Bosanska piramida Sunca

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Locked
Larci

Post by Larci »

Macuser wrote:
Larci wrote:
Vodenjak wrote:Zaista ne znam da li je neko to vec pomenuo, ali samo da sve ovo ne bude kao sa Gabelom... :oops:

Stariji znaju o cemu pricam... :-) :-)
Nije ni Medjugorje ono sto se o njemu govori...ali ipak su pretvorili jedno selo koje je sa svijetom bilo povezano kozijim stazama... u jedno veliko srediaste koje posjecuju milioni i milioni stranih turista...
Izgradili ljudi hotele, bazene, shoping centre, trgovine suvenira, ma svasta nesto u u zimaju lovu i sakom i kapom..
Bio sam mali kad su talijanski turisti dolazili i spavali u Capljinskom hotelu... samo stanes pred autobus a oni te daruju lirama, markama, cigarama, gumenim bombonama... lijepa su to vremena bila...

Kad bi samo u pola ovoga iskoristili "OVU NESTO" u Visokom bio bi to najveci posao koji je BiH ikad uradila i koji ce ikad uraditi!

DA se vratim na Gabelu.... ko je imalo upuceniji u to pronalaziste, znat ce zasto su zastala iskopavanja... a spusti se samo malo nize do Vida ( malo selo kod Metkovica) ... tu ljudi isto uzimaju lovu i lovu od stranih turista koji tu dolaze! NAvodno i to imaju neke stare iskopine... !
Je li to tvoj prijedlog da foliramo i lazemo ljude koji dodju u nasu zemlju kao sto to rade u Medjugorju? Da baziramo turizam ne na prirodnim ljepotama ili gradovima kao sto su Sarajevo, Mostar ili Pocitelj, vec na prevari i lazi?
NE ...ja ne predlazem da lazemo ljude da bi nam dosli... nego da samo iskoristimo ta brirodna bogatsva, te nashe rijeke i gradove, Pocitelj, Mostar, Sarajevo, Gabelu...... to nesto sto je Visokom, a mozda nesto slicno se nadje i na nekom druom mjestu... !!!
Reina

Post by Reina »

naravno ovo sto sam navela u vezi Engleza ne znaci da varamo ili
lazemo ljude ali ako se vec ljudi nesto nasli a za sada se ne zna sta je....
a juce je bilo kako vidim na TV dnevniku stranih arheologa koji su
bili zadivljeni..... nemam pojma zasto ljude ometati ....
Stari

Post by Stari »

Ma cekaj malo ...o kakvoj bi se prevari tu moglo raditi ....ljudima bi se valjda pokazivalo to sto sada iskopavaju ...ma sta to bilo. Niko ne govori o tome da ce neko sad ...izliti jednu gigantsku betonsku krstachu na vrhu brda ...kao sto je to cinimi se slucaj u Medjugorju. Ili mozda neko strahuje od takvog razvoja dogadjaja?
Reina

Post by Reina »

Stari wrote:Ma cekaj malo ...o kakvoj bi se prevari tu moglo raditi ....ljudima bi se valjda pokazivalo to sto sada iskopavaju ...ma sta to bilo. Niko ne govori o tome da ce neko sad ...izliti jednu gigantsku betonsku krstachu na vrhu brda ...kao sto je to cinimi se slucaj u Medjugorju. Ili mozda neko strahuje od takvog razvoja dogadjaja?
u pravu si Stari
ehhh samo jos fali i takav razvoj događaja odnosno price na ovoj temi
hmmm vidis sta se izrodi kad se samo sjedi i bez veze trabunja :lol:
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

Post by hrasno38 »

Macuser wrote:
Larci wrote:
Vodenjak wrote:Zaista ne znam da li je neko to vec pomenuo, ali samo da sve ovo ne bude kao sa Gabelom... :oops:

Nije ni Medjugorje ono sto se o njemu govori...ali ipak su pretvorili jedno selo koje je sa svijetom bilo povezano kozijim stazama... u jedno veliko srediaste koje posjecuju milioni i milioni stranih turista...
Izgradili ljudi hotele, bazene, shoping centre, trgovine suvenira, ma svasta nesto u u zimaju lovu i sakom i kapom..
Bio sam mali kad su talijanski turisti dolazili i spavali u Capljinskom hotelu... samo stanes pred autobus a oni te daruju lirama, markama, cigarama, gumenim bombonama... lijepa su to vremena bila...

Kad bi samo u pola ovoga iskoristili "OVU NESTO" u Visokom bio bi to najveci posao koji je BiH ikad uradila i koji ce ikad uraditi!

DA se vratim na Gabelu.... ko je imalo upuceniji u to pronalaziste, znat ce zasto su zastala iskopavanja... a spusti se samo malo nize do Vida ( malo selo kod Metkovica) ... tu ljudi isto uzimaju lovu i lovu od stranih turista koji tu dolaze! NAvodno i to imaju neke stare iskopine... !
Je li to tvoj prijedlog da foliramo i lazemo ljude koji dodju u nasu zemlju kao sto to rade u Medjugorju? Da baziramo turizam ne na prirodnim ljepotama ili gradovima kao sto su Sarajevo, Mostar ili Pocitelj, vec na prevari i lazi?
E sad bih ja trebao potvrditi tu tvoju konstataciju jer sam ateista ali jednostavno nemam pravo na to jer bi sa tim i pobio mnogo postulata vjere. Ako ides tom logikom onda mozes slobodno i negirati sve sto je vezano za vjeru sto je tvoje pravo ali ne znaci da je automatski i ispravno razmisljanje. Moje opredjeljenje mi ne dozvoljava da ubjedjujem niti jednog vjernika negirajuci njegove nacine razmisljanja. Moras nauciti postovati i one koji su razliciti od tebe.
Larci

Post by Larci »

Stari wrote:Ma cekaj malo ...o kakvoj bi se prevari tu moglo raditi ....ljudima bi se valjda pokazivalo to sto sada iskopavaju ...ma sta to bilo. Niko ne govori o tome da ce neko sad ...izliti jednu gigantsku betonsku krstachu na vrhu brda ...kao sto je to cinimi se slucaj u Medjugorju. Ili mozda neko strahuje od takvog razvoja dogadjaja?
Niko to nije spominjao betonske krstace.. nego samo kako ljudi rade.. kako lovu zaradjuju... Nije ni tamo nista dokazano...ali oni rade punom parom...
Tako bi se isto mogla iskoristiti Visocica, ma sta god se krilo ispod!!!!
A svi smo evo vidjeli "DA NESTO IMA"
Drvosjeca iz Dejcica

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Da je kojim slucajem "piramida" pronadjena recimo u Kiseljaku ili N. Travniku budi siguran da bi na brdu vec bio krst pet sa pet i vec bi se sluzila misa zadusnica... :roll:
hrasno38

Post by hrasno38 »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Da je kojim slucajem "piramida" pronadjena recimo u Kiseljaku ili N. Travniku budi siguran da bi na brdu vec bio krst pet sa pet i vec bi se sluzila misa zadusnica... :roll:
ili bi bila napravljena dzamija sa 5 minareta..... Vidis da takav nacin rasprave ne vodi nigdje.
El-bosniaco

Post by El-bosniaco »

Image

Image
Tornjak Sunny pravi društvo istraživačima bosanskih piramida

Kada se u kontekst ovogodišnjeg međunarodnog uspjeha BiH i revalorizacije dostignuća postave BOSANSKI TORNJAK i BOSANSKA PIRAMIDA SUNCA dobijemo kvalitetan spoj. Upoznali su se njihovi reprezenti, Semir Osmanagić i od četvrtka Fondacijin novi prijatelj, tornjak Sunny. Semir je odmah pronašao adekvatno ime za tromjesečno štence koje su mu poklonili članovi Kinološkog kluba „Tornjak“ Travnik. Alen Salkić, veterinar i predsjednik kinologa iz Travnika i tvorac standarda za tornjaka je za RTV Visoko kazao:
- Štene je odabrano već drugi dan nakon rođenja. Mailom sam poslao sliku Semiru u SAD. Bio je oduševnjen njime i odmah mu je dao ime. Tako su se danas i upoznali, bez obzira što mu je Sunny „umjetničko“ ime. Službeno je to, naravno drugačije. Štene ostaje na Visočici kao još jedan dio našeg kulturnog bogatstva.
Jeste li slučajno stupili u kontakt sa Semirom, obzirom da ste i Vi kinolozi sa tornjacima i Semir sa piramidama BiH uzdigli do neba?
- Sa gosp. Osmanagićem sam u kontakt stupio sasvim slučajno. Za njega sam čuo još kada je izdao tom od osam knjiga. To mi je bilo interesantno, ali sam zbog obaveza to nekako prepustio vremenu. Hasan Muftić, moj prijatelj iz SAD me uputio na svog prijatelja Mirzu Avdičevića iz Kanade. Već tada je bilo puno priče oko piramide i tako smo se jednostavno čuli. Rodila se ta ideja da im poklonim „živo kulturno blago BiH“. Oni su se, sretni, složili s time i danas smo realizovali svoje dogovore na obostrano zadovoljstvo.
Drvosjeca iz Dejcica

hrasno38 wrote:
ili bi bila napravljena dzamija sa 5 minareta..... Vidis da takav nacin rasprave ne vodi nigdje.
Kao prvo u BiH na ostacima srednjevjekovnih utvda se ne gradi dzamija, pogotovo ne sa 5 minareta, za razliku od krstova i sluzenja misa. Dakle ja sam uvijek za argumentovanu raspravu.
hrasno38

Post by hrasno38 »

hrasno38 wrote:
Kao prvo u BiH na ostacima sredjovjekovnih utvda se ne gradi dzamija, pogotovo ne sa 5 minareta, za razliku od krstova i sluzenja misa. Dakle ja sam uvijek za argumentovanu raspravu.
Ocito nisi shvatio poentu ali nejse.
Drvosjeca iz Dejcica

hrasno38 wrote:
hrasno38 wrote:
Kao prvo u BiH na ostacima sredjovjekovnih utvda se ne gradi dzamija, pogotovo ne sa 5 minareta, za razliku od krstova i sluzenja misa. Dakle ja sam uvijek za argumentovanu raspravu.
Ocito nisi shvatio poentu ali nejse.
Svakako da jesam, sam ne podnosim kada ljudi izmisljaju i tvrde ono sto ne stoji.
Stari

Post by Stari »

Pa dobro ljudi moji .... koliko je sad poznato tu u Visokom se nalazi nekakav (star) objekat koji (za sad) ima oblik koji podsjeca na piramidu i koji je po svoj prilici obljepljen (fasadiran) nekakvom vrstom plocastog kamena .... a ispod se nalaze nekakvi tuneli. Sad jel citav taj objekat sazidan u cijelosti ljudskom rukom ...ili je samo ...jelte "adaptiran" na taj nacin sto je neko na vec postojece brdo ...zbiberio fasadnu ciglu (cudnovatnih dimenzija doduse no mozda su tad gradjevinski standardi bilo nesto drugaciji od onih koji su nam danas poznati) i prokopao nekakvu vrstu podruma da bi u tu ...kao ...nesto radio.

Taman da je sve to skupa zajedno napravljeno tek recimo prije 50 godina...to jos uvijek ne iskljucuje mogucnost da bi neko bio voljan platiti pare da to sve skupa vidi.

Ljudi ovdje u svedskoj pretvaraju vojne baze iz perioda hladnog rata ..u turisticke atrakcije....a u Bosni recimo u okolini Bihaca jedna takva trune i urusava se ...bez ikakve mogucnosti da se ikad i za sta iskoristi.

Zasto bi onda bilo losa stvar pokusati iskoristiti ovo nesto sto se ocito nalazi u visokom u slicne svrhe?
ILIR_

Post by ILIR_ »

Fair Life wrote:
ILIR_ wrote:(...)
Svako ko nevjeruje i demantuje da nije to piramida, moj savjet je.
Sjedneš u auto, zaputiš se prema Visokom, treba ti 20 minuta do grada, kupiš sok u prodavnici pošto je svaki dan tolika gužva da moraš čekati po 30 minuta u redu da odeš do parkinga na Visočici. Kada se popneš na Visočicu imaš dosta dokaza da se uvjeriš da je piramida tu. Pored toga ima more ljudi gore i možeš da čuješ na svakom koraku svačije mišljenje i razmišljanje ljudi koji obilaze Visočicu. Ja sam bio gore 5 sati i nisam ni jednu osobu sreo da je se ismijavala i demantovala nešto u vezi radova i piramide. Naprotiv svi su bili oduševljeni, sa sitnicama na kojim naučnici rade i otkrivaju. Pored toga možete gore non stop da Semira vidite i da ga pitate šta god želite u vezi piramide, čovjek če na svako pitanje bilo koga odgovoriti.
Ei incumbit probatio, qui dicit, non qui negat.
Ie tibmucni oitaborp, iuq ticid, non iuq tagen.
CiCiban

Post by CiCiban »

cinjenice : :D (so FAR )
- dio brda je prekriven kamenim plocama
- one su postavljene na kosini :? :D
- piramide imaju kose :D stranice.. nacinjene od kamena

nacin obrade podataka :P
nije bilo nikakvog crvenog dugmeta na kalkulatoru
ali je bilo jedno plavo dugme na kojem je pisalo ''crveno'',
i dirk je pretpostavio da je to to

zakljucak
:D It must bEE the piramida :?

problem
-once again :cry:
ali, mislio se dirk dzentli, kog boga? i zasto?
koji bog bi visio na drugom terminalu aerodroma hitrou pokusavajuci da se ukrca na leT 15:30 za oslo :?
Last edited by CiCiban on 20/04/2006 16:08, edited 1 time in total.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Larci wrote:

Nije ni Medjugorje ono sto se o njemu govori...ali ipak su pretvorili jedno selo koje je sa svijetom bilo povezano kozijim stazama... u jedno veliko srediste koje posjecuju milioni i milioni stranih turista... Izgradili ljudi hotele, bazene, shoping centre, trgovine suvenira, ma svasta nesto i uzimaju lovu i sakom i kapom..

Ehhh kad bi samo tako mi znali???!!!! :roll:
Za onoga ko je vjernik (a recimo, konkretno katolika je ca 1,5 milijardi) vjerovati u prikazanje Gospe isto je kao i vjerovati u boga.

Ni jedno ni drugo nisu vidjeli!

Prema tome, poredjenje nije na mjestu jer bi piramida, ako je ima, trebala biti mnogo "opipljivija" od Gospe
El-Vedex

Post by El-Vedex »

Fair Life wrote:
El-Vedex wrote:(...)

Kako ne shvatate da poenta nije ima li piramide ili nema.

(...)
Jos da si procitao naslov teme... pa haj' haj'.
Sto bolan ne cutis pa da ljudi misle da si.... nego ovako otklanjas svaku sumnju.
Ne mogu da vjerujem da je to jedino sto si shvatio od onog sto sam htio reci.
Ako ne mozes da apstrahujes cjeline , sta koji kua citas duge postove.

OVo odavno nema vise nista sa naslovom.

I mislim da se nema vise sta reci na ovom forumu, pozdravljeni budite.
Sretno Biće

Post by Sretno Biće »

Larci wrote:a spusti se samo malo nize do Vida ( malo selo kod Metkovica) ... tu ljudi isto uzimaju lovu i lovu od stranih turista koji tu dolaze! NAvodno i to imaju neke stare iskopine... !
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :
e fakat si dibidus neinformiran...

Ostaci antičke Narone nalaze se na mjestu današnjeg sela Vid na udaljenosti 3 km od Metkovića. Grad se smjestio na jugoistočnoj, osunčanoj padini brežuljka i u njegovom podnožju.

U prapovijesno doba na mjestu Narone vjerojatno nije postojalo značajnije naselje.(1) U prilog tome govori nedostatak prapovijesne građe i sam smještaj naselja. Naime, za razliku od uobičajnog gradinskog smještaja na platou uzvisine, Narona se, poput grčkih i greciziranih naselja, prostire na osunčanoj padini brežuljka.(2)

Prvi povjesni spomen Narone kao emporija na Neretvi do kojeg mogu ploviti trijere nalazimo kod Pseudo Skilaka.(3) Naronu kao trgovački grad spominje i Teopomp, što saznajemo od Strabona.(4) Osnivanje trgovišta uzvodno, kod mjesta do kog su mogli uplovljavati veliki brodovi, bilo je nužno zbog bolje organizacije prihvata i distribucije robe. Naronom se vjerojatno nisu služili trgovci iz dalekih otoka Hiosa i Tasosa kako je tvrdio Teopomp, no sigurno je služila grčkim kolonijama na Jadranu.(5) Zbog nedostatka epigrafičkih spomenika iz razdoblja od 4. do 2. st. pr. Kr. ne može se sa sigurnošću tvrditi da je u tom vremenu u emporiju stalno živjela i određena grčka etnička skupina. (6) U 2. stoljeću prije Kr. Narona ima razvijenu urbanu fizionomiju. (7) O tome svjedoči nalaz grede s prikazom plesačica i novootkriveni ostaci arhitekture ispod razine rimskog foruma. (8)

Tjekom 2. st. pr. Kr. Narona postaje zanimljiva Rimljanima. Godine 156. pr. Kr., Rimska vojska, pod vodstvom Gaja Marcija Figula, pokreće vojne pohode protiv Daorsa. Najvjerojatnije im je kao baza poslužila upravo Narona. Možda je i Servije Fulvije Flak koji 135. godine pr. Kr. kreće u pohod protiv Ardijejaca koristio Naronu kao bazu. (9) Rimska vojska se Naronom koristi i oko polovice 1. st. pr. Kr. što je vidljivo iz Vatinijevih pisama Ciceronu. (10) Sredinom 1. st. pr. Kr. Narona je, kako tvrdi Varon, bila središte velikog sudskog konventa. (11) U to je vrijeme u Naroni morao boraviti i veći broj Italaca. (12) Nakon Oktavijanova pohoda 33. god. Pr. Kr. dolazi do značajnog priliva stanovništva u Naronu. (13) Za vrijeme Cezara ili Augusta, Narona je uzdignuta na rang kolonije. (14) Pod rimskom vlašću u gradu je izgrađen niz objekata od javnog značaja poput foruma, hramova, termi a možda i teatra. (15)

O počecima Kršćanstva u Naroni pisani izvori ne govore mnogo. Prva i jedina pisana potvrda odnosi se na sudjelovanje naronitanskog biskupa Marcellusa na dvama koncilima u Saloni, 530. i 533. godine. (16) Iz istog izvora saznajemo da je Narona bila biskupsko središte. Crkvena organizacija se uglavnom držala starih administrativnih podjela. Dijeceza je na sjeverozapadu graničila sa Salonom negdje oko Makarske, na jugoistoku sa Epidaurskom nešto niže od poluotoka Peljašca, obuhvaćala je sjeverozapadni dio otoka Mljeta, (17) otok Lastovo, Stonsko polje, a sjeverno se granica pružala do Mostara. (18) Na koncilu 533. dolazi do osnivanja dviju novih biskupija, Muccur (Makarska) i Sarsenterum. (19)

Grad je sigurno postojao do u 7. st. o čemu svijedoči bogata ostava novca i nakita.(20) Novija istraživanja potvrđuju da se život nastavio i tijekom 7. st. (21)

(1) N. CAMBI 1980, 133.; B. GABRIČEVIĆ 1980, 162.

(2) N. CAMBI 1989a, 39, 40, 50 i 51.

(3) N. CAMBI 1980a, 279.

(4) N. CAMBI 1980a, 286.

(5) N. CAMBI 1989a, 44.

(6) B. GABRIČEVIĆ 1980, 164.

(7) N. CAMBI 1989a, 55.

(8) E. MARIN et alii 1999, Autor u predgovoru (VII) spominje da su tijekom istraživanjima koja provodi AM Split godine 1997. i 1998. ispod razine rimskog foruma otkriveni su ostaci građevina iz sredine 2 st. pr. Kr.

(9) M. ZANINOVIĆ 1980, 176.

(10) M. ZANINOVIĆ 1980, 176.

(11) N. CAMBI 1980a, 284.

(12) N. CAMBI 1980, 128.

(13) M. ZANINOVIĆ 1980, 177.

(14) N. CAMBI 1985, 34.

(15) N. CAMBI 1980, 133.

(16) N. CAMBI 1985, 35

(17) N. CAMBI 1985, 55.

(18) N. CAMBI 1985, 35, 44, 47, 50.

(19) Točan položaj Sarsenteruma nije utvrđen. Smješta se u Aržano kod Imotskog (F. ŠIŠIĆ 1925., str. 171), zapadno od Mostara (Đ. BASLER 1972., str. 142), u Cim (T. ANĐELIĆ 1980., str. 262) i u Žitomisliće (Đ. BASLER 1990., str. 101-103 i karta).

(20) F. BULIĆ 1902,; I. MAROVIĆ 1988,

(21) E. MARIN i suradnici 2002, 40 – 42.

evo ti osnovnvo o Naroni... i ubuduće moj savjet ti je ispeci pa reci...
a nedavno je i bila izložba o Augusteum.u iz Naronae po europi... toliko o tome da nema nalaza tamo...
:roll:
Sensei

Post by Sensei »

Vodenjak wrote:
Larci wrote:

Nije ni Medjugorje ono sto se o njemu govori...ali ipak su pretvorili jedno selo koje je sa svijetom bilo povezano kozijim stazama... u jedno veliko srediste koje posjecuju milioni i milioni stranih turista... Izgradili ljudi hotele, bazene, shoping centre, trgovine suvenira, ma svasta nesto i uzimaju lovu i sakom i kapom..

Za onoga ko je vjernik (a recimo, konkretno katolika je ca 1,5 milijardi) vjerovati u prikazanje Gospe isto je kao i vjerovati u boga.

Ni jedno ni drugo nisu vidjeli!

Prema tome, poredjenje nije na mjestu jer bi piramida, ako je ima, trebala biti mnogo "opipljivija" od Gospe
Papa: Ma kakvo Međugorje!
Larci

Post by Larci »

Ehhh kad bi samo tako mi znali???!!!! :roll:[/quote]
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :
e fakat si dibidus neinformiran...

[/quote]

e fakat si i ti mashala copy/paste pa sad drzish predavanje...
Vidi se da nisi shvatio poentu... a za tvoju info... na tom mjestu sam bio vishe puta nego ti na ovome forumu...
Pricao sam kako ljudi posao rade... i boli ih neka stvar jeli to naucno dokazano ili nije... SVAKA IM CAST!!!
ludvig

Post by ludvig »

Propast, da li si posjetio Visocicu?

Ljudi, gdje nam je LUDOST? :? Dobro, rasturen je, ali toliko da ne napise ni oprostajni post je stvarno nevjerovatno :?
ILIR_

Post by ILIR_ »

Zasto danas nesto slabo nema uopce slika sa mjesta otkopovanja?
Pada kisa, ili sto?

:(
ludvig

Post by ludvig »

ILIR_ wrote:Zasto danas nesto slabo nema uopce slika sa mjesta otkopovanja?
Pada kisa, ili sto?

Kako ba nema http://www.visoko.co.ba/index.php?go=foto
ILIR_

Post by ILIR_ »

ludvig wrote:
ILIR_ wrote:Zasto danas nesto slabo nema uopce slika sa mjesta otkopovanja?
Pada kisa, ili sto?

Kako ba nema http://www.visoko.co.ba/index.php?go=foto

Ludvig, hvala puno, to nisam znao (obicno bi trazio slike pod:

http://www.piramidasunca.ba/indexbh.htm
http://www.bosnianpyramids.org/

ili ovdje na ovom forumu).

Link koji si dao, jel najbolje m jesto za svjeze slike?
El-bosniaco

Post by El-bosniaco »

Image
Locked