JThomas wrote:ko se snašao ili "snašao", nije on loš. "samo" - što se sve teže snaći.
mada i on pada zbog pravne i životne neizvjesnosti i nesigurnosti. vjerujem da je to glavni razlog što sve više idu i solidno materijalno situirani.
Ovo je ono šta ja uvijek govorim. Ljudi predstavljaju nerealnu sliku ekonomije i ekonomskih prilika u BiH. Čaba govoriti da je onaj koji je prije 10+ godina uzeo nekretninu za 50,000 da ona danas vrijedi 120-140,000 KM i da ne možemo porediti to vrijeme sa sadašnjim; ja danas moram platiti ovu drugu cijenu. Država ekonomski tone iz dana u dan i sve je manje kapitala u opticaju. Možemo se svi mi zatvoriti u svoje male svjetove ali to nije rješenje.
U zadnjih desetak godina, isključit ću period 2008-2010 radi ekonomske krize, poslije smo se vrtili malo gore, malo dole do neke 2014-2015, od 2015 situacija je sve gora. Ja sam u TK i znam šta se dešava ovdje, realnost je da ekononski tonemo i mnogi ostaju bez privatnih poslova. Imaš te određene grupe ljudi koje dobijaju olakšice tipa poticaja i opraštanja dugovanja i koji su nelojalna konkurencija. Ako nisi s politikom najebao si. Primjera Ima more za koje znam da ne plaćaju obaveze, i ne snose posljedice; da stvar bude gora, još im se opraštaju dugovanja. U tim sam vodama i sam i sve znam kako ide, jebe mene i oca principi što nam ne pada napamet lizati nekome guzicu u stranci.
Situacija je loša i ide samo na gore, i ako neko stvarno nema problema da zatvori oči pred istinom u redu je to, samo nemojte na nas ostale prenositi sljepoću. Ja sam isto prije nekoliko godina ovdje pisao kada mi je odlično išlo da je do svijeta i pravio se lud (sada mi je žao svojih komentara;) onda u tom lancu dođeš na red. Dobro je kada se tržišno boriš i tučeš konkurenciju u fer igri, ali kada dobiješ nelojalnu konkurenciju šta onda? Odustaneš od svega što si gradio pun kurac godina?
Ja nekako vidim samo rješenje o poslu koji je fokusiran na izvoz kao neko potencijalno rješene, lakše se može nositi sa unutrašnjim problemima gdje vlast otežava poslovanje na sve moguće načine. Lokalni poslovi su najgora opcija, to je iz mog iskustva.