Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
VjecitiStudent

#4976 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VjecitiStudent »

vivaldi wrote: ...
nemamo nijedan relevantan parametar, a ljudi se usrase pricajuci.

ko moze reci koliko ce madjara proci tim putem?
ko moze reci da li i koliko pokrenuti indusriju? moze li iko reci jedan navesti samo jednog jedninog investitora koji ce otvoriti fabriku nakon izgradnje?

pa ne mozes tako u banku trazit 5 milijardi u fazonu bice malo turista, bice nekih fabrika blabla..

na kraju opet ponavljam primjer crne gore - sve ono sto vecina ovdje zagovara je bukvalno isto zagovarao i milo djukanovic, trazi kredit za autoput, ali mu mmf nije odobrio
+1
neki

#4977 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by neki »

m a c a n wrote:pa eto kad si tako upućen i pametan snimi nam video klip (onako kako ljudi snimiše Jošanica-Vlakovo) pa da se vlastitim očima uvjerimo u to kakav je put
Uglavnom putujem sam tim putem, nemam namjeru da vozam po takvom putu i drzim kameru da bi tebi dokazao nesto.
To sto ne vjerujes bolje za mene..manje auta na bijaci
Haris033

#4978 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Haris033 »

Za one koji putuju prema makarskoj rivijeri, Splitu, najbolji put je magistralom Sarajevo - Mostar (preko brda Hum) - Čitluk - Međugorje - Ljubuški - granični prelaz "Crveni grm" - Vrgorac - Makarska - Split. Do Brela došao za cca 3h30min i prešao 230 km. Do Splita još 45 km. Na granici se zadržao cijelih 5 min. :-D Preporuka svima :thumbup:

Negdje iza Ljubuškog sam imao putokaz za gr. prelaz "Bijača", ali nisam imao potrebe ići istim jer bi izgubio i vrijeme, a i put bi mi bio duži, obzirom da bi se vraćao prema Pločama...

Još da napomenem da putujući iza Vrgorca prema Makarskoj imam pogled na autoput Ploče - Split, te sam primjetio da istim prođe neznatan broj vozila, tj. da je promet užasno slab.
neki

#4979 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by neki »

Vc_i_jaa wrote:Vivaldi,

Opet pricas iste gluposti. Netreba nam na kraju krajeva odobriti MMF odobrit ce nam arapi ili Turci. Na kraju krajeva odobren je vec veci dio autoputa. Jedino sto nije odobreno je Konjic Mostar. Od Hrvatsk granice prema Pocitelju put se pravi punom parom. Onda od Sarajeva do Tarcina ce biti izgradjeno do Septembra. A od Tarcina do Konjica se vec projektuju mostovi i dionica je tacno poznata a pare odobrene.

Dakle o kojoj dionici tacno govoris? Kakve bi bilo koristi od toga da se prave ogromni mostobi prema Pocitelju, ogromne petlje koje vrijede na desetine miliona eura u Hercegovini itd. ako sav taj put posle Pocitelja zavrsava na obicni stari autoput. Koja budala bi takav projekat pocinjala ako nemamo garancije kod Arapa ili Turaka da ce nam pomoci sa miljardu eura da spojimo Mostar sa Konjicem?
Nisi upravu...osim pravaca koji se trenutno grade, novac je jos obezbjedjen samo za dionici Zvirovici-Pocitelj i Drivusa-Banlozi. Sve ukupno nekih 15ak km. Ostalih 200 km planiranog autoputa sami Bog zna cime ce se finansirati..
Arapi su nam dali do sad ukupna 20ak miliona, Turci nista...a ti pricas o njihovim garancijama :lol:
neki

#4980 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by neki »

Haris033 wrote:Za one koji putuju prema makarskoj rivijeri, Splitu, najbolji put je magistralom Sarajevo - Mostar (preko brda Hum) - Čitluk - Međugorje - Ljubuški - granični prelaz "Crveni grm" - Vrgorac - Makarska - Split. Do Brela došao za cca 3h30min i prešao 230 km. Do Splita još 45 km. Na granici se zadržao cijelih 5 min. :-D Preporuka svima :thumbup:

Negdje iza Ljubuškog sam imao putokaz za gr. prelaz "Bijača", ali nisam imao potrebe ići istim jer bi izgubio i vrijeme, a i put bi mi bio duži, obzirom da bi se vraćao prema Pločama...

Još da napomenem da putujući iza Vrgorca prema Makarskoj imam pogled na autoput Ploče - Split, te sam primjetio da istim prođe neznatan broj vozila, tj. da je promet užasno slab.
Da si skrenuo na Bijacu ustedio bi vrijeme (ali ne i novac) jer bi izasao na autoput, preko njega do zagvozda a onda kroz tunel izadjes tacno iznad Brela. Sigurno nekih pola sata brze bi stigao u Brele
neki

#4981 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by neki »

Vc_i_jaa wrote:
neki wrote:
Vc_i_jaa wrote:Vivaldi,

Opet pricas iste gluposti. Netreba nam na kraju krajeva odobriti MMF odobrit ce nam arapi ili Turci. Na kraju krajeva odobren je vec veci dio autoputa. Jedino sto nije odobreno je Konjic Mostar. Od Hrvatsk granice prema Pocitelju put se pravi punom parom. Onda od Sarajeva do Tarcina ce biti izgradjeno do Septembra. A od Tarcina do Konjica se vec projektuju mostovi i dionica je tacno poznata a pare odobrene.

Dakle o kojoj dionici tacno govoris? Kakve bi bilo koristi od toga da se prave ogromni mostobi prema Pocitelju, ogromne petlje koje vrijede na desetine miliona eura u Hercegovini itd. ako sav taj put posle Pocitelja zavrsava na obicni stari autoput. Koja budala bi takav projekat pocinjala ako nemamo garancije kod Arapa ili Turaka da ce nam pomoci sa miljardu eura da spojimo Mostar sa Konjicem?
Nisi upravu...osim pravaca koji se trenutno grade, novac je jos obezbjedjen samo za dionici Zvirovici-Pocitelj i Drivusa-Banlozi. Sve ukupno nekih 15ak km. Ostalih 200 km planiranog autoputa sami Bog zna cime ce se finansirati..
Arapi su nam dali do sad ukupna 20ak miliona, Turci nista...a ti pricas o njihovim garancijama :lol:
Pa evo ovaj Bahrein je investirao 100 miliona eura u poljoprivredu BiH i to sporadicno na sarajevo Business forumu. Saudijska Arabija samo Gorazdu je dala kredit od 25 + 6 miliona za infrastrukturu i 25 miliona Zenici.

Kakve koristi ima graditi autoput do Tarcina, projektovati most neretva kod Konjica, graditi ogromne petlje , mostove u Hercegovini i sapajati RH sa Pociteljom. Kakve to ima koristi ako taj put posle pocitelja splasne na obicni put gdje je u svakoj sezoni uzasno guzva i gdje vozis prosjecno 60 kilometara na sat a ako ti se uvali neki sleper i desi neki udes ona izgubis cijeli dan. Objasni mi logiku.

I kakve koristi ima projektovanje i izgradnja ovog puta od Bosanskog Broda prema Zenici? Znaci prave ljudi 20 kilometara puta od Bosanskog broda da bi nakon toga prestali?
Nisam ti ja ni pokusavao objasniti da ima logike nego da nema novca..
m a c a n

#4982 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by m a c a n »

neki wrote:
m a c a n wrote:pa eto kad si tako upućen i pametan snimi nam video klip (onako kako ljudi snimiše Jošanica-Vlakovo) pa da se vlastitim očima uvjerimo u to kakav je put
Uglavnom putujem sam tim putem, nemam namjeru da vozam po takvom putu i drzim kameru da bi tebi dokazao nesto.
:lol:
vrlo loš izgovor....pa ubaci nekog jarana..bar jednom eto radi snimanja
bilo bi zanimljivo da se vidi ta dionica, bila bi ti to exkluzivna snimka, još sad pred sezonu :izet:
Drinski

#4983 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Drinski »

dustaban wrote:a u pickumaterinu ja priche...
:thumbup:
neki

#4984 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by neki »

m a c a n wrote:
neki wrote:
:lol:
vrlo loš izgovor....pa ubaci nekog jarana..bar jednom eto radi snimanja
bilo bi zanimljivo da se vidi ta dionica, bila bi ti to exkluzivna snimka, još sad pred sezonu :izet:
Nemam potrebu da dajem bilo kakve izgovore filozofima..
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#4985 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Chmoljo »

Banned user for reason “trolanje”
» m a c a n

:-)
jebem Cmolji mamu

#4986 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by jebem Cmolji mamu »

Chmoljo wrote:Banned user for reason “trolanje”
» m a c a n

:-)
jebem ti familiju, pleme i majku vlašku
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#4987 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Chmoljo »

toliko si malouman da ni o autoputu ko insan ne znaš raspravljati.

o da, skonto sam ja tebe nakon prvih deset postova. :D hajd ćao :D
OldMayor

#4988 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by OldMayor »

Neki ljudi bas imaju viska vremena. :roll:
Alfons Kauders

#4989 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

to bosnjo fakat mislio da nismo znali da je on macan? :D

sad ce i meni mamu ustasku, ali sta se moze... :D
elfa

#4990 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by elfa »

ohani der buraz :-)
svjezi_ustipak

#4991 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by svjezi_ustipak »

Haris033 wrote:Za one koji putuju prema makarskoj rivijeri, Splitu, najbolji put je magistralom Sarajevo - Mostar (preko brda Hum) - Čitluk - Međugorje - Ljubuški - granični prelaz "Crveni grm" - Vrgorac - Makarska - Split. Do Brela došao za cca 3h30min i prešao 230 km. Do Splita još 45 km. Na granici se zadržao cijelih 5 min. :-D Preporuka svima :thumbup:

Meni je ovaj dio od Vrgorca do Makarske katastrofa bio. Prosao ja prije nekoliko mjeseci, radio se jos tunel iznad Tucepa. Mislim da je brze ici autoputem, barem se meni tako ucinilo.
saibaba

#4992 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by saibaba »

mahalas505 wrote:
saibaba wrote:Auto put je investicija kao i svaka druga. Ukoliko nije rentabilna i ukoliko cemo je praviti samo da bi pricali kako imamo 500 KM auto puta onda to nema veze s vezom...

Ovdje se potezu argumenti kao Amerika je izgradila dionice koje nisu rentabilne ?! WTF amerika ?
Mi smo ovdje u najsiromasnijoj zemlji u evropi sa najvecom nezaposlenoscu ali sto se tice puteva
poredimo se sa amerikom ...

Ako se vec zemlja zaduzuje pare treba uloziti u isplative projekte koji ce otvoriti radna mjesta a ne u neke ne rentabilne asfaltne spomenike ...
Fino sam te pitao nemoj se praviti blecak kao ovaj macan :
mahalas505 wrote:A gdje ti to dokaza da auto-put nije isplativ? Fino pitam sve kad se ukalkulise ispativost auta-puta da li se uzme u razmatranje i koliko manje ljudi pogine na istim u odnosu na magistralne puteve na toj dionici sto je bilo prije auto-puta? Ne moze pitanje biti jednostavnije.
Kad to odgovoris onda mozemo se mozemo malo pomaci od price da je "rentabilnost=broj vozila=putarina". Znaci, prvo odgovori na gore postavljeno pitanje.
Prva stvar ... Nisam rekao da komletan auto put nije isplativ ... drugo ...Prije izgradnje i prije ulaska u bilo kakav projekt pravi se fizibiliti studija da bi se dokazala njegova isplativost... Ukoliko se dokaze da nije u normalnim drzavama se odustaje od projekta. Dionica auto puta prema mostaru nije isplativa, i dobar dio auto puta mimo velikih gradova ...
A ta prica o neprocjenjivosti ljudskog zivota to nije ekonomija ....
vivaldi

#4993 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by vivaldi »

saibaba wrote:Prva stvar ... Nisam rekao da komletan auto put nije isplativ ... drugo ...Prije izgradnje i prije ulaska u bilo kakav projekt pravi se fizibiliti studija da bi se dokazala njegova isplativost... Ukoliko se dokaze da nije u normalnim drzavama se odustaje od projekta. Dionica auto puta prema mostaru nije isplativa, i dobar dio auto puta mimo velikih gradova ...A ta prica o neprocjenjivosti ljudskog zivota to nije ekonomija ....
:thumbup:

fizibiliti studija za koridor nije cak mogla dati ni realtivno preciznu cijenu posto je zakjucak bio da ce kostati 3,5-4 milijarde eura, to je odstupanje od milijardu maraka.

jeben je teren, svasta se moze zakomplikovati kad se lopata zabode pa vjerovatno i nisu mogli preciznije.

put se medjutim moze praviti i mimo ekonomske logike, kao nr na kosovu.

proglasis ga projektom od nacionalnog znacaja i onda ga pravis skoro sigurno. fol je samo sto se tu ne radio samo o ubacivanju prefixa nacionalni vec to ima debele konotacije za cijelu drzavu i ekonomiju. u tom slucaju trecina budzeta ide za put i svi trpe, a nema ni zajebancije sa exproprijacijom jer dobijes onoliko koliko ti drzava da i tu nema pregovora ni zalbi.

sto se tice zivota, vise bi ih se spasilo kupovinom 20 mamografa nego autoputem, ali kao sto si i sam rekao to nije ekonomska kategorija
VjecitiStudent

#4994 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VjecitiStudent »

vivaldi wrote: ...
fizibiliti studija za koridor nije cak mogla dati ni realtivno preciznu cijenu posto je zakjucak bio da ce kostati 3,5-4 milijarde eura, to je odstupanje od milijardu maraka.

jeben je teren, svasta se moze zakomplikovati kad se lopata zabode pa vjerovatno i nisu mogli preciznije.
...
Postoje dvije studije, japanska, naručena od WB, koja je preporučila izgradnju autoputa samo na dionici Sarajevo-Zenica i domaća fizibiliti studija, prema kojoj je izgradnja koridora Vc kroz BiH itekako profitabilan projekat, rađena u vremenu kad je A. Terzić obečavao autoput za pet godina, kada su pokušavali izlevatiti Malezijce.

U toj Terzićevoj studiji, za 2013. prognoziran je srednji dnevni promet na pravcu Jošanica-Podlugovi od skoro 22 000 vozila, skoro dvostruko više od prometa koji je stvarno zabilježen u 2013. U studiji je trošak izgradnje dionice Vlakovo - Tarčin procijenjen na 417 miliona km. Ta će dionica sada koštati više od 700 miliona km.
Ukupni troškovi izgradnje su bili procijenjeni na 5,5 milijardi KM.
mahalas505

#4995 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mahalas505 »

saibaba wrote:Prva stvar ... Nisam rekao da komletan auto put nije isplativ ... drugo ...Prije izgradnje i prije ulaska u bilo kakav projekt pravi se fizibiliti studija da bi se dokazala njegova isplativost... Ukoliko se dokaze da nije u normalnim drzavama se odustaje od projekta. Dionica auto puta prema mostaru nije isplativa, i dobar dio auto puta mimo velikih gradova ...
Kazes prvo se uradi izvedbena studija, onda gradnja, i samim tim impliciras da nije uradjena, a to mi govori da uopste nemas dovoljno informacija, i zato me ne cudi ovakvo povrsno misljenje. Posteno od tebe sto priznas da nema potrebe uzimati jedan od faktora isplativost sto se i smanjuje smrtnost na putu. Svako je u BiH ljudski zivot jeftin.

Kako ti definises isplativost auto-puta?
mahalas505

#4996 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mahalas505 »

VjecitiStudent wrote:Postoje dvije studije, japanska, naručena od WB, koja je preporučila izgradnju autoputa samo na dionici Sarajevo-Zenica i domaća fizibiliti studija, prema kojoj je izgradnja koridora Vc kroz BiH itekako profitabilan projekat, rađena u vremenu kad je A. Terzić obečavao autoput za pet godina, kada su pokušavali izlevatiti Malezijce.

U toj Terzićevoj studiji, za 2013. prognoziran je srednji dnevni promet na pravcu Jošanica-Podlugovi od skoro 22 000 vozila, skoro dvostruko više od prometa koji je stvarno zabilježen u 2013. U studiji je trošak izgradnje dionice Vlakovo - Tarčin procijenjen na 417 miliona km. Ta će dionica sada koštati više od 700 miliona km.
Ukupni troškovi izgradnje su bili procijenjeni na 5,5 milijardi KM.
Ne mozes ti gledati kako politicari u BiH grade puteve, to se ja mislim moze izucavati na fakultetima kako je moguce fuliti za tolike iznose. I ne moze niko gledati isplativost kroz prizmu kako to ovi politicari rade. Da se razumjem svuda u svijetu se krade na ovim vecim projektima, to je nemionovno, ali ne mozes ti ovoliko krasti u BiH koja je siromasna zemlja, a da se to ne vidi iz aviona. I npr. da je BiH napredovala u ekonomkom pogledu u zadnjih 15 godina, kao sto nije, zasto ne bi bila realna i cifra preko 20000 vozila.
saibaba

#4997 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by saibaba »

mahalas505 wrote:
saibaba wrote:Prva stvar ... Nisam rekao da komletan auto put nije isplativ ... drugo ...Prije izgradnje i prije ulaska u bilo kakav projekt pravi se fizibiliti studija da bi se dokazala njegova isplativost... Ukoliko se dokaze da nije u normalnim drzavama se odustaje od projekta. Dionica auto puta prema mostaru nije isplativa, i dobar dio auto puta mimo velikih gradova ...
Kazes prvo se uradi izvedbena studija, onda gradnja, i samim tim impliciras da nije uradjena, a to mi govori da uopste nemas dovoljno informacija, i zato me ne cudi ovakvo povrsno misljenje. Posteno od tebe sto priznas da nema potrebe uzimati jedan od faktora isplativost sto se i smanjuje smrtnost na putu. Svako je u BiH ljudski zivot jeftin.

Da ne duljimo... Normalno da uradjena studija, ali bojim se da ce se ta studija itekako zaboraviti zbog interesa velikih gradjevinskih kompanija koje polako dolaze sa masinama ...
Zar ne mislis da bi se vise smanjila smrtnost kupovinom dvadeset ct aparata i izgradnjom pet bolnica nego autoputa po vukojebinama kojim svakako nece voziti domace stanovnistvo koje najvise i gine ...
Da smo mi drzava koja ima suficit u budzetu pa da ulazemo te pare ok ali ovako ....
neki

#4998 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by neki »

saibaba wrote:
mahalas505 wrote:

Da ne duljimo... Normalno da uradjena studija, ali bojim se da ce se ta studija itekako zaboraviti zbog interesa velikih gradjevinskih kompanija koje polako dolaze sa masinama ...
Zar ne mislis da bi se vise smanjila smrtnost kupovinom dvadeset ct aparata i izgradnjom pet bolnica nego autoputa po vukojebinama kojim svakako nece voziti domace stanovnistvo koje najvise i gine ...
Da smo mi drzava koja ima suficit u budzetu pa da ulazemo te pare ok ali ovako ....
Od cega cemo stvoriti suficit?
SSemir

#4999 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by SSemir »

saibaba wrote:Da smo mi drzava koja ima suficit u budzetu pa da ulazemo te pare ok ali ovako ....
znaci samo suficit treba ulagati u infrastrukturu?
jesi li ti cuo za izraz razvoj? razvojni projekti? povecanje gdp-a, poboljsanje uslova za razvoj privrede, privlacenje inostranog kapitala, olaksavanje dnevnih migracija, smanjenje zagadjenosti...mozes li ove izraze povezati sa autoputem? naravno, ukoliko su ti poznati ovi izrazi, njihovi uzroci i efekti...
seoBIH

#5000 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by seoBIH »

Cuj ne treba ulagati. Pa zamisli da je auto put od sarajeva do Žepča. Onaj ko je u Sarajevu moze raditi u Sarajevu a da putuje jer mu treba max 2h u obA smijera. Direktno se razvija Žepče zbog autoputa

Sent with smoke signals using p..... dim.
Post Reply