Milorad Dodik ALL ABOUT

Locked
vivaldi

#49626 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by vivaldi »

statixx wrote:
vivaldi wrote:jeste postao ogranicen, ali iz sasvim drugog razloga.

novalic je jos proslog ljeta rekao da ce bez mmf-a ova godina biti problematicna za zaduzivanje jer se to nece moci komenzovati kroz unutrasnje zaduzivanje ne zato sto banke nece i ne vjeruju zapisima i obaveznicima vec zato sto po zakonu banke ne smiju imati plasirano vise od 5% portfolia drzavnim insititucijama.
To je tacno, pisao sam i ja o tome ne nekoj temi, prosle godine su oba entiteta pokrili deficite zaduzivanjem na domacem trzistu, tako da ove godine banke imaju smanjene mogucnosti iz razloga kojeg si naveo. Ipak, ovdje je rijec o standardnim emisijama (rollover) zapisa radi odrzavanja likvidnosti budzeta gdje do sada nije bilo ovakvih problema.

standardni - nestandardni nije ni bitno. kvota je tolika kolika je i vec je ocigledno ispucana.

do sada nije bilo problema jer nisu bile ovolike potrebe. ove godine pocelo preklapanje nekih kredita, a 2017/18 i 19 ce biti jos vece rate. poslije toga bi trebalo opet pocet padati, osim ukoliko se rupe ne budu krpile nekim kratkorocnim pozajmicama.

nema kredita od mmf-a vec odavno i onda se krenulo u seriju vanrednih emisija papira.

privreda je u kurcu, broj plasiranih kredita ne raste - trezori i obveznice su bankama najsigurnija zarada, ali je problem to ogranicenje koje imaju.
Juliuscezar

#49627 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Juliuscezar »

Država wrote:Bivši članovi SNSD-a osnovali stanku Povratak otpisanih

Image

Glavni odbor političke partije „Povratak otpisanih RS“ formiran je u subotu u Laktašima, a za prvog predsjednika izabrana je Nikolina Rudić, odbornica u lokalnoj Skupštini opštine.

Ona je prošle godine napustila SNSD zbog neslaganja sa politikom na lokalnom nivou, posebno saradnjom sa načelnikom Laktaša Miroslavom Kodžomanom te zauzela mjesto samostalne odbornice.

Sada je savjetnica načelnika Prnjavora Siniše Gatarića (SDS), navodi EuroBlic.

“Povratak otpisanih je stranka lijevog centra koja će djelovati na republičkom nivou. Ne smatramo da su naši članovi i simpatizeri otpisani u političkom smislu, da su bez ideja i energije. Naprotiv, oni su otpisani samo od države, vladajućih struktura, od loše politike”, izjavila je Rudićeva.

Ona kaže da većinu članstva ove nove političke partije čine bivši članovi SNSD-a.

Na pitanje očekuje li da partiji „Povratak otpisanih“ pristupi bivši načelnik Laktaša Milovan Topalović, rekla je da je on “drag i vrijedan, čiju podršku očekuje, ali da je o tome preuranjeno govoriti”.

“Dio odbornika u SO Laktaši nam je dao podršku, ali javno za sada ne istupaju smatrajući da bito, prije izbora, za njih bilo rizično”, navela je Rudićeva.

IZDAJA U LAKTAŠIMA. Na ovoj Nikolini se vidi da je narkomanka i da se najela baklave. Guardiane, izdrži...

:sax:
Jbt kako osnivaju stranke nestat ce svih dobrih imena.
prog321

#49628 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by prog321 »

vivaldi wrote: privreda je u kurcu, broj plasiranih kredita ne raste - trezori i obveznice su bankama najsigurnija zarada, ali je problem to ogranicenje koje imaju.
Kao da je to ograničenje jediji razlog što se PC obveznice ne mogu prodati za 2.8% dok one u pederaciji idu kao halva za 0.25%. :-)
Ridjobrki

#49629 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Ridjobrki »

Ma kakvo ograničenje, govorimo o sedam miliona po 2.8%, to ne može probiti ničiji portfolio. RS sa zaduženjem koje je probilo 60% BDP-a, sa neizlječivim budžetskim deficitom i sa smiješnom ekonomskom aktivnošću je dosegla dno. Cjelokupna ekonomija RS je vještačka ekonomija zasnovana na budžetskoj potrošnji - budžet je forsirao građevinski sektor, budžet je šlepao poljoprivredu i budžetlije su forsirale uslužni sektor.

Nije sad da je FBiH neki pozitivan primjer, i tu se previše ovisi o budžetima i ne može se bez zaduživanja ali opet se nešto i radi i proizvodi i izvozi... Sam ZDK zahvaljujući željezari Zenica i ekonomski jakim općinama Tešanj i Visoko ima jači izvoz od cjelokupnog izvoza RS. Kanton Sarajevo ima jaču ekonomiju od RS, RS je sad nešto jača od TK ako nisu tu negdje po ljudskim i ekonomskim resursima. TK navodno ima 700,000 ljudi, a u cijeloj RS ne možeš naći puno opština koje po poduzetništvu mogu parirati Srebreniku, Gradačcu, Gračanici, Živinicama i Banovićima. U RS je sve što vrijedi smješteno u BL, Prijedoru, Bijeljini, Prnjavoru i Laktašima, plus možda Mrkonjić Grad zahvaljujući Tegeltiji i Kaji.

FBiH uz još jedan nivo vlasti sa deset kantona uspjela zadržati zaduženost na 38%, evo i bez MMF-a se nekako preživljava, ekonomski parametri realno rastu - nije to ništa za pohvaliti se ali je eto bar rahat patnja, ono u RS je propast očita.

Već godinu i po ne živim u BL ali idem često i očito je koliko je to sve grohnulo. Ja fakat ne vidim tamo izlaza bez MMF-a i plaćanja političke cijene ali u ovoj zemlji je jedino sigurno da se ništa ne može razumno predvidjeti pa budemo vidjeli šta će se dalje dešavati...
vivaldi

#49630 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by vivaldi »

Ridjobrki wrote:Ma kakvo ograničenje, govorimo o sedam miliona po 2.8%, to ne može probiti ničiji portfolio. RS sa zaduženjem koje je probilo 60% BDP-a, sa neizlječivim budžetskim deficitom i sa smiješnom ekonomskom aktivnošću je dosegla dno. Cjelokupna ekonomija RS je vještačka ekonomija zasnovana na budžetskoj potrošnji - budžet je forsirao građevinski sektor, budžet je šlepao poljoprivredu i budžetlije su forsirale uslužni sektor.

Nije sad da je FBiH neki pozitivan primjer, i tu se previše ovisi o budžetima i ne može se bez zaduživanja ali opet se nešto i radi i proizvodi i izvozi... Sam ZDK zahvaljujući željezari Zenica i ekonomski jakim općinama Tešanj i Visoko ima jači izvoz od cjelokupnog izvoza RS. Kanton Sarajevo ima jaču ekonomiju od RS, RS je sad nešto jača od TK ako nisu tu negdje po ljudskim i ekonomskim resursima. TK navodno ima 700,000 ljudi, a u cijeloj RS ne možeš naći puno opština koje po poduzetništvu mogu parirati Srebreniku, Gradačcu, Gračanici, Živinicama i Banovićima. U RS je sve što vrijedi smješteno u BL, Prijedoru, Bijeljini, Prnjavoru i Laktašima, plus možda Mrkonjić Grad zahvaljujući Tegeltiji i Kaji.

FBiH uz još jedan nivo vlasti sa deset kantona uspjela zadržati zaduženost na 38%, evo i bez MMF-a se nekako preživljava, ekonomski parametri realno rastu - nije to ništa za pohvaliti se ali je eto bar rahat patnja, ono u RS je propast očita.

Već godinu i po ne živim u BL ali idem često i očito je koliko je to sve grohnulo. Ja fakat ne vidim tamo izlaza bez MMF-a i plaćanja političke cijene ali u ovoj zemlji je jedino sigurno da se ništa ne može razumno predvidjeti pa budemo vidjeli šta će se dalje dešavati...
ma brko generalno je sve kurac, al u tom kurcu nema neke ekonoske razlike medju entietima.

svi najvazniji ekonomski parametri pokazuju da je odnos 1:2.

sto se tice javnog duga, u rs-u je on veci iz 2 razloga - prvi je pola milijarde izdatih obveznica ratne stete poginulim i ranjeim sto federacija nije radila i nepororcijalno vise stare devizne stednje (to jeste dug, ali to nisu zive pare koje su uzete i potrosene, ustvari ne mogu se vezati za poslijertane vlasti).

drugi razlog koji i danas dominira jesu kapitalni projekti mada to sve treba staviti pod navodnike jer su to i smjesne pare i smjesne investicije, ali eto..

federacija vec 10 godina nikome i ni zasza ne odobrava kredit iako svi traze sem za autoput. zato dug i ne raste, ali nema ni u tome nista dobro ni pametno.
CSKA

#49631 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by CSKA »

Svaka cast ovom Salkicu na strpljenju,ja bi ovo troje u studiju davno poslao u p.m. i napustio studio.

Furtula ne prestaje da me iznenadjuje,sta postade od one voditeljke sa BHT-a.
radostan dan

#49632 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by radostan dan »

vivaldi wrote:
ma brko generalno je sve kurac, al u tom kurcu nema neke ekonoske razlike medju entietima.

svi najvazniji ekonomski parametri pokazuju da je odnos 1:2.

sto se tice javnog duga, u rs-u je on veci iz 2 razloga - prvi je pola milijarde izdatih obveznica ratne stete poginulim i ranjeim sto federacija nije radila i nepororcijalno vise stare devizne stednje (to jeste dug, ali to nisu zive pare koje su uzete i potrosene, ustvari ne mogu se vezati za poslijertane vlasti).

drugi razlog koji i danas dominira jesu kapitalni projekti mada to sve treba staviti pod navodnike jer su to i smjesne pare i smjesne investicije, ali eto..

federacija vec 10 godina nikome i ni zasza ne odobrava kredit iako svi traze sem za autoput. zato dug i ne raste, ali nema ni u tome nista dobro ni pametno.
Nista te ja ne kontam...reci ti meni ocel biti plata prvog, pa vi nastavite dalje...
mit12

#49633 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by mit12 »

CSKA wrote:Svaka cast ovom Salkicu na strpljenju,ja bi ovo troje u studiju davno poslao u p.m. i napustio studio.

Gdje je bila emisija?
statixx

#49634 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by statixx »

vivaldi wrote:standardni - nestandardni nije ni bitno. kvota je tolika kolika je i vec je ocigledno ispucana.

do sada nije bilo problema jer nisu bile ovolike potrebe. ove godine pocelo preklapanje nekih kredita, a 2017/18 i 19 ce biti jos vece rate. poslije toga bi trebalo opet pocet padati, osim ukoliko se rupe ne budu krpile nekim kratkorocnim pozajmicama.

nema kredita od mmf-a vec odavno i onda se krenulo u seriju vanrednih emisija papira.

privreda je u kurcu, broj plasiranih kredita ne raste - trezori i obveznice su bankama najsigurnija zarada, ali je problem to ogranicenje koje imaju.
Ma znas da je bitno, iole ozbiljna vlada mora imati, ako ne godisnji, onda kvartlani plan emisija, tako je u svijetu. Ako pogledas prvi kvartal prosle godine RS je emitovala 35.000.000 KM u trezorcima, a nijedna aukcija nije imala koeficijent pokrica ispod jedinice, docim je prosjecna kamata bila 1,5%. U prvom kvartalu ove godine vec je emitovano 85.000.000 KM sa prosjecnom kamatom 2%.

Druga stvar, izlozenost vladi jeste ogranicena, ali je isto tako uvjetovana strukturom depozita, odnosno likvidnoscu banaka, zbog cega sam napisao da se bankarski sektor RS-a nalazi u krizi. Visak likvidnosti vjerovatno nije na nivou kakav je bio ranije, a potencijal zaduzivanja na domacem trzistu ovisi o likvidnoscu banaka.

Obaveze ce poceti padati samo na kratko jer ukoliko se pozajmi milijarda od MMF-a, mozes ocekivati otplatu ovih obaveza vec 2020 godine. MMF-ovi aranzmani su generalno kratki, glavnica se otplacuje 3-4 godine.
CSKA

#49635 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by CSKA »

mit12 wrote:
CSKA wrote:Svaka cast ovom Salkicu na strpljenju,ja bi ovo troje u studiju davno poslao u p.m. i napustio studio.

Gdje je bila emisija?
Bila na rtrs-u,isla od 21 do 22,ne znam kako se zove.

Vrhunac emisije kada Furtula & co. pocnu da zezaju Salkica i pitaju kada je to bila presuda za genocid.

Pravi crni humor.
It_is_a_Leclerc

#49636 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by It_is_a_Leclerc »

Bh. entitet RS je, realno, na dnu. No, ne treba likovati nad njihovim neminovnim i neupitnim bankrotom, jer bi on mogao skupo koštati cijelu BiH. Izvući se, posmatrati raspad, a onda onom ko politički preživi ponuditi neku vrstu političkog saveza.
sahara1428

#49637 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by sahara1428 »

CSKA wrote:
mit12 wrote:

Gdje je bila emisija?
Bila na rtrs-u,isla od 21 do 22,ne znam kako se zove.

Vrhunac emisije kada Furtula & co. pocnu da zezaju Salkica i pitaju kada je to bila presuda za genocid.

Pravi crni humor.
asker

#49638 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by asker »

Salkic im lijepu bukvicu odrzao, s druge strane zabrinjava s kim dijelimo ovo nebo bosansko.
vivaldi

#49639 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by vivaldi »

radostan dan wrote:Nista te ja ne kontam...reci ti meni ocel biti plata prvog, pa vi nastavite dalje...
pa zar se ti nedavno ne pohvali novim autom i boljom platom?? za tebe nema zime :D
statixx wrote:Ma znas da je bitno, iole ozbiljna vlada mora imati, ako ne godisnji, onda kvartlani plan emisija, tako je u svijetu. Ako pogledas prvi kvartal prosle godine RS je emitovala 35.000.000 KM u trezorcima, a nijedna aukcija nije imala koeficijent pokrica ispod jedinice, docim je prosjecna kamata bila 1,5%. U prvom kvartalu ove godine vec je emitovano 85.000.000 KM sa prosjecnom kamatom 2%. Druga stvar, izlozenost vladi jeste ogranicena, ali je isto tako uvjetovana strukturom depozita, odnosno likvidnoscu banaka, zbog cega sam napisao da se bankarski sektor RS-a nalazi u krizi. Visak likvidnosti vjerovatno nije na nivou kakav je bio ranije, a potencijal zaduzivanja na domacem trzistu ovisi o likvidnoscu banaka.Obaveze ce poceti padati samo na kratko jer ukoliko se pozajmi milijarda od MMF-a, mozes ocekivati otplatu ovih obaveza vec 2020 godine. MMF-ovi aranzmani su generalno kratki, glavnica se otplacuje 3-4 godine.
pa i kod nas imas u svakom nacrtu budzeta koliko ce biti zaduzivanja, i servisiranje, uz opasku da je sve to podlozno promjenama po potrebi.

kod nas se mmf kredit vec godinama kalkulise al ne dolazi tako da uvijek imas ove vanredne aukcije. osim toga imali smo i onu katastrofu od poplave, a rekose da je steta ista u oba etiteta - po 2 miliajrde maraka. to je naravno bio teski knockout jer su se pare i zbog toga morale varedno uzimati, a onda ih moras vracati, a vracas novim vanrednim zaduzivanjem...

sto se tice kamtne stope, sto veci javni dug veca je kamata. visina javnog duga je jedan od bitnih parametara za odredjivanje kreditnog rejtniga, mada 1% gore - dole nije nista epohalno.

sto se tice krize bankarskog sektora, ne znam sta da ti kazem. probleme su imali i imaju banke sa malim ucescem na trzistu, a ILO je cini mi se podjednak u oba entiteta mada me monetarsna i fiskalna politika bas i ne zanimaju previse tako da to dosta slavbijem i pratim i znam. i za onih 5% ogranicenja sam prvi put od fadila cuo. nisam to znao prije.

sto se tice srednjorocne prognoze, pretpostvaljam da ce se rs zaduzivati dok moze, da li kroz mmf, papire, bilaterlane kredite, privatizaciju, reporgame..mada mislim da to moze potrajati jos sigurno nekoliko godina jer im je javni dug i dalje manji i od srbijanskog, hrvatskog, slovenackog, crnogoroskog...

a kad vise ne budu mogli, tad ce preci na ovaj federalni vegetativni modus, bez dizanja kredita za bilo kakve nove projekte i drazt se samo investicijskog ulaganja/odrzavanja.

otpirlike jedan izborni ciklu ili, 4-5 godina ce dizati godisnje jedno 500 miliona, vracati 600 miliona duga, rast ce anulirat nove kamate dok za par godina omca malo ne popusti, a onda opet jovo nanovo
prog321

#49640 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by prog321 »

Al' vas Viva prca u zdrav razum. Čuj omča da popusti kroz par godina? :lol:
krater

#49641 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by krater »

prog321 wrote:Al' vas Viva prca u zdrav razum. Čuj omča da popusti kroz par godina? :lol:
:mrgreen:
It_is_a_Leclerc

#49642 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by It_is_a_Leclerc »

Hoće, hoće. Samo što nije popustilo.

Penzije iz trezora, trezorske zapisnice postale kvarljiva roba, duguju borcima naknade za sedam mjeseci, subvencije za proljetnu sjetvu kasne dva mjeseca, o ovim sitnicama tipa subvencije za rješavanje stambenog pitanja (12 mjeseci), stipendije za studente, da i ne pričam.

Ekonomija RS je klinički mrtva. Iako ne treba imati iluzije da će izvjesni bankrot RS promijeniti političke svjetonazore srpskog naroda, u datom momentu će se neko morati ohrabriti da uđe i isključi aparate.
Tomahawk11
Globalni moderator

#49643 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Tomahawk11 »

sahara1428 wrote:
Kakav sou :mrgreen:
Voditeljica u ulozi politicara :|
S jedne strane, jadna ova djeca sto su morala ovako necem prisustvovati.
S druge strane, svaka im cast na ovako zdravom razmisljanju :thumbup:
skupljac_zeljeza

#49644 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by skupljac_zeljeza »

Tomahawk11 wrote: Kakav sou :mrgreen:
Prva knedla. :mrgreen: Podcijenili Salkića.

Image
asker

#49645 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by asker »

skupljac_zeljeza wrote:
Tomahawk11 wrote: Kakav sou :mrgreen:
Prva knedla. :mrgreen: Podcijenili Salkića.

Image
Mora se primjetiti da je Furtuli znatno narasla sisa, sad je cak moguce s njom polno opciti.
Paul F.

#49646 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Paul F. »

Vala baš. I opet se ufatili Dobrovoljačke. On neće da priča o tim glupostima pa ga optužuju kako izvdava odgovor. Ubijena četri pripadnika vojske koja tada nije imala legitimitet u državi a otela predsjednika. Pa kad mu rekoše da jede hljeb u RSu a ne smeta im što oni koji jedu hljeb u predsjedništvu BiH neće da se naplati odšteta od Srbije.
Last edited by Paul F. on 29/03/2016 05:24, edited 1 time in total.
Paul F.

#49647 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Paul F. »

Tomahawk11 wrote: S jedne strane, jadna ova djeca sto su morala ovako necem prisustvovati.
Hmm, ne znam, možda si u pravu. Nisu ih valjda natjerali da prisustvuju ovakvoj emisiji. Ili možda jesu ? A komentari su im kako ovo ništa nije bitno. Da im i to nisu sugerisali da kažu ? Ko nas bre zavadi.
statixx

#49648 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by statixx »

vivaldi wrote:pa i kod nas imas u svakom nacrtu budzeta koliko ce biti zaduzivanja, i servisiranje, uz opasku da je sve to podlozno promjenama po potrebi.
Nije isto usvojiti nacrt budzeta i objaviti plan aukcija. Zamisli da si ti investitor i ulazes u vladine vp, budzet ti ne znaci koliko ovaj plan. Za izlozenost sam znao, mislim da je u Federaciji na 4%.

sto se tice srednjorocne prognoze, pretpostvaljam da ce se rs zaduzivati dok moze, da li kroz mmf, papire, bilaterlane kredite, privatizaciju, reporgame..mada mislim da to moze potrajati jos sigurno nekoliko godina jer im je javni dug i dalje manji i od srbijanskog, hrvatskog, slovenackog, crnogoroskog...

a kad vise ne budu mogli, tad ce preci na ovaj federalni vegetativni modus, bez dizanja kredita za bilo kakve nove projekte i drazt se samo investicijskog ulaganja/odrzavanja.
Ma i u Federaciji kreditni dug JP je ogroman, oko 1,9 milijardi, a u RS-u je prema novinarskim clancima oko 900 miliona, a to su fakticki "kapitalna" ulaganja.
Tomahawk11
Globalni moderator

#49649 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Tomahawk11 »

Paul F. wrote:
Tomahawk11 wrote: S jedne strane, jadna ova djeca sto su morala ovako necem prisustvovati.
Hmm, ne znam, možda si u pravu. Nisu ih valjda natjerali da prisustvuju ovakvoj emisiji. Ili možda jesu ? A komentari su im kako ovo ništa nije bitno. Da im i to nisu sugerisali da kažu ? Ko nas bre zavadi.
Ne u tom fazonu da nije bitno. Oni bi u prvi plan tekuce probleme, nezaposlenost, jad i bijedu, a to je ono sto bh politicari guraju pod tepih. Tematika rata i ratnih zlocina je dosla ko kec na desetku da se distanciraju stvarnih problema koje i vise od 20 godina nakon rata ima ova drzava.
Ne znam da li su ih natjerali i da li su pitanja sugerisana, no definitivno su bili pozitivni dio ove emisije.
Paul F.

#49650 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Paul F. »

Tomahawk11 wrote: Ne u tom fazonu da nije bitno. Oni bi u prvi plan tekuce probleme, nezaposlenost, jad i bijedu, a to je ono sto bh politicari guraju pod tepih. Tematika rata i ratnih zlocina je dosla ko kec na desetku da se distanciraju stvarnih problema koje i vise od 20 godina nakon rata ima ova drzava.
Ne znam da li su ih natjerali i da li su pitanja sugerisana, no definitivno su bili pozitivni dio ove emisije.
Pa nek učestvuju u emisijama o tekućim problemima. Ko da ja sad dođem u emisiju o fudbalu pa im tamo pričam o nezaposlenosti.
Locked