Sta vas najvise nervira kod vozaca

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

drug_profi

#49601 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by drug_profi »

I onda od 4 auta jedno dobije kaznu.
Ovi su valjda drugi ukradeni.
Naslovnica

#49602 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Naslovnica »

drug_profi wrote: 26/01/2025 19:47 I onda od 4 auta jedno dobije kaznu.
Ti baš vidio da je jedno dobilo a 3 nisu?
mali_balon

#49603 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by mali_balon »

laik1981 wrote: 26/01/2025 11:09 Juce drot pise naloge za parkiranje kod scc-a. Za svako auto je provjeravao s nekim u stanici i pisao bi tek kada mu ovaj kaze da moze. To selektivno kaznjavanje je odvratno malo je reci. Jad i cemer. Ja ga priupitam jel to ne smije pisati dok mu ne provjere cije je auto, a on ce na to da provjerava da nisu sluzbena :lol:
jos samo da pocnu pisat i srat po nama, gdje je tu je......pa sta ako je sluzbno ako je u prekrsaju neka taj sluzbenik koji je vozio auto platu kaznu
ovo samo kod ans ima
drug_profi

#49604 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by drug_profi »

Naslovnica wrote: 26/01/2025 19:53
Jesam. I ne bih ponovo otvarao pricu.
Naslovnica

#49605 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Naslovnica »

drug_profi wrote: 26/01/2025 19:56
Naslovnica wrote: 26/01/2025 19:53
Jesam. I ne bih ponovo otvarao pricu.
OK, znači 3 ukradena.
Svaka čast organima!
:thumbup:
Mehemed
Vozim: automobil

#49606 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Mehemed »

Ženska osoba u krajnjoj desnoj traci napravila kolaps, zablokirala kompletnu traku.
Može biti da je tehnička greška i da se ACC TAG uređaj nije aktivirao, ali u 80-90% ovakvih slučajeva je greška vozača koji idu na traku namijenjenu isključivo za vozila sa TAG uređajem, a nema navedeni uređaj u svom vozilu.
Gledao sam i nisam vidio uređaj zalijepljen na šoferšajbu, možda ga ima i možda je riječ o tehničkom problemu, ali nisam ubijeđen u to.
Predposljednja traka je naknadno prebačena na "ACC TAG ONLY", bila je kombinovana, zato su automobili ovako blizu.

Image
laik1981

#49607 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by laik1981 »

Naslovnica wrote: 26/01/2025 19:27
laik1981 wrote: 26/01/2025 11:09 Juce drot pise naloge za parkiranje kod scc-a. Za svako auto je provjeravao s nekim u stanici i pisao bi tek kada mu ovaj kaze da moze. To selektivno kaznjavanje je odvratno malo je reci. Jad i cemer. Ja ga priupitam jel to ne smije pisati dok mu ne provjere cije je auto, a on ce na to da provjerava da nisu sluzbena :lol:
Ja sam čuo da provjera ide da bi se utvrdilo da li je vozilo ukradeno ili (ne)registrovano.
Ma ja slusao brate kad mu iz stanice govori crna kuga moze nalog, pa onda sivi audi moze nalog itd. Nista mu drugo nije govorio. Ja parkirao u v.perica i zadesio se tu gdje pise slucajno. Iznerviro me da sam se pet min raspravljao sa njim. Provjerava cija su auta. Jednog dvojicu sam vjerovatno spasio kazne jer je ovaj pobjegao od mene kad sam ga poceo zapitkivati i bockati :lol: Nema on 20 godina. Selektivno kaznjavanje. Nije to nista novo. Drolje u uniformama.
Laplace

#49608 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

Mehemed wrote: 26/01/2025 20:15 Ženska osoba u krajnjoj desnoj traci napravila kolaps, zablokirala kompletnu traku.
Može biti da je tehnička greška i da se ACC TAG uređaj nije aktivirao, ali u 80-90% ovakvih slučajeva je greška vozača koji idu na traku namijenjenu isključivo za vozila sa TAG uređajem, a nema navedeni uređaj u svom vozilu.
Gledao sam i nisam vidio uređaj zalijepljen na šoferšajbu, možda ga ima i možda je riječ o tehničkom problemu, ali nisam ubijeđen u to.
Predposljednja traka je naknadno prebačena na "ACC TAG ONLY", bila je kombinovana, zato su automobili ovako blizu.

Image
Skoro pa svakodnevno neko uleti u ACC traku a nema tag, ali su sve češći i tehnički problemi sa sistemom. Nedavno sam ja napravio zastoj na tom istom mjestu, tj. ne ja nego sistem nije digao rampu iako je prepoznao tag (čuo se signal). Obzirom da se iza mene već formirala kolona vozila, koristio sam sirenu dok neko nije došao sa gestikulacijom "šta sviraš",uzeo mi tag i ponovo ga očitao. Btw, da ne bude zabune: imao sam preko 40 KM na tagu, nije falilo kredita.

Usput, tek nedavno su postavili jasnij signalizaciju za ACC. Oznaka "ACC" je jasna nama koji smo na nju navikli od uvođenja elektronske naplate, u drugim zemljamaje ENC ili kako već. Bolja opcija je slika auta sa ilustracijom signala.

Neki dan se vozač ispred mene prestrojava u krajnju desnu traku (samo za ACC), dolazi blizu i prestrojava nazad preko dvije trake u traku za ručnu naplatu. Kontam, šta ovaj izvodi. Mislim, očito je da je zaobilazio kolonu na ručnoj naplati, ali i traka do krajnje desne (druga szedna) je bila prazna pa je nejasno zašto je prelazio u prvu sdesna tj. krajnju, samo je sebiiskomplikovao život i rizikovao sudar.

A nejasno mi je zašto autoceste zatvore traku za ACC (ne radi ni ACC ni ručna naplata) kad njeno korištenje ionako ne zahtijeva radnika> Ili popravljaju ili pretpostavljaju da nije potrebna. Neki dan mi je bila zatvorena a desna puna. Krenuo se vraćati (nisam na vrijeme gledao jer nisam očekivao da izlazna traka ka Zenici, druga sdesna, bude zatvorena jer je uvijek otvorena) kad je oni aktiviraše.
nepass1

#49609 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by nepass1 »

laik1981 wrote: 27/01/2025 09:14
Naslovnica wrote: 26/01/2025 19:27
Ja sam čuo da provjera ide da bi se utvrdilo da li je vozilo ukradeno ili (ne)registrovano.
Ma ja slusao brate kad mu iz stanice govori crna kuga moze nalog, pa onda sivi audi moze nalog itd. Nista mu drugo nije govorio. Ja parkirao u v.perica i zadesio se tu gdje pise slucajno. Iznerviro me da sam se pet min raspravljao sa njim. Provjerava cija su auta. Jednog dvojicu sam vjerovatno spasio kazne jer je ovaj pobjegao od mene kad sam ga poceo zapitkivati i bockati :lol: Nema on 20 godina. Selektivno kaznjavanje. Nije to nista novo. Drolje u uniformama.
Moras ih nazvati i svo vrijeme biti prisutan i onda ce svima pisati kaznu.
A dobro si ovo drolje u uniformama, bas tako
Dimu1927

#49610 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Dimu1927 »

HelaS wrote: 26/01/2025 17:55
drug_profi wrote: 25/01/2025 14:31 Samo da hoće krenuti isključivati iz saobraćaja za neispravne farove i kineske bljestalice...
Da li postoji mobilni aparat za mjerenje inteziteta svjetlosti automobilskih farova i njihovo usmjerenje, onaj aparat kakav se koristi na tehničkim pregledima, pa da svaka patrola ima u gepeku takav sklopljen, da ga po nalogu otvori i mjeri na automobilima. Mora biti baždaren i ispravan. Pa višestruko bi bilo više kasni od radarskih, višestruko više novca u budžetima policijskih stanica. A i uveo bi se red u saobraćaj, na kraju svega pozitivnog
ne treba im mobilni, mogu poslati vozilo na vanredni tehnicki pregled, isto kako i za folije salju...

medjutim nece, zaboli ih neka stvar
Dimu1927

#49611 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Dimu1927 »

Mehemed wrote: 26/01/2025 20:15 Ženska osoba u krajnjoj desnoj traci napravila kolaps, zablokirala kompletnu traku.
i tag ima rok trajanja, jednostavno crkne nakon x godina, moguce da je to, desava se

zato ne treba ni ulazit unutar onih barijera dok ne vidis da se onom ispred dize rampa, ako se desi neki problem da se covjek moze izvuci u rikverc... mada kad je puno auta na cesti rijetko ko o tome razmislja jbg...
kakaljin

#49612 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kakaljin »

Dimu1927 wrote: 27/01/2025 17:17
i tag ima rok trajanja, jednostavno crkne nakon x godina, moguce da je to, desava se

zato ne treba ni ulazit unutar onih barijera dok ne vidis da se onom ispred dize rampa, ako se desi neki problem da se covjek moze izvuci u rikverc... mada kad je puno auta na cesti rijetko ko o tome razmislja jbg...
DA rekli su da oni stari tagovi su pred isticanjem i da cim pocnu probleme praviti da se mjenjaju za ove nove
Mehemed

#49613 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Mehemed »

Dimu1927 wrote: 27/01/2025 17:17 i tag ima rok trajanja, jednostavno crkne nakon x godina, moguce da je to, desava se
Ili on crkne, ili baterija unutar njeg, vjerojatno je neka CR2016/2025/2032 ili možda dvije takve.
Uglavnom traju dugo, garancija na TAG je 2 ili 3 godine, ne sjećam se tačno koliko su rekli budući da je to bilo podavno, 30.10.2019.
Image

Ne znam da li ovdje broje i ulaze i izlaze ili samo izlaze 🤔🤔
Kada kliknem na "pregled prolaza" ima samo posljednjih 100(i to od 09.10.2024.) i sve su izlazi, što bi trebalo značiti da je ovo broj izlaza i da je do sada pisnuo više od 2400 puta(jednom za ulaz i jednom za izlaz) i još se nije potrošila baterija.
Image

Do sada mi traje više od 5 godina, znam jednog koji je kupio nekoliko godina ranije, kada su bili po 1KM, kod njeg je prva verzija TAGa, ali on nema ni blizu ovoliko prolaza, ja sam ga platio po punoj cijeni 39KM i davno se isplatio, što na vremenu, što na 20% bonusa. Kod mene je novija verzija, mislim da postoje samo dvije verzije.
HelaS

#49614 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by HelaS »

Dimu1927 wrote: 27/01/2025 17:15
drug_profi wrote: 25/01/2025 14:31 Samo da hoće krenuti isključivati iz saobraćaja za neispravne farove i kineske bljestalice...
Da li postoji mobilni aparat za mjerenje inteziteta svjetlosti automobilskih farova i njihovo usmjerenje, onaj aparat kakav se koristi na tehničkim pregledima, pa da svaka patrola ima u gepeku takav sklopljen, da ga po nalogu otvori i mjeri na automobilima. Mora biti baždaren i ispravan. Pa višestruko bi bilo više kasni od radarskih, višestruko više novca u budžetima policijskih stanica. A i uveo bi se red u saobraćaj, na kraju svega pozitivnog
ne treba im mobilni, mogu poslati vozilo na vanredni tehnicki pregled, isto kako i za folije salju...

Bilo bi besmisleno zaustavljati vozača sa farovima koji isijavaju sunčevu svjetlost i slati ga na vanredni tehnički pregled, na putu na kojem će on urediti svoje sijalalice. Utvrđivanje ovakvih prekršaja treba raditi odmah, na licu mjesta i verificirati ga adekvatnom opremom.
mali_balon

#49615 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by mali_balon »

Neki dan smo malo supljirali ma ovu temu, dakle teka je smotala ali jedva mozda je ostalo 10cm da ne ogrebe bus. I samo je ona prosla semafor a bus je tu ufatluo crveno, nije namjerno stao.

kakaljin

#49616 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kakaljin »

mali_balon wrote: 28/01/2025 09:10 Neki dan smo malo supljirali ma ovu temu, dakle teka je smotala ali jedva mozda je ostalo 10cm da ne ogrebe bus. I samo je ona prosla semafor a bus je tu ufatluo crveno, nije namjerno stao.

Treba tu sasjeci trotoara malo da se moze lakse skretati skroz do bandere od semafora da olaksa skretanje. Ali moze se smotati kada razmisljas i na vrjeme napravis radnje skretanja da bez problema se smota.
mali_balon

#49617 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by mali_balon »

kakaljin wrote: 28/01/2025 09:40
mali_balon wrote: 28/01/2025 09:10 Neki dan smo malo supljirali ma ovu temu, dakle teka je smotala ali jedva mozda je ostalo 10cm da ne ogrebe bus. I samo je ona prosla semafor a bus je tu ufatluo crveno, nije namjerno stao.

Treba tu sasjeci trotoara malo da se moze lakse skretati skroz do bandere od semafora da olaksa skretanje. Ali moze se smotati kada razmisljas i na vrjeme napravis radnje skretanja da bez problema se smota.
Jeftinije je pomaci zaustavnu.....pa evo moze se smotati ali zato iz pravca bistrika nikomosim skode nije prosao a jos je auta skretalo u ljubljansku i imamo blokirani raskrsnicu i tako 3 4 pita i eto guzve
Naslovnica

#49618 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Naslovnica »

Onaj što je spominjao ove situacije bi stao na crtu, "jer je tako po pravilu", mada to pravilo nigdje ne piše.
Ja stanem nekoliko metara ispod crte tako da ovi iz pravca Bistrika mogu smotati.
Naziv za to što ja uradim je vozačka solidarnost.
Naslovnica

#49619 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Naslovnica »

mali_balon wrote: 28/01/2025 09:50
kakaljin wrote: 28/01/2025 09:40

Jeftinije je pomaci zaustavnu.....pa evo moze se smotati ali zato iz pravca bistrika nikomosim skode nije prosao a jos je auta skretalo u ljubljansku i imamo blokirani raskrsnicu i tako 3 4 pita i eto guzve
@kakaljin Ne može se "bez problema smotati", pogotovu ako voziš nešto duže od Smarta.
Jedino ako ćeš ući u traku za suprotni pa ga namotati, k'o labudicu da voziš.
kabal1337

#49620 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kabal1337 »

HelaS wrote: 27/01/2025 21:42
Dimu1927 wrote: 27/01/2025 17:15

Bilo bi besmisleno zaustavljati vozača sa farovima koji isijavaju sunčevu svjetlost i slati ga na vanredni tehnički pregled, na putu na kojem će on urediti svoje sijalalice. Utvrđivanje ovakvih prekršaja treba raditi odmah, na licu mjesta i verificirati ga adekvatnom opremom.
Image

Predlazem da kontrolu vrse uz pomoc krave
mali_balon

#49621 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by mali_balon »

Naslovnica wrote: 28/01/2025 10:04

Onaj što je spominjao ove situacije bi stao na crtu, "jer je tako po pravilu", mada to pravilo nigdje ne piše.
Ja stanem nekoliko metara ispod crte tako da ovi iz pravca Bistrika mogu smotati.
Obicno stanem na ovoj distanci sa koje sam i slikao.... lakse raji motat a nista ne kosta jbga.....sto kazes solidarnost
Mehemed

#49622 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Mehemed »

Većina stane barem 2-3 metra prije zaustavne jer se drukčije baš ne može smotati.
topcam
Vozim: uzbrdo

#49623 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by topcam »

Kombi vozaci znaju. Kad stignu drva, strpljivo cekaju jer znaju da cu ih prvo skloniti sa ceste pa onda unositi u avliju.
noviclan

#49624 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by noviclan »

mali_balon wrote: 28/01/2025 10:48

Obicno stanem na ovoj distanci sa koje sam i slikao.... lakse raji motat a nista ne kosta jbga.....sto kazes solidarnost
Koliko vidim da je koNbi "malo" presao bijelu dok je jos otvoreno zeleno na pravcu istok-zapad, ili mozdda uopce ne rade semafori nazalost ne vidimo crveno zbog tepsije
mali_balon

#49625 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by mali_balon »

noviclan wrote: 29/01/2025 03:46
mali_balon wrote: 28/01/2025 10:48
Koliko vidim da je koNbi "malo" presao bijelu dok je jos otvoreno zeleno na pravcu istok-zapad, ili mozdda uopce ne rade semafori nazalost ne vidimo crveno zbog tepsije
Ufatilo ga crveno tu jer je auto isored njega skretalo prema bistriku tako da je morao cekat da ovak skrene ali.....crveno
Post Reply