Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
kerima1 wrote:Fina djecija sjecanja,nezaboravna.
Imas kupit sljiva onih velikih,ima i nezrelih rezdelija ja juce jela ko dijete,vicem sinu nabrat ces mi jos.
Nego ne rece ti jel ti malo jasnije sta je pastrnjak,ti odlutala u sljive
ok - to je povrće koje ranije nisam vidjela .....morat ću sjeme poručiti dogodine da se i zvanično upoznamo pastrnjak i ja
nego - ima li ko tih turgulja šljiva!?
imaju fenomenalan ukus kat tek počnu da zriju .... slatkasto kiselkast, a pršte pod zubima mmmmmmmmm
pukepuke wrote:Mislim da je jedan od naziva za pastrnjak paškanat, tako nešto. Ja sam ga samo kupovala na tržnici, skup dozlaboga, ako se dobro sjećam, 7 KM/kg. Ja sam ga zvala bijela mrkva ali nije mrkva,a nije ni peršin.
Kod nas toga nema ni kupiit po pijacama,tek po apotekama pocelo sjeme da se prodaje.
[quote="kerima1"]
Nisam jos ni cula da se od njega pravi slatko.Imam namjeru ga trositi u kuhanja i za bio-vegetu.Ja vec imam ovako veliko korijenje kao sa slike. Evo i moje gredice,mrkva,persun,pastrnjak sve postrojeno.[quote]
Fakat postrojeno. Kako si ih samo ovako uspjela oplijeviti? Kod mene se ne vide od štira. Jučer bila na uviđaju - ako ništa ono paprika, raštike, prokula i brokule što sam oplijevila prošle sedmice je još uvijek slobodno i vidno se popravilo.
U nedostatku prostora sve sijem u redove da vise natrpam,pa dok je malo inekako se uvucem oplijevim i okopam,ali kad treba ubrati onda
Kad ti se vec svidjaju moje slike evo i ostalog povrca: blitva "ošla u sjeme.mrkva i celer,samo sto celer sporo raste.
Last edited by kerima1 on 06/07/2013 14:39, edited 4 times in total.
kerima1 wrote:U nedostatku prostora sve sijem u redove da vise natrpam,pa dok je malo inekako se uvucem oplijevim i okopam,ali kad treba ubrati onda
Kad ti se vec svidjaju moje slike evo i ostalog povrca
Basta je odlicna ali me vrat zaboli okrecuci, zar ti nije bilo lakse da slike okrenes uspravno?
Sad zove djever sa vikendice - provalili mu u vikendicu i isjekli kablove po drugi put. Vikendica u izgradnji, provedena instalacija po drugi put, prozori, vrata - sve namontirano. Majke mi mile gore će mrtva glava pasti.
safran wrote:Sad zove djever sa vikendice - provalili mu u vikendicu i isjekli kablove po drugi put. Vikendica u izgradnji, provedena instalacija po drugi put, prozori, vrata - sve namontirano. Majke mi mile gore će mrtva glava pasti.
Nista danas nije cudno, sad su se i maline pocele krasti.
Kaze mi covjek da je zena brala maline i naidje komsija te je upita jeli to zovnula ljude kao ispomoc sa druge strane malinjaka? Zena mu odgovori da nema pojma i tek tad skontala da su to bili kradljivci. To se desilo u Novom Travniku.
Kod vas to nesto opasno graditi vikendice u udaljenim mjestima,uzas! Kod nas iste grade u dubini suma u jednom napustenom selo,ima malo mjestana,jos nije bilo obijanja,kradje.Kriza nije ni cudo,sve je ovo dobro sta ce biti.
kerima1 wrote:Kriva sam sto sam onako slikala,sad nesto popravila,nesto mi ne ide.halali Zijo nece se ponovit:)
Imas u racunaru program sto ze zove Paint ili Bojanje na hrvaskom. Otvoris sliku sa tim programom i njemu je jedna opcija rotiranje zarotiras sliku i kad je budes snimala snimi je sa ekstenzijom jpg naprimjer slika123.jpg
Last edited by zijad_e on 06/07/2013 14:46, edited 1 time in total.
kerima1 wrote:Kriva sam sto sam onako slikala,sad nesto popravila,nesto mi ne ide.halali Zijo nece se ponovit:)
Imas u racunaru sto ze zove Paint ili Bojanje na hrvaskom. Otvoris sliku sa tim programom i njemu je jedna opcija rotiranje zarotiras sliku i kad je budes snimala snimi je sa ekstenzijom jpg naprimjer slika123.jpg
Eto ti Zijade gledaj sad uspravne glave blitvu Haj kolika je slika!!
Imas u racunaru sto ze zove Paint ili Bojanje na hrvaskom. Otvoris sliku sa tim programom i njemu je jedna opcija rotiranje zarotiras sliku i kad je budes snimala snimi je sa ekstenzijom jpg naprimjer slika123.jpg
Eto ti Zijade gledaj sad uspravne glave blitvu Haj kolika je slika!!
Sinoć mi je zena pravila marmeladu od dzemfixa i malina i na moje iznanedjenje super je ispalo. Pohvalio sam zenu i rekao joj kako je i njoj jednom nesto dobro ispalo
"Nu nestalo mi slike,a bila Bgm.Ne mogu se vise patiti sa tim slikama,hajd vidili ste moju blitvu kako lezi.
Aferim za vrijednu zenu Zijade,pohvali je cesce vise ce bit vrijedna.
safran wrote:Sad zove djever sa vikendice - provalili mu u vikendicu i isjekli kablove po drugi put. Vikendica u izgradnji, provedena instalacija po drugi put, prozori, vrata - sve namontirano. Majke mi mile gore će mrtva glava pasti.
to je bas da se i naljutis i rastuzis. covjek se trudi, radi, ulaze, onda dodju havetinje i jednostavno te raskuce. i nikom nista
ufff
A ovo je blitva slikana prošle hefte, spasila sam je od baja Keriminim pripravkom - hvala Kerima, posula i sutradan sve ošišala i bacila, blitva se oporavila i nema nijedne baje, već sam dva puta pravila zeljanicu i jednom odnijela kolegici na poklon. Danas sam opet ubrala dosta, mislim da ću dio staviti u zamrzivač.
safran wrote: Jučer bila na uviđaju - ako ništa ono paprika, raštike, prokula i brokule što sam oplijevila prošle sedmice je još uvijek slobodno i vidno se popravilo.
Safran haj kad stigneš objasni mi koliko prostora treba za prokulice, nešto sam gledala po netu, idu u vis, možda bi se mogle uzgojiti okolo-kole ko raštika. Za brokulu pošto pravi glavicu ko i karfiol sigurno treba posebna lijeha.
Kupuješ li rasad za prokule ili sama proizvodiš, i kad rasađuješ?
lady_di wrote:Danas ubrala prvu tikvu i tikvicu iz moje bašte
A ovo je blitva slikana prošle hefte, spasila sam je od baja Keriminim pripravkom - hvala Kerima, posula i sutradan sve ošišala i bacila, blitva se oporavila i nema nijedne baje, već sam dva puta pravila zeljanicu i jednom odnijela kolegici na poklon. Danas sam opet ubrala dosta, mislim da ću dio staviti u zamrzivač.
zakonpera wrote:A kad prijje su pocrvenili
da ih nisi samaro
probaj ljuskom od jaja sprjeciti manjak kalcija
poplavili bi da sam ih šamaro al jesam pričao viceve pa se zavrenili od prevelikog smijanja.
Moram prvo svu onu ljusku jajeta što skupljam od januara izmljeti u prah jer inače nema fajde. Mada kod mene je problem što ne zaljevam uopće a kiše nema i nema.