Da, to je bila i poenta, kao i to da ima ateista koje boli ćošak za spomenutim, ne vole ih ili nisu ni čuli za njih, niti se riječ spomenutih u bilo kojoj podgrupi tretira kao sveto slovo.Connaisseur Karlin wrote:ateisti ne mogu biti formirana kao jedna grupa, jer, jednostavno, postoje ateisticke podgrupe,a takodjer, vecina atiesta imaju neka druga spiritualna oprdjeljenja ; u svom postu si upravo spomenuo imena radikalnih ateistatranquil wrote:Meni je prilično jasno, jer sam to doživljavao svojevremeno. Nije u pitanju otpor prema nevjernicima, nego samo emocionalna reakcija na vijest da je neko napustio tvoju grupu. Religija pojačava tu grupnu pripadnost koju nereligiozni ljudi nemaju, a tu je takođe emocionalna vezanost za knjige i osobe i rituale i običaje na koje si naučen od ranog djetinjstva. I onda se pojavi neko ko "kvari" tu sliku jedinstva, i unutar tebe, čak i bez bilo kakve loše namjere, zazvuči kao paranje po ploči.
Ateisti to nemaju jer nemaju mjesto i vrijeme okupljanja jednom sedmično da "podupru" svoje nevjerovanje grupnim ritualom, nemaju zajedničkih praznika za koje se svi emocionalno vežu, nemaju ličnost i knjige koji su bili neki veliki vođe i neupitne istine, imaju istina autore ali opet, neki vole Dawkinsa, neki Ayaan Hirsi Ali, ali neki ih ne vole, a neki nisu čuli ni za jedno, i u svakom slučaju svi su slobodni da ih kritikuju gdje misle da su pogriješili, tako da opet nema jakog emocionalnog vezivanja. Ateisti dolaze iz različitih pozadina, pa iako su im (ne)vjerovanja ista, drugačije se emocionalno odnose prema Bajramu ili Božiću koji su, ako ne dio vjerovanja, a ono dio tradicije. Jednostavno rečeno, nemaju toliko međusobnih zajedničkih osobina kao vjernici neke specifične religije, da bi se doživljavali kao grupa za koju su vezani emocionalno. Zato su slične reakcije mnogo manje drastične u svijetu ateizma, pogotovo ako si čitav život bio ateista.
Upravo Dawkins je opisao organiziranje ateista kao "okupljanje mačaka u krdo", nemoguć zadatak. Udruženje da se izađe pred državu sa zahtjevom da se poštuju prava - to da, i to je maksimum organizacije ateista, ali redovne "mise" gdje će se čitati kako nema Boga, i slijeđenje nekih autoriteta, nakon što je toliko truda uloženo da se izmakneš najvećem autoritetu - to ne ide, osim ako se organizuju kao neka kvazireligija, poput komunizma, i opet se time vraćaju u sve ono od čega su pobjegli kada su napustili religiju - neupitnim istinama, autoritetima, ograničavanjima sloboda. A onda su "džabe krečili".
Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
- tranquil
#4976 Re: Ateizam
- aurora313
#4977 Re: Ateizam
ZAŠTO SU ATEISTI PAMETNIJI OD VJERNIKA?
Ovo je link za članak na današnjem Live Science
http://www.livescience.com/59361-why-ar ... 0170605-ls
- Connaisseur Karlin
#4978 Re: Ateizam
meni smetaju krajnosti svih grupa, vjernika, nevjernika, sto godtranquil wrote:Da, to je bila i poenta, kao i to da ima ateista koje boli ćošak za spomenutim, ne vole ih ili nisu ni čuli za njih, niti se riječ spomenutih u bilo kojoj podgrupi tretira kao sveto slovo.Connaisseur Karlin wrote: ateisti ne mogu biti formirana kao jedna grupa, jer, jednostavno, postoje ateisticke podgrupe,a takodjer, vecina atiesta imaju neka druga spiritualna oprdjeljenja ; u svom postu si upravo spomenuo imena radikalnih ateista
- harač
#4979 Re: Ateizam
zforumas wrote:Ima ima, eno lijepi cuda na drugoj temi. Izgleda da je on dezurni ove sedmicebeni-bu-man wrote: Nema Smrleta![]()
![]()
- Connaisseur Karlin
#4980 Re: Ateizam
https://link.springer.com/article/10.10 ... 017-0101-0aurora313 wrote:ZAŠTO SU ATEISTI PAMETNIJI OD VJERNIKA?
procitaj Abstract dio :
We argue that religion should be regarded as an evolved domain or instinct. Intelligence, by contrast, involves rising above our instincts.
-
r_faruk
#4981 Re: Ateizam
jos uvijek nisam upoznao osobu koju su vjerske knjige privukle te je on/ona odlucio/la da postane vjernik i pripadnik bas odredjene relegije (ne kazem da ih nema, nego da ih nisam upoznao, ako neko sada okaci clip i kaze "evo vidi"Dozer wrote:Meni, licno, ti osjecaji nikad nece biti jasni...
Nikad me u zivotu nije zanimalo da li neko vjeruje u boga i kojoj religiji pripada, niti sam ikada ljude gledao kroz tu prizmu. Naprosto sam totalno distanciran od toga.
To, naravno, ne znaci da ne mogu diskutovati o svemu tome, i o religijama/vjeri, i o ateizmu/nevjeri, pogotovo jer sam iz znatizelje procitao sve to sto vjernici slijede (vjerske knjige).
Ali, ti nekakvi "osjecaji" mi naprosto nisu jasni. Pogotovo jer sam oduvijek, tj. otkad znam za sebe, bio ateista, odnosno operisan od religija i vjerovanja u boga. Naprosto ne mogu nikako da dokucim sta je to u tim vjerskim knjigama sto privlaci ljude da pocnu vjerovati i zivjeti po tim nekakvim prastarim pravilima potkrijepljenim bajkovitim opisima svega i svacega, pri cemu je sve to upravo samo to - opisi necega sto niko nikad nije ni vidio, ni cuo, ni osjetio, ni dozivio.
Bezbroj puta sam imao priliku sasvim otvoreno diskutovati o tome s prijateljima-vjernicima (pravim vjernicima, koji slijede sva pravila i zive po njima od malih nogu), i svaki put sam kod njih, a na neka moja pitanja, uocavao ogromno kolebanje koje je proizilazilo upravo iz nemogucnosti objasnjenja, tj. davanja logicnog odgovora na nesto (o masi toga je ovdje vec pricano, pa da se ne ponavljamo).
Drugim rijecima, i njima samima je jasno da su mnoga objasnjenja koja nude religije, pogotovo o nasem postanku - nesuvisla i nelogicna. Ali, uvijek je ocito da ne zele da idu protiv tih ucenja, pa jednostavno, i najcesce, kazu samo - nisam to proucavao/la, i time se ograde od daljne diskusije.
vjernici, pripadnici odredjene religije su vijernici postali odrastanjem u odredjenoj sredini. vjeri su ih poducavali njihovi roditelji i govorili im da "MORAJU", sta ce narod rec isl. vjera u BiH nije bila izbor, u mnogim mjestima nije ni danas. to je nesto sto moras, nesto sto se poistovjecuje sa tvojim imenom. ako si faruk, moras bit' musliman, nema druge. uvijek se pitam sto pero ne moze biti musliman!!!???
mene niko nije tjerao ni u vjeru ni iz nje. sam sam usao (kao klinjo, nisam znao ni sta je alah, kuran i ostalo), a i sam sam izasao kada sam poceo da propitujem i istrazujem, a dobijam veoma lose odgovore.
- aurora313
#4982 Re: Ateizam
Ditto.Connaisseur Karlin wrote:https://link.springer.com/article/10.10 ... 017-0101-0aurora313 wrote:ZAŠTO SU ATEISTI PAMETNIJI OD VJERNIKA?
procitaj Abstract dio...
A teško je o tome pokretati bilo kakvu diskusiju po forumima, jer nekako automatski stvaraš neprijatelja na drugoj strani.
- Dozer
#4983 Re: Ateizam
Najbolji je "problem" s loptom i palicom 
To je mehanizam koji se cesto koristi na treninzima menadzmenta i kalkulacija, i 95% ljudi "padnu" na tome
To je mehanizam koji se cesto koristi na treninzima menadzmenta i kalkulacija, i 95% ljudi "padnu" na tome
- Connaisseur Karlin
#4984 Re: Ateizam
realno receno, meni je doticni rad nelogicanaurora313 wrote:Ditto.Connaisseur Karlin wrote:https://link.springer.com/article/10.10 ... 017-0101-0aurora313 wrote:ZAŠTO SU ATEISTI PAMETNIJI OD VJERNIKA?
procitaj Abstract dio...
A teško je o tome pokretati bilo kakvu diskusiju po forumima, jer nekako automatski stvaraš neprijatelja na drugoj strani.
- Dozer
#4985 Re: Ateizam
Zasto je nelogican? Mislim, sta je nelogicno u tome da su ateisti nesputani za bilo sta i u bilo cemu, a u odnosu na teiste koji imaju neke okvire u kojima se "krecu"...?
Recimo to ovako, cisto "plastifikacije" radi...
Ateista nema nikakvih problema da zvizdi u kuci. Teista ce to nazvati dozivanjem sejtana (muslimani), ili dozivanje nesrece (razni drugi vjernici), a neki i dozivanjem miseva. Sve zajedno - praznovjerje.
Ili...
Ateista nema nikakvih problema da opsuje bilo sta. Vjernici imaju (muslimani), a katolici i pravoslavci kresu boga gdje stignu, pa onda i sve ostalo, ali istovremeno su praznovjerni na kojekakve ikone i sl.
Ili...
Ateista ce, iz raznoraznih pragmaticnih razloga, uraditi mnoge stvari koje teista nece jer ga sputava vjera. To moze biti vezano a hranu, pice, razne radnje, ulaske bilo gdje, itd.itd.
Ili...
Ateisti nemaju nikakvih okvira i sputavanja za bilo sta, bilo kojeg dana u godini. Teisti imaju razne obaveze, od posta (kojeg imaju sve religije), preko raznih drugih obaveza po pitanju praznika, posjeta vjerskim objektima, davanja raznih priloga vjerskim zajednicama, itd.
Kada sve ovo znamo, a znamo, sta je onda nelogicno u tome ako studija pokaze da su ateisti daleko umno otvoreniji i slobodniji prema svemu od teista?
Ateista nema nikakvih problema da zvizdi u kuci. Teista ce to nazvati dozivanjem sejtana (muslimani), ili dozivanje nesrece (razni drugi vjernici), a neki i dozivanjem miseva. Sve zajedno - praznovjerje.
Ili...
Ateista nema nikakvih problema da opsuje bilo sta. Vjernici imaju (muslimani), a katolici i pravoslavci kresu boga gdje stignu, pa onda i sve ostalo, ali istovremeno su praznovjerni na kojekakve ikone i sl.
Ili...
Ateista ce, iz raznoraznih pragmaticnih razloga, uraditi mnoge stvari koje teista nece jer ga sputava vjera. To moze biti vezano a hranu, pice, razne radnje, ulaske bilo gdje, itd.itd.
Ili...
Ateisti nemaju nikakvih okvira i sputavanja za bilo sta, bilo kojeg dana u godini. Teisti imaju razne obaveze, od posta (kojeg imaju sve religije), preko raznih drugih obaveza po pitanju praznika, posjeta vjerskim objektima, davanja raznih priloga vjerskim zajednicama, itd.
Kada sve ovo znamo, a znamo, sta je onda nelogicno u tome ako studija pokaze da su ateisti daleko umno otvoreniji i slobodniji prema svemu od teista?
-
Nuke
#4986 Re: Ateizam
Ne razumijem potrebu da se trpaju svi ateisti u isti kos. Jedina stvar koja povezuje sve ateiste je nevjerovanje u natprirodnog stvoritelja. Nisu svi ateisti skeptici, fokusirani na nauku, "otvorenog uma", itd. Nista od toga ne mora biti preduslov za nevjerovanje. Ja sam se prestao izjasnjavati kao ateista upravo iz tog razloga sto se na to nadovezuju brojne druge naljepnice, kako od strane vjernika, tako i od drugih ateista. Lakse mi je u par recenica objasniti svoj stav.
Nedostatak objasnjenja nekog fenomena u prirodi ne implicira postojanje boga. Odgovori bez pokrica nemaju nikakvu vrijednost. Nisam postao ateista jer sam se poceo upoznavati s naukom. Da se sutra pokaze da teorija evolucije ili teorija velikog praska nisu tacne, to ne bi imalo nikakvog uticaja na moj stav o postojanju natpriodnog.
Nedostatak objasnjenja nekog fenomena u prirodi ne implicira postojanje boga. Odgovori bez pokrica nemaju nikakvu vrijednost. Nisam postao ateista jer sam se poceo upoznavati s naukom. Da se sutra pokaze da teorija evolucije ili teorija velikog praska nisu tacne, to ne bi imalo nikakvog uticaja na moj stav o postojanju natpriodnog.
- Dope_Man
#4987 Re: Ateizam
Nas mozak funkcionise tako da pokusava stvari sto vise pojednostaviti, grupirati veci broj pojava u jednu kategoriju i slicno.. eto otuda i stavljanje svih ateista u isti koc, gdje se tom kosu pripisuju razni epiteti koje ne moraju nuzno da nose svi ateisti.
Ova istrazivanja jednostavno pokazuju da su u prosjeku ateisti danas otvoreniji, inteligentniji itd. Naravno da u toj grupi ciji se prosjek mjeri postoji i veoma visoko obrazovanih i inteligentnih vjernika, te ne bas najboljih primjera homosapiensa u grupi ateista, ali se na kraju racuna razlika u prosjecnoj vrijednosti grupe i ateisti ispadnu bolji po odredjenim kriterijima.
Vremenom ce se to promijeniti kako sve vise manje inetligentnih iz ovog ili onog razloga dodje do toga da su ateisti. Nece svaki do ateizma doci debelim razmisljanjem o tome da li religije, ili opcenito vjerovanje u postojanje jednog ili vise bogova ima smisla. Doci ce trenutak kada ce to biti jednostavno norma.. i onda ce prosjek gruep ateista biti veoma slican ono sto je danas prosjek grupe vjernika.
Ova istrazivanja jednostavno pokazuju da su u prosjeku ateisti danas otvoreniji, inteligentniji itd. Naravno da u toj grupi ciji se prosjek mjeri postoji i veoma visoko obrazovanih i inteligentnih vjernika, te ne bas najboljih primjera homosapiensa u grupi ateista, ali se na kraju racuna razlika u prosjecnoj vrijednosti grupe i ateisti ispadnu bolji po odredjenim kriterijima.
Vremenom ce se to promijeniti kako sve vise manje inetligentnih iz ovog ili onog razloga dodje do toga da su ateisti. Nece svaki do ateizma doci debelim razmisljanjem o tome da li religije, ili opcenito vjerovanje u postojanje jednog ili vise bogova ima smisla. Doci ce trenutak kada ce to biti jednostavno norma.. i onda ce prosjek gruep ateista biti veoma slican ono sto je danas prosjek grupe vjernika.
- Dozer
#4988 Re: Ateizam
U sustini, nisam ja to generalizovao. Samo dao neke cinjenicne primjere.Nuke wrote:Ne razumijem potrebu da se trpaju svi ateisti u isti kos. Jedina stvar koja povezuje sve ateiste je nevjerovanje u natprirodnog stvoritelja. Nisu svi ateisti skeptici, fokusirani na nauku, "otvorenog uma", itd. Nista od toga ne mora biti preduslov za nevjerovanje. Ja sam se prestao izjasnjavati kao ateista upravo iz tog razloga sto se na to nadovezuju brojne druge naljepnice, kako od strane vjernika, tako i od drugih ateista. Lakse mi je u par recenica objasniti svoj stav.
A za ostalo iz tvog posta se slazem. Zapravo, sustina je - jebe mi se koja je teorija tacna
Ako se za mog zivota ispostavi da je to bog, i onda nam se, nekim cudom, pokaze i dokaze, tada cu govoriti da nas je on stvorio. I tacka. Ali, i dalje necu vjerovati u njega jer - tada cu znati da postoji
- dustaban
#4990 Re: Ateizam
Moramo konacno shvatiti jednu stvar - ATEIZAM JE PRVENSTVENO NEVJEROVANJE U RELIGIJU.
I Ateisti dopustaju postojanje neceg neobjasnjivog i nedokucivog, mozda je to i nesto nalik Bogu - Stvoritelju univerzuma. Ali to je predmetom dumanja i radoznalosti i nije niti blizu onom religijski srozanom i banalizovanom religijskom Bogu - namcoru.
I Ateisti dopustaju postojanje neceg neobjasnjivog i nedokucivog, mozda je to i nesto nalik Bogu - Stvoritelju univerzuma. Ali to je predmetom dumanja i radoznalosti i nije niti blizu onom religijski srozanom i banalizovanom religijskom Bogu - namcoru.
- arzuhal
#4991 Re: Ateizam
Nemoj ovakvim postovima i argumentacijom kvariti prosjek poštenim ateistimaDozer wrote:Zasto je nelogican? Mislim, sta je nelogicno u tome da su ateisti nesputani za bilo sta i u bilo cemu, a u odnosu na teiste koji imaju neke okvire u kojima se "krecu"...?
Ili...
Ili...
Ili...
-
Mohamad Sissoko
-
Nuke
#4993 Re: Ateizam
@Dope_Man
Mnogo je tu faktora koji uticu na pravac pojedinca; kulturoloska i tradicijska pozadina, nivo obrazovanja, narav itd. Ja bih licno pripisao pojedincima koji se izjasne kao ateisti u duboko religioznim drustvima, hrabrost kao glavnu karakteristiku. Slicno je sa LQBT populacijom (rekao bih da su u znatno goroj poziciji). Meni su ovakva istrazivanja besmislena i beznacajna, i vrlo upitnog kredibiliteta.
@Dozer
Pa da, nebitno. Ja bih ipak napravio razliku izmedju slijepog vjerovanja i vjerovanja (faith and belief). Zavisi iz kojeg ugla to gledamo, prakticnog ili filozofskog. Znanje je podset vjerovanja, sto hoce reci da je znanje vjerovanje, ali obrnuto ne mora nuzno biti tacno.
Mnogo je tu faktora koji uticu na pravac pojedinca; kulturoloska i tradicijska pozadina, nivo obrazovanja, narav itd. Ja bih licno pripisao pojedincima koji se izjasne kao ateisti u duboko religioznim drustvima, hrabrost kao glavnu karakteristiku. Slicno je sa LQBT populacijom (rekao bih da su u znatno goroj poziciji). Meni su ovakva istrazivanja besmislena i beznacajna, i vrlo upitnog kredibiliteta.
@Dozer
Pa da, nebitno. Ja bih ipak napravio razliku izmedju slijepog vjerovanja i vjerovanja (faith and belief). Zavisi iz kojeg ugla to gledamo, prakticnog ili filozofskog. Znanje je podset vjerovanja, sto hoce reci da je znanje vjerovanje, ali obrnuto ne mora nuzno biti tacno.
- Smrcak15
#4994 Re: Ateizam
DNK slicnost covjeka i majmuna, analiza
- Connaisseur Karlin
#4996 Re: Ateizam
tvoj stav nelogicanDozer wrote:Zasto je nelogican? Mislim, sta je nelogicno u tome da su ateisti nesputani za bilo sta i u bilo cemu, a u odnosu na teiste koji imaju neke okvire u kojima se "krecu"...?
Ili...
Ili...
Ili...
atiesti su obicni ljudi ,kao i teisti, tj. svi imaju svoje interne ogranicnosti
ateista moze , npr. biti rasist, moze imati suob misljenja radi raznih stereotipa u drustvu,a koji nisu vezani za teizam/religije
- Connaisseur Karlin
#4997 Re: Ateizam
hm, pojam rligije, kao kategorije je jako opsiran pojam, npr. budizam moze biti relgija,a ni ne mora, jer ima elemente obe kategorije, sto cemo saddustaban wrote:Moramo konacno shvatiti jednu stvar - ATEIZAM JE PRVENSTVENO NEVJEROVANJE U RELIGIJU.
puno ateista kazu da budizam nije religija
- Connaisseur Karlin
#4998 Re: Ateizam
incest se cak spominje u znatno starijim vedskim zapisima, pa zasto ne i u abrhamskim religijamaRaigor Stonehoof wrote:
incst se spominje u mitologijama svih kultura / folklora
- Raigor Stonehoof
#4999 Re: Ateizam
citam jednom prilikom ona pitanja i odgovore na vehabijskim stranicama (preporucujem, odlican izvor zabave
) i pita frajer jer po islamu da ozeni prvu rodicu, odgovara mu hodza da jeste, i da se ne brine oko toga sto pricaju da se kad zenis familiju radjaju retardirana djeca, nema to veze s genetikom nego odlucuje alah 
-
Usual_Suspect
#5000 Re: Ateizam
A mozda i kazu, isto tako kažu da se kaže morao a ne moro.To je jedan od razloga zašto nisam ljubitelj filozofije zbog raznoraznih proizvoljnih definicija koje ne vode nigdje osim do 'mišljenje je ko prkno, svako ga ima'. Po meni je recimo budizam(bez obzira u koju kategoriju spadao) budalaština kao i ostale dogme, bez ikakvog naučnog metoda u racionalizaciji.Jedini način koji može ljude približno dovesti do konsenzusa je naučni metod, i generalno je evidentno da je sve veći procenat naučnika koji su ateisti, pogotovo kada govorimo o procentu kod fizičara koji proučavaju najfundamentalniju nauku, kojaopet, jedina može približno dati model koji opisuje našu realnost, pa i da uništi razne dogme, predrasude i miskoncepcije kao što je to i do sada činila (geocentirčni sistem, pomračenje Sunca, grmljavina itd. razni fenomeni koji su u mnogim religijama imali nadnaravne atribute).E sada ako ti ljudi, koji opet ne moraju biti najinteligentiji, ali jesu tu negdje u vrhu, mogu većinom odbijati kojekakve dogme ili ti ga religije, vidi se jasna korelacija između inteligencije i ateizma(ili generalnije da se opet ne svađamo oko definicije ateizma, nevjerovanja u Boga), jer upravo naučni metod ih uči skepticizmu.
Po mom mišljenju ovaj trend će se nastaviti, koji je usko vezan sa fenomenom "God of the gaps", koji sve tanji.Ovo naravno ne implicira da ako je neko ateista da je generalno inteligentniji, već u prosjeku, poređenjem nasumično jednog vjernika i ateistu, veća je vjerovatnoća da je ateista inteligentniji.Iako kroz moje susrete sa ljudima "sample size" je mali, jer ne poznajem mnogo ateista da bi izvukao zaključak, ali dakako da podupire ovu korelaciju, a i većina ateista koje sam upoznao su "prirodnjaci".
Po mom mišljenju ovaj trend će se nastaviti, koji je usko vezan sa fenomenom "God of the gaps", koji sve tanji.Ovo naravno ne implicira da ako je neko ateista da je generalno inteligentniji, već u prosjeku, poređenjem nasumično jednog vjernika i ateistu, veća je vjerovatnoća da je ateista inteligentniji.Iako kroz moje susrete sa ljudima "sample size" je mali, jer ne poznajem mnogo ateista da bi izvukao zaključak, ali dakako da podupire ovu korelaciju, a i većina ateista koje sam upoznao su "prirodnjaci".