Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Moderator: anex
- Rugafet
#4951 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Jesi li ti dosao po savjet ili da ti potvrdimo za tu Gree klimu da je odgovarajuca i da je pazari?
- DuckZz
#4952 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Za nekog ko je prvi put ušao u temu.
Postoji li ovdje koja duza objava gdje neko detaljno objasnjava sve sto je izvucena kao fabula teme.
Postoji li ovdje koja duza objava gdje neko detaljno objasnjava sve sto je izvucena kao fabula teme.
-
seiko
#4953 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Zakljucak je da je grijanje na toplotne pumpe ili ti ga klime (mitsu fujitsu toshiba daikin) najisplativije grijanje a da je kovnvektor=grijalica=uljani radijator. Sve osim ovih gore navedenih marki za grijanje skoro pa nemoguce.DuckZz wrote:Za nekog ko je prvi put ušao u temu.
- DuckZz
#4954 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Da li se isplatljivost također odnosi i na one koji žive u stanovima gdje se centralno grijanje može odjavit ali i dalje se placa 40%.seiko wrote:Zakljucak je da je grijanje na toplotne pumpe ili ti ga klime (mitsu fujitsu toshiba daikin) najisplativije grijanje a da je kovnvektor=grijalica=uljani radijator. Sve osim ovih gore navedenih marki za grijanje skoro pa nemoguce.DuckZz wrote:Za nekog ko je prvi put ušao u temu.
- nexteen
#4955 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Evo ovako , ja sam prosle sezone potrosio 6000 din , a stanovi oko mene na daljinskom su platiti 56000 din . Kada bi ja placao tih tvojih 40% , sto je 22400 + 6000 din koliko mi je potrosila klima , ispada da bi ja sa tih 40% + klima potrosio 28400 din vs 56000 din koliko su oni platili tj duplo manje . Isplativost klime u takvom slucaju bi kod mene bila za 3-4 sezone . Ovo je moj slucaj , svaki je drugaciji iako su stanovi u pitanju , no procentualno gledano razmera bi trebala da je ista , tacnije ako bi u nekom drugom stanu moja klima trosila vise , to samo znaci da i stanovi oko mene ne bi placali 56000 vec ko zna koliko vise .
- Rugafet
#4956 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Gdje je to kad se odjavi cg i dalje placa 40%, ako nije tajna?DuckZz wrote: Da li se isplatljivost također odnosi i na one koji žive u stanovima gdje se centralno grijanje može odjavit ali i dalje se placa 40%.
- DuckZz
#4957 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ne znam, živim u Sarajevu gdje kroz svaki stan prolaze cijevi, i navodno se zbog toga mora placat 40% bez obzira što nemaš grijanje (radijatore).Rugafet wrote:Gdje je to kad se odjavi cg i dalje placa 40%, ako nije tajna?DuckZz wrote: Da li se isplatljivost također odnosi i na one koji žive u stanovima gdje se centralno grijanje može odjavit ali i dalje se placa 40%.
Barem mi tako govore svi kome sam spomenuo da pređem na konvektore, pa gledam dali se fakat toliko isplati.
Volio bi da me zakonski utvrdiš u suprotno.
- Rugafet
#4958 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
A cuj, imam stan u RS koji trenutno ne koristim, odjavljeno grijanje prije 3 godine samo prve godine sam placao 30% i posto se kasnije 'digla hampa' i doslo se do suda koji je presudio u korist vlasnika stanova, dakle da se nema osnove naplacivati samo za cijevi (vertikale) koje prolaze kroz stan, toplane su prestale sa ovom praksom. Nakon toga se islo u toplane potpisati novi ugovor o ne koristenju grijanja. Radijatori blombirani i ne dolaze racuni. Ovako je u RS.
-
kakavdanakneiskustvu
#4959 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Rugafet wrote:A cuj, imam stan u RS koji trenutno ne koristim, odjavljeno grijanje prije 3 godine samo prve godine sam placao 30% i posto se kasnije 'digla hampa' i doslo se do suda koji je presudio u korist vlasnika stanova, dakle da se nema osnove naplacivati samo za cijevi (vertikale) koje prolaze kroz stan, toplane su prestale sa ovom praksom. Nakon toga se islo u toplane potpisati novi ugovor o ne koristenju grijanja. Radijatori blombirani i ne dolaze racuni. Ovako je u RS.
ajd nek je bar negdje to normalno uređeno
- nexteen
#4960 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Evo kod mene je tako , ja sam se odjavio , plombirali mi ventile ispred stana , ali mi salju fixni deo koji ja ne placam , taj deo mene kosta bas toliko oko 35-40% , odokativna metoda . Ironija je sto u istom ulazu od 18 stanova , ima 5 stanova koji ne koriste grejanje i njima ne salju nista , no ja sam se iskljucio od kad je krenulo grejanje po tarifnom sistemu , doneli neki akt na nivou grada i sad hoce da mi napalte . Znaci trenutno u zgradi od 18 stanova , nas 7 ne koristi daljinsko grejanje , od toga 5 ne placa nista a nas dvoje dobijamo fixni deo . Angazovao sam advokate i sad se ganjam sa izvrsiteljima , videcemo kako ce se kod nas zavrsiti . Znaci kroz stan nijedna cev ne prolazi ..
- DuckZz
#4961 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
A dobro kad ne prolazi, odeš na sud i tjt.
Kod mene bogami kroz 2 sobe.....
Tako da ne znam. Ljeti placat 60% manje.
A zimi vise zbog struje, plus sama cijena konvektora.
Kod mene bogami kroz 2 sobe.....
Tako da ne znam. Ljeti placat 60% manje.
A zimi vise zbog struje, plus sama cijena konvektora.
-
kakavdanakneiskustvu
#4962 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
u zenici se plaća 10 %,niko ih na sudu jos nikad nije dobio
- Rugafet
#4963 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ma nema u RS racuna uopste. Prolazile vertikale kroz stan ili ne. Prolaze i kod mene u stanu (vertikale) u cetiri prostorije jer iznad mene ima jos spratova...Ako odjevis grijanje dodje ekipa iz toplane blokiraju ventile, potpises ugovor o nekoristenju i gotovo. Sud rekao da nema osnova za naplatu i do vidjenja.
- ortodont
#4964 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ovo je zakonska obaveza i u SA je uređena.DuckZz wrote:Ne znam, živim u Sarajevu gdje kroz svaki stan prolaze cijevi, i navodno se zbog toga mora placat 40% bez obzira što nemaš grijanje (radijatore).Rugafet wrote:Gdje je to kad se odjavi cg i dalje placa 40%, ako nije tajna?DuckZz wrote: Da li se isplatljivost također odnosi i na one koji žive u stanovima gdje se centralno grijanje može odjavit ali i dalje se placa 40%.
Barem mi tako govore svi kome sam spomenuo da pređem na konvektore, pa gledam dali se fakat toliko isplati.
Volio bi da me zakonski utvrdiš u suprotno.
Cim se neko grije od okolnih stanova i cijevi koje prolaze mora placati taj postotak.
U RS-u, bar za BL govorim, znam da nije zakonski uvedeno, ali ce i oni to ubrzo uvesti.
- Rugafet
#4965 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
ortodont wrote:Ovo je zakonska obaveza i u SA je uređena.
Cim se neko grije od okolnih stanova i cijevi koje prolaze mora placati taj postotak.
U RS-u, bar za BL govorim, znam da nije zakonski uvedeno, ali ce i oni to ubrzo uvesti.
Evo, jos jednom da ponovim pa necu vise. U RS, pa time i u BL, Doboju itd. placanje od 30% je vec bilo na snazi, medjutim stanari koji su odjavili grijanje nisu placali tih 30% nakon toga doslo se do suda i sud je presudio u korist stanara. Ovo znam, jer posjedujem stan u RS, potpisan novi ugovor o ne koristenju usluga grijanja i ne dolaze mi racuni nikako. Kako je to uredjeno u SA ne znam. Znaci, to u RS nece 'ubrzo uvesti' jer se sud vec ocitovao na tu temu jos prije dvije godine.
-
kakavdanakneiskustvu
#4966 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
logicno je da ljudi koji su odjavili grijanje ne zele da plaćaju nesto sto ne koriste,osobito u vlastitom stanu
-
samosingle
#4967 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Pozdrav forumaši,
Evo da se uključim jer sam i ja želio da otkačim Toplane Sarajevo, nemam cijevi kroz stan, ali su mi rekli da me zagrijavaju stanovi oko mene i morao bih u tom slučaju plaćati 40%! Moja ideja je bila da se otkačim i na već postojeću instalaciju i radijatore prikopčam Vaillant eloBLOCK 6-9kw ali sam na žalost odustao zbog tih 40%. Bilo bi dobro kada bi neko sa pravne strane rekao da li je ikako moguće da sud presudi u korist korisnika u vezi ovoga.
Evo da se uključim jer sam i ja želio da otkačim Toplane Sarajevo, nemam cijevi kroz stan, ali su mi rekli da me zagrijavaju stanovi oko mene i morao bih u tom slučaju plaćati 40%! Moja ideja je bila da se otkačim i na već postojeću instalaciju i radijatore prikopčam Vaillant eloBLOCK 6-9kw ali sam na žalost odustao zbog tih 40%. Bilo bi dobro kada bi neko sa pravne strane rekao da li je ikako moguće da sud presudi u korist korisnika u vezi ovoga.
- Rugafet
#4968 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Cuj, zagrijavaju te stanovi oko tebe? Vecu glupost odavno nisam cuosamosingle wrote:Pozdrav forumaši,
Evo da se uključim jer sam i ja želio da otkačim Toplane Sarajevo, nemam cijevi kroz stan, ali su mi rekli da me zagrijavaju stanovi oko mene i morao bih u tom slučaju plaćati 40%!
Kao da nemas struju ali ti salju racune za neki procenat jer ti malo svjetlosti u sobu 'baca' ulicna rasvjeta...Vlasnici stanova su na sudu dobili presudu u svoju korist i u slucaju kad im kroz stan prolaze vertikale a kamoli to bez cijevi. Sa tom pricom ne postoji sud na svijetu koji ce presuditi u korist toplane.
-
kakavdanakneiskustvu
#4969 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
samosingle wrote:Pozdrav forumaši,
molim???ne mogu da vjerujem,prosto ne mogu da vjerujem,malo li je 40,trebalo bi bar 70 % placati
- DuckZz
#4970 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Evo.
Dali se isplati ?
Grbavica, Stan 45 kvadrata.
Cijevi prolaze kroz sobe.
PVC stolarija.
Placalo bi se 40% toplanama.
Koliko kw je dovoljan konvektor ?
Kolika je mjesecna usteda, grijalo bi se 7-8 sati.
Dali se isplati ?
PVC stolarija.
- nexteen
#4971 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ocigledno je ovo opste ludilo
Besplatna pravna pomoc u sudu ( sudski pomocnik ) , kod koga sam isao po savet nakon advokata , da cujem neutralno misljenje rekao je da indirektno grejanje zakon kao takvo ne poznaje , ili mi pruzas neku uslugu ili ne , tako je po Obligacionom zakonu . I on kad da nadjem bilo kog advokata koji bi me besplatno zastupao i dobicu sud . E sad , sve je to lepo na recima , ali dok se ne zavrsi ova tarapana oko privatnog izvrsitelja i suda ja nikom ne verujem . Svakako cete saznati kako se zavrsilo
Besplatna pravna pomoc u sudu ( sudski pomocnik ) , kod koga sam isao po savet nakon advokata , da cujem neutralno misljenje rekao je da indirektno grejanje zakon kao takvo ne poznaje , ili mi pruzas neku uslugu ili ne , tako je po Obligacionom zakonu . I on kad da nadjem bilo kog advokata koji bi me besplatno zastupao i dobicu sud . E sad , sve je to lepo na recima , ali dok se ne zavrsi ova tarapana oko privatnog izvrsitelja i suda ja nikom ne verujem . Svakako cete saznati kako se zavrsilo
-
samosingle
#4972 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Upravo tako druže, kao da mi je u stan uperena ulicna rasvjeta i to mi naplaćuju dobro poređenje. Oni su mi rekli da me indirektno zagrijavaju njihovi korisnici, na šta sam ja odgovorio da ako se otkačim neću sjediti u hladnom stanu nego ću i ja "indirektno" zagrijavati njihove korisnike. Dao sam prijedlog čak da plaćam 40% ali da za tih 40% umanje račune kod svih stanara koji su oko mene i koji me kao zagrijavaju međutim naravno ništa od toga.Rugafet wrote:Cuj, zagrijavaju te stanovi oko tebe? Vecu glupost odavno nisam cuosamosingle wrote:Pozdrav forumaši,
Evo da se uključim jer sam i ja želio da otkačim Toplane Sarajevo, nemam cijevi kroz stan, ali su mi rekli da me zagrijavaju stanovi oko mene i morao bih u tom slučaju plaćati 40%!![]()
Kao da nemas struju ali ti salju racune za neki procenat jer ti malo svjetlosti u sobu 'baca' ulicna rasvjeta...Vlasnici stanova su na sudu dobili presudu u svoju korist i u slucaju kad im kroz stan prolaze vertikale a kamoli to bez cijevi. Sa tom pricom ne postoji sud na svijetu koji ce presuditi u korist toplane.
- Rugafet
#4973 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Vjerujem da su ti tako rekli. Opet ti kazem, nema suda na svijetu koji ce u ovakvim slucajevima presuditi u korist toplane. Ovo njihovo je klasicna suplja, pa ko se primi, primi se. Ja znam kako bi postupio na tvom mjestu.
-
probook
#4974 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Jesu pametni - cuj ne koristis grijanje daj 40% zbog cijevi. Pa hajmo ovako - neka gospoda izoluje cijevi da nema gubitka toplote ili neka ih izmjeste iz stana. Uz advokata nema sanse da ti naplacuju nesto sto neces da koristis.
- rovac13
#4975 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Zasto mislis da bi konvektorima nesto ustedio ?DuckZz wrote:Evo.
Dali se isplati ?
PVC stolarija.