Pitamo Mehanicare ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

kravamuzara

#49751 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by kravamuzara »

laik1981 wrote: 12/12/2023 21:23
Throttle wrote: 12/12/2023 21:02 Pa jesi li obrisao greske i ponovo skenirao?
Jesam i nisu se opet javile. Mozda su greske i iz proslosti, a nisu obrisane nakon izmjena dijelova, samo fazon je sto sam nakon toga skroz otkopcao senzor temperature zraka (IAT) i nije javio gresku. Probacu mu ponovo ujutro da vidim hoce li ih opet aktivirati.

Ne znam kako je moguce da nov akumulator vrisne nakon godinu dana. Taj ciak akumulator sam i sam nekad davno koristio i cini mi se da me slusao godinama. Jos on ima garantni list ali racun negdje zijanio, tako da mu ne gine kupovina novog, a i rjesavanje te problematike sa vucom. Meni djeluje kao da mu turbina ne radi. Ide ali jedva.
Vozite majstoru i ustedite zivce i vrijeme, moze biti akumulator, moze biti samo jedan od tih senzora (ili neki drugi tipa MAP, izduvni pritisak...), vakum pumpa, puknuce nekog crijeva vakuma, spoj neke bezveze zice, aktuator turbine...
drug_profi

#49752 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by drug_profi »

Juka Jebach wrote: 12/12/2023 21:14 izgrebana sofesajba brisacima, nesto je bilo na njima i to je izgrebalo sofesajbu. Cime to ispolirati je li neko radio
Probaj nešto što može pomoći ako nije dublja parnica.
Uzmi komadić aluminijske folije i nakvasi je.
I protrljaj negdje tu parnicu, vidi skida li se.
Nista te ne kosta, a ne mozes nista zajebat.
skrbavi-admin

#49753 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by skrbavi-admin »

nek provjeri i alternator..... galska smeca obicno imaju problem kad dodje do problema sa akumulatorom onda je vrlo moguce i do alternatora a bogumi i ECUa.....
laik1981

#49754 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by laik1981 »

kravamuzara wrote: 13/12/2023 10:46
laik1981 wrote: 12/12/2023 21:23
Throttle wrote: 12/12/2023 21:02 Pa jesi li obrisao greske i ponovo skenirao?
Jesam i nisu se opet javile. Mozda su greske i iz proslosti, a nisu obrisane nakon izmjena dijelova, samo fazon je sto sam nakon toga skroz otkopcao senzor temperature zraka (IAT) i nije javio gresku. Probacu mu ponovo ujutro da vidim hoce li ih opet aktivirati.

Ne znam kako je moguce da nov akumulator vrisne nakon godinu dana. Taj ciak akumulator sam i sam nekad davno koristio i cini mi se da me slusao godinama. Jos on ima garantni list ali racun negdje zijanio, tako da mu ne gine kupovina novog, a i rjesavanje te problematike sa vucom. Meni djeluje kao da mu turbina ne radi. Ide ali jedva.
Vozite majstoru i ustedite zivce i vrijeme, moze biti akumulator, moze biti samo jedan od tih senzora (ili neki drugi tipa MAP, izduvni pritisak...), vakum pumpa, puknuce nekog crijeva vakuma, spoj neke bezveze zice, aktuator turbine...
Odvukao je majstoru. Spala mu nekakva crijeva sa turbine. Nada se da je do toga i da nece imati nekih dodatnih zajebancija.
skrbavi-admin wrote: 13/12/2023 10:58 nek provjeri i alternator..... galska smeca obicno imaju problem kad dodje do problema sa akumulatorom onda je vrlo moguce i do alternatora a bogumi i ECUa.....
Provjerice i akumulator i alternator. Jutros sam ga klemao. Ili je baterija crkla ili je alternator ne puni. Do duse svjetla, puhanje i ostalo rade dobro kada se auto upali. Pravi neku struju, al eto neka vidi sta mu je. Kada se auto upali i ugrije pali normalno. I kad ga klemam, kad pritisne ono dugme za paljenje prodje bar deset sekundi prije nego zavergla. Ili su mu grijaci otisli ili nema dovoljno struje.
dragan53

#49755 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by dragan53 »

Imam problem sa DSG mjenjačem, auto Skoda Octavia 2013. 7 brzina. Kad je hladno i kad se auto ne pali dan dva a ne zagrijem ga, zna izbaciti grešku na DSG mjenjaču i potpuno stane. Ugasim, upalim, zagrijem par minuta i vozim normalno. Ona žuta česmica za elektroniku gori neko vrijeme i potom se ugasi. Dijagnostika pokazuje povremene probleme: Aktuator prigušnog ventila- otvoreni krug, pumpa rashladnog sistema za hladnjak tlaka punjenja mehanička greska, upravljačka jedinica zračnog jastuka. I to je to. Greška se ne dešava često, prije zime nije se desila nikada, prosle zime jednom, ove par puta ali je nepredvidivo.
Jednom se to desilo, pa sam ponovo upalio i krenuo šaltati ručno. Gresku je izbacio ponovo za minut dok je bio u 3. brzini na manuelno bez šaltanja, prilikom normalne vožnje.
Ovu gresku je često pratilo to da su grijači sjedista, grijanje i ostale stvari koje vuku struju na niskim temperaturama bili upaljeni.

E sad pošto bi neki mehaničari odmah mijenjali mehatroniku ili cijeli mjenjač, koje stvari bih mogao otkloniti prije toga.

Čitam razne stvari ali nigdje baš ovu situaciju, od termalnih senzora, grijača, dotoka goriva, zraka, gustine ulja u mjenjaču i mehatronici. Kad sam zamijenio ulje prije 30K šaltanje je bilo potpuno tečno, neprimjetno, nije se uopšte osjetilo miejnjanje brzina, sad se malo osjeti ali ništa strasno vozio sam i druge automatike to je to.
Još jedan problem koji bi mogao biti povezan, auto kad je hladan na leru malo drhti, kasnije se umiri.
Last edited by dragan53 on 15/12/2023 09:06, edited 1 time in total.
ZoomZoomKiwi

#49756 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by ZoomZoomKiwi »

Provjeri napon tako kad je puno potrošača upaljeno. Ako je ispod 13.5 V alternator te možda zeza. Mada mi ovo više liči na problem baš sa DSG-om.

Je li 6 ili 7 brzina?

Moja preporuka svakako je promijeniti ulje i filter DSG-a i preko dijagnostike odraditi shift forks relearn. Čisto da ga resetuješ.

To ne bi trebalo puno koštati.

MPM DSG ulje je oko 100injak KM za njega, plus ruke, ako je ovaj sa šest brzina.

A može biti i do nosača mjenjača/motora, ako ti tako drhti na leru.
dragan53

#49757 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by dragan53 »

EFD22 wrote: 15/12/2023 09:00 Provjeri napon tako kad je puno potrošača upaljeno. Ako je ispod 13.5 V alternator te možda zeza. Mada mi ovo više liči na problem baš sa DSG-om.

Je li 6 ili 7 brzina?

Moja preporuka svakako je promijeniti ulje i filter DSG-a i preko dijagnostike odraditi shift forks relearn. Čisto da ga resetuješ.

To ne bi trebalo puno koštati.

MPM DSG ulje je oko 100injak KM za njega, plus ruke, ako je ovaj sa šest brzina.

A može biti i do nosača mjenjača/motora, ako ti tako drhti na leru.
7 brzina. Provjericu
ZoomZoomKiwi

#49758 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by ZoomZoomKiwi »

To je DQ200 suhi onda. Ulja ide puno manje u njega, provjeri kad si to mijenjao ulje zadnji put je li urađen relearn preko dijagnostike.

Inače su ti “suhi” DSG-ovi malo problematični.
Qler

#49759 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Qler »

Zbog tog suhog je i Fordov powershift na losem glasu. Isao u Fieste i Focuse (mislim i Kugu) a Mondeo je imao wet, islo normala ulje u njega, dosta pouzdaniji.. ali dzaba, ostade PowerShit :D
skrbavi-admin

#49760 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by skrbavi-admin »

ljudi vole nasuho štaš....
ZoomZoomKiwi

#49761 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by ZoomZoomKiwi »

Svi suhi DCT su sranje. A jedini razlog što ih prave je kao manji otpor pa kao uštede na gorivu :lol:

PowerShift iza 2013. je svaki “mokri” i nema problema s pouzdanošću.

Kao ni VW-ov DQ250 sa 6 brzina kojem evo ima više od 20 godina.
artur morgan

#49762 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by artur morgan »

dragan53 wrote: 15/12/2023 08:55 Imam problem sa DSG mjenjačem, auto Skoda Octavia 2013. 7 brzina. Kad je hladno i kad se auto ne pali dan dva a ne zagrijem ga, zna izbaciti grešku na DSG mjenjaču i potpuno stane. Ugasim, upalim, zagrijem par minuta i vozim normalno. Ona žuta česmica za elektroniku gori neko vrijeme i potom se ugasi. Dijagnostika pokazuje povremene probleme: Aktuator prigušnog ventila- otvoreni krug, pumpa rashladnog sistema za hladnjak tlaka punjenja mehanička greska, upravljačka jedinica zračnog jastuka. I to je to. Greška se ne dešava često, prije zime nije se desila nikada, prosle zime jednom, ove par puta ali je nepredvidivo.
Jednom se to desilo, pa sam ponovo upalio i krenuo šaltati ručno. Gresku je izbacio ponovo za minut dok je bio u 3. brzini na manuelno bez šaltanja, prilikom normalne vožnje.
Ovu gresku je često pratilo to da su grijači sjedista, grijanje i ostale stvari koje vuku struju na niskim temperaturama bili upaljeni.

E sad pošto bi neki mehaničari odmah mijenjali mehatroniku ili cijeli mjenjač, koje stvari bih mogao otkloniti prije toga.

Čitam razne stvari ali nigdje baš ovu situaciju, od termalnih senzora, grijača, dotoka goriva, zraka, gustine ulja u mjenjaču i mehatronici. Kad sam zamijenio ulje prije 30K šaltanje je bilo potpuno tečno, neprimjetno, nije se uopšte osjetilo miejnjanje brzina, sad se malo osjeti ali ništa strasno vozio sam i druge automatike to je to.
Još jedan problem koji bi mogao biti povezan, auto kad je hladan na leru malo drhti, kasnije se umiri.
Znam da servis i popravke dsg mjenjača radi ovaj servis : https://www.a-klinika.ba/
Oni su škodin ovlašteni servis, koji redovno imaju dsg mjenjače na popravkama.

Prvo bi ti trebao auto pregledati njihov električar. Nakon toga, eventualno mehaničar koji radi servis dsg mjenjača.

Imam na jednom autu isti dsg mjenjač, ali nisam imao nikakvih problema. Pogledaj na stranim forumima radi informisanja, mozda će biti više od pomoći.

Postoji još specijalizovanih servisa za automatike, jedan je u Tešnju a drugi u Hercegovini, ne znam im imena, ali znaju forumaši pa neka neko napiše, ako ti je jednostavnije do njih doći.
vernes81

#49763 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by vernes81 »

artur morgan wrote: 15/12/2023 10:59
dragan53 wrote: 15/12/2023 08:55 Imam problem sa DSG mjenjačem, auto Skoda Octavia 2013. 7 brzina. Kad je hladno i kad se auto ne pali dan dva a ne zagrijem ga, zna izbaciti grešku na DSG mjenjaču i potpuno stane. Ugasim, upalim, zagrijem par minuta i vozim normalno. Ona žuta česmica za elektroniku gori neko vrijeme i potom se ugasi. Dijagnostika pokazuje povremene probleme: Aktuator prigušnog ventila- otvoreni krug, pumpa rashladnog sistema za hladnjak tlaka punjenja mehanička greska, upravljačka jedinica zračnog jastuka. I to je to. Greška se ne dešava često, prije zime nije se desila nikada, prosle zime jednom, ove par puta ali je nepredvidivo.

Znam da servis i popravke dsg mjenjača radi ovaj servis : https://www.a-klinika.ba/
Oni su škodin ovlašteni servis, koji redovno imaju dsg mjenjače na popravkama.

Prvo bi ti trebao auto pregledati njihov električar. Nakon toga, eventualno mehaničar koji radi servis dsg mjenjača.

Imam na jednom autu isti dsg mjenjač, ali nisam imao nikakvih problema. Pogledaj na stranim forumima radi informisanja, mozda će biti više od pomoći.

Postoji još specijalizovanih servisa za automatike, jedan je u Tešnju a drugi u Hercegovini, ne znam im imena, ali znaju forumaši pa neka neko napiše, ako ti je jednostavnije do njih doći.
Za ove u Vitezu se niko nije zalio na rad svi su zadovoljni samo su malo poskupi.
dragan53

#49764 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by dragan53 »

EFD22 wrote: 15/12/2023 09:09 To je DQ200 suhi onda. Ulja ide puno manje u njega, provjeri kad si to mijenjao ulje zadnji put je li urađen relearn preko dijagnostike.

Inače su ti “suhi” DSG-ovi malo problematični.
Nije sigurno urađeno to preko dijagnostike šta god to značilo, kad je zamjenjeno ulje u mjenjaču. Kupio sam auto u zimu 2020. ulje zamijenio nekad pred zimu 2021. a problem se pojavio prvi put tek u zimu 2022. a ove godine je bar 5-6 puta javljao tu grešku kad je bilo baš hladno.
Naslovnica

#49765 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Naslovnica »

Od prije 2-3 dana čujem neki čudan zvuk prilikom mijenjanja brzina...
Traje veoma kratko, djelić sekunde, nekakvo "šištanje", ne znam kako bih opisao.
Meščini samo kada prebacujem iz nižih u više stepene, prilikom otpuštanja kvačila.
Ne osjetim da vuče išta slabije nego inače ili da proklizava.
Kae fabrika ulje u ovo mjenjaču se ne mijenja...
Druk ležaj???
skrbavi-admin

#49766 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by skrbavi-admin »

Naslovnica wrote: 15/12/2023 13:32 Od prije 2-3 dana čujem neki čudan zvuk prilikom mijenjanja brzina...
Traje veoma kratko, djelić sekunde, nekakvo "šištanje", ne znam kako bih opisao.
Meščini samo kada prebacujem iz nižih u više stepene, prilikom otpuštanja kvačila.
Ne osjetim da vuče išta slabije nego inače ili da proklizava.
Kae fabrika ulje u ovo mjenjaču se ne mijenja...
Druk ležaj???
mozda je i cilindar kvacila....
LikeLike

#49767 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by LikeLike »

Koju marku dijelova da kupim za veliki servis?
skrbavi-admin

#49768 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by skrbavi-admin »

kontinental
pesimist

#49769 Golf 7 curi ulje gornji dio motora

Post by pesimist »

Zdravo raja
Ako moze mala pomoc nekog iskusnijeg na sta da obratim paznju ili bilo.kakav savjet dobro ce doci
Na proslom malom servisu majstor je prinjetio da ima malo ulja al posto sam tek kupio auto sacekali smo da vidimo hoce li potrositi ista ulja medjutim za godinu dana od servisa do servisa nije potrosio nista medjutim danas kad sam radio novi mali servis i dalje ima malo curenja u desnom gornjem dijelu (desni tocak-ta strana motora) i slijeva se dole i kapa po katalizatoru kako sam shvatio majstora .. Tacno dio gdje motor s desne strane al skroz visoko vidi se trag ulja i slijeva se dole .Nisu velike kolicine ulja jer uopste eto za godinu dana nisam doljevao nista al ipak ima trag pa.me brine.Majstor kaze da je veliki posao da mora poskidati sve zivo od dizni bregaste zupcastog i sl da bi vidjeli pa ako neko bar moze dati savjet na sta da obratim paznju sta bi moglo biti dobro ce doci savjet svaki.
Golf 7 je u pitanju kao sto sam naveo u naslovu
hopi

#49770 Re: Golf 7 curi ulje gornji dio motora

Post by hopi »

Ma možda curi neoklen drugo? Ma svakako je ovo za temu pitamo mekaničare
profatr

#49771 Re: Golf 7 curi ulje gornji dio motora

Post by profatr »

pesimist wrote: 16/12/2023 23:19 Zdravo raja
Ako moze mala pomoc nekog iskusnijeg na sta da obratim paznju ili bilo.kakav savjet dobro ce doci
Na proslom malom servisu majstor je prinjetio da ima malo ulja al posto sam tek kupio auto sacekali smo da vidimo hoce li potrositi ista ulja medjutim za godinu dana od servisa do servisa nije potrosio nista medjutim danas kad sam radio novi mali servis i dalje ima malo curenja u desnom gornjem dijelu (desni tocak-ta strana motora) i slijeva se dole i kapa po katalizatoru kako sam shvatio majstora .. Tacno dio gdje motor s desne strane al skroz visoko vidi se trag ulja i slijeva se dole .Nisu velike kolicine ulja jer uopste eto za godinu dana nisam doljevao nista al ipak ima trag pa.me brine.Majstor kaze da je veliki posao da mora poskidati sve zivo od dizni bregaste zupcastog i sl da bi vidjeli pa ako neko bar moze dati savjet na sta da obratim paznju sta bi moglo biti dobro ce doci savjet svaki.
Pogledaj po stranim forumima i youtube kanalima baš za svoj motor, obično su ta mjesta propuštanja karakteristična i sigurno je već netko imao i objavio taj problem.
LikeLike

#49772 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by LikeLike »

Pozdrav, zna li neko koji se sve dijelovi mijenjaju na velikom servisu na 1.6Hdi motoru?
Dobio sam ponudu za set zupcastig i vodenu pumpu, ali mi djeluje nekako jeftino?
Jel se jos neki dijelovi pored toga trebaju zamijeniti?

Edit: Moze se mijenjati set kanalnog remena, tako mi napisase.
nivla

#49773 Re: Golf 7 curi ulje gornji dio motora

Post by nivla »

pesimist wrote: 16/12/2023 23:19 Zdravo raja
obicno kod vw plasticno deklo pa pusta isparenja, druga stvar koja moze biti je uglavnom semering kod uljne pumpe
kad radis deklo idu dizne vani, budes radio semering zamijeni i kais uljne pumpe
po tom sto pises deklo ti pusta, al ti to treba pogledati drugi majstor koji te nece maslati
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#49774 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by konektovan »

LikeLike wrote: 18/12/2023 08:33 Pozdrav, zna li neko koji se sve dijelovi mijenjaju na velikom servisu na 1.6Hdi motoru?
Dobio sam ponudu za set zupcastig i vodenu pumpu, ali mi djeluje nekako jeftino?
Jel se jos neki dijelovi pored toga trebaju zamijeniti?

Edit: Moze se mijenjati set kanalnog remena, tako mi napisase.
Sve to nabrojano,..u nekoj neovlastrnoj varijanti je poprilicno povoljno.
Post Reply