IRAN

Post Reply
MUNAFIK

#4951 Re: IRAN

Post by MUNAFIK »

Dont Klaun wrote:
MUNAFIK wrote:Za mene kao jednog obicnog muslimana iz BiH, na sve sije gladam kao na bracu muslimane, ni manje ni vise, predpostavljam da je slicna situacija kod vecine...
I to apsolutne, u svetskim okvirima.
Problemi siija i sunita najvise postoje kod urednika najmocnijih mas medija.
Pa u tome i jest problem...
Obicni vjernici i ljudi koji nemaju politicki uticaj, siguran sam da u velikoj vecini dijele misle isto u vezi ove teme... Naravno da ce USA i cionisticki rezim podrzavati Saude i ostale 'faraone' ali sve je to kratkog daha, pozicije se mjenjaju, Turska je svakim danom jaca i jaca, a sa tim i islamski 'osjecaji' javniji i vidljiviji, Iran je isto tako jaci nego sto mi ovdje i mislimo, Tirani u svim arapskim zemljama nikad nisu bili slabiji... Na veliku zalost zrtava ce biti, ali promjene se moraju desiti!!!
simpozijum delirijum

#4952 Re: IRAN

Post by simpozijum delirijum »

vrlo tesko je naci video snimke pobune u S. Arabiji , tacnije Arapskoga proljeca
ti ljudi pod tim rezimom doista imaju gigantsku hrabrost da izadju na ulice protiv zloglasnoga i krvolocnoga rezima Sauda podrzan od strane Izraela USA i V.Britanije ukljucujuci i pomoc od 60 milijardi dolara u oruzju koje sada koriste i protiv vlastitoga naroda
evo snimak od prosle godine a zadnje informacije govore da je prosle sedmice bilo mrtvih , jer pucaju bojevom municijom bez milosti na demonstrante
CNN i BBC i ostali zapadni mediji sute kao zaliveni o tome , dok se hrabri Saudijski gradjani bore za goli zivot na ulicama gradova , tesko se dolazi do informacija , blokiraju sve vijesti uz punu pomoc njihovih zapadnih gospodara
ali se nesto desava ..
amoninan

#4953 Re: IRAN

Post by amoninan »

MUNAFIK wrote:
Dont Klaun wrote:
MUNAFIK wrote:Za mene kao jednog obicnog muslimana iz BiH, na sve sije gladam kao na bracu muslimane, ni manje ni vise, predpostavljam da je slicna situacija kod vecine...
Pa u tome i jest problem...
Obicni vjernici i ljudi koji nemaju politicki uticaj, siguran sam da u velikoj vecini dijele misle isto u vezi ove teme... Naravno da ce USA i cionisticki rezim podrzavati Saude i ostale 'faraone' ali sve je to kratkog daha, pozicije se mjenjaju, Turska je svakim danom jaca i jaca, a sa tim i islamski 'osjecaji' javniji i vidljiviji, Iran je isto tako jaci nego sto mi ovdje i mislimo, Tirani u svim arapskim zemljama nikad nisu bili slabiji... Na veliku zalost zrtava ce biti, ali promjene se moraju desiti!!!
Nemoj biti toliko siguran.
A Turska i Iran će se vrlo vjerovatno brzo naći na suprostavljenim stranama. Već sad tinjaju tenzije, prvo oko raketnog štita - to je malo primireno, ali oko Sirije neće tako lahko ići.
oridjidji

#4954 Re: IRAN

Post by oridjidji »

NIN wrote:S pocetka, pakistanski atomski program i radjanje atomskog arsenala Pakistana je bio znan kao Islamska bomba, naravno, nasuprot Hinduskoj bombi, prvenstveno finansirana od strane Saudijske Arabije. Vremenom, kada se Iran poceo buditi i prkositi, bomba je prozvana Sunitska bomba! Danas, najveci protivnici iranskog nuklearnog programa nisu ni Ameri niti Izrael nego prepadnuti Saudijci, tj. njihovi klerici i teokrate.

Recimo, na Bliskom istoku, Siiti i Suniti su negdje oko 50-50%, pola pola po brojnosti i po uticaju! Fakt kojeg se Saudija s razlogom boji.

Perzijcima svaka cast na hrabrosti samo mi se ne svidja huskanje i zveckanje oruzjem!
Pa da ako izuzmeš Turke iz toga regiona i Egipčane, jer se Turska i Egipat dijelom oslanjaju na zemlje bliskog istoka, onda je brojnost šiita čak i veća u odnosu na Sunnitsku zajednicu u Jordanu, Siriju, Palestini, Izraelu, Saudijskoj Arabiji, Kuvajtu, Bahreinu, Iraku i drugim zemljama bliskog istoka. Inaće ako ukljušiš u taj region Tursku i Egipat, onda dobiješ da 1/4-tinu stanovnika toga regiona čine šiiti.

Što se tiće moći u tome regionu, za prevlast se godinama bore Saudijska Arabija i Izrael koji imaju dobre bilateralne odnose i veliki su fanovi politike SAD-a, te Iran koji je upravo suprostavljen njihovoj politici i moći. Da negovorim o posve drugačijim vjerskim i ideološkim razlikama koji su nedvojbeno doveli do mržnje između Saudijaca i Iranaca, a posljedica su pojedinih militarističkih tumačenja Islama iz prošlosti koji su poticali na međusobnu mržnju sunita i šiita.
NIN

#4955 Re: IRAN

Post by NIN »

Dont Klaun wrote:
NIN wrote:S pocetka, pakistanski atomski program i radjanje atomskog arsenala Pakistana je bio znan kao Islamska bomba, naravno, nasuprot Hinduskoj bombi, prvenstveno finansirana od strane Saudijske Arabije. Vremenom, kada se Iran poceo buditi i prkositi, bomba je prozvana Sunitska bomba! Danas, najveci protivnici iranskog nuklearnog programa nisu ni Ameri niti Izrael nego prepadnuti Saudijci, tj. njihovi klerici i teokrate.

Recimo, na Bliskom istoku, Siiti i Suniti su negdje oko 50-50%, pola pola po brojnosti i po uticaju! Fakt kojeg se Saudija s razlogom boji.

Perzijcima svaka cast na hrabrosti samo mi se ne svidja huskanje i zveckanje oruzjem!
:lol:
Izem ti analizu!

Zahvaljujuci Pakistanu (suniti) Iran (siiti) danas poseduje znanje koje poseduje, tj. zacetnici Iranske nuklearne tehnologije nisu Rusi (kako mnogi misle), vec "neprijateljski" suniti iz Pakistana.
Dalje, klerici u Saudijskoj Arabiji i islamskom svetu ne postoje... taj termin je stran u Islamu.
I trece i najvaznije, Saudijska Arabija se ne pribojava Irana, niti je SA protivnik Iranskom nuklearnom programu (oruzju)... To su bajke anglocionistickih medija.
I na posletku, Siije i Suniti (pravi vernici kojih ima 90% sa obe strane) nemaju nesuglasica koliko ih predstavljaju odredjeni centri moci. Siije i Suniti su braca!

Iran je danas jedini istinski branik Meke i Medine, sve drugo je truba.
NIN

#4956 Re: IRAN

Post by NIN »

Dont Klaun wrote:
Hoces da vam otvorim temu na religiji pa da vidimo koliko ste slozni i informisani jedni o drugima?

Komedija! :wink:
bogoljub

#4957 Re: IRAN

Post by bogoljub »

NIN wrote:
severin wrote:...svi su oni muslimani i svi ce stati jedni uz druge...
Ovo ce reci samo obicni ignorant! :wink:
Uopće nije bitno kako ja gledam na šiizam. Ako želiš da znaš šta je šiizam, onda odvoji malo vremena i potraži nešto napisano od nekih koji su proveli jedan dobar dio života da upoznaju i saznaju odgovor na tvoje pitanje.
predlažem:
Henry Corbin (14 April 1903 - 7 October 1978) was a philosopher, theologian and professor of Islamic Studies at the Sorbonne in Paris, France.

Dobar dio svog života se dopisivao i prepisivao sa najeminentnim islamskim filozofima.
NIN

#4958 Re: IRAN

Post by NIN »

bogoljub wrote:
NIN wrote:
Uopće nije bitno kako ja gledam na šiizam. Ako želiš da znaš šta je šiizam, onda odvoji malo vremena i potraži nešto napisano od nekih koji su proveli jedan dobar dio života da upoznaju i saznaju odgovor na tvoje pitanje.
predlažem:
Henry Corbin (14 April 1903 - 7 October 1978) was a philosopher, theologian and professor of Islamic Studies at the Sorbonne in Paris, France.

Dobar dio svog života se dopisivao i prepisivao sa najeminentnim islamskim filozofima.
Imam ja te literature i previse, knjiga o kojima nisi ni cuo! Smijesno mi je licemjerje takvih kao ti - ovamo bi drvlje i kamenje protiv siizma i njihove nazovi blasfemije, a kada je politika u pitanju onda je siitski barjak vrh moralnosti i pravde! Takvi kao ti nit znate bil pisali il' bi srali! PROPAST! :wink:
Koba

#4959 Re: IRAN

Post by Koba »

Dont Klaun wrote:

Izem ti analizu!

Zahvaljujuci Pakistanu (suniti) Iran (siiti) danas poseduje znanje koje poseduje, tj. zacetnici Iranske nuklearne tehnologije nisu Rusi (kako mnogi misle), vec "neprijateljski" suniti iz Pakistana.
Dalje, klerici u Saudijskoj Arabiji i islamskom svetu ne postoje... taj termin je stran u Islamu.
I trece i najvaznije, Saudijska Arabija se ne pribojava Irana, niti je SA protivnik Iranskom nuklearnom programu (oruzju)... To su bajke anglocionistickih medija.
I na posletku, Siije i Suniti (pravi vernici kojih ima 90% sa obe strane) nemaju nesuglasica koliko ih predstavljaju odredjeni centri moci. Siije i Suniti su braca!

Nevjerovatna količina gluposti,mora da se šališ?

Ako si ozbiljan onda bih zaista želio da pročitam i svojim očima vidim odakle si ti ovo sve pokupio?
Teea

#4960 Re: IRAN

Post by Teea »

istina ,najveci finansijer rata protiv Irana, koji je zapocet Irackom invazijom na Iran '80. - '88. je bila Saudijska Arabija sa 60 milijardi dolara.
Dont Klaun

#4961 Re: IRAN

Post by Dont Klaun »

Koba wrote:Nevjerovatna količina gluposti,mora da se šališ?
Ako si ozbiljan onda bih zaista želio da pročitam i svojim očima vidim odakle si ti ovo sve pokupio?
Kontradiktoran si... Kako to da imas interes da citas gluposti?
Sta te zulja u mom postu?
Teea

#4962 Re: IRAN

Post by Teea »

Dont Klaun wrote:
Koba wrote:Nevjerovatna količina gluposti,mora da se šališ?
Kontradiktoran si... Kako to da imas interes da citas gluposti?
Sta te zulja u mom postu?
Dont Klaun takvi koji pricaju o odnosima sijja i sunija poput tebe nazivam njegovateljima muslimanskog licimjerstva.
bogoljub

#4963 Re: IRAN

Post by bogoljub »

Gospodin NIN
Iz tvojih izlaganja se vidi da je tebi rasprava cilj a ne sredstvo pomoću kojeg bi se neštoo saznalo ili unaprijedilo.
Iz tog razloga sam rekao da moje mišljenje o šiizmu nije bitno. Šiizam treba sagledati i upoznati kroz njega samoga naravno uz rasprave i činjenice, a ne kroz mišljenje nekakvog Bogoljuba.
severin

#4964 Re: IRAN

Post by severin »

NIN wrote:
:lol: :lol: :lol: samo ti citaj i dalje iz knjiga a ja cu iz prve ruke...i nadaj se kazu nada zadnja umire 8-)
oridjidji

#4965 Re: IRAN

Post by oridjidji »

Mr. Brightside wrote:to sto muslimani nisu udruzeni na nacin da ce se svi zajedno oduprijeti neprijatelju, ne znaci da su podijeljeni do te mjere da ce napasti ili uciniti stetu jedni drugima...
I prije su drugi mislili tako. Otomani nisu mislili da im Sefavidi i Egipčani, pa i Saudijci mogu zabiti nož u leđa, pa im ga isti zabiše u leđa. Na kraju puće carstvo i svi kolektivno postaše žrtve velikih sila. Egipčane okupiraše Britanci. Arabija postade Britanska kraljevina Saudijska Arabija zbog britanske pomoći s kojim su Saudijci uspijeli obnoviti državnost. Iran se opirao kolonijalistima, kao i Turska međutim i njih su uspijeli slomiti, prisilivši ih da ustoliče njima pogodnu vlast. Da negovorimo o Transjordaniji koju su također okupirali Britanci i ustoličili njima pogodnog kralja i td. Siriju koju su okupirali Francuzi, kao i Libanon i postavili svoju vlast, te čitav niz zemalja koji su postali žrtve kolonijalizma prije ili kasnije, a sastavni su dio današnjeg islamskog svijeta. Ako se pitate otkuda toliko icjepkanost muslimana, proučavajte historiju toga carstva. Nije se ono srušilo preko noći, već se rušilo godinama i Iran će se gušiti godinama, dok se ne stvore prilike da se ista država napadne sa što manje posljedica po taj region. Cijenu svoje slobode mogli bi platiti, mnogo...

Izrael je nastao ne kao posljedica jevrejske borbe za njega, već podrškom velikih sila prvenstveno Britanije koja je pridonjela odvajanju Palestine od Transjordanije. A potom je drugi rat učinio da vremenom velika seoba evropskih jevreja bude presudna kao i podrška evropskih sila da se udare temelji budučoj jevrejskoj državi u Palestini tj. Izraelu. Cionistizam su kreirali Aškenaški jevreji, ne jevreji iz arapskih zemalja. Zato su isti imali dosta agresivniji nastup prema Arapima. Njihovom vizijom kao i vizijom evropskih sila se stvorio Izrael. Da li je cionistički režim iskoristio gibanja u svijetu da bi stvorio Izrael ili je svijet svijesno učestvovao u stvaranju istoga teško je odgonetnuti. Međutim uloga Britanije i Francuske u stvaranju Izraela je golema.

Jevreji iz muslimanskih zemalja znali su kakav je odnos muslimana bio u prošlosti, tako da i danas mnogi neodobravaju ono što cionistička vlast u Izraelu radila i danas radi u ime njih Palestincima.

Ovo je samo jedan pogled Jevreja na njihovu prošlost u Osmanskom carstvu.
http://www.brandl.org.il/pzp/index.php? ... ko-carstvo

Zašto su Aškenaški jevreji bili agresivniji prema Arapima?Zato što se smatra da isti vode porijeklo od Hazara. Hazari su još u 7 stoljeću imali viševjersku državu. U njoj se judaizam proširio i bio spona otpora Hazara prema Arapima muslimanima, slavenima, te precima rusa koji su područje u kojim su oni imali državu nastojali pokoriti u 8 stolječu. Na kraju je to dovelo do saveza Hazara i Bizantije koji su se borili skupa protiv njih. Na kraju su potpali pod arapsku i rusku vlast. Otuda i selidba Jevreja prema zemljama pojedinim zemljama Istočne Evrope tj. Poljskoj, Bugarskoj, Ruminiji i drugima.
Evo nešto više o tome židovskome carstvu:

Image

Njihova dugogodišnja historija kao i njihov put kreiralo je današnju politiku Izraela, koju u Izraelu ne podržavaju svi jevreji po defaultu. E sad kakve ovo ima veze sa temom... Nema mnogo, ali ovo sam spomenuo samo da oslikam prilike iz prošlosti, koje su uvijetovale pojedine odnose u sadašnjosti, a uvijetovaće i mnoge stvari koje će se desiti u budučnosti. Tako da ništa ne trebamo zanemariti...

Historija je ipak učiteljica života, zar ne?
oridjidji

#4966 Re: IRAN

Post by oridjidji »

NIN wrote:
bogoljub wrote:
NIN wrote: Uopće nije bitno kako ja gledam na šiizam. Ako želiš da znaš šta je šiizam, onda odvoji malo vremena i potraži nešto napisano od nekih koji su proveli jedan dobar dio života da upoznaju i saznaju odgovor na tvoje pitanje.
predlažem:

Imam ja te literature i previse, knjiga o kojima nisi ni cuo! Smijesno mi je licemjerje takvih kao ti - ovamo bi drvlje i kamenje protiv siizma i njihove nazovi blasfemije, a kada je politika u pitanju onda je siitski barjak vrh moralnosti i pravde! Takvi kao ti nit znate bil pisali il' bi srali! PROPAST! :wink:
Vala kao i Saudijci jedni su od prvih koji su udarili nož u leđa osmanskome carstvu, prema tome ni njihovo maslo nije za ramazana. Upravo su Saudijska Arabija, Iran i Egipat bili najveći ustanici prema osmanskom carstvu, a na kraju su i sami postali žrtve velikih sila. Razlozi zbog čega Iran i Saudija imaju netrepeljivu ideološku liniju međusobom jeste što su Al Saudi napravili pokolj Šiita u Basri za vrijeme čini mi se stvaranja prve ili druge saudijske države, a i pobornici su slijeđenja pojedinih radikalnih tumačenja Islama kojim se dopušta ubijanje Šiita jer su prema tim tumačenjima Šiiti proglašavani nemuslimanima.

E sad duga je historija sunizma i šiizma i oni imaju mnoštvo ideloških i vjerskih razloga međusobom. Oba pravca u Islamu imaju mnoštvo podsekti, tako da ima grupa koje gotovo sliče jedne drugoj, ali opet u korijenu se razlikuju. Čak i među sunitima i među šiitima ima sekti koji nisu u okviru Islama, ali elem upravo zbog generalizacije pojedinaca u prošlosti nerijetki su bili i sukobi među ove dvije frakcije muslimana. Saudijska Arabija je na jednom od takvih suprostavljenih učenja prema Šiizmu izgradila svoju državnost. Iran zbog onoga što su sljedbenici Al Sauda i Muhammeda ibn Abdulvehaba uradili protiv Šiita u Basri tj. Iraku promjenili i svoj odnos prema ovoj kraljevini.
Kaligrafija

#4967 Re: IRAN

Post by Kaligrafija »

bogoljub wrote:Gospodin NIN
Iz tvojih izlaganja se vidi da je tebi rasprava cilj a ne sredstvo pomoću kojeg bi se neštoo saznalo ili unaprijedilo.
Iz tog razloga sam rekao da moje mišljenje o šiizmu nije bitno. Šiizam treba sagledati i upoznati kroz njega samoga naravno uz rasprave i činjenice, a ne kroz mišljenje nekakvog Bogoljuba.

Kad nece niko da kaze , ja cu reci , drazi su mi Iranski šiiti i bliži po vjeri , mada sam sunit , nego ova Saudo bratija...Cak bi ove Saude kraljeve i princeve poredio sa onim koji su ubijali porodicu Ehlul-bejta a.s. !Ovde cim se spomene rijec siit odmah se krene sa napadima , mada velika vecina nema pojma i nije procitala ni jednu knjigu o razlikama i dobrim i losim stranama ucenja...Ima onih i koji jesu citali ali su toliko ograniceni da odmah odgovaraju napadom... Saudijska Arabija je zaglavila u srednjem vijeku , nemoj da vas zavaraju gradjevine i luksuz , po pameti i razvoju nauke , medicine , tehnike i taktike oni su bili nomadi i ostali su nomadi zahvaljujuci Saud familiji! Elem nije tema ove price S. Arabija, nego Iran...

Mada mi je drag Iran , nedaj Boze rata sa Amerikom i Izraelom, realno nebi imali sansi! Jedina sansa muslimana, da se vrate napredku i da budu vazan faktor u svijetu je pomirenje Irana i Turske , realne sanse da se to desi su ravne nuli , jer su to dvije nacije , toliko slicne , a toliko razlicite i jako jako ponosne! Turski nacin razvoja drzave i uskladjivanja vjere se pokazao najboljim od svih , proci ce jos puno godina dok to ne uradi i Iran! Iran nije ni u situaciji da to sad uradi i da hoce , jer bi se stado raspalo na puno frakcija, pa bi onda gledali situaciju kao sto je sad u Libiji...nebi bilo plemeskih frakcija, bilo bi gore jer bi se razdvojili na vjersko-politicke frakcije...Pa bi imali jedne koji su za ovaj sistem kao sto je sad , od nekud bi izronili oni koji bi iznjedrili Šaha , treci bi bili krscani kojih u ovoj zemlji ima dosta itd...bio bi to krvaviji rat , nego da ih napadne Amerika....Zato u interesu citavog svijeta je da niko ne zvecka oruzjem i da stanje ostane kakvo jeste trenutno u najgorem slucaju...Kad-tad ce Amerika i Iran morati za pregovaracki stol....
oridjidji

#4968 Re: IRAN

Post by oridjidji »

Koba wrote:
Dont Klaun wrote:

Izem ti analizu!

Nevjerovatna količina gluposti,mora da se šališ?

Pakistanski naučnici su već razvijali za Gadafija njegov nuklearni program od kojeg je odustao u nagodbi sa Zapadom koji mu je radi odustajanja od toga programa Libiji ukinuo sankcije. Ne znam odakle ti informacija o tome da isti rade sa Iranom, međutim nebih isključio tu mogučnost tek tako jer američki odnosi sa Pakistanom nisu više kao prije tako dobri. Međutim opet sam skeptik, po toj tvrdnji.

Klerici postoje u islamskom svijetu i ideološka i vjerska razlika između Saudijaca i Iranaca postoji, doduše ona nije toliko istaknuta među običnom populacijom Saudijaca i Iranaca, ali jeste velika od strane vlasti u obje zemlje i od strane uleme koja se vrlo loše odnose jedni prema drugima. U Saudiji postoji manjina Šiita koji su građani drugog reda u toj zemlji, kao što su Irancima sunniti građani drugog reda.

O postotcima kojim govoriš nebi raspravljao, ali to da 90% sunita i šiita tvrdi da su oni braća nije tačna.
Kaligrafija

#4969 Re: IRAN

Post by Kaligrafija »

oridjidji wrote: Vala kao i Saudijci jedni su od prvih koji su udarili nož u leđa osmanskome carstvu, prema tome ni njihovo maslo nije za ramazana. Upravo su Saudijska Arabija, Iran i Egipat bili najveći ustanici prema osmanskom carstvu, a na kraju su i sami postali žrtve velikih sila. Razlozi zbog čega Iran i Saudija imaju netrepeljivu ideološku liniju međusobom jeste što su Al Saudi napravili pokolj Šiita u Basri za vrijeme čini mi se stvaranja prve ili druge saudijske države, a i pobornici su slijeđenja pojedinih radikalnih tumačenja Islama kojim se dopušta ubijanje Šiita jer su prema tim tumačenjima Šiiti proglašavani nemuslimanima.

E sad duga je historija sunizma i šiizma i oni imaju mnoštvo ideloških i vjerskih razloga međusobom. Oba pravca u Islamu imaju mnoštvo podsekti, tako da ima grupa koje gotovo sliče jedne drugoj, ali opet u korijenu se razlikuju. Čak i među sunitima i među šiitima ima sekti koji nisu u okviru Islama, ali elem upravo zbog generalizacije pojedinaca u prošlosti nerijetki su bili i sukobi među ove dvije frakcije muslimana. Saudijska Arabija je na jednom od takvih suprostavljenih učenja prema Šiizmu izgradila svoju državnost. Iran zbog onoga što su sljedbenici Al Sauda i Muhammeda ibn Abdulvehaba uradili protiv Šiita u Basri tj. Iraku promjenili i svoj odnos prema ovoj kraljevini.
Varas se , pocelo je mnogo , mnogo prije ....sa Kerbalom!
Teea

#4970 Re: IRAN

Post by Teea »

Kaligrafija wrote:
oridjidji wrote: Vala kao i Saudijci jedni su od prvih koji su udarili nož u leđa osmanskome carstvu, prema tome ni njihovo maslo nije za ramazana. Upravo su Saudijska Arabija, Iran i Egipat bili najveći ustanici prema osmanskom carstvu, a na kraju su i sami postali žrtve velikih sila. Razlozi zbog čega Iran i Saudija imaju netrepeljivu ideološku liniju međusobom jeste što su Al Saudi napravili pokolj Šiita u Basri za vrijeme čini mi se stvaranja prve ili druge saudijske države, a i pobornici su slijeđenja pojedinih radikalnih tumačenja Islama kojim se dopušta ubijanje Šiita jer su prema tim tumačenjima Šiiti proglašavani nemuslimanima.

varas se i ti pocelo je mnogo mnogo prije, rat Muavije protiv Alije, bitka oko deve pod vodjstvom Ajise,gdje je izginulo na stotine ashaba,a Kerbela je bila 87 godina posle smrti poslanika.Kad je bio na vlasti Halifa Jezid koji naredjuje pokolj poslanikove porodice.. a Halifa...odvajanja su pocela odma posle mrti poslanika i borba oko Halifata tu se odvaju oni koji su bili za Aliju i oni drugi i od tad nastaju Alijeve sijje ( sljedbenici)
Kaligrafija

#4971 Re: IRAN

Post by Kaligrafija »

Teea wrote:
Kaligrafija wrote:

varas se i ti pocelo je mnogo mnogo prije, rat Muavije protiv Alije, bitka oko deve pod vodjstvom Ajise,gdje je izginulo na stotine ashaba,a Kerbela je bila 87 godina posle smrti poslanika.Kad je bio na vlasti Halifa Jezid koji naredjuje pokolj poslanikove porodice.. a Halifa...odvajanja su pocela odma posle mrti poslanika i borba oko Halifata tu se odvaju oni koji su bili za Aliju i oni drugi i od tad nastaju Alijeve sijje ( sljedbenici)
Ne varam se , znam za to sve , Kerbelu sam samo uzeo kao primjer misleci na ubistvo imama Huseina... A medju sunitima , imas one koji slave Jezida zbog toga , jel to pogresno za tebe , meni jeste! Da ne skrecemo sa teme otici cemo na vjersko poglavlje , mada ima veze jer tu leze korijeni ovog neprijateljstva, ipak mislim da je tema danasnji Iran u politickom smislu...
oridjidji

#4972 Re: IRAN

Post by oridjidji »

Kaligrafija wrote:
bogoljub wrote:Gospodin NIN

Kad nece niko da kaze , ja cu reci , drazi su mi Iranski šiiti i bliži po vjeri , mada sam sunit , nego ova Saudo bratija...Cak bi ove Saude kraljeve i princeve poredio sa onim koji su ubijali porodicu Ehlul-bejta a.s. !Ovde cim se spomene rijec siit odmah se krene sa napadima , mada velika vecina nema pojma i nije procitala ni jednu knjigu o razlikama i dobrim i losim stranama ucenja...Ima onih i koji jesu citali ali su toliko ograniceni da odmah odgovaraju napadom... Saudijska Arabija je zaglavila u srednjem vijeku , nemoj da vas zavaraju gradjevine i luksuz , po pameti i razvoju nauke , medicine , tehnike i taktike oni su bili nomadi i ostali su nomadi zahvaljujuci Saud familiji! Elem nije tema ove price S. Arabija, nego Iran...

Mada mi je drag Iran , nedaj Boze rata sa Amerikom i Izraelom, realno nebi imali sansi! Jedina sansa muslimana, da se vrate napredku i da budu vazan faktor u svijetu je pomirenje Irana i Turske , realne sanse da se to desi su ravne nuli , jer su to dvije nacije , toliko slicne , a toliko razlicite i jako jako ponosne! Turski nacin razvoja drzave i uskladjivanja vjere se pokazao najboljim od svih , proci ce jos puno godina dok to ne uradi i Iran! Iran nije ni u situaciji da to sad uradi i da hoce , jer bi se stado raspalo na puno frakcija, pa bi onda gledali situaciju kao sto je sad u Libiji...nebi bilo plemeskih frakcija, bilo bi gore jer bi se razdvojili na vjersko-politicke frakcije...Pa bi imali jedne koji su za ovaj sistem kao sto je sad , od nekud bi izronili oni koji bi iznjedrili Šaha , treci bi bili krscani kojih u ovoj zemlji ima dosta itd...bio bi to krvaviji rat , nego da ih napadne Amerika....Zato u interesu citavog svijeta je da niko ne zvecka oruzjem i da stanje ostane kakvo jeste trenutno u najgorem slucaju...Kad-tad ce Amerika i Iran morati za pregovaracki stol....
Meni nije vladajuća elita draga ni u Saudiji ni u Iranu. Puno mi je draža ova u Turskoj koja je. Po meni su oni najbolji reprezenti islamskog svijeta, iako im je država na sekularnim temeljima. Turska ima najbolje osnove da ojača i vrati
čast i ugled muslimana u svijetu. Zašto baš Turska? Pa Turska je za 8 godina vladavine uspijela da utrostruči svoj BDP, postane 16 ekonomija svijeta, pretenduju da budu 10 ekonomija svijeta, uspijela je da ojača ekonomski i politički, te da postane neovisnija u odnosu na druge. O tome koliko je Turska naučno naprednija od drugih zemalja u kojim žive muslimani govori i njihova industrija. Na kraju su potpisali kao stalna članica NATO-a ekonomsku suradnju sa Iranom u nastojanju da pokušaju da kreiraju nove prilike u islamskome svijetu, te Ameriku natjeraju na razmišljanje koliko je pametno da se napadne Iran. Iran iako razvija vlastiti nuklearni i svemirski program, oni su još daleko od toga da osvoje simpatije u islamskome svijetu kao Turci. Turci imaju dugu historiju vladanja čak i Iranom u prošlosti, prema tome imaju više šanse da se nametnu u tome regionu politički i ekonomski. Pa i prilike u kojima se nalazi Sirija ujedno kreira Turska koja otvoreno podržava narod i koja je Assadu nametnula sankcije radi mačehinskog odnosa prema demonstrantima u Siriji i zbog Assadovog nasilja prema njima koje ne jenjava. Turci su se davno izjasnili da ne žele novo Sarajevo na tursko-sirijskoj granici. Stoga se njihova diplomatija i nedijeli lijepo mišljenje o Assadu i rado bi se uključili u riješavanje toga problema. Isključili su vojnu mogučnost učestvovanja u sirijskoj revoluciji, međutim ekonomsku i političku pomoč Turske pobunjenici već uživaju.
kratak_spoj

#4973 Re: IRAN

Post by kratak_spoj »

kad smo kod šiizma,(iako nije to tema ) malo i šiitskih poslastica

http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... 5endmmPmoE

:shock:

:lol: :lol: :lol:
Last edited by kratak_spoj on 19/02/2012 03:46, edited 1 time in total.
jeza u ledja

#4974 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

Hvala na pojasnjenju nekih stvari, oridjiji i ostali, nama koji se ne razumijemo toliko dobro u medjusobne odnose u regionu i medju muslimanima generalno. :thumbup:
oridjidji

#4975 Re: IRAN

Post by oridjidji »

Teea wrote:
Kaligrafija wrote:

Bitka za devu nije bitka između Šiija i Sunija. Njoj je prethodilo ubistvo trečeg halife. Dvije skupine koje su se sukobile tada su bili oni koji su se poveli mišljenjem da ubice Osmana r.a. moraju biti kažnjene momentalno od strane 4 halife tj. Alije i nju su predstavljali Aiša r.a., Zubejr r.a. i Talha r.a. kao i još pojedini ashabi, a na drugoj strani su bili Alija r.a. i njegovi istomišljenici koji su zagovarali činjenicu da se njihova kazna treba odgoditi. Poslje bitke za Devu, došla je i bitka na Siffinu koju je poveo namjesnik Damaska i rođak trečeg halife tj. Osmana r.a. Muavija protiv četvrtog halife. Iako je četvrti halifa porazio Muaviju r.a. on se poslužio varkom, naredio je svojim vojnicima da stave Kur`an na koplja i da se pozovu na njega kako bi se spasili. Ta lukavština je dovela do arbitraže kojom je na kraju Muavija r.a. prevario Aliju r.a. i očuvao svoju moć. Međutim Aliju r.a. i Muaviju r.a. nisu ubili njihovi međusobni sukobi već zavjera Haridžija koji su nastojali ubiti njih dvojicu i Amra ibn El-Asa generala koji je osvojio Egipat za vrijeme trečeg halife. Na nesreću hilafeta od njihove zavjere je poginuo samo Alija r.a..

Međutim Muavija je poslje zavladao muslimanima tako sto mu je Alijin sin Husein prepustio vlast. Nakon smrti Muavije r.a. Husein sin Alije r.a. nije dao prisegu novome halifi kojeg je još za svoga života odredio Muavija, a to je bio njegov sin Jezid. Već je krenuo za Kufu po savjetu Abdulaha ibn Zubejra. Na tome putu ga je dočekao Jezid i ubio ga, kao i ostatak njegovih sljedbenika. Abdulah ibn Zubejr je poslje poveo rat protiv Jezida i rasirio se od Iraka do pojasa koji vodi do Meke i Medine. Na kraju su sukob izmedju Jezida i Abdulaha ibn Zubejra iskoristili Haredzije u Iraku, te je buknuo sveopći građanski rat u hilafetu.

Šiije su se pojavile za vrijeme vladavine 4 halife Alije r.a. i njegovoga sukoba sa Muavijom r.a. kada je grupa muslimana zbog velike ljubavi prema Aliji učinila širk tj. nevjerovanje davajući mu epitete poslanika Muhammeda, nerijetko ga uzdižući i na kult samoga Božanstva svojom ljubavlju. Poslje ubistva Alijinog sina Huseina r.a. na Kerbali, njegovo ubistvo postaje motiv na kojem će se graditi šiitsko tumačenje Islama. Stoga je jedan od glavnih praznika upravo među šiitima Huseinovo ubistvo na Kerbali. Ovo učenje su mahom prigrlili Perzijanci, raširilo se iz Kufe prema drugim dijelovima Perzije, ujedno na širenje toga učenja uticale su i političke prilike u samoj Perziji koja se uvijek bunila protiv vladavine Arapa. Za vrijeme pobune protiv Emevijske dinastije koju je utemeljio Muavija r.a., Abasidska dinastija je pridonjela i širenju tih učenja i na druge dijelove islamskoga carstva, pa je šiizam se raširio i dijelom arabijskog poluostrva. Međutim da se razumijemo Abasidi nisu bile šiije, oni su samo iskoristili volju šiita da im pomognu da vrate hilafet onome kome su smatrali on da pripada, a to je nekome od nasljednika ehli bejta tj. nekoga ko je bio u lancu Alijine r.a. porodice i porodice poslanika Muhammeda s.a.v.s.. Na kraju su bili samo iskorišteni od Abasida koji su zahvaljujući i njima postali novi gospodari hilafeta. Šiita van Irana i Iraka ima i u Libanonu, Siriji, Egiptu, Jemenu, Saudijskoj Arabiji i njihovo učenje dosta se razlikuje od Džaferija koji čine 80% šiita. Zejdije su nastale odvajanjem od Džaferija, odvajanje je uslijedilo nakon sukoba koje peti imam trebao da bude. Pored toga tu su i mnoge druge sekte unutar šiita poput Batanija, Talimija, Nusajrija, Duruzija i drugi.
Post Reply