Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
eluna

#4976 Re: Bášča

Post by eluna »

kerima1 wrote:Fina djecija sjecanja,nezaboravna. :)
Imas kupit sljiva onih velikih,ima i nezrelih rezdelija ja juce jela ko dijete,vicem sinu nabrat ces mi jos.
Nego ne rece ti jel ti malo jasnije sta je pastrnjak,ti odlutala u sljive :-D
ok - to je povrće koje ranije nisam vidjela .....morat ću sjeme poručiti dogodine da se i zvanično upoznamo pastrnjak i ja :lol: :lol: :lol: :lol:

nego - ima li ko tih turgulja šljiva!?

imaju fenomenalan ukus kat tek počnu da zriju .... slatkasto kiselkast, a pršte pod zubima mmmmmmmmm
kerima1

#4977 Re: Bášča

Post by kerima1 »

pukepuke wrote:Mislim da je jedan od naziva za pastrnjak paškanat, tako nešto. Ja sam ga samo kupovala na tržnici, skup dozlaboga, ako se dobro sjećam, 7 KM/kg. Ja sam ga zvala bijela mrkva ali nije mrkva,a nije ni peršin.
Kod nas toga nema ni kupiit po pijacama,tek po apotekama pocelo sjeme da se prodaje.
safran

#4978 Re: Bášča

Post by safran »

[quote="kerima1"]
Nisam jos ni cula da se od njega pravi slatko.Imam namjeru ga trositi u kuhanja i za bio-vegetu.Ja vec imam ovako veliko korijenje kao sa slike. :) Evo i moje gredice,mrkva,persun,pastrnjak sve postrojeno.[quote]

Fakat postrojeno. Kako si ih samo ovako uspjela oplijeviti? Kod mene se ne vide od štira. Jučer bila na uviđaju - ako ništa ono paprika, raštike, prokula i brokule što sam oplijevila prošle sedmice je još uvijek slobodno i vidno se popravilo.
kerima1

#4979 Re: Bášča

Post by kerima1 »

U nedostatku prostora sve sijem u redove da vise natrpam,pa dok je malo inekako se uvucem oplijevim i okopam,ali kad treba ubrati onda :cry:
Kad ti se vec svidjaju moje slike evo i ostalog povrca:Image
Imageblitva "ošla u sjeme.Imagemrkva i celer,samo sto celer sporo raste.ImageImage
Last edited by kerima1 on 06/07/2013 14:39, edited 4 times in total.
zijad_e

#4980 Re: Bášča

Post by zijad_e »

kerima1 wrote:U nedostatku prostora sve sijem u redove da vise natrpam,pa dok je malo inekako se uvucem oplijevim i okopam,ali kad treba ubrati onda :cry:
Kad ti se vec svidjaju moje slike evo i ostalog povrca
Basta je odlicna ali me vrat zaboli okrecuci, zar ti nije bilo lakse da slike okrenes uspravno? :-)
kerima1

#4981 Re: Bášča

Post by kerima1 »

Kriva sam sto sam onako slikala,sad nesto popravila,nesto mi ne ide.halali Zijo nece se ponovit:)
safran

#4982 Re: Bášča

Post by safran »

Sad zove djever sa vikendice - provalili mu u vikendicu i isjekli kablove po drugi put. Vikendica u izgradnji, provedena instalacija po drugi put, prozori, vrata - sve namontirano. Majke mi mile gore će mrtva glava pasti.
zijad_e

#4983 Re: Bášča

Post by zijad_e »

safran wrote:Sad zove djever sa vikendice - provalili mu u vikendicu i isjekli kablove po drugi put. Vikendica u izgradnji, provedena instalacija po drugi put, prozori, vrata - sve namontirano. Majke mi mile gore će mrtva glava pasti.
Nista danas nije cudno, sad su se i maline pocele krasti.
Kaze mi covjek da je zena brala maline i naidje komsija te je upita jeli to zovnula ljude kao ispomoc sa druge strane malinjaka? Zena mu odgovori da nema pojma i tek tad skontala da su to bili kradljivci. To se desilo u Novom Travniku.
kerima1

#4984 Re: Bášča

Post by kerima1 »

Kod vas to nesto opasno graditi vikendice u udaljenim mjestima,uzas! Kod nas iste grade u dubini suma u jednom napustenom selo,ima malo mjestana,jos nije bilo obijanja,kradje.Kriza nije ni cudo,sve je ovo dobro sta ce biti.
zijad_e

#4985 Re: Bášča

Post by zijad_e »

kerima1 wrote:Kriva sam sto sam onako slikala,sad nesto popravila,nesto mi ne ide.halali Zijo nece se ponovit:)
Imas u racunaru program sto ze zove Paint ili Bojanje na hrvaskom. Otvoris sliku sa tim programom i njemu je jedna opcija rotiranje zarotiras sliku i kad je budes snimala snimi je sa ekstenzijom jpg naprimjer slika123.jpg
Last edited by zijad_e on 06/07/2013 14:46, edited 1 time in total.
kerima1

#4986 Re: Bášča

Post by kerima1 »

zijad_e wrote:
kerima1 wrote:Kriva sam sto sam onako slikala,sad nesto popravila,nesto mi ne ide.halali Zijo nece se ponovit:)
Imas u racunaru sto ze zove Paint ili Bojanje na hrvaskom. Otvoris sliku sa tim programom i njemu je jedna opcija rotiranje zarotiras sliku i kad je budes snimala snimi je sa ekstenzijom jpg naprimjer slika123.jpg
Eto ti Zijade gledaj sad uspravne glave blitvu :lol: Haj kolika je slika!!
zijad_e

#4987 Re: Bášča

Post by zijad_e »

kerima1 wrote:
zijad_e wrote:
Imas u racunaru sto ze zove Paint ili Bojanje na hrvaskom. Otvoris sliku sa tim programom i njemu je jedna opcija rotiranje zarotiras sliku i kad je budes snimala snimi je sa ekstenzijom jpg naprimjer slika123.jpg
Eto ti Zijade gledaj sad uspravne glave blitvu :lol: Haj kolika je slika!!
640-480
Ali ti je neku gresku izbacilo :lol:
zijad_e

#4988 Re: Bášča

Post by zijad_e »

Sinoć mi je zena pravila marmeladu od dzemfixa Image i malina i na moje iznanedjenje super je ispalo. Pohvalio sam zenu i rekao joj kako je i njoj jednom nesto dobro ispalo :)
kerima1

#4989 Re: Bášča

Post by kerima1 »

"Nu nestalo mi slike,a bila Bgm.Ne mogu se vise patiti sa tim slikama,hajd vidili ste moju blitvu kako lezi. :lol:
Aferim za vrijednu zenu Zijade,pohvali je cesce vise ce bit vrijedna. :)
Ratarka

#4990 Re: Bášča

Post by Ratarka »

safran wrote:Sad zove djever sa vikendice - provalili mu u vikendicu i isjekli kablove po drugi put. Vikendica u izgradnji, provedena instalacija po drugi put, prozori, vrata - sve namontirano. Majke mi mile gore će mrtva glava pasti.
to je bas da se i naljutis i rastuzis. covjek se trudi, radi, ulaze, onda dodju havetinje i jednostavno te raskuce. i nikom nista
ufff
lady_di

#4991 Re: Bášča

Post by lady_di »

Danas ubrala prvu tikvu i tikvicu iz moje bašte :-D

Image

A ovo je blitva slikana prošle hefte, spasila sam je od baja Keriminim pripravkom - hvala Kerima, posula i sutradan sve ošišala i bacila, blitva se oporavila i nema nijedne baje, već sam dva puta pravila zeljanicu i jednom odnijela kolegici na poklon. Danas sam opet ubrala dosta, mislim da ću dio staviti u zamrzivač.

Image
lady_di

#4992 Re: Bášča

Post by lady_di »

safran wrote: Jučer bila na uviđaju - ako ništa ono paprika, raštike, prokula i brokule što sam oplijevila prošle sedmice je još uvijek slobodno i vidno se popravilo.
Safran haj kad stigneš objasni mi koliko prostora treba za prokulice, nešto sam gledala po netu, idu u vis, možda bi se mogle uzgojiti okolo-kole ko raštika. Za brokulu pošto pravi glavicu ko i karfiol sigurno treba posebna lijeha.
Kupuješ li rasad za prokule ili sama proizvodiš, i kad rasađuješ?
Zatamnjena stakla

#4993 Re: Bášča

Post by Zatamnjena stakla »

lady_di wrote:Danas ubrala prvu tikvu i tikvicu iz moje bašte :-D

Image

A ovo je blitva slikana prošle hefte, spasila sam je od baja Keriminim pripravkom - hvala Kerima, posula i sutradan sve ošišala i bacila, blitva se oporavila i nema nijedne baje, već sam dva puta pravila zeljanicu i jednom odnijela kolegici na poklon. Danas sam opet ubrala dosta, mislim da ću dio staviti u zamrzivač.

Image
Ovo desno prvi put u životu vidim. Interesantno :mrgreen:
lady_di

#4994 Re: Bášča

Post by lady_di »

Sorel wrote:Ovo desno prvi put u životu vidim. :mrgreen:

Tikvicu? Ako misliš na oblik, to je zato što je tražila "put" preko vriježe (valjda) pa nije ispala prava :)
Mu'min

#4995 1. paradajz

Post by Mu'min »

Mada je bio podudarom truhlosti zbog manjka kalcija, ipak da s ponosom kažem, danas ubrao svoja prva dva paradajza. :D
zakonpera

#4996 Re: Bášča

Post by zakonpera »

A kad prijje su pocrvenili
da ih nisi samaro :D
probaj ljuskom od jaja sprjeciti manjak kalcija
Ratarka

#4997 Re: 1. paradajz

Post by Ratarka »

Mu'min wrote:Mada je bio podudarom truhlosti zbog manjka kalcija, ipak da s ponosom kažem, danas ubrao svoja prva dva paradajza. :D
ma suuuper! kod mene u plasteniku ima bas, bas velikih primjeraka, ali zreo jos nije nijedan jedini!
Mu'min

#4998 Re: Bášča

Post by Mu'min »

zakonpera wrote:A kad prijje su pocrvenili
da ih nisi samaro :D
probaj ljuskom od jaja sprjeciti manjak kalcija
poplavili bi da sam ih šamaro al jesam pričao viceve pa se zavrenili od prevelikog smijanja. :)
Moram prvo svu onu ljusku jajeta što skupljam od januara izmljeti u prah jer inače nema fajde. Mada kod mene je problem što ne zaljevam uopće a kiše nema i nema. :(
Mu'min

#4999 Re: 1. paradajz

Post by Mu'min »

Ratarka wrote:
Mu'min wrote:Mada je bio podudarom truhlosti zbog manjka kalcija, ipak da s ponosom kažem, danas ubrao svoja prva dva paradajza. :D
ma suuuper! kod mene u plasteniku ima bas, bas velikih primjeraka, ali zreo jos nije nijedan jedini!
prošle godine 25.juna ubrao prvi paradajz a 9.jula skoro svi počeli (to je za 2 dana :D ). 8-)
Post Reply