radostan dan wrote:Nista te ja ne kontam...reci ti meni ocel biti plata prvog, pa vi nastavite dalje...
pa zar se ti nedavno ne pohvali novim autom i boljom platom?? za tebe nema zime
statixx wrote:Ma znas da je bitno, iole ozbiljna vlada mora imati, ako ne godisnji, onda kvartlani plan emisija, tako je u svijetu. Ako pogledas prvi kvartal prosle godine RS je emitovala 35.000.000 KM u trezorcima, a nijedna aukcija nije imala koeficijent pokrica ispod jedinice, docim je prosjecna kamata bila 1,5%. U prvom kvartalu ove godine vec je emitovano 85.000.000 KM sa prosjecnom kamatom 2%. Druga stvar, izlozenost vladi jeste ogranicena, ali je isto tako uvjetovana strukturom depozita, odnosno likvidnoscu banaka, zbog cega sam napisao da se bankarski sektor RS-a nalazi u krizi. Visak likvidnosti vjerovatno nije na nivou kakav je bio ranije, a potencijal zaduzivanja na domacem trzistu ovisi o likvidnoscu banaka.Obaveze ce poceti padati samo na kratko jer ukoliko se pozajmi milijarda od MMF-a, mozes ocekivati otplatu ovih obaveza vec 2020 godine. MMF-ovi aranzmani su generalno kratki, glavnica se otplacuje 3-4 godine.
pa i kod nas imas u svakom nacrtu budzeta koliko ce biti zaduzivanja, i servisiranje, uz opasku da je sve to podlozno promjenama po potrebi.
kod nas se mmf kredit vec godinama kalkulise al ne dolazi tako da uvijek imas ove vanredne aukcije. osim toga imali smo i onu katastrofu od poplave, a rekose da je steta ista u oba etiteta - po 2 miliajrde maraka. to je naravno bio teski knockout jer su se pare i zbog toga morale varedno uzimati, a onda ih moras vracati, a vracas novim vanrednim zaduzivanjem...
sto se tice kamtne stope, sto veci javni dug veca je kamata. visina javnog duga je jedan od bitnih parametara za odredjivanje kreditnog rejtniga, mada 1% gore - dole nije nista epohalno.
sto se tice krize bankarskog sektora, ne znam sta da ti kazem. probleme su imali i imaju banke sa malim ucescem na trzistu, a ILO je cini mi se podjednak u oba entiteta mada me monetarsna i fiskalna politika bas i ne zanimaju previse tako da to dosta slavbijem i pratim i znam. i za onih 5% ogranicenja sam prvi put od fadila cuo. nisam to znao prije.
sto se tice srednjorocne prognoze, pretpostvaljam da ce se rs zaduzivati dok moze, da li kroz mmf, papire, bilaterlane kredite, privatizaciju, reporgame..mada mislim da to moze potrajati jos sigurno nekoliko godina jer im je javni dug i dalje manji i od srbijanskog, hrvatskog, slovenackog, crnogoroskog...
a kad vise ne budu mogli, tad ce preci na ovaj federalni vegetativni modus, bez dizanja kredita za bilo kakve nove projekte i drazt se samo investicijskog ulaganja/odrzavanja.
otpirlike jedan izborni ciklu ili, 4-5 godina ce dizati godisnje jedno 500 miliona, vracati 600 miliona duga, rast ce anulirat nove kamate dok za par godina omca malo ne popusti, a onda opet jovo nanovo