Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
anchor85

#4951 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by anchor85 »

Kaligrafija wrote:
rudy81 wrote:e vako...
moze li mi neko u par recenica objasniti koja hrana za macu 1+, zasto da i ako ne zasto ne?
procitala sam masu komentara na ovu temu i vecina se zgraza na Whiskas, Friskies, ali niko da objasni zasto. :?

sto se moje bestije tice, do 1.god je jela svasta od whiskasa, friskiesa, kitekat, hrana iz DMa... ali pazila sam da to bude hrana za macice. kombinovala mokru i suhu... maca je sve jela bez izuzetka....

nakon sterilizacije je postala prozdrljiva uzasno :roll: (i da, pije puno manje vode), ali je aktivna i dalje. bez obzira na to ja pazim da balansiram obroke pa joj dajem 2-3 manja obroka uz krekere. Eh sad... krekeri su kvalitetni Hillovi za sterilisane mace ali od konzervi/kesica cini mi se da najvise gotivi Kitekat.

nemam pojma jel radim ispravno :/
Mace su uzasno razmazene, sto im vise ugadjas i dajes raznovrsniji hranu, one su sve gore... Djubrad mala... :D Moje su godinama najviše volile Felix, sad nece ni da ga pomirisu... Kad mi otrese nogicom na hranu, ja bi se ubio... :D Vjerovatno je Purina pokvarila sastav Felixa, a u prilog tome idu i negativni komentari sa stranih foruma..! Unatoc negativnim komentarima na whiskas, ja sad svojima kupujem ove nove kesice sa vitaminima i kitkat kesice, cisto da im nije monotono... Krekere uvijek gledam da su neki kvalitetniji... ali i da ih one vole, moje su bas izbirljive...tecnost one uzimaju i iz hrane, ako je u soku, saftu, tako da se puno ne sekiras... Vodu drzi, udaljenu od hrane bar pola metra, jer strucnjaci kazu da macke ne vole da im je voda odmah uz hranu... Mozes i drzati dvije, tri posudice sa vodom po kuci, negdje da ti ne smeta... Vodu redovno mijenjaj, ja to radim bar dva puta dnevno ljeti, zimi jednom dnevno... Macki mozes ponuditi zive pilece filete, sitno nasjeckaj, ali prethodno ih zamrzni, da se ubiju bakterije, pa kad odmrznes ti im to daj... Moje su lude za tim, ne mogu da docekaju... Takodje moje mace vole oslic, pa kad nama pravimo, dobiju i one ribicu.. Bez poha recimo, moje ga ne vole... :D Eto...
Moja maca nije htjela recimo svježu piletinu, morala sam peći/kuhati. RIbu ni nacrtanu. Isključivo Whiskas krekere (najednom je počela da odbija Kitekat, pa sam morala promijeniti) i Gourmet konzerve / kesice (i to one sa zečetinom posebno). Obožavala je kajmak i vrhnje za kuhanje, ali mlijeko joj nije bilo zanimljivo. Svježe crveno meso poslastica :D Krekere sam joj uvijek držala dostupnim. Vodu sam naravno morala uvijek svježu sipati (inače vriska iz kupatila ako zaboravim promijeniti). I one štapiće iz DM-a, ludilo. A raznorazne druge poslastice je jedva htjela pomirisati. Bila je jedna izuzetno razmažena gospođa.

Ako joj daš ono što ona voli, nećeš pogriješiti.
sigicalo

#4952 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by sigicalo »

Molim za savjet i razmjenu iskustava. Maca imala proljev subotu i nedjelju. U nedjelju oko 1 ujutro hitno odemo dezurnom veterinaru jer se pojavila krv u stolici. Dobila probiotik pro enteric pastu, nalaz krvi pokazuju povisen hematokrit, crvena krva zrnca, hemoglobin i eos (eozinofilne stanice). Dezurni vet rece da ovaj eos znaci da je zaraza glistama. U ponedjeljak dobila prvu injekciju antibiotika (od 3 planirane) i kortikosteroide. Uradjeni su kompletni nalazi krvi i svi su u granicama normale. Nalaz stolice pokazuje prisustvo glista. U utorak je dobila cijelu tabletu caniverm-a (4 kile ima) i antibiotik. Medjutim totalno je bezvoljna, na macka rezi, minimalno jede ali pije vecu kolicinu vode, samo lezi i poprijeko nas gleda. Stolicu nema vise od 36 sati, mokri uredno. E sad biti paranoican i traziti drugo misljenje ili je pustiti da mrguda i preboli
SmokingMan

#4954 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by SmokingMan »

Obavezno pogledati!!!!!

Gustar

#4955 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Gustar »

Kod mene se oboje slažu kao da su braća, iz iste posude jedu tj kradu jedno drugom iako imaju zasebne :lol:

Image
SmokingMan

#4956 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by SmokingMan »

:srce: :maca:
Gustar

#4957 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Gustar »

sad su pojeli/polizali sladoled :D
SmokingMan

#4958 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by SmokingMan »

Daj im sada glavno jelo po zasluzi. :D
vjesticanametli

#4959 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by vjesticanametli »

Pa uvijek im je glavno jelo.... :-) :lol: kako su swatkiii
Moj Ferid fakat ogromna macka raja cudno gleda....5 kg a sace mu godina :shock: ogroman je
Kaligrafija

#4960 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Kaligrafija »

vjesticanametli wrote:Pa uvijek im je glavno jelo.... :-) :lol: kako su swatkiii
Moj Ferid fakat ogromna macka raja cudno gleda....5 kg a sace mu godina :shock: ogroman je
Moja "Ferida" dvije godine, zenka 6 kg... Obicna maca... :D A mama joj "Ferida" 3,5 do 4 kg, manekenka... 3 godine i koji mjesec... :lol:
vjesticanametli

#4961 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

:oops: znaci kako koga zapadne ferid :lol: sjedim u sendiju neku vecer kad mali cuko swatki sjedi s tetom i lizu sladoled :lol: reko jaooo moj ferid veci od tebe kad teta imala sam ja fikreta pa sad imam macu ferida :lol:
U nedelju ga kupim :) pa slavimo 1 roDZendan :-)
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#4962 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by pici »

ja juce mjerio tikija 7kg :shock: ... mene strah :trema:
micka ni tri kile nema :shock: pricipesa :kiss:
Last edited by pici on 08/08/2019 10:12, edited 1 time in total.
shmizlica

#4963 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by shmizlica »

Tiki treba na dijetu :mrgreen:
pici

#4964 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by pici »

shmizlica wrote:Tiki treba na dijetu :mrgreen:
upravo smo mu smanjili upola hranu... nema vise jedi kolko hoces
SmokingMan

#4965 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by SmokingMan »

Image
bushido

#4966 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by bushido »

Sretan praznik mackoljubci! :-D
bushido

#4967 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by bushido »

,
Last edited by bushido on 08/08/2019 13:49, edited 1 time in total.
bushido

#4968 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by bushido »

pokusao sam postaviti par slikica ali sa posla nisam uspjeo :(
ortodont

#4969 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by ortodont »

pici

#4970 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by pici »

Image

mrcina debela ukro mi hamburger sa stola :evil: i sad preziva a ti se pici jeBi sa paradajz salatom
SmokingMan

#4971 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by SmokingMan »

Ovo gratis slika za internacionalni dan mačaka. :D

Debeo,svojeglav ali nadasve sladak. :D
Kaligrafija

#4972 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Kaligrafija »

pici wrote:Image

mrcina debela ukro mi hamburger sa stola :evil: i sad preziva a ti se pici jeBi sa paradajz salatom
Imam djevojku za njega... On 7 kg, ona 6 kg, idealan par... :lol: :D Ona je od jutros, pojela jedno omanje janje...! :D :lol:

Image
vjesticanametli

#4973 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

:lol: :lol: :lol: oj jebte se obojica krepah od smjeha :lol: sta je ba ovo pici i kaligrafijo karamba sto vam gromova :lol:
Kaligrafija

#4974 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Kaligrafija »

vjesticanametli wrote::lol: :lol: :lol: oj jebte se obojica krepah od smjeha :lol: sta je ba ovo pici i kaligrafijo karamba sto vam gromova :lol:
:lol: :lol:
Nedo Bog da sam ti pokazao brata, od ove moje mace, on je kod punice...! Taj kuci samo jos nije dovuko covjeka i konja... Dva puta je ulovio patke i donio kuci... Jednu zivu koja je prezivjela i vracena u rijeku, a druga je platila glavom... :( :lol: Sestra im koja je kod prijatelja udomljena, satrala je na hektar zemlje sve sto hoda... Taj covjek se bavi poljoprivredom, voli je vise nego ista, kucu joj sagradio...! Jbg dobri geni, mama im lovica, udomio je ja sa ulice ko mace... A tata im je bio ko bizon...! :lol:
pici

#4975 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by pici »

vjesticanametli wrote::lol: :lol: :lol: oj jebte se obojica krepah od smjeha :lol: sta je ba ovo pici i kaligrafijo karamba sto vam gromova :lol:
samo mu je jos piva trebala pa da se kompletira... kako smo mu prepolovili hranu da ide na dijetu on to namiri sa naseg stola :evil: (inace naucen da nista ne dira al jedte gladne oci jedte)
Post Reply