Šta trenutno čitate?
Moderator: Chloe
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#4977 Re: Šta trenutno čitate?
mislim da je vrijeme shvatiti kako nikad neću pročitati sve što imam
- Neddd
#4978 Re: Šta trenutno čitate?
Dobilaa sam na poklon knjigu Spremna ili Ne Meg Cabot pa me zanima jeL ko citao i kakvi su dojmovi ? Meni mrsko citat sad
jer uveliko citam Zavjesu od Agathe Christieee svima je preporucujem
Pozzz
- Filter
#4979 Re: Šta trenutno čitate?
Digla_da_kreci wrote:
Jesi nasao?![]()
Evo jedna od stranica gdje je mozes kupiti http://www.dobra-knjiga.com/Home.asp?Na ... tro%202034
izgleda da jesam
tamam bi to bilo za plaze...
hvala
- _tulumba_
#4981 Re: Šta trenutno čitate?
Historija Bosnjaka - Mustafa Imamovic

- Digla_da_kreci
#4982 Re: Šta trenutno čitate?
Posalji email. Meni su odmah odgovoriliFilter wrote:izgleda da jesam![]()
. jos kad bi mi se neko javio na telefon
![]()
tamam bi to bilo za plaze...
hvala
-
Eborg
#4984 Re: Šta trenutno čitate?
Hassel je klasik, knjige o Rusiji su najjače! 
-
Dzonikola
#4985 Re: Šta trenutno čitate?
Fritjof Capra - Tao Fizike
- AC_grom_DC
#4986 Re: Šta trenutno čitate?
_tulumba_ wrote:Historija Bosnjaka - Mustafa Imamovic
imam je, čitam lagano i pažljivo zapisujući činjenice i datume.po dvije ili tri stranice kad sam raspoložen ali svaku rečenicu pročitam sa posebnom pažnjom izvlačeći iz nje podatak. meni posebna knjiga
- Truba
#4987 Re: Šta trenutno čitate?
kad smo kod povijesti
znao sam napamet sve kraljeve banove plemiće horizontalno i vertikalno do posljednjeg kralja... ,i unazad izdiktirati
- AC_grom_DC
#4988 Re: Šta trenutno čitate?
a sad?Black swan wrote:to sam ja na faxu prostudirao
![]()
kad smo kod povijesti
znao sam napamet sve kraljeve banove plemiće horizontalno i vertikalno do posljednjeg kralja... ,i unazad izdiktirati![]()
-
teky92
#4989 Re: Šta trenutno čitate?
Ista samBlack swan wrote:![]()
![]()
otkad ja to imam i nisam pročitao
mislim da je vrijeme shvatiti kako nikad neću pročitati sve što imam
- Truba
#4990 Re: Šta trenutno čitate?
iskreno znao bih nabrojati možda 6-7 + 2 žene nikako kronološki
jbg zaboravilo se
to sam ja učio iz one plave knjige ne znam kako se zove kod Čekića
jbg zaboravilo se
to sam ja učio iz one plave knjige ne znam kako se zove kod Čekića
-
aida25
#4991 Re: Šta trenutno čitate?
Može li mala pomoć, zanimaju me knjige "Priča o Edgaru Sawtelleu" od Davida Wroblewskog i "Stubovi zemlje" Kena Folleta, znal iko gdje ih mogu skinuti?
- _tulumba_
#4992 Re: Šta trenutno čitate?
@AC/DC
I ja lagano citam, evo do perioda osmanskog prodiranja u BiH sam stigao, inace meni odlicna knjiga..Svako kome je imalo stalo do BiH i njene historije/povijesti bi je trebao procitati ako ne i imati je u kucnoj biblioteci.
I ja lagano citam, evo do perioda osmanskog prodiranja u BiH sam stigao, inace meni odlicna knjiga..Svako kome je imalo stalo do BiH i njene historije/povijesti bi je trebao procitati ako ne i imati je u kucnoj biblioteci.
- Filter
#4993 Re: Šta trenutno čitate?
sadowl wrote:
hassel ... `nako...
na temu drugog svjetskog ova knjiga (tj. tri knjige) mi je br 1.
bitke i "cinjenice" o njima...

- AC_grom_DC
#4994 Re: Šta trenutno čitate?
ma da...ali ne može se čitati površno...svaka rečenica je jedna nova informacija._tulumba_ wrote:@AC/DC![]()
saznao sam dosta stvari koje su me zanimale našavši ih u toj knjizi..
npr. otkud naziv ''balija'' kao pogrdan izraz.
kao što rekoh , imam knjigu , pa sad...lagano proučavati.
- _tulumba_
#4995 Re: Šta trenutno čitate?
@AC/DC upravo to
Ja sam knjigu dobio na poklon i jedan od drazih poklona definitivno. I ja lagano citam a znam da na 23. str. kaze:
Uživaj u knjizi 
Evo samo jedan pasos s pregršt informacija.U svim pravnim izvorima i dokumentima srednjovjekovne Bosne, Srbije i Dubrovnika rječju vlah označava se feudalno zavisni stočar. Vlasi se vremenom slaviziraju, asimiliraju i stapaju sa Slavenima različitih vjera. Riječ, od kasnog osmanskog razdoblja pa sve do danas zadržava, sa stanovišta muslimana, kada su u pitanju pravoslavni i katolici, izvjestan pogrdan smisao. Kada su u pitanju muslimani, kolerativ pojmu vlaha kao stočara je balija, sve u značenju prost i primitivan čovjek. U svojoj etnogenezi bosanski Slaveni, kasnije Bosnjaci ili Bosanski Muslimani, kao središnji južnoslavenski narod, vrlo malo su se mješali sa drugim narodima, što nije slučaj sa okolnim Južnim Slavenima, u čijoj je etnogenezi udio neslavenskog elementa prilično značajan na istoku Grka, Albanaca, Cincara, Rumuna i drugih, a na zapadu Nijemaca, Italijana, Mađara i Čeha.. Bošnjaci su se rjetko krvno mješali čak i sa drugim muslimanima neslavenskog porijekla, bez obzira na jake duhovne veze sa islamskim Orjentom. .... Već je Ćiro Truhelka primjetio da su Bosnjaci najstariji i "najčišći Slaveni u Bosni", što su kasnije svojim istraživanjima potvrdili i Milenko S. Filipović, Špiro Kulišić te Muhamed Hadzijahić.
- fatamorgana
#4996 Re: Šta trenutno čitate?
Hoben i Juryo.
- AC_grom_DC
#4997 Re: Šta trenutno čitate?
ne znam da li si pročitao ovu Holbrookovu knjigu ''Zaustaviti rat''._tulumba_ wrote:@AC/DC upravo toJa sam knjigu dobio na poklon i jedan od drazih poklona definitivno.
Uživaj u knjizi
ako nisi preporučujem ti je jer nakon čitanja te knjige mnoge stvari postaju puno jasnije i također obiluje mnogim informacijma iz prijeratnog, ratnog i postratnog vremena koje su uglavnom nepoznate.
-
Bajko
#4998 Re: Šta trenutno čitate?
sadmire wrote:Mannequin wrote:Protiv sjevernog vjetra
Za cudo Bozje svidja mi se![]()
citao sam original na njemackom a planiram uskoro procitati i nas prijevod.
Knjiga je puna genijalnih dijaloga, dosjetki, igara rijeci i intelektualnih prepucavanja, bas po mom ukusu.
ima nastavaaaak "Alle sieben Wellen" se zove, u prevodu Svih sedam valova, ali jos nije preveden
ako neko dodje do njemacke verzije, neka javi
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
- Horoskop: Gemini
#4999 Re: Šta trenutno čitate?
na 70toj stranici momentalno

The statement : "Carter told Americnas the truth and they hate him for it" (pg. 109) - Priceless!

The statement : "Carter told Americnas the truth and they hate him for it" (pg. 109) - Priceless!
Last edited by corolla02 on 04/07/2011 18:25, edited 1 time in total.
- sadmire
#5000 Re: Šta trenutno čitate?
to nisam znao, al drago mi je da ima nastavak, nekako je dobro sto se nije definitivno onako zavrsilo!Bajko wrote:sadmire wrote:Mannequin wrote:Protiv sjevernog vjetra
Za cudo Bozje svidja mi se![]()
citao sam original na njemackom a planiram uskoro procitati i nas prijevod.
Knjiga je puna genijalnih dijaloga, dosjetki, igara rijeci i intelektualnih prepucavanja, bas po mom ukusu.
ima nastavaaaak "Alle sieben Wellen" se zove, u prevodu Svih sedam valova, ali jos nije prevedeni izgleda da izdavac ne planira ove godine nista napraviti po tom pitanju.
ako neko dodje do njemacke verzije, neka javi
Da vidimo sta ce se dalje desavati, s tim sto naslov u prijevodu vjerovatno nece glasiti Svih sedam valova, ne bi imao smisla. Kao sto nisu mogli prevesti ni Gut gegen Nordwind pa od toga ispalo Protiv sjevernog vjetra.