Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
almir90

#4976 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by almir90 »

JThomas wrote:ko se snašao ili "snašao", nije on loš. "samo" - što se sve teže snaći.

mada i on pada zbog pravne i životne neizvjesnosti i nesigurnosti. vjerujem da je to glavni razlog što sve više idu i solidno materijalno situirani.
:thumbup:

Ovo je ono šta ja uvijek govorim. Ljudi predstavljaju nerealnu sliku ekonomije i ekonomskih prilika u BiH. Čaba govoriti da je onaj koji je prije 10+ godina uzeo nekretninu za 50,000 da ona danas vrijedi 120-140,000 KM i da ne možemo porediti to vrijeme sa sadašnjim; ja danas moram platiti ovu drugu cijenu. Država ekonomski tone iz dana u dan i sve je manje kapitala u opticaju. Možemo se svi mi zatvoriti u svoje male svjetove ali to nije rješenje.

U zadnjih desetak godina, isključit ću period 2008-2010 radi ekonomske krize, poslije smo se vrtili malo gore, malo dole do neke 2014-2015, od 2015 situacija je sve gora. Ja sam u TK i znam šta se dešava ovdje, realnost je da ekononski tonemo i mnogi ostaju bez privatnih poslova. Imaš te određene grupe ljudi koje dobijaju olakšice tipa poticaja i opraštanja dugovanja i koji su nelojalna konkurencija. Ako nisi s politikom najebao si. Primjera Ima more za koje znam da ne plaćaju obaveze, i ne snose posljedice; da stvar bude gora, još im se opraštaju dugovanja. U tim sam vodama i sam i sve znam kako ide, jebe mene i oca principi što nam ne pada napamet lizati nekome guzicu u stranci.

Situacija je loša i ide samo na gore, i ako neko stvarno nema problema da zatvori oči pred istinom u redu je to, samo nemojte na nas ostale prenositi sljepoću. Ja sam isto prije nekoliko godina ovdje pisao kada mi je odlično išlo da je do svijeta i pravio se lud (sada mi je žao svojih komentara;) onda u tom lancu dođeš na red. Dobro je kada se tržišno boriš i tučeš konkurenciju u fer igri, ali kada dobiješ nelojalnu konkurenciju šta onda? Odustaneš od svega što si gradio pun kurac godina?

Ja nekako vidim samo rješenje o poslu koji je fokusiran na izvoz kao neko potencijalno rješene, lakše se može nositi sa unutrašnjim problemima gdje vlast otežava poslovanje na sve moguće načine. Lokalni poslovi su najgora opcija, to je iz mog iskustva.
cassius

#4977 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by cassius »

Radio Sarajevo wrote:
cassius wrote:
Radio Sarajevo wrote:
Melburn nema potrebu biti politički korektan, ali ja ne vidim da petlja. Mislim da je čak i vrlo iskren, za razliku od mnogih drugih ovdje.

Ja u Utrehctu dvaput sedmično igram fudbal s našima, i njima je normalan izraz "stani užnjega", kad treba čuvati igrača. Meni je to simpa jer su svi dobri ljudi, ali njihova referentna tačka je bila mnogo drugačija kad su doselili u Holandiju nego što je to bila moja. Ja sam došao na nekoliko godina da promijenim, vidim kakav je život van Bosne, naučim jezik ili dva, itd. Nisam došao trbuhom za kruhom, kao što su oni. Oni su otišli iz mjesta gdje nije bilo pozorišta, kina, niti bilo kakvih dešavanja. Mnogi od njih su prestali raditi u polju kad su postali izbjeglice, i onda je njima asfalt dobro došao. Meni asfalt nije pojam, nije mi pojam otići na stadion, nije mi pojam svirati gitaru u klubu, ja sam to sve radio i u Sarajevu.

I zato oni mene neće nikad razumjeti zašto ja toliko i ne uživam kao što oni uživaju u Holandiji. Oni su došli na bolje, a ja sam samo došao na drugačije. Zlobnici će onda reći da "ja nisam uspio", a oni eto kao jesu, iako ja i ovdje imam bolji posao od njih, kao što sam imao i u Sarajevu, i ovdje odem na skijanje na umjetno brdo, i ovdje putujem svaki drugi - treći vikend, kao što sam to radio i kući. I odavde idem na super odmore, kao što sam to radio i kući, ali oni sada mogu otići u Tajland, a prije nisu mogli. Ja sam uvijek mogao, i išao sam.
Sto ih ne ispravis onda da to nije normalan izraz ? Ovdje se ispoljava samo onaj tvoj grbavički mentalitet ocigledno, jer nisi bio van Sarajeva negdje u BiH. Dovoljno govori to da se oni svi druze zajedno, bez obzira na izraz "stani uznjega" , dok ti nemas nijednog druga.

Ako toliko ne uzivas, vrati se haveru trollerski ionako imas sve u Sarajevu sto imas i vani .
Ahh da, ovaj forum je tvoja jedina komunikacija sa vanjskim svijetom.
Ja nemam problem sa izrazom "užnjega", i nemam potrebu da to ispravljam.

Koliko mi je forum izlaz u vanjski svijet dokazuje činjenica da me danima nema na forumu, što možeš i sam vidjeti. Ja nemam potrebu nekome spuštati, ili dokazivati da sam u pravu, ponižavajući druge. Ko hoće da mi vjeruje, okej, ko neće, takođe okej. Idite prati guzice, i to je okej. Tu smo da razmijenimo mišljenja, a ne da se koljemo.

Da nemas problem sa izrazom "uznjega" ne bi ti to zaparalo usi i ne bi nas narod s kojim tamo igras fudbal blatio ovdje po forumu, kao zadnja uš.
A jeste navalili na ovo pranje guzica. Komedija, covjek iz holandije , koji govori da je otisao da vidi kakav je zivot vani, nauci jezik dva, ima problem sa time kada jos neko zeli otici jer striktno misli da svi idu prat guzice.
Dzaba si ti otisao van BiH,nista ti neces naucit.
stakasa

#4978 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by stakasa »

O'zone wrote:
HAVANA wrote:
kiki-miki wrote:Na fb ima grupa Pokret za odlazak iz BiH, a odakle drugo.

Citam one postove, objave i ne znam je li sprdancija ili zbilja?

Sta vi mislite?
Ne znam sta bi ti rekao.Vidio sam svakakvih grupa i pokreta,bore se da skinu vlast u svojoj zemlji,bore se protiv korupcije,skidaju nake diktatore,studenti se organizuju sa nekim ciljem,penzioneri se nesta okupljaju ,vicu...Al jos nisam vidio pokret za odlazak iz rodne grude...To nidje nema.
onda gledaj lafčino vidiš ga :mrgreen:
Ahahahahhahahaa
:thumbup:
Radio Sarajevo

#4979 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Radio Sarajevo »

cassius wrote:
Da nemas problem sa izrazom "uznjega" ne bi ti to zaparalo usi i ne bi nas narod s kojim tamo igras fudbal blatio ovdje po forumu, kao zadnja uš.
A jeste navalili na ovo pranje guzica. Komedija, covjek iz holandije , koji govori da je otisao da vidi kakav je zivot vani, nauci jezik dva, ima problem sa time kada jos neko zeli otici jer striktno misli da svi idu prat guzice.
Dzaba si ti otisao van BiH,nista ti neces naucit.
Brate, kad si tako nadrkan, tebi će sve smetati, i u Bosni, a i u inostranstvu. Tebi niko ne može pomoći, džaba ćeš otići.
madner

#4980 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by madner »

Ovi sa manjkavom dikcijom se drze skupa. :D
Hendrix

#4981 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Hendrix »

uglavnomja wrote:
Hendrix wrote:
Ljudi mijesaju sentimentalnu povezanost sa realnom kvalitetom zivota.
.
:?:

kvalitet zivota su samo pare? neka materijalna sigurnost (koja dodje tek nakon nekog vremena, ne cim predjes preko grane)

kvalitet nisu porodica, raja, poznata mjesta, sjecanja, ...?
kad znas da u svakom trenutku mozes nazvati bar 20 ljudi da ti pomognu unijeti ormar, skuhati supu ako si bolestan, da idu s tobom na utakmicu, koncert ...?
i kad ti mozes pomoci dragim ljudima na isti nacin
Da, sve to stoji, naravno da je i moja raja najbolja u Bosni ali ja necu zbog toga reci da je Bosna po kvalitetu zivota ista kao recimo Holandija...to sto meni licno par ljudi znaci puno u zivotu nije pokazatelj stanja u drzavi nego mog licnog.

Ja ne mogu ignorisati stvari oko sebe kao mnogi na ovoj temi i furat neku dobrilu unutar svog balona.
Hendrix

#4982 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Hendrix »

Radio Sarajevo wrote:
Otto_13 wrote:
Hendrix wrote:Ovom Radio Sarajevu najteze pada sto cinjenica da je on iz Sarajeva ne znaci nista u Holandiji. Jebe se holandjanima za tvoju mahalu i kompleks superiornosti. Ne mozes se kurcit da su svi seljaci oko tebe...svi ste Bosanci. Jbg zao mi je jarane, Sarajevo jos nema svoj pasos.

Iako sam i ja iz Sarajeva, mislim da je jedna od najvecih gluposti i nebuloza, ovaj superiorni kompleks koji dosta Sarajlija ima ima kontra efekat...samo pokazuje koliko je mahala zatvoreni prostor bez dodira sa vanjskim svijetom.
Nekima je to i jedina referenca u životu Rođen u Sarajevu . I od toga dalje nisu makli !
A gdje sam ja rekao da sam superioran? Samo sam rekao šta je bila moja referentna tačka, a šta njihova, i ne znači da sam ja bolji od njih.

Ova tema je postala mjesto gdje skupina drkadžija dokazuju jedni drugima ko je u pravu, i ko će kome više spustiti. Opustite se ljudi ba...
Hajd OK...ja ti samo kazem da ta referentna tacka i nije nesto specijalno. Jeste tebi sentimentalno kao i meni, ali brate mili treba nekad i priznat da nismo na nivou New Yorka.
konjislav

#4983 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konjislav »

stakasa wrote:
JThomas wrote:ko se snašao ili "snašao", nije on loš. "samo" - što se sve teže snaći.

mada i on pada zbog pravne i životne neizvjesnosti i nesigurnosti. vjerujem da je to glavni razlog što sve više idu i solidno materijalno situirani.
Pa normalno, kolac je sve manji i manji. Mada ce se i to na kraju izbalansirat sa ovim odlascima.
Ja koliko vidim po ovima sto dolaze u Svedsku, pare nisu primarni razlog napustanja BiH nego ova druga stavka
Tačno tako, druga stavka je mnogo bitnija. Mada za dobre ljude i prava se sama od sebe nameće.
Radio Sarajevo

#4984 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Radio Sarajevo »

Hendrix wrote: Hajd OK...ja ti samo kazem da ta referentna tacka i nije nesto specijalno. Jeste tebi sentimentalno kao i meni, ali brate mili treba nekad i priznat da nismo na nivou New Yorka.
Naravno da nismo na nivou Njujorka, ali nismo ni na nivou Ugande, kao što nas mnogi žele predstaviti. Ipak smo Evropa, i nismo baš tolika zabit kao što većina perača guzica ovdje govori.
animals

#4985 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by animals »

konjislav wrote:
animals wrote:Nije tema sega..
sega su zanati..
IT, perac guzica, i zavarivac :D
ja sam i ovo zadnje..
ova dva prva su ti isto..
IT strucnjak ili perac guzica..
isti mentalni sklop..
Možda poznaješ perače guzova, ali očito ne poznaješ IT stručnjake. Nisu oni ni blizu po načinu razmišljanja niti životnom filozofijom.
Kakva je razlika izmedju tebe i ostali forumasa..
na istoj temi pisete..
isti mentalni sklop, isto se hvalite..
reci mi jesi ti to neka klasa iznad..
da jesi, ne bi pisao sa njima..
konjislav

#4986 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konjislav »

Hendrix wrote: Hajd OK...ja ti samo kazem da ta referentna tacka i nije nesto specijalno. Jeste tebi sentimentalno kao i meni, ali brate mili treba nekad i priznat da nismo na nivou New Yorka.
Kakvog crnog New Yorka? Meni je smiješno i žalosno kada vidim koliko naši ljudi hvale i koliko se busaju u svoje (balkanci generalno). Ne shvataju da je omanje selo u Kini ima više stanovnika od čitave BiH. Jedan dio grada New Yorka isto tako ima više stanovnika od čitave BiH, isto vrijedi i za još mnoge druge gradove, a mi još uvijek umišljamo da smo neko i nešto. Srbi i Hrvati ista stvar. Što neko ranije spomenu, kompleks malih nacija.
animals

#4987 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by animals »

Radio Sarajevo wrote:
Naravno da nismo na nivou Njujorka, ali nismo ni na nivou Ugande, kao što nas mnogi žele predstaviti. Ipak smo Evropa, i nismo baš tolika zabit kao što većina perača guzica ovdje govori.
Nisu ljudi na nivou Ugande, ali drzava i koruptivni sustav jesu..
madner

#4988 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by madner »

Nije pitanje velicine nego novina.
Ovi ljudi postaju iritatanti, sve im se mora crtati.
512MB

#4989 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

Radio Sarajevo je klasicni oldschool gastarbajter. Udo se za papire, preselio u Holandiju, ne zna ljude, ne zna sistem. Vrh mu sa dijasporcima igrat fuce i to je to. I jos ufatio Sarajevo sa Holandijom poredit, dok zemlje ko Italija i Spanija sanjaju o standardu kao u Holandiji *facepalm*
haubica_i_to_teshka

#4990 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by haubica_i_to_teshka »

Radio Sarajevo wrote:

"Ja kao Evropljanin i intelektualac...

Kao kroz maglu se sjecam lika iz igrane serije "Tale" kojeg je tumacio Ivica Vidovic, a koji je odjeven u sako obilazio komsijske avlije i hapao kokosi. Prije svake izrecene opaske u razgovoru sa ljudima koristio bi postapalicu "Ja kao Evropljanin i intelektualac…". "
p.s. prepisano :izet:

radiolog,nekako mi zao shto se nisam rodio u "tvoje" vrijeme,vidim da si proshao/prozivio mnoga toga... sigurno si gledao ovu seriju :D
Volish i gramatiku (pohvalno), ispravljash "varioc","varilac"..ko ce ga znati...pa bi bilo lijepo (ako nishta drugo) da paznju posvetish sebi.Nemoj zarez ispred (i) stavljati (pisanje zareza uz veznike),nema smisla da te ispravlja neko ko nije ni "malu" maturu zavrshio u Bosni,nego na zapadu. :(
madner

#4991 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by madner »

Holandija ima standard, samo to nema nikakve veze sa napisanim.

Ono kada nemaju sta reci, pa se prave da je drugi argument bio. Intelektualni kepecluk.
512MB

#4992 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

Kad insomnia i Radiosarajevo krenu pljuvat po Sarajevu kad im zene ne produze vizu i dadnu nogu :mrgreen:
512MB

#4993 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

madner wrote:Holandija ima standard, samo to nema nikakve veze sa napisanim.

Ono kada nemaju sta reci, pa se prave da je drugi argument bio. Intelektualni kepecluk.
Naravno da ima. Gospodin Radio Sarajevo tvrdi da je zivot u Holandiji i u Sarajevu isti. Veci standard znaci i bolji zivot tebe i tvoje porodice. Al kad ti je vrhunac skijanje na Bjelasnici (hajd da je Kitzbühel il Courchevel, neg jebena Bjelasnica lol) onda daljnja diskusija stvatno nema smisla...

Moj 12godisnji sin je trenutno sa klubom 7 dana u Barceloni na trening kampu. Znas kolko me kostalo? 200€ :) Postojil ta mogucnost u Rajvosa, ili cjeloj BiH? Spadal to pod dobar zivot?
zforumas

#4994 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by zforumas »

haubica_i_to_teshka wrote:
Radio Sarajevo wrote:

"Ja kao Evropljanin i intelektualac...

Kao kroz maglu se sjecam lika iz igrane serije "Tale" kojeg je tumacio Ivica Vidovic, a koji je odjeven u sako obilazio komsijske avlije i hapao kokosi. Prije svake izrecene opaske u razgovoru sa ljudima koristio bi postapalicu "Ja kao Evropljanin i intelektualac…". "
p.s. prepisano :izet:

radiolog,nekako mi zao shto se nisam rodio u "tvoje" vrijeme,vidim da si proshao/prozivio mnoga toga... sigurno si gledao ovu seriju :D
Volish i gramatiku (pohvalno), ispravljash "varioc","varilac"..ko ce ga znati...pa bi bilo lijepo (ako nishta drugo) da paznju posvetish sebi.Nemoj zarez ispred (i) stavljati (pisanje zareza uz veznike),nema smisla da te ispravlja neko ko nije ni "malu" maturu zavrshio u Bosni,nego na zapadu. :(
Jes' vala....a pozeljan je i razmak nakon interpunkcijskog znaka :wink:
Tomahawk11
Globalni moderator

#4995 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Tomahawk11 »

Pa ja, na Bjelašnici ne pada isti snijeg kao na Kitzbühelu ili Courchevelu.
Ono, sve ok, ali pretjeruje se iz krajnosti u krajnost.
zforumas

#4996 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by zforumas »

Tomahawk11 wrote:Pa ja, na Bjelašnici ne pada isti snijeg kao na Kitzbühelu ili Courchevelu.
Oho ti se sad.

Btw. ne radi se o snijegu.
madner

#4997 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by madner »

512MB wrote:
madner wrote:Holandija ima standard, samo to nema nikakve veze sa napisanim.

Naravno da ima. Gospodin Radio Sarajevo tvrdi da je zivot u Holandiji i u Sarajevu isti. Veci standard znaci i bolji zivot tebe i tvoje porodice. Al kad ti je vrhunac skijanje na Bjelasnici (hajd da je Kitzbühel il Courchevel, neg jebena Bjelasnica lol) onda daljnja diskusija stvatno nema smisla...

Moj 12godisnji sin je trenutno sa klubom 7 dana u Barceloni na trening kampu. Znas kolko me kostalo? 200€ :) Postojil ta mogucnost u Rajvosa, ili cjeloj BiH? Spadal to pod dobar zivot?
Nema, tvrdi da mu kino i restoran nisu novine i da nije promjenio svoje zivotne navike :roll:. Veci standard drustva ne znaci nista sam za sebe, samo predstavlja vece mogucnosti. Ako jedva prelazis 30 dana, onda nemas fajde od veceg BDP.

Skijanje na Bjelasnici nije vrhunac, nego je dostupno. Do Kitzbuhla ne mogu poslje posla i da se nadjem na pivi sa rajom. Do Bjelasnice ili Jahorine mogu, pa bude zima skroz ok. Neki odu i pored toga na skijanje vani, ali to su skroz druge stvari.

Ima naravno, pogotovo sa Barcelonom (klubom) imamo dobru saradnju, samo je razlika sto vecina nema toliko viska love da moze iskoristiti te mogucnosti.
Tomahawk11
Globalni moderator

#4998 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Tomahawk11 »

zforumas wrote:
Tomahawk11 wrote:Pa ja, na Bjelašnici ne pada isti snijeg kao na Kitzbühelu ili Courchevelu.
Oho ti se sad.

Ih, onda je kavijar u pitanju :?
zforumas

#4999 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by zforumas »

Tomahawk11 wrote:
zforumas wrote:
Oho ti se sad.

Ih, onda je kavijar u pitanju :?
Jbg Tomo, navodis me da branim "po gige" iako mi to nije namjera. Znam da znas na sta mislim...helem nejse, ja svakako skijam na Jahorini.

Da ljudi ovdje seru, seru zestoko.
cassius

#5000 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by cassius »

Radio Sarajevo wrote:
Provalili te perači guzica, tebra. Izgleda da neces uspjeti odrzati ni ovu virtualnu komunikaciju s ljudima.
Post Reply