Zakonski je obavezno pozarno stepenkste (vanjsko) za svaki objekat preko 22mmoimoi wrote: ↑05/11/2025 09:01 Neki ovdje spominju neadekvatnu arhitekturu za datu namjenu?
Ne znam kakva bi to bila adekvatna arhitektura… a da nije privatni dom sa puno manjim kapacitetom. Da ne govorimo o tome da se radi o soc arhitekturi, kada se gledalo da se sto jeftinije gradi. Doduse, kod nas je i dalje takav modus.
Ono sto zastrasuje jeste da ocigledno nemaju
pp zastitu..detektore za dim i prskalice.
E to je neshvatljivo.
BiH - Crna hronika
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#4951 Re: BiH - Crna hronika
- Haris.ba
- enko 1964
- Grijem se na: južnu interkonekciju
#4953 Re: BiH - Crna hronika
Naravno.plain vanilla wrote: ↑05/11/2025 08:54Pa prije se nije slalo bolesne ljude u domove nego je o njima brinula porodica. Zahvaljujuci sve manjem broju djece i iseljavanju, sada se o starijim bolesnim nema ko brinuti, pa ih se daje u dom. Ja rekoh ranije, prije su u ovaj dom isli relativno zdravi ljudi, ali usamljeni, pa su tamo imali druzenje, zabavu, ali i njegu i hranu. Tako da je u ona vremena bilo slobodnih kapaciteta koji su se mogli pojedinacno izdavati.
Sad je druga situacija, ne znam koliko domova je otvoreno ovdje i opet je ovaj Dom pun.
Ima puno ljudi iz dijaspore koji realno ne mogu brinuti o svojim roditeljima i familiji u BiH pa ih smještaju u domove.
Samo u Sarajevu postoje desetine ovih domova i u glavnom su puni.
Cijene su prilično visoke a za teško bolesne, nepokretne i one kojima treba dodatna njega su veće nego za ostale.
- Mea_parvitas
#4954 Re: BiH - Crna hronika
Eh zato trebaju da leze zatvor odgovorni, jer je nenormalno normalno... ali znamo da se to nece desiti
-
moimoi
#4955 Re: BiH - Crna hronika
Desetine?enko 1964 wrote: ↑05/11/2025 09:04Naravno.plain vanilla wrote: ↑05/11/2025 08:54Pa prije se nije slalo bolesne ljude u domove nego je o njima brinula porodica. Zahvaljujuci sve manjem broju djece i iseljavanju, sada se o starijim bolesnim nema ko brinuti, pa ih se daje u dom. Ja rekoh ranije, prije su u ovaj dom isli relativno zdravi ljudi, ali usamljeni, pa su tamo imali druzenje, zabavu, ali i njegu i hranu. Tako da je u ona vremena bilo slobodnih kapaciteta koji su se mogli pojedinacno izdavati.
Sad je druga situacija, ne znam koliko domova je otvoreno ovdje i opet je ovaj Dom pun.
Ima puno ljudi iz dijaspore koji realno ne mogu brinuti o svojim roditeljima i familiji u BiH pa ih smještaju u domove.
Samo u Sarajevu postoje desetine ovih domova i u glavnom su puni.
Cijene su prilično visoke a za teško bolesne, nepokretne i one kojima treba dodatna njega su veće nego za ostale.
Znam za dva.
- Haris.ba
#4956 Re: BiH - Crna hronika
Pa nece. Jer odmah se politicki gleda da li nas se odgovorni svidjaju ili ne svidjaju.Mea_parvitas wrote: ↑05/11/2025 09:05 Eh zato trebaju da leze zatvor odgovorni, jer je nenormalno normalno... ali znamo da se to nece desiti
Hoce li u zatvor Imamovic i Lugavic?
Odmah ce se politicki gledati da li si simpatizer sdp ili ne, pa ce se prosuditi.
Last edited by Haris.ba on 05/11/2025 09:10, edited 1 time in total.
- enko 1964
- Grijem se na: južnu interkonekciju
#4957 Re: BiH - Crna hronika
Da li je realno da zgrada nema vatrodojavu pp zaštitu?
Moju firmu su u koroni kaznili jer nismo imali plan evakuacije i one zidne lampe sa strelicom koja pokazuje smjer bijega.
Moju firmu su u koroni kaznili jer nismo imali plan evakuacije i one zidne lampe sa strelicom koja pokazuje smjer bijega.
-
moimoi
#4958 Re: BiH - Crna hronika
Onda ni jedna nasa zgrada nije propisno izgradjena.mk ultra wrote: ↑05/11/2025 09:04Zakonski je obavezno pozarno stepenkste (vanjsko) za svaki objekat preko 22mmoimoi wrote: ↑05/11/2025 09:01 Neki ovdje spominju neadekvatnu arhitekturu za datu namjenu?
Ne znam kakva bi to bila adekvatna arhitektura… a da nije privatni dom sa puno manjim kapacitetom. Da ne govorimo o tome da se radi o soc arhitekturi, kada se gledalo da se sto jeftinije gradi. Doduse, kod nas je i dalje takav modus.
E to je neshvatljivo.
- mk ultra
#4959 Re: BiH - Crna hronika
Nije tacno... ima ih, ali da je vecina, nijemoimoi wrote: ↑05/11/2025 09:10Onda ni jedna nasa zgrada nije propisno izgradjena.mk ultra wrote: ↑05/11/2025 09:04Zakonski je obavezno pozarno stepenkste (vanjsko) za svaki objekat preko 22mmoimoi wrote: ↑05/11/2025 09:01 Neki ovdje spominju neadekvatnu arhitekturu za datu namjenu?
E to je neshvatljivo.
- mk ultra
#4960 Re: BiH - Crna hronika
I sta bi imao od vatrodojave ako je samo jedno stepeniste na 7-8spratova
Nista
Zapisti alarm, aman
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#4962 Re: BiH - Crna hronika
još su to ljudi sa dijagnozama gdje im i ne treba puno.sime_cipol wrote: ↑05/11/2025 08:57 Nije puno izgorilo, dobra reakcija vatrogasaca i spasilačkih ekipa. Nazalost ovdje je vjerovatno najviše dim doprinio ovolikom broju mrtvih. Tu se radi o sekundama![]()
svakako tragedija. a vrlo lako može biti da je u pitanju grijalica, jer je bilo hladno sinoć.
isti uzrok je bio i na bjelavama... i sad mi se stomak okreće kad se sjetim.
-
moimoi
#4963 Re: BiH - Crna hronika
U Sa znam samo za dva nebodera koja imaju vanjske stepenice.
- skupljac_zeljeza
#4964 Re: BiH - Crna hronika
I vatrogasci su išli u hitnu zbog dima.sime_cipol wrote: ↑05/11/2025 08:57 Nije puno izgorilo, dobra reakcija vatrogasaca i spasilačkih ekipa. Nazalost ovdje je vjerovatno najviše dim doprinio ovolikom broju mrtvih. Tu se radi o sekundama![]()

-
moimoi
#4965 Re: BiH - Crna hronika
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#4966 Re: BiH - Crna hronika
jesi li sigurna? u sarajevu isto ima gerontološki centar koji nije na budžetu, već isto ima cijene i samofinansirajući je. međutim, ko je u stanju potrebe, centar za socijalni rad donese rješenje i onda država plaća smještaj za tu osobu.plain vanilla wrote: ↑05/11/2025 09:12socijalna u smislu da si besplatno tamo na teret drzave nego placas boravak, na to sam mislila
eto direktor dao ostavku, bar nesto
ja vjerujem i da je ovdje slučaj.
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#4967 Re: BiH - Crna hronika
gdje ima?
Aljkavost tipicna za nasu drzavu. nazalost, ali bit ce sve gore. grad prepun visokih zgrada nema kamion za gasenje pozara na visokim zgrada, pozarni putevi su pretvoreni u parkinge ili baste kafica. kad smo zadnji put vidjeli neku vjezbu vatrogasaca, hitne pomoci, policije? znaju li oni za sta vjezbe sluze?
ova zgrada je stara 50 godina, je li se od tad ikad modernizovala po nekim novijim standardima sigurnosne zastite, i zasto nije?
sta kad zgrade, sa kojih fasade sad uveliko otpadaju, ostare jos 20 godina? statika? koga briga?
u mojoj zgradi je razvaljen citav sistem ovih crijeva za vatrogasce, dojavu pozara itd. nit ko od stanara zeli dati pare za obnovu, niti sistem tjera, kaznjava, kontrolise..
u koliko stambenih zgrada na stubistima makar postoje alarmi?
evo i u ovom slucaju, niko da kaze: pa jebemu osjecam krivicu, nismo radili redovne kontrole stanja, nismo mislili na zastitu ljudi u ovoj zgradi, nismo obucili vatrogasce da reaguju adekvatno, nismo nabavili vozila adekvatna..citav niz odgovornih ljudi i niko ni pomislio nije da kaze, pa ima i moje krivice?!
-
Maliodmene
#4968 Re: BiH - Crna hronika
Ne dobijaju ovi marke iz budzeta, sami se finansiraju, i realno nije ni bio skup kad se vide ostale cijene. Da bar podnose svi ostavke iz neke moralne odgovornosti, gdje bi nam kraj bio.
- mk ultra
#4969 Re: BiH - Crna hronika
Jedina zastita koja stvarno radi je fizicka zastita
Široki evakuacioni koridori, ispravne dužine
Da postoje
Sprinkler ako ima, nije obavezno, ali za evakuaciju i pristup, samo ovo prvo.
Da ne pisemo kakve se katakombe grade uz dove Allahu da ne plane.
Ne sjecam se, napustio sam taj posao prije 5g, ima max duzina evakuacije do stepenica propisana pravilnikom... svasta nesto ima, a sve se kroz prste gleda
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#4970 Re: BiH - Crna hronika
E ovo je tuga...skupljac_zeljeza wrote: ↑05/11/2025 09:13I vatrogasci su išli u hitnu zbog dima.sime_cipol wrote: ↑05/11/2025 08:57 Nije puno izgorilo, dobra reakcija vatrogasaca i spasilačkih ekipa. Nazalost ovdje je vjerovatno najviše dim doprinio ovolikom broju mrtvih. Tu se radi o sekundama![]()
![]()
- Haris.ba
#4971 Re: BiH - Crna hronika
Jesi ti kao vlasnik nekretnine spreman ici u zatvor jer nisi dao pare za pp sisteme u svojoj zgradi?izvrsni direktor wrote: ↑05/11/2025 09:17
sta kad zgrade, sa kojih fasade sad uveliko otpadaju, ostare jos 20 godina? statika? koga briga?
u mojoj zgradi je razvaljen citav sistem ovih crijeva za vatrogasce, dojavu pozara itd. nit ko od stanara zeli dati pare za obnovu, niti sistem tjera, kaznjava, kontrolise..
evo i u ovom slucaju, niko da kaze: pa jebemu osjecam krivicu, nismo radili redovne kontrole stanja, nismo mislili na zastitu ljudi u ovoj zgradi, nismo obucili vatrogasce da reaguju adekvatno, nismo nabavili vozila adekvatna..citav niz odgovornih ljudi i niko ni pomislio nije da kaze, pa ima i moje krivice?!
-
HelaS
#4972 Re: BiH - Crna hronika
Pronalazak odgovornosti treba prepustiti pravosuđu i policiji. Ovaj nesretni požar i sve okolnosti moraju se iskoristiti da se provjere slični objekti sličnih namjena, njihova protupožarna zaštita i zaštita života i zdravlja tih ljudi unutra. Naši vatrogasci najčešće nemaju adekvatnu opremu, malobrojni su i slabo obučeni. Posebno su kritične socijalne službe, to nam je "siva zona" društva i države. Čini mi se da nam se kompletan sistem upravljanja državom zasniva na principu humanitarnih pomoći 
- Chloe
- Photo mod
#4973 Re: BiH - Crna hronika
Bome je ono u Tuzli tuga. 
- drug_profi
#4974 Re: BiH - Crna hronika
PP inspektori šilje kurac na privatnim preduzećima, dok se ustanove ovog tipa i ne gledaju.
Za šta su sve nama kazne pisali to je suludo. Sitnice tipa nema table koja na krugu označava mjesto okupljanja u slučaju evakuacije.
Eto to je krucijalno.
Istovremeno u stambenim zgradama imas samo bokale/kuhala od PP opreme.
Za šta su sve nama kazne pisali to je suludo. Sitnice tipa nema table koja na krugu označava mjesto okupljanja u slučaju evakuacije.
Eto to je krucijalno.
Istovremeno u stambenim zgradama imas samo bokale/kuhala od PP opreme.
-
moimoi
#4975 Re: BiH - Crna hronika
Ima u privatnim zgradama, hotelima …izvrsni direktor wrote: ↑05/11/2025 09:17gdje ima?
Aljkavost tipicna za nasu drzavu. nazalost, ali bit ce sve gore. grad prepun visokih zgrada nema kamion za gasenje pozara na visokim zgrada, pozarni putevi su pretvoreni u parkinge ili baste kafica. kad smo zadnji put vidjeli neku vjezbu vatrogasaca, hitne pomoci, policije? znaju li oni za sta vjezbe sluze?
ova zgrada je stara 50 godina, je li se od tad ikad modernizovala po nekim novijim standardima sigurnosne zastite, i zasto nije?
Al sve sto je iz onog sistema… ne ulaze se apsolutno ni 1KM.. samo se gleda kako sto vise uzeti dok mozes.
A moralnu odgovornost traziti od nasih ljudi?? Taj film, bojim se, necemo gledati za naseg zivota. Mozda kod ovih novih generacija sto stasaju vani… gdje ih drugacije drustvo odgaja.