BHTelecom All About

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Locked
papebih

#49826 Re: BHTelecom All About

Post by papebih »

Da li neko provjereno zna da li bht 3g komplet mreza radi na 2100mhz ili ima jedan dio na 900mhz?
Posmatrac_007

#49827 Re: BHTelecom All About

Post by Posmatrac_007 »

papebih wrote:Da li neko provjereno zna da li bht 3g komplet mreza radi na 2100mhz ili ima jedan dio na 900mhz?
Ima i na 900Mhz testirao sam, ali isključivo u ruralnim područjima. U gradovima je samo 2100 Mhz.
Na 900Mhz nisam nikad postigao veću brzinu od 7Mbps i postoji mogućnost prekida u VOIP-u dok je na 2100 Mhz brzina koju sam izmjerio do 17Mbps a prekida u VOIP-u nema nikad ili izuzetno rijetko.
papebih

#49828 Re: BHTelecom All About

Post by papebih »

Posmatrac_007 wrote:
papebih wrote:Da li neko provjereno zna da li bht 3g komplet mreza radi na 2100mhz ili ima jedan dio na 900mhz?
Ima i na 900Mhz testirao sam, ali isključivo u ruralnim područjima. U gradovima je samo 2100 Mhz.
Na 900Mhz nisam nikad postigao veću brzinu od 7Mbps i postoji mogućnost prekida u VOIP-u dok je na 2100 Mhz brzina koju sam izmjerio do 17Mbps a prekida u VOIP-u nema nikad ili izuzetno rijetko.
Hvala za odgovor. Kako uopste provjeriti na kojoj je frekvenciji mreza na odredjenom podrucju, da li je to moguce provjeriti uz pomoc neke android app i koje?
_Reds_

#49829 Re: BHTelecom All About

Post by _Reds_ »

Radi i na 2100 i 900, zavisi gdje, negdje i kombinovano.

2100 radi na 2 ili 3 nosioca, na 900 samo na jednom, pa su logično 900 sa manjim brzinama. Stom što sada 900 radi većinom u vangradskim dijelovima, ali će ti biti i u gradskom vjerovatno paralelnom i na 900 i 2100.

Probaj sa G MON aplikacijom.
Posmatrac_007

#49830 Re: BHTelecom All About

Post by Posmatrac_007 »

papebih wrote:
Posmatrac_007 wrote:
Hvala za odgovor. Kako uopste provjeriti na kojoj je frekvenciji mreza na odredjenom podrucju, da li je to moguce provjeriti uz pomoc neke android app i koje?
U skrivenom meniju telefona može se izabrati da uređaj radi na samo određenoj frekvenciji i nakon odabira ukoliko je frekvencija dostupna uređaj prikaže mrežu. Nakon toga uz pomoć aplikacije Signal Strength moguće je vidjeti tačnu jačinu signala i broj dostupnih baznih stanica. Međutim da bi se postavke mreže vratile mora se ponovo ući u skriveni meni (ulazi se ukucavanjem određenog kooda koji se razlikuje od proizvođača do proiđvođača telefona).
papebih

#49831 Re: BHTelecom All About

Post by papebih »

Evo odgovor od bht podrske, ako kome xatreba neka ima info.

Tendencija je sve većeg uvođenja 900 banda (zbog znatno boljeg pokrivanja) generalno, takoda je preporučljivo da što se tiče 3G mreže obavezno budu podržana oba navedena banda na samom uređaju.
ElRe

#49832 Re: BHTelecom All About

Post by ElRe »

Besplatni pozivi na brojeve korisnicke podrske

https://www.bhtelecom.ba/portalnovost+M52cd461da6e.html
diablobih

#49833 Re: BHTelecom All About

Post by diablobih »

080 brojevi su uvijek bili besplatni, nije to nikakva novost ili BH telecomova usluga nama korisnicima.
kakaljin

#49834 Re: BHTelecom All About

Post by kakaljin »

diablobih wrote:080 brojevi su uvijek bili besplatni, nije to nikakva novost ili BH telecomova usluga nama korisnicima.
Jesu besplatni za pozivaoce, ali su ovo BHtelecomovi brojevi koji koriste drugi operateri za svoje pretplatnike.
Radar71

#49835 Re: BHTelecom All About

Post by Radar71 »

Jesu stigli ti telefoni juče. Čekam od novembra rezervaciju :-)
cenecimoveocino

#49836 Re: BHTelecom All About

Post by cenecimoveocino »

Radar71 wrote:Jesu stigli ti telefoni juče. Čekam od novembra rezervaciju :-)
Jesu stigli,danas sam preuzeo svoj Samsung Galaxy A3 2017 682KM uzeo na 24 rate po 25KM,a pošto sam imao već jedan na rate još mu falilo 4 mjeseca za otplatu pa su mi nudili kao popusta 100KM :thumbup: :bih:

ev puni see jedva čekam upalit :oops: :mrgreen:
diablobih

#49837 Re: BHTelecom All About

Post by diablobih »

kakaljin wrote:
diablobih wrote:080 brojevi su uvijek bili besplatni, nije to nikakva novost ili BH telecomova usluga nama korisnicima.
Jesu besplatni za pozivaoce, ali su ovo BHtelecomovi brojevi koji koriste drugi operateri za svoje pretplatnike.
Koliko ja znam, svi ti operateri placaju te brojeve, tj. pozive prema njima, da ne bi mi placali. Koliko ja znam, to nisu oni dzaba dali, niti su ih napravili.
kakaljin

#49838 Re: BHTelecom All About

Post by kakaljin »

diablobih wrote:
kakaljin wrote:
Koliko ja znam, svi ti operateri placaju te brojeve, tj. pozive prema njima, da ne bi mi placali. Koliko ja znam, to nisu oni dzaba dali, niti su ih napravili.

Pa i napisao sam da su besplatni za pozivaoce, a ne za operatere
diablobih

#49839 Re: BHTelecom All About

Post by diablobih »

Pa dobro, i dalje to nije neka usluga nekome, nego je masno naplacuju drugim kompanijama, dok u vijesti, to bi rekao covjek divni i krasni, da nije njih toga ne bi ni bilo i sl. :D
kakaljin

#49840 Re: BHTelecom All About

Post by kakaljin »

diablobih wrote:Pa dobro, i dalje to nije neka usluga nekome, nego je masno naplacuju drugim kompanijama, dok u vijesti, to bi rekao covjek divni i krasni, da nije njih toga ne bi ni bilo i sl. :D
Pa i nije bilo dok nisu uveli, pa normalno da to naplacujes od kompanije koja je uvela taj besplatni poziv za svoje korisnike.
diablobih

#49841 Re: BHTelecom All About

Post by diablobih »

Jos nesto, pise kao iskljucivo za korisnike bh telecoma i fiksne mreze, a siguran sam da je dzabe i da zoves sa eroneta npr. bilo koji od ovih brojeva.
Benq

#49842 Re: BHTelecom All About

Post by Benq »

diablobih wrote:Jos nesto, pise kao iskljucivo za korisnike bh telecoma i fiksne mreze, a siguran sam da je dzabe i da zoves sa eroneta npr. bilo koji od ovih brojeva.
Jeste, provjereno. Ni meni nije jasno zasto pise "Ukoliko ste korisnici BH Telecom fiksne ili mobilne mreže" kad su brojevi besplatni bez obzira na operatera.
kakaljin

#49843 Re: BHTelecom All About

Post by kakaljin »

diablobih wrote:Jos nesto, pise kao iskljucivo za korisnike bh telecoma i fiksne mreze, a siguran sam da je dzabe i da zoves sa eroneta npr. bilo koji od ovih brojeva.
Svako ko zove te brojeve sa bilo kojeg operatera su besplatni pozivi.
kakaljin

#49844 Re: BHTelecom All About

Post by kakaljin »

Benq wrote:
Jeste, provjereno. Ni meni nije jasno zasto pise "Ukoliko ste korisnici BH Telecom fiksne ili mobilne mreže" kad su brojevi besplatni bez obzira na operatera.
Pa zato sto je na stranici BHTelecoma, isto tako imas na Telemachovoj stranici da je njihov broj besplatan sa svih operatera.
diablobih

#49845 Re: BHTelecom All About

Post by diablobih »

kakaljin wrote:
Da, ali ja ti govorim oni napisali k'o to samo za BH telecom usere. Zele da uzmu kredit na sebe, a ustvari nigdje veze.
kakaljin

#49846 Re: BHTelecom All About

Post by kakaljin »

diablobih wrote:
kakaljin wrote:
Da, ali ja ti govorim oni napisali k'o to samo za BH telecom usere. Zele da uzmu kredit na sebe, a ustvari nigdje veze.

A ovdje pise da je telemach zasluzan za bespatni broj
http://telemach.ba/a2366/Korisnicki-ser ... mreza.html

Svugdje u svijetu da operateri imaju besplatne brojeve za pozive prema njima sa ostalih operatera.

Tako da je kod nas to doslo sa zakasnjenjem i to velikim

Pa normalno je da operater stavi da je za njegove korinike ti brojevi besplatni za pozive drugih operatera na te brojeve, Telemach jos nije stavio takvu informaciju da imaju besplatni brojevi prema drugim operaterima
diablobih

#49847 Re: BHTelecom All About

Post by diablobih »

Ne pise kao na bh telecomu, da samo mozes ove brojeve zvati sa njihove mreze. Kao da su bhtelecom useri dobili ekskluzivu, dok drugi nisu :D Sto je mnogo smijesno...
kakaljin

#49848 Re: BHTelecom All About

Post by kakaljin »

diablobih wrote:Ne pise kao na bh telecomu, da samo mozes ove brojeve zvati sa njihove mreze. Kao da su bhtelecom useri dobili ekskluzivu, dok drugi nisu :D Sto je mnogo smijesno...
Pa normalno da ne pise isto jer je na stranici BHtelecoma informacija za njegove korisnike da su to besplatni brojevi prema SVIM DRUGIM OPERATERIMA, a dok je informacija kod telemacha da korisnici drugih operatera ih mogu dobiti BESPLATNO na besplatni broj u informaciji. Jer do sada nije bila mogucnost telemach dobiti besplatno kao korisnik drugog operatera, dok je telecom to odavno imao za korisnike drugih operatera.

Tako da nije smijesno vec pravilno napisano, a druga je stvar sto neko misli da je neka informacija smijesna
diablobih

#49849 Re: BHTelecom All About

Post by diablobih »

"Ukoliko ste korisnici BH Telecom fiksne ili mobilne mreže, a imate potrebu prijaviti smetnje u radu i kvalitetu usluga drugih operatora čije usluge koristite, od sada to možete učiniti potpuno besplatno, putem navedenih brojeva:"

Znaci ovako srocena recenica ne ide nikako. Telemach je napisao da svi mogu pozvati besplatni broj. Oni su napisali samo ukoliko ste korisnici nase mreze mozete nazvati bla bla.
kakaljin

#49850 Re: BHTelecom All About

Post by kakaljin »

diablobih wrote:"Ukoliko ste korisnici BH Telecom fiksne ili mobilne mreže, a imate potrebu prijaviti smetnje u radu i kvalitetu usluga drugih operatora čije usluge koristite, od sada to možete učiniti potpuno besplatno, putem navedenih brojeva:"

Znaci ovako srocena recenica ne ide nikako. Telemach je napisao da svi mogu pozvati besplatni broj. Oni su napisali samo ukoliko ste korisnici nase mreze mozete nazvati bla bla.
Citas li ti sta se pise, telecom je napisao to za svoje korisnike koji zele dobiti ostale operatere besplatno sa telecomove mreze, a telemach je napisao za svoje korisnike koji koriste telefone ostalih operatera. Kako ti nije jasno znacenje recenica.
Locked