Zato sto mislim da je to nacin da se nacionalizam oslabi. Ja ne vjerujem u politiku identiteta nego u udruzivanje nezaposlenih, privrememo zaposlenih, i lose placenih protiv poslodavaca i vlasnika kapitala. Svu religiju i nacionalne identitete mozemo trasirat nazad do feudalnog doba kada su se oni na vlasti dosjetili da masama ponude neku apstraktnu nebulozu kao opravdanje zasto neko za nekog radi a drugi uzima profit.prog321 wrote:Ako pricas o slobodnom trzistu onda ne razumijem zasto se zalazes za cijepanje drzave ?
Najpametnije bi bilo izbrisati etnicke obiljeznice i sastaviti drzavu na cisto ekonomskim aspektima. Na primjer Banja Luka i Bihac ce uvijek vise ekonomski gravitirat nego Banja-Luka Zvornik. Foca i Visegrad ce gravitirati Sarajevu, Trebinje Mostaru, itd.
Pogotovo kad se vidi da Srbi u svom toru nisu bas privredno strucni. Ne mogu prezivjeti bez stalne financijske infuzije iz Srbije.
Ovako sve sto imamo u politickom procesu je eventualno neka liberalnija partija koja ce biti multikulturna ali ce podjele ostati na tim identitetima, umjesto da su podjele bogati vs siromasni.
Podjela teritorija bi olaksala proces u kojem marginalizirani, koji su svuda vecina, okrenu svoju energiju protiv elita. Nakon toga bi solidarsnost marginaliziranih unutar svake zajednice bila moguca, to je ono sto nam sad fali. Razgolitila bi besmislenost politike identiteta. Sta sada imamo je da sirotinja bilo srpska, bilo bosnjacka, ne vjeruje u klasnu borbu vec u nacionalne interese. Umjesto da se udruze radnici, studenti, nezaposleni, poljoprivrednici protiv tajkuna i bankara, udruzuju se ljudi na osnovu identiteta nacije i vjere.
Ne vjerujem u liberalna rjesenja multikulture jer to je kapitalisticka prevara i ima limitiran domet buduci da kapitalizam sam od sebe reproducira nejednakost i to se prenosi na antagonizme putem identiteta. Vjerujem samo u socijalisticku revoluciju. To je moj cilj, a razgranicenje nije svrha vec zaobilazni put. Zvuci na prvi pogled kontraintuitivno ali za balkan je korak naprijed.