uglavnomja wrote:Melbourne_Australia wrote:Radio Sarajevo wrote:
Melburn nema potrebu biti politički korektan, ali ja ne vidim da petlja. Mislim da je čak i vrlo iskren, za razliku od mnogih drugih ovdje.
Ja u Utrehctu dvaput sedmično igram fudbal s našima, i njima je normalan izraz "stani užnjega", kad treba čuvati igrača. Meni je to simpa jer su svi dobri ljudi, ali njihova referentna tačka je bila mnogo drugačija kad su doselili u Holandiju nego što je to bila moja. Ja sam došao na nekoliko godina da promijenim, vidim kakav je život van Bosne, naučim jezik ili dva, itd. Nisam došao trbuhom za kruhom, kao što su oni. Oni su otišli iz mjesta gdje nije bilo pozorišta, kina, niti bilo kakvih dešavanja. Mnogi od njih su prestali raditi u polju kad su postali izbjeglice, i onda je njima asfalt dobro došao. Meni asfalt nije pojam, nije mi pojam otići na stadion, nije mi pojam svirati gitaru u klubu, ja sam to sve radio i u Sarajevu.
I zato oni mene neće nikad razumjeti zašto ja toliko i ne uživam kao što oni uživaju u Holandiji. Oni su došli na bolje, a ja sam samo došao na drugačije. Zlobnici će onda reći da "ja nisam uspio", a oni eto kao jesu, iako ja i ovdje imam bolji posao od njih, kao što sam imao i u Sarajevu, i ovdje odem na skijanje na umjetno brdo, i ovdje putujem svaki drugi - treći vikend, kao što sam to radio i kući. I odavde idem na super odmore, kao što sam to radio i kući, ali oni sada mogu otići u Tajland, a prije nisu mogli. Ja sam uvijek mogao, i išao sam.
Bas o tome ja i pisem...Bukvalno si sve napisao kako jeste...

to je poenta, ko nije imao nista - njemu je raj gdje god da ode i sta god da stekne
ko je imao, pa mora poceti iz pocetka

to je sasvim druga prica
i jos nesto, opismenjavanje na balkanu je pocelu 1945.
samim tim i ucenje knjizevnog jezika
obavezno osnovno obrazovanje
skole po selima
ljudi koji su i sada dovoljno mladi da rade su najranije isli u osnovnu 70. godina
uz tezak nastavni program, u kojem se ucilo svasta, i to temeljito
i stroge kriterije
znaci neobrazovanost je posljedica licnog izbora, ne nemogucnosti, mjesta rodjenja blabla ..
ko je nepismen odrastao na meternjem NIKADA nece nuciti pristojno strani jezik
i zato je njima raj, stranac, moze proci i tarzanski jezik
a obicno ko ne zeli da uci nema ni neke vise ciljeve u zivotu niti trazi "gospodski" posao
ali kod kuce bi bio donji, nepismen i neobrazovan, ne bi mogao raditi ni ono sto sad radi tamo, nebitno gujice, metla, lopata...
ovo sto ponekad pisem ovdje se odnosi na ljude koji imaju nesto ovdje, od obrazovanja, preko posla do statusa
i koji misle da ce tamo negdje nastaviti gdje su ovdje stali, mozda par stepenica nize u pocetku, ali kasnije ce doci na isto
e, tu je zajeb
par izuzetaka ne cini pravilo
i naravno price raje, rodbine i narocito iz trece ruke, slike sa fb ... nisu cinjenice
malo ce ko stisnuti pa reci kako je stvarno
niko nece staviti sliku na fb kako u mraku u pola 6 ujutro ceka bus na -20, dere vjetar ... nego sliku kakvog jezera, planine, pogled, pejsaz, park ...