Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Mohamad Sissoko

#4976 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Mohamad Sissoko »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Mohamad Sissoko wrote: Komunisticki pogledi su planska privreda i drugi ekonomski sistemi sto su komunjare pokusale da implementiraju.Sve do jednog se raspao i doveo narod do siromastva.

Na rast BDP-a direktno uticu takvi radovi vezano za gradove, o tom fiktivnom rastu ne pricam ja nego mnogo ekonomski obrazovaniji ljudi.

Ti ako nisi upoznat sa robovskim placama i uslovima u radnickom raju zvani Kina onda stvarno ne znam sto si krenuo sa pricom o istoj.
Kako vec rekoh vi drugovi i ekonomija tesko idete zajedno.

Današnja Kina malo toga ima zajedničkog sa komunizmom, to je više surogat okrutnog ranog kapitalizma i rigidnog komunizma.
Slazem se.
Dozer

#4977 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Dozer »

Mohamad Sissoko wrote: Komunisticki pogledi su planska privreda i drugi ekonomski sistemi sto su komunjare pokusale da implementiraju.Sve do jednog se raspao i doveo narod do siromastva.

Na rast BDP-a direktno uticu takvi radovi vezano za gradove, o tom fiktivnom rastu ne pricam ja nego mnogo ekonomski obrazovaniji ljudi.

Ti ako nisi upoznat sa robovskim placama i uslovima u radnickom raju zvani Kina onda stvarno ne znam sto si krenuo sa pricom o istoj.
Planska privreda je imperativ svake drzave i ekonomije. Bez nje nema ekonomije uopste i ta drzava moze staviti kljuc u bravu. Drugi par rukava je u cijem vlasnistvu se nalaze sredstva proizvodnje - privatnom ili drzavnom, ali u svakom slucaju drzava MORA biti faktor koji uredjuje i definise ekonomske okvire.

Taj tvoj "fiktivni" rast BDP-a je doveo do ovoga: http://www.forbes.com/sites/timworstall ... er-a-darn/
Naravno, po CNN-u je to netacno (ocekivano, u "demokratskom" maniru): http://money.cnn.com/news/economy/world_economies_gdp/
Ali, ovdje treba znati da je ova razlika u korist US "ostvarena" samo radi preljevanja kapitala izmedju US i Kine ;)

"Robovska plata" u Kini to, zapravo, nije. Jednostavno, ponuda radne snage u Kini je ogromna i uveliko premasuje realne proizvodne i sve druge ekonomske kapacitete, i samo iz tog razloga je cijena rada tamo daleko niza od cijene istog tog rada u npr. Njemackoj ili Holandiji ili USA. Ali, to i jeste razlog zasto ogroman broj svjetskih proizvodjaca svoju proizvodnju sele u Kinu - smanjenje troskova proizvodnje, cime se ostvaruje extra profit.

Treba li jos nesto da pojasnim...?
Banksy

#4978 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Banksy »

nosara wrote:
dofu, zamezider...

Image
:lol: :lol:
kazokazo

#4979 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by kazokazo »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
kazokazo wrote:Niko ovdje ne kaze da je sadasnja vlast sposobna i dobra... Ali i u Jugoslaviji je bilo daleko od idealnog i odrzivog..

Sto su ljudi isli iz socijalistickog raja u kapitalisticku Njemacku da rade ?
Tačno da je onaj sistem bio daleko od idealnog ali mi se čini da je ovaj još dalje.

Ljudi iz SFRJ su išli jer je Tito sa Willy Brandtom sklopio međudržavni ugovor kao neka vrsta ratne reapracije (ne samo to) da naši ljudi mogu ići raditi u Njemačku i onda se ponovo vratiti u SFRJ. Genijalna odluka jer je dosta ljudi radilo, zaradilo čitava bogatstva, steklo znanja i pomoglo obnovi SFRJ. Iz ove gdje perspektive kada ljudi odlaze ilegalno da rade u Njemačku i diljem svijeta, Titov sporazum sa zaista čini pametnim potezom.
kazokazo wrote:ako je bilo posla za sve... Sto su ljudi visili godinama po biroima ?
Poenta je da je bilo posla više nego danas a manje nezaposlenih nego danas. Nije bilo za sve, nema nigdje za sve. I u Njemačkoj imaš nezaposlenih, Francuskoj, Švicarskoj...
kazokazo wrote:Kako to da je prosjecna plata bila 400 KM ?

Sto u takvom blagostanju i rahatluku nije izgradjeno ni metra autoputa u BiH ?
Za ono doba 400KM je vrijedilo daleko više nego danas 400KM. Autoput nije građen jer za ondašnje uslove, vozila i ovi putevi su bili OK. današnji autoput su izgradili uglavnom SDP, da je bilo po SDA i ostalim načekali bi se još. Autoput nije mjerilo prosperiteta.
kazokazo wrote:A da ne govorimo da je to bila drzava sa dozivotnim predsjednikom... Mislim halo ?

Svi generali koji su pucali 92 su bili visoki oficiri i za vrijeme Tita. kako to ? Zar oni nisu bili komunisti i drugovi ?
To doživotni predsjednik moraš posmatrati iz konteksta 1945 godine, blokovske podjele svijeta a ne iz 2015. godine. Naravno da je danas nezamislovo da imamo doživotnog predsjednika ali isto tako je bilo nezamislivo da sin Branka Mikulića naslijedi njegovu funkciju kao što danas nasljeđuju. :oops:

Nadam se da sam odgovorio na sva tvoj pitanja, ako zatreba javi se opet. :thumbup:
Nadam se da neke stvari od ovoga ne mislis ozbiljno...

Ljudi su nekad u njemacku isli na rad zbog genijalnosti josipa broza a sada idu zato sto su siromasni ... :zoka:

400 KM vrijedilo vise neko sad ... Koliko vise ? 500 KM, 600 KM ? Sto je onda prosjecna plata u njemakoj bila 4-5 puta veca ?

U to doba nisu trebali autoputevi ? Sto su ostale zemlje imale auto puteve ? Ili recimo sto je pocet sarajevski auto put kroz ciglane pa zaustavljen.. zbog blagostanja i prosperiteta?

Posmatrajuci nekadsnji kontekst i tako to ... jedina drzava sa dozivotnim predsjednikom je bila Jugoslavija i mozda SSSR dok je Staljnin bio ziv...
To je po tebi opravdano ? Da imas jednog predsjednika dok je ziv ?
Ja koliko znam Bakir je dobio ove zbore iduce vjerovatno nece i tu se naslijedstvo zavrsava..

Kako to da smo u takvom blagostanju imali toliku inflaciju ?
Mohamad Sissoko

#4980 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Dozer wrote:

Planska privreda je imperativ svake drzave i ekonomije. Bez nje nema ekonomije uopste i ta drzava moze staviti kljuc u bravu. Drugi par rukava je u cijem vlasnistvu se nalaze sredstva proizvodnje - privatnom ili drzavnom.

Taj tvoj "fiktivni" rast BDP-a je doveo do ovoga: http://www.forbes.com/sites/timworstall ... er-a-darn/
Naravno, po CNN-u je to netacno (ocekivano, u "demokratskom" maniru): http://money.cnn.com/news/economy/world_economies_gdp/
Ali, ovdje treba znati da je ova razlika u korist US "ostvarena" samo radi preljevanja kapitala izmedju US i Kine ;)

"Robovska plata" u Kini to, zapravo, nije. Jednostavno, ponuda radne snage u Kini je ogromna i uveliko premasuje realne proizvodne i sve druge ekonomske kapacitete, i samo iz tog razloga je cijena rada tamo daleko niza od cijene istog tog rada u npr. Njemackoj ili Holandiji ili USA. Ali, to i jeste razlog zasto ogroman broj svjetskih proizvodjaca sve svoje proizvode u Kini - smanjenje troskova proizvodnje, cime se ostvaruje extra profit.

Treba li jos nesto da pojasnim...?
Ne treba jer sam se uvjerio koliko malo znas a postavis se kao ekspert.
To je kod tebe problem.
Sve to sto navodis ja vec znam zato me i iznenadjuje da si sam dao primjer Kine kao super ekonomije pod komunistickom partijom.
Pokusao sam ti objasnit sto Kina nije primjer kojim se trebas diciti kao drug, a ti sad samo potvrdjujes ono sto ti pokusavam objasnit vec nekoliko puta.
Po hiljaditi put, drugovi i ekonomija ide tesko ako ikako, mozda na guranje pa nek se kotrlja.

p.s. ta planska privreda je u SSSR u pokazala svoju efikasnost koja se ogledala u bijedi i nestasicama. Teoretisat mogu komunisti do sutra kad ih je praksa demantovala.
Last edited by Mohamad Sissoko on 13/10/2015 15:27, edited 1 time in total.
nosara

#4981 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by nosara »

kazokazo wrote: Ja koliko znam Bakir je dobio ove zbore iduce vjerovatno nece i tu se naslijedstvo zavrsava..
:lol:
nosara

#4982 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by nosara »

Mohamad Sissoko wrote: Po hiljaditi put, drugovi i ekonomija ide tesko ako ikako, mozda na guranje pa nek se kotrlja.
Markovicev program nije sustinski mijenjao sistem... Radnici - samoupravljaci - dionicari... Pa je okrenuo izglede dramaticno... Nije ukinuo socijalizam, niti uveo kapitalizam, a uveo nas je u blagostanje, koje je naruseno politickim pucem, pod pritiskom nadolazecih promjena... Na gore...
kazokazo

#4983 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by kazokazo »

nosara wrote:
Mohamad Sissoko wrote: Po hiljaditi put, drugovi i ekonomija ide tesko ako ikako, mozda na guranje pa nek se kotrlja.
Markovicev program nije sustinski mijenjao sistem... Radnici - samoupravljaci - dionicari... Pa je okrenuo izglede dramaticno... Nije ukinuo socijalizam, niti uveo kapitalizam, a uveo nas je u blagostanje, koje je naruseno politickim pucem, pod pritiskom nadolazecih promjena... Na gore...
Sto je socijalizam i komunizam propao u ostalim drzavama ?
Mohamad Sissoko

#4984 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

nosara wrote:
Markovicev program nije sustinski mijenjao sistem... Radnici - samoupravljaci - dionicari... Pa je okrenuo izglede dramaticno... Nije ukinuo socijalizam, niti uveo kapitalizam, a uveo nas je u blagostanje, koje je naruseno politickim pucem, pod pritiskom nadolazecih promjena... Nagore...
Ne znamo na sta bi to licilo i gdje bi zavrsilo.
I sam drug Ante je posegao za mehanizmima kapitalista u pogledu dionicarskih drustava i mrskog privatnog vlasnistva.
Jbga drugovi vidjeli da njihovo ne ide.Polako nadolazite.
Last edited by Mohamad Sissoko on 13/10/2015 15:32, edited 1 time in total.
nosara

#4985 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by nosara »

kazokazo wrote:
nosara wrote:
Sto je socijalizam i komunizam propao u ostalim drzavama ?
Tema je jasna... Otvori novu pa ce vidimo... :D
nosara

#4986 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by nosara »

Mohamad Sissoko wrote:
nosara wrote:
Markovicev program nije sustinski mijenjao sistem... Radnici - samoupravljaci - dionicari... Pa je okrenuo izglede dramaticno... Nije ukinuo socijalizam, niti uveo kapitalizam, a uveo nas je u blagostanje, koje je naruseno politickim pucem, pod pritiskom nadolazecih promjena... Nagore...
Ne znamo na sta bi to licilo i gdje bi zavrsilo.
I sam drug Ante je posegao za mehanizmima kapitalista u pogledu dionicarskih drustava i mrskog privatnog vasnistva.
Jbga drugovi vidjeli da njihovo ne ide.Polako nadolazite.
Juga je bila federacija i postojali su elementi trzista vec pocetkom sezdesetih...

Sustinski se nije nista mijenjalo, sistem nije narusen, samo je modifikovan, sto je jos jedan plus za sistem i potvrda cinjenice da su drugovi znali...

Ali onda su se na obzoru pojavila gospoda... :D
Mohamad Sissoko

#4987 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

kazokazo wrote:
Kako to da smo u takvom blagostanju imali toliku inflaciju ?
Zato sto je to blagostanje bila iluzija jer ti partija ispere mozak kao kad uzmes lude gljive pa ti se pocne prividjat. I u Sjevernoj Koreji mnogi misle da su prvaci svijeta u fuci, rekla partija. :mrgreen:
Fudo387

#4988 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

nosara wrote:
Nije ukin'o socijalizam, nije uveo kapitalizam?
Smislio lik nesto sasvim novo, do tad nevidjeno.
Uveo nas u blagostanje. :lol:
Uveo nas u tri pm svoje, i on i jugoslavija.
Umalo glavu ne izgubih u tom blagostanju.
Dozer

#4989 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Dozer »

Mohamad Sissoko wrote: Ne treba jer sam se uvjerio koliko malo znas a postavis se kao ekspert.
To je kod tebe problem.
Sve to sto navodis ja vec znam zato me i iznenadjuje da si sam dao primjer Kine kao super ekonomije pod komunistickom partijom.
Pokusao sam ti objasnit sto Kina nije primjer kojim se trebas diciti kao drug, a ti sad samo potvrdjujes ono sto ti pokusavam objasnit vec nekoliko puta.
Po hiljaditi put, drugovi i ekonomija ide tesko ako ikako, mozda na guranje pa nek se kotrlja.

p.s. ta planska privreda je u SSSR u pokazala svoju efikasnost koja se ogledala u bijedi i nestasicama. Teoretisat mogu komunisti do sutra kad ih je praksa demantovala.
Umjesto demagoskih "pojasnjenja" kako ja nemam pojma, budi ljubazan i konkretno odgovori na postavljena pitanja.

Takodjer, pojasni nam i koja to razvijena zemlja na planeti nema plansku ekonomiju, u raznim segmentima?
Ommadawn

#4990 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ommadawn »

Ali Kemal wrote:
Latte wrote:Da tito valja i svabija bi ga imala :D
Hitler je bio bolji, jel tako :oops:
Ommadawn wrote:Glede inflacije 80-ih u SFRJ:
U aprilu 1988-e moj otac kupuje Pežo 204 za 65 miliona tadašnjih dinara. U maju 1989 ja za 65 miliona dinara kupujem pola kile teletine s kostima, jedan i po kruh, litru nepasteriziranog mlijeka i 2,5 deca kiselog vrhnja.
Ovo apsolutno nije tacno :oops:
Ovo apsolutno jeste tačno. A sad što ti ne vjeruješ je druga stvar...
Šta kurac, sad svi zaboravili da je bila inflacija i nestašica? I to hiperinflacija!
Ali Kemal

#4991 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ali Kemal »

kazokazo wrote:400 KM vrijedilo vise neko sad ... Koliko vise ? 500 KM, 600 KM ? Sto je onda prosjecna plata u njemakoj bila 4-5 puta veca ?
Da bi to razumio, prvo moras da shvatis da su se plate primale u dinarima, a da su isto tako cijene bile u dinarima, tako da svodjenje analize standarda na vrijednost plata u markama nije moguce i ne daje tacnu sliku.
Npr televizor je bio hiljadu maraka, recimo dvije plate, sto je jako mnogo, u Njemackoj, kao ekonomski najjacoj drzavi u Evropi, je bilo pola plate za poredjenje, i da zavrsimo vise sa tim, Njemacka jeste bila i bice jaca ekonomski drzava i od SFRJ i od BiH, Slovenije, Makedonije itd :D jeboga patak nije to tema, niti to iko spori, ali u isto vrijeme mnoge druge stvari su bile jeftinije nego u Njemackoj, tako da se odvijao jedan normalan zivot.
Plate su takodje bile manje jer je radilo vise ljudi nego sto je bilo potrebno, takav je bio sistem, gdje bilo vise vazno da vise ljudi bude zaposleno i tako da se dijelio taj kolac od plata na vise dijelova, te su i plate zato bile manje, sa druge strane naravno da je bilo manje stresa i laksi zivot.
Medjutim ne treba ni zaboraviti da je pocelo i to da se lagano mijenja, te spominju tehnoloski viskovi, odkupljivanje godina za ranije penzionisanje i slicno, tj postojao je neki program i namjera da se i to rijesi na neki ljudski nacin.
kazokazo wrote:U to doba nisu trebali autoputevi ? Sto su ostale zemlje imale auto puteve ? Ili recimo sto je pocet sarajevski auto put kroz ciglane pa zaustavljen.. zbog blagostanja i prosperiteta?
Ko je onda asfaltirao sve te puteve do skoro svake vukojebine u zemlji gdje asfalta gotovo da nije bilo.
kazokazo wrote:Posmatrajuci nekadsnji kontekst i tako to ... jedina drzava sa dozivotnim predsjednikom je bila Jugoslavija i mozda SSSR dok je Staljnin bio ziv...
To je po tebi opravdano ? Da imas jednog predsjednika dok je ziv ?
Ja koliko znam Bakir je dobio ove zbore iduce vjerovatno nece i tu se naslijedstvo zavrsava..
Evo ko sada vlada: :-)
Image
kazokazo wrote:Kako to da smo u takvom blagostanju imali toliku inflaciju ?
Zato sto je to bila samostalna drzava koja je mogla da radi sta hoce, pa i da ako treba stampa pare :izet:
Kad je to dosadilo uveo se konvertibilni dinar :oops:
Ali Kemal

#4992 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ali Kemal »

Ommadawn wrote:
Glede inflacije 80-ih u SFRJ:
U aprilu 1988-e moj otac kupuje Pežo 204 za 65 miliona tadašnjih dinara. U maju 1989 ja za 65 miliona dinara kupujem pola kile teletine s kostima, jedan i po kruh, litru nepasteriziranog mlijeka i 2,5 deca kiselog vrhnja.
Ali Kemal wrote:Ovo apsolutno nije tacno :oops:
Ovo apsolutno jeste tačno. A sad što ti ne vjeruješ je druga stvar...
Šta kurac, sad svi zaboravili da je bila inflacija i nestašica? I to hiperinflacija!
Apsolutna je laz da je za godinu dana, izmedju 1988 i 1989, Pezo postao kila mesa.
prog321

#4993 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by prog321 »

nosara wrote:
Markovic je dobio od USA 3.5 milijardi dolara poklonjenog kredita.
I to je dalo privremeni privid blagostanja koji je trajao manje od godinu dana.
Juga je tada vec bila rahmetli drzava. Markovic je pokusao popraviti nesto sto je vec slomljeno. :-D
prog321

#4994 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by prog321 »

Ommadawn wrote:
Ommadawn wrote:Glede inflacije 80-ih u SFRJ:

Naravno da je tacno.
Inflacija je tada vec prelazila 1000%. Welcome to Zimbabwe :-D
nosara

#4995 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by nosara »

prog321 wrote:
nosara wrote:
Markovic je dobio od USA 3.5 milijardi dolara poklonjenog kredita.
I to je dalo privremeni privid blagostanja koji je trajao manje od godinu dana.
Juga je tada vec bila rahmetli drzava. Markovic je pokusao popraviti nesto sto je vec slomljeno. :-D
Smijes se sam svojoj blesavosti... Dakle, ne treba ti nista reci...
Fudo387 wrote:
Nije ukin'o socijalizam, nije uveo kapitalizam?
Smislio lik nesto sasvim novo, do tad nevidjeno.
Uveo nas u blagostanje. :lol:
Uveo nas u tri pm svoje, i on i jugoslavija.
Umalo glavu ne izgubih u tom blagostanju.
dofu, jebo te, ti ne znas ni iz koje si drzave zdusio... Geler u glavi...? :-?
Ali Kemal

#4996 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ali Kemal »

prog321 wrote:Markovic je dobio od USA 3.5 milijardi dolara poklonjenog kredita.
Koja je to sad kategorija, poklonjeni kredit :lol:
Uzgred, kako sad ide zaduzivanje :oops:
prog321

#4997 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by prog321 »

Poklonjeni kredit = kredit koji ne trebas vratiti jer si fukara :-D

Sada se zaduzujemo, ali nismo jos na fukara levelu. Traze da ga vratimo. :-D
madner

#4998 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by madner »

Zanimljivo koliko je ogranicen rjecnik ovih.
nosara

#4999 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by nosara »

madner wrote:Zanimljivo koliko je ogranicen rjecnik ovih.
Imaju kvantitet, imaju sve...
Ali Kemal

#5000 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ali Kemal »

prog321 wrote:Poklonjeni kredit = kredit koji ne trebas vratiti jer si fukara :-D
To apsolutno nije tacno. :oops:
Molim dokaz za tvrdnju da je Amerika poklonila Jugoslaviji 3 i po milijarde ondasnjih dolara :-)
Post Reply