Ja sam 2 sezone na Barum Bravuris 2 i prezadovolja sam. Mogu sigurno jos 2 izgurati. Meni odlicna guma.Kataklinger wrote:Za zimske pneumatike ne žalim i kupio sam Continental TS850. Za ljetnu sezonu mi se iskreno i ne daje toliki novac za premium gume jer ionako vozim grublje pa ih derem brzo, radije bih svake dvije godine kupio nove jeftinije nego vozio na jednim 4-5 godina.
Sad želim kupiti za ljetnu sezonu gume u dimenziji 225/45/R17 i gledam ove jeftinije Matador, Barum itd....kakva su iskustva s njima? S druge strane imam ponudu za polovne Pireli, ali su skroz malo korištene i još uvijek imaju "dlake", šara je mislim 7mm za malo manje novce nego što bih kupio 4 nove low brand gume. Iskustva, preporuke?
Dolazi zima - zimske gume
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Em2r
#4976 Re: Dolazi zima - zimske gume
-
AdnanSA
#4977 Re: Dolazi zima - zimske gume
Vidim da se svi na ovoj temi gađaju sa potpuno novim top brand gumama pa me je stvarno sramota i napisati moje malo iskustvo sa Michelinom.
Na autu sam dobio Michelim Energy (ljetne) u dimenziji 205-55-16 stare najmanje dobrih 10 godina. Ima jedno 2,5 mm šare dakle guma je potrošena skoro do one male oznake i sa takvim starim i potrošenim gumama sam prešao još 30 hiljada km istina nisu na pogonskim točkovima.Što je interesantno i poslje 30 hiljada km dubina šare se uopšte ne smanjuje, izgledaju iste kao i onog dana kada su došle na autu. Još uvijek dobro drže, dobro koče nisu nešto ni mnogo bučne a što je interesantno na njima nema ni onih malih pukotina koje se često mogu vidjeti na starim gumama. Tačno mi ih žao baciti i kontam ih guliti još jednu ljetnu sezonu. Michelin je stvarno najdugovječnija guma a mislim da je i najskuplja u startu.
-
AdnanSA
#4978 Re: Dolazi zima - zimske gume
Vidim također da su mnogima zimske gume kao neka vrsta fetiša i preuveličavaju njihove mogućnosti te bih napomenuo da prema mom skromnom mišljenju najvažnija zimska oprema u autu nisu zimske gume nego hladna glava i zdrav razum. (solidne zimske gume tek na trećem mjestu)
-
jefferson
#4979 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ta hladna glava i zdrav razum isto tako odlucuju koje ce gume biti na autu.AdnanSA wrote:Vidim također da su mnogima zimske gume kao neka vrsta fetiša i preuveličavaju njihove mogućnosti te bih napomenuo da prema mom skromnom mišljenju najvažnija zimska oprema u autu nisu zimske gume nego hladna glava i zdrav razum. (solidne zimske gume tek na trećem mjestu)
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#4980 Re: Dolazi zima - zimske gume
Najbolja zimska oprema je odstojanje, drzite ljudi dovoljno "odstojanje" i nema zime. 
-
jefferson
#4981 Re: Dolazi zima - zimske gume
Conti je u tih 30 hiljada po meni daleko bolji od Michelina kada je u pitanju najgore vrijeme koje zima moze donjeti.LeKo wrote:Za tu kilometražu ganjaj Michelin. Conti je odlican, ali preko tih 30-40 hiljada neće izgurati. Michelin će izvrtiti barem 60.gaius wrote:dakle 205/50/17.. zimske gume mi izdrže jednu zimu (ca 25-30 hiljada km).. do sad je to uvijek bio Goodyear a sad mislim uzeti Continental T850 jer mi ljetne njihove izdržaše 60 hiljada..
kakva su iskustva? udobnost? buka? led? snijeg itd.. itd...
Npr. ovdje Michelin prodaje svoje gume Xi2 (SUV vozila) i Xi3. U prici sa ljudima koji su ih imali samo rijeci hvale izmaju za trajnost, dugotrajnost prvobitnih performansi, medjutim, kroz dubok snijeg i bljuzgu jednostavno ne idu kao ostale gume (na ledu odlicne).
S druge strane, meni treba guma za sve uslove, led, dubog snijeg, bljuzgu, i iako ce Michelin nadmasiti Bridgestone u udobnosti i trajnosti, opet kupujem Bridgestone (oni su u SAD vodeci kada su zimske gume u pitanju).
Znaci pitanje je sta kome treba, u kakvim uslovima se vozi. S obzirom da u BIh zima zna biti jaka, ali rijetko ce biti metar snijega, mislim da je Michelin tu vrlo dobro rjesenje.
Na kraju, svaka zimska guma ce vozaca koji pazi odvesti na cilj sigurno u bilo kakvim uvjetima.
Ali pri kupovini treba uzeti u obzir uslove eksploatacije, trajnost, itd, i to sabrati, pomnoziti i podjeliti i skontati sta ima finansijskog smisla.
S obzirom na trajnost Michelina, one nekada znaju biti najjeftinija dugorocna investicija.
-
NediM17
#4982 Re: Dolazi zima - zimske gume
Imas pravo donekle. Ali ako su gume fizicki ok, dobra sara, dobar dot (vozene jednu ili dvije sezone) mozda je ipak bolji takav polovan premium nego nova Sava ili Tigar.ado-šampion wrote:Ja nisam nikako za opciju polovnih. Dzaba sto je sara dobra, ne znas koliko je puta neko s njima najahao na trotoar i slicno. Bolje nove makar i Sava.
A naravno najbolja varijanta je nov premium.
- Warashii
#4983 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ma mozes ti staviti i Michelin TurboMegaGalaUltraSexyFullHDCool gume ako vozis k`o manijak jarak je tvoj, kao sto rece covjek u postu iznad.jefferson wrote:Ta hladna glava i zdrav razum isto tako odlucuju koje ce gume biti na autu.AdnanSA wrote:Vidim također da su mnogima zimske gume kao neka vrsta fetiša i preuveličavaju njihove mogućnosti te bih napomenuo da prema mom skromnom mišljenju najvažnija zimska oprema u autu nisu zimske gume nego hladna glava i zdrav razum. (solidne zimske gume tek na trećem mjestu)
-
Kataklinger
#4984 Re: Dolazi zima - zimske gume
Nisam ja krkan za volanom ni ljeti a pogotovo zimi. Samo sam htio reći da mi je bitnije imati kvalitetnu premium gumu za zimsku sezonu i tu nisam žalio sekunde, jer je veća vjerovatnoća za neki udes i mnogo su gori uslovi na cesti. Dok je ljeti situacija drukčija, povoljniji su uslovi u saobraćaju, provodim 3x više vremena za volanom, tako da se brzo troše bile one Barum ili Michelin. Jest da bi Michelin izdržala recimo 4 sezone a Barum u vrh glave dvije, ali ja bih se za ljetnu sezonu radije "resetovao" svake dvije godine na NOVE Barum i slično nego gonio na premium gumi +4 sezone. I opet ponavljam, pod grublje nisam mislio tipičnu krkansku vožnju.Dozer wrote: Iskreno, meni je ova gornja logika pomalo cudna...
Ljetnu neces kvalitetnu jer vozis "grublje", a zimsku hoces kada vozis, pretpostavljam, "mekse"...?
Nije li onda logicno da bude obratno, da se za "grublju" voznju uzimaju kvalitetnije gume, kako ne bi zavrsio na, recimo, tramvajskoj, radi proklizavanja guma...?
A, ako "grublje" znaci stalno slajdranje, trka, kocenje k'o sumanut, onda ti je svejedno koje ces gume uzeti - poderaces svaku, s razlikom od mjesec-dva. Ipak su ovo komercijalne gume, ne trkace.
- Better Man
#4985 Re: Dolazi zima - zimske gume
Kad su u pitanj zimske gume, prvenstveno gledam kvalitet, jer nije dovoljna samo moja opreznost i pažljivost, već i dobre gume. Koristim Continental TS 850 i pokazale su se odlične. Kad sam prije nešto više od 3 godine kupio auto, nakon mjesec danna bilo e vrijeme za stavljanje zimskih guma i kupim ove Continentalove koje su se tek pojavile te godine. Mislim da su bile do 2 mjeseca stare, tj. datum proizvodnje im je bio septembar 2012.g, a ja ih uzeo krajem oktobra ili početkom novembra.
- Maverick78
#4986 Re: Dolazi zima - zimske gume
Pa ovdje na jugu Svedske slabo bude snijega, govorim konkretno o regiji gdje sam ja. Bude onako bljuzge, ali vrlo rijetko da napada puno. Mada iako odrzavaju puteve odlicno, opet ne mogu bas sve ocistiti, bude bljuzge i bude mokro ili poledice tu i tamo kad su bas niske temperature. Vise bude suhih, ali hladnih zimskih dana... vjerovatno mi onda zato dodatno bolje pashe Conti. Ma u sustini kad se vozi pazljivo i kako treba sve ove gume ce odraditi dobar posao zimi.jefferson wrote: Continental je odlicna zimska guma, ja sam imao nekoliko verzija, pocev od TS780. Kada je u pitanju dubok snijeg i ono sto najgore zima moze donjeti, Nokian Hakkapeliita je tata mata, ali nisu bas na suhom i mokrom ujednacene kao Continental.
-
taureg71
#4987 Re: Dolazi zima - zimske gume
testirao sportiva zimske 113 km placene sve 4 nove, vala odlicne se pokazale...vidjecemo kad predju 10 000 kako ce ici... 
- undefined007
#4988 Re: Dolazi zima - zimske gume
Sportiva snow win 2 ?!taureg71 wrote:testirao sportiva zimske 113 km placene sve 4 nove, vala odlicne se pokazale...vidjecemo kad predju 10 000 kako ce ici...
-
taureg71
#4989 Re: Dolazi zima - zimske gume
da, te...undefined007 wrote:Sportiva snow win 2 ?!taureg71 wrote:testirao sportiva zimske 113 km placene sve 4 nove, vala odlicne se pokazale...vidjecemo kad predju 10 000 kako ce ici...
- Dozer
#4990 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ako koga zanimaju Dunlop SP Winter Sport 3D, 2012, 215/55/R17, presle manje od 20.000, sare imaju oko 7mm, neka se javi na PP.
- O'zone
- Globalni moderator
#4991 Re: Dolazi zima - zimske gume
Sad gledam zapečatila inspekcija Tamek & son....
Edit: Aaaaaaa evo već otvara... Bio zatvoren sat, sat i pol
- sheilak
#4992 Re: Dolazi zima - zimske gume
Toliko je znaci trebalo da na telefon dobije odgovarajucu osobu (r)O'zone wrote:Sad gledam zapečatila inspekcija Tamek & son....
-
ado-šampion
#4993 Re: Dolazi zima - zimske gume
Cudo nisu napisali renovira se.
Kod nas je to sad moderno, po Sarajevu, inspekcija zatvori objekat, a oni okace renovira se.
Tako imas nove objekte koji se renoviraju ili objekte koji se renoviraju po 3 puta godisnje.
Samo kod nas. 
Kod nas je to sad moderno, po Sarajevu, inspekcija zatvori objekat, a oni okace renovira se.
- sheilak
#4994 Re: Dolazi zima - zimske gume
Jbg oni su bili dobavljaci guma i praona za predsjednistvo i vjerovatno za jos tih bruku institucija mislim da nisu vise pa oni imaju vece stele od renovatora (r)
- O'zone
- Globalni moderator
#4995 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ma još uvijek se kod njih peru službena vozila i nabavljaju gume te vrše vulkanizerski radovi tako da me danas iskreno iznenadilo kad sam vidio zatvorena sva vrata i zaljepljene naljepnice da je inspekcija prošla "tuda"sheilak wrote:Jbg oni su bili dobavljaci guma i praona za predsjednistvo i vjerovatno za jos tih bruku institucija mislim da nisu vise pa oni imaju vece stele od renovatora (r)
- undefined007
#4996 Re: Dolazi zima - zimske gume
otac i majka, nikad izdala nije !

- amar1994
#4997 Re: Dolazi zima - zimske gume
na moje auto sava vise nece

Last edited by amar1994 on 19/12/2015 17:52, edited 1 time in total.
- kloniran
#4998 Re: Dolazi zima - zimske gume
Vederstein snow track 3 nije ljubitelj ove magle 
-
Kataklinger
#4999 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ljetni set felgi i guma mi trenutno stoji odvojen do sezone. Šta je bolje, da ih ostavim tako odvojene ili da nabijem gume na felge, i da uskladistim na cca 2.2 bara?
- topcam
- Vozim: uzbrdo
#5000 Re: Dolazi zima - zimske gume
Nemoj me plasiti sa ovim Barum, u cetvrtak sam kupio auto i idem po auto u utorak.Dozer wrote:Iskreno, meni je ova gornja logika pomalo cudna...Kataklinger wrote:Za zimske pneumatike ne žalim i kupio sam Continental TS850. Za ljetnu sezonu mi se iskreno i ne daje toliki novac za premium gume jer ionako vozim grublje pa ih derem brzo, radije bih svake dvije godine kupio nove jeftinije nego vozio na jednim 4-5 godina.
Sad želim kupiti za ljetnu sezonu gume u dimenziji 225/45/R17 i gledam ove jeftinije Matador, Barum itd....kakva su iskustva s njima? S druge strane imam ponudu za polovne Pireli, ali su skroz malo korištene i još uvijek imaju "dlake", šara je mislim 7mm za malo manje novce nego što bih kupio 4 nove low brand gume. Iskustva, preporuke?
Ljetnu neces kvalitetnu jer vozis "grublje", a zimsku hoces kada vozis, pretpostavljam, "mekse"...?
Nije li onda logicno da bude obratno, da se za "grublju" voznju uzimaju kvalitetnije gume, kako ne bi zavrsio na, recimo, tramvajskoj, radi proklizavanja guma...?
A, ako "grublje" znaci stalno slajdranje, trka, kocenje k'o sumanut, onda ti je svejedno koje ces gume uzeti - poderaces svaku, s razlikom od mjesec-dva. Ipak su ovo komercijalne gume, ne trkace.
Za te ljetne, taj Pireli, ako nisu starije od 2 god. i ako im je sara takva kakva jeste, po meni ti je bolje uzeti njih nego ove druge nove.
S obzirom na dimenziju, tu se radi o jacem autu. A, za te dimenzije je oznaka brzine na ljetnim gumama obicno min. "V". Nisam bas siguran za taj dio specifikacije kod Baruma, Matadora i sl.
Eh, od auto kuce cu dobiti (felge, senzore i barum gume). Mislio sam da je to zadovoljavajuca opcija, za conti su trazili 1000 KM doplate.
Dimenzija 205 (klasika).
Auto je manja srednja klasa.