BH vojna industrija i naoruzanje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Vojna industrija BiH

Treba se razvijati prvenstveno radi ekonomskih razloga
399
31%
Treba se razvijati prvenstveno radi sigurnosnih razloga
782
60%
Ne treba da se razvija jer rat je zlo
77
6%
Nemam stav
11
1%
Briga me
39
3%

Total votes: 1308

black arrow

#4976 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by black arrow »

stvarno me iznenadjuju Vasi komentari. Jedno su zelje a drugo mogucnosti. Zar stvarno mislite da BIH na ovoj tehnoloskoj razini moze napraviti tako nesto. U najboljem slucaju to bi bila neka kopija BOV-a bez neke softicirane opreme i nauruzanja
Alfons Kauders

#4977 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Alfons Kauders »

black arrow wrote:stvarno me iznenadjuju Vasi komentari. Jedno su zelje a drugo mogucnosti. Zar stvarno mislite da BIH na ovoj tehnoloskoj razini moze napraviti tako nesto. U najboljem slucaju to bi bila neka kopija BOV-a bez neke softicirane opreme i nauruzanja
Da, moze, kao i sto je navedeno. Motori i mjenjac uvozni, trup domaci, kao i ostale "auto" komponente, od kocnica do sjedista, pa zrak optike, stakla kevlara/polimera, keramike itd... Sve navedeno vec radimo, nesto u ogromnim kolicinama, a nesto u malim.

Fali, naravno, sistem upravljanja vatrom i komunikacije, digitalna oprema itd. Ali dalje ovisi od specifikacije. U baznom vozilu nema nista pretjerano egzoticno, narocito ne ako se bude radilo po postojecem dizajnu, a hoce.

Npr, mozes za milion imati "bazni" bez kupole, s mitraljezom 12.7, ili za milion i po kupolu sa 25mm s nesto vise igracaka (uvoz), ili mobilni protuavionski sistem gdje ce kupola i SUV kostati par puta vise od baznog vozila...

Steta sto nemamo vise FAMOS, da barem radimo i motor po licenci. :)
155_mm

#4978 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

black arrow wrote:stvarno me iznenadjuju Vasi komentari. Jedno su zelje a drugo mogucnosti. Zar stvarno mislite da BIH na ovoj tehnoloskoj razini moze napraviti tako nesto. U najboljem slucaju to bi bila neka kopija BOV-a bez neke softicirane opreme i nauruzanja
ocigledno je i regrutacija padobranaca u punom toku. prvi post na forumu pa musko. kolega, "odabrali" ste pravu temu.

dobrno nam dosli!
155_mm

#4979 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

je li ko procitao citav clanak?

moramo se baciti u potragu za forumasem koji ima predplatu na online izdanje bh-dana da nam "odkljuca" tekst.
krater

#4980 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by krater »

@Alfonso

Mislim da sam u Famosovoj monografiji vidio da im je BNT proizvodio kovane dijelove za motor, transmisiju, radilice...
AUTOMOTIVE & TRUCK
The characteristics of forged parts strength, reliability and economy are what makes them ideal for vital automotive and truck applications. Forged components are commonly found at points of shock and stress such as wheel spindles, kingpins, axle beams and shafts, torsion bars, ball studs, idler arms, pitman arms and steering arms. Another common application is in the powertrain, where connecting rods, transmission shafts and gears, differential gears, drive shafts, clutch hubs and universal joints are often forged. Although typically forged from carbon or alloy steel, other materials such as aluminum and microalloyed steels are seeing great advances in forged auto and truck applications.
black arrow

#4981 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by black arrow »

155_mm wrote:
ocigledno je i regrutacija padobranaca u punom toku. prvi post na forumu pa musko. kolega, "odabrali" ste pravu temu.

dobrno nam dosli!
Hvala,
U svakom slucaju moguce je nesto "sklepati" varenjem metalnih ploca na nekoj kamionskoj platformi ili koristiti postojece rjesenje sa BOV-a 3, opremiti opremom i lakim nauruzanjem i za pocetak to ponuditi mup-u ali sve u svemu sve je to na nekoj tehnoloskoj razini sa kraja osamdesetih i pocetka devedesetih. Za nesto ozbiljno nit imamo para niti ideja, nazalost
krater

#4982 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by krater »

http://www.wagner-automotiv.ba/bs/

Image

Image

Image

BNT
Image

Alloy Wheels Jajce - Livnica, kovacnica i valjaonica
Image

Image

Image

FAD Jelah
Image

Image

Image

Cimos livnica Zenica
Image

Image

Image

Zeljezara Ilijas
Image

Image

ADK
Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Strojal
Image

Image

Image

Surtec
Image

Image

ENKER
Image
Streptokok

#4983 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Streptokok »

Ne mora se sve u bosni proizvoditi. Nesto od opreme moze biti i uvoz. Uostalom, mi necemo ratovati sa amerikom i poznato je ko bi mogao opet nasrnuti na bosnu. Za takve je i ovo oruzjr dovoljno efikasno.
Nuken

#4984 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Nuken »

Krupa kabine iz Bosanske Krupe rade kabine za teška teretna vozila (Caterpillar, Masey Ferguson...) pa zašto ne odraditi i nešto što bi bilo kabina bosankog oklopnjaka. Ako se ne varam, sad proizvode oko 14 hiljada kabina godišnje

Image
archi_a

#4985 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by archi_a »

Kad mišljenje kreiraš tako što čitaš fahrudina radončića, gledaš pi si tivi, slušaš laktašenka ili onog vlažnoustog i onog vulina preko Drine, onda je to mišljenje uglavnom: " ta će Bosna"
Ljudi nisu ni svjesni šta se sve proizvodi i šta se može proizvesti u Bosni. Ne ispijaju svi kafu po cijeli dan, prepričavajući šta su čuli. Probajte malo istražiti mimo vijesti koje nam plasiraju, kako to ustvari i pojedini forumaši ovdje rade. :thumbup: :bih:
jao_situacije

#4986 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by jao_situacije »

bujrum komšija, sjedi oguli jabuku
jesi li za kahvu, hoćeš li baklavu ? :kiss:
Alfons Kauders

#4987 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Alfons Kauders »

archi_a wrote:Kad mišljenje kreiraš tako što čitaš fahrudina radončića, gledaš pi si tivi, slušaš laktašenka ili onog vlažnoustog i onog vulina preko Drine, onda je to mišljenje uglavnom: " ta će Bosna"
Ljudi nisu ni svjesni šta se sve proizvodi i šta se može proizvesti u Bosni. Ne ispijaju svi kafu po cijeli dan, prepričavajući šta su čuli. Probajte malo istražiti mimo vijesti koje nam plasiraju, kako to ustvari i pojedini forumaši ovdje rade. :thumbup: :bih:
:thumbup:

NVZ

A da znaju sta ce se sve tek raditi za dvije ili tri godine (ne u namjenskoj, vec posvuda), pojedinci bi morali popiti lexilium velicine pogace.

Jos ce neko pomisliti da hvalim Sunce Sebijino, ali ne. Dijelom ce raditi drzava, a dijelom privatni sektor. Masa ljudi se vec zaposlila u privatnom, i ima nekih jako ohrabrujucih podataka, ali to nema veze s politikom.

Neko zna biti pomocnik ministra i kenjati po kafama i TV-u, neko zna 3D stampati aluminijske komponente za helikoptere - samo za njeg nikad ne cujes. :D
krater

#4988 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by krater »

I privrednom društvu BINAS d.d. Bugojno dodijeljeno je 300.000 KM za nabavku mašine za izradu pozicije rotora.
Sta ima Binas sa rotorima ?
Nuken

#4989 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Nuken »

krater wrote:
I privrednom društvu BINAS d.d. Bugojno dodijeljeno je 300.000 KM za nabavku mašine za izradu pozicije rotora.
Sta ima Binas sa rotorima ?

Na kakve se to rotore odnosi? Da nećemo praviti mlazne motore :lol:
jao_situacije

#4990 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by jao_situacije »

black arrow wrote:
155_mm wrote:

dobrno nam dosli!
Hvala,
U svakom slucaju moguce je nesto "sklepati" varenjem metalnih ploca na nekoj kamionskoj platformi ili koristiti postojece rjesenje sa BOV-a 3, opremiti opremom i lakim nauruzanjem i za pocetak to ponuditi mup-u ali sve u svemu sve je to na nekoj tehnoloskoj razini sa kraja osamdesetih i pocetka devedesetih. Za nesto ozbiljno nit imamo para niti ideja, nazalost
ne boj se ti ništa
znaš li ti onu šajinu
pliva patka, pliva guska
ova fabrika biće turska

Imovinu nekadašnjeg giganta autoindustrije nedavno je kupila turska kompanija Ifsfa-Mos, čiji je direktor Idris Fatih Šahin, zajedno sa visokom delegacijom Republike Turske, u nedelju obišao pogone i najavio početak proizvodnje automobilskih motora od 850 KW.

"automobilskih motora od 850 kw" :mrgreen:
e moji novinari
ko da prave lamborghini :roll:

Motori su tenkovski motori i sa njima spregnuti mjenjači do 1.200 konjskih snage - rekao je inženjer Duško Materić.

jao_situacije

#4991 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by jao_situacije »

Proizvodnja dizel motora sa vazdušnim hlađenjem po licenci TAM i DEUTZ
za ova manja vozila :zzzz:
mehoxy

#4992 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by mehoxy »

jao_situacije wrote:
black arrow wrote:
155_mm wrote:

dobrno nam dosli!
Hvala,
ne boj se ti ništa
znaš li ti onu šajinu
pliva patka, pliva guska
ova fabrika biće turska

Imovinu nekadašnjeg giganta autoindustrije nedavno je kupila turska kompanija Ifsfa-Mos, čiji je direktor Idris Fatih Šahin, zajedno sa visokom delegacijom Republike Turske, u nedelju obišao pogone i najavio početak proizvodnje automobilskih motora od 850 KW.

"automobilskih motora od 850 kw" :mrgreen:
e moji novinari
ko da prave lamborghini :roll:

Motori su tenkovski motori i sa njima spregnuti mjenjači do 1.200 konjskih snage - rekao je inženjer Duško Materić.

Odakle ovo iskopa ? zvuci obecavajuce.
Edit: nasao sam. Navodno je proizvodnja trebala poceti u martu ali nista se niti cuje niti pise o tome
jao_situacije

#4993 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by jao_situacije »

ekapija portal

poprilično sam siguran da je ovo vezano za turski altay tenk jer je i južna koreja imala problema sa motorom
a pošto je altay razvijan u saradnji sa južnom korejom i turska ima problem sa motorom
koliko sam ja čuo a ne mora biti 100% tačno uzeli su od ukrajinaca motor a famos je svakako pravio motore tako da su to vjerovatno prebacili ovdje
mehoxy

#4994 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by mehoxy »

Za altay su planirani motori od 1500 - 1800 ks....ne znam, volio bih da je istina ali sam pomalo skeptican. Samo par vijesti je izbaceno o citavom dealu na par obskurnih portala, od tada ni zuc.
mehoxy

#4995 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by mehoxy »

Nadjoh ovo ( u vezi s famosom), ali je izvor ptpc pa ko ce ga vise znati
http://lat.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=251904
Streptokok

#4996 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Streptokok »

mehoxy wrote:Za altay su planirani motori od 1500 - 1800 ks....ne znam, volio bih da je istina ali sam pomalo skeptican. Samo par vijesti je izbaceno o citavom dealu na par obskurnih portala, od tada ni zuc.
Ne vjerujem da bi turci napravili takvu glupost.
mehoxy

#4997 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by mehoxy »

Streptokok wrote:
mehoxy wrote:Za altay su planirani motori od 1500 - 1800 ks....ne znam, volio bih da je istina ali sam pomalo skeptican. Samo par vijesti je izbaceno o citavom dealu na par obskurnih portala, od tada ni zuc.
Kakvu glupost ?
Streptokok

#4998 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Streptokok »

mehoxy wrote:
Streptokok wrote:
Kakvu glupost ?
Proizvoditi vazan dio tenka izvan turske.
LARVA

#4999 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by LARVA »

Sultanu sila udarila u glavu, vrijeđat će Austrijance.
Umjesto da Tumosan sa austrijskim AVL razvije moderan motor za svoj tenk.
Sad će ugradit ukrajinski 6TD3 1500ks od Ukroboron Prom, ušminkani 6TD motor razvijen još 1979 za ruski T64 :-) .
mehoxy

#5000 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by mehoxy »

Streptokok wrote: Proizvoditi vazan dio tenka izvan turske.
Nema sanse da bi to uradili, a i motori do 1200 ks su preslabi za altay. Nakon onog sto sam procitao na ptpc-u i opet nedostatka vijesti nisam siguran da je uopste doslo do bilo kakve kupovine.
Post Reply