FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post Reply
Logovan

#4951 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Logovan »

edo_79 wrote:
Moje lično mišljenje .... živo mi se :izet: ko će biti predsjednik BiH, dali će to biti srbin, hrvat, musliman, jevrej, mađar, crni cigo .... doklegod mi omogućuje svojim djelovanjem da radim i pristojno živim od svog rada moj će glas uvijek imati. Puni mi je qrac više one šuplje ''šuti nek je naš'' - ''dobro je nek ne puca'' - ''nemoj talasat šta ćeš'' .....
Pa to je jedino ispravno razmišljanje. :thumbup:
musicman80

#4952 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by musicman80 »

Nema smisla kritikovati politicare pojedinacno. Da sutra SNSD/HDZ/SDA odu u politicku istoriju I na vlast dodju neki novi, ti novi bi se ponasali isto kao i ovi sada. Zasto? Zato sto je sistem takav da im to omogucava. Pravosudje, policija I sve druge institucije ne funkcionisu, svi rade za interese stranaka a ne drzave I gradjana koji u njoj zive. Zakoni koji omogucavaju nepotizam, korupciju I lopovluk ako se ne promijene, bice tu da sluze svim buducim garniturama politicara isto kao sto sluze ovim danas.
megaman4

#4953 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by megaman4 »

musicman80 wrote:Nema smisla kritikovati politicare pojedinacno. Da sutra SNSD/HDZ/SDA odu u politicku istoriju I na vlast dodju neki novi, ti novi bi se ponasali isto kao i ovi sada. Zasto? Zato sto je sistem takav da im to omogucava. Pravosudje, policija I sve druge institucije ne funkcionisu, svi rade za interese stranaka a ne drzave I gradjana koji u njoj zive. Zakoni koji omogucavaju nepotizam, korupciju I lopovluk ako se ne promijene, bice tu da sluze svim buducim garniturama politicara isto kao sto sluze ovim danas.
Ko je uspostavio ovakav sistem? Pa medjunarodna zajednica, zato sto se nasi nisu mogli dogovoriti oko nacina ustavnog uredjenja drzave. Da su znali, ne bi nam trebala MZ, niti bi bio ovakav sistem.

Suti i trpi do boljih vremena, koje ne vidim, a raja odlazi polako iz zemlje.
musicman80

#4954 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by musicman80 »

megaman4 wrote:
musicman80 wrote:Nema smisla kritikovati politicare pojedinacno. Da sutra SNSD/HDZ/SDA odu u politicku istoriju I na vlast dodju neki novi, ti novi bi se ponasali isto kao i ovi sada. Zasto? Zato sto je sistem takav da im to omogucava. Pravosudje, policija I sve druge institucije ne funkcionisu, svi rade za interese stranaka a ne drzave I gradjana koji u njoj zive. Zakoni koji omogucavaju nepotizam, korupciju I lopovluk ako se ne promijene, bice tu da sluze svim buducim garniturama politicara isto kao sto sluze ovim danas.
Ko je uspostavio ovakav sistem? Pa medjunarodna zajednica, zato sto se nasi nisu mogli dogovoriti oko nacina ustavnog uredjenja drzave. Da su znali, ne bi nam trebala MZ, niti bi bio ovakav sistem.

Upravo tako. Posto se nasi nikada nece dogovoriti da dodje do neki promijena nabolje, jer Iim svima odgovara ovako, nema nam napretka osim ako narod ne izadje na ulicu ali masovno. Nece se ni ovo desiti, jer je vecini dobro, barem u ovim vecim gradovima od kojih se ocekuje da budu pokretaci promjena.
megaman4

#4955 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by megaman4 »

musicman80 wrote:
megaman4 wrote:

Upravo tako. Posto se nasi nikada nece dogovoriti da dodje do neki promijena nabolje, jer Iim svima odgovara ovako, nema nam napretka osim ako narod ne izadje na ulicu ali masovno. Nece se ni ovo desiti, jer je vecini dobro, barem u ovim vecim gradovima od kojih se ocekuje da budu pokretaci promjena.
Bravo. Nikada se oni nece dogovoriti jer nikada nisu manje radili a vise para za svoj nerad dobijali. Mnogi od njih kazu: ma ko jebe narod, daj da se ja oparim i obezbijedim svoje, dok jos mogu, a sta ce biti za 5-10 godina, ma nije me briga.

Ovako razmislja vecina na vlasti. I sto je najtragicnije, narod je ubijen u pojam jer je vidio da ne moze nista promijeniti.

Jedini pokretac promijena moze biti samo zdrava omladina ali je problem sto je i omladina postala potkupljiva.

Jedino sto ce se desiti jeste i dalje iseljavanje ljudi, do te mjere da ce se urusiti i monetarni ali i penzijski sistem jer nece imat ko uplacivati doprinose. Tek tada ce kod mnogih od njih zaigrati mecka pred vratima ali ce biti Kasno.

I na kraju ce MMF doci kao svoj na svome i reci: daj mi Telekome, Elektroprivrede, Poste, sume, vode a onim koji se budu tada nasli u BiH, ne gine nomadski nacin zivota bez icega jer nece nista ostati od drzave.
Novak20

#4956 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Novak20 »

Kad nas opterete dodatnim akcizama, onda će udariti dodatni PDV. Jbt, ovaj Mujdža, strani investitor sa mjesečnom platom od preko 40.000 KM predlaže Novaliću da nama digne PDV. Novalić sav sretan.

Pitam se ko će biti na zijanu u bolnim reformama iz "Plave knjige". :D

https://www.klix.ba/biznis/privreda/nov ... /171004047

Vijeće stranih investitora i Udruženje poslodavaca FBiH predstavili su danas u Sarajevu "Plavu knjigu" s preporukama za vođenje ekonomske politike, među kojima je i povećanje stope PDV-a.

....Premijer FBiH Fadil Novalić rekao je da radovi poput te knjige omogućavaju da, uz učešće svih relevantnih faktora u društvu, trasiramo novi put Bosne i Hercegovine koji će uključivati mnogo više gledišta, a ne samo stranačke programe koji budu pretočeni u program Vlade....

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović kazao je da su reforme bolne i da ne mogu nikako svima odgovarati jer će neko biti na dobitku, a neko oštećen, ali da je potrebno gledati ukupan ambijent
howdy

#4957 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by howdy »

Novalić je kazao da su građanima potrebne akcize i da se one donose na državnom nivou. Kako kaže, Vlada FBiH je za akcize i novac će usmjeravati samo u ceste i autoputeve.
gradjanima

:D :D :lol: :lol:

ovog fadila definitivno treba jebbat da se razmnozi. kakva je ovo budala.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#4958 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by pici »

expert seoska varalica
walk_M-A-N

#4959 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by walk_M-A-N »

Novak20 wrote:Kad nas opterete dodatnim akcizama, onda će udariti dodatni PDV. Jbt, ovaj Mujdža, strani investitor sa mjesečnom platom od preko 40.000 KM predlaže Novaliću da nama digne PDV. Novalić sav sretan.

Pitam se ko će biti na zijanu u bolnim reformama iz "Plave knjige". :D

https://www.klix.ba/biznis/privreda/nov ... /171004047

Vijeće stranih investitora i Udruženje poslodavaca FBiH predstavili su danas u Sarajevu "Plavu knjigu" s preporukama za vođenje ekonomske politike, među kojima je i povećanje stope PDV-a.

....Premijer FBiH Fadil Novalić rekao je da radovi poput te knjige omogućavaju da, uz učešće svih relevantnih faktora u društvu, trasiramo novi put Bosne i Hercegovine koji će uključivati mnogo više gledišta, a ne samo stranačke programe koji budu pretočeni u program Vlade....

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović kazao je da su reforme bolne i da ne mogu nikako svima odgovarati jer će neko biti na dobitku, a neko oštećen, ali da je potrebno gledati ukupan ambijent
Ovaj se sistem zove „razvuci pamet narodu“.
Evo tih bogatih akademaca kako pričaju protiv zdrave pameti i interesa društva.
https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/61 ... nuzne.html

Ista priča, saglasili se bogati da povećavaju akcize i PDV i kažu neće ljudi ni primijetiti, sitnica. Stoka.
Tu ima toliko gluposti da bih sam mogao im se suprotstaviti po većini. Kao i megaman ili drugi. Ali oni su odabrani savjet i medijske zvijezde.
http://nap.ba/new/vijest.php?id=39312
Mali primjer, kad navode Željeznice, gdje je problem. U istim strankama.
A gdje je kriminal Aluminij, Birač, Telemah, IGA, banke. GRAS, ViK lokalno...Sve desetine i stotine miliona.

Samo nemamo ljevicu. Da kaže ne privatizacija, štaviŠe nacionalizacija.
Svi zaboravili da je cijena cementa porasla duplo kad su privatizirane dvije cementare. Monopol. I onda ovaj debeli piše knjigu, hoće još. Fuj!.
O'zone
Globalni moderator

#4960 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by O'zone »

howdy wrote:
Novalić je kazao da su građanima potrebne akcize i da se one donose na državnom nivou. Kako kaže, Vlada FBiH je za akcize i novac će usmjeravati samo u ceste i autoputeve.
gradjanima

Ništa specijalno. Zaboravljate Terzića i priču kad se uvodio PDV. To je za boljitak građana, penzionera, za ugrožene kategorije, za privredu, puteve i ostalu infrastrukturu. Mi uvodimo PDV zbog građana a ne zbog sebe.....Fadil samo nastavlja.
howdy

#4961 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by howdy »

O'zone wrote:
howdy wrote:
gradjanima

Ništa specijalno. Zaboravljate Terzića i priču kad se uvodio PDV. To je za boljitak građana, penzionera, za ugrožene kategorije, za privredu, puteve i ostalu infrastrukturu. Mi uvodimo PDV zbog građana a ne zbog sebe.....Fadil samo nastavlja.
nije zaboravljeno...posebno onih 5 KM penzionerima :lol:
Logovan

#4962 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Logovan »

"Imali smo drugi satsnak sa gospodinom Novalićem gdje smo mu iznijeli situaciju gdje smo rekli da mi nećemo doživjeti septembar i oktobar, nama sada trebaju sredstva. Rekao nam je 'šta ja sad mogu, neka se nešto i ugasi, nešto se mora ugasiti'. Mene je to šokiralo".
http://sport1.ba/reprezentacija/bukva-z ... siti/97972

Ne znam, bez riječi sam.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#4963 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by pici »

Logovan wrote:"Imali smo drugi satsnak sa gospodinom Novalićem gdje smo mu iznijeli situaciju gdje smo rekli da mi nećemo doživjeti septembar i oktobar, nama sada trebaju sredstva. Rekao nam je 'šta ja sad mogu, neka se nešto i ugasi, nešto se mora ugasiti'. Mene je to šokiralo".

Ne znam, bez riječi sam.
sta ocekivat od morona koji nisu evo treca godina , centimetar auto puta napravili a traze nove namete... HDZ i SDA su termiti i rak
izgubljena dusa

#4964 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by izgubljena dusa »

Logovan wrote:"Imali smo drugi satsnak sa gospodinom Novalićem gdje smo mu iznijeli situaciju gdje smo rekli da mi nećemo doživjeti septembar i oktobar, nama sada trebaju sredstva. Rekao nam je 'šta ja sad mogu, neka se nešto i ugasi, nešto se mora ugasiti'. Mene je to šokiralo".

Ne znam, bez riječi sam.
A sta ces reci
U normalnim zemljama se ulaze u sport. To je jedan od nacina da se ulaze u mlade ljude, da oni svoje slobodno vrijeme provode na zdrav i koristan nacin, da ih animiras, da im ponudis nesto sto nije kladionica ili nargila bar....da ih sklonis sa ulice.

Ovo je jos jedan od dokaza na kakvom smo dnu :roll:
DaffyDuck

#4965 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by DaffyDuck »

izgubljena dusa wrote:

Ne znam, bez riječi sam.
A sta ces reci
U normalnim zemljama se ulaze u sport. To je jedan od nacina da se ulaze u mlade ljude, da oni svoje slobodno vrijeme provode na zdrav i koristan nacin, da ih animiras, da im ponudis nesto sto nije kladionica ili nargila bar....da ih sklonis sa ulice.

Ovo je jos jedan od dokaza na kakvom smo dnu :roll:
u nasoj zemlji se ulaze u sport susjednih drzava. Drzavnih/BH PARA/ za reprezentativce susjednih država.
bersK

#4966 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by bersK »

Davno sam ja reko da je ona faca samo za udaranja bejzbol palicom na dnevnoj bazi. Nisam fulio ama ni sekunde. Na televiziji kad se pojavi s onim raskrštenim okicama i onim pacovskim pogledom i držanjem, okrećem glavu - pa makar u zid gledo.
JThomas

#4967 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by JThomas »

krajnji cilj je nestanak sporta, kulture i nauke. sva misaona djelatnost čovjeka da se svede na politiku i malo religije.
walk_M-A-N

#4968 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by walk_M-A-N »

Mentalno ograničeni i prevrtljivi Bukva, Pindžin pijun, koji samo iz Kantona uzima 3 ili 3,5 hiljade otišao kod premijera da kaže daj para. Nema obraza pa može
A ne kaže kako su opljačkani milioni i zašto nisu tada došli da prijave. I Mahmutovića i Konakovića. Kao da nisu znali.
http://nap.ba/new/vijest.php?id=39572
Nego ljudi pričaju da sport koristi djeci. Ne radi se ovdje o djeci već budžetskim krvopijama i kriminalcima kamufliranim kao sportisti. Koji pričaju o vrijednosti sporta a uzimaju lopatom.

Umjesto brige kako će ti uzeti sebi, bolje da se brinemo o novoj ideji stranih investitora i velikih poslodavaca, napraviti novi raj u već postojećem federalnom raju za izbjegavanje poreza za firme. I prebaciti trošak na „građane“ ili „narode“, svejedno.
Krupni kapitalisti upravljaju svime.
Bitno da penzioner treba plaćati skuplji lijek, a radnik skuplji hljeb. Jer nema dovoljno za prekobrojne uposlene, sa, svim prevarantima koji ostavljaju dugove iza sebe kao Lijanović, sa milionskim i stomilionskim prevarama koje „državu“ ne zanimaju.
smrdim/vijest/plan-za-potpuni ... eza-268404
Novak20

#4969 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Novak20 »

Nisam ekonomista pa nisam ni siguran koliko je za građane dobar ovaj podatak o smanjenju duga F BiH za 247 miliona KM. Moje laičko promišljanje je da vraćanje ovog duga imamo zahvaliti činjenici što vlast u tri godine nije realizovala niti jednu kapitalnu infrastrukturnu ili energetsku investiciju.
http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/628 ... na_km.html

Federalna vlada je usvojila informaciju Federalnog ministarstva financija u kojoj je navedeno kako je ukupan dug Federacije BiH (unutarnji i vanjski) na dan 30.9.2017. godine iznosio 5 milijardi i 783 miliona KM i bio je manji nego u prethodnom tromjesečju za 247 miliona KM......
Roccohljup

#4970 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Roccohljup »

ma samo presipanje iz šupljeg u prazno radi predizborne kampanje. Smanjili smo dug (nauštrb razvojnih projekata, infrastrukture, ulaganja u privredu, poticaja poljoprivredi, socijalnim davanjima, itd.), a onda cemo se na konto toga odmah nakon izbora dodatno zadužiti da imamo za plate do narednih izbora.
statixx

#4971 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by statixx »

Povlacenje sredstava za dionicu Zvirovici-Pocitelj dovoljno je da anulira to smanjenje duga, plus pad kursa USD-a i SDR-a.

Drugim rijecima, hvale se cinjenicom da sve stagnira.
Mohamad Sissoko

#4972 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Mohamad Sissoko »

Izvoz iz BiH prvi put premašio milijardu maraka
Izvoz iz Bosne i Hercegovine prvi put je premašio iznos od milijardu maraka u toku jednog mjeseca. Ovaj rekord i važna prekretnica za domaću privredu, desio se prošlog mjeseca, dakle u septembru ove godine, piše BiznisInfo.

Izvoz u septembru iznosio je milijardu i 13 miliona KM (1.013.715.000). Poređenja radi, izvoz je u septembru prošle godine iznosio 828 miliona maraka.

Time je nastavljen pozitivan trend rasta izvoza koji BiH bilježi od početka ove godine.

Ovo je drugi rekord ove godine. Najprije je u martu probijena granica od 900 miliona maraka, a sada i ova od milijardu KM.

Ukupno je za prvih devet mjeseci ove godine izvoz iznosio 8 milijardi i 95 miliona KM, što je za 17,9 posto više nego u istom periodu 2016. godine.

Uvoz je za devet mjeseci iznosio 13 milijardi 306 miliona KM, što je za 12,6 posto više nego u istom periodu prethodne godine. Pokrivenost uvoza izvozom je iznosila 60,8 posto, dok je vanjskotrgovinski robni deficit iznosio 5 milijardi 211 miliona KM.

Dakle, iako uvoz i dalje raste, a robni deficit je i dalje veoma visok, snažan rast izvoza svakako je ohrabrujuća činjenica za domaću ekonomiju.
edo_79

#4973 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by edo_79 »

Odlazak iz BiH, i odjava sa Zavoda za zapošljavanje, mogu imati jedino utjecaj na smanjenje nezaposlenosti, nikako na povećanje broja zaposlenih", ističe Novalić.

O krv ti jebem :facepalm:
hhaarree

#4974 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by hhaarree »

edo_79 wrote:Odlazak iz BiH, i odjava sa Zavoda za zapošljavanje, mogu imati jedino utjecaj na smanjenje nezaposlenosti, nikako na povećanje broja zaposlenih", ističe Novalić.

O krv ti jebem :facepalm:
Jel ovo zaista izjavio? :shock: :lol:
edo_79

#4975 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by edo_79 »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/novalic ... /171023074

Eto pa čitaj .....

Računaju kao novozaposlene ove što rade na određeno, pa im prave raskid ugovora prije navršene 2 godine da ne dobiju stalni radni odnos.
Odjava 2 mjeseca pa nova prijava i kaže novi zaposleni u oči frljave ga :izet:
Post Reply