Ma sve sto mozes je da naguras masti i vratis shelnu stegnes i kraj price... Mislim da nebi trebao stradati kineticki... Bitno je da ima masti..preludezalude wrote:Jedno malo glupo pitanje ali ipak...
Primjetio sam da mi je manzetna spala sa kinetickog zgloba zbog otkacene stege i sad kad se namotaju tockovi malo vise manzetna se odvoji od zgloba i moguce je da je mast iscurila i da je prljavstvina i vlaga usla u zglob. Da li je moguce necim da se ispere tj ocisti zglob bez kompletnog skidanja tj da se manzetna stisne i da se necim ispere zglob i da se izbije prljavstvina iz njega prije stavljanja nove masti? Ako je moguce, cime da to radim? Posto cu imati mogucnosti sad za vikend da u miru cackam po autu, sto mi je dusevna hrana, volio bih da to obavim ako mogu bez mehanicara i kompletnog skidanja zgloba.
Pitamo Mehanicare ?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
dgL_
#4951 Re: Pitamo Mehanicare ?
-
preludezalude
#4952 Re: Pitamo Mehanicare ?
Danas sam odradio. Masti je dosta falilo. Odmascivacem odmastio iznutra koliko sam mogao i izbio eventualnu necistocu, stavio mast i novu selnu. Ali u svakom slucaju da budem siguran morat cu do mehanicara da rastavi sve i nanovo ispere, ocisti i sklopi jer neznam koliko je dugo ovako bilo bez selne. Taj posao mi je ipak puno jeftiniji nego da kupujem novi kineticki.dgL_ wrote:Ma sve sto mozes je da naguras masti i vratis shelnu stegnes i kraj price... Mislim da nebi trebao stradati kineticki... Bitno je da ima masti..preludezalude wrote:Jedno malo glupo pitanje ali ipak...
Primjetio sam da mi je manzetna spala sa kinetickog zgloba zbog otkacene stege i sad kad se namotaju tockovi malo vise manzetna se odvoji od zgloba i moguce je da je mast iscurila i da je prljavstvina i vlaga usla u zglob. Da li je moguce necim da se ispere tj ocisti zglob bez kompletnog skidanja tj da se manzetna stisne i da se necim ispere zglob i da se izbije prljavstvina iz njega prije stavljanja nove masti? Ako je moguce, cime da to radim? Posto cu imati mogucnosti sad za vikend da u miru cackam po autu, sto mi je dusevna hrana, volio bih da to obavim ako mogu bez mehanicara i kompletnog skidanja zgloba.
-
dgL_
#4953 Re: Pitamo Mehanicare ?
Pazi bato meni je pukla mandzeta i kad je mjenjanja nije nista posebno cisceno... Nagurana mast unutra u kineticki skroz do vrha nova mandzeta stavljena i kraj price... Koliko sam ja upucen u problematiku bitno je samo da ima masti tj. Da nije suho... Vlage je vjerovatno uslo, ali ce ispariti sa velikim temperaturama... Naguraj koliko god mozes masti i nemas frke...preludezalude wrote:Danas sam odradio. Masti je dosta falilo. Odmascivacem odmastio iznutra koliko sam mogao i izbio eventualnu necistocu, stavio mast i novu selnu. Ali u svakom slucaju da budem siguran morat cu do mehanicara da rastavi sve i nanovo ispere, ocisti i sklopi jer neznam koliko je dugo ovako bilo bez selne. Taj posao mi je ipak puno jeftiniji nego da kupujem novi kineticki.dgL_ wrote:Ma sve sto mozes je da naguras masti i vratis shelnu stegnes i kraj price... Mislim da nebi trebao stradati kineticki... Bitno je da ima masti..preludezalude wrote:Jedno malo glupo pitanje ali ipak...
-
Mays SB
#4954 Re: Pitamo Mehanicare ?
Što sve može biti razlog zašto se čuje treskanje kod zadnjeg lijevog točka pri neravninama? Ne čuje se lupanje nego treskanje baš...dizao auto na dizalicu, jedino auspuh mogu rukom mrdat i to cca dva i pol cm gore i dolje. Auto je Laguna 2.
- Romeo 80
- Grijem se na: Džemper
- Vozim: Azijsku nakazu
#4955 Re: Pitamo Mehanicare ?
Možda su ti amortizeri "caput"! A možda ti se otkačio lonac auspuha sa nosača pa lupka prilikom vožnje.Mays SB wrote:Što sve može biti razlog zašto se čuje treskanje kod zadnjeg lijevog točka pri neravninama? Ne čuje se lupanje nego treskanje baš...dizao auto na dizalicu, jedino auspuh mogu rukom mrdat i to cca dva i pol cm gore i dolje. Auto je Laguna 2.
-
NediM17
#4957 Re: Pitamo Mehanicare ?
Sta ako se ibertura desi na automatiku? Osim sto je puno manja mogucnost da ugasimo motor, kako zaustaviti takav auto?
Kocnica vs motor pod full gasom.
Kocnica vs motor pod full gasom.
-
preludezalude
#4958 Re: Pitamo Mehanicare ?
Stabilizator ima lufta.Mays SB wrote:Što sve može biti razlog zašto se čuje treskanje kod zadnjeg lijevog točka pri neravninama? Ne čuje se lupanje nego treskanje baš...dizao auto na dizalicu, jedino auspuh mogu rukom mrdat i to cca dva i pol cm gore i dolje. Auto je Laguna 2.
-
hladan.preminger
#4959 Re: Pitamo Mehanicare ?
Drug prema tome što pišeš ja mislim da je neko zalio mjenjač/ručicu mjenjaca tekućinom (sok ili voda) pa sad te zajebava elektronika ispod rucice. Druga opcija je da ti je crkla el. ploča na kućištu mjenjaca ili konketor za elektroniku koji se uključuje u nju.mirzet87sa wrote:Bio kod cvijanovica, zamijenili ulje. Vec postojece je bilo dobro, mogao je pregurati jos 20k km. Do ulja i filtera nije. Nema aluminijske prasine, nije se habao mjenjac, nije nista odlomljeno ni fizicki osteceno. Sreca. Medjutim, na putu do sarajeva, odnosno autoputu, osjetim da je mjenjac opet trom. Na prosirenju da presaltam D N dalje nece, zakovo. Ugasi, upali, opet isti problem ne registruje u kojem je modulu. Cekaj da se ohladi, 2 jebena sata sam cekaocorsa wrote: Redovni servis mjenjaca radim kod Cvijanovica u Brnjacima-Kiseljak. Servis se radi na svakih 60 hiljada. Probaj resetovati mjenjac, vidi hoce li biti ista bolje. Imas na youtube kako se resetuje. Ali ako ne znas kad je radjen servis svakako to uradi. I javljaj desavanja obavezno.Poce na kontaktu fatat module, ubaci u D i opet ga prebaci na safe mode, nece da salta dalje od prve. U ponedeljak idem u ovlasteni. Ili je do rucice mjenjaca ili elektronike, kako god ne vjerujem da cu proci ispod 500-700km minimalno.
Ti se prepao jer imas jedno auto s ovim mjenjacem, a ja 3.
Evo ti broj za servis mercedesa 032 735 361. Autoservis Bećar (to je prezime
Ja iz krajine potegnem do njih na pregled i redovno održavanje. I ljudi su korektni sa cijenom.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#4960 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ima l' kakvog efekta, raditi ultrazvucno ciscenje dizni?????? 
- amar1994
#4961 Re: Pitamo Mehanicare ?
konektovan wrote:Ima l' kakvog efekta, raditi ultrazvucno ciscenje dizni??????
mislim da ima, vecina ljudi bude zadovoljna
-
preludezalude
#4962 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ako imas dobru muziku instaliranu, samo pojacaj do kraja neku od novokomponovanih turbo folk sisara i ima dizne da se otvore..konektovan wrote:Ima l' kakvog efekta, raditi ultrazvucno ciscenje dizni??????
NHF.
-
mirzet87sa
#4963 Re: Pitamo Mehanicare ?
Pisao sam vec, napravio je adi iz vogosce. Prelistaj malo nazadhladan.preminger wrote:
Drug prema tome što pišeš ja mislim da je neko zalio mjenjač/ručicu mjenjaca tekućinom (sok ili voda) pa sad te zajebava elektronika ispod rucice. Druga opcija je da ti je crkla el. ploča na kućištu mjenjaca ili konketor za elektroniku koji se uključuje u nju.
Evo ti broj za servis mercedesa 032 735 361. Autoservis Bećar (to je prezime) u visokom.
Ja iz krajine potegnem do njih na pregled i redovno održavanje. I ljudi su korektni sa cijenom.
- konektovan
#4964 Re: Pitamo Mehanicare ?
Lakse da ti napisem sta mu nije.amar1994 wrote:konektovan wrote:Ima l' kakvog efekta, raditi ultrazvucno ciscenje dizni??????![]()
, sto sta mu je
![]()
mislim da ima, vecina ljudi bude zadovoljna
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#4965 Re: Pitamo Mehanicare ?
propusi ga malo na autuputu prema blazuju ...treca i pun gas. 
p.s. i litar atf-a srokaj u rezervar to sam cuo da je dobro za dizne ...
- konektovan
#4966 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ma i to se radilo, al' opet isto, neki mi kazu da ne znam pravilno propuhatibitanga_sa_otesa wrote:propusi ga malo na autuputu prema blazuju ...treca i pun gas.
Za taj atf, more l' litar na pola rezervoara???
- Ned071
#4967 Re: Pitamo Mehanicare ?
ne stavljate to smece u rezevoar ni pod razno...
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#4968 Re: Pitamo Mehanicare ?
ta ti znas baNed071 wrote:ne stavljate to smece u rezevoar ni pod razno...
- klaki
#4969 Re: Pitamo Mehanicare ?
al ozbiljno ima li ista od tih sranja da valja stavit u tank (jednom), pogotovo ako je auto stajalo?
- konektovan
#4970 Re: Pitamo Mehanicare ?
Pa nije mi novo auto, i ne koristim oktane.Ned071 wrote:ne stavljate to smece u rezevoar ni pod razno...
-
Leon16v
- Vozim: Staro željezo
#4971 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ja sam sipao od Liqui molya Super dizel aditiv, jedino sto sam primjetio je malo uglađeniji rad motora i tiši, ostalo sve isto.klaki wrote:al ozbiljno ima li ista od tih sranja da valja stavit u tank (jednom), pogotovo ako je auto stajalo?
- Ned071
#4972 Re: Pitamo Mehanicare ?
bitanga_sa_otesa wrote:ta ti znas baNed071 wrote:ne stavljate to smece u rezevoar ni pod razno...
- ovo_malo_duse
#4973 Re: Pitamo Mehanicare ?
Gdje u Sarajevu i okolini se moze odraditi kvalitetan servis na Nissanu (Qashqai)? Auto 3 godine staro.
- Revolucionar ★
#4974 Re: Pitamo Mehanicare ?
Mozda je adekvatnije upitat na nekoj zasebnoj temi, ali ovdje veliki broj iskusnih majstora ordinira, pa je pitanje jednostavno. Da li se ovo ostecenje moze tretirati nekom izvedbom u kucnoj radinosti? Nazalost, blizak susret sa stokom od garaznih vrata je ostavio manje udubljenje i ovo ostecenje od nekih 2-3 cm. Sta bi moglo bit uspjesno rjesenje

-
Dzontra_Volta
#4975 Re: Pitamo Mehanicare ?
Guma Movo_malo_duse wrote:Gdje u Sarajevu i okolini se moze odraditi kvalitetan servis na Nissanu (Qashqai)? Auto 3 godine staro.