baja wrote:
nisam mislio o kreditu za biznis ideja, vec o 12milijardi stednje koje stoje ili se kupuju nekretnine. To doprinosi rastu cijena i postaje problem za mlade kojima je teze doci do love za stan.
No to je receno onako usput...gore ste imali upit i dobili odgovor obojica kako kupiti stan bez 20 i vise godina kredita.
Imate li sta dodati, upitati...
Dobro, to sto pricas stoji. Za 12 mlrd koji stoje po bankama, a banke vrte i zarađuju i gule nam kožu. I ta se štednja povećava iz godine u godinu.
Međutim, nisu ljudi krivi sto drze 12 mlrd u šteku? Nego država koja ih ni na koji način ne pokušava podstaći da taj novac potroše, investiraju. U šta evo da investiraju? Pa jbmu ne mogu svi biti biznismeni i poduzetnici? Dionice - riskantno, a kod nas totalno zapušteno tržište koje nema veze s vezom.
Trebalo bi napraviti jednu medijsku kampanju, te fino podstaci ljude da investiraju npr. u obveznice za auotput. Autoceste su vec vrsile ja mislim emisiju obveznica, al nije bilo proslo.
Neka ponude 2-3+% kamatu, odnosno veću kamatu nego što ljudi imaju u banci (a to barem nije teško). Neka malo to promoviraju. I ubijamo dvije muhe jednim udarcem, em dobijamo autoput, em ga mi gradimo, ostaje lova u državu, još građani malo zarade. Bolje platiti i veću kamatu, nego da dajemo novac stranim kreditorima.
Al jbg. Tu moras imati stabilnu politicku situaciju. Moras imati nestranacke ljude po autoucestama, strucnjake... Pa zamisli onaj metuzelem Terzić izlazi i poziva na kupovinu obveznica.

Da je tu neka ekipa strucnjaka, sa planom, programom, strategijom, koji znaju sta rade, zasto ne bi neko kupio obveznice ako ce imati kamatu od 3%. Ali nema te sigurnosti. U banke su ljudi sigurni. Zna kad ostavi 100.000 da ce ih tu naci.
Isto je trenutno i sa stanovima. Mi ovdje imamo postepeni rast cijena. Nisu to neke velike razlike u odnosu na prije 3-4-5 godina. Nije to nista strasno. Tako da se ne moze ocekivati i nekakav nagli pad. Nasa valuta je vezana za Euro. Znaci jedino neka nepogoda, da li prirodna nesreca ili rat, ili neki svjetski događaj može utjecati na to. Jbg, uvijek postoji rizik, ali taj rizik je očito nizak, jer ljudi masovno kupuju stanove.