Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
tokio25 wrote: ↑29/05/2026 11:10
treba vidjeti da li je nesto i do zakona pravila i sl
mozda bi banka uvela lupam placanje preko televizije a ne moze jer zakon to ne odobrava ili neko nece da pusti to u rad i sl
Nešto do je do zakona, a nešto i do banaka.
Evo npr. moj kolega iz Beograda ima paket u čini mi se Yettel Banci. Nema mjesečne naknade za paket sve dok prima platu na taj račun. Podiže keš na bankomatima svih banaka u Srbiji bez ikakve provizije. Plaćanje preko mobilnog bankarstva također bez provizije.
Koji zakon sprječava neku našu banku da napravi takav paket?
Apple Pay krenuo prošle godine,a i dalje ga nema većina banaka...
Ajdinn4 wrote: ↑29/05/2026 18:05
Podiže keš na bankomatima svih banaka u Srbiji bez ikakve provizije. Plaćanje preko mobilnog bankarstva također bez provizije.
Ma, ja sam u banjalučkoj Unicredit nekih 25 godina. Iz nekih razloga otvorim tekući i devizni račun u NLB, mislim da sam i neki kredit dizala, kasnije i kad je prestalo aktivno poslovanje preko njih, ostavim za neku vrstu štednje. Neki višak i dio plate prebacim na taj račun da ih sklonim od sebe, a da nisu ni kući ni trajno oročene. Bukvalno, kao da ih nemam, do registracije, servisa, osiguranja kuće...te neke troškove koji nisu ni mali, da mi ne opterete mjesečno primanje.
Mobilna aplikacija im je krš, ali nisam je svakodnevno koristila.
Sve usluge su im skupe, radno vrijeme im je očajno, tako da mi je ovo dobro došlo da ih konačno ostavim.
Last edited by banjaluka078 on 29/05/2026 22:12, edited 1 time in total.
Ajdinn4 wrote: ↑29/05/2026 18:05
Podiže keš na bankomatima svih banaka u Srbiji bez ikakve provizije. Plaćanje preko mobilnog bankarstva također bez provizije.
el_bake007 wrote: ↑29/05/2026 21:37
dobio sam informaciju da se zahtjevi za ulazak na BH trziste od Wisea i Kekspaya kisele u agenciji za bankarstvo vec preko godinu dana
odakle info?
za Keks Pay znam da trebaju uskoro, neki dan su dodali i bosanski jezik u app
dobio sam informaciju da se zahtjevi za ulazak na BH trziste od Wisea i Kekspaya kisele u agenciji za bankarstvo vec preko godinu dana
odakle info?
stoje u agenciji za bankarstvo RS, dovoljno je da oni izdaju dozvolu i radi u cijeloj drzavi. zasto se koci ima i veze sa ciljevima trzisnog udjela aircasha u BiH...
odakle info?
stoje u agenciji za bankarstvo RS, dovoljno je da oni izdaju dozvolu i radi u cijeloj drzavi. zasto se koci ima i veze sa ciljevima trzisnog udjela aircasha u BiH...
znam kako to funkcionise ali ne vjerujem
pogotovo za Wise. oni nemaju uopste registrovano pravno lice u BiH.
trebaju prvo osnovati firmu ovdje pa onda ta firma podnosi zahtjev za izdavanje licence
dakle, nisu mogli uopste ni podnijeti zahtjev, a kamoli da se on kiseli godinu dana
Keks Payu to ne treba, oni su produkt Sparkasse banke i poslovat ce preko njihove bankarske licence
trebaju prvo osnovati firmu ovdje pa onda ta firma podnosi zahtjev za izdavanje licence
dakle, nisu mogli uopste ni podnijeti zahtjev, a kamoli da se on kiseli godinu dana
Keks Payu to ne treba, oni su produkt Sparkasse banke i poslovat ce preko njihove bankarske licence
ne moraju imati registrovano pravno lice u BiH jer su EMI a ne banka, Zen je dobio licencu a nemaju registrovano pravno lice u BiH. Payoneer takodjer.
ne moraju imati registrovano pravno lice u BiH jer su EMI a ne banka, Zen je dobio licencu a nemaju registrovano pravno lice u BiH. Payoneer takodjer.
netacno, i prva i druga recenica
ok, koje pravno lice registrovano u bih predstavlja zen ili payoneer?
@el_bake007 Nijedno jer ZEN.COM i Payoneer nemaju EMI licencu u BiH niti su podnijeli zahtjev za istu.
Uvjet za podnošenje zahtjeva jeste osnivanje D.O.O ili D.D. u BiH i kapital od minimalno 700.000 KM. Sjedište MORA biti u BiH. Svi depoziti koje EMI uzimaju MORAJU biti deponirani na račune kod banaka registriranih u BiH, depoziti ne smiju van.
Izdavaoci elektronskog novca
Član 4.
(1) Izdavalac elektronskog novca (u daljem tekstu: izdavalac) u Republici Srpskoj može biti:
3) društvo za izdavanje elektronskog novca, i to:
1. društvo za izdavanje elektronskog novca sa sjedištem u Republici Srpskoj,
2. društvo za izdavanje elektronskog novca sa sjedištem u Federaciji BiH ili Brčko Distriktu BiH putem poslovne jedinice u Republici Srpskoj, a koje je dobilo dozvolu za izdavanje elektronskog novca nadležnog organa u Federaciji BiH ili Brčko Distriktu BiH,
Dakle, nitko ne može SLUŽBENO poslovati ako nema sjedište u BiH. Zato je Aircash i otvorio sjedište. Inače nema KM valute, nema domaćih kartica, nema uplate preko BiH mobilnog bankarstva, nema licence itd.
Moze li se u bankama nenamjenski kredit pokriti stambenim? Uzimam npr. stambenog 300.000KM kojima zatvorim nenamjenski kojeg imam 40.000 i banka vlasniku stana isplati 260000 koliko i kosta stan a ja vracam 300.000 .Karikiram naravno brojeve. Hvala
Ne moze. Banka daje kredit na predugovor o kupovini i moze dodati neku sumu u kešu. Ali to je obicno samo za troskove notara, poreza, procjenitelja, osiguranja i sl.
Desetak hiljada.
GPT kaze da moze,zavisi naravno od banke do banke i da treba otici i pitati. Ne trazim ja keš 46.000 pa da uolatim za zatvaranje nego da mi od stambenog oduzmu tih 46.000 odma u startu. Na sebi vec imam jedan stan, ovo bi mi posluzilo za kupovinu drugog
Kad sam ja uzimao stambeni kredit (nekad 2011. godine), odobrili su mi 2 kredita: jedan stambeni i jedan nenamjenski od 30.000 KM (koji sam koristio za građevinske radove), ali oba po istoj kamatnoj stopi (stambenoj).
corei3 wrote: ↑31/05/2026 22:27
Moze li se u bankama nenamjenski kredit pokriti stambenim? Uzimam npr. stambenog 300.000KM kojima zatvorim nenamjenski kojeg imam 40.000 i banka vlasniku stana isplati 260000 koliko i kosta stan a ja vracam 300.000 .Karikiram naravno brojeve. Hvala
Moze, ako imas zadovoljen kolateral. Podvuce se pod hipotekarni kredit gdje sredstva u iznosu od 260k isplacujes po KPU a ostatak sredstava zatvaras postojeci kredit.
ako toliko košta stan na osnovu čega će ti dati još 40.000?
rješenje ti je da uzmeš 260.000 hipotekarnog i 40.000 nenamjenskog kojeg možeš u jednoj banci uzeti najviše do 50.000 KM.
rješenje ti je da uzmeš 260.000 hipotekarnog i 40.000 nenamjenskog kojeg možeš u jednoj banci uzeti najviše do 50.000 KM.
Nemojte covjeka valjati bezveze, ako ima kolateral vrijednosti 300k bez problema ce proci predmet.
Ja prosli mjesec imao, ljudi dali kucu procjenjenu 260k pod hipoteku, kupili stan KPU 185ths, i zatvorio im njihove nenamjenske kredite u 2 banke.
P.s. stambeni kredit strogo namjena kupovina nekretnine plus odredjen dio kod pojedinih banaka nenamjenskih sredstava
Hipotekarni kredit - mozes raditi sta hoces s njim ako imas odgovarajuci kolateral, nemas strogu namjenu, nego kroz analizu upises npr. kupovina nekretnine 200k, zatvaranje kredita 40k i sl. I to prolazi sve dok je omjer kolaterala i kredita 1:1
Nemojte covjeka valjati bezveze, ako ima kolateral vrijednosti 300k bez problema ce proci predmet.
Ja prosli mjesec imao, ljudi dali kucu procjenjenu 260k pod hipoteku, kupili stan KPU 185ths, i zatvorio im njihove nenamjenske kredite u 2 banke.
P.s. stambeni kredit strogo namjena kupovina nekretnine plus odredjen dio kod pojedinih banaka nenamjenskih sredstava
Hipotekarni kredit - mozes raditi sta hoces s njim ako imas odgovarajuci kolateral, nemas strogu namjenu, nego kroz analizu upises npr. kupovina nekretnine 200k, zatvaranje kredita 40k i sl. I to prolazi sve dok je omjer kolaterala i kredita 1:1
Pa mislim da je poprilicno jasno sta se pisalo, jer svi manje vise isto govorimo. On mora dati i svoj stan pod hipoteku ako hoce veci kredit. A sa viskom para moze raditi sta hoce.
Al fakat bi trebao provjeriti koliko bi ga nenamjenski dosao, koliko povoljnu kamatu moze dobiti, a treba racunati da ako ce dati dvije hipoteke da su to dupli troskovi notara. Kod nenamjenskog toga nema.
Moja kćer je podigla stambeni, pa nenamjenski 50K u istoj banci. Stambeni pokriven kolateralom, nenamjenski osiguranjem.
Razlika u kamati između ta dva izasla negdje oko 1,5%. To nije problem dok imas krditnu sposbnost koju oni izracunaju.
Ako je nemas, mislim da ti ni kolateral ne pomaze.
U svakoj banci sve može ako oni imaju garanciju da ćeš platiti kredit. Vrlo često ni stalni ugovor nije potreban, koliko god oni pričali da jeste, ali se popusti u mnogim slučajevima i odobri šta god je logično.
drug_profi wrote: ↑02/06/2026 00:42
Moja kćer je podigla stambeni, pa nenamjenski 50K u istoj banci. Stambeni pokriven kolateralom, nenamjenski osiguranjem.
Razlika u kamati između ta dva izasla negdje oko 1,5%. To nije problem dok imas krditnu sposbnost koju oni izracunaju.
Ako je nemas, mislim da ti ni kolateral ne pomaze.
znali su čija je pa su joj dopustili
inače ne bi da joj nisi otac