Sirija

Locked
sumirprimus

#4976 Re: Sirija

Post by sumirprimus »

Erwin Huber wrote:prema amerikancima asaad je bez razloga koristio hemijsko oruzje cisto da bi izazvao vojnu intervenciju protiv sebe a njima je stalo do ljudskih zivota pa zato hoce da ga bombarduju, humanitarci. pa ova "istina" je veca uvreda za inteligenciju nego sve teorije zavjere na svijetu.
nije bas bez razloga, bore se oni predgradjma damaska godinama...komandiri na terenu trazili dozvolu da ociste sve odjednom,negdje neko s vrha nije dao,neko drugi s vrha reko hebaji ga rokaj i tako.. ameri jedva docekali,da roknu njih...
rusi povuci potegni zaustavi kako znas, i tako... ne gine im u konacnici neki dejton... najlogicnije...
s tim,da ameri ne zaboravljaju i kazne kad tad...
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#4977 Re: Sirija

Post by Chmoljo »

Isključen/a korisnik/ca iz razloga “kršenje pravila foruma”
» acopero
Erwin Huber

#4978 Re: Sirija

Post by Erwin Huber »

sumirprimus wrote:
Erwin Huber wrote:prema amerikancima asaad je bez razloga koristio hemijsko oruzje cisto da bi izazvao vojnu intervenciju protiv sebe a njima je stalo do ljudskih zivota pa zato hoce da ga bombarduju, humanitarci. pa ova "istina" je veca uvreda za inteligenciju nego sve teorije zavjere na svijetu.
nije bas bez razloga, bore se oni predgradjma damaska godinama...komandiri na terenu trazili dozvolu da ociste sve odjednom,negdje neko s vrha nije dao,neko drugi s vrha reko hebaji ga rokaj i tako.. ameri jedva docekali,da roknu njih...
rusi povuci potegni zaustavi kako znas, i tako... ne gine im u konacnici neki dejton... najlogicnije...
s tim,da ameri ne zaboravljaju i kazne kad tad...

i tebi je to logično? ti u to vjeruješ?
sumirprimus

#4979 Re: Sirija

Post by sumirprimus »

nije bitno u sta ja vjerujem...
a i logika je nauka ba,sta ti ja znam,nemam rijeci ,zaista,mislim stvarno,ono... :)
recimo,da mi manje pogoduje prica po kojoj pobunjenici imaju hem oruzje,iz onih istih asadovih skladista,koja su navodno kao najcuvanija tajna,izolirana,ne moze niko do njih,cisto da ovi sa strane sto sve prate ne bi bili informirani i alarmirani,ne radi sirijaca,nego radi sebe i malog brata nesto nisu poduzlei da im to isto oruzje oduzmu...
onda,bacis isto to ourzje u svoj kvart koji branis,pobijes stotine djece,zena familija onih istih koje kao branis...i to mi pravo suhveli...
cak sta vise licno zivotno iskustvo mi kaze,da ko me ubjedjuje da sam sebe ubijam,granatiram i se,nije dure,a prije toga me probas ubijedit,da to oruzje zapravo i nije oruzje,i da te zrtve zapravo i nisu zrtve,sve je to stejdz ..tako nekako...eee ne pije vode U menKe...
konspirasi tioriz,pogotov ako se ukrstaju sa rusima i njihovom pricom,dalek im kuca od moje bila..
tesanj

#4980 Re: Sirija

Post by tesanj »

sumirprimus wrote:nije bitno u sta ja vjerujem...
a i logika je nauka ba,sta ti ja znam,nemam rijeci ,zaista,mislim stvarno,ono... :)
recimo,da mi manje pogoduje prica po kojoj pobunjenici imaju hem oruzje,iz onih istih asadovih skladista,koja su navodno kao najcuvanija tajna,izolirana,ne moze niko do njih,cisto da ovi sa strane sto sve prate ne bi bili informirani i alarmirani,ne radi sirijaca,nego radi sebe i malog brata nesto nisu poduzlei da im to isto oruzje oduzmu...
onda,bacis isto to ourzje u svoj kvart koji branis,pobijes stotine djece,zena familija onih istih koje kao branis...i to mi pravo suhveli...
cak sta vise licno zivotno iskustvo mi kaze,da ko me ubjedjuje da sam sebe ubijam,granatiram i se,nije dure,a prije toga me probas ubijedit,da to oruzje zapravo i nije oruzje,i da te zrtve zapravo i nisu zrtve,sve je to stejdz ..tako nekako...eee ne pije vode U menKe...
konspirasi tioriz,pogotov ako se ukrstaju sa rusima i njihovom pricom,dalek im kuca od moje bila..
logika je da su ameri, izrael i pobunjenici na jednij strani, pametnom dovoljno.
sumirprimus

#4981 Re: Sirija

Post by sumirprimus »

tesanj wrote: logika je da su ameri, izrael i pobunjenici na jednij strani, pametnom dovoljno.
naravno,stim da mi stvarno nije jasno zasto ste kontra amerike i izraela,a za asada i ruse,svakako ni iz dzepa ni u dzep?
difrens of opinjin..
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#4982 Re: Sirija

Post by Hame_ »

Ako sam dobro upratio... Obama pristane na saradnju, a Putin mu nakon toga piše članak kako bi trebao pristat na saradnju?

Da to nije NYT zakasnio par dana s objavom članka?

Kad već o logici pričamo :-)
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#4983 Re: Sirija

Post by Hame_ »

Diplomatske aktivnosti...
"Assad sa riječi mora preći na djela"

Sirija je podnijela zahtjev za pristupanje međunarodnom sporazumu o zabrani upotrebe hemijskih bojnih otrova. No put ka potpisivanju ove konvencije predsjednik Sirije Baschar al-Assad ocijenio je "obostranim procesom"

Image
Bashar al-Assad daje intervju sa rusku TV

Na samom početku američko-ruskih pregovora u Ženevi Sirija je zatražila pristup međunarodnoj konvenciji o hemijskom naoružanju. Sirijski predsjednik Bašar al Assad je put ka potpisivanju konvencije nazvao „obostranim procesom“ sa „velikim brojem tačaka“, koje moraju biti riješene. On je u intervjuu ruskoj državnoj televiziji dao do znanja da ima jasne zahtjeve.

Assad je naime rekao da će sirijsko hemijsko oružje biti stavljeno pod međunarodnu kontrolu samo ako SAD odustanu od vojne prijetnje. Napad hemijskim bojnim otrovima, koji se dogodio 21. avgusta, Assad je označio kao „provokaciju koju su organizirale SAD“. Također je rekao da će njegova vlada, mjesec dana nakon potpisivanja Konvencije, dati informacije o depoima hemijskog oružja jer je to „uobičajena praksa“.

Nakon Assadovog intervjua ruskoj televiziji stiglo je saopćenje UN-a u kojem se navodi da je Sirija spremna ispuniti svoje obaveze iz Konvencije o hemijskom oružju i prije samog pristupanja Konvenciji. UN je saopćio da je u proceduri već pismo sirijskoj vladi u kojem se to od Sirije i napismeno traži.

Hitno uništavanje hemijskog oružja

Image
John Kerry: SAD neće odustati od vojne prijetnje

Hitno uništavanje sirijskog hemijskog oružja traže posebno SAD. „Samo riječi jednostavno nisu dovoljne“, rekao je američki ministar vanjskih poslova John Kerry u Ženevi. Kerry u Ženevi sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovim raspravlja o daljim postupcima prema Siriji. „Ukoliko nakon Assadove najave ne budu slijedila djela, SAD će održati vojnu prijetnju“, rekao je Kerry. On je također rekao da uobičajena procedura koja podrazumijeva da se zemljama, koje pristupaju Konvenciji, da 30 dana vremena za konkretno djelovanje i podnošenje liste o mjestima na kojima se drže zalihe hemijskog oružja, u slučaju Sirije ne mogu važiti.

Image
Sirijski ambasador pri UN-u Bashar Ja'afari kaže da je Sirija pristupila
Konvenciji o zabrani hemijskog oružja

Glasnogovornik UN-a je izjavio da sirijski zahtjev mora prije objavljivanja biti provjeren i preveden. On je rekao da nije poznato koliko će to trajati. Ambasador Sirije u UN-u Bašar al-Džafa je nasuprot tome rekao da je njegova zemlja već pristupila Konvenciji o hemijskom naoružanju. Ovom konvencijom je zabranjen razvoj, proizvodnja, posjedovanje, prenošenje i korištenje hemijskog oružja. Ruski ministar vanjskih poslova je izjavio da u međuvremenu ne postoji razlog za američku vojnu intervenciju. „Sirija se striktno želi držati propisa Konvencije,“ rekao je Lavrov.

Izvor: DW
Hame_

#4984 Re: Sirija

Post by Hame_ »

Bosanski komentar...
Odgovornost zaštite: Kako za koga

Image
Sirija, ilustrativna fotografija

Kemal Kurspahić
13.09.2013

Prošle nedjelje jedan od tri kongresmena iz područja koje pokrivaju moje virdžinijske novine, demokrata Džim (Jim) Moran iz osmog kongresnog distrikta, poslao nam je komentar u kojem podržava zahtjev predsjednika Obame Kongresu da odobri ograničene vazdušne udare protiv Sirije. Objavili smo ga pod naslovom: “Opasnosti nepreduzimanja akcije – Naša sadašnja i buduća pozicija u svijetu je u pitanju.” Ove nedjelje poslao nam je novi komentar u kojem podržava predsjednikovu odluku o odgodi udara kako bi se dala šansa diplomatiji. Objavili smo ga pod naslovom: “Strah od akcije otvara vrata diplomatiji.”

Da li se dugogodišnji kongresmen, koji služi dvanaesti dvogodišnji mandat u Kongresu, podržavajući jedne nedjelje predsjednikovu namjeru za upotrebu sile a druge nedjelje njegovu odluku da pruži šansu diplomatiji, izložio mogućoj kritici kako se politički povija onako kako “vjetar puše”? Ne mislim tako. Naprotiv – više poštujem političare koji vlastite stavove prilagođavaju mijenjajućim okolnostima, naročito onda kad prvobitna odlučnost da se djeluje proizvodi željeni cilj, nego one koji tjeraju po svome čak i kad za to više nema nikakve potrebe osim potvrđivanja vlastite političke sujete i usko shvaćene „dosljednosti“.

Obama je – najavljujući strateške ograničene udare kojima bi se umanjila moć režima u Damasku da koristi hemijsko oružje protiv vlastitog stanovništva – na putu da postigne željeni cilj i bez upotrebe sile: ruski predsjednik Vladimir Putin, koji se već dvije godine protivi bilo kakvoj međunarodnoj akciji protiv sirijskog “suvereniteta”, sada je izišao s inicijativom da se sirijsko hemijsko oružje stavi pod međunarodnu kontrolu a režim u Damasku je, suočen s prijetnjom američkih udara, ekspresno pristao na to.
Američki predsjednik se, zbog navodne “promjene stava”, od prijetnje udarima do zadovoljavanja diplomatskim rješenjem, već našao na udaru kritike domaćih političkih “jastrebova” koji američki autoritet u svijetu mjere spremnošću da se posegne za oružjem. Obama je i prije nego što je postao predsjednik bio zagovornik krajnje selektivne – odnosno odgovorne – upotrebe američke vojne moći: glasao je protiv, pokazalo se, neopravdane intervencije u Iraku. Kao predsjednik okončao je taj rat i uveliko pripremio teren za skoro okončavanje vojnog angažovanja u Afganistanu.
Zašto je onda bio tako riješen da interveniše u Siriji?

Zato što se svijet, nakon iskustava devedesetih – pored ostalog u Bosni i Hercegovini i na Kosovu – s novim osjećajem odgovornosti vratio obećanju “nikada više” datom nakon Holokausta i što je od tada razvio i čitavu novu doktrinu o “odgovornosti zaštite”. Po toj doktrini – “države moraju zaštiti vlastito stanovništvo od genocida, ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i etničkog čišćenja, i moraju preduzeti akciju da pomognu drugim državama čije vlade ne mogu ili neće da zaštite vlastito stanovništvo”, kako je ovih dana u članku u Washington Postu podsjetio Majkl Abramovic (Michael Abramowitz), predsjednik Centra za sprečavanje genocida pri Muzeju Holokausta u Vašingtonu.

Svijet posebno ima odgovornost da interveniše onda kad države same provode nasilje masovnih razmjera nad svojim stanovništvom kakav je slučaj nesumnjivo u Siriji gdje je po međunarodnim procjenama ubijeno više od 100.000 ljudi, više od pet miliona izmješteno iz svojih domova a više od dva miliona se našlo u izbjeglištvu pred ratnim zločinima među kojima je i upotreba hemijskog oružja kao najdrastičniji pojedinačni zločin u nasilju koje traje već dvije godine.

Abramovic kaže i kako nedavna studija Muzeja Holokausta zaključuje kako je moguće i genocidno nasilje ako se sukob u Siriji dalje rasplamsa.

Zašto onda, osim u stavljanju pod kontrolu hemijskog oružja, nema značajnijih međunarodnih inicijativa da se u sirijskom slučaju posegne za intervencijom zasnovanom na “odgovornosti zaštite”? Američki poznanici uključeni u nacionalnu debatu za i protiv intervencije u Siriji često me ovih dana pitaju koliki je značaj i potencijal “ograničenih strateških udara” iz mog bosanskog iskustva? Odgovaram kako su, u tom našem iskustvu, zakasnjeli vazdušni udari napravili razliku između rata i mira i života i smrti. “Da su preduzeti dvije godine ranije, kad je predsjednik Klinton (Clinton) prvi put objavio namjeru da interveniše, rat bi bio okončan mnogo ranije i ne bi bilo Srebrenice” – odgovaram na ta pitanja.

Osim toga, nasuprot tvrdnjama nekih vojnih autoriteta kako bi za uspješnu intervenciju u Bosni trebalo stotine hiljada američkih vojnika, diplomatija poduprta silom dovela je do okončanja rata i kakvog-takvog mirovnog sporazuma bez ijedne američke žrtve.

Iskustva devedesetih – bosansko, kosovsko i naročito iskustvo iz Ruande u kojoj ništa nije učinjeno da se spriječi genocid – potaklo je svijet da nekadašnje obećanje „nikada više“ konkretizuje u vidu „odgovornosti zaštite“. Sirijsko iskustvo, u kojem ni nakon 100.000 žrtava nema bliskih perspektiva intervencije, pokazuje kako se svijet ipak ne rukovodi prvenstveno visokim moralnim principima nego i praktičnim interesima i razmatranjima među kojima je u sirijskom slučaju možda odlučujuće: ne bi li intervencija između ideološki vrlo različitih grupa i pokreta dovela na vlast one najekstremnije?

Izvor: Radio Slobodna Evropa
Kikibombona

#4985 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

japin_mutapi wrote: nisam ni rekao da nije tačno ali šta znači to što su primili nekoliko ranjenih boraca u bolnicu ...
možda sam ja glup ali zaista ne shvatam kako to može biti dokaz da je izrael na strani pobunjenika

možda su ih trebali ostaviti da iskrvare ili ih dokrajčiti umjesto SSA
Pa evo, recimo da to nije bitno.

Sta je sa raketiranjem Damaska i Latakije?

Od toga ne treba bolji argument da bi bilo jasno protiv koga je Izrael.

Izrael se nada da ce sa pobunjenicima kao pobjednicima sukoba dobiti 'tampon zonu' izmedju Irana i Libanona. U tom slucaju, Hezbulah vise nece biti ozbiljna prijetnja po nacionalnu sigurnost Izraela.

Postoji jos citav niz razloga zbog kojih zapadu odgovara pad Asadovog rezima. Uopste ne cudi da su Izrael i drustvo na strani pobunjenika.
zemomak

#4986 Re: Sirija

Post by zemomak »

ni bashar nije cvjećka, ali šta će čovjek drugo da radi nego da se žestoko brani, pogledajte samo kako su skončali ostali predsjednici, jedan ubijen na najokrutniji način, ubili ga bez ikakvog suđenja nabivši mu motku u dupe, jednog su objesili, jedan u zatvoru, drugi umro u egzilu i tako redom, njega bi vjerovatno raskomadali i sve to pred kamerama i pojeli ga...

sirija je samo etapa, poslje njih dolazi iran i sjeverna koreja... i kad to odrade, mislim da su rusi na redu... :)
Erwin Huber

#4987 Re: Sirija

Post by Erwin Huber »

zemomak wrote:ni bashar nije cvjećka, ali šta će čovjek drugo da radi nego da se žestoko brani, pogledajte samo kako su skončali ostali predsjednici, jedan ubijen na najokrutniji način, ubili ga bez ikakvog suđenja nabivši mu motku u dupe, jednog su objesili, jedan u zatvoru, drugi umro u egzilu i tako redom, njega bi vjerovatno raskomadali i sve to pred kamerama i pojeli ga...

sirija je samo etapa, poslje njih dolazi iran i sjeverna koreja... i kad to odrade, mislim da su rusi na redu... :)

bravo. evo šta znači logično razmišljanje. a ne ovi cnn genijalci kojima je logično da bašar baš sad baš sam sebe ukopava bacajući gas sasvim nepotrebno da ubije neke jadne civile a amerikanci su tako nasekirani i zabrinuti za budućnost čovječanstva i za jadni nevini narod u siriji pa radi tih bojnih otrova moraju napasti baš asada i usput ojačati al kaidu koja se protiv njega bori, inače im ne bi palo na pamet da se petljaju baš u siriju.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#4988 Re: Sirija

Post by japin_mutapi »

Kikibombona wrote:
japin_mutapi wrote: nisam ni rekao da nije tačno ali šta znači to što su primili nekoliko ranjenih boraca u bolnicu ...
možda sam ja glup ali zaista ne shvatam kako to može biti dokaz da je izrael na strani pobunjenika

možda su ih trebali ostaviti da iskrvare ili ih dokrajčiti umjesto SSA
Pa evo, recimo da to nije bitno.

Sta je sa raketiranjem Damaska i Latakije?

Od toga ne treba bolji argument da bi bilo jasno protiv koga je Izrael.

Izrael se nada da ce sa pobunjenicima kao pobjednicima sukoba dobiti 'tampon zonu' izmedju Irana i Libanona. U tom slucaju, Hezbulah vise nece biti ozbiljna prijetnja po nacionalnu sigurnost Izraela.

Postoji jos citav niz razloga zbog kojih zapadu odgovara pad Asadovog rezima. Uopste ne cudi da su Izrael i drustvo na strani pobunjenika.
evo uzmimo da je tačno da je izrael raketirao nekolicinu baza SSA
kako to dokazuje da je izrael na strani pobunjenika i kako ta sporadična raketiranja pomažu pobunjenicima
zar su te baze i kasarne toliko bile važne i zar su rakete bile toliko precizne i razorne da SSA posustaje već nakon par pogodaka
kako to pomaže pobunjenicima ako nisu davali taktičku podršku jedinicama na terenu i ako nisu gađali oklope i artiljerijske položaje SSA

izrael je i prije ovog rata kada nije bilo FSA gađao siriju a i druge zemlje u okruženju ... sutra če tući i FSA i nusra front ako ovi razviju kapacitete i pokažu namjere da ugroze izrael
kao što su tukli PLO hamas hezbolah i druge

špijuni-plaćene ubice-atentatori-dronovi-borbena avijacija-rakete-snajperi-otrovi-bombe-specijalne jedinice-tenkovi-mornarica-pješadija ...
sve je u igri zavisno od trenutka veličine prijetnje i mogućnosti u datom momentu
tesanj

#4989 Re: Sirija

Post by tesanj »

sumirprimus wrote:
tesanj wrote: logika je da su ameri, izrael i pobunjenici na jednij strani, pametnom dovoljno.
naravno,stim da mi stvarno nije jasno zasto ste kontra amerike i izraela,a za asada i ruse,svakako ni iz dzepa ni u dzep?
difrens of opinjin..
ako ti nije jaasno zasto je neko kontra izraela, onda trebas popricat sam sa sobom.
cyprus

#4990 Re: Sirija

Post by cyprus »

Iako se Izrael može za svašta okrivit, satanizacija Jevreja i Izraela čini mi se da prevazilazi sve mjere... Kakav je god, Izrael je ubio i unesrećio neuporedivo manje muslimana, nego što su muslimani ubili i unesrećili drugih muslimana...

Al eto, valjda nije valjda problem kad se muslimani međusobno ubijaju, nego samo kad to čine cionisti i krstaši :oops: Znači Izrael je zlo, ali zlo nije Asadov režim koji ubija Sirijce nije zlo, a nisu ni ovi pobunjenici koji isto tako ubijaju Sirijce... A Sirijaca u ove dvije godine više stradalo nego Palestinaca od 1948. godine... Što su to Palestinci više vrijedni od Sirijaca? Uz dužno poštovanje, ovog licemjerja mi je preko qrca...
Herr Flick

#4991 Re: Sirija

Post by Herr Flick »

Kikibombona

#4992 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

japin_mutapi wrote: evo uzmimo da je tačno da je izrael raketirao nekolicinu baza SSA
kako to dokazuje da je izrael na strani pobunjenika i kako ta sporadična raketiranja pomažu pobunjenicima
zar su te baze i kasarne toliko bile važne i zar su rakete bile toliko precizne i razorne da SSA posustaje već nakon par pogodaka
kako to pomaže pobunjenicima ako nisu davali taktičku podršku jedinicama na terenu i ako nisu gađali oklope i artiljerijske položaje SSA

izrael je i prije ovog rata kada nije bilo FSA gađao siriju a i druge zemlje u okruženju ... sutra če tući i FSA i nusra front ako ovi razviju kapacitete i pokažu namjere da ugroze izrael
kao što su tukli PLO hamas hezbolah i druge

špijuni-plaćene ubice-atentatori-dronovi-borbena avijacija-rakete-snajperi-otrovi-bombe-specijalne jedinice-tenkovi-mornarica-pješadija ...
sve je u igri zavisno od trenutka veličine prijetnje i mogućnosti u datom momentu
Sama cinjenica da raketiraju strateski vazne lokacije SAA i da se zalazu za svrgavanje Asada stavlja ih na stranu pobunjenika. Interes Izraela je da Asad padne.

To niposto ne znaci da vole Nusru i drustvo. Sutra ce i njih raketirati po potrebi. Mozda sutra podrze novog Asada.

Za Izrael je najvaznije da Arapi tapkaju u mjestu ili propadaju. Sektaska mrznja koju raspiruje prvenstveno Nusra i slicne grupe su ono sto Izrael zeli.

Sve dok Arapi vode sektaske ratove, dok su perjanice napretka Nusre, Islamske drzave Iraka i Leventa, Liva al Islam... Nema njima ni milimetra naprijed.
AleksoMKD

#4993 Re: Sirija

Post by AleksoMKD »

Good cop - bad cop.

Image
Kikibombona

#4994 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

cetmi wrote:Hezbollah će uvijek biti prijetnja po nacionalnu sigurnost Izraela, uostalom kao i bilo koji drugi arapski pokret koji ima vojno krilo. Izraela što se tiče, svaki Arap naoružan kamenicom i praćkom je prijetnja po nacionalnu sigurnost.
SAA je odkad postoji prijetnja po nacionalnu sigurnost Izraela, jer je naoružana.
FSA je prijetnja po nacionalnu sigurnost Izraela, jer je takođe naoružana.
Razlika koja postoji u djelovanju Izraela prema ovim grupama jeste samo u činjenici da je FSA skoro formirana, ima druge ciljeve i nije imala priliku oružano djelovati prema Izraelu kao što je to slučaj sa SAA, Hezbollahom, Fatahom, Hamasom i svim drugim vojskama u okruženju.
Ne postoji Arap kojeg Izrael smatra prijateljem, a da ne govorim o oružanim formacijama.
Za Izrael su to sve neprijatelji, što u osnovi i jesu, jer ne postoji Arap koji ne sanja dan kada Izrael neće postojati.
Osim politčkih i vojnih sukoba koja su decenijama prisutna, tu je i vjerski sukob koji traje nekoliko milenija.
Ne razumijem zašto pišeš o nečemu što ne razumiješ.
Manje vise, slazem se sa napisanim.

Zasto su sada protiv Asada?

Izraelu trenuto odgovara pad 'prosiitskog' lidera kako bi napravili tampon zonu na do sada kompaktnoj siitskoj teritoriji. Sa sunitskom Sirijom, Iran i Hezbulah su manja prijetnja.

Ono sto je mozda jos vaznije, napisao sam kao odgovor Japinu. Interes Izraela je da se na neki nacin stavi na stranu slabije strane u sukobu, a to su u ovom slucaju 'pobunjenici'. Sto vise razaranja, sto vise sektaske mrznje - to bolje za Izrael.

Tvoj komentar vezan za rusko - izraelske odnose je posebno zanimljiv. Volio bih procitati jos neko misljenje ostalih forumasa na tu temu.

Po meni, ima tu dosta nepoznanica.
Johnny_x

#4995 Re: Sirija

Post by Johnny_x »

Može li mi neko napisati kakva je situacija bila u Siriji prije početka sukoba i prostesta protiv Asada. Kakvo je bilo školstvo, zdravstvo, je li bilo dosta siromašnih, je li bilo demokratije(tipa jel se moglo glasati za načelnika opštine ili za parlament), kolike su bile godišnje plate, je li bilo povlastica u bilo kojem smislu. Tačnije da mi opiše kako je živio jedan prosječan Sirijac, je li bio ugnjetavan od strane režima itd.
Avetinho

#4996 Re: Sirija

Post by Avetinho »

Johny, radi li tebi GOOGLE?
Avetinho

#4997 Re: Sirija

Post by Avetinho »

Opet cionisticki Human Rights Watch siri lazi o masakrima ass-sadisticke vojske Putinovog drvenog lutka.

News Release:
http://www.hrw.org/news/2013/09/13/syri ... ent-forces
Puni izvjestaj: http://www.hrw.org/node/118645/
Human Rights Watch wrote:On the morning of May 2, Syrian government forces and pro-government militias clashed with opposition fighters in al-Bayda, a town of about 7,000 residents 10 kilometers from the coastal city of Baniyas. The area is considered a Sunni antigovernment enclave within the largely Alawite and pro-government Tartous governorate. Witnesses said that after the local opposition fighters retreated, at about 1 p.m., government and pro-government forces entered the town and proceeded to search the houses.

Over the next three hours, the forces entered homes, separated men from women, rounded up the men of each neighborhood in one spot, and executed them by shooting them at close range. Human Rights Watch also documented the execution of at least 23 women and 14 children, including infants.
GOOGLE Translate wrote: Ujutro 2. svibnja sirijskih vladinih snaga i provladinih milicija sukobili su se s oporbenim boraca u al-Bayda, grad od oko 7000 stanovnika 10 kilometara od obalnog grada Baniyas.Područje se smatra enklavi sunitskih antigovernment u velikoj mjeri Alawite i provladin Tartous guvernera. Svjedoci su rekli da je nakon lokalnih oporbeni borci povukli, oko 13:00, vladine i provladin snage ušle u grad i počne tražiti kuće. Tijekom sljedeća tri sata, ove snage ušle domove, odvojene muškaraca od žena, zaokruženo na ljude iz svake četvrti na jednom mjestu, te ih pobili ih izbliza. Human Rights Watch je također dokumentirano egzekuciju najmanje 23 žena i 14 djece, uključujući i malu djecu.
Image
Johnny_x

#4998 Re: Sirija

Post by Johnny_x »

Ma radi, ali sad kad želiš izvuces neku informaciju o tome zatrpaju te neke pogrešne informacije. Neki dan sam naletio na neki članak kako se piše da se narod u Libiji za vrijeme Gadija patio i da su samo povlašteni imali benificija od režima što je notorna laž
Avetinho

#4999 Re: Sirija

Post by Avetinho »

I jos malo iz cionistickog HRW o humanitarnim naporima Putinovog drvenog lutka.

News Release: http://www.hrw.org/news/2013/09/13/syri ... ent-forces
Puni izvjestaj: http://www.hrw.org/node/118645/
Human Rights Watch wrote:“While the world’s attention is on ensuring that Syria’s government can no longer use chemical weapons against its population, we shouldn’t forget that Syrian government forces have used conventional means to slaughter civilians,” said Joe Stork, acting Middle East director at Human Rights Watch. “Survivors told us devastating stories of how their unarmed relatives were mowed down in front of them by government and pro-government forces.”
Google Translate wrote:"Dok svjetska pozornost na to da sirijska vlada više ne može koristiti kemijsko oružje protiv vlastitog stanovništva, ne smijemo zaboraviti da su sirijske vladine snage su konvencionalnim sredstvima za klanje civila", rekao je Joe Stork, gluma Bliski istok direktor ljudskih prava Gledaj. "Preživjeli rekao nam razorne priče o tome kako su njihovi rođaci bili nenaoružani pokosio ispred njih vladini i pro-vladine snage."
AleksoMKD

#5000 Re: Sirija

Post by AleksoMKD »

Johnny_x wrote:Može li mi neko napisati kakva je situacija bila u Siriji prije početka sukoba i prostesta protiv Asada. Kakvo je bilo školstvo, zdravstvo, je li bilo dosta siromašnih, je li bilo demokratije(tipa jel se moglo glasati za načelnika opštine ili za parlament), kolike su bile godišnje plate, je li bilo povlastica u bilo kojem smislu. Tačnije da mi opiše kako je živio jedan prosječan Sirijac, je li bio ugnjetavan od strane režima itd.
Moja komsinica je udata za Sirijca (pravoslavca) i zivela je tamo do 2008 ili 9te pre nego sto su se iselili (i skoro cjela porodica njenog muza) i otprilike je bilo OK za obrazovanu srednju klasu, cjene podnosljive, zdravstvo OK, skolstvo isto tako i sigurne ulice.

However, ako nisi Alawit i to samo iz par vernih klanova nemas sanse za veci napredak u drzavnoj sluzbi (ima iskljucaka), nikad se ne diskutira politika kada izadjes u grad a kuci samo sapatom, restrikcije kretanja pa cak i gasenje struje preko noci u cjelim kvartovima ili gadovima su bili normalna pojava.

Sve u svemu mladi obrazovani ljudi su davali sve od sebe da se isele.

Inace Saudija pojacala isporuke oruzja za FSA http://www.nytimes.com/2013/09/13/world ... ss&emc=rss

I jos nepotvrdjeno, Islamska Drzava Sirije i Iraka objavila rat protiv Faruk i Al-Nasr brigada FSA.
Locked