Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

swanfilter

#49826 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by swanfilter »

drug_profi wrote: 14/11/2025 21:31
swanfilter wrote: 14/11/2025 21:24 Budimo ljudi, Airsoftasima su niđe veze amblemi i gobleni na uniformama. A vec odavno sam upratio isticanje znakovlja i motiva koji mogu biti iskoristeni za nabijati na nos.

Al, Rvati su bas bijednici. Nije dzaba u narodu ona o Latinima nastala. Dok im desni podmladak pod maskama proganja Srbe, sto javnost uopsteno podrzava, iz pastete iskoci vijest o Bosnjacima kao airsoft prijetnji.

Dok se borbeni avioni kupuju, preko medija se podvaljuje prica o Bosnjacima kao prijetnji po sigurnost regiona. Sto prije ganjati clanstvo u NATO. Koliko zbog Srba, nista manje zbog Hrvata.
Lagerovati bar 10.000 FPV dronova i imati bar 500 pilota. Za svaki slucaj.
A neka njima Rafala i kineskih Himarsa.
Za avione sam davno na temi o OS i Karabahu napisao da su u ovdasnjim okolnostima bacanje para. Jedni i drugi sve nesto silje kur...ac na grbaci naroda dok ih veliki nazivaju korisnim idiotima.

Al prica mi je kao palestinski slucaj. Dok siledzije bombaju, prijetnja su osporavani. ..

Ja sve zelim vjerovati da nas Turci uce zanatu sa dronovima. Sve zelim vjerovati da sa Turcima igramo prljave igre i da smo doturili kakvih dronova za ne daj boze.

Jedan Akinci i 15 TB2, pa da Nato strepi :lol:
Last edited by swanfilter on 14/11/2025 23:07, edited 1 time in total.
law2

#49827 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by law2 »

Koliko je realna priča da HDZ i SNSD žele isprovocirati nametanje zakona o Domu Naroda kojim bi se onemogućile blokade zbog nedostatka kvoruma. A kada se to i dogodi, onda staviti izborne i druge zakone na dnevni red?
Haris.ba

#49828 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Haris.ba »

law2 wrote: 14/11/2025 22:28 Koliko je realna priča da HDZ i SNSD žele isprovocirati nametanje zakona o Domu Naroda kojim bi se onemogućile blokade zbog nedostatka kvoruma. A kada se to i dogodi, onda staviti izborne i druge zakone na dnevni red?
Snsd i hdz imaju 6 ruku. I da se pridoda Cvitanovic i sds - to izadje na 10. Vec imaju vecinu za odlucivanje.

"Problem" sa kvorumom jeste sto je to ustavna odredba, a ne zakonska.
b) Devet članova Doma naroda predstavljaju kvorum, pod uslovom da su prisutna najmanje tri bošnjačka, tri hrvatska i tri srpska delegata.
Za promjenu ustava treba 2/3 vecina u Zastupnickom domu. Nista bez Bosnjaka.

Ne sumnjam ja da ima ideja kako zaobici kvorum, mozda Schmit i nametne neko rjesenje.

Ali, kako ce proci u Zastupnickom domu? Valja nafatati te ruke.

Postoji vec rjesenje u zakonu gdje visoki predstavnik moze kazniti onoga ko namjerno rusi kvorum.
Ali, opet da izbije mogucnost hdzu sutra da kontrolise kvorum u Domu naroda, a u Zastupnickom domu nisu sigurne ruke....male sanse.

Fakticki kada bi se nekako ukinuo kvorum kakav sada ima u Domu naroda, to bi veoma smanjilo moc kakvu Dom naroda ima.
Da malo provociram - to je put ka gradjanskoj drzavi. :mrgreen:
Last edited by Haris.ba on 14/11/2025 22:43, edited 1 time in total.
HelaS

#49829 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by HelaS »

swanfilter wrote: 14/11/2025 22:25
Spoiler
Show
swanfilter wrote: 14/11/2025 21:24 Budimo ljudi, Airsoftasima su niđe veze amblemi i gobleni na uniformama. A vec odavno sam upratio isticanje znakovlja i motiva koji mogu biti iskoristeni za nabijati na nos.

Al, Rvati su bas bijednici. Nije dzaba u narodu ona o Latinima nastala. Dok im desni podmladak pod maskama proganja Srbe, sto javnost uopsteno podrzava, iz pastete iskoci vijest o Bosnjacima kao airsoft prijetnji.

Dok se borbeni avioni kupuju, preko medija se podvaljuje prica o Bosnjacima kao prijetnji po sigurnost regiona. Sto prije ganjati clanstvo u NATO. Koliko zbog Srba, nista manje zbog Hrvata.
Za avione sam davno na temi o OS i Karabahu napisao da su u ovdasnjim okolnostima bacanje para. Jedni i drugi sve nesto silje kur...ac na grbaci naroda dok im veliki nazivaju korisnim idiotima.

Al prica mi je kao palestinski slucaj. Dok siledzije bombaju, prijetnja su osporavani. ..
Ja sve zelim vjerovati da nas Turci uce zanatu sa dronovima. Sve zelim vjerovati da sa Turcima igramo prljave igre i da smo doturili kakvih dronova za ne daj boze. Jedan Akinci i 15 TB2, pa da Nato strepi :lol:
"Danajci" :-) Ako nema koristi od tebe, nikad ga očima nećeš vidjeti. Takvi su nacionalno, kulturološki, tradicionalno, genetski...
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#49830 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by PreWiBa »

HelaS wrote: 14/11/2025 22:41
Spoiler
Show

Za avione sam davno na temi o OS i Karabahu napisao da su u ovdasnjim okolnostima bacanje para. Jedni i drugi sve nesto silje kur...ac na grbaci naroda dok im veliki nazivaju korisnim idiotima.

Ja sve zelim vjerovati da nas Turci uce zanatu sa dronovima. Sve zelim vjerovati da sa Turcima igramo prljave igre i da smo doturili kakvih dronova za ne daj boze. Jedan Akinci i 15 TB2, pa da Nato strepi :lol:
"Danajci" :-) Ako nema koristi od tebe, nikad ga očima nećeš vidjeti. Takvi su nacionalno, kulturološki, tradicionalno, genetski...
Naravno, samo Srbijanci valjaju :mrgreen:

Druge po potrebi možemo i nazvati "varalicama po genetici", ali urlati da je drugi širitelj mržnje

I da, ovo sve vidim ne iz Berlina, nego iz Rostocka.
swanfilter

#49831 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by swanfilter »

HelaS wrote: 14/11/2025 22:41
Spoiler
Show

Mada su nam duzni dva dunjaluka, ne treba nista dzaba od Turaka. Samo da nas obezbijede.
HelaS

#49832 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by HelaS »

PreWiBa wrote: 14/11/2025 22:43
Šta, večeras prebukiran server iz Berlina, IP iz Rostocka :lol: Student iz Berlina :lol: :lol:
drug_profi

#49833 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by drug_profi »

Haris.ba wrote: 14/11/2025 22:35

Ne sumnjam ja da ima ideja kako zaobici kvorum, mozda Schmit i nametne neko rjesenje.

Postoji vec rjesenje u zakonu gdje visoki predstavnik moze kazniti onoga ko namjerno rusi kvorum.
Ali, opet da izbije mogucnost hdzu sutra da kontrolise kvorum u Domu naroda, a u Zastupnickom domu nisu sigurne ruke....male sanse.

Fakticki kada bi se nekako ukinuo kvorum kakav sada ima u Domu naroda, to bi veoma smanjilo moc kakvu Dom naroda ima.
Mozda OHR moze donijeti zakon po kojem je krivicno djelo namjerno rusenje kvoruma. Moras biti prisutan i glasati.
PreWiBa

#49834 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by PreWiBa »

HelaS wrote: 14/11/2025 23:14
Šta, večeras prebukiran server iz Berlina, IP iz Rostocka :lol: Student iz Berlina :lol: :lol:
Malo kahvica na moru dragi moj :mrgreen:
PreWiBa

#49835 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by PreWiBa »

drug_profi wrote: 14/11/2025 23:15

Mozda OHR moze donijeti zakon po kojem je krivicno djelo namjerno rusenje kvoruma. Moras biti prisutan i glasati.
Takav zakon bi po mom shvatanju bio neustavan.
Ne možeš krivičnim zakonikom zaobići odredbu ustava.
drug_profi

#49836 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by drug_profi »

PreWiBa wrote: 14/11/2025 23:16
drug_profi wrote: 14/11/2025 23:15

Takav zakon bi po mom shvatanju bio neustavan.
Ne možeš krivičnim zakonikom zaobići odredbu ustava.
Pa ne zaobilazis odredbu ustava.
Samo sprjecavas opstrukciju glasanja.
talijan97

#49837 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by talijan97 »

Moa postojati neki mehanizam koji ce kazniti opstrukciju. Kazne tipa oduzimanjem plate a za nase divljake i suspenzije.
drug_profi

#49838 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by drug_profi »

talijan97 wrote: 14/11/2025 23:30 Moa postojati neki mehanizam koji ce kazniti opstrukciju. Kazne tipa oduzimanjem plate a za nase divljake i suspenzije.
Da to bi imalo efekta također. Umanjivanjem prihoda za neprisustvovanje, plus neki krivicni zakon za opstrukciju demokratskog procesa odlucivanja.
Pa ako nije dovoljno onda jos ostrije.
Dođi, glasaj protiv. Ko ima vise glasova nosi pehar.
Hakiz

#49839 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Hakiz »

talijan97 wrote: 14/11/2025 23:30 Moa postojati neki mehanizam koji ce kazniti opstrukciju. Kazne tipa oduzimanjem plate a za nase divljake i suspenzije.
Kada bi postojao, onda ovi kojima sada smeta opstrukcija bi bili kažnjeni kada oni budu činili opstrukciju.

Zato se niko ne upupta u stvaranje efikasnog metoda kažnjavanja.
HelaS

#49840 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by HelaS »

Tako bi bilo samo ako Marsovci sjednu u parlamente i donesu te takve odredbe. Pa naši parlamentarci napisali sebi plaće po 6000 KM i nikom ništa, i to prije puno godina. Uskoro će povišice, a da donesu zakone za oduzimanje plaća... protiv sebe :lol:
drug_profi

#49841 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by drug_profi »

HelaS wrote: 15/11/2025 00:58
Tako bi bilo samo ako Marsovci sjednu u parlamente i donesu te takve odredbe. Pa naši parlamentarci napisali sebi plaće po 6000 KM i nikom ništa, i to prije puno godina. Uskoro će povišice, a da donesu zakone za oduzimanje plaća... protiv sebe :lol:
Pa naravno da neće, ali ima BiH ima kralja koji može da donese takav zakon bez parlamenta.
Sanjarko

#49842 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Sanjarko »

HelaS wrote: 15/11/2025 00:58
👍 To je osnovna plata bez ostalih beneficija, samo topli obrok im je u visini penzije skoro minimalne, a definitivno je u visini invalidnina nekih. Penzija minimalna 599, invalidnina moja 380 minimalna, 480 srednja.
Skijaš

#49843 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Skijaš »

svesuper25 wrote: 14/11/2025 20:07 Bosnjaci su naivni,prvo su nasjeli na silajdzicevu da ce ukinut rs,i od tad dodik postade sve jaci i jaci,a taj isti silajdzic blokirao aprilski paket,nakon kojeg je pobjegao u Istanbul.
Onda opet bosnjaci prave drugu kardinalnu gresku.tako sto nekoliko puta glasaju za komsica.
Da, i Milosevicu su mogli posluziti kao topovsko meso. Moguce je da bi ih manje izginulo da su prihvatili nositi uniforme vojske RSK, ne bi bili poseban narod ali danas bi ih vecina zivjeli u istoj drzavi. No Alija, maksimalisticki i fundamentalisticki jel' :-D odbija i onda kuku lele. Kad ce vise nauciti ....
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#49844 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by _BataZiv_0809 »

:lol: :lol:

I ja ove smajlije stavljam ne iz Sarajeva, nego iz Makarske.
video

#49845 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by video »

_BataZiv_0809 wrote: 15/11/2025 07:22
:lol: :lol:

I ja ove smajlije stavljam ne iz Sarajeva, nego iz Makarske.
Komsiluk :shock:
Haris.ba

#49846 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Haris.ba »

drug_profi wrote: 14/11/2025 23:15 Mozda OHR moze donijeti zakon po kojem je krivicno djelo namjerno rusenje kvoruma. Moras biti prisutan i glasati.
Tesko. Takvo rjesenje ne znam da igdje ima.

Ali, da ponovim - hdz to ne zeli. Tako da se to nece desiti. Osim mozda ako Schmit nadje neko rjesenje koje vrijedi samo jednom i vise ne vrijedi, ko u ustavu FBiH sto je nametnuo rjesenje.

Hdz pa snsd bi najvise izgubio da se nesto cacka oko kvoruma.

Mozda na prvu tako ne izgleda, jer fakticki bi to znacilo da dva naroda mogu nametnuti rjesenje trecem.
Ali, sta ako npr snsd i sda skupe vecinu oko neke stvari u domu naroda? Onda nikako hdz ne moze to zaustaviti.
Jer, u Zastupnickom domu to treba isto izglasati. A, ako se radi o nekoj nacionalnoj stvari - Bosnjaci sami imaju vecinu u tom domu, te mogu odluciti da li ce proci.
dr_Evil

#49847 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

Ne znam za vas, ali ova politika je postala malo dosadna. Blizi se decembar i ja samo cekam da nam otkljucaju moju najdrazu temu Jelka-kitite il ne? :D

Pa da mozemo u miru da taborimo sedmicama ko ce od Bosnjaka za Novu da kiti bozicnu jelku :D

Ne valja da kvarimo tradiciju, vazno je da odrzavamo nase tradicionalne rasprave :D

@anex kad ce to :D
drug_profi

#49848 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by drug_profi »

Haris.ba wrote: 15/11/2025 08:21
drug_profi wrote: 14/11/2025 23:15 Mozda OHR moze donijeti zakon po kojem je krivicno djelo namjerno rusenje kvoruma. Moras biti prisutan i glasati.
Tesko. Takvo rjesenje ne znam da igdje ima.

Ali, da ponovim - hdz to ne zeli. Tako da se to nece desiti. Osim mozda ako Schmit nadje neko rjesenje koje vrijedi samo jednom i vise ne vrijedi, ko u ustavu FBiH sto je nametnuo rjesenje.

Hdz pa snsd bi najvise izgubio da se nesto cacka oko kvoruma.

Mozda na prvu tako ne izgleda, jer fakticki bi to znacilo da dva naroda mogu nametnuti rjesenje trecem.
Ali, sta ako npr snsd i sda skupe vecinu oko neke stvari u domu naroda? Onda nikako hdz ne moze to zaustaviti.
Jer, u Zastupnickom domu to treba isto izglasati. A, ako se radi o nekoj nacionalnoj stvari - Bosnjaci sami imaju vecinu u tom domu, te mogu odluciti da li ce proci.
Nacin glasanja i vecine da ostane isti kao sad, ali sa zabranom obaranja kvoruma.
Svi imaju zasticena prava, samo su blokade sprijecene.
Haris.ba

#49849 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Haris.ba »

drug_profi wrote: 15/11/2025 10:43 Nacin glasanja i vecine da ostane isti kao sad, ali sa zabranom obaranja kvoruma.
Ne odgovara hdzu (jer ode im snsd).

To je rjesenje koje bi jedino odgovaralo Bosnjacima. Tako, tesko da cemo taj film gledati.
drug_profi

#49850 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by drug_profi »

Haris.ba wrote: 15/11/2025 10:45
drug_profi wrote: 15/11/2025 10:43 Nacin glasanja i vecine da ostane isti kao sad, ali sa zabranom obaranja kvoruma.
Ne odgovara hdzu (jer ode im snsd).
Trenutno.
Ali nisam mišljenja da se HDZ tretira posebno u OHRu.
Post Reply