Veoma mi se dopala rubrika
“pisao danas” I
“pisao nekad”. Ako se neko sjeca tih starijih postova, cesto (I samo) su pisali o teoriji “brdo”, o talibanima I pljackama, o Cengicu, da radovi nece zapoceti jos za 5…20 godina…, o razno-raznim verzijama “savrsene zavjere”… I jos takvih nekakvih gluposti da se covjek slatko nasmije.
Naravno, za ocekivati, malo ko od njih (ustvari, jos nije niko) da je priznao da je pogrijesio, nego se sad hinjski izvlace i brisu starije postove.
Ego, ego, moj brate, egomanija je najgora narkomanija.
r_faruk wrote: nego moze li mi ko dati objasnjenje zasto se ta "piramida" zove Bosanska Piramida Sunca...............
Umjesno je piramidama davati imena po nebeskim tijelima ili pojavama, jer ona igraju jednu veoma vaznu energetsku ulogu u ljudskim zivotima. Stoga, ime nase piramide Sunca nije jedinstveno, a “bosanska” oznacava geografsku odrednicu.
Kada je rijec o nazivu “Zmaj”, mislilo se pritom na termin iz mitologije jer mitologija iz drevnih vremena su indikator I vodic naucnicima u svojim istrazivanjima. Dakle, nije rijec o bajkama za malu djecu (kako ovdje neki kvazi naucnici vole prezentirati) nego o vrijednim izvorima za proucavanje drevnih kultura.
Uzgred da napomenem, da je Bosna I Hercegovina jedna od rijetkih zemalja u svijetu koja jos uvjek nema sakupljenu svoju zbirku Mitova I Legendi. Zalosno. Jos je zalosnije sto su se mnoge nase “narodne price” prisvajale I pripisivale susjednim zemljama. Ovo ne smatrajte opet kao neki moj nacionalizam (kako Vuk Bacanovic uobicava prikazivati) vec susta cinjenica. Niko iz nase zemlje (barem sto se tice drzavnih institucija) to kulturno blago nije sakupljao I naravno, prepusteno je zaboravu. Sve Zapadne zemlje takve zbirke imaju (ako mislite na “civilizovani svijet” u okviru moderne nauke).
Fondacija ce svakako sakupljati to vrijedno nase kulturno-istorijsko blago I zbog toga je osnovana sekcija “Kazivanje mjestana”.