Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
rovac13

#4976 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Rugafet wrote:Cuj, zagrijavaju te stanovi oko tebe? Vecu glupost odavno nisam cuo :-)
Zasto bas glupost :?

Da ne bude zabune ja sam na strani krajnjih korisnika,i treba se spasavati ko god moze.

Ali nije bas isto zivjet u kuci kad je oko zidova vanjski zrak temperature -10*C...........ili u stanu gdje si okruzen drugim ugrijanim stanovima na +25*C.

Ako prestanes grijat kucu za kratko vrijeme ces imat temperaturu unutras slicnu onoj vani........poslije tog moras potrosit brdo energije da bi ponovo ugrijao kucu prostorije zidove.

Ako prestanes grijat stan temperatura padne za par stepeni zato sto okolni stanovi te prakticno griju.......odnosno nemas toplotne gubitke sa onih strana gdje su komsije..........zato je potrebno malo energije da bi odrzavao temp u stanu.
Rugafet

#4977 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Rugafet »

rovac13 wrote:
Rugafet wrote:Cuj, zagrijavaju te stanovi oko tebe? Vecu glupost odavno nisam cuo :-)
Zasto bas glupost :?

Da ne bude zabune ja sam na strani krajnjih korisnika,i treba se spasavati ko god moze.
Pa po tebi, ne moze se spasiti niko. Ne postoji situacija po kojoj nisi duzan placati toplani ako imas stan.
Ali nije bas isto zivjet u kuci kad je oko zidova vanjski zrak temperature -10*C...........ili u stanu gdje si okruzen drugim ugrijanim stanovima na +25*C.

Ako prestanes grijat kucu za kratko vrijeme ces imat temperaturu unutras slicnu onoj vani........poslije tog moras potrosit brdo energije da bi ponovo ugrijao kucu prostorije zidove.

Ako prestanes grijat stan temperatura padne za par stepeni zato sto okolni stanovi te prakticno griju.......odnosno nemas toplotne gubitke sa onih strana gdje su komsije..........zato je potrebno malo energije da bi odrzavao temp u stanu.
Vidi, napisao sam vec, pa ne bih ulazio u sbbkbb teme. Imam stan kroz koji prolaze cijevi (nisam jedini, stotine primjera imas, ali evo opisujem ti svoj) ljudi nisu placali, stvar zavrsi na sudu u BL. i ovaj naravno donese presudu u korist stanara. Nakon toga toplana definitivno digne ruke od ovakvog nacina naplate, a siguran sam da ne bi da imaju i najmanje pravne osnove a nema na sta se nisu opozivali. Stoga, ne razumijem sta zelis dokazati sa ovim svojim primjerima o temperaturi zidova. Stvar je vec okoncana na sudu dvije godine ima...Kakvo crno grijanja od okolnog prostora, nemoj biti smjesan
_Reds_

#4978 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by _Reds_ »

Jedostavno ovom logikom bi toplane trebali placati i tebi 40% posto jer i ti griješ okolne stanove.
rovac13

#4979 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Super stvar sto su presudili u korist stanara.
Super stvar ako po zakonu nema osnove za teret stanara.
To mi je drago.

Ali nije nista cudno sto pokusavaju da naplate nesto.

Jer znaju koliko taj stan koji odjavi toplanu ima koristi od okolnih stanovi koji se griju na toplanu npr.

Ako mislis da bi bilo isto grijati kucu koja je sa svih strana oblozena minusima.............ili stan koji je sa svih strana oblozen ugrijanium stanovima..........onda bi bilo malo reci da je smijesno :-D
DuckZz

#4980 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by DuckZz »

rovac13 wrote:
DuckZz wrote:Evo.
Dali se isplati ?

Grbavica, Stan 45 kvadrata.
Cijevi prolaze kroz sobe.
PVC stolarija.

Placalo bi se 40% toplanama.
Koliko kw je dovoljan konvektor ?

Kolika je mjesecna usteda, grijalo bi se 7-8 sati.
Zasto mislis da bi konvektorima nesto ustedio ?
Jel ti radiš u toplanama pa me ovo pitaš ?

Napiši ako mislis da nije tako.
rovac13

#4981 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

DuckZz wrote:
rovac13 wrote:
DuckZz wrote:Evo.
Dali se isplati ?

Grbavica, Stan 45 kvadrata.
Cijevi prolaze kroz sobe.
PVC stolarija.

Placalo bi se 40% toplanama.
Koliko kw je dovoljan konvektor ?

Kolika je mjesecna usteda, grijalo bi se 7-8 sati.
Zasto mislis da bi konvektorima nesto ustedio ?
Jel ti radiš u toplanama pa me ovo pitaš ?

Napiši ako mislis da nije tako.
Ne radim u toplani............nego imam jedan konvektor koji odavno ne koristim.......jer mu nije ekonomicna potrosnja struje :-D
DuckZz

#4982 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by DuckZz »

Eto sve si fino objasnio.

Molim vas zatvorite temu, nema potrebe.
:roll: :roll: :roll:
nexteen

#4983 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by nexteen »

rovac

Po ko zna koji put cu ti reci da nisi u pravu ,ja znam da smo mi u stanovima u boljem polozaju od vas koji ste u kucama jer se greju svi oko tebe i gubici su minimalni , ali sami ste hteli kuce i nemate sta tu zameriti . Na osnovu cega ti mozes tvrditi da oni mene greju a ne ja njih , ili neko drugi , sta ako ja grejem na vecu temp od njih , sta ako se neko ne greje na klime vec elektricni kotao , TA . To sto se ja grejem sa klimom i ona ima bolju elektroniku pa vise iskoristi te pogodnosti , to je druga stvar , ali kako oni greju taj zajednicki zid , tako ga i ja grejem , ili neko drugi . Tu izjavu da se neko indirektno neko greje ja povezujem samo sa zavidnoscu zbog male potrosnje , ili pokazivanjem sile da se naplati nesto tj da se ne ispusti sisa iz usta , nista vise od toga . Na kraju krajeva , zelite manju potrosnju , kupite stan i sve vase brige ste resili :)
rovac13

#4984 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

nexteen wrote:rovac

Po ko zna koji put cu ti reci da nisi u pravu ,ja znam da smo mi u stanovima u boljem polozaju od vas koji ste u kucama jer se greju svi oko tebe i gubici su minimalni , ali sami ste hteli kuce i nemate sta tu zameriti
Sta rece crni naxteen :D
I sta ste namjerili na mene danas.

Prvo napisa da nisam u pravu...........pa u nastavku se slozi samnom da je stan lakse grijat :D

Nije zivot samo grijanje :lol:
Stan ima neke prednosti.......a bogami i kuca ima prednosti......svak sebi srecu bira :D
seiko

#4985 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by seiko »

Ja sam u Njemackoj gledo kako se racuna potrosnja na centralnom grijanju. 40% zajednickog plus 60% ono koliko potrosis. Znaci ako ne odvrnes nikako radiatore platis 40%. Ima logike jer toplane griju i zajednicke prostorije haostore itd
seiko

#4986 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by seiko »

Ovih dana trebaju da mi dodju da postavljaju klimu na vec postojece nosace. Problem je sto razmak na nosacima nije isti kao i razmak na klimama plus nosace treba malo produziti jer su prekratki. koji je vas savjet kako da rijesim ovaj problem? postavljanje novih nosaca i razvaljivanje stiropora ne dolazi u obzir.
tominjo

#4987 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by tominjo »

seiko

ako su ti stari nosači još dobri neka pripasaju sa zeljeznim profilima sirini ili dubinu.
seiko

#4989 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by seiko »

tominjo wrote:seiko

ako su ti stari nosači još dobri neka pripasaju sa zeljeznim profilima sirini ili dubinu.
nosace sam postavio prije mjesec dana prije postavljanja fasade i novi su. bitno mi je to da znam da moze pa cu trazit pod svaku cijenu da to urade.
piplica
Grijem se na: Ćumur

#4990 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Ovako to Schwabe urade!

Image
seiko

#4991 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by seiko »

Danas su mi ugradili jos 3 klime. Odluka je pala na Fujitsu LLC 9-ke. Momci su korektno odradili poso. malo je bilo zezancije oko postavljanje odvoda jer su odvodi od sve tri klime isli iz jedne u drugu pa u trecu. Vakumirali su nekih 7 8 minuta al imali su manometar i isli su na -1bar. kompresor im je imam osjecaj dosta jak po izgledu tako da mislim da je to OK proslo. Nisu provjeravali sistem dali pusta igdje nego su spojili izvakumirali i vozi misko. prvi utisak je da su unutrasnje jedinice super tihe ali od vanjskih se dosta prenosi vibracija na zid i osjeti se u spavacoj sobi. kad sam tek upalio sve tri klime na maximum mislio sam da ce mi otpast zid u spavacoj. morat cu cim prije postaviti dampere da ublazim vibracije.svakome ko ugradjuje klime svakako savjetovo da nikako ne pristaju na postaljanje bez dampera. isti je slucaj bio i sad nocriom dok nisam postavio dampere. kad mi sve cetiri klime rade vani je buka podnosljiva tako da komsijama nece smetati. Moram jos skontati sta cu sa odvodom od klima jer mi sada pada voda kraj fasade i prska po fasadi. mislim da bi dugorocno to moglo ostetiti fasadu. Klime su postavljene na 23C i auto fan i rade na najmanjoj brzini i izlazni zrak je mlak tako da mislim da rade na minimumu. to je bilo za ocekivati jer mi je i do sad norcia pokrivala cijelu kucu. Sto se tice nosaca samo su ih nadostavili nekim sinama kao sto su nosaci samo malo veci da obuhvati nosac. prilicno pismeno izgleda.
Image
Image
Image
Image
Image
All Apologies

#4992 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by All Apologies »

Moze li mi neko reci je li ovo konvektor?
rowenta vectissimo turbo od 2000w nazad pise i br. CO 190 303
http://www.rowenta.com/medias/?context= ... E2OGFiNjFl
Na kutiji pise da je konevktor i na ovim uputama, ali ja ne primijetim da se ikad gasi, mozda se i gasi ali ono svjetlo sa strane uvijek gori pa ne znam ne mogu se orjentisati, a kako vidim po satu i kako se okrece kad ga upalim pravo fino struju trosi. Soba koju bi trebao da grije je 3,5 sa 3,5 otprilike, ali jedva da je umlaci. Nema teorije s tim se grijati preko zime. Jesu li ista bolji oni boschovi konvektori koji su vec neko vrijeme u svim centrima na akciji, ima li neko iskustva s njima?
rovac13

#4993 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Jbg nikako ljud ida skontaju da sve te grijalice konvektori i sve sto ima el grijac sve slicno trosi struju.

Na tome pise snaga 2000w i to je to.........kad radi trosi 2000w i ubacuje 2000w toplote.

Koliko ce tacno trosit odredjuje prostorija,onoliko koliko ona ima gubitaka.Da je sobi dovoljno manje od 2kwh toplote on bi se gasio jer bi pregrijao sobu.Al posto sobi treba puno toplote,cak vise nego sto ona izgleda moze da isporuci,na taj nacin se nece nikad ugasit.
All Apologies

#4994 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by All Apologies »

Znam ja da trosi struju, ali ako je trosi onda ocekujem i neki rezultat, a nije trosi 2000 w a izbacuje sipak.
Zato pitam jesu li npr boschovi konvektori ili valliant ili tako neki po necemu bolji, da li ljudi stvarno mogu samo njima da se griju jer sam citala i cula uzivo iz iskustava nekih ljudi kako su ukinuli grijanje i griju se njima samo. Kako ovaj moj radi ne bih se ni u wc-u ugrijala, a kamo li u dnevnoj sobi. Inace stolarija je dobra, ali drvena sa griljama, kuca ima fasadu i sve sta treba, ne gubi toplinu. Pri lozenju navecer prestanemo loziti i ujutro bude prijatno. Pri pokusaju koristenja konvektora u toj sobi opet nalozimo. Inace upalila bih ga i nek radi stalno, ali nista kad je upaljen kofol osjetim toplinu iznad tih otvora na njemu i naprijed kad je upaljen ventilator, ali ovamo u sobi apsolutno kao da i nije, hladno haos, a sat okrece li okrece.
maliq53

#4995 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by maliq53 »

Ima li iko ovdje da zna da li u BiH postoji iko ko ovako cisti klime :
https://www.youtube.com/watch?v=DswSrqOHXsw

???
Ukoliko ne da li imate neki detaljni video, neki manual/prirucnik koji bi najbolje objasnio kako bi se mogla skinut unutrasnja jedinica kako bi je mogao detaljnije ocistiti jer na zidu to nije moguce???Najvise me brine to oko cijevi, da ne ispustim plin i da li je potreban neki specijalni alat??
Drvosjeca iz Dejcica

#4996 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

maliq53 wrote:Ima li iko ovdje da zna da li u BiH postoji iko ko ovako cisti klime :

???
Ukoliko ne da li imate neki detaljni video, neki manual/prirucnik koji bi najbolje objasnio kako bi se mogla skinut unutrasnja jedinica kako bi je mogao detaljnije ocistiti jer na zidu to nije moguce???Najvise me brine to oko cijevi, da ne ispustim plin i da li je potreban neki specijalni alat??
Teško...meni su skidali sve ove plastične dijelove unutrašnje jedinice i prali vani isto ovako, vanjsku jedinicu malo rastvorili i oprali (nisu je skidali)...šta je tu svega izašlo... :roll:
rovac13

#4997 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

All Apologies wrote:Znam ja da trosi struju, ali ako je trosi onda ocekujem i neki rezultat, a nije trosi 2000 w a izbacuje sipak.
Zato pitam jesu li npr boschovi konvektori ili valliant ili tako neki po necemu bolji, da li ljudi stvarno mogu samo njima da se griju jer sam citala i cula uzivo iz iskustava nekih ljudi kako su ukinuli grijanje i griju se njima samo
Ako trosi 2000w vjeruj da ubacuje oko 2000w toplote.......jer ta struja nema gdje drugo da ide nego u toplotu......osim ako postoji kakav ventilator....ali ventilator trosi par wati znaci neznatno.

Ako te ne moze ugrijat tih 2000w ne vidim razloga da te ugrije neka druga sprava od 2000w

Ono sto trosi energiju je kuca,svaka kuca trosi razlicito.Neko nema izolaciju,neko ima 5cm izolaciju,neko ima 15 cm izolaciju,izolacija zidova,poda ,plafona,pvc prozori sa low-e staklima itd.

Neko cija kuca ne trosi puno moze da se grije i konvektorima radijatorima grijalicama na struju i da bude u nekakvoj normali sa racunima.......ali uz slabiju izolaciju je obicno katastrofa.

Ali ako citas reklame Nobel atlantic konvektori bla bla onda mrka kapa.
Tamo mozes procitat lijepe stvari.......grije,stedi struju,trosi manje nego bilo sta drugo,onda nekakvi ljudi se javljaju kaze ja imam i svima bi preporucio nista ne trosi............a nigdje nikakvog dokaza,papira,dokumenta, nista.

To ti je tako..........el.grijac je izmisljen nekada davno...........i on pretvara el energiju u toplotnu 1:1...........koliko trebas toplote toliko ti ode struje..........tu sve price zavrsavaju.
rovac13

#4998 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

maliq53 wrote:Ima li iko ovdje da zna da li u BiH postoji iko ko ovako cisti klime :
Nisam vidio nekog ko tako radi.Osim sto sam ja na slican nacin ocistio svoj LG jer nije bio komplikovan.Fujitsu jos nisam jer se ne usudjujem,ali kad vidim kako ga oni otvaraju i njeg cu poslije tako jednom godisnje.

Ja sam opasao unutrasnju jedinicu najlonom i dole pustio najlon u korito........prskalicu za zaprasivanje napunio cistom vodom prije toga naprskao malo nekog sredstva protiv masnoca i slicno......nije neki jak pritisak iz toga bio ali izaslo je blato dole u korito.......najvise sa turbine koja se inace tesko cisti........sledeci put cu pokusat skinut turbinu pa dobro oprat pod tusem i nekom cetkicom.
maliq53

#4999 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by maliq53 »

I ja cu sebi tako probati otvoriti, skinut' sta se moze i ocistiti maksimalno, iako cu sacekati mozda proljece da ne zeznem sad sta a treba mi grijanje :D . Cistio sam sve sto se moglo dokuciti ali prepostavljam da se svega nakupilo na turbini.
I kada budes to radio slobodno ti uslikaj par fotkica taj proces da mozes pokazat' :D
rovac13

#5000 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Dok ne bude vremena za generalku,u medjuvremenu mozes nabavit pjenu,u mb frigo kosta nekih 12-14 KM,povelika boca moze biti nekoliko pranja.

Poskidas filtere,naprskas pjenu po izmjenjivacu i ako mognes odozdo na turbinu,upalis na duvanje pola minuta samo,da sto bolje uvuce pjenu unutra,sacekas tako 10 minuta da odradi.Ta pjena kako se zavlaci povuce za sobom prljavstinu,i usput dezinficira.Po zelji mozes isprat vodom prskalicom za staklo npr,a i ne mora.Bitno je poslijetoga upalit da duva neko vrijeme sto jace i dobro prozracit kucu.Posto ta dezinfekciona sredstva nisu toliko pozeljna za ljude.Ja to praktikujem kad je lijepo vrijeme vani,jer mogu dugo ostavit otvoreno da se prozracuje.

Mnogi servisi ovako odrade klimu i to smatraju godisnji servis,i naplate naravno,a sto mozes sam odradit za par minuta.Ipak generalno otvorit klimu,izvadit turbinu,oprat sve detaljno,bi trebalo bit obaveza.Kroz unutrasnju jedinicu u sat vremena prodje prosjecno mozda 500 m3 zraka.Koliko prodje godisnje.I sta se sve moze nanijet unutra.
Post Reply