Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
safran

#4951 Re: Bášča

Post by safran »

eluna wrote:
kerima1 wrote:Javi onda kako pohujes kad nema tikvi,ima cvijeta vagon?Samo treba smisleno izmisliti sta reci djeci sta sam im napravila,hmm,mozda prodje ako reknem pohovane tikvice :cry:
upratite malo 24 Kitchen na TV-u, nije sav život u bašču stao :lol: :lol: :lol:
Eluna draga - ovi baštovani uglavnom imaju poslove, čeljad, poneko i perad i kerad, a za bašču krademo vrijeme ..... tek zimi TV dođe na red ....
lady_di

#4952 Re: Bášča

Post by lady_di »

Narode evo i ja došla iz bašte,čitala sam vas i otišla pregledati svoj paradajz koji je meni izgledao odlično, dok nisam shvatila da nije suština u lisnatim granama, nego u plodovima. Stisla sam srce i dva debela sahata lomila grane, zaperke, i sad se nadam da će bar malo krenuti plodovi, cvijeta ima ali plodova skroz slabo. Inače ja sam kao stalno skidala zaperke, ali skoro sva stabla paradajza imaju dvije ili tri grane, nikako ne znam gdje sam pogriješila :?
I još sam primjetila da jabučar daje mnogo zaperaka, skoro pa ih se ne možeš kutarisati, a imam 10-ak sadnica sorte "kazanova", koji isto cvjetaju, stabljike su čvrste, ali mnogo manje zaperaka.
Jabučar je toliko raširio grane, izgleda ko pravo stabalce,kad nisam crkla kad sam ih lomila, naročito onih nekoliko što sam sama uzgojila. :)
lady_di

#4953 Re: Bášča

Post by lady_di »

Mu'min wrote:Mi upravo zapakirali 5kg đema od domaće bosanske kaisije. :)
Mmmmmmmmmmmm kako je dobrooo. :lol:
A mi 3kg od domaće maline, valjda je bosanska, dok raste u Bosni, isto je mmmmmmmmmmmmmm :-D
Ratarka

#4954 Re: Bášča

Post by Ratarka »

safran wrote:
eluna wrote:
kerima1 wrote:Javi onda kako pohujes kad nema tikvi,ima cvijeta vagon?Samo treba smisleno izmisliti sta reci djeci sta sam im napravila,hmm,mozda prodje ako reknem pohovane tikvice :cry:
upratite malo 24 Kitchen na TV-u, nije sav život u bašču stao :lol: :lol: :lol:
Eluna draga - ovi baštovani uglavnom imaju poslove, čeljad, poneko i perad i kerad, a za bašču krademo vrijeme ..... tek zimi TV dođe na red ....
pratim i 24 k.koliko uopste stignem, osim drugih stvari koje pokusavam da pratim jer zivot nije ni na 24 k. stao.
a kako vidim, tvoj je zivot je na tv stao (?), pa nisi ovdje nista citala nego opalila svoje uvazeno misljenje u namjeri da se mi zapitamo gdje smo?
onda da pokusam mrvu objasniti - basta je vecini nas izbor za slobodno virjeme, bjezanje od tv-a i sl., izolovana od mjesta stanovanja. meni trenutno nije, jer imam stenad, koja su u ovoj kucici, uz bastu, a ja uz njih i koja, btw, uzimaju svo moje slobodno (mimo posla i voznje tamo vamo) vrijeme. onda imam djecu, pa svi kao i jedemo. ne, basta nije glavna a posebno ne jedina, ali se maksimalno trudim da bude dobra. zato ovde napisemsta mi ide a sta ne, sta mislim da mi pravi probleme a sta ne, kako bih nekome sa slicnim pomogga.
ako hoces tih cvjetova koji su za mene (probala) prljadika kao obrok - dodjes lijepo u resnik i imas vlastorucno ubranih koliko god hoces.
mada.... vama koji smatrate da su bastovani ograniceni na baste svakako i treba prodati cvjetove, od savladavanja programa nema se vremena za druge aktivnosti je'l de? :D
kerima1

#4955 Re: Bášča

Post by kerima1 »

pratim i 24 k.koliko uopste stignem, osim drugih stvari koje pokusavam da pratim jer zivot nije ni na 24 k. stao.
a kako vidim, tvoj je zivot je na tv stao (?), pa nisi ovdje nista citala nego opalila svoje uvazeno misljenje u namjeri da se mi zapitamo gdje smo?
onda da pokusam mrvu objasniti - basta je vecini nas izbor za slobodno virjeme, bjezanje od tv-a i sl., izolovana od mjesta stanovanja. meni trenutno nije, jer imam stenad, koja su u ovoj kucici, uz bastu, a ja uz njih i koja, btw, uzimaju svo moje slobodno (mimo posla i voznje tamo vamo) vrijeme. onda imam djecu, pa svi kao i jedemo. ne, basta nije glavna a posebno ne jedina, ali se maksimalno trudim da bude dobra. zato ovde napisemsta mi ide a sta ne, sta mislim da mi pravi probleme a sta ne, kako bih nekome sa slicnim pomogga.
ako hoces tih cvjetova koji su za mene (probala) prljadika kao obrok - dodjes lijepo u resnik i imas vlastorucno ubranih koliko god hoces.
mada.... vama koji smatrate da su bastovani ograniceni na baste svakako i treba prodati cvjetove, od savladavanja programa nema se vremena za druge aktivnosti je'l de?
:lol: :lol: :lol: :lol: sto se zeni izgovori majko mila. :D
Ja nisam vidila Elunin post,tek kad je citirala Safran,ja se spremila nesto da joj uzvratim(ovak nesto "blago" "ko Ratarka :D ) kad Ratarka vec sve rekla hehe.
Elunice nisi daleko od istine koji sam ja zaljubljenik u bastu,nekad mi od uzivanja u njoj vrijeme zaista zastane,odmorim se. :) trgnem se zovu djeca,obaveze,ahaa zivot ide dalje:)
MedenoSrce

#4956 Re: Bášča

Post by MedenoSrce »

ma nek joj je rekla al sto udari po mojim cvjetovima za koje sam emotivno vezana :) i to ni krivim ni duznim
nisam ja ni mislila da uzmem cvat koji je "odsjeko" nego bude "jalovih" cvjetova pa mi eto ah da napravim i zu prljadiku (ne znam sta znaci al mi se cini da nije nista pohvalno :mrgreen: )

kerima hvala na dobroj volji ako u resniku ne uspijem ubrati javim ti se svakako :)
kerima1

#4957 Re: Bášča

Post by kerima1 »

To ona prijeti onima koji se izruguju nama bastovanima da slucajno ne bi sta dabe trazili od nas. :D
Ratarka

#4958 Re: Bášča

Post by Ratarka »

kerima, ne zakuhavaj. poenta ooga sto sam napisala nije u tome ko je kome sta rekao nego kako se moze nesto bolje uraditi i to sam zeljela da ponovim.nije cilj (bar moj nije) nekome se "nagovoriti", ovdje je tema jasno definisana, ne zove se "kome je sta glavno", ne zove se "cime se bavite", a ne zove se ni "24 kuhinja", niti se zove "nagovaranje", zove se basca i jasno je da tu spadaju stvari poput rezanja paradajza ili baja koje napadaju rastiku. normalno je da u takvoj temi ljudi pisu o cvjetovima necega, nebitno cega, pa da pokusaju naci nacine kako da plodove basce sto bolje iskoriste.
zasto je tvoja poenta da naglasis da se neko nekome "ngovorio"?
Ratarka

#4959 Re: Bášča

Post by Ratarka »

MedenoSrce wrote:ma nek joj je rekla al sto udari po mojim cvjetovima za koje sam emotivno vezana :) i to ni krivim ni duznim
nisam ja ni mislila da uzmem cvat koji je "odsjeko" nego bude "jalovih" cvjetova pa mi eto ah da napravim i zu prljadiku (ne znam sta znaci al mi se cini da nije nista pohvalno :mrgreen: )

kerima hvala na dobroj volji ako u resniku ne uspijem ubrati javim ti se svakako :)
ko je "udario" po "tvoijim" cvjetovima? gdje sam ja tebe spomenula? iskreno, nisam te ni uocila, izvini, nemam vremena, pa gledam samo sta je napisao neko koga vec znam, sorry....
kerima1

#4960 Re: Bášča

Post by kerima1 »

Vidim ti nesto neurozna,dobit cemo ban ako nastavimo kontra teme. :)
Ratarka

#4961 Re: Bášča

Post by Ratarka »

kerima1 wrote:Vidim ti nesto neurozna,dobit cemo ban ako nastavimo kontra teme. :)
draga kerima,
ja nisam uopste nervozna, a "neurozna" sigurno nisam. jendostavno ti ne dopustam da govoris u moje ime, imas problem sa tim?
ako je tebi neka hrana zakuhavanje, molicu da to cins bez mene. skroz.
taj "ban" nisam imala, ti kao na isti, na ritam od 15 dana, navikla, bi trebala znati za sta se dobije.
a sad me popusti i idi zakuhavaj negje drugo, bez mene, mog imena i prozivanja, moze?
kerima1

#4962 Re: Bášča

Post by kerima1 »

Ma toplije vrijeme ..... mi smo prošlu sedmicu proveli u selu od srijede - smrzli smo se - kraj jula ja ne mogu na meraji kafu da popijem. U petak se razvedri a onda smo u subotu djeca i ja pobjegli što od hladnoće što od kiše. Malom proradio stomak a starijem nos. Muž ostao subotu i nedjelju misleći da će uspjeti nešto uraditi a onda se u ponedjeljak pojavio sa temperaturom. Od utorka je na pencilinima - gnojna angina. Elem, smrzli smo se pa kako neće i jadan paradajz.
Upravo smo se vratili - nabrali smo brdo tikvica ali slabo ima novih zametaka. Cvjetova ima pa medena bujrum u baštu - ja dok to transportujem zajedno sa našim hrkama neće biti ni za čorbe a ne za pohovanja. Ubrali smo i nekoliko mahuna graška koje je mali smazao na licu mjesta. Nešto malina i višanja koje su mmmmmmm
Fino pocela je i berba.Moji imaju isto tikvice pa donosim,volimo ih u kuhanju,pohanju i pitama.Jel ko sijao pastrnjak?ja jesam i mogu reci da je jako fin u corbama,rano stigne za razliku od persuna.
eluna

#4963 Re: Bášča

Post by eluna »

kerima1 wrote:
Ma toplije vrijeme ..... mi smo prošlu sedmicu proveli u selu od srijede - smrzli smo se - kraj jula ja ne mogu na meraji kafu da popijem. U petak se razvedri a onda smo u subotu djeca i ja pobjegli što od hladnoće što od kiše. Malom proradio stomak a starijem nos. Muž ostao subotu i nedjelju misleći da će uspjeti nešto uraditi a onda se u ponedjeljak pojavio sa temperaturom. Od utorka je na pencilinima - gnojna angina. Elem, smrzli smo se pa kako neće i jadan paradajz.
Upravo smo se vratili - nabrali smo brdo tikvica ali slabo ima novih zametaka. Cvjetova ima pa medena bujrum u baštu - ja dok to transportujem zajedno sa našim hrkama neće biti ni za čorbe a ne za pohovanja. Ubrali smo i nekoliko mahuna graška koje je mali smazao na licu mjesta. Nešto malina i višanja koje su mmmmmmm
Fino pocela je i berba.Moji imaju isto tikvice pa donosim,volimo ih u kuhanju,pohanju i pitama.Jel ko sijao pastrnjak?ja jesam i mogu reci da je jako fin u corbama,rano stigne za razliku od persuna.
a šta je u stvari taj pastrnjak ....ubih se to da nađem i skužim ali nikako :roll:
armin_jocker

#4964 Re: Bášča

Post by armin_jocker »

eluna wrote:
kerima1 wrote:
a šta je u stvari taj pastrnjak ....ubih se to da nađem i skužim ali nikako :roll:
Pogledaj na 24kitchen, mozda tamo naletis na pastrnjak :D
kerima1

#4965 Re: Bášča

Post by kerima1 »

a šta je u stvari taj pastrnjak ....ubih se to da nađem i skužim ali nikako
Dobro ti je rekao armin :D
Pastrnjak je iz porodice persuna,mrkve,celera,ima ukus mjesavine ova tri navedena korijena pravo fin za kiuhanja.
lady_di

#4966 Re: Bášča

Post by lady_di »

kerima1 wrote: Pastrnjak je iz porodice persuna,mrkve,celera,ima ukus mjesavine ova tri navedena korijena pravo fin za kiuhanja.
Kerima jesi li probala slatko od pastrnjaka, ja sam jela, nisam nikad pravila, donosio nam jedan kolega, njegova mati pravi, fenomenalno je
sour cherry

#4967 Re: Bášča

Post by sour cherry »

Image

Inače sastavni dio Vegete.
eluna

#4968 Re: Bášča

Post by eluna »

armin_jocker wrote:
Pogledaj na 24kitchen, mozda tamo naletis na pastrnjak :D
ni po jada- gledala sam i tamo :lol: :lol: :lol:

ali nikako da ukapiram je li to drugi naziv za neko nama poznato povrće, ili je to zaista neko povrće koje nisam vidjela prije, a od malih nogu sam po baštama
eluna

#4969 Re: Bášča

Post by eluna »

sour cherry wrote:
Image

e pa vraga mu - meni ovo izgleda kao peršun :roll:

i to je ono što me buni, je li peršun = pastrnjak
kerima1

#4970 Re: Bášča

Post by kerima1 »

lady_di wrote:
kerima1 wrote: Pastrnjak je iz porodice persuna,mrkve,celera,ima ukus mjesavine ova tri navedena korijena pravo fin za kiuhanja.
Kerima jesi li probala slatko od pastrnjaka, ja sam jela, nisam nikad pravila, donosio nam jedan kolega, njegova mati pravi, fenomenalno je
Nisam jos ni cula da se od njega pravi slatko.Imam namjeru ga trositi u kuhanja i za bio-vegetu.Ja vec imam ovako veliko korijenje kao sa slike. :) Evo i moje gredice,mrkva,persun,pastrnjak sve postrojeno. :) Image
kerima1

#4971 Re: Bášča

Post by kerima1 »

eluna wrote:
sour cherry wrote:
Image

e pa vraga mu - meni ovo izgleda kao peršun :roll:

i to je ono što me buni, je li peršun = pastrnjak
Slicni su jer su iz iste porodice povrca.Poznat ti je valjda ukus-miris persuna,pastrnjak se razlikuje jer ima slatkast korijen,miris izmedju mrkve,persuna,celera,ima malo mlitaviji,meksi korijen.Znaci nije bas kao persun,samo izgledom.
a od malih nogu sam po baštama
Ahaa,i ti si seljance kao i mi naraslo boso na zemlji :D
eluna

#4972 Re: Bášča

Post by eluna »

uzgajana na asfaltu, ali duša ostala u bašči kod nane :) i na selu kod teta koje su nam donosile sir i kajmak a koje smo posjećivali za ljetnjih raspusta :)

i sad me ah pod jednu šljivu (za koju ne znam da li postoji više) uz bunar nasloniti glavu, i čitati kjnigu dok berem i jedem šljive :lol: :lol: :lol: ostavili su grane nisko baš zato da se pod to stablo može leći i onako sa zemlje brati i jesti

a tek turgulje, dok još nisu skroz zrele :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-)
eluna

#4973 Re: Bášča

Post by eluna »

nosio te đavo kerima - sad su mi naumpale turgulje šljive i sad ću ovdje po forumu da molim da mi neko pošalje barem koju :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
pukepuke

#4974 Re: Bášča

Post by pukepuke »

Mislim da je jedan od naziva za pastrnjak paškanat, tako nešto. Ja sam ga samo kupovala na tržnici, skup dozlaboga, ako se dobro sjećam, 7 KM/kg. Ja sam ga zvala bijela mrkva ali nije mrkva,a nije ni peršin.
kerima1

#4975 Re: Bášča

Post by kerima1 »

Fina djecija sjecanja,nezaboravna. :)
Imas kupit sljiva onih velikih,ima i nezrelih rezdelija ja juce jela ko dijete,vicem sinu nabrat ces mi jos.
Nego ne rece ti jel ti malo jasnije sta je pastrnjak,ti odlutala u sljive :-D
Post Reply