Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Ozimician

#4976 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

detroit-mercy wrote: 17/02/2023 15:25 Ono sto mene fascinira je koliko ljudi neke stvari uzimaju zdravo za gotovo. Pa tako recimo i tu neku tradiciju i kulturu koja se je hajmo reci radikalno mijenjala u BiH od dolaska Austro Ugara, pa preko stare Jugoslavije do Nove Juge. Ako bi ganjali neku nasu tradiciju, onda realno zenska djeca nam ne bi ni isla u skolu (u vecini) a i ako bi isla, onda bi isla u odvojene razrede. O izlascima bez pratnje, zarovima (pogledati samo slike Sarajeva prije WWII rata i porazgovarati sa starim ljudima sta oni misle o nekim stvarima) i drugim stvarima je bespotrebno pricati. Ja imam rodicu, koja je ono vatrena SDAovka, i koja je isto tako napravila komentar na Halloween party u Sarajevu, a sve u fonu kako mi BH Muslimani ne bi trebali prihvatati strane praznike (katolicke :-)) jer imamo svoju tradiciju. Da navedem samo uzgred, rastavljena, ide na odmore, slika se na plazama, slavi Novu Godinu, 8Mart, sta vec sve ne.
Ja joj ono otvoreno, o kojoj tradiciji ti pricas, o onoj koju je zivjela nasa nena i pranena, koliko znam nosile zarove, nisu imali formalno obrazovanje, od praznika, dva Bajrama i Hidzretska Nova Godina. Je li ti pricas o toj tradiciji ili o nekoj drugoj tradiciji. Naravno odgovor je pa znas, tuc muc. Podsjeca me na ovog Ozimicana.
Uglavnom, mi bi da se jebemo ali po mogucnost da nam ne udje ili da samo malo udje.
Ako cemo realno - tradicija je ono sto ti roditelji usade i to su neki normativi koji ostaju. Naravno da se tradicija svugdje u svijetu mijenja usljed trendova. Ako su kod mene roditelji slavili Novu godinu, Bozic, Maskare, 8. Mart, 1. Maj - velika je vjerovatnoca da cu i ja to slaviti, prirodna stvar. Takodjer ako je moja porodica bila vise "Open" za nove trendove, vjerovatno da cu i ja biti takav...etc.

Eh sad sto ja licno ne volim nikakve praznike, ni Bozic, ni Novu godinu, ni Bajram, ni 1. Maj - tj. slavio sam onoliko koliko sam "morao" - pod uticajem okoline, a sad ih ne slavim nikako - ne znaci da trebam prihvatiti necije tudje praznike kao svoje, jbg i djecu odgajati u tom duhu, ali nejse...
detroit-mercy

#4977 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

Ozimician wrote: 17/02/2023 15:30
detroit-mercy wrote: 17/02/2023 15:25 Ono sto mene fascinira je koliko ljudi neke stvari uzimaju zdravo za gotovo. Pa tako recimo i tu neku tradiciju i kulturu koja se je hajmo reci radikalno mijenjala u BiH od dolaska Austro Ugara, pa preko stare Jugoslavije do Nove Juge. Ako bi ganjali neku nasu tradiciju, onda realno zenska djeca nam ne bi ni isla u skolu (u vecini) a i ako bi isla, onda bi isla u odvojene razrede. O izlascima bez pratnje, zarovima (pogledati samo slike Sarajeva prije WWII rata i porazgovarati sa starim ljudima sta oni misle o nekim stvarima) i drugim stvarima je bespotrebno pricati. Ja imam rodicu, koja je ono vatrena SDAovka, i koja je isto tako napravila komentar na Halloween party u Sarajevu, a sve u fonu kako mi BH Muslimani ne bi trebali prihvatati strane praznike (katolicke :-)) jer imamo svoju tradiciju. Da navedem samo uzgred, rastavljena, ide na odmore, slika se na plazama, slavi Novu Godinu, 8Mart, sta vec sve ne.
Ja joj ono otvoreno, o kojoj tradiciji ti pricas, o onoj koju je zivjela nasa nena i pranena, koliko znam nosile zarove, nisu imali formalno obrazovanje, od praznika, dva Bajrama i Hidzretska Nova Godina. Je li ti pricas o toj tradiciji ili o nekoj drugoj tradiciji. Naravno odgovor je pa znas, tuc muc. Podsjeca me na ovog Ozimicana.
Uglavnom, mi bi da se jebemo ali po mogucnost da nam ne udje ili da samo malo udje.
Ako cemo realno - tradicija je ono sto ti roditelji usade i to su neki normativi koji ostaju. Naravno da se tradicija svugdje u svijetu mijenja usljed trendova. Ako su kod mene roditelji slavili Novu godinu, Bozic, Maskare, 8. Mart, 1. Maj - velika je vjerovatnoca da cu i ja to slaviti, prirodna stvar. Takodjer ako je moja porodica bila vise "Open" za nove trendove, vjerovatno da cu i ja biti takav...etc.

Eh sad sto ja licno ne volim nikakve praznike, ni Bozic, ni Novu godinu, ni Bajram, ni 1. Maj - tj. slavio sam onoliko koliko sam "morao" - pod uticajem okoline, a sad ih ne slavim nikako - ne znaci da trebam prihvatiti necije tudje praznike kao svoje, jbg i djecu odgajati u tom duhu, ali nejse...
Sta znaci prihvatati tudje praznike kao svoje, opet pitam.
Znaci ako odem na Halloween Party prihvatio sam tudje praznike, jel ti slavis rodjendan, hoces li praviti svojoj djeci rodjendan? Je li i to dio tradicije ili je pak prihvaceno od nekoga :-). Ako odem na Synco de Mayo je sam to postao dio Maja :mrgreen: ili pak ako odem na prslavu pobjede Bayerna u Ligi Sampiona jesa li i time prihvatio tudju tradiciju jer gle cuda, moj pradedo nije ni znao da postoji nesto sto se zove fudbal ili kosarka. Fakat si nejasan lik.
PaulTracy

#4978 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PaulTracy »

https://youtu.be/uqKL9A4rBfY

Sami su krivi jer su otvorili granice pa svi žohari svijeta potrčali u Njemačku jer u Njemačkoj ima 12/15/20... ojro pro štunde. Uništili su i vlastitu i tuđe države.
anelsol

#4979 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by anelsol »

Ozimician wrote: 17/02/2023 15:12
JanuaryJones wrote: 17/02/2023 15:09

A kad se vratis u Bosnu, gdje planiras zivjeti? U Sarajevu ili u rodnom mjestu (Srednja Bosna)?
Vjerovatno Hercegovina, tu sam prije par god. kupio neku zemlju (sjeverno od Mostara), s tim da meni zivljenje na vise lokacija nije strano.
Zanimljiv je taj trend. U zadnjih par godina ljudi iz Bosne masovno kupuju zemlju u okolini Mostara. Čujem u zadnje vrijeme sve češće i u Dubravama blizu Stoca i Čapljine.
sabanss

#4980 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sabanss »

Meni kad spomenu našu tradiciju odmah pomislim na stavove o hodanju bosonog, propuhu, pranju kose, sjedenju na betonu, potkošulji, pedikuri i manikuri utorkom, turanju nosa u tuđe stvari :D

Što se tiče tolerancije i prihvatanja tuđih vjerskih ubjeđenja pokazali smo 92' - 95' iako nas je bilo toliko koliko jeste. Zamislite da nas je bilo 85 miliona koliko bi sranje napravili.
Ozimician

#4981 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

anelsol wrote: 17/02/2023 16:19

Vjerovatno Hercegovina, tu sam prije par god. kupio neku zemlju (sjeverno od Mostara), s tim da meni zivljenje na vise lokacija nije strano.
Zanimljiv je taj trend. U zadnjih par godina ljudi iz Bosne masovno kupuju zemlju u okolini Mostara. Čujem u zadnje vrijeme sve češće i u Dubravama blizu Stoca i Čapljine.
Pokazatelj dobrog zivota i remote-trenda - ako nisi poslom vezan za Sarajevo (ili neko drugo mjesto), tesko da mozes naci ugodnije mjesto za zivot (a da pri tome imas prakticno sve sto imas i u Sarajevu npr.)...meni se svidjelo, e sad sta ce biti za koju godinu...vidjet cemo.
sabanss

#4982 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sabanss »

anelsol wrote: 17/02/2023 16:19

Meni lično nije čudno i ima čak i tema o čovjeku koji seli u Mostar pa pita za iskustva. Kad pogledaš kvalitet zraka (i života općenito) u Tuzli i Sarajevu recimo sve je jasno. Remote work, relativno dobra primanja, relativno skupe nekretnine u SA recimo i za porodičnog čovjeka sve se brzo složi ako već neće na truhli zapad.

Migracija unutar države za okvir koji pojedinac složi sa mogućnostima i uvjerenjima koje ima. Opet, razumljivo.
skafiskafsnjak

#4983 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

konoplja wrote: 17/02/2023 09:56
skafiskafsnjak wrote: 17/02/2023 09:18

Ja sam odmah rekao .... zamislja se Baketova fildzan islamska republika.

Ne mozes maskare, Bozic , LGbT navoditi kao minuse te drzave. To je subjektivno jer imas ljudi i u BiH koji podrzavaju to.

Minusi su afere, povecanje cijena stanovanja itd itd.
Ma ja. Baketova fildzan drzava.
Eno, neki dan Darijo Srna za Gabelu i Capljinu kaze da su Hrvatska zemlja. Lik u Donjetsku proveo 20 godina i zivio tamo sve do ruske agresije i to izjavi. :D

Ma podjeli je vise jebo ga ja i maskare i bozici i bajrami.
Moze se Srna nama svima qrca napusiti. Govno ustasko.
elcaliente

#4984 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Kako vi svi imate razlicita svatanja tradicije.
Zar tradicija Bosnaca i Hercegovca nije da hoda kreuzb sa cigarom u ustima u kariranoj kosulji sa dzepovima i sa torbicom. Uz to vozi golfa dizela ili nekog francuza ali obavezno dizela, nabija janje na kolac pri tom lozeci vatru na travi, pije pivu dvoguzu i raspravlja se ko je bolji Ronaldo ili Messi. Jede nezdravu hranu i bjeli hljeb pri tom govoreci kako su zapadnjaci svi glupi, Bosanci najpametniji a Turci i Arapi hadzije.
To je prava Bosanska tradicija.
elcaliente

#4985 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

skafiskafsnjak wrote: 17/02/2023 16:24
konoplja wrote: 17/02/2023 09:56

Ma ja. Baketova fildzan drzava.
Eno, neki dan Darijo Srna za Gabelu i Capljinu kaze da su Hrvatska zemlja. Lik u Donjetsku proveo 20 godina i zivio tamo sve do ruske agresije i to izjavi. :D

Ma podjeli je vise jebo ga ja i maskare i bozici i bajrami.

On je pola musliman pola katolik.
Uvjek je odmjeren u izjavama, ovo mu je vjerovatno lapsus bio.
skafiskafsnjak

#4986 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

elcaliente wrote: 17/02/2023 17:08
skafiskafsnjak wrote: 17/02/2023 16:24

On je pola musliman pola katolik.
Uvjek je odmjeren u izjavama, ovo mu je vjerovatno lapsus bio.
Da, lapsus bio, jezik rekao sto on misli, a nije htio reci ...
Mujo-shanghai

#4987 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Mujo-shanghai »

anelsol wrote: 17/02/2023 09:57
Mujo-shanghai wrote: 17/02/2023 09:11 sa 8 godina smo izbjegli u Svedsku 1993, danas imam svoju djecu ovdje. Visoko obrazovan i ja i zena tako da su plate dobre, al eto zivimo u srednjem gradu sa oko 150 000 stanovnika. I sad je opcija jeftinije zivjeti u "ghetto" ili dignuti veliki kredit i kucu ili stan u "svedskom" naselju. Mi smo izabrali to drugo, jer ipak zadnjih 10ak godina Svedska ima problema sa organizovanim kriminalom.

U skoli mi dijete za 6 godina dodje kuci i kaze da ima momka, ja joj kazem mozda bi trebala da cekas dok odrastes a sada se igraj i uci a na to mi ona odgovara "ja smijem da volim koga ja hocu". kasnije u prici mi govori da muskarci mogu da se oblace kao zene i lakiraju nokte. Sta ces mora se raditi tako da su skoli i vrticu od 7-16.30.

Najgore svega mi je kad djeca mi se igraju kod sveda onda dodju kuci jer ce ovi jesti. posalju ih kuci ili se ceka dok oni jedu.

Sto se tice ekonomije sve je dobro i imas sigurnost zdravstvenu i ekonomsku, al socijalni zivot je katastrofa. Ja sam predlagao zeni da selimo u trecu zemlju, visoko obrazovani smo mogli bi naci posao a ja sam i vec radio u Aziji al ona je dosla ovdje sa 4 godine i vec je "svedjanka". Ako se dodje ovdje mora se covjek pomiriti stim da ce sistem ti odgojiti djecu ne samo roditelji, jer toliko vremena provode u vrticu i skoli i da ce ti djeca postati svedjani. Ja se hrvem stim, pricam sa njima Bosanski al dzabe skola,drustvo, sportski aktiviteti isto odgajaju djecu. Boli srce kad ih pitas nesto na nasem a oni ti odgovoraju na svedskom.
Dosta ljudi koje poznajem i žive u Skandinaviji se žali na tu otuđenost naših ljudi. Kaže u početku jednom sedmično izlazili zajedno na večeru, poslje toga išli na sjela jedni drugima, da bi se vremenom ugasio bilo kakav kontakt.

Djeca koja su rođena van BiH u pravilu nemaju nikakve veze sa BiH. Poneku riječ poznaju i to je to.
Nije to do nasih ljudi, nego jendostavno je takav zivot. Prilagodis se sistemu u kojem zivis. Jer ti vecina okolo tebe su Svedi, njih nikad ne vidjas, komsije ne poznajes i polahko sa vremenom prilagodis se drustvu u kojem zivis. A sto se djece tice pa rekao bih da 80% su skroz odvojeni od BiH, ja se trudim da moja budu od tih 20%. A Svedo te nikad nece skroz primiti kao svog, cim nesto bude odmah stranac.
elcaliente

#4988 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Mujo-shanghai wrote: 17/02/2023 17:36
anelsol wrote: 17/02/2023 09:57

Dosta ljudi koje poznajem i žive u Skandinaviji se žali na tu otuđenost naših ljudi. Kaže u početku jednom sedmično izlazili zajedno na večeru, poslje toga išli na sjela jedni drugima, da bi se vremenom ugasio bilo kakav kontakt.

Djeca koja su rođena van BiH u pravilu nemaju nikakve veze sa BiH. Poneku riječ poznaju i to je to.
Nije to do nasih ljudi, nego jendostavno je takav zivot. Prilagodis se sistemu u kojem zivis. Jer ti vecina okolo tebe su Svedi, njih nikad ne vidjas, komsije ne poznajes i polahko sa vremenom prilagodis se drustvu u kojem zivis. A sto se djece tice pa rekao bih da 80% su skroz odvojeni od BiH, ja se trudim da moja budu od tih 20%. A Svedo te nikad nece skroz primiti kao svog, cim nesto bude odmah stranac.
Kome smeta vrati se u BiH da se ne pati u otudzenoj Svedskoj.
Rugafet

#4989 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Rugafet »

Joj šuplje na deset strana :-) Libo me racq ko šta i gdje slavi. Pobjegao odatle jer te niko ne yebe ni 2%, sustav ne postoji ni 26 godina nakon rata, pa čemu da se normalan čovjek više nada? Spakuj kofere, spusti roletne i ćao. Ovdje kad god me ko zovne odem, najedem se nasmijem i meni super. Ljudi žive punim plućima, ne opterećuju se slavama, prezimenima, strankama i sličnim glupostima. To je ono što se traži.
_Reds_

#4990 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _Reds_ »

Bosne je bilo prije vas, biće je i poslije vas ;) :bih:

Propala su velika castva, a ova mala zemlja evo još prkosi, a malo kome se više zla želi.
Login77777

#4991 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Login77777 »

_Reds_ wrote: 17/02/2023 20:15 Bosne je bilo prije vas, biće je i poslije vas ;) :bih:

Propala su velika castva, a ova mala zemlja evo još prkosi, a malo kome se više zla želi.
……
Edin H.

#4992 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Edin H. »

Meni su se dopali kada sam bio u Štokholmu Arapi što turiraju i prave krugove sa Lambuđinijima i Ferarijima. :cry:
Marihuana007

#4993 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Marihuana007 »

mali_balon wrote: 17/02/2023 11:48
Dope_Man wrote: 17/02/2023 08:46

Mnogi zaborave da su SVOJOM VOLJOM otisli tamo gdje su mislili da im je nesto bolje. Nekome su to iskljucivo pare, neko voli i tu kulturu. OK, otisao si samo zbog para, pa onda prihvati cijenu da ti ljudi imaju lokalnu kulturu. Jok, de mi pare i jos cu da kenjam po vama maksimalno jer niste kao mjesto iz kojeg dolazim.. koje je tako dobro da sam otisao :-)
I onda kuka svabe nacisti vaki naki....samo se postaviti u kozu svabe, sta bi ti da ti dodje (vec su dosli) taliban i pocne da ti u tvojoj mahali vazi i sere i proganja zeme sto nisu pokrivene....ili neki indijac pocne da prosipa svoje....bio bi gori od tog nazi svabe....

U Njemačkoj, djevojke nemaju stida bilo da su maloljetne ili punoljetne. Hodaju polugole, boksericama, sa dekolteom pogotovo kada je ljeto.
sabanss

#4994 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sabanss »

Uvesti hidžab u Njemačku :bih:
konoplja

#4995 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konoplja »

Freikörperkultur :gunjastajl:
Login77777

#4996 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Login77777 »

Marihuana007 wrote: 17/02/2023 20:22
mali_balon wrote: 17/02/2023 11:48
I onda kuka svabe nacisti vaki naki....samo se postaviti u kozu svabe, sta bi ti da ti dodje (vec su dosli) taliban i pocne da ti u tvojoj mahali vazi i sere i proganja zeme sto nisu pokrivene....ili neki indijac pocne da prosipa svoje....bio bi gori od tog nazi svabe....

U Njemačkoj, djevojke nemaju stida bilo da su maloljetne ili punoljetne. Hodaju polugole, boksericama, sa dekolteom pogotovo kada je ljeto.
Ja, i? :mrgreen:
Marihuana007

#4997 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Marihuana007 »

Login77777 wrote: 17/02/2023 20:28
Marihuana007 wrote: 17/02/2023 20:22

Ništa, meni odgovara :D
Login77777

#4998 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Login77777 »

Marihuana007 wrote: 17/02/2023 20:30
Login77777 wrote: 17/02/2023 20:28

Ništa, meni odgovara:D
Bio bi zabrinut da ne odgovara. :mrgreen:
Marihuana007

#4999 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Marihuana007 »

Login77777 wrote: 17/02/2023 20:31
Marihuana007 wrote: 17/02/2023 20:30

Ništa, meni odgovara:D

Još jedan razlog zašto otići iz Bosne :D
Login77777

#5000 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Login77777 »

Marihuana007 wrote: 17/02/2023 20:32
Login77777 wrote: 17/02/2023 20:31

Još jedan razlog zašto otići iz Bosne :D
Ima toga i u BiH. :mrgreen:
Post Reply