Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Jos jedan dokaz da poreze ne treba placati. Ovako slicno je bilo kad sam pravio kucu. Ja redovno papire sve preko 8000 maraka me kostalo. Komsija pravi bez dozvole. Poslije legalizacija, neko avionsko snimanje stanja, te financiraju neke strane organizacije i covjek legalizira objekat bez marke.
Na kraju ja koji sam kao posten kostalo me to postenje 8 hiljada, a njega drzava nagradi sa besplatnom dozvolom. Pa vi placajte. Svako malo drzava neke dugove otpisuje umjesto da nabija kamate i kazne zato ne treba letiti pred rudu.
ferratilis wrote:Da li neko zna kako se vrsi prinudna naplata? Jel to znaci da blokiraju bankovni racun ili jos nesto? Da li je moguce prijeci granicu u tom slucaju?
Prinudna naplata moze biti na racunima i drugoj nepokretnoj imovini koja je upisana u zemljisne knjige ili pokretnoj imovini (npr. automobil). Nema to veze sa prelaskom granice, ali moze imati sa drugim postupcima gdje ti je potrebna potvrda od poreske uprave da nemas duga.
od danas je po nalogu porezne uprave blokiran western union svima koji imaju vise od nekoliko transakcija mjesecno.
Ja sam isto zahvacen, iako sam uredno placao porez na paypal imao sam pored toga par uplata mjesecno preko westerna.
Danas htio da podignem 4 westerna sto mi se skupilo u zadnjih mjesec dana i rekli su mi da sam u sistemu blokiran za podizanje novca Prijatelj ima isti slucaj
MrShadow wrote:od danas je po nalogu porezne uprave blokiran western union svima koji imaju vise od nekoliko transakcija mjesecno.
Ja sam isto zahvacen, iako sam uredno placao porez na paypal imao sam pored toga par uplata mjesecno preko westerna.
Danas htio da podignem 4 westerna sto mi se skupilo u zadnjih mjesec dana i rekli su mi da sam u sistemu blokiran za podizanje novca Prijatelj ima isti slucaj
Ako je to istina, onda je to krsenje ljudskih prava od strane PU.
MrShadow wrote:od danas je po nalogu porezne uprave blokiran western union svima koji imaju vise od nekoliko transakcija mjesecno.
Pa koliko sam upoznat i WU ti automatski flaguje osobu ako prima vise transakcija mjesecno iz vise izvora ili jednog izvora zavisno od iznosa i automatski bi trebali kad to rade tj. urade da obavjeste i nadlezne organe koji rade na sprecavanju pranja novca i terorizma u zemlji u kojoj osoba prima. WU takve tansakcije prema toj sumnjivoj osobi suspenduje dok ta osoba ne obezbjedi dokumentaciju koja je potrebna WU da bi se dokazalo da je sve legalno... Narocito su tu zeznuti kad su freelanceri u pitanju jer WU ti nije namjenjena za tu svrhu za koju si ti poceo koristiti i prijatelj i dobro je da stanu tome u kraj jer ce ispastati na kraju oni kojima treba hitno novac a takvih je (staraca) koliko hoces u ovoj zemlji. Jbg. fino do poreske pa vidi sta se desava, sve sa njima mozes dogovoriti a samo se nece rijesiti...
Nisam, bio u 2 banke i nemaju pojma nista, kazu to je sigurno ovo sa poreskom u zadnje vrijeme, nisi jedini, masu vas je blokirano zadnjih par dana, evo ti email, pisi westernu na engleskom i to je to.
cekam odgovor sada
MrShadow wrote:Koja je razlika izmedju Money Gram i westerna, jel na istom principu, kod i podizanje?
isti je princip i jedan i drugi se koriste za iste namjene s tim da je moneygram poostrio mjere 2018 sto se tice pranja novca i finansiranja terorizma i raznoraznih prevara jer su pod velikim pritiskom americkog pravosudja i koliko se sjecam da se vodi spor tamo protiv moneygram bas po toj osnovi i da su vec neke velike pare morali platiti kazni. Tako da bojim se ako se navadite na moneygram kako ste krenuli svi na WU da cete zavrsiti isto kao sa WU..jbg...daj prvo skontajte sta se dogadja sa WU...
hmm, tesko da je to do centralne banke, prije ce biti da je do agencije za bankarstvo FBIH u sprezi sa PU FBIH koji vrse pritisak na banke.... Nova pravila su ustvari stara pravila samo eto sto se vrsi pritisak da se sad strogo radi po njima...btw banke bi trebale moci dopise slati direktno PU bez posrednika...
PS
po tom napisanom sto je na slici bez potvrde o placenom porezu iz PU ispada da se nece moci dobijati novac preko PPal ostala pravila su od prije tu koliko se sjecam samo se nisu sprovodila strogo..
Drug od Sberbank dobio obavijest da se javi i da dostavi objasnjenje sta radi, cime se bavi i sta je osnov primanja putem paypal kao i dokaz o placenom porezu.
Dostavio je sve sa objasnjenjem da ne placa porez jer su mu ukupna primanja ispod 10k godisnje. Onda su mu trazili potvrdu porezne uprave sto je i dobio sa ovjerom da ne duguje poreznoj nista po osnovu PAyPal prihoda i kada je to predao u Sberbank nakon 2 dana blokirali su mu na karticama prijem i slanje novca putem Paypal-a. Racun mu nisu blokirali, ali vise ne funkcionise na Paypal
Drug od Sberbank dobio obavijest da se javi i da dostavi objasnjenje sta radi, cime se bavi i sta je osnov primanja putem paypal kao i dokaz o placenom porezu.
Dostavio je sve sa objasnjenjem da ne placa porez jer su mu ukupna primanja ispod 10k godisnje. Onda su mu trazili potvrdu porezne uprave sto je i dobio sa ovjerom da ne duguje poreznoj nista po osnovu PAyPal prihoda i kada je to predao u Sberbank nakon 2 dana blokirali su mu na karticama prijem i slanje novca putem Paypal-a. Racun mu nisu blokirali, ali vise ne funkcionise na Paypal
Pa neka vidi s bankom sta je sad problem ako je dostavio sve sto treba. To blokiranje je normalno ako nije uradio sve sto su trazili od njega, nece se samo od sebe rjesiti mora dici guzicu i ganjati.
Kako je dobio potvrdu od porezne da nije duzan ako ne placa porez? Kakve veze ima sto je manje od 10k godisnje, zar nisu rekli da je to samo granica za ovaj prvi krug naplate a svi su duzni da placaju porez?
dobio je covjek potvrdu, ja sam svjedok, kako i zasto trebate pitati poreznu, bio kod sefa i covjek mu rekao, mali je ovo iznos da bi prijavljivao i u roku 24h mu izdali uvjerenje
NikolaKZ91 wrote:Par ljudi u prethodnih par dana se zali da im ne prolaze uplate od poslodavaca na pejpal. Zna neko u cemu je problem? Kazu drzava blokira uplate.
Nema sanse da to mogu blokirati, svako moze nekome poslati pare na Paypal. Moguca je neka vrsta blokade spustanja novca na racun u banci ali ne moze blokirati protok novca na Paypalu.
NikolaKZ91 wrote:Par ljudi u prethodnih par dana se zali da im ne prolaze uplate od poslodavaca na pejpal. Zna neko u cemu je problem? Kazu drzava blokira uplate.
Nema sanse da to mogu blokirati, svako moze nekome poslati pare na Paypal. Moguca je neka vrsta blokade spustanja novca na racun u banci ali ne moze blokirati protok novca na Paypalu.
Da i meni to zvuci logicnije al evo raja se zali da im uopste nisu prosle pare na pp nalog. Nekima jesu a nekome ne, stvarno nznm vise sta je ovo i kakvi su ovo jadi. Meni je leglo na pp al nisam jos pokusao da povucem.