Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Dope_Man

#4951 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

nikeze wrote: 17/02/2023 09:34 U konačnici kapitalizam je u najgrubljoj formi izrodio fašizam koji je organizovao konc logore i ropstvo.
Porodica i ljubav bi trebali biti temelj i postoji to donekle za domicilne Nijemce, ali strancima se nudi nešto drugo, jeftinije i retrogradnije.
Sve je u novcu i otuđenju.
Tako je, nije bilo ni robova, ni ratova, ni logora prije kapitalizma. Hiljade godina mira i ljepota, a onda dodje grozni kapitalizam i Njemci koji samo za djecu stranaca pisu knjige sa dvije zene, a njihovoj djeci i dalje daju onu gdje su muskarac i zena :lol:
Blixen

#4952 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Blixen »

Ovaj ozi samo kontru na kontru na kontru :D
detroit-mercy

#4953 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

Ozimician wrote: 16/02/2023 23:47
PaulTracy wrote: 16/02/2023 23:17 Image

Brošura koju je finansirao senat Berlina. Sick bro😷
Image

Image

Evo još neke literature za predškolski uzrast.

Ovdje su mi najjači i dalje ovi koji govore da su tu "zbog djece", a ja imam već poznanike koji imaju probleme s djecom koje ne bi vjerovatno imali da su ostali u BIH (ne kažem da u BiH možda ne bi imali neke druge probleme..)

Npr. dijete dođe u školu i svi pričaju kako dobijaju poklone za Božić i dođe ti kući i plače kako ono jedino nije dobilo poklon za Božić, svi ostali dobili.

Evo sad su ove Maškare ovdje u Bayernu i hajd sad djetetu objasni da muslimani ne slave katoličke praznike i da to kostimiranje nema ništa s nama.

A evo i ova agresivna LGBT propaganda je naveliko u toku - hajd ti sutra objasni djetetu da ove stvari nisu normalne (isto kao što mu nećeš moći objasniti ni za Božić ni za Maškare). Ja lično nemam ništa protiv ovakvih stvari - ali mi je baš bolesno govoriti djeci u predškolskom uzrastu o ovakvim stvarima.

(i da, vjerujem da sad ide priča kako se u BIH djeca uče "da mrze onog drugog", što nema veze sa zdravom logikom, al hajd, mora se opravdati predsoblje raja)
Jesi objasnio djeci i da muslimani ne slave Novu Godinu 31 Decembra ili pak Nova Godina moze a maskare (karneval) ne moze :mrgreen: . Mada maskare sa religijom nemaju ama bas nista, cak nisu ni katolicki praznik nego paganski praznici (kojima je tjerana zima) koji su tu vise da se raja zajebava, nazdere i naloce :skoljka:.
Cuj, objasni djetetu da maskare nisu muslimanski praznik :-) a oslo u Njemacku primat katolicke pare :-).
Ozimician

#4954 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

detroit-mercy wrote: 17/02/2023 14:44 Jesi objasnio djeci i da muslimani ne slave Novu Godinu 31 Decembra ili pak Nova Godina moze a maskare (karneval) ne moze :mrgreen: . Mada maskare sa religijom nemaju ama bas nista, cak nisu ni katolicki praznik nego paganski praznici (kojima je tjerana zima) koji su tu vise da se raja zajebava, nazdere i naloce :skoljka:.
Cuj, objasni djetetu da maskare nisu muslimanski praznik :-) a oslo u Njemacku primat katolicke pare :-).
Znaci po tebi - od koga primas pare trebas od njega preuzeti religijske i tradicijske obicaje i praznike? :-)
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#4955 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

A u prokletoj njemackoj svugdje svinjetina, haj ti dijetu objasni da muslimani ne jedu svinjetinu a u skoli druga djeca jedu. Uz hladno pivo najbolje se objasnjava kako je muslimanima zabranjeno svinjetinu jest
Ozimician

#4956 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

izvrsni direktor wrote: 17/02/2023 14:48 A u prokletoj njemackoj svugdje svinjetina, haj ti dijetu objasni da muslimani ne jedu svinjetinu a u skoli druga djeca jedu. Uz hladno pivo najbolje se objasnjava kako je muslimanima zabranjeno svinjetinu jest
Da, sve su to izazovi o kojima se malo govori kad se govori o temi iseljavanja u druge drzave.

Neki podcjenjuju takve izazove, nekima je svejedno bilo u BiH, pa svejedno i ovamo... svega ima...
detroit-mercy

#4957 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

nikeze wrote: 17/02/2023 09:34 Gledao sam emisiju na Al Jazeeri u vezi ropstva i odvoza robova u Ameriku.
Toliko su ih izrabljivali i davali im loše uvjete da robovi nisu mogli imati porodicu niti djecu nego su brzo umirali i oni su brodovima dovlačili nove koji su takođe kratko živjeli i umirali u najtežim uslovima. Ljudi su bili potrošna roba.
Eksploatacija najgore vrste.
I nešto razmišljam oko te LGBT ideologije koja se reklamira na sva usta, da je i to igra da se spriječi stvaranje porodica sa biološkom djecom kako bi pojedinci bilo pojednostavljeno vezani jeftinom ljubavlju sa istospolnim partnerom, što je često u zajednicama kao što su na primjer zatvori.
Činjenica je da su tamo nekretnine teško dostupne i da se djeca ne rađaju i da je čovjek potrošni materijal.
Nije problem što LGBT postoji, tako se neko rodi, ali problem je kad se takvo ponašanje reklamira, i usađuje djeci.
Pozadina je vrlo sumorna. U konačnici kapitalizam je u najgrubljoj formi izrodio fašizam koji je organizovao konc logore i ropstvo.
Porodica i ljubav bi trebali biti temelj i postoji to donekle za domicilne Nijemce, ali strancima se nudi nešto drugo, jeftinije i retrogradnije.
Sve je u novcu i otuđenju.
Gledaj sad, citao sam ja na Al Jazeere da se stvake godine 100ine hiljada neprodatih automobila koje se ne prodaju uniste :-), ja licno neznam odakle liku ta informacija (radim vec 20tak godina u industriji) ali ja nikada ama bas nikada nisam cuo da se automobili (stotine hiljada njih unistavaju). U biti se sve proda, toliko o Al Jazeere :mrgreen:.
Interesantno, Kina/Rusija zemlje tradicionalnih vrijednosti imaju puno manje djece/natalitet od ovih pederskih drzava. Jedini koj jos stanca djecu na kvadrat are ove siromasne zemlje gdje poljoprivreda jos uvijek dominira kao grana ekonomije.
Nema sta, zakljuci su ti super.
Ozimician

#4958 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

detroit-mercy wrote: 17/02/2023 14:56 Interesantno, Kina/Rusija zemlje tradicionalnih vrijednosti imaju puno manje djece/natalitet od ovih pederskih drzava. Jedini koj jos stanca djecu na kvadrat are ove siromasne zemlje gdje poljoprivreda jos uvijek dominira kao grana ekonomije.
Devil is in the details...

Ko stanca djecu u ovim "pederskim drzavama" (kako ih ti nazivas) i dize prosjek (natalitet) ? :D
detroit-mercy

#4959 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

Ozimician wrote: 17/02/2023 10:37
anelsol wrote: 17/02/2023 10:21 Naši ljudi se u pravilu stide svoga, svoje vjere, kulture tradicije, jer misli da zapad to posmatra kao nešto nazadno i retrogradno, pa onda prihvataju tuđe, kao novo normalno. Za rezultat imaš već kod prve generacine asimilirano stanovništvo, o drugoj da ne govorim.
Naravno, to je istina - veci je problem kad ti ukazes na to: onda to postajes neki "fanatik" i "nazadan" jer ne zelis da prihvatis sebi nametanje neceg tudjeg.

Ja licno sebe licno smatram ultra-sekularnim muslimanom, ali i dalje muslimanom i Bosnjakom naravno. Ne moram nikad otici u dzamiju i slaviti Bajram ili ici na Ajvatovicu npr., ali definitivno necu ni da slavim tudje praznike i tudje tradicije (kitim jelku, slavim maskare, etc.). Nekome je to OK, neko je cak i u BiH tako odgojen, i to postujem. Ali smatrati nekoga "nazadnim" jer ne zeli da te slijedi u tome je licemjerno na kvadrat.

Ja imam poznanika iz BiH (bosnjackog backgrounda, koji je prije par godina dosao u Njemacku) - kojeg smo zvali na jedan zajednicki iftar (dakle obicna vecera u restoranu, nikakva vjerska ceremonija u vrijeme ramazana). Lik mi je hladno rekao - izvini, ali ja to ne slavim, nisam vjernik i ne zelim da imam veze s tim. OK postujem. Ali kasnije, takodjer tom istom nije bio problem slaviti Bozic, kititi jelku, ganjati one Advent kalendare i sl. u vlastitoj reziji. To je Asimilacija na max. i mislim da tesko da postoji narod na svijetu koji to brze radi od "nas".

Eh sad, nekome su bitni novci, nekome dnevno-politicke afere (kojih je uvijek bilo i uvijek ce biti u svakom sistemu i drzavi na svijetu), nekome LGBT propaganda (koja je postala preagresivna zadnjih godina, takodjer svugdje u svijetu, iako sam je podrzavao ranije) - svako sebi treba da izvaga razlog ZA i PROTIV.
Pa ti si koliko vidimo vec izabrao :mrgreen:
JanuaryJones

#4960 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by JanuaryJones »

Ozimician wrote: 17/02/2023 14:49
izvrsni direktor wrote: 17/02/2023 14:48 A u prokletoj njemackoj svugdje svinjetina, haj ti dijetu objasni da muslimani ne jedu svinjetinu a u skoli druga djeca jedu. Uz hladno pivo najbolje se objasnjava kako je muslimanima zabranjeno svinjetinu jest
Da, sve su to izazovi o kojima se malo govori kad se govori o temi iseljavanja u druge drzave.

Neki podcjenjuju takve izazove, nekima je svejedno bilo u BiH, pa svejedno i ovamo... svega ima...
Niti su svi muslimani, niti su svi vjernici, niti ih zanima religija podjednako. Ispadose svi koji se iseljavaju su muslimani, Bosnjaci, vjernici - mumini.
Ozimician

#4961 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

JanuaryJones wrote: 17/02/2023 15:01

Niti su svi muslimani, niti su svi vjernici, niti ih zanima religija podjednako. Ispadose svi koji se iseljavaju su muslimani, Bosnjaci, vjernici - mumini.
Naravno -apsolutno se slazem i podrzavam u tome.

Samo onda ti isti ne trebaju da podcjenjuju da su nekome drugom i takve stvari bitne i da obrate paznju i na tu stavku prilikom iseljavanja.

Meni licno nista ne fali, ali smatram da bi bilo tesko odgojiti dijete (prema svojim svjetonazorima) u takvom okruzenju i ne - ne postoji samo opasnost s te strane, dijete takodjer lahko moze otici i u drugu krajnost pa otici sa radikalnim imigrantskim grupama s kojima opet nemamo nista zajednicko...
detroit-mercy

#4962 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

Ozimician wrote: 17/02/2023 14:47
detroit-mercy wrote: 17/02/2023 14:44 Jesi objasnio djeci i da muslimani ne slave Novu Godinu 31 Decembra ili pak Nova Godina moze a maskare (karneval) ne moze :mrgreen: . Mada maskare sa religijom nemaju ama bas nista, cak nisu ni katolicki praznik nego paganski praznici (kojima je tjerana zima) koji su tu vise da se raja zajebava, nazdere i naloce :skoljka:.
Znaci po tebi - od koga primas pare trebas od njega preuzeti religijske i tradicijske obicaje i praznike? :-)
Jesi slavio Novu Godinu u BiH?
Ozimician

#4963 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

detroit-mercy wrote: 17/02/2023 15:06
Ozimician wrote: 17/02/2023 14:47

Jesi slavio Novu Godinu u BiH?
Iskreno: kako-kad, vise nisam nego sto jesam, u Njemackoj ne slavim nikako. I ne, nema to veze od koga primam pare definitivno xD.

S tim da je ovdje tema odgoj djece u nekom drugom okruzenju, ne u BiH. Totalno drugo podneblje.
Govorim o uticaju sredine i u BiH se slavi Nova godina - jer vecina slavi, to je taj soft-pritisak o kome pisem.
Last edited by Ozimician on 17/02/2023 15:09, edited 1 time in total.
detroit-mercy

#4964 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

Ozimician wrote: 17/02/2023 14:58
detroit-mercy wrote: 17/02/2023 14:56 Interesantno, Kina/Rusija zemlje tradicionalnih vrijednosti imaju puno manje djece/natalitet od ovih pederskih drzava. Jedini koj jos stanca djecu na kvadrat are ove siromasne zemlje gdje poljoprivreda jos uvijek dominira kao grana ekonomije.

Ko stanca djecu u ovim "pederskim drzavama" (kako ih ti nazivas) i dize prosjek (natalitet) ? :D
Ja koliko vidim iz moje okoline, sve ove Amerikanke imaju vise djece od Bosanki. Nista cudno 3 djece ili vise. Al hajde, nastavi tamburati.
JanuaryJones

#4965 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by JanuaryJones »

Ozimician wrote: 17/02/2023 15:05
JanuaryJones wrote: 17/02/2023 15:01

Samo onda ti isti ne trebaju da podcjenjuju da su nekome drugom i takve stvari bitne i da obrate paznju i na tu stavku prilikom iseljavanja.

Meni licno nista ne fali, ali smatram da bi bilo tesko odgojiti dijete (prema svojim svjetonazorima) u takvom okruzenju i ne - ne postoji samo opasnost s te strane, dijete takodjer lahko moze otici i u drugu krajnost pa otici sa radikalnim imigrantskim grupama s kojima opet nemamo nista zajednicko...
A kad se vratis u Bosnu, gdje planiras zivjeti? U Sarajevu ili u rodnom mjestu (Srednja Bosna)?
izvrsni direktor

#4966 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Pa treba na vrijeme razmisljati o tome. U iranu npr ne uce u homoseksualcima, niti o vrijednostima koje promovira katolicka religija..bujrum svako tamo gdje se najbolje osjeca
Ozimician

#4967 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

detroit-mercy wrote: 17/02/2023 15:08
Ozimician wrote: 17/02/2023 14:58

Ja koliko vidim iz moje okoline, sve ove Amerikanke imaju vise djece od Bosanki. Nista cudno 3 djece ili vise. Al hajde, nastavi tamburati.
Ne znam za Ameriku (ali Amerika je iz mog vidjenja izrazito tradicionalna zemlja - osim Californije - mozda i grijesim, nisam bio u Sj. Americi nikako), ali znam za Njemacku, da imigranti cine 17% stanovnistva, a u broju novorodjenih djeca imigranata cine 44% (2021 god.)
Ozimician

#4968 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

JanuaryJones wrote: 17/02/2023 15:09
Ozimician wrote: 17/02/2023 15:05

A kad se vratis u Bosnu, gdje planiras zivjeti? U Sarajevu ili u rodnom mjestu (Srednja Bosna)?
Vjerovatno Hercegovina, tu sam prije par god. kupio neku zemlju (sjeverno od Mostara), s tim da meni zivljenje na vise lokacija nije strano.
izvrsni direktor

#4969 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

[..
Last edited by izvrsni direktor on 17/02/2023 15:13, edited 1 time in total.
Ozimician

#4970 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

izvrsni direktor wrote: 17/02/2023 15:10

Pa treba na vrijeme razmisljati o tome. U iranu npr ne uce u homoseksualcima, niti o vrijednostima koje promovira katolicka religija..bujrum svako tamo gdje se najbolje osjeca
Naravno, ako bih dobio dobru poslovnu ponudu u Iranu, vjerovatno bih otisao i tamo, kao i bilo gdje drugo...
Ozimician

#4971 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

izvrsni direktor wrote: 17/02/2023 15:13 [..
Skonto si da je moj procenat tacan, tj. da se gotovo 100% poklapa s tvojim podacima - pa si izbrisao post xD (editovao) :D
JanuaryJones

#4972 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by JanuaryJones »

Ozimician wrote: 17/02/2023 15:12
JanuaryJones wrote: 17/02/2023 15:09

Vjerovatno Hercegovina, tu sam prije par god. kupio neku zemlju (sjeverno od Mostara), s tim da meni zivljenje na vise lokacija nije strano.
Sretno. Bas me zanima kako ce ti se svidjet zivot dole. Podijeli iskustva :)
Ozimician

#4973 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

JanuaryJones wrote: 17/02/2023 15:21
Ozimician wrote: 17/02/2023 15:12

Sretno. Bas me zanima kako ce ti se svidjet zivot dole. Podijeli iskustva :)
Hvala, proci ce sigurno jo godina do tada, ali kad obezbjedis sebi egzistenciju i neki remote work - onda gledas gdje ti je dobra klima, opusten mindset i takve stvari...
detroit-mercy

#4974 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

Ono sto mene fascinira je koliko ljudi neke stvari uzimaju zdravo za gotovo. Pa tako recimo i tu neku tradiciju i kulturu koja se je hajmo reci radikalno mijenjala u BiH od dolaska Austro Ugara, pa preko stare Jugoslavije do Nove Juge. Ako bi ganjali neku nasu tradiciju, onda realno zenska djeca nam ne bi ni isla u skolu (u vecini) a i ako bi isla, onda bi isla u odvojene razrede. O izlascima bez pratnje, zarovima (pogledati samo slike Sarajeva prije WWII rata i porazgovarati sa starim ljudima sta oni misle o nekim stvarima) i drugim stvarima je bespotrebno pricati. Ja imam rodicu, koja je ono vatrena SDAovka, i koja je isto tako napravila komentar na Halloween party u Sarajevu, a sve u fonu kako mi BH Muslimani ne bi trebali prihvatati strane praznike (katolicke :-)) jer imamo svoju tradiciju. Da navedem samo uzgred, rastavljena, ide na odmore, slika se na plazama, slavi Novu Godinu, 8Mart, sta vec sve ne.
Ja joj ono otvoreno, o kojoj tradiciji ti pricas, o onoj koju je zivjela nasa nena i pranena, koliko znam nosile zarove, nisu imali formalno obrazovanje, od praznika, dva Bajrama i Hidzretska Nova Godina. Je li ti pricas o toj tradiciji ili o nekoj drugoj tradiciji. Naravno odgovor je pa znas, tuc muc. Podsjeca me na ovog Ozimicana.
Uglavnom, mi bi da se jebemo ali po mogucnost da nam ne udje ili da samo malo udje.
izvrsni direktor

#4975 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Ozimician wrote: 17/02/2023 15:18
izvrsni direktor wrote: 17/02/2023 15:13 [..
Skonto si da je moj procenat tacan, tj. da se gotovo 100% poklapa s tvojim podacima - pa si izbrisao post xD (editovao) :D
Da
Post Reply