Ako cemo realno - tradicija je ono sto ti roditelji usade i to su neki normativi koji ostaju. Naravno da se tradicija svugdje u svijetu mijenja usljed trendova. Ako su kod mene roditelji slavili Novu godinu, Bozic, Maskare, 8. Mart, 1. Maj - velika je vjerovatnoca da cu i ja to slaviti, prirodna stvar. Takodjer ako je moja porodica bila vise "Open" za nove trendove, vjerovatno da cu i ja biti takav...etc.detroit-mercy wrote: ↑17/02/2023 15:25 Ono sto mene fascinira je koliko ljudi neke stvari uzimaju zdravo za gotovo. Pa tako recimo i tu neku tradiciju i kulturu koja se je hajmo reci radikalno mijenjala u BiH od dolaska Austro Ugara, pa preko stare Jugoslavije do Nove Juge. Ako bi ganjali neku nasu tradiciju, onda realno zenska djeca nam ne bi ni isla u skolu (u vecini) a i ako bi isla, onda bi isla u odvojene razrede. O izlascima bez pratnje, zarovima (pogledati samo slike Sarajeva prije WWII rata i porazgovarati sa starim ljudima sta oni misle o nekim stvarima) i drugim stvarima je bespotrebno pricati. Ja imam rodicu, koja je ono vatrena SDAovka, i koja je isto tako napravila komentar na Halloween party u Sarajevu, a sve u fonu kako mi BH Muslimani ne bi trebali prihvatati strane praznike (katolicke) jer imamo svoju tradiciju. Da navedem samo uzgred, rastavljena, ide na odmore, slika se na plazama, slavi Novu Godinu, 8Mart, sta vec sve ne.
Ja joj ono otvoreno, o kojoj tradiciji ti pricas, o onoj koju je zivjela nasa nena i pranena, koliko znam nosile zarove, nisu imali formalno obrazovanje, od praznika, dva Bajrama i Hidzretska Nova Godina. Je li ti pricas o toj tradiciji ili o nekoj drugoj tradiciji. Naravno odgovor je pa znas, tuc muc. Podsjeca me na ovog Ozimicana.
Uglavnom, mi bi da se jebemo ali po mogucnost da nam ne udje ili da samo malo udje.
Eh sad sto ja licno ne volim nikakve praznike, ni Bozic, ni Novu godinu, ni Bajram, ni 1. Maj - tj. slavio sam onoliko koliko sam "morao" - pod uticajem okoline, a sad ih ne slavim nikako - ne znaci da trebam prihvatiti necije tudje praznike kao svoje, jbg i djecu odgajati u tom duhu, ali nejse...