Mrsanje - nacini ?

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Nisrin

#4951 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Nisrin »

dzipalo wrote:Samo uz toliki deficit (duplo manje kalorija nego inace nije bas pametno) i odricanje jako je bitno ici doktoru na kontrole da vidis da ti to ne pravi vise stete nego koristi. Pogotovo kod zena zna biti slucaj gdje dodje do poremecaja hormona, zlijezda, itd. , organizam ne zna sta ga je snaslo i onda imas kontraefekat gdje si pokusajem zdravog nacina zivota narusila zdravlje.

Ali zato nisam skroz ukinula slatko i tjesteninu (paste, spagete, rizu, krompir)...sve ja to jedem ali u manjim kolicinama nego prije...ne jedem slatko svaki dan, niti smatram da ima potrebe za tim...sad kad se vratim na prije mjesec dana, stvarno sam preobilno jela za zensko od 170cm sa sporim metabolizmom...nalazi su OK, barem sto se tice krvi, urina i tih osnovnih..za stitnu nikako otici ali moram svakako :D

Naprimjer, sinoc sam jela kolac, a u petak sam jela cokoladice...danas nema potrebe da jedem ista slatko niti osjecam potrebu, nadam se da cu izdrzati do petka, ja ne mucim sebe i organizam, kad mi se nesto jede to jedem...jucer sam uzela 1 zvrk pite, mada izbjegavam max koliko je to moguce sve sto je nezdravo i zaista ne mislim naglo ukidati bilo sta...

I da, imam duplo vise energije, redovniju stolicu (ali nisam zadovoljna ni uz povecani unos vlakana), ne osjecam konstantni umor...dosla sam bila do tacke da sam znala da moram promijeniti ishranu, jer me kosilo iz dana u dan :D
Blixen

#4952 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Blixen »

ne jedem do 12
ujutro samo kafa bez secera

salata (7 vrsta povrca plus dva jajeta) u 12

u 18 sati meso (koliko god pozelim) i povrce
nista riza, pasta, krompir i hljeb

nocu ide mladi sir, yogurt, prelijem sa dva reda otopljen 80%-te cokolade, badema i bananu.

ne jedem slatko nikako

treniram 4 puta sedmicno

sletio 12 kg i zategao se vrhunski za mjesec i po
Nisrin

#4953 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Nisrin »

Blixen wrote:ne jedem do 12
ujutro samo kafa bez secera

salata (7 vrsta povrca plus dva jajeta) u 12

u 18 sati meso (koliko god pozelim) i povrce
nista riza, pasta, krompir i hljeb

nocu ide mladi sir, yogurt, prelijem sa dva reda otopljen 80%-te cokolade, badema i bananu.

ne jedem slatko nikako

treniram 4 puta sedmicno

sletio 12 kg i zategao se vrhunski za mjesec i po
Bas bih voljela da sam karakter kao ti :D Mislim da bih za mjesec i pol skinula i 20kg i bila zivi kostur hahaha Ja definitivno MORAM ujutro jesti hljeb- makar taj razevi, inace me nista ne drzi kao hljeb, jaja, riza ...probala sam, naprosto kasnije imam krize/uzasne migrene/nervozu i ne mogu se suzdrzati, metem sve...a bez slatkisa- preradjenih UH definitivno mogu!
Boemica

#4954 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Boemica »

Nisrin wrote:
Bas bih voljela da sam karakter kao ti :D Mislim da bih za mjesec i pol skinula i 20kg i bila zivi kostur hahaha Ja definitivno MORAM ujutro jesti hljeb- makar taj razevi, inace me nista ne drzi kao hljeb, jaja, riza ...probala sam, naprosto kasnije imam krize/uzasne migrene/nervozu i ne mogu se suzdrzati, metem sve...a bez slatkisa- preradjenih UH definitivno mogu!

Vjeruj mi da možeš i da jesi karakter :lol:

Ja sam mislila da ne mogu bez slatka i bez hljeba, al' poslije čitanja rezultata nekih nalaza kod doktora kao da mi je neko dobru šamarčinu svezao.

I sutradan se probudim i kažem nema hljeba, nikakvog, nema šećera, nikakvog, pa čak ni od banane, prvi dan kad nisam umrla, drugi dan je bio ok ali treći i četvrti, glavobolje, bol u mišićima, nervoza, al' se izdržalo.

Sad je osmi dan, za doručak dva jaja, nisam mogla pojest do kraja, jednostavno se zasitim, kad mi baš padne na pamet slatko, dvije kockice čokolade tamne, i čaša vode i prođe. Osmi dan, 2kg manje (voda samo doduše) i - 4cm na struku, kukovima i grudima :(

A jela sam hljeb uz sve, pa i tjesteninu :D
Blixen

#4955 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Blixen »

Nisrin wrote: Bas bih voljela da sam karakter kao ti :D Mislim da bih za mjesec i pol skinula i 20kg i bila zivi kostur hahaha Ja definitivno MORAM ujutro jesti hljeb- makar taj razevi, inace me nista ne drzi kao hljeb, jaja, riza ...probala sam, naprosto kasnije imam krize/uzasne migrene/nervozu i ne mogu se suzdrzati, metem sve...a bez slatkisa- preradjenih UH definitivno mogu!
kad vidis efekat onda ti bude drago
ne pamtim da me nesto tako razveselilo kao skidanje kila

puna saka badema kad je kriza
pola caase mineralne
kafa

sve mi to pomaze kad ogladnim
Nisrin

#4956 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Nisrin »

Pa problem je sto sam pokusala bez bilo kakvog hljeba ujutro, ali onda sam gladna vec do 12h...ali UZASNO gladna...a kad pojedem krisku razevog napr onda sam OK po cio dan...Prije sam jela obicni bijeli, posebno volim kroasane, kifle, zvijezde, somune, ali svega sam se "odrekla" jer se uzasno napusem, ali bas svaki put...
Ako je meni neka kriza, voda ne pomaze, kao ni jabuke..ali pomogne narandza...jagode..banane ne jedem 20ak dana pa vjerovatno je i to doprinijelo mrsanju, mada ih obozavam...posebno uj ili u nutribulletu :D

Mada sve vise vjerujem da je u glavi, jer volim slatko uzasnoooo, ali definitivno sam sebi dokazala da mogu..tako da mogu ja i bez hljeba ujutro ili jaja, ali onda me to voce, povrce, meso NE DRZI...to je ustvari problem jedini :D

Ja se ovog rezima drzim malo duze, a posebno da nema jela psolije 18/19h najdalje, zavisi kad kuci dodjem...i bez bijelog hljeba...ali povremeno spagete, pasta, riza--sta cu, covjek sam :-D
Ramzess Veliki

#4957 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Ramzess Veliki »

sadie_forever wrote:
Ramzess Veliki wrote:Zadnjih godinu i po ne jedem cevape, ne jedem somune, jagnjetinu, teletinu, ne jedem domacu pavlaku ni suseno meso, sarme, pljeskavice, ne jedem grah sa suhim mesom, mladi sir, sudzuku, kifle, ne jedem ni jednu vrstu pite, ne jedem puru JER NEMAAAAA !!! :zid:
sve to ti je kalorijska i masnocna bomba osim graha 8) grah je najzdravije moguce jelo koje u bosni pravimo :D
Sta im fali?
Ima I jedna dobra dijeta sa svime nabrojanim, bas dobra dijeta ... samo rezultati nisu najbolji.
Ali je dobraaa .... :D
Boemica

#4958 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Boemica »

Nisrin wrote:Pa problem je sto sam pokusala bez bilo kakvog hljeba ujutro, ali onda sam gladna vec do 12h...ali UZASNO gladna...a kad pojedem krisku razevog napr onda sam OK po cio dan...Prije sam jela obicni bijeli, posebno volim kroasane, kifle, zvijezde, somune, ali svega sam se "odrekla" jer se uzasno napusem, ali bas svaki put...
Ako je meni neka kriza, voda ne pomaze, kao ni jabuke..ali pomogne narandza...jagode..banane ne jedem 20ak dana pa vjerovatno je i to doprinijelo mrsanju, mada ih obozavam...posebno uj ili u nutribulletu :D

Mada sve vise vjerujem da je u glavi, jer volim slatko uzasnoooo, ali definitivno sam sebi dokazala da mogu..tako da mogu ja i bez hljeba ujutro ili jaja, ali onda me to voce, povrce, meso NE DRZI...to je ustvari problem jedini :D

Ja se ovog rezima drzim malo duze, a posebno da nema jela psolije 18/19h najdalje, zavisi kad kuci dodjem...i bez bijelog hljeba...ali povremeno spagete, pasta, riza--sta cu, covjek sam :-D
ma sve treba naštimati prema sebi.
ono što tebi pomaže, možda je meni bzvz ili tako dalje

ja nekako mislim da ako se strpiš 10tak dana, kasnije će ti bit svejedno, al' možda jednostavno nisi tip poput mene

ja sam dugo pokušavala "umjereno" i ponekad, al to kod mene ne pali, onda previše varam sa tim umjerenim :lol:
Nisrin

#4959 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Nisrin »

Boemica wrote: ma sve treba naštimati prema sebi.

ja nekako mislim da ako se strpiš 10tak dana, kasnije će ti bit svejedno, al' možda jednostavno nisi tip poput mene

ja sam dugo pokušavala "umjereno" i ponekad, al to kod mene ne pali, onda previše varam sa tim umjerenim :lol:

Nije svaki organizam isti...ni nakon 5 dana pokusaja posta ne mogu da se rijesim migrena, i to oko 12-13h...i nervoze, nenormalne gladi i boli u zelucu..a cim nesto pojedem, druga sam osoba :D
Ma bitno je pronaci balans, jesti umjereno, ono sto organizam zahtijeva, rijesiti se losih navika...Ja sam bas pisala da sam mjesecima pokusala umjereno, pa vise puta dnevno pomalo, pa 3 obroka dnevno, nista nije upalilo dok ne uzeh taj dodatak koji me cini sitom i pomogne sa osjecam sitosti i da ne patim za slatkisima, tjesteninom itd...
dzipalo

#4960 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by dzipalo »

Nisrin wrote:
dzipalo wrote:Samo uz toliki deficit (duplo manje kalorija nego inace nije bas pametno) i odricanje jako je bitno ici doktoru na kontrole da vidis da ti to ne pravi vise stete nego koristi. Pogotovo kod zena zna biti slucaj gdje dodje do poremecaja hormona, zlijezda, itd. , organizam ne zna sta ga je snaslo i onda imas kontraefekat gdje si pokusajem zdravog nacina zivota narusila zdravlje.

Ali zato nisam skroz ukinula slatko i tjesteninu (paste, spagete, rizu, krompir)...sve ja to jedem ali u manjim kolicinama nego prije...ne jedem slatko svaki dan, niti smatram da ima potrebe za tim...sad kad se vratim na prije mjesec dana, stvarno sam preobilno jela za zensko od 170cm sa sporim metabolizmom...nalazi su OK, barem sto se tice krvi, urina i tih osnovnih..za stitnu nikako otici ali moram svakako :D

Naprimjer, sinoc sam jela kolac, a u petak sam jela cokoladice...danas nema potrebe da jedem ista slatko niti osjecam potrebu, nadam se da cu izdrzati do petka, ja ne mucim sebe i organizam, kad mi se nesto jede to jedem...jucer sam uzela 1 zvrk pite, mada izbjegavam max koliko je to moguce sve sto je nezdravo i zaista ne mislim naglo ukidati bilo sta...

I da, imam duplo vise energije, redovniju stolicu (ali nisam zadovoljna ni uz povecani unos vlakana), ne osjecam konstantni umor...dosla sam bila do tacke da sam znala da moram promijeniti ishranu, jer me kosilo iz dana u dan :D
:thumbup:
To je najbolja dijeta, sto je moguce vise jesti zdravu hranu, ali ako nekad imas zelju za necim nezdravim nema potrebe da se izbjegava. To moraju samo fitness modeli, mi obicni smrtnici apsolutno ne moramo sebe toliko muciti.
Bluemore

#4961 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Bluemore »

Nisrin wrote:
Boemica wrote: ma sve treba naštimati prema sebi.

Nije svaki organizam isti...ni nakon 5 dana pokusaja posta ne mogu da se rijesim migrena, i to oko 12-13h...i nervoze, nenormalne gladi i boli u zelucu..a cim nesto pojedem, druga sam osoba :D
Ma bitno je pronaci balans, jesti umjereno, ono sto organizam zahtijeva, rijesiti se losih navika...Ja sam bas pisala da sam mjesecima pokusala umjereno, pa vise puta dnevno pomalo, pa 3 obroka dnevno, nista nije upalilo dok ne uzeh taj dodatak koji me cini sitom i pomogne sa osjecam sitosti i da ne patim za slatkisima, tjesteninom itd...
Dodatak ti stabilizira secer i ne ides i ir U sta si svojom ishranom isla
smijesni_ste

#4962 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by smijesni_ste »

Sigurno se raspravljalo o ovome bezbroj puta, ali eto da pitam koristi li neko tablete za mršanje ili neke 'dodatke' prehrani?

Mršam već mjesecima, vježba plus ishrana i ne ide mi loše i nastavljam dalje

Dakle, ne očekujem nikakva čuda već čisto hoću nešto novo da probam i dodatnu motivaciju da dobijem

Najviše mi smisla imaju, laički gledano, tablete za smanjivanje apetita

Ima li fajde od njih? Jesu li baš nezdrave?

P.S. pijem zeleni čaj već :oops:
kabal1337

#4963 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by kabal1337 »

smijesni_ste wrote:Sigurno se raspravljalo o ovome bezbroj puta, ali eto da pitam koristi li neko tablete za mršanje ili neke 'dodatke' prehrani?

Dakle, ne očekujem nikakva čuda već čisto hoću nešto novo da probam i dodatnu motivaciju da dobijem

Tablete za mrsanje obicno u sebi sadrze zeleni caj. Ali nece ti doci do izrazaja ako zajedno sa njima ne kombinujes kardio. Na pocetku ces gubiti samo vodu...

Ovo za apetit samo zaposli mozak i neces imat kad hahaha. Ja bi smanjio unos proteina. Zasto? Zasto sto je cilj da smrsas a ne da nabijas "masu"
shape of despair

#4964 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by shape of despair »

smijesni_ste wrote:Sigurno se raspravljalo o ovome bezbroj puta, ali eto da pitam koristi li neko tablete za mršanje ili neke 'dodatke' prehrani?

Ja sam znao to koristiti ali ništa mi nije pomoglo a znao sam baciti doslovno i po 80KM za mjesečnu dozu.
Nisrin

#4965 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Nisrin »

Procitaj sto ja napisah..meni je prah koji pijem samo stimulans, jer me zaista cini sitom i ne razmisljam o hrani, slatkisima..nisam ga pila ¸10ak dana i zadnjih sama sam iskreno pretjerala- wafeli, cokoladice, eurokremi...pa sam opet danas pocela piti..jutros oko pola osam popila u casi vode i jos uvijek NE OSJECAM GLAD...Moj prah je potpuno bezbjedan, tj sto se tice sastava...a OK ti je i SLIMLINE ono drzim liniju sto se sastava tice...
shape of despair

#4966 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by shape of despair »

Nisrin wrote:

Procitaj sto ja napisah..meni je prah koji pijem samo stimulans, jer me zaista cini sitom i ne razmisljam o hrani, slatkisima..nisam ga pila ¸10ak dana i zadnjih sama sam iskreno pretjerala- wafeli, cokoladice, eurokremi...pa sam opet danas pocela piti..jutros oko pola osam popila u casi vode i jos uvijek NE OSJECAM GLAD...Moj prah je potpuno bezbjedan, tj sto se tice sastava...a OK ti je i SLIMLINE ono drzim liniju sto se sastava tice...
Imaš PP
smijesni_ste

#4967 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by smijesni_ste »

Hvala svima

Nisrin, može i meni PP u vezi sa tim prahom? :D
славянин

#4968 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by славянин »

neko joj valja speed ili koku pod sredstva za mrsanje :lol: :D
problemnatravunu

#4969 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by problemnatravunu »

Jah, a svi vole svratiti u pekaru i oplesti po vrućem pecivu :izet: :izet: i onda ka'e ne mogu smršati :lol:
Nisrin

#4970 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Nisrin »

славянин wrote:neko joj valja speed ili koku pod sredstva za mrsanje :lol: :D

:D Ne pusim, ne pijem, ne drogiram se :D
Ma nije to iskljucivo za mrsanje, to je i za probleme sa nadutoscu, zdraviju probavu, radi svog sastava koji sam vec pisala i nacina kako djeluje...a puni zeludac pa dobijes osjecaj sitosti...ima ih pa se udebljaju i sa tim :D
ja 10ak dana nisam bas pila, i opet sam udarila po slatkom svaki dan, ne mogu da se suzdrzim...e, pijem da bih regulisala te svoje nagone :D
fortaleza

#4971 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by fortaleza »

славянин wrote:neko joj valja speed ili koku pod sredstva za mrsanje :lol: :D
Kao u filmu "Requiem for a dream", baba na speedu smršala 30 kg. :P
ratomir

#4972 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by ratomir »

moj jednini način ,a mislim i da je univerzalan i primjenjiv na sve osoobe:
Pa samo umanjiti količinu hrane,baš umanjiti,trenirati svaki dan,baš svaki dan,i trčati svaki dan baš svaki dan.naravno nekad više nekad manje ,i još tuširanje hladnom vodom svako dva dana,a poželjno bi bilo svaki dan.
i vidjeće te rezultate.A naglasak je na tuširanje (nekih 15 minuta hladnom vodom) jer to fakat ima efekta ,brže sagorijeva kalorija dok se čovjek trese od zime.pa eto primjenite " debeli" vidjeće te rezultate nakon mjesec dana,neko brže ,neko kasnije,ali je bitno svaki dan trenirati i trčati i tuširati se hladnom vodom.
Nisrin

#4973 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Nisrin »

ratomir wrote:moj jednini način ,a mislim i da je univerzalan i primjenjiv na sve osoobe:
Pa samo umanjiti količinu hrane,baš umanjiti,trenirati svaki dan,baš svaki dan,i trčati svaki dan baš svaki dan.naravno nekad više nekad manje ,i još tuširanje hladnom vodom svako dva dana,a poželjno bi bilo svaki dan.
i vidjeće te rezultate.A naglasak je na tuširanje (nekih 15 minuta hladnom vodom) jer to fakat ima efekta ,brže sagorijeva kalorija dok se čovjek trese od zime.pa eto primjenite " debeli" vidjeće te rezultate nakon mjesec dana,neko brže ,neko kasnije,ali je bitno svaki dan trenirati i trčati i tuširati se hladnom vodom.

To sam bas citala, da napr drhtanje 15 min na hladnoci trosi vise kalorija nego sat i po vjezbanja u teretani :D Ali neka hvala, meni losa cirkulacija, tako da i ruke i lice perem vrelom vodom, a ne kupanje :D
Previse bi bilo svaki dan vjezbati, kad da odmoe misice? Okruzena sam personalnim trenerima i tim sto vise u teretani, ali cak i oni imaju 1-2 dana sedmicno pauzu i "cheat day", kada jedu skoro sve, a eto opet imaju famozni sixpack i savrseno oblikovano tijelo :D
Ja pokusala (doduse bez vjezbanja), da jedan dan imam cheat day i sta sam dobila? Nadut stomak :D
sabanss

#4974 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by sabanss »

Vježbati se može svaki dan ako hoćeš. Ako nećeš, nađeš "obaveze" :D
ratomir

#4975 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by ratomir »

Nisrin wrote:
ratomir wrote:moj jednini način ,a mislim i da je univerzalan i primjenjiv na sve osoobe:

To sam bas citala, da napr drhtanje 15 min na hladnoci trosi vise kalorija nego sat i po vjezbanja u teretani :D Ali neka hvala, meni losa cirkulacija, tako da i ruke i lice perem vrelom vodom, a ne kupanje :D
Previse bi bilo svaki dan vjezbati, kad da odmoe misice? Okruzena sam personalnim trenerima i tim sto vise u teretani, ali cak i oni imaju 1-2 dana sedmicno pauzu i "cheat day", kada jedu skoro sve, a eto opet imaju famozni sixpack i savrseno oblikovano tijelo :D
Ja pokusala (doduse bez vjezbanja), da jedan dan imam cheat day i sta sam dobila? Nadut stomak :D
Pa znam da svi insturuktori vjezbanja i fitnes treneri preporučuju odmor,ali ja kad sam pokušao na njihov način rezultati su bili vidljivi ali slabo.Ondaa sam odlučio uzeti stvari u svoje ruke i preuzo od njih neke kvalitetne vježbe i dodao neke svoje,ubacio sam čak dva treninga dnevno a ne odmaram ni jedan dan( treniram izmedju 30 i 45 min, i mislim da je dovoljno da se mišići odmore u toku 24h kad odspavam 2h + regularnih 7-8 sna noću).A poenta je da ti treneri koriste suplemente raznorazne,ja hoću na prirodan nači i uspio sam imam sve mišiće :) i tuširam se hladnom vodom i trčim svaki dan,tako da ti preporučujem,a tuš hladnom vodom donosi višestruke dobiti za tijelo i organizam.
P.S. Naravno da nekad i ne treniram puni trening , ali trčanje ne izostavljam,npr. ako hoću da idem negdje na put,ili se spremam da idem do grada i tako ti neki fazoni,a bitno je ne biti rutinski i planski "treningač" hehe,jer to ti je ko sex ,dobar je svaki dan al ne robotski već spontan,jer tako je ljudsko tijelo.
Post Reply