobjedi. Važnije mi je da čović nedobije tu fotelju. A kad se uzme u obzir njegovo prezime, njegovo potpisivanje ćirilicom i koliko je uspio Hrvata protjerati iz BiH, smatram se sigurno većim Hrvatom od njega.
Styling

#49948 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Styling »

Ja islim da je vrijeme da se proglasi Ustav Repubike BiH, obzirom da je Dejtonski ustavni poredak propao. :bih:
Kolinda

#49949 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Kolinda »

Styling wrote: 22/11/2021 15:09 Ja islim da je vrijeme da se proglasi Ustav Repubike BiH, obzirom da je Dejtonski ustavni poredak propao. :bih:
Vrijeme je :lol:
Login77777

#49950 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Login77777 »

Kolinda wrote: 22/11/2021 17:19
Styling wrote: 22/11/2021 15:09 Ja islim da je vrijeme da se proglasi Ustav Repubike BiH, obzirom da je Dejtonski ustavni poredak propao. :bih:
Vrijeme je :lol:
Samo konstitutives. :bih:
Locked