Novogradnja u Sarajevu?
- hekaton
#4976 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Zdravo svima, mladji sam od 30god neozenjen (jos malo nadam se)...imam pristojna primanja preko 5k KM i razmisljam o kupovini stana u Sarajevu.
Situacija je takva da vec placam kiriju od 400 KM za sestru koja je student i to ce biti jos 2 god.
Jel ima ovdje neko ko je kupio stan u novogradnji, tj prije nego su stanovi bili izgradjeni, kako je to uradio...preko agencije (citajuci postove i iskustva sa agencijama stekao sam utisak da od toga treba bjezati)...ili otisao dirketno i pitao i interesovao se, dao odredjeni iznos novca dok zgrada jos nije napravljena...ili sta...
kako to ide uopste...
post je uopsten ali trebao bih bar neke inpute da znam odakle da krenem. Pik.ba mi ne izgleda kao mjesto odakle poceti.
Situacija je takva da vec placam kiriju od 400 KM za sestru koja je student i to ce biti jos 2 god.
Jel ima ovdje neko ko je kupio stan u novogradnji, tj prije nego su stanovi bili izgradjeni, kako je to uradio...preko agencije (citajuci postove i iskustva sa agencijama stekao sam utisak da od toga treba bjezati)...ili otisao dirketno i pitao i interesovao se, dao odredjeni iznos novca dok zgrada jos nije napravljena...ili sta...
kako to ide uopste...
post je uopsten ali trebao bih bar neke inpute da znam odakle da krenem. Pik.ba mi ne izgleda kao mjesto odakle poceti.
- bilic
#4977 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Prvo idi kredit izganjaj .hekaton wrote:Zdravo svima, mladji sam od 30god neozenjen (jos malo nadam se)...imam pristojna primanja preko 5k KM i razmisljam o kupovini stana u Sarajevu.
kako to ide uopste...
Imaš akciju sad u Tursko banci na Alipašinom preko puta RtV doma
3.5 % kamata stambeni kredit.
Ako odeš traži referenticu Avdibegović
.
I ne idi preko 5. 6 godina kredit kad već imaš dobra primanjaa
- hekaton
#4978 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Eh da, i to je pitanje, nisam iz Sarajevo ali vezano za kredi (ne kuzim se bas najbolje)...ako hocu stambeni kredi oni mogu da mi odobre i dobijem novac na racun i dok stan jos nije pronadjen.bilic wrote:Prvo idi kredit izganjaj .hekaton wrote:Zdravo svima, mladji sam od 30god neozenjen (jos malo nadam se)...imam pristojna primanja preko 5k KM i razmisljam o kupovini stana u Sarajevu.
kako to ide uopste...
.
Ideja je da osiguram sredstva i onda krenem u potragu intezivnu.
- bilic
#4979 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Mislim da ti treba predeacun od stana. Firme te koja prodaje stan .hekaton wrote:Eh da, i to je pitanje, nisam iz Sarajevo ali vezano za kredi (ne kuzim se bas najbolje)...ako hocu stambeni kredi oni mogu da mi odobre i dobijem novac na racun i dok stan jos nije pronadjen.bilic wrote:Prvo idi kredit izganjaj .hekaton wrote:Zdravo svima, mladji sam od 30god neozenjen (jos malo nadam se)...imam pristojna primanja preko 5k KM i razmisljam o kupovini stana u Sarajevu.
kako to ide uopste...
.
I onda se prebaci novac .
Poslao sam ti privatnu poruku.
- hekaton
#4980 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Odlicno, hvala puno.bilic wrote:Mislim da ti treba predeacun od stana. Firme te koja prodaje stan .hekaton wrote:
Eh da, i to je pitanje, nisam iz Sarajevo ali vezano za kredi (ne kuzim se bas najbolje)...ako hocu stambeni kredi oni mogu da mi odobre i dobijem novac na racun i dok stan jos nije pronadjen.
I onda se prebaci novac .
Poslao sam ti privatnu poruku.
-
lissics
#4981 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Pazljivo ti sracunaj te kredite. Pogledaj kakvi su ostali troskovi (troskovi obrade i sl.) i onda saberi.
- hekaton
#4982 Re: Novogradnja u Sarajevu?
naravno. Hvala tilissics wrote:Pazljivo ti sracunaj te kredite. Pogledaj kakvi su ostali troskovi (troskovi obrade i sl.) i onda saberi.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#4983 Re: Novogradnja u Sarajevu?
nema dizanja kredita bez kupoprodajnog ugovora.hekaton wrote:Eh da, i to je pitanje, nisam iz Sarajevo ali vezano za kredi (ne kuzim se bas najbolje)...ako hocu stambeni kredi oni mogu da mi odobre i dobijem novac na racun i dok stan jos nije pronadjen.bilic wrote:Prvo idi kredit izganjaj .hekaton wrote:Zdravo svima, mladji sam od 30god neozenjen (jos malo nadam se)...imam pristojna primanja preko 5k KM i razmisljam o kupovini stana u Sarajevu.
kako to ide uopste...
.
- VladaFBiH
#4984 Re: Novogradnja u Sarajevu?
to se zvoe efektivna kamatna stopa i banka je dužna da je prikaže - prije par godina nisu moralilissics wrote:Pazljivo ti sracunaj te kredite. Pogledaj kakvi su ostali troskovi (troskovi obrade i sl.) i onda saberi.
- VladaFBiH
#4985 Re: Novogradnja u Sarajevu?
samo nenamjenski gdje su veće kamatne stope i manji iznosi ako nema kolateralaChmoljo wrote:nema dizanja kredita bez kupoprodajnog ugovora.hekaton wrote:Eh da, i to je pitanje, nisam iz Sarajevo ali vezano za kredi (ne kuzim se bas najbolje)...ako hocu stambeni kredi oni mogu da mi odobre i dobijem novac na racun i dok stan jos nije pronadjen.bilic wrote: Prvo idi kredit izganjaj .
.
-
gidra
#4986 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Jesu li ti ta primanja druže regularna na račun? Prijava na taj iznos? Ili je ono Payoneer, Kipar i te zajebancije.hekaton wrote:naravno. Hvala tilissics wrote:Pazljivo ti sracunaj te kredite. Pogledaj kakvi su ostali troskovi (troskovi obrade i sl.) i onda saberi.
Banku zanima samo to, odnosno tvoja likvidnost i stabilnost posla/firme u kojoj radiš.
Čim zarađuješ toliko love pretpostavljam da imaš i fine ušteđevine onda razmisli o opciji lombardnog kredita, bolja kamatna od stambenog. 0-2%
ali ti treba pokriće u kešu ili djelimično pokriće u kešu. Ja imao na lombardni kamatu od 1% u Raiffeisen banci.
Što se tiče stanova, ako uzimaš preko agencije, agencije uzimaju direktno od prodavaoca procenat u kojem su se dogovorili.
Sve što se prodaje u Sa imaš na OLX-u. Kupovina u izgradnji je jeftinija ali to podrazumijeva uplatu avansa od 20-30% za početak od punog iznosa. Bolji popust možeš dobiti ako isplatiš u fullu avans, ili ako imaš kakve love koje nisu po računima i daš im "u kešu na ruke" dobićeš i dodatni popust
- hekaton
#4987 Re: Novogradnja u Sarajevu?
sve po zakonu i regularno. hvala, svakako cu pogledati, i svaki savijet je dobrodosaogidra wrote:Jesu li ti ta primanja druže regularna na račun? Prijava na taj iznos? Ili je ono Payoneer, Kipar i te zajebancije.hekaton wrote:naravno. Hvala tilissics wrote:Pazljivo ti sracunaj te kredite. Pogledaj kakvi su ostali troskovi (troskovi obrade i sl.) i onda saberi.
Banku zanima samo to, odnosno tvoja likvidnost i stabilnost posla/firme u kojoj radiš.
Čim zarađuješ toliko love pretpostavljam da imaš i fine ušteđevine onda razmisli o opciji lombardnog kredita, bolja kamatna od stambenog. 0-2%
ali ti treba pokriće u kešu ili djelimično pokriće u kešu. Ja imao na lombardni kamatu od 1% u Raiffeisen banci.
Što se tiče stanova, ako uzimaš preko agencije, agencije uzimaju direktno od prodavaoca procenat u kojem su se dogovorili.
Sve što se prodaje u Sa imaš na OLX-u. Kupovina u izgradnji je jeftinija ali to podrazumijeva uplatu avansa od 20-30% za početak od punog iznosa. Bolji popust možeš dobiti ako isplatiš u fullu avans, ili ako imaš kakve love koje nisu po računima i daš im "u kešu na ruke" dobićeš i dodatni popust
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#4988 Re: Novogradnja u Sarajevu?
da, preciznije, nema dizanja stambenog kredita bez kupoprodajnog ugovora.VladaFBiH wrote:samo nenamjenski gdje su veće kamatne stope i manji iznosi ako nema kolateralaChmoljo wrote:
nema dizanja kredita bez kupoprodajnog ugovora.
uglavnom, ako su mu ovo prijavljena primanja, dobiće kredit bez problema.
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#4989 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Kredit i kamata u Sparkasse je 2.8% ako uzimas stambeni kredit. Ali period od 5 godina. Ako mozes izdržati ratu, bolja ponuda trenutno ne postoji na trzistu.hekaton wrote: sve po zakonu i regularno. hvala, svakako cu pogledati, i svaki savijet je dobrodosao
Osim ako bi Isao na lombardi kreditiranje.
-
lissics
#4990 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Lombardi je ok, ako je inflacija niska (ili smo cak u deflaciji). Al ko ce to znatimali_milojica wrote:hekaton wrote: ...bolja ponuda trenutno ne postoji na trzistu.
Osim ako bi Isao na lombardi kreditiranje.
- BHF_Manijak
#4991 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Ne znam gdje tacno da postavim, a glupost je da radi toga otvaram novu temu, pa cu ovdje, svakako je rijec o stanovima:
Ne znam je li vama doslo, ali vidim masovno po ulazima nalijepljena obavjestenja da se etaznim vlasnicima dostavi papir, mislim napamet pisem sad s posla, ne znam tacno koji, da li o vlasnistvu stana ili sta vec, interesuje me koji ce im djavo to i ne kontam kome to uopste treba dostaviti, ovima na odrzavanju zgrade ili sta vec, kao do kraja mjeseca treba to dostaviti ili slijedi kazna 200-2000KM.
Ima li neko upuceniji o cemu se radi?!
Ne znam je li vama doslo, ali vidim masovno po ulazima nalijepljena obavjestenja da se etaznim vlasnicima dostavi papir, mislim napamet pisem sad s posla, ne znam tacno koji, da li o vlasnistvu stana ili sta vec, interesuje me koji ce im djavo to i ne kontam kome to uopste treba dostaviti, ovima na odrzavanju zgrade ili sta vec, kao do kraja mjeseca treba to dostaviti ili slijedi kazna 200-2000KM.
- Haris.ba
#4992 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Dostavi predstavniku stanara ili upravniku direktno. Šta ti lakše.
Treba im jer ima stanova još na Đuru Pucar Starom.
Treba im jer ima stanova još na Đuru Pucar Starom.
- Haris033
#4993 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Unigradnja - Kula (nastavak izgradnje zgrade “Šljokica”).
Koja je cijena po m2 i ima li ih uopće u prodaji?
Koja je cijena po m2 i ima li ih uopće u prodaji?
- Dosadno mii
#4994 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Vidjala sam po piku prije mjesec oko 2700-2900 km kvadrat u toj kuli
Hocel bit kakve novogradnje na grbavici/hrasnom
-
Tuzla111
#4995 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Bice al kad ne zna se.Dosadno mii wrote:Vidjala sam po piku prije mjesec oko 2700-2900 km kvadrat u toj kuli
Dugo se vec planira gradnja Binga i stambene zgrade iznad samo je problem sto tom vlasniku Binga nije odgovara ni prosla a najvjerovatnije nece ni ova nova vlast, pa ne moze da potplati dozvolu za zgradurinu koliku on zeli pa je jos sve na cekanju.
To ti je ona lokacija iza BP EP gdje su skoro napravili novi parking, ul T. Osman Pase.
- Dosadno mii
#4996 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Ne bi bilo lose tu na vrijeme uzet.Tuzla111 wrote:Bice al kad ne zna se.Dosadno mii wrote:Vidjala sam po piku prije mjesec oko 2700-2900 km kvadrat u toj kuli
Hocel bit kakve novogradnje na grbavici/hrasnom![]()
Dugo se vec planira gradnja Binga i stambene zgrade iznad samo je problem sto tom vlasniku Binga nije odgovara ni prosla a najvjerovatnije nece ni ova nova vlast, pa ne moze da potplati dozvolu za zgradurinu koliku on zeli pa je jos sve na cekanju.
To ti je ona lokacija iza BP EP gdje su skoro napravili novi parking, ul T. Osman Pase.
Ako bude kvalitetnija gradnja.
-
Tuzla111
#4997 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Ma ako je Bingo investitor onda cisto sumnjam da ce biti i priblizno kvalitetno. Lokacija ne moze bolja biti al pitanje je kako ce se i sta uraditi. Mislim da osim toga nema se gdje sta graditi na Grbavici i Hrasnom, samo je planirano na Pofalicima da se gradi al i to je pitanje kad. Mislim da je prodaja novih stanova usporila u zadnje vrijeme.Dosadno mii wrote:Ne bi bilo lose tu na vrijeme uzet.Tuzla111 wrote:Bice al kad ne zna se.Dosadno mii wrote:Vidjala sam po piku prije mjesec oko 2700-2900 km kvadrat u toj kuli
Hocel bit kakve novogradnje na grbavici/hrasnom![]()
Ako bude kvalitetnija gradnja.
-
TheGodfather001
#4998 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Radi se o agresivnoj implementaciji izmjena i dopuna Zakona o prebavlištu i boravištu državljana BiH iz 2015.g., jer je sada već postalo očigledno da nadležni MUPovi neće uspjeti sravniti podatke o vlasništvu (rok 5 godina), pa su prebacili na upravitelje evidentiranje kolektivnih objekata, dok će oni (valjda) individualne objekte evidentirati.BHF_Manijak wrote:Ne znam gdje tacno da postavim, a glupost je da radi toga otvaram novu temu, pa cu ovdje, svakako je rijec o stanovima:
Ne znam je li vama doslo, ali vidim masovno po ulazima nalijepljena obavjestenja da se etaznim vlasnicima dostavi papir, mislim napamet pisem sad s posla, ne znam tacno koji, da li o vlasnistvu stana ili sta vec, interesuje me koji ce im djavo to i ne kontam kome to uopste treba dostaviti, ovima na odrzavanju zgrade ili sta vec, kao do kraja mjeseca treba to dostaviti ili slijedi kazna 200-2000KM.![]()
![]()
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#4999 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Vjerovatno sravnavaju podatke, a i ovo sto Kum govori.TheGodfather001 wrote:Radi se o agresivnoj implementaciji izmjena i dopuna Zakona o prebavlištu i boravištu državljana BiH iz 2015.g., jer je sada već postalo očigledno da nadležni MUPovi neće uspjeti sravniti podatke o vlasništvu (rok 5 godina), pa su prebacili na upravitelje evidentiranje kolektivnih objekata, dok će oni (valjda) individualne objekte evidentirati.BHF_Manijak wrote:Ne znam gdje tacno da postavim, a glupost je da radi toga otvaram novu temu, pa cu ovdje, svakako je rijec o stanovima:
Ne znam je li vama doslo, ali vidim masovno po ulazima nalijepljena obavjestenja da se etaznim vlasnicima dostavi papir, mislim napamet pisem sad s posla, ne znam tacno koji, da li o vlasnistvu stana ili sta vec, interesuje me koji ce im djavo to i ne kontam kome to uopste treba dostaviti, ovima na odrzavanju zgrade ili sta vec, kao do kraja mjeseca treba to dostaviti ili slijedi kazna 200-2000KM.![]()
![]()
Odnijeti kopiju kupoprodajnog ugovora ( ne mora biti ovjerene) ili kopiju ZK izvadka (ne mora biti novijeg datuma) kod svog upravitelja (Hetig, Sarajevo Stan...)
- pepeljara
#5000 Re: Novogradnja u Sarajevu?
U KS po svim haustorima poljepili da se mora dostaviti ZK ili vlasnistvo na uvid "upravitelju".
jel to ova prica o novom oporezovanju nekretnina ?
p.s. i nova i stara gradnja je dobila...kazne 200-2000 ko ne dostavi, znal ko sta o tome ?
jel to ova prica o novom oporezovanju nekretnina ?
p.s. i nova i stara gradnja je dobila...kazne 200-2000 ko ne dostavi, znal ko sta o tome ?