Milorad Dodik ALL ABOUT

Locked
Idriz

#49501 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Idriz »

prog321 wrote:Ako pricas o slobodnom trzistu onda ne razumijem zasto se zalazes za cijepanje drzave ?
Najpametnije bi bilo izbrisati etnicke obiljeznice i sastaviti drzavu na cisto ekonomskim aspektima. Na primjer Banja Luka i Bihac ce uvijek vise ekonomski gravitirat nego Banja-Luka Zvornik. Foca i Visegrad ce gravitirati Sarajevu, Trebinje Mostaru, itd.

Pogotovo kad se vidi da Srbi u svom toru nisu bas privredno strucni. Ne mogu prezivjeti bez stalne financijske infuzije iz Srbije. :-D
Zato sto mislim da je to nacin da se nacionalizam oslabi. Ja ne vjerujem u politiku identiteta nego u udruzivanje nezaposlenih, privrememo zaposlenih, i lose placenih protiv poslodavaca i vlasnika kapitala. Svu religiju i nacionalne identitete mozemo trasirat nazad do feudalnog doba kada su se oni na vlasti dosjetili da masama ponude neku apstraktnu nebulozu kao opravdanje zasto neko za nekog radi a drugi uzima profit.

Ovako sve sto imamo u politickom procesu je eventualno neka liberalnija partija koja ce biti multikulturna ali ce podjele ostati na tim identitetima, umjesto da su podjele bogati vs siromasni.

Podjela teritorija bi olaksala proces u kojem marginalizirani, koji su svuda vecina, okrenu svoju energiju protiv elita. Nakon toga bi solidarsnost marginaliziranih unutar svake zajednice bila moguca, to je ono sto nam sad fali. Razgolitila bi besmislenost politike identiteta. Sta sada imamo je da sirotinja bilo srpska, bilo bosnjacka, ne vjeruje u klasnu borbu vec u nacionalne interese. Umjesto da se udruze radnici, studenti, nezaposleni, poljoprivrednici protiv tajkuna i bankara, udruzuju se ljudi na osnovu identiteta nacije i vjere.

Ne vjerujem u liberalna rjesenja multikulture jer to je kapitalisticka prevara i ima limitiran domet buduci da kapitalizam sam od sebe reproducira nejednakost i to se prenosi na antagonizme putem identiteta. Vjerujem samo u socijalisticku revoluciju. To je moj cilj, a razgranicenje nije svrha vec zaobilazni put. Zvuci na prvi pogled kontraintuitivno ali za balkan je korak naprijed.
dzakailibu

#49502 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by dzakailibu »

Zesce trolate temu. Ovo je mjesto za bravuroze i analize jednog i jedinog precjednika! sjasite malo.
prog321

#49503 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by prog321 »

Pa vec smo razgraniceni. Kako mislis da bi totalna podijela donijela pomirenje ?
Skijas objasnio da ne postoji mogucnosti pravednog razgranicenja. Uvijek ce se neko osjecati izostavljen. Evo ja imam kucu u Banjaluci. Osjecam se ko krme u Teheranu kad dodjem tamo. U bilo kojem scenariju ja cu osjecati jos vecu nepravdu ako moju kucu i imovinu prepises dijelu Srbije.
Ridjobrki

#49504 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Ridjobrki »

Fakat, od trolovanja ubiste temu posvećenu Guardijanu.

Kad već toliko pričate o ratu, zaboravljate jednu jako važnu stvar koja rat čini nemogućim - a vidim da je ni "politički analitičari" ne uočavaju ili bar ne ističu...

Ustvari, dvije su stvari - prva je ta što je prošli rat, prihvatao to neko ili ne, bio agresija dirigovana ili bar koordinirana iz Beograda i Zagreba. Ovog puta ni Srbija ni Hrvatska nemaju nikakav interes od konflikta u Bosni, a ovi naši mamlazi su bez toga nesposobni za iole čestit građanski rat.

A ono pravo, zbog čega rat nije izvjestan jeste privatno vlasništvo. Rat 1992-1995 je bio akumulacija kapitala i niko se nije pretjerano sekirao šta će biti sa fabrikama, robnim kućama, benzinskim pumpama, farmama, državnim zemljištem... Sve su to bile mete za pljačku. Sada imamo situaciju da je to sve lijepo popljačkano i podijeljeno, tako da u slučaju konflikta oni koji bi ga inicirali imaju najviše za izgubiti. Naročito jer lokalne šerife više ne mogu naložiti na belaj budući da svaki lokalni pumpadžija koji je 1992 pikirao INA-inu pumpu sada ima da učini sve da zaštiti svoju.

Pojedinačni konflikti, neki teroristički akti ove ili one grupe su možda i mogući ali za neki opći rat nema ni interesa ni topovskog mesa, a tome ide u prilog i ono ukidanje vojnog roka gdje danas većina mladih nema apsolutno nikakvo vojno znanje i u rat bi išlo samo ako za to ima android aplikacija.
mekaba

#49505 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by mekaba »

Ridjobrki wrote:Fakat, od trolovanja ubiste temu posvećenu Guardijanu.

Kad već toliko pričate o ratu, zaboravljate jednu jako važnu stvar koja rat čini nemogućim - a vidim da je ni "politički analitičari" ne uočavaju ili bar ne ističu...

Ustvari, dvije su stvari - prva je ta što je prošli rat, prihvatao to neko ili ne, bio agresija dirigovana ili bar koordinirana iz Beograda i Zagreba. Ovog puta ni Srbija ni Hrvatska nemaju nikakav interes od konflikta u Bosni, a ovi naši mamlazi su bez toga nesposobni za iole čestit građanski rat.

A ono pravo, zbog čega rat nije izvjestan jeste privatno vlasništvo. Rat 1992-1995 je bio akumulacija kapitala i niko se nije pretjerano sekirao šta će biti sa fabrikama, robnim kućama, benzinskim pumpama, farmama, državnim zemljištem... Sve su to bile mete za pljačku. Sada imamo situaciju da je to sve lijepo popljačkano i podijeljeno, tako da u slučaju konflikta oni koji bi ga inicirali imaju najviše za izgubiti. Naročito jer lokalne šerife više ne mogu naložiti na belaj budući da svaki lokalni pumpadžija koji je 1992 pikirao INA-inu pumpu sada ima da učini sve da zaštiti svoju.

Pojedinačni konflikti, neki teroristički akti ove ili one grupe su možda i mogući ali za neki opći rat nema ni interesa ni topovskog mesa, a tome ide u prilog i ono ukidanje vojnog roka gdje danas većina mladih nema apsolutno nikakvo vojno znanje i u rat bi išlo samo ako za to ima android aplikacija.

Tako je i Alija "vazio" da za rat treba dvoje i da rata nece biti. Kad su granate pocele da pljuste a glave padaju onda je valjda skontao kakvu je gresku napravio. Za rat u BiH sasvim je dovoljno 500 budala razmjestenih na nekoliko mjesta i predstava moze poceti. To sto pricash o privatnoj imovini svakako stoji ali nije presudno. Oni koji su se obogatili u i poslije rata imaju sigurno dovoljno u steku a Bgm. i "iskustva" kako da se obogate opet. Helem rat nikad nemoj iskljucivati. Ako si spreman za rat onda ga nece biti , u suprotnom hoce i to sasvim sigurno.
Idriz

#49506 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Idriz »

prog321 wrote:Pa vec smo razgraniceni. Kako mislis da bi totalna podijela donijela pomirenje ?
Skijas objasnio da ne postoji mogucnosti pravednog razgranicenja. Uvijek ce se neko osjecati izostavljen. Evo ja imam kucu u Banjaluci. Osjecam se ko krme u Teheranu kad dodjem tamo. U bilo kojem scenariju ja cu osjecati jos vecu nepravdu ako moju kucu i imovinu prepises dijelu Srbije.
ne pomirenje vec stvaranje opozicije u okviru svake nacije. nerazgranicenost homogenizira etnicke grupe. danas imamo opoziciju samo u kontekstu ko je veci patriota. sdp i df i slicne stranke svo vrijeme prigovaraju sda da hoce da dijeli zemlju i pokusavaju da se prodaju kao veci patrioti. i na korupciji. oni im uopste nisu opozicija u kontekstu ekonomskih politika, cak su jos neoliberalniji od njih.
prog321

#49507 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by prog321 »

Pa zasto nemas tu liberalnu opoziciju u Srbiji koja je jednonacionalna drzava ? Koliko je Cedomir Jovanovic u Srbiji dobio glasova ? 4 - 5 % ? :-D

Ne razumijes da su nasi etnicki odnosi dio evolucije koja je najvise ostavila traga za vrijeme Osmanske vladavine. Krscani se svete zbog Turaka. Samo sto cesto zamjene Bosnjake za Turke. :-D
yasaq

#49508 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by yasaq »

Drugi put potvrđeno, GENOCIDNA TVOREVINA !!!
Idriz

#49509 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Idriz »

prog321 wrote:Pa zasto nemas tu liberalnu opoziciju u Srbiji koja je jednonacionalna drzava ? Koliko je Cedomir Jovanovic u Srbiji dobio glasova ? 4 - 5 % ? :-D

Ne razumijes da su nasi etnicki odnosi dio evolucije koja je najvise ostavila traga za vrijeme Osmanske vladavine. Krscani se svete zbog Turaka. Samo sto cesto zamjene Bosnjake za Turke. :-D
cedomir jovanovic je neoliberal. ako mi njega dajes kao primjer mislim da ne shvatas o cemu pricam. cijeli balkan treba da se reorganizuje pa da dobijemo nesto kao siriza u grckoj. i grci su bili pod turcima pa ratovai s njima, pa se razgranicili s njim, itd, ali sad se koncentrisu na politike oko kapitalizma a ne oko etnickih odnosa. ja hocu da vidim pravu lijevu stranku koja ce reci ne kapitalizmu. biti protiv fasizma samo znaci da si normalan covjek a ne da si ljevicar.
Maharadza

#49510 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Maharadza »

GENOCIDAŠI NA APARATIMA! :evil:
Danguba

#49511 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Danguba »

Maharadza wrote:GENOCIDAŠI NA APARATIMA! :evil:
Sada povratnike cuva policija sa dugim cijevima. Sto li?

Ja mislim da ih uopste ne treba cuvati i zasto?

Tacno se odredjuje meta u slucaju nekih sukoba ili nereda. :izet:
prog321

#49512 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by prog321 »

E jest ti Grcka jadan primjer. Prije 30 god ratovali otvoreno sa Turcima. Svi muslimani pobijeni i protjerani tamo. Ostalo ih manje od 5%
Ja ti ponavljam da je srz problema u tome sto krscani u BiH i regiji vide Bosnjake kao zamjena za Turke. Pa svako malo kad god dobiju priliku iskale svoju osvetu na Bosnjacima. :-D

Ako ti Jovanovic nije dovoljno liberalan onda ti zelis otvoreni komunizam a komunisti su samo podvlacili pod tepih tu srz problema izmedju krscana i muslimana kod nas.
Idriz

#49513 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Idriz »

prog321 wrote:E jest ti Grcka jadan primjer. Prije 30 god ratovali otvoreno sa Turcima. Svi muslimani pobijeni i protjerani tamo. Ostalo ih manje od 5%
Ja ti ponavljam da je srz problema u tome sto krscani u BiH i regiji vide Bosnjake kao zamjena za Turke. Pa svako malo kad god dobiju priliku iskale svoju osvetu na Bosnjacima. :-D

Ako ti Jovanovic nije dovoljno liberalan onda ti zelis otvoreni komunizam a komunisti su samo podvlacili pod tepih tu srz problema izmedju krscana i muslimana kod nas.
de mi pojasni sta je tebi problem? jer mozda ne mislimo da je problem isti problem? na primjer, po tebi, kada krscani u bih ne bi vidili bosnjake kao turke i iskaliljivali se nad njima, po tebi onda ne bi bilo nikakvih problema?

meni je problem kapitalizam, a sve ostalo je samo posljedica kapitalizma. kapitalizam je sistem i bez promjene sistema, sve drugo je uzaludno.

prvi problem krece od kapitalizma, pa od kapitalizma politika identiteta gdje se ljudi grupisu na osnovu vjere i nacije umjesto klasnog identiteta i onda iz toga proizilaze netrplejivosti izmedju tih grupa. taj problem nikada nece nestati dok imamo kapitalizam. zasto? zato sto je kapitalista vrlo malo a uzimaju skoro svu vrijednost koje drustvo kolektivno proizvodi. ima ih par procenata. ljudi ce se zapitati, cekaj malo, ja radim cijeli dan za neku platu i placam porez a ti uzimas profit?! nije fer, idem uzeti taj profit od tebe. e da se to ne bi desilo, nekad feudalci a danas kapitalisti, sluze se nekad direktno a nekat suptilno, politikama identiteta da podjele te jadne robove koji rintaju za njih ili jos gore traze posao da bi rintali za njih. zato je izmisljen bog da robovima da nadu da ce biti pravde na drugom svijetu, pa se ljudi grupisu u religije, nacije i ostale identitete umjesto sa da mijenjaju sistem proizvodnje i raspodjele bogatstva.
155_mm

#49514 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by 155_mm »

breuer wrote:
pasha078 wrote:Ne znam sta si po nacionalnosti, nije ni bitno. Ali nakon rata i svega, ja ne zelim sa Srbima da zivim, nikakva multi kulti i ostale palamudije, vec razgranicenje, ali pravedno a ne ova uvreda iz Daytona (po cijenu rata), i razmjena stanovnistva poput Grcke/Turske.

Licno znam da je sve vise Bosnjaka koji ovako razmisljaju.
Bil ti odgovarao Kutiljerov plan? :D
je li to onaj plan bez karte?
155_mm

#49515 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by 155_mm »

biske wrote:
pasha078 wrote: Ako sam sovinista sto ne zelim da moja djeca ili unuci prozive ono sto sam ja, moj otac, moj djed, njegov otac itd ... onda je moja duznost kao roditelj da budem sovinist.

Bratstvo jedinstvo su prodavali dokle i kome su mogli, ove nove genracije bas i ne vjeruju u to.

Btw, znam da dogovora nece biti, stoga ce i biti taj jos jedan zadnji rat za koji moramo biti spremni.
samo javi kad će počet taj zadnji. moram javit u mačkanje da mi pripreme bajtu. :oops:
samo su mrtvi doziveli kraj rata. na zalost to je tako od postanka svijeta i bit ce tako do njegovog kraja.
mg

#49516 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by mg »

Ridjobrki wrote:Fakat, od trolovanja ubiste temu posvećenu Guardijanu.

Taman tako, ode sve popljačkano niz vodu.

Lako je bilo krčmit tuđe i što je bravar iza sebe ostavio. Sad sve na šta su oko bacili jeste privatno. Što nije nikog ni ne interesuje, kao željeznice recimo.
155_mm

#49517 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by 155_mm »

Idriz wrote: Po cemu Dejton nije pravedan? Takođe, razmjena stanovnistva je bas glupost zesca. Ne moze te ugrozit 5% ljudi a strasno je dosadno u 100% jednonacionalnoj zajednici. Takva i ne postoji u svijetu. Osim toga, u takvom Bosnjakistanu brzo bi se razvio Isis.
nesto si mnogo fasciniraan tim isis-om. ongog momenta kad se nadje nacin da se bez uticaja moskve i teherana povezu gasna polja u kataru sa turskom i njenim trenutno najboljim prijateljom EU on ce nestati.

na balkanu su opasniji neki drugi religiozni fanatici sa najvecom politickom moci u jednom narodu:
Vučić kod patrijarha, posle o tome šta nakon Haga
Beograd -- Premijer Aleksandar Vučić sastaće se u petak ujutru sa patrijarhom Irinejem, posle čega će vlada na vanrednoj sednici razgovarati o presudi Radovanu Karadžiću.

Izvor: B92| četvrtak, 24.03.2016. | 13:27 -> 15:18

Vučić se sa patrijarhom sastaje u 10 časova, a vanredna sednica vlade počinje u 11.30h.
...........
znaci u 10 kod patrijarha na upute pa onda kao vlada donosi odluke. ovako isto je radio i komunjara milosevic. i pao je tek kad gas je SPC pustala niz vodu jer nije ispunio njihove zahtjeve.
Idriz

#49518 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Idriz »

155_mm wrote:
Idriz wrote: Po cemu Dejton nije pravedan? Takođe, razmjena stanovnistva je bas glupost zesca. Ne moze te ugrozit 5% ljudi a strasno je dosadno u 100% jednonacionalnoj zajednici. Takva i ne postoji u svijetu. Osim toga, u takvom Bosnjakistanu brzo bi se razvio Isis.
nesto si mnogo fasciniraan tim isis-om. ongog momenta kad se nadje nacin da se bez uticaja moskve i teherana povezu gasna polja u kataru sa turskom i njenim trenutno najboljim prijateljom EU on ce nestati.

na balkanu su opasniji neki drugi religiozni fanatici sa najvecom politickom moci u jednom narodu:
Vučić kod patrijarha, posle o tome šta nakon Haga
Beograd -- Premijer Aleksandar Vučić sastaće se u petak ujutru sa patrijarhom Irinejem, posle čega će vlada na vanrednoj sednici razgovarati o presudi Radovanu Karadžiću.

Izvor: B92| četvrtak, 24.03.2016. | 13:27 -> 15:18

Vučić se sa patrijarhom sastaje u 10 časova, a vanredna sednica vlade počinje u 11.30h.
...........
znaci u 10 kod patrijarha na upute pa onda kao vlada donosi odluke. ovako isto je radio i komunjara milosevic. i pao je tek kad gas je SPC pustala niz vodu jer nije ispunio njihove zahtjeve.
Da li ce nestati krivicni zakon u saudijskoj arabiji? Zabrinut sam za ateiste koji u muslimanskim zemljama ne smiju reci da bog ne postoji bez da im se odsjece glava.
155_mm

#49519 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by 155_mm »

Idriz wrote: Da li ce nestati krivicni zakon u saudijskoj arabiji? Zabrinut sam za ateiste koji u muslimanskim zemljama ne smiju reci da bog ne postoji bez da im se odsjece glava.
vjerovatno hoce prije nego SPC prestane voditi glavnu rijec u srpskom narodu. samo da dodam da je ovo sasvim normalna praksa u srbiji. evo jos jedan primjer:
Tiho okončan sastanak vrha države, SPC i SANU

Autor: MONDO/Agencije

Sastanak državnog i crkvenog vrha i predstavnika SANU, na kojem je bilo reči o aktuelnoj političkoj situaciji, završen je nešto pre 19 sati.

20.10.2015. | 09:30 > 19:16
Posle sastanka, koji je trajao oko tri sata, učesnici nisu davali izjave za medije. Naknadno je dato saopštenje sa "usaglašenim zaključcima" o jedinstvenom stavu o nepriznavanju nezavisnosti Kosova, protivljenju njegovog primanja u UNESCO i nastavku integracije u EU.

http://mondo.rs/a840642/Info/Srbija/Zav ... osovu.html
Tomahawk11
Globalni moderator

#49520 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Tomahawk11 »

PreCjednik u Srbiji kao podrska Vucicu na obiljezavanju bombardovanja. Jebo Dabica :mrgreen:
155_mm

#49521 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by 155_mm »

Idriz wrote: Pola, mislis rs da uzme 25% teritorije bih? Ne slazem se da je to realno po prijeratnoj karti ali shvatam da ljut covjek to moze trazit. Da, i prije rata su industrijski centri bili vecinom bosnjacki, ali ne apsolutno. Kako ti trazis razmjenu stanovnistva, to bi se uzelo u obzir jer si sad te centre dobio bez drugih a prije bi ti oni bili do 45%, kako gdje. Tu satisfakciju moras platit u manjoj teritoriji, isto kao i oni sto imaju grad gdje su bili manjina ali zato nemaju opstinu gdje su bili vecina.

Druga logicka greska koju pravis je "prije rata bili bosnjacki" nije li cijela bih bila zajednicka pa onda srbija izvrsila agresiju? Tako se konceptualno slazes sa karadzicem.
zbog ceg bi oni koji su uzeli skoro 25% srbije na koju srbi istorijski gledano imaju kakvu takvu tapiju dali srbima 25% bosne na koju srbi nemaju nikakvu tapiju.
Idriz

#49522 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Idriz »

155_mm wrote:
Idriz wrote: Da li ce nestati krivicni zakon u saudijskoj arabiji? Zabrinut sam za ateiste koji u muslimanskim zemljama ne smiju reci da bog ne postoji bez da im se odsjece glava.
vjerovatno hoce prije nego SPC prestane voditi glavnu rijec u srpskom narodu. samo da dodam da je ovo sasvim normalna praksa u srbiji. evo jos jedan primjer:
Tiho okončan sastanak vrha države, SPC i SANU

Autor: MONDO/Agencije

Sastanak državnog i crkvenog vrha i predstavnika SANU, na kojem je bilo reči o aktuelnoj političkoj situaciji, završen je nešto pre 19 sati.

20.10.2015. | 09:30 > 19:16
Posle sastanka, koji je trajao oko tri sata, učesnici nisu davali izjave za medije. Naknadno je dato saopštenje sa "usaglašenim zaključcima" o jedinstvenom stavu o nepriznavanju nezavisnosti Kosova, protivljenju njegovog primanja u UNESCO i nastavku integracije u EU.

http://mondo.rs/a840642/Info/Srbija/Zav ... osovu.html
Zanima me metodologija putem koje si dosao do tog zakljucka jer spc vodi glavnu rijec cirka 25 godina a saudijska arabija ima serijat 1400 godina. Isto tako, broj ljudi u zemljama pod serijatom je veci nego cirka 7 miliona pod spc.
arzuhal

#49523 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by arzuhal »

Otvorit ću kiosk na Dobrinji 2 i dat mu ime Naser Orić ili Atif Dudaković. Biće zelene boje. Al' imat će ploču sa imenom + neon za naveče.
arzuhal

#49525 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by arzuhal »

Još kad politički motivisana SIPA-a zgovna Dodonija, pa ga politički instruisano Tužilaštvo BiH stane plehat pred plaćeničkim Sudom BiH kojim upravlja Bakir, Islamska država, Bosić, BN TV i Vasković...A nidže činjenice, samo konsktrukcija osmansko-janjičarska...
Locked