Fakat, sta su Armeni u vecini????insomnia78 wrote:Armeni nisu pravoslavciKrokodajl wrote:O malom čovjeku sam i govorio, ali se možda nisam dobro izrazio.
Činjenica je da o ovom zločinu u Bosni se vrlo malo zna, ne kažem da to treba biti top tema, ali recimo da su kojim slučajem Rusi počinili genocid nad Armenima ili da je kojim slučajem počinjen genocid nad Azerima onda bi to svakako bio genocid, ovako će većina teško preko usta prevaliti riječ genocid jer prvo krivi su Turci, drugo Armeni su jelte pravoslavci (čitaj Srbi) a treće "a šta oni rade po Azerjebdžanu, to ništa".
Republika Turska
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#4951 Re: Republika Turska
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#4952 Re: Republika Turska
vako napamet pripadnici armenske apostolske crkve
sve to pripada istočnim crkvama
neke mogu biti u zajedništvu sa rimom dok druge nisu
- asurbanipal
#4953 Re: Republika Turska
insomnia78 wrote: Armeni nisu pravoslavci
- Opetja033
#4954 Re: Republika Turska
Samo malo. Zar ne spadaju u "orijentalne pravoslavne crkve"? Ono poput Kopta, Asiraca, itd. Govorim o Ermenskoj Apostolskoj Crkvi koju slijedi vecina Ermena.asurbanipal wrote:insomnia78 wrote: Armeni nisu pravoslavci
Znam da ima i katolika, poznajem ih par. Ali vecina su pripadnici ove crkve.
- asurbanipal
#4955 Re: Republika Turska
Istočne Crkve uglavnom priznaju odluke i dogme prva tri sabora (Nikejski, Carigradski, Efeški), dok odbacuju dogme sa sabora u Halkedonu ili Kalcedonu (451. godine). S druge strane Pravoslavne crkve uglavnom priznaju odluke sedam sabora. Dakle, što se tiče kristološkog nauka postoje razlike u odnosu na prema katoličanstvu i pravoslavlju. Armenska apostolska crkva je jedna od najstarijih kršćanskih zajednica i veže svoje porijeklo za apostole Bartolomeja i Tadeusa. Smatra se ujedno i najstarijom nacionalnom crkvom usvojivši kršćanstvo početkom IV. vijeka. Imaš također i Armensku katoličku crkvu sa središtem u Libanonu...Black swan wrote:vako napamet pripadnici armenske apostolske crkve![]()
- asurbanipal
#4956 Re: Republika Turska
Opetja033 wrote:
Samo malo. Zar ne spadaju u "orijentalne pravoslavne crkve"? Ono poput Kopta, Asiraca, itd. Govorim o Ermenskoj Apostolskoj Crkvi koju slijedi vecina Ermena.
Imaš kratki odgovor @Crnom labudu pa pogledaj. Mogao bih o ovom i šire, budući da mi je tema rada bila Velika šizma 1054. godine, ali sam se u uvodu dosta doticao i ranijih raskola u kasnoantičkom periodu. Zanimljivo je da su se svi rani Sabori održali na Istoku, tj. na tlu Male Azije, tj. na prostoru današnje Turske, od čega prva četiri sabora imaju veliki značaj u odnosu na ostale.
- Opetja033
#4957 Re: Republika Turska
Kontam ja sve sto si napisao u tom odgovoru, mada dosta stvari nisam znao.asurbanipal wrote:Opetja033 wrote:
Samo malo. Zar ne spadaju u "orijentalne pravoslavne crkve"? Ono poput Kopta, Asiraca, itd. Govorim o Ermenskoj Apostolskoj Crkvi koju slijedi vecina Ermena.
Imaš kratki odgovor @Crnom labudu pa pogledaj. Mogao bih o ovom i šire, budući da mi je tema rada bila Velika šizma 1054. godine, ali sam se u uvodu dosta doticao i ranijih raskola u kasnoantičkom periodu...
Medjutim moze li jednostavan odgovor Bosnjaku
Znao sam da postoje neke razlike izmedju nama poznatih pravoslavnih crkvi i ovih "orijentalnih". Medjutim uvijek sam ih, poput vecine ljudi, zvao i smatrao pravoslavcima.
Ako pojednostavimo sve to: imamo katolicanstvo, pravoslavlje i protestantizam. Mogu li se gore pobrojane crkve staviti u drugu kategoriju?
- Truba
#4958 Re: Republika Turska
pa gdje će se drugo održati nego na prostorima gdje je nastala crkvaasurbanipal wrote:Opetja033 wrote:
Imaš kratki odgovor @Crnom labudu pa pogledaj. Mogao bih o ovom i šire, budući da mi je tema rada bila Velika šizma 1054. godine, ali sam se u uvodu dosta doticao i ranijih raskola u kasnoantičkom periodu. Zanimljivo je da su se svi rani Sabori održali na Istoku, tj. na tlu Male Azije, tj. na prostoru današnje Turske, od čega prva četiri sabora imaju veliki značaj u odnosu na ostale.
u turskoj
samo problem je što crkve više tamo nema... nešto slično se događa i u svetoj zemlji i na bliskom istoku
nestanak kršćana koji gledamo za našeg života na mjestima gdje je nastalo kršćanstvo je druga tema i nije politički korektna kao priča o pedofilima i silovateljima u mantijama
- asurbanipal
#4959 Re: Republika Turska
Opetja033 wrote: Ako pojednostavimo sve to: imamo katolicanstvo, pravoslavlje i protestantizam. Mogu li se gore pobrojane crkve staviti u drugu kategoriju?
Te Istočne crkve se mogu se nazvati i pravoslavnim crkvama, ali ih ne treba miješati sa ostalim Pravoslavnim crkvama koje priznaju odluke i dogme prvih sedam vaseljenskih sabora, dok ove prve priznaju odluke prva tri sabora. Ja radije koristim naziv Istočne Crkve ili Istočne kršćanske crkve da ne bi došlo do zabune, ali nije nepravilno i da kažeš Istočne pravoslavne crkve. Npr. Koptska pravoslavna crkva je otpala nakon sabora u Halkedonu 451. budući da je učenje aleksandrijske crkve bilo monofizitstvo, što je Sabor osudio. Tako je npr. patrijarh Dioskor koji se smatra osnivačem samostalne Koptske crkve podržao učenje monaha Eutiha o božanskoj naravi Isusa (monofiziti), za razliku od diofizita koji su naučavali da u Isusu postoje dvije naravi (božanska i ljudska). Uglavnom, na Saboru u Halkedonu je pobijedila diofizitska struja, pa je na njemu proglašen nauk o dvije naravi u Kristu - ljudskoj i božanskoj, te je to sastavljeno i uvršteno u Kalcedonsko vjerovanje. Nakon sabora su se naravno odvojili monofiziti, a to je značilo i nastanak Istočnih pravoslavnih Crkava, koje su se nazivale i monofizitskim, miafizitskim, a danas ih se još naziva i predkalcedonskim Crkvama. Među njima su tu svakako Armenska apostolska Crkva, Koptska crkva, Sirska istočna pravoslavna Crkva i dr.
Uglavnom, danas je uvriježeno miškjenje da je do raskola i podjela došlo zbog nerazumijevanja a ne pogrešnog učenja. O kakvim se stvarima radilo, zanimljivo je i da je jedan od dogmatskih uzroka raskola između npr. Pravoslavne i Katoličke crkve bio veznik "i", odnosno filoque. Bilo je tu još niz faktora koji su doveli do raskola, od teoloških, preko ekonomskih, političkih, kulturoloških, ali ovaj s veznikom mi je pravo simpatičan.
Oko čega se ljudi sve neće podijeliti.
- asurbanipal
#4960 Re: Republika Turska
Black swan wrote:
samo problem je što crkve više tamo nema... nešto slično se događa i u svetoj zemlji i na bliskom istoku
Pa kako nema ? S kim je ono neki dan papa bio na Lezbosu ?
- Opetja033
#4961 Re: Republika Turska
Hvala na detaljnom odgovoru, sada je puno toga jasnije.asurbanipal wrote:Opetja033 wrote: Ako pojednostavimo sve to: imamo katolicanstvo, pravoslavlje i protestantizam. Mogu li se gore pobrojane crkve staviti u drugu kategoriju?
Te Istočne crkve se mogu se nazvati i pravoslavnim crkvama, ali ih ne treba miješati sa ostalim Pravoslavnim crkvama koje priznaju odluke i dogme prvih sedam vaseljenskih sabora, dok ove prve priznaju odluke prva tri sabora. Ja radije koristim naziv Istočne Crkve ili Istočne kršćanske crkve da ne bi došlo do zabune, ali nije nepravilno i da kažeš Istočne pravoslavne crkve. Npr. Koptska pravoslavna crkva je otpala nakon sabora u Halkedonu 451. budući da je učenje aleksandrijske crkve bilo monofizitstvo, što je Sabor osudio. Tako je npr. patrijarh Dioskor koji se smatra osnivačem samostalne Koptske crkve podržao učenje monaha Eutiha o božanskoj naravi Isusa (monofiziti), za razliku od diofizita koji su naučavali da u Isusu postoje dvije naravi (božanska i ljudska). Uglavnom, na Saboru u Halkedonu je pobijedila diofizitska struja, pa je na njemu proglašen nauk o dvije naravi u Kristu - ljudskoj i božanskoj, te je to sastavljeno i uvršteno u Kalcedonsko vjerovanje. Nakon sabora su se naravno odvojili monofiziti, a to je značilo i nastanak Istočnih pravoslavnih Crkava, koje su se nazivale i monofizitskim, miafizitskim, a danas ih se još naziva i predkalcedonskim Crkvama. Među njima su tu svakako Armenska apostolska Crkva, Koptska crkva, Sirska istočna pravoslavna Crkva i dr.
Uglavnom, danas je uvriježeno miškjenje da je do raskola i podjela došlo zbog nerazumijevanja a ne pogrešnog učenja. O kakvim se stvarima radilo, zanimljivo je i da je jedan od dogmatskih uzroka raskola između npr. Pravoslavne i Katoličke crkve bio veznik "i", odnosno filoque. Bilo je tu još niz faktora koji su doveli do raskola, od teoloških, preko ekonomskih, političkih, kulturoloških, ali ovaj s veznikom mi je pravo simpatičan.![]()
Oko čega se ljudi sve neće podijeliti.
- Truba
#4962 Re: Republika Turska
nema žive crkveasurbanipal wrote:Black swan wrote:
Pa kako nema ? S kim je ono neki dan papa bio na Lezbosu ?
- sunceKOtepsija
#4963 Re: Republika Turska
-borbe u Antepu, na granici, ima ranjenih vojnika, isil-armija
-u Şırnak-u na braniku otadzbine danas ubijen jedan vojnik
-zivo je bilo i u turskom parlamentu gdje je doslo do verbalne prepirke, naguravanja i tuce izmedu clanova AKP-a i HDP-a (3 lakse povrjedena HDP-ovca, AKP-nema podataka o povrijedenim, moze se rec da su bolje prosli)
povod tuci je bio govor HDP-ovog zastupnika za Şırnak Ferhat Encü-a koji se u raspravi o zakonu o uspostavi Komisije za nadzor sigurnosnih snaga prisjetio ubistva 34 kurdska civila na jugoistoku turske prije par godina (tzv Roboski massacre) nakon cega je neko iz mase AKP-ovaca rekao da clanove HDP-a "treba pohapsit" te da su "teroristi".
-u Şırnak-u na braniku otadzbine danas ubijen jedan vojnik
-zivo je bilo i u turskom parlamentu gdje je doslo do verbalne prepirke, naguravanja i tuce izmedu clanova AKP-a i HDP-a (3 lakse povrjedena HDP-ovca, AKP-nema podataka o povrijedenim, moze se rec da su bolje prosli)
povod tuci je bio govor HDP-ovog zastupnika za Şırnak Ferhat Encü-a koji se u raspravi o zakonu o uspostavi Komisije za nadzor sigurnosnih snaga prisjetio ubistva 34 kurdska civila na jugoistoku turske prije par godina (tzv Roboski massacre) nakon cega je neko iz mase AKP-ovaca rekao da clanove HDP-a "treba pohapsit" te da su "teroristi".
- Kikibombona
- Kikibombona
#4965 Re: Republika Turska
Sunce, moze li prevod?sunceKOtepsija wrote:...
http://bianet.org/bianet/siyaset/174249 ... -adim-daha
Na engleskom je prevedeno da je u procesu primjena zakona koji ce turskim vojnicima osigurati imunitet od krivicnog gonjenja. To u prijevodu znaci da ce potpuno legalno moci unistavati kurdski narod i imovinu...
Ovaj covjek ima muda... daj boze da ga ne roknu...
Dio razgovora preveden na engleski jezikHDP MP Ferhat Encu in the Turkish Parliament: 'We can not be terrorists. We are the voice of our people. We aren't afraid of you.'
https://m.facebook.com/story.php?story_ ... n__=%2C%3B
Ovakva tiranija ne moze vjecno. Sve ce im se vratiti.
- sunceKOtepsija
#4966 Re: Republika Turska
da, prema pisanju turskih medija priprema se teren za novi zakon o oruzanim snagama (naslov kaze-imunitet za vojnike i povratak u 1990-e. Prema novim uredbama vojska ce moci samostalno bez odobrenja i naredbe guvernera, vlade itd kako vec ide zapocinjati operacije, hapsiti osumnjicene, ispitivati itd.Kikibombona wrote:Sunce, moze li prevod?sunceKOtepsija wrote:...
Na engleskom je prevedeno da je u procesu primjena zakona koji ce turskim vojnicima osigurati imunitet od krivicnog gonjenja. To u prijevodu znaci da ce potpuno legalno moci unistavati kurdski narod i imovinu...
u meduvremenu nova tuca u Parlamentu, ovog puta na Ustavnopravnoj komisiji turskog parlamenta AKP_HDP pitanje imuniteta HDP ovi zastupnici trazili da se sjednica odrzi u nekoj vecoj sali uz prisustvo medija, nakon cega je doslo do prepirke letjele su stolice, udarci itd. video u linku
http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/siya ... custu.html
- asurbanipal
#4967 Re: Republika Turska
sunceKOtepsija wrote:da, prema pisanju turskih medija priprema se teren za novi zakon o oruzanim snagama (naslov kaze-imunitet za vojnike i povratak u 1990-e. Prema novim uredbama vojska ce moci samostalno bez odobrenja i naredbe guvernera, vlade itd kako vec ide zapocinjati operacije, hapsiti osumnjicene, ispitivati itd.Kikibombona wrote:Sunce, moze li prevod?sunceKOtepsija wrote:...
.....
Taj zakon je po meni novi bitan momenat, a moguće je da vrlo lahko dovede do preokreta u skoroj budućnosti...
- sunceKOtepsija
#4968 Re: Republika Turska
sjednica ustavnopravne komisije, predmet prijedlog zakona o ukidanju imuniteta zastupnika, predlagac AKP. Sjednica nije ni pocela, a doslo je do preppirke pa tuce, HDP-ovi predstavnici trazili da i mediji prisustvuju sjednici, kao i da se sjednica odrzi u velikoj sali. Sukobi nastavljeni u hodnicima parlamenta
- sunceKOtepsija
#4969 Re: Republika Turska
-nastavljaju se borbe na jugoistoku Turske, Nusaybin, poginulo 9 pripadnika snaga sigurnosti, rasporedeno 4 500 hiljade novih vojnika, prema nezvanicnim podacima, tj onome sto se moze saznati iz medija u operaciji u Nusaybinu ucestvuje od 10 000-12 000 vojnika

-uhapsen predsjednik opstinskog odbora kurdske partije DBP opstina Erçiş (Van) Abdurrahman Çağan..

--Mevlüt Çavuşoğlu-ministar vanjskih poslova Republike Turske prilikom zadnje posjete Ujednjenim arapskim emiratima, posjetio ranjene vojnike Ujedninjenih Arapskih emirata u operacijama u Jemenu
prema pisanju medija u ovom sukobu povrijedena 3 AKP-ovca, jedan HDP-ovac, s obzirom da su u prvoj tuci povrijedena 3 HDP-ovca rezultat je 4-3 za AKP tj imaju samo 3 lakse povrijedena u odnosu na 4 HDP-ovca s laksim povredama.sjednica ustavnopravne komisije, predmet prijedlog zakona o ukidanju imuniteta zastupnika, predlagac AKP. Sjednica nije ni pocela, a doslo je do preppirke pa tuce, HDP-ovi predstavnici trazili da i mediji prisustvuju sjednici, kao i da se sjednica odrzi u velikoj sali. Sukobi nastavljeni u hodnicima parlamenta
-uhapsen predsjednik opstinskog odbora kurdske partije DBP opstina Erçiş (Van) Abdurrahman Çağan..
--Mevlüt Çavuşoğlu-ministar vanjskih poslova Republike Turske prilikom zadnje posjete Ujednjenim arapskim emiratima, posjetio ranjene vojnike Ujedninjenih Arapskih emirata u operacijama u Jemenu
- sunceKOtepsija
#4970 Re: Republika Turska
u moru losih vjesti jedna dobra-nastavljaju se borbe na jugoistoku Turske, Nusaybin, poginulo 9 pripadnika snaga sigurnosti, rasporedeno 4 500 hiljade novih vojnika, prema nezvanicnim podacima, tj onome sto se moze saznati iz medija u operaciji u Nusaybinu ucestvuje od 10 000-12 000 vojnika
prema pisanju medija u ovom sukobu povrijedena 3 AKP-ovca, jedan HDP-ovac, s obzirom da su u prvoj tuci povrijedena 3 HDP-ovca rezultat je 4-3 za AKP tj imaju samo 3 lakse povrijedena u odnosu na 4 HDP-ovca s laksim povredama.sjednica ustavnopravne komisije, predmet prijedlog zakona o ukidanju imuniteta zastupnika, predlagac AKP. Sjednica nije ni pocela, a doslo je do preppirke pa tuce, HDP-ovi predstavnici trazili da i mediji prisustvuju sjednici, kao i da se sjednica odrzi u velikoj sali. Sukobi nastavljeni u hodnicima parlamenta
objavljen datum vjencanja godine, cerke predsjednika Erdogana Sumeje i njenog izabraanika Selçuk Bayraktar-a, 14. maja
- sunceKOtepsija
#4971 Re: Republika Turska
kao sto je i najavljeno, nakon vjeridbe svadba godine ce biti odrzana prije ramazana, receno ucinjeno, svadba godine zakazana za 14. maj.
mjesto vjeridbe-predsjednicka rezidencija na obali Bosfora
mjesto vjeridbe-predsjednicka rezidencija na obali Bosfora
-Sumeju Erdgoan opozicija je prozivala zbog raznih stvari, vile izgradene na zasticenom podrucju, onda zbog navodnog nezakonitog imenovanja za savjetnicu (u to doba) premijera Tayyipa Erdogana, primanje astronomske plate od 52 000 Lira itd. meduti sve to je sada proslost, Sumeja se vjerila u nedjelju 20.03.2016. sa 36 o godiisnjim SELÇUK BAYRAKTAR-om, tehnickim direktorom projekta izrade bespilotne letjelice za tursku armiju.SVADBA GODINE-VJERILA SE Sümeyye Erdoğan
vjeridba Sümeyye Erdoğan, mladje kcerke Predsjednika Republike. Vjeridba je jednom odgadana zbog bolesti oca buduceg mladozenje.
Provladini mediji su obavijestili javnost da je ceremonija vjeridbe odrzana u prelijepoj predsjednickoj rezidenciji na obali Bosfora, te prenijeli da ce svadba biti prije Ramazana. Provladin Sabah, izmeduostalih je planirano vjencanje proglasio "vjencanjem godine".
Mediji prenose niz informacija o mladozenji, o tome vise kasnije...
Inace Selcuk Bayraktar zavrsio je Americki koledz u istanbulu 1997. godine. nakon cega je studirao na İTÜ (Istanbulski tehnicki univerzitet). Nakon toga je radio u GRASP labaratoriji univeriziteta u Pelsinvaniji. Radi na doktoratu na prestiznom univerzitetu MIT.
(zuta stampa je pisala prije nekoliko godina da je Sumeja vjerena s jednim momkom koji je inace blizak Gulenu, ali nekako u vrijeme razlaza Erdogana Gulena i ta vijest je opovrgnuta).
malo slika buduceg mladozenje koje su turski mediji prenijeli javnost
-buduci mladiozenja voli djecu
-druzi se s obicnim svijetom, jede narodnu hranu
-voli ljude
-upravlja projektima za boljitak Turske
-koristi mobitel
-daje pojasnjenja oficirima
-prati trendove (selfi)
-jos jedan selfi
neki mediji (kolumnisti, twiterasi-kojih se Perdsjednik dotakao u untervjuu od nek dan-o tome drugom prilikom) pisu zajedljive komentare kao "hocel i on kao Berat Albayrak postat ministar" itd. dok s druge strane vladni mediji prenose informacije o njegovoj radisnosti i strucnosti.
porodica Erdogan sa zetom i ministrom Berat Albayrak-om (muzem Erdoganove starije kcerke) pozdravlja narod s balkona
- Kikibombona
#4972 Re: Republika Turska
PKK gotovo svaki dan raznese poneko vozilo turske vojske na istoku zemlje. Zaista mi nije jasno kako nemaju nikakvo rijesenje za ovakve napade.
Mardin
Isto Mardin, raznijet autobus sa turskim vojnicima... cetiri poginula i nekoliko ranjenih...
https://twitter.com/DefenceUnits/status ... 4845312000
Mardin
Isto Mardin, raznijet autobus sa turskim vojnicima... cetiri poginula i nekoliko ranjenih...
https://twitter.com/DefenceUnits/status ... 4845312000
-
united bosnae
#4973 Re: Republika Turska
Znam da nema veze sa stvarnoscu (a mozda i ima!) ali meni su fakat srbi i Turci pravo slicni: tamni, sirovi i surovi.Kikibombona wrote:Da malo razveselim simpatizere turskog fasizma koji eventualno posjecuju ovu temu...
"Give free castration to the kurdish whores so we dont have to deal with their kids"
Ovo je zvanicna politika turske vlade, vodjenje psiholoskog rata protiv kurdskog naroda. Gradovi su totalno isarani grafitima, svaka kuca u koju su fasisti usli, na zidovima su ostavljene poruke mrznje...
I uredno objavljuju stotine slika sa uvrijedljivim grafitima!
Genetika je cudo....i apsurd je da oni koji se mrze, najvise slice.
-
Hafis
#4974 Re: Republika Turska
Tješi se ti 
- sunceKOtepsija
#4975 Re: Republika Turska
-Dijarbaki, vojno vozilo pregazilo zenu, gradani kamenovali vozilo, brzom intervencijom i rasporedivanjem specijalaca sprijecena eskalacija
juksekova, zestoke borbe
0.08 velika eksplozija
juksekova, zestoke borbe
0.08 velika eksplozija