Bloo wrote:hAZNADAR wrote:
Nit ih branim nit ih kudim. Svako neka gleda svoja posla - ali necemo sad od njih praviti svete krave pa paziti na terminologiju, da zabranimo viceve o njima,... i pomno pazimo sta i kako sa njima - maltene da im dadnemo privielgije.
Da parada pedera, gej parada, parada ponosa, homo parada,... zar je terminologija toliko bitna?
Zaboravljam da se tebi mora crtati
Da, paziš na terminologiju ako poštuješ nekoga.
Dalje, to je povorka ponosa pripadnika i pripadnica LGBTQIA zajednice - lesbian, gay, biseksualci, transrodni, queer, interseksualci, aseksualci i mirijada ostalih
Kao što već skrenuh pažnju na ovoj temi se fokusira jedino i isključivo na muške homoseksualce aka "gejeve".
Zašto niko ne kaže parada lezbejki (koje će biti brojčano pristunije od "pedera")....?
Fokus heteroseksualnog muškarca koji ovu povorku posmatra kroz heteronormativne naočale naravno je na onom čega se boji, ne razumije ili odbija da prihvati.... seksualni odnos dva muškarca.
Riječ peder je postala pežorativna, kao i riječ pizda aka pička.
Riješ queer je prošla transformaciju od pežorativno do standardne.
Riječ peder nije doživjela tu transformaciju zbog homofobije. Kao ni riječ pička/pizda kao oznaka karakterne osobine a zapravo je normalizovana mizoginija.
Stvar je poštovanja iako možda ne razumiješ. Kao što ja učesnike Ajvatovice, adventskih događaja i šerijatskih brakova i nosanja mošti ne zovem zaluđenim ovcama ispranog mozga, niti Hrvate UZPovcima ili Bošnjake balijama... ili da ne copy paste razne diskusije sa tvojih omiljenih tema gdje TERMINOLOGIJA JESTE BITNA pogotovo oko imena nacija

Vidiš, ja tako nisam razmišljao, i ima nešto u tome.
Ja sam lično (jako davno) prošao transformaciju od homofoba do homofrenda, i nakon te transformacije sam dugo izbjegavao riječ "peder" kao pežorativnu za homoseksualce. Istina koristio sam je, ali ne za homoseksualce, nego kao karakternu osobinu, i to često za osobe koje su (barem deklarativno) vrlo protiv homoseksualnosti. Primjer jednog dijaloga u mojoj porodici prije otprilike nešto više od 10 godina:
Otac (čita novine): danas će na TV biti emisija o homoseksualcima.
Brat: opa, da li će biti Fatmir Alispahić?
Mati (neinformisano): šta, pa zar je i on homoseksualac?
Ja: Fatmir homoseksualac? Nije, on je peder.
Međutim s vremenom sam prestao da upotrebljavam riječ "peder" u bilo kakvom pežorativnom kontekstu, a s njom takođe i riječi kao što su "pederluk", "cigan", "ciganluk", ili "čifut". Jednostavno su mi se valjda s vremenom homoseksualci ili npr. Romi (ili bilo ko, za primjer navodim manjine koje su najčešće na meti drugih) toliko "normalizirali" u glavi da sam odbijao da koristim bilo kakav naziv vezan za njih u negativnom kontekstu koji je vezan za nešto skroz deseto.
I onda sam u zadnjih par godina došao do sadašnje faze, možda pod uticajem nove države i novog jezika koji me okružuje, a u kom su normalna i pežorativna riječ za homoseksualce prilično slične jedna drugoj, i nekako sam ih preveo u glavi kao "peder" i "pederčina". I tako mi se nekako "peder" prevalio skroz na pozitivnu stranu, nesvjesno upotrebljavam tu riječ da označim samo homoseksualce, bez ikakvih negativnih konotacija, dok istovremeno apsolutno ne koristim niti "peder" niti ove druge riječi, npr. "Cigan", da bih označio nešto loše van tog konteksta.
Međutim lijepo si objasnila, i shvatam u potpunosti tvoju poentu. S riječima treba biti oprezan, ali i kontekst izrečenog je bitan.