Godina, dvitri.
Ako je to gore od izjave da Ameri ulažu u PC papire onda mi reci sta koristis? Hoću i ja.
Međutim, kako smatra Kesić, pravno gledanje na tu situaciju je vrlo problematično.
„Oni se pozivaju na međunarodno pravo koje je vezano za ljudska prava, kršenja ljudskih prava i Konvenciju o genocidu. Ali to se tiče država, a RS je entitet. Tako da, sa jedne strane, oni osporavaju RS da postane država, a sa druge strane, pokušavaju da protiv nje koriste međunarodno pravo koje je vezano za države", kaže Kesić.
jeste postao ogranicen, ali iz sasvim drugog razloga.statixx wrote:Eki 2-3 godine, a pricamo o aukciji jednomjesecnih trezoraca.Problem sa prosljednjom aukcijom jeste sto planirani iznos nije ostvaren iako su prihvacene gotovo sve ponude. Recimo moglo je biti i ponuda po kamati 5% cime bi mozda dostigli 20 miliona, pod uslovom da pristanu, ali nije ih bilo uopste. Komercijalne banke su 100%-ni kupci zapisa, a kod obveznica ucestvuju jos osiguravajuca drustva i IF-ovi. Mislim da se ovdje ne radi samo o krizi budzeta vlade, vec i o krizi komercijalnih banaka u RS-u. U svakom slucaju mislim da ce to sve do kraja godine proci bez vecih problema, RS ce napraviti par pomaka na drzavnom nivou, posebno u okviru predvidjenih reformi i mehanizma koordinacije, a deficite entiteta ce pokriti MMF.
Ipak, ostaje cinjenica da je potencijal zaduzivanja na domacem trzistu postao vrlo ogranicen.
Ridjobrki wrote:He he.
Uočavam da vam promiče jedna jako bitna stvarčica u tim ekonomskim analizama a to je da financijski sistem RS nije neki složeni konglomerat ekonomskih odnosa vlade, banaka i drugih financijskih institucija nego da govorimo o jednostavnom krugu pajdaša unutar kojega se završava svaki posao.
Kakvi etfovi, pmfovi, difovi i pifovi - to hoda tako da Baja pita Željku "kol'ko si kratka ovaj mjesec", onda čuje cifru, zovne Tegeltiju i vide koliko su dobri sa kojom bankom i koga koliko mogu načepiti vizavi privatnih talova, ustupljenih poslovnih prostora, opranih para i pojebanih kurava u Portorožu. Banke i njihovi menadžeri dok god imaju neki dug prema Baji ili neki interes u poslovanju sa režimom daju saglasnost i otkupe svoj kontigent trezoraca i to je cijela priča.
Kakva međunarodna trgovina, govorimo o lovi reda veličine deset miliona dolara što je u ozbiljnim globalnim transakcijama ekvivalent žvakaćoj ili prašku za pecivo mjesto kusura...
Šta se sad po prvi puta OZBILJNO desilo - desilo se to da su bankari po prvi put odbili ne šansu za kupovinu trezoraca vlade RS nego Bajin nalog da ih otkupe. Prema onome što se priča, doslovno su odbijeni Bajini nalozi gdje je par banaka "izdalo očekivanja" i tu je taj manjak od sedam miliona.
Odluka o novoj emisiji u aprilu može značiti samo dvije stvari. Prva je da je riječ o baš očajničkom potezu u namjeri da se prikupi koliko-toliko sredstava jer je voda došla do nozdrva. Druga je da je Baja uspio prelomiti banke nekim svojim metodama i da je kupio vremena da sad jednom uspješnom emisijom opovrgne "izdajnike" i pokaže kako je sistem stabilan i kako nema opasnosti od nelikvidnosti i blablabla... ali i to je samo privremeno rješenje možda da se prežive lokalni izbori, a onda je MMF jedini mogući izlaz.
To je tacno, pisao sam i ja o tome ne nekoj temi, prosle godine su oba entiteta pokrili deficite zaduzivanjem na domacem trzistu, tako da ove godine banke imaju smanjene mogucnosti iz razloga kojeg si naveo. Ipak, ovdje je rijec o standardnim emisijama (rollover) zapisa radi odrzavanja likvidnosti budzeta gdje do sada nije bilo ovakvih problema.vivaldi wrote:jeste postao ogranicen, ali iz sasvim drugog razloga.
novalic je jos proslog ljeta rekao da ce bez mmf-a ova godina biti problematicna za zaduzivanje jer se to nece moci komenzovati kroz unutrasnje zaduzivanje ne zato sto banke nece i ne vjeruju zapisima i obaveznicima vec zato sto po zakonu banke ne smiju imati plasirano vise od 5% portfolia drzavnim insititucijama.
Je li ovo neki novi projekAt BN-aGeneral War wrote:
T-bills (trezorski zapisi) do godine.prog321 wrote:BoKte financijera majko mila.![]()
Trezorski zapisi uopste ne moraju biti semi-godisnji ili godisnji. Mogu biti i do 10 godina.
Kod nas se koristi vecinom jedna godina, ali to ne znaci da ne mogu biti duzi.
Imate T-bondove koji imaju rok dospjeca i do 30 godina.
Semi Džo_BataZiv_0809 wrote:Semi godisnji

Da,, ti bills. Ali to nisu trezorski zapisi. Pogresno si preveo.ultima_palabra wrote:T-bills (trezorski zapisi) do godine.prog321 wrote:BoKte financijera majko mila.![]()
Trezorski zapisi uopste ne moraju biti semi-godisnji ili godisnji. Mogu biti i do 10 godina.
Kod nas se koristi vecinom jedna godina, ali to ne znaci da ne mogu biti duzi.
Imate T-bondove koji imaju rok dospjeca i do 30 godina.
T-bonds (obveznice) preko godine.
Nema.mit12 wrote:(Ozbiljno pitanje)
Ima li RS šta da proda ako dodje voda do nosa?Ima li uspješnih kompanija koje nisu u minusu.Nisam upućen u privredu RS-a.Znam samo za elektropriverdu ali i ona gubi novac.
Ridjobrki wrote:Nema.mit12 wrote:(Ozbiljno pitanje)
Ima li RS šta da proda ako dodje voda do nosa?Ima li uspješnih kompanija koje nisu u minusu.Nisam upućen u privredu RS-a.Znam samo za elektropriverdu ali i ona gubi novac.
Patriotska_Liga wrote:Više vrijede hodžini zapisi.Qoom wrote:Šta je ovo slabo interesanata za trezorske zapise?
- "RS prošle sedmice nije uspjela da proda sve ponuđene trezorske zapise. Umjesto planiranih 20 miliona KM, RS je uspjela da prodajom trezorskih zapisa dođe samo od 13,2 miliona KM i to uz kamatnu stopu od čak 2,7 posto."
Moglo bi skoro bit nereda ako okasne plate i penzije.