BHTelecom All About

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Locked
zilog

#4976 Re: BIHnet primjedbe i komentari

Post by zilog »

jastuk1 wrote:Za LOL bi bilo najbolje da pruži ta FTTH rješenja, makar i na samo malom, ograničenom području. U suprotnom - vremenom kablovci brže rastu brzine i kasnije to neće biti "bum" i navala kao kad je iznenada.

Vrijeme radi protiv LOL.a i BHT-a, a u korist HS-a i Teletabisa.
Kada bi samo mogao shvatiti prednosti DSL-a- :D

Ne daj boze, onda bi gnjavio kako DOCSIS ne valja...
iceman2010

#4977 Re: BIHnet primjedbe i komentari

Post by iceman2010 »

Rano je ljudi za FTTH. Ni mnogo razvijenije zemlje ga ne pruzaju (ili im je manji procenat prikljucaka FTTH) i trenutno nema potrebe za tim. To bi bilo nesto kao da pruzas najkvalitetniju cijev promjera 500 mm tamo gdje ti je dovoljna obicna plasticna od 50 mm (za sada). FTTH je preskup i ne donosi povrat ulozenih sredstava ili barem ne donosi veliku zaradu. Treba razvuci optiku do svakog stana, treba nabaviti terminalnu opremu koja je skupa i onda to ugradis korisniku koji hoce Internet od 2 Mbps. :? Jos nije vakat za FTTH. VDSL2 pruza dovoljno i za tehnologije koje nadolaze (3D TV). Velika prednost optike je odsustvo EMI (elektromagnetne interferencije), ali pitanje je vrijedi li to tih para.
BarbaDue

#4978 Moja TV - novosti

Post by BarbaDue »

.
ArrisModem

#4979 Re: BIHnet primjedbe i komentari

Post by ArrisModem »

iceman2010 wrote:Rano je ljudi za FTTH. Ni mnogo razvijenije zemlje ga ne pruzaju (ili im je manji procenat prikljucaka FTTH) i trenutno nema potrebe za tim. To bi bilo nesto kao da pruzas najkvalitetniju cijev promjera 500 mm tamo gdje ti je dovoljna obicna plasticna od 50 mm (za sada). FTTH je preskup i ne donosi povrat ulozenih sredstava ili barem ne donosi veliku zaradu. Treba razvuci optiku do svakog stana, treba nabaviti terminalnu opremu koja je skupa i onda to ugradis korisniku koji hoce Internet od 2 Mbps. :? Jos nije vakat za FTTH. VDSL2 pruza dovoljno i za tehnologije koje nadolaze (3D TV). Velika prednost optike je odsustvo EMI (elektromagnetne interferencije), ali pitanje je vrijedi li to tih para.
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:

To je isto kao sto su ZFBIH kupili Talgo vozove bez lokomative i lansirali ih na nase pruge. Eno sada stoje i propadaju. Tako je i sa FTTH-om. Preprepreskupo a ne isplati se. Kada bi preko noci uveli FTTH do svakog korisnika i pustili nam 1Gb/s sta bi sa tim? Skidali bi max 80 Mb/s jer tolikom brzinom HDD moze da pise.
Chuckie

#4980 Re: BIHnet primjedbe i komentari

Post by Chuckie »

ArrisModem wrote:To je isto kao sto su ZFBIH kupili Talgo vozove bez lokomative i lansirali ih na nase pruge. Eno sada stoje i propadaju. Tako je i sa FTTH-om. Preprepreskupo a ne isplati se. Kada bi preko noci uveli FTTH do svakog korisnika i pustili nam 1Gb/s sta bi sa tim? Skidali bi max 80 Mb/s jer tolikom brzinom HDD moze da pise.
Vidio bi ponude hard diskova na piku. SSD zakon. :D
ArrisModem

#4981 Re: BIHnet primjedbe i komentari

Post by ArrisModem »

Chuckie wrote:
ArrisModem wrote:To je isto kao sto su ZFBIH kupili Talgo vozove bez lokomative i lansirali ih na nase pruge. Eno sada stoje i propadaju. Tako je i sa FTTH-om. Preprepreskupo a ne isplati se. Kada bi preko noci uveli FTTH do svakog korisnika i pustili nam 1Gb/s sta bi sa tim? Skidali bi max 80 Mb/s jer tolikom brzinom HDD moze da pise.
Vidio bi ponude hard diskova na piku. SSD zakon. :D
Jesta ali koliko je to love. Mogu sloidan laptop uzeti po cijeni jednog SSD-a :)
BadBoy

#4982 Re: BIHnet primjedbe i komentari

Post by BadBoy »

Ja što sam vidio MojuTV kod prijatelja, učinila mi se slika znatno boljom nego kod drugih operatera. Da li je to moguće ili sam ja to malo umislio?
alibegoa

#4983 Re: BIHnet primjedbe i komentari

Post by alibegoa »

Ja imam i telemach, i slika na mojojTV je odlična. Samo brate cijena a broj kanala, a brzina interneta, katastrofa, još ću malo čekati ako ne bude promjena, papa, lol bezični internet + ovaj telemach MMDS ostavljam.
ensar11

#4984 Re: MojaTV BHtelecom

Post by ensar11 »

:-) :-) :-) :-)
Quaresma

#4985 Re: BIHnet primjedbe i komentari

Post by Quaresma »

eh sad, ja sam zadovoljan sa 2mbs, iskreno naspram konkurencije jeste malo, ali ono sto je meni vazno, uvjek skida maximalnom brzinom konstanto, dobar ping u igricama, stabilna konekcija, u zadnje vrijeme nema novih kanala, al u buduce treba da bude 100% da je katastrofa nije

sta bi bilo da imas dial up, uvjek postoji gore
fole13

#4986 Re: BIHnet primjedbe i komentari

Post by fole13 »

Quaresma wrote:eh sad, ja sam zadovoljan sa 2mbs, iskreno naspram konkurencije jeste malo, ali ono sto je meni vazno, uvjek skida maximalnom brzinom konstanto, dobar ping u igricama, stabilna konekcija, u zadnje vrijeme nema novih kanala, al u buduce treba da bude 100% da je katastrofa nije

sta bi bilo da imas dial up, uvjek postoji gore

Nek si ti u 21-om vijeku zadovoljan sa 2Mb/s pa covjece to i jest dial up danasnjice :-)
Jeff Bingham

#4987 Re: BIHnet primjedbe i komentari

Post by Jeff Bingham »

bas me zanima za sta je potrebno vise od 2mb/s? :) osim radi kurcenja, ocam ja imam 150mbs a ping 200 :)
Halcyon

#4988 Re: BIHnet primjedbe i komentari

Post by Halcyon »

Joj jadna majko, nekim ni 100 Mbps ne bi bilo dovoljno. :roll:
neo7

#4989 Re: BIHnet primjedbe i komentari

Post by neo7 »

Kako vrijeme odmice tako i tehnologija napreduje pa ce za par godina 10 Mbps biti u rangu 100 Mbps jer i velicina fajlova (formata) rapidno raste!
REDDEVILS

#4990 Re: BIHnet primjedbe i komentari

Post by REDDEVILS »

Image
Moja tv net
Da hoce jos ubaciti sport klub i povecati brzinu na 4 mbs bilo bi super :D
ala7

#4991 Re: BIHnet primjedbe i komentari

Post by ala7 »

Za danasnje potrebe je stvarno potrebno oko 4-5 Mbit/s .. Nije toliko potrebno za skidanje muzike,gledanja videa na youtube i sl. Potrebno je iskljucivo za skidanje vecih podataka kao sto su filmovi ponekad ne 24/7 kao sto mnogi rade, ne "neki" nego mnogi, pa recimo video konverzacije preko msn-a, skypa i sl...

Iskljucivo je "ku***nje" ako kaze da ima preko 20Mbit/s konekciju a nit se bavi nekim poslom IT struke, da je doktor neki i sl.. Ne kazem da ne treba pratiti standard i konkurenciju ali ne treba ni kukati toliko..Bitno je da odgovara dzepu i da je kvalitetna internet usluga..

Imamo opcija trenutno i previse mi u Sarajevu sto se tice TK operatora (internet,tv,telefon) dok je stanje malo losije u ostalim gradovima u BiH..
Jeff Bingham

#4992 Re: BIHnet primjedbe i komentari

Post by Jeff Bingham »

e tragedije :) ko da je problem pristavit da se skida malo ranije.

mislim naravno da je bolje za 5 min, al nije da je presudno. koliko cesto kazes e moram bas ovaj film sad pogledat za pet minuta i nema sanse da hocu neki drugi koji sam vec sad skino?

a u surfanju i gledanju online videa, razlika je neprimjetna :)
iceman2010

#4993 Re: BIHnet primjedbe i komentari

Post by iceman2010 »

Ja na filmoviziji bez problema gledam filmove sa 2 Mbps
skafiskafsnjak

#4994 Re: BIHnet primjedbe i komentari

Post by skafiskafsnjak »

iceman2010 wrote:Ja na filmoviziji bez problema gledam filmove sa 2 Mbps
pokusavaju ljudi reci da ima i filmova od 7gb+ ... full hd , bluray i slicni . Imam plazmu od 107cm FULL HD pa zasto ne bih iskoristio i skinuo koji HD film da uzivam .

NAravno, mozes ti to skinuti i sa 2mbps... Ali za koliko vremena :-)
jastuk1

#4995 Re: BIHnet primjedbe i komentari

Post by jastuk1 »

Jeff Bingham wrote:e tragedije :) ko da je problem pristavit da se skida malo ranije.

mislim naravno da je bolje za 5 min, al nije da je presudno. koliko cesto kazes e moram bas ovaj film sad pogledat za pet minuta i nema sanse da hocu neki drugi koji sam vec sad skino?

a u surfanju i gledanju online videa, razlika je neprimjetna :)
Kad jednog dana počneš gledat HD, 2 mbps ti definitivno neće biti dovoljno. :zzzz: Jedno retoričko, do kad kontaš ostat u zagrljaju kamenog doba standardne definicije? :-? Zbog takvih kao ti i imamo ovakvu ponudu među provajderima. :!: Nije katastrofa, al moglo bi i bolje.

Isto ko kad bi ja - pošto nemam iphone ili neki drugi smartphone - pričo okolo da je takav telefon "ku'!enje." :roll:
Jeff Bingham

#4996 Re: BIHnet primjedbe i komentari

Post by Jeff Bingham »

zar nije kurcenje telefon od milju i po ? :-)

al hajd, odosmo u offtopic...
iceman2010

#4997 Re: BIHnet primjedbe i komentari

Post by iceman2010 »

L00d wrote:
iceman2010 wrote:Ja na filmoviziji bez problema gledam filmove sa 2 Mbps
pokusavaju ljudi reci da ima i filmova od 7gb+ ... full hd , bluray i slicni . Imam plazmu od 107cm FULL HD pa zasto ne bih iskoristio i skinuo koji HD film da uzivam .

NAravno, mozes ti to skinuti i sa 2mbps... Ali za koliko vremena :-)
Nisam neki fan filmova. Bilo je govora o gledanju filmova online pa sam to komentarisao. Ne skidanje filmova. Internet uglavnom koristim za surfanje i tesko da mogu da odvojim toliko vremena da svaki dan pregledam neki film. Filmove jako rijetko gledam. Nisu predmet mog zanimanja. A da i hocu da pogledam neki film stavio bih ujutro sve sto mislim pogledati kada podjem na posao i dok se vratim sa posla imacu sve sto mi treba. Ogromna vecina korisnika ne koristi Internet za gledanje filmova vec za druge stvari. Naravno, postujem i one kojima trebaju vece brzine, ali sve preko 10 Mbps u ovom trenutku (definitivno ce u buducnosti trebati vise) je nadjebavanje ko ima bolju konekciju.
jastuk1

#4998 Re: BIHnet primjedbe i komentari

Post by jastuk1 »

Naturanje šta je kome potrebno i kolko kome šta treba i šta konstituiše "nadjebavanje," a šta "normalno" korištenje je potpuno bespredmetno.

Al eto, ovi sa "malim" brzinama svako malo nađu za shodno da drže lekcije kako su veće brzine nešto nenormalno i nepotrebno. :-)
Miro Spiro
Grijem se na: toplotna pumpa
Vozim: Jensen Interceptor

#4999 Re: BIHnet primjedbe i komentari

Post by Miro Spiro »

Dobro je vise DOCSIS svakom loncu poklopac
neo7

#5000 Re: BIHnet primjedbe i komentari

Post by neo7 »

Dodje mi drustvo i hocemo pogledati film. Ja nadjem na netu i hocu da skinem...je li bolje cekati 15 minuta ili da pogledam film sam nakon sto oni odu :run:
Locked