Povorka ponosa u Sarajevu

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Bloo
Globalna šefica

#4951 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by Bloo »

da je homoseksualizam izuzetak, a nikako pravilo
Niko i ne tvrdi da je pravilo. Da, homoseksualizam jeste izuzetak. Da li to znači da izuzetak treba negirati, zatrati, uništiti?

Ako se odmaknemo od biologije, već posmatramo društvene pojave i institute dosta stvari je prije bilo izuzetak, a danas je standard, odnosno nije pravilo, ali nije neobično ili zgražavajuće.
Civilne zajednice/vanbračne zajednice, samohrani roditelji, umjetne oplodnje, seks prije braka....
statixx

#4952 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by statixx »

I ateizam je izuzetak, tek 0,7% ateista zivi u BiH. I nesto se kofrce.:D
MarlboroGold

#4953 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by MarlboroGold »

Malo više od tog procenta...
Seyfo

#4954 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by Seyfo »

Ih ih čuj 0,7% hahhaha. Puno ih je više, ali to čuvaju u svoja 4 zida.
Ima sličnosti sa gay populacijom, samo nemaju takav lobi.
Niti parade/povorke.
S4mpion

#4955 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by S4mpion »

apsidejzi wrote:
S4mpion wrote: Ima veze s onim što sam ti govorio.

Kad se LGBT povorka treba održati, svi se pozivaju na pravo mirnog okupljanja, koje je zakonom zagarantovano.

Međutim, kad spomenem da ne možeš krivično goniti čovjeka koji nije počinio krivično djelo, onda je to degutantni apsurd, a i jedno i drugo slijedi direktno iz zakona.

Zato sam spomenuo ćopanje zakona tamo gdje nam odgovara.
Zasto bi gonio covjeka koji nije ucinio krivicno djelo?
Pa ne znam, ti meni reci, ti si takav primjer opisao kao degutantan?
S4mpion

#4956 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by S4mpion »

cyprus wrote: Ali to baš i jeste zanimljivo... Ako znamo da je na bilo kojem kutku planete Zemlje protiv održavanja parade uglavnom zatucana i zadojena stoka, intelektualni i moralni talog, te ološ najgore vrste, to ipak daje neku podlogu za stvaranje određenih indicija i u našem kontekstu, i jako je zanimljivo :)
Čovjekovo je pravo da pruži ili ne pruži podršku održavanju parade. Ako s nekim ne dijeliš mišljenje, ne moraš pljuvat' po ljudima i vrijeđat' ih, to nije civilizovano i odlika je zatucanih i zadojenih.

Poštuj sagovornika, uči se tome.
Bloo
Globalna šefica

#4957 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by Bloo »

Neko naucio novu rijec :mrgreen: al nije pogledao sta sve obuhvata
Sara03

#4958 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by Sara03 »

Umišljeni trol. :D
tranquil

#4959 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by tranquil »

S4mpion wrote:
_Reds_ wrote:Kazu peder, to je urođeno, jest eno i pedofil urođeno, i ubica urođeno, sve je urođeno.
A-a, ne smiješ ravnat' pedofile i zoofile sa homoseksualcima, jer čovjek koji je rođen kao homoseksualac je napredan, a čovjek koji je rođen s poremećajem parafilije treba na vješala odmah.

Tu pada sav ovaj lažni moral kojeg prosipaju liberali na baterije.
Ne kontam šta vam nije jasno.

Bez obzira na to šta je urođeno a šta nije, postoje izrazito jasne razlike.

Jedna pojava (homoseksualnost) rezultira svjesnom odlukom dvije odrasle osobe da uđu u odnose.
Ostale dvije pojave koje navodiš su zloupotreba djeteta ili životinje, dakle jedinki koje nisu dovoljne svjesne da dadnu dopuštenje, od strane odrasle osobe.

Ne mogu da vjerujem da moram ovo objašnjavati odrasloj osobi.

I u praksi je to izuzetno vidljivo kako se te dvije prakse razdvajaju u različitim državama:
- u zemljama u kojima je homoseksualnost legalna, zaštita djece je na maksimalnom nivou u svim sferama života;
- u zemljama u kojima je homoseksualnost nelegalna, čak kažnjiva fizičkom kaznom ili smrću, s druge strane su na snazi bizarni i arhaični zakoni, po kojima odrasla muška osoba može legalno stupiti u brak i odnos sa devetogodišnjakinjom.

Prilično teško shvatam kako neko može biti toliko neinformisan, da ne zna da ne samo da jedno ne vodi drugome, nego su tendencije u društvu čak suprotne, ili čak toliko moralno zbunjen i proglašavati ove stvari za "slično" ili "isto".
hAZNADAR

#4960 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by hAZNADAR »

Ramzess Veliki wrote:
hAZNADAR wrote: Ta gej propaganda i reklama je najsmjesniji adut na temi inace. Pa bolan, djeca ti danas imaju internet na mobilu i mogu kad hoce da konzumiraju, gledaju,.... sta hoce. Jedino ako mislis ko Kina imati opcu cenzuru - da se neko nebi navukao. :lol:

Najuspjesnije nacije danasnjice su i dalje uspjesne i Nakon parade, imaju veci natalitet od nas,... Seksualnost ne zavisi od reklame i odgoja - vec od licnih instinkta i predispozicija. Ko je siguran u svoju hetero opredjeljenost - mogu mu pederi kolo u kuci igrati - on je dalje sto jeste.

Parada nije reklama pederluka kako je to bolje , cool,.... vec nesto posve drugo sto je tesko objasniti nekome ko nece da vidi.
Hahahaha jao kako si duhovit :roll:

Jesi mi objasnio sigurno si ponosan na sebe. :D

Kojim je to najuspjesnijim nacijama gej parada omogucila da budu jos uspjesniji I kako hajde nam obrazlozi. :D
Parada jeste reklamiranje pederluka, pedofilije, voajerizma I egzibicionizma. :D

Kako to hajde objasni nakon parade u nekoj zemlji poraste natalitet ??? :lol: :lol: :lol:

I ova ti je mudra - seksualnost ne zavisi od reklama I odgoja vec od licnih instinkta I … predispozicija ??? :roll:

Kakve to trebas imati predispozicije da bi bio gej? :lol: O uticaju odgoja I uticaju reklama … mislim ono - salis se ???
Neznam kakve predispozicije. Covjek zna sta jeste a sta nije - jednostavno zna.

Skandinavske zemlje napr uvijek imaju pozitivan prirast stanovnistva, velik prcent mlade populacije,... a sto se tice ekonomije, zdravstva, sigurnosti,.. zans i sam. I upravo su te zemlje prednjacile u toleranciji prema pederima. Ciste fakte - mozes ti nasmijavati tribinu smajlijima - ali fakte su fakte.

A to da je reklama - daj molim te. Pa nije seksualnost roba koja se kupuje i prodaje,.. kao sto rekoh vec - ili znas ili neznas.

Ja bih se bojao takve reklame samo ako nebi bio sam nacisto sta sam. Ovako - neka paradiraju jer svakako nikoga ne ugrozavaju. Ako ce neciji sin ispasti peder - to sigurno nece zbog parade i "reklamiranja" vec iz drugih razloga.

Tvoja zabrana reklame da si u pravu - morala bi se odnositi i na cenzuru na internetu. Koja je svrha zabraniti jedan mimohod u gradu a dopustiti ljudima ukljucujuci i djecu - da takvo sto mogu konzumirati na internetu? Jer i parade na interenetu, njihove stranice,... su onda isto reklama zar ne?
cyprus

#4961 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by cyprus »

S4mpion wrote:
cyprus wrote: Ali to baš i jeste zanimljivo... Ako znamo da je na bilo kojem kutku planete Zemlje protiv održavanja parade uglavnom zatucana i zadojena stoka, intelektualni i moralni talog, te ološ najgore vrste, to ipak daje neku podlogu za stvaranje određenih indicija i u našem kontekstu, i jako je zanimljivo :)
Čovjekovo je pravo da pruži ili ne pruži podršku održavanju parade. Ako s nekim ne dijeliš mišljenje, ne moraš pljuvat' po ljudima i vrijeđat' ih, to nije civilizovano i odlika je zatucanih i zadojenih.

Poštuj sagovornika, uči se tome.
Naravno, to pravo nisam nikome osporavao, dokle god ostaje u formi mišljenja... Ako neko pak smatra da ima pravo aktivno djelovati u pravcu onemogućavanja održavanja parade, eto to je onda nešto drugo, i to ne podržavam ni u kakvom pogledu...

Sa druge strane, i ja imam puno pravo pljuvat (u figurativnom pogledu) po ljudima koji zastupaju izrazito rigidne retrogradne stavove spram određenih društvenih pitanja, narušavajući civilizacijska dostignuća ljudskog roda... Insistiranje na mržnji, diskriminaciji i ugrožavanju fizičke sigurnosti, odnosno egzistencije određene grupe ljudi, samo zato što se razlikuju od većine i što nam se njihove biološke sklonosti ne sviđaju, jeste rušenje temelja savremene civilizacije i težnja vraćanju u neka ranija mračnija vremena...

Već sam ranije isticao da mi nije ugodno gledati homoseksualce "u akciji" (bar muškarce :D ) - to je moje biološko stanje na koje ne mogu mnogo uticati, ali to nije opravdan razlog da zauzmem mrzilački i diskriminatorski stav spram te populacije... Oni su takvi kakvi su, to što se meni to što rade na subjektivnom nivou ne sviđa - moj problem... Iskren da budem, ranije jesam imao nešto negativnije stavove spram cijele te priče, uključujući i paradu, ali me frapantna zatucanost onih koji zastupaju anti-LBGT stavove i njihova argumentacija zasnovana na malo čemu drugom, osim mržnje i subjektivniog doživljaja, ipak navela da malo revidiram svoje poglede na ovom polju... Istina, ni danas ne podržavam baš sve zahtjeve i ciljeve LGBT pokreta, ali o nekim stvarima na civilizacijskom nivou ne bi uopšte trebalo biti diskusije... Pravo na slobodno okupljanje je jedna od tih stvari...
hAZNADAR

#4962 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by hAZNADAR »

Bloo wrote:
hAZNADAR wrote:
arzuhal wrote:

Razlika izmedju ekstremista je samo u pakovanju. Ko da je bitno sta oni misle da stite, brane,.... i navodno predstavljaju.
I zbog takvih jedino parada pedera i ima svoj smisao. Desnicari, vjerski ekstremisti, jalija, huligani, radikali,...... i bilo ko drugi ko misli da je gazda u gradu ispred policije - mora nauciti da to nije i naviknuti se da okrene glavu od onoga sto mu se ne svidja na ljudima.
Ako ces ih ovako "braniti", bolje nemoj...
Nit ih branim nit ih kudim. Svako neka gleda svoja posla - ali necemo sad od njih praviti svete krave pa paziti na terminologiju, da zabranimo viceve o njima,... i pomno pazimo sta i kako sa njima - maltene da im dadnemo privielgije.

Da parada pedera, gej parada, parada ponosa, homo parada,... zar je terminologija toliko bitna?
Nivelacija

#4963 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by Nivelacija »

Sve objasnjeno detaljno ! STOP BOLESTI !
Korisničkoime

#4964 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by Korisničkoime »

Nivelacija wrote:

Jesi uzeo lika za primjer svaka ti cast.
Pu,pu,pu.
Nivelacija

#4965 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by Nivelacija »

Je li sta pogresno rekao ? Nije!
tranquil

#4966 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by tranquil »

Korisničkoime wrote:
Nivelacija wrote:

Jesi uzeo lika za primjer svaka ti cast.
Pu,pu,pu.
Ah, on, pa da, "svijetli" primjer moralnosti. Evo još par uradaka istog autora:

Dobro je neko rekao, fakat su nekima bliži četnici, a drže vazove o moralu.
Bloo
Globalna šefica

#4967 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by Bloo »

U jednoj od izjava, Petrović proglašava Srđana Aleksića – momka koji je izgubio život braneći čovjeka druge nacionalnosti – za ratnog profitera i švercera. Također, slovi za velikog vjernika, zagovornika Velike Srbije i povratka Dušanovog carstva te čak izjavljuje kako će „Bog pomoći Srbima u obnovi Dušanovog carstva“. Iznosio je mišljenje da su Srbi izgubljeno jevrejsko pleme, da je Islamska država organizacija koja „zna da rješeva probleme“ i zalagao se za uvođenje kamenovanja kao zakonske mjere. Jedna od rečenica po kojima je postao poznat, praktično njegova „zaštitna“ rečenica, jeste „Pod mač, bato“ u kojoj poziva na eliminisanje i okršaj sa svima onima koji ne dijele njegove ultradesničarke svjetonazore. Bio je blizak i sa ultradesničarskom organizacijom Dveri. Protivnik je EU i NATO integracija te u knjizi „Ko vlada svetom“ govori o tome kako postoji globalna zavjera čiji su glavni akteri Vatikan i tajna masonska društva.
Škobo Habu

#4968 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by Škobo Habu »

tranquil wrote: Jesi uzeo lika za primjer svaka ti cast.
Cilj opravdava sredstvo...kad su u pitanju simpatizeri Al Baghdadija.
Korisničkoime

#4969 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by Korisničkoime »

Nivelacija wrote:Je li sta pogresno rekao ? Nije!
Lik je pukao kao kokica davno.
Zadnje sto sam procitao o njemu da ga istazuje tuziteljstvo jer je preuzeo lijecenje nekog covjeka od raka, davao mu neke svoje preparate, vodice, vodio ga u setnju, propisao mu molitve sve to u nekom njegovom lijecilistu po masnoj cijenu od nekoliko stotina eura po danu, zabranio mu bilo kakvu klasicnu terapiju, naravno covjek umro u mukama ovaj zaradio i okrivio preminulog da se nije predrzavao propisane terapije jer da jeste izlijecio bi se od raka.
Mislim to je ipak visok nivo budale, ima ih svakakvih ali ubit covjeka jer su ubijedjen da si pametniji od svih tu bas moras biti na viskom stepenu ludila.
Bloo
Globalna šefica

#4970 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by Bloo »

hAZNADAR wrote:
Nit ih branim nit ih kudim. Svako neka gleda svoja posla - ali necemo sad od njih praviti svete krave pa paziti na terminologiju, da zabranimo viceve o njima,... i pomno pazimo sta i kako sa njima - maltene da im dadnemo privielgije.

Da parada pedera, gej parada, parada ponosa, homo parada,... zar je terminologija toliko bitna?
Zaboravljam da se tebi mora crtati :)

Da, paziš na terminologiju ako poštuješ nekoga.
Dalje, to je povorka ponosa pripadnika i pripadnica LGBTQIA zajednice - lesbian, gay, biseksualci, transrodni, queer, interseksualci, aseksualci i mirijada ostalih :)

Kao što već skrenuh pažnju na ovoj temi se fokusira jedino i isključivo na muške homoseksualce aka "gejeve".
Zašto niko ne kaže parada lezbejki (koje će biti brojčano pristunije od "pedera")....?
Fokus heteroseksualnog muškarca koji ovu povorku posmatra kroz heteronormativne naočale naravno je na onom čega se boji, ne razumije ili odbija da prihvati.... seksualni odnos dva muškarca.
Riječ peder je postala pežorativna, kao i riječ pizda aka pička.
Riješ queer je prošla transformaciju od pežorativno do standardne.
Riječ peder nije doživjela tu transformaciju zbog homofobije. Kao ni riječ pička/pizda kao oznaka karakterne osobine a zapravo je normalizovana mizoginija.

Stvar je poštovanja iako možda ne razumiješ. Kao što ja učesnike Ajvatovice, adventskih događaja i šerijatskih brakova i nosanja mošti ne zovem zaluđenim ovcama ispranog mozga, niti Hrvate UZPovcima ili Bošnjake balijama... ili da ne copy paste razne diskusije sa tvojih omiljenih tema gdje TERMINOLOGIJA JESTE BITNA pogotovo oko imena nacija ;-) :mrgreen:
Nivelacija

#4971 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by Nivelacija »

peder je bosanska rijec
gej je engleska rijec

tranquil

#4972 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by tranquil »

Bloo wrote:
hAZNADAR wrote:

Zaboravljam da se tebi mora crtati :)

Da, paziš na terminologiju ako poštuješ nekoga.
Dalje, to je povorka ponosa pripadnika i pripadnica LGBTQIA zajednice - lesbian, gay, biseksualci, transrodni, queer, interseksualci, aseksualci i mirijada ostalih :)

Kao što već skrenuh pažnju na ovoj temi se fokusira jedino i isključivo na muške homoseksualce aka "gejeve".
Zašto niko ne kaže parada lezbejki (koje će biti brojčano pristunije od "pedera")....?
Fokus heteroseksualnog muškarca koji ovu povorku posmatra kroz heteronormativne naočale naravno je na onom čega se boji, ne razumije ili odbija da prihvati.... seksualni odnos dva muškarca.
Riječ peder je postala pežorativna, kao i riječ pizda aka pička.
Riješ queer je prošla transformaciju od pežorativno do standardne.
Riječ peder nije doživjela tu transformaciju zbog homofobije. Kao ni riječ pička/pizda kao oznaka karakterne osobine a zapravo je normalizovana mizoginija.

Stvar je poštovanja iako možda ne razumiješ. Kao što ja učesnike Ajvatovice, adventskih događaja i šerijatskih brakova i nosanja mošti ne zovem zaluđenim ovcama ispranog mozga, niti Hrvate UZPovcima ili Bošnjake balijama... ili da ne copy paste razne diskusije sa tvojih omiljenih tema gdje TERMINOLOGIJA JESTE BITNA pogotovo oko imena nacija ;-) :mrgreen:
Vidiš, ja tako nisam razmišljao, i ima nešto u tome.

Ja sam lično (jako davno) prošao transformaciju od homofoba do homofrenda, i nakon te transformacije sam dugo izbjegavao riječ "peder" kao pežorativnu za homoseksualce. Istina koristio sam je, ali ne za homoseksualce, nego kao karakternu osobinu, i to često za osobe koje su (barem deklarativno) vrlo protiv homoseksualnosti. Primjer jednog dijaloga u mojoj porodici prije otprilike nešto više od 10 godina:

Otac (čita novine): danas će na TV biti emisija o homoseksualcima.
Brat: opa, da li će biti Fatmir Alispahić?
Mati (neinformisano): šta, pa zar je i on homoseksualac?
Ja: Fatmir homoseksualac? Nije, on je peder.

Međutim s vremenom sam prestao da upotrebljavam riječ "peder" u bilo kakvom pežorativnom kontekstu, a s njom takođe i riječi kao što su "pederluk", "cigan", "ciganluk", ili "čifut". Jednostavno su mi se valjda s vremenom homoseksualci ili npr. Romi (ili bilo ko, za primjer navodim manjine koje su najčešće na meti drugih) toliko "normalizirali" u glavi da sam odbijao da koristim bilo kakav naziv vezan za njih u negativnom kontekstu koji je vezan za nešto skroz deseto.

I onda sam u zadnjih par godina došao do sadašnje faze, možda pod uticajem nove države i novog jezika koji me okružuje, a u kom su normalna i pežorativna riječ za homoseksualce prilično slične jedna drugoj, i nekako sam ih preveo u glavi kao "peder" i "pederčina". I tako mi se nekako "peder" prevalio skroz na pozitivnu stranu, nesvjesno upotrebljavam tu riječ da označim samo homoseksualce, bez ikakvih negativnih konotacija, dok istovremeno apsolutno ne koristim niti "peder" niti ove druge riječi, npr. "Cigan", da bih označio nešto loše van tog konteksta.

Međutim lijepo si objasnila, i shvatam u potpunosti tvoju poentu. S riječima treba biti oprezan, ali i kontekst izrečenog je bitan.
S4mpion

#4973 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by S4mpion »

cyprus wrote: Naravno, to pravo nisam nikome osporavao, dokle god ostaje u formi mišljenja... Ako neko pak smatra da ima pravo aktivno djelovati u pravcu onemogućavanja održavanja parade, eto to je onda nešto drugo, i to ne podržavam ni u kakvom pogledu...

Sa druge strane, i ja imam puno pravo pljuvat (u figurativnom pogledu) po ljudima koji zastupaju izrazito rigidne retrogradne stavove spram određenih društvenih pitanja, narušavajući civilizacijska dostignuća ljudskog roda... Insistiranje na mržnji, diskriminaciji i ugrožavanju fizičke sigurnosti, odnosno egzistencije određene grupe ljudi, samo zato što se razlikuju od većine i što nam se njihove biološke sklonosti ne sviđaju, jeste rušenje temelja savremene civilizacije i težnja vraćanju u neka ranija mračnija vremena...

Već sam ranije isticao da mi nije ugodno gledati homoseksualce "u akciji" (bar muškarce :D ) - to je moje biološko stanje na koje ne mogu mnogo uticati, ali to nije opravdan razlog da zauzmem mrzilački i diskriminatorski stav spram te populacije... Oni su takvi kakvi su, to što se meni to što rade na subjektivnom nivou ne sviđa - moj problem... Iskren da budem, ranije jesam imao nešto negativnije stavove spram cijele te priče, uključujući i paradu, ali me frapantna zatucanost onih koji zastupaju anti-LBGT stavove i njihova argumentacija zasnovana na malo čemu drugom, osim mržnje i subjektivniog doživljaja, ipak navela da malo revidiram svoje poglede na ovom polju... Istina, ni danas ne podržavam baš sve zahtjeve i ciljeve LGBT pokreta, ali o nekim stvarima na civilizacijskom nivou ne bi uopšte trebalo biti diskusije... Pravo na slobodno okupljanje je jedna od tih stvari...
Većina protivnika parade će taj dan sjediti kući ili raditi ono što obično rade taj dan, kao civilizovani građani, a ti si ih mahom svrstao u moralni talog, šljam ološ samo zbog tog što ne dijelite isto mišljenje.

Ja, lično, nikad nisam vidio smisao u istovaranju smeća po sagovornicima samo zato što ne dijelimo mišljenje, a da ne govorim da mi to ne predstavlja nikakvo zadovoljstvo.

Takvav pristup samo diže tenzije, a i te riječi su svojevrsne kamenice.
tranquil

#4974 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by tranquil »

S4mpion wrote:
tranquil wrote: Ne kontam šta vam nije jasno.

Bez obzira na to šta je urođeno a šta nije, postoje izrazito jasne razlike.

Jedna pojava (homoseksualnost) rezultira svjesnom odlukom dvije odrasle osobe da uđu u odnose.
Ostale dvije pojave koje navodiš su zloupotreba djeteta ili životinje, dakle jedinki koje nisu dovoljne svjesne da dadnu dopuštenje, od strane odrasle osobe.

Ne mogu da vjerujem da moram ovo objašnjavati odrasloj osobi.

I u praksi je to izuzetno vidljivo kako se te dvije prakse razdvajaju u različitim državama:
- u zemljama u kojima je homoseksualnost legalna, zaštita djece je na maksimalnom nivou u svim sferama života;
- u zemljama u kojima je homoseksualnost nelegalna, čak kažnjiva fizičkom kaznom ili smrću, s druge strane su na snazi bizarni i arhaični zakoni, po kojima odrasla muška osoba može legalno stupiti u brak i odnos sa devetogodišnjakinjom.

Prilično teško shvatam kako neko može biti toliko neinformisan, da ne zna da ne samo da jedno ne vodi drugome, nego su tendencije u društvu čak suprotne, ili čak toliko moralno zbunjen i proglašavati ove stvari za "slično" ili "isto".
Hmm, čini mi se da miješaš pojmove zlostavljača djece i pedofila i odatle dolazi to nerazumijevanje, to su dva različita pojma, različita k'o nebo i zemlja. Baš kao što postoje homoseksualci koji svoj život prožive poštujući moral i etiku društva u kojem žive, isto tako postoje i pedofili koji će svoj život proživjeti poštujući ta pravila kao bilo koji drugi građanin, ali to neće promijeniti činjenicu da imaju takav poremećaj, a nisu ga birali, baš kao ni homoseksualci.
Meni se s druge strane čini da ti forsiraš priču o urođenosti kao bitnu za ovu priču, samo da bi uvezao homoseksualnost sa pedofilijom i zoofilijom. Urođenost u cijeloj priči nije ni toliko bitna, jer su u ljudskom društvu naravno mnoge urođene stvari nepoželjne, a neke stvari koje smo "naučili" i koje su tako da kažem "neprirodne", su osnova naše civilizacije.

Priču o "urođenosti" i prirodnosti i neprirodnosti su lansirali nešto raniji homofobi, da bi rekli kako je homoseksualnost "neprirodna", i da je to društvena, a ne prirodna pojava, pa kada im je zadnjih godina objašnjeno da je to ipak prirodna pojava, rasprostranjena u životinjskom svijetu, onda se krenulo u drugu liniju odbrane: "sada ćete na toj osnovi legalizirati sve što je urođeno, i pedofiliju i zoofiliju".

U stvarnosti, niko nije tražio da se legalizuje sve što je urođeno, nego samo da se ista prava priznaju heteroseksualcima i homoseksualcima.
Bloo
Globalna šefica

#4975 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by Bloo »

tranquil wrote:
Međutim lijepo si objasnila, i shvatam u potpunosti tvoju poentu. S riječima treba biti oprezan, ali i kontekst izrečenog je bitan.
Jezik je i oružje i odraz svjesnog ili nesvjesnog. Jezik može biti i oruđe propagande.

Pogrdni izraz za muške homoseksualce je i homići - deminutiv - umanjeni maskulinitet.

Pogrdni izraz za lezbejke je lezbače - nije deminutiv, već zvučno gruba riječ koja sa sobom nosi konotaciju umanjene društveno željene ženstvenosti.
Locked