Islam - pitanja i odgovori

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Diwan

#4951 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Diwan »

Dino34 wrote:Svaki musliman koji usadi biljku ili obradi zemlju sa koje će ptice, životinje i ljudi jesti, imaće nagradu od Allaha dž.š.

Ko god bude obrađivao neplodno zemljište, ima će nagradu, a sve ono što ptice ili životinje pojedu iz tog njegovog rada smatra će se kao da je dao sadaku.

Ako držiš sadnicu u svojoj ruci, a Sudnji dan je već nastupio, čak i tad, bez imalo dvoumljenja, trebaš da posadiš tu sadnicu.

Tri lijepa hadisa koja podstiču rad na baštama i većim poljoprivrednim dobrima.
Samo to? Naravno da nije.
Ako je islam propisao nešto, u tome je veliki broj dobara, a ne samo jedno.
I onda pročitaš:
Najučinkovitiji način za borbu protiv globalnog zagrijavanja je sadnja velikog broja stabala, sugerira se u istraživanju švicarskih naučnika.
:zoka:
Dobrobit čovječanstva se ne nalazi u imenima i nazivima tipa 'Islam', budizam', hriščanstvo, 'nauka' , 'umjetnost' itd. jer nas tako nešto nigdje ne vodi. Podjeljenost, ograničenost, egoizam, nacionalizam, šovinizam i drugo nisu plovila koja donose dobro svima, a kao što negdje pročita, bez obzira tko je to rekao, ' ako to nije dobro za sve, onda i nije dobro'.

Povezivanje nekih stvari i vezivanje napretka isključivo za neku grupaciju i ideju ne vodi nikamo. Mi se često hvalimo ljepotama naše zemlje, a zaboravljamo da i druge zemlje imaju isto tako pirodne ljepote, pa se hvalimo nečim drugim i petim i opet zaboravljamo da i drugi to imaju, možda i ljepše i bolje.

Naravno, kada se malo bolje zarovi i zaroni u sve ono čime se hvalimo i dičimo, vidimo da dosta toga i nije tako, a vidimo i dosta stvari koje su gore nego kod drugih itd. Tako da po meni treba biti čvrsto na zemlji i uzimati vrijednosti odakle god one dolaze, kao i biti kritičan prema onome što svojatamo kao svoje i gdje smo se na neki način pronašli ili su nas drugi pronašli ili smo se obreli u tome ni sami ne znajuči kako.
King Theoden

#4952 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by King Theoden »

Ne govorim o tome. Uopšte nije riječ o nama tj našoj generaciji ili par prethodnih.
Govorim o nečemu drugom. Ako je muhammed, s.a.v.s bio poslanik Onoga Koji je stvorio svijet koji nas okružuje, morao je doći sa preciznim naputcima za život na tom svijetu kako bismo živjeli u harmoniji sa prirodom koja nas okružuje.
Još jednom: nije riječ o nama. Ako ćemo biti iskreni, onda ćemo kazati da smo jednako loši ili čak gori od ostatka populacije.
Ogroman broj ljudi razbija glavu kako stati u kraj klimatskim promjenama i nepogodama koje proizlaze iz istih. Ljudi se trude, rade, smišljaju rješenja.
Mi smo dobili sve na gotovo, na pladnju, ali se ne pridržavamo. Nažalost.
exampLe.

#4953 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by exampLe. »

Pitanje:

Pročitao sam mnogo puta na dosta različitih "izvora" da je u Islamu dozvoljeno ubiti otpadnika od vjere, odnosno onoga koji napusti Islam i postane ateist, ili onoga koji pređe na neku drugu vjeru.

Da li je to istina? :)
King Theoden

#4954 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by King Theoden »

exampLe. wrote:Da li je to istina?
Ne. Sad, ako dotični krene u rat protiv muslimana, logično je da postaje dozvoljena meta.
exampLe.

#4955 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by exampLe. »

Dino34 wrote:
exampLe. wrote:Da li je to istina?
Ne. Sad, ako dotični krene u rat protiv muslimana, logično je da postaje dozvoljena meta.
Pogrešan odgovor. :D

A kaže Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, u hadisu kojeg bilježi Buharija u svom Sahihu od Ibn Abbasa, radijallahu anhuma: "Ko promjeni svoju vjeru ubijte ga", a u hadisu mutefekun alejhi (Buharija i Muslim) od Ibn Mes'uda, radijallahu anhu, je došlo: "Nije dozvoljena krv muslimana osim zbog jedne od tri stvari: zinaluka oženjenog (udate), ubistva i ostavljanja vjere, napuštanja džemata".

Takođe, prenešeno je u dva Sahiha da je Muaz ibn Džebel, radijallahu anhu, kada je došao Ebi Musi El-Eš'ariju, radijallahu anhu, u Jemen da je kod njega našao vezanog čovjeka, upitao ga je ko je on a on mu je pojasnio da je taj čovjek bio Židov koji je primio Islam, a zatim se vratio na židovsku vjeru. Onda je Ebu Musa El-Eš'arij, radijallahu anhu, zatražio od njega da sjedne a on mu je rekao: "Neću sjesti sve dok ne bude ubijen, to je presuda Allaha i Njegovog Poslanika", ponovio je to tri puta, pa je naređeno da se ubije i ubijen je. A u jednom rivajetu je došlo da je prije toga od ovog čovjeka traženo da učini tevbu.
King Theoden

#4956 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by King Theoden »

exampLe. wrote:Pogrešan odgovor
Ti meni našo govorit šta je ispravno a šta pogrešno :lol:
E moj ti :eh:
exampLe.

#4957 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by exampLe. »

Dino34 wrote:
exampLe. wrote:Pogrešan odgovor
Ti meni našo govorit šta je ispravno a šta pogrešno :lol:
E moj ti :eh:
Jes' vala kako me stid nije. :lol:
King Theoden

#4958 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by King Theoden »

exampLe. wrote:Jes' vala kako me stid nije.
Vala baš. Ukrao si mi riječ iz usta.
Nemaš pojma šta je hadis, nemaš pojma o islamu, nikad nisi izučavao isti, a pričao bi o njemu.
Kad si već takav multitalenat, najpreče ke da te pošaljemo u bolnicu da liječiš ljude, a u pauzama otkrij najbolji metod suzbijanja posljedica gore pomenutih klimatskih promjena.
Haj sad, uživaj, doktore :mrgreen:
exampLe.

#4959 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by exampLe. »

Dino34 wrote:
exampLe. wrote:Jes' vala kako me stid nije.
Vala baš. Ukrao si mi riječ iz usta.
Nemaš pojma šta je hadis, nemaš pojma o islamu, nikad nisi izučavao isti, a pričao bi o njemu.
Kad si već takav multitalenat, najpreče ke da te pošaljemo u bolnicu da liječiš ljude, a u pauzama otkrij najbolji metod suzbijanja posljedica gore pomenutih klimatskih promjena.
Haj sad, uživaj, doktore :mrgreen:
Očekivan odgovor velikog vjernika. :lol:

Šta, sad ovi hadisi iznad nisu relevantni?
U većini slučajeva se s vama ovakve rasprave i završavaju na ovaj način. Čim nestane argumenata ide sarkazam, ironija i dobro poznata "to se mislilo figurativno" izreka.

Nisi dao protudokaz da to nije tako, hadis/ajet koji će to opovrgnuti nego si počeo sa mahalskim pričama i izvrtanjem teme.

Ne moraš dalje ništa odgovarati, sve je kristalno jasno.
MaHsuz selam za tebe. :D
King Theoden

#4960 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by King Theoden »

Selam je Allahov i spušta ga na koga On hoće. Dakle, nema potrebe da ga nazivaš iliti prizivaš, o ti onlajn efendijo :mrgreen:

Neš kontam, baš ste za ibreta. Zamisli da tako dođeš nekom hirurgu, izneseš tvrdnju na koju će čovjek zakolutati očima, pa onda insistiraš da raspravljate o istoj.
Glupost, jele :zoka:
exampLe.

#4961 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by exampLe. »

Dino34 wrote:Selam je Allahov i spušta ga na koga On hoće. Dakle, nema potrebe da ga nazivaš iliti prizivaš, o ti onlajn efendijo :mrgreen:

Neš kontam, baš ste za ibreta. Zamisli da tako dođeš nekom hirurgu, izneseš tvrdnju na koju će čovjek zakolutati očima, pa onda insistiraš da raspravljate o istoj.
Glupost, jele :zoka:
Pravi hirurg će ti reći "halo ba momak, to nije tako, griješiš, slušaj me, to ti je tako i tako". Ako mi čovjek sve objasni kako treba (jer zna naravno), ja ću reći "izvini, halali, upravu si, kapa dole".

Dok, sa druge strane ovi hirurzi sa plaćenim diplomama će krenuti sa sarkazmom, ironijom i mahalskim ublehama tako kao ti. :D

Kad bolje razmislim podsjetio si me na Zakira Naika. Sve je ok dok ne dođe do dijela gdje ga ljudi syebu sa činjenicama i argumentima, e tad počinje dernjava i AJ EM A MEDIKAL DOKTOL priča, naravno bez prethodno prezentovane argumentacije.
King Theoden

#4962 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by King Theoden »

Ali zašto bih se zajebavo s tobom? Pitao si i dobio odgovor. Da je to nešto presudno i da bi rješavanje te nedoumice dovelo do toga da se vratiš islamu, odvojio bih par sati i sastavio odgovor.
zašto raditi nešto kad znam šta ti je cilj?!
Ovako fino okrenem brigu na veselje i smijem se vašim pokušajima diskreditiranja.
Recimo ovako...
exampLe. wrote:upravu
Upravu čega? Možda vodovoda?
Mislim da previše očekujem. Čovječe, ne vladaš maternjim jezikom a raspravljao bi o propisima objavljenim na arapskom jeziku.
exampLe.

#4963 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by exampLe. »

Čim si se ti počeo hvatati za te ublehaške fazone tipa "ne znaš ni svoj maternji jezik" znam koliko je sati.

Pitao sam da li se osoba koja izađe iz Islama ubija, ti si rekao "ne", ja ti ponudio hadise koji govore suprotno i tu počinje tvoj cirkus koji veze sa temom nema gdje pokušavaš da od mene napraviš debila, a od sebe hafiza Kur'ana.

Stvar je jasna, odgovor ne znaš ili znaš ali si svjestan da će te isti kao muslimana pokopati pa bježiš od njega.

Ako je Kur'an uputa za SVE MUSLIMANE, zašto bi onda ja morao znati arapski kako bi raspravljao o istom i čitao isti?
Ako moramo znati arapski kako bi Kur'an razumjeli u potpunosti onda je to knjiga objavljena samo arapima ili onima koji imaju volju da nauče arapski. To opet nije baš pošteno a?

Bilo kako bilo, bilo mi je drago. Sela...ovaj ćao. :D
Idemedosumom

#4964 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Idemedosumom »

Nejma ubijanja zbog napuštanja vjere. La ikrahe fiddiini i točkica :kiss:
zagortenej

#4965 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zagortenej »

Prominent Muslim scholar Sheikh Yusuf Al-Qaradawi, states:

“All Muslim jurists agree that the apostate is to be punished. However, they differ regarding the punishment itself. The majority of them go for killing; meaning that an apostate is to be sentenced to death.

Many authentic Hadiths have been reported in this regard. Ibn `Abbas reported that the Prophet (peace and blessings be upon him) said,“Whoever changes his religion, you kill him.”(Reported by all the group except Muslim, and at-Tabarani also reported it with a sound chain of narrators. Also recorded inMajma` Az-Zawa’id by Al-Haythamiy.)

There is also the Hadith of Ibn Mas`ud that the Prophet (peace and blessings be upon him) said, “The blood of a Muslim individual who bears witness that there is no god but Allah and that I am the Messenger of Allah, is not to be shed except in three cases: in retaliation (in murder crimes), married adulterers (and adulteresses), and the one who abandons his religion and forsakes the Muslim community.”(Reported by the Group)
allem_77

#4966 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by allem_77 »

exampLe. wrote:Pitanje:

Pročitao sam mnogo puta na dosta različitih "izvora" da je u Islamu dozvoljeno ubiti otpadnika od vjere, odnosno onoga koji napusti Islam i postane ateist, ili onoga koji pređe na neku drugu vjeru.

Da li je to istina? :)
Ubojstvo nedužnih Kur’an tretira kao jedan od najvećih grijeha. Ubiti jednog čovjeka, prema Kur’anskom tekstu, isto je kao ubiti sve ljude na Zemlji: Ako netko ubije nekoga koji nije ubio nikoga, ili onoga koji na Zemlji nered ne čini - kao da je sve ljude poubijao; a ako neko bude uzrok da se nečiji život sačuva - kao da je svim ljudima život sačuvao (El-Maida, 32)
zagortenej

#4967 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zagortenej »

Opet Muhamed kontra Kur'ana .
Idemedosumom

#4968 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Idemedosumom »

Neko je definitivno kontra Kur'ana, in disguise :(
zagortenej

#4969 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zagortenej »

Idemedosumom

#4970 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Idemedosumom »

... ali većina njih ne zna, neće da vjeruje, slijedi pretpostavke... :sad:
exampLe.

#4971 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by exampLe. »

Ma joook, ne kaznjava se to bolan smrcu, tako kazu kod nas na kljix forumu.
Idemedosumom

#4972 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Idemedosumom »

Đaba je, danas imaš svakakvih vjernika, a Boga mi i nevjernika.
mali jomu

#4973 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by mali jomu »

Ne ubija se niko radi izlaska iz Islama, vec radi jacine fesada koji je pocinjen... a fesad je ubijanje ljudi... otkidanje glave i bilo kakvo masakriranje bilo kojih ljudi zena i djece muslimana ili onih bilo kojih ljudi pod muslimanskom zastitiom, cim je fesad u pitanju... izasao si iz Islama, onda si kao i svi drugi koji nisu u Islamu, samo je pitanje sta si uradio pod " svojim dejstvom fesada..." ako nisi nista niko ti i nece nista... kao i nikom ko nije nista uradio bez obzira bio u Islamu ili ne

ne valja vam prevod Kurana, nije Islam divlja zvijer pustena sa lanca...
iBoy92

#4974 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by iBoy92 »

I have no problems if, as we probe the origins of things, we bump into the Bearded Man. If that shows up, we good to go! Okay? Not a problem.

There’s just no evidence of it.

And this is why religions are called “faiths” collectively. Because you believe something in the absence of evidence. That’s what it is! That’s why it’s called “faith”! Otherwise we would call all religions “evidence,” but we don’t, for exactly that reason. - Neil deGrasse Tyson.

Inace izjava poznatog naucnika, mislim da je sve otprilike objasnjeno.

Muhamed je bio trgovac visokog ranga, i samim tim je besmisleno tvrditi da je on bio nepismen, odnosno neobrazovan. Uostalom, tadašnje mekansko društvo je bilo kultivirano, ekonomski i društveno razvijeno. Samim tim bi bilo neobično da jedan pripadnik iz viših mekanskih slojeva bude potpuno neobrazovan. Muhameda treba promatrati, ne samo kroz prizmu ustanovljavanja islama u njegovom religijsko – teološkom aspektu, nego i kao državnika i reformatora u punom smislu. Islam je arabijskom društvu donio promjene u socijalnom uređenje, pravu, porodičnim odnosima, moralu, ropstvu,pravima žena i djece, u značajnoj mjeri je egalitizirao (odnosno demokratizirao) društvene strukture i hijerarhiju, olabavio (ali ne i ukinuo) plemenske stege i povezanosti.
Irsar

#4975 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Irsar »

iBoy92 wrote:I have no problems if, as we probe the origins of things, we bump into the Bearded Man. If that shows up, we good to go! Okay? Not a problem.

There’s just no evidence of it.

And this is why religions are called “faiths” collectively. Because you believe something in the absence of evidence. That’s what it is! That’s why it’s called “faith”! Otherwise we would call all religions “evidence,” but we don’t, for exactly that reason. - Neil deGrasse Tyson.

Inace izjava poznatog naucnika, mislim da je sve otprilike objasnjeno.
Poznat i poprilično nebitan naučnik u današnjem vaktu, u svakom slučaju. Što naravno opet ne mijenja činjenicu da je sve što je rekao pogrešno, kao i da bi bilo pogrešno da je bilo ko drugi rekao.

Po ko zna koji put: riječ "vjerovanje" nije isto što i "pretpostavljanje", niti je isto što i "znanje". Religije inkorporiraju sve tri stvari, zapravo, s tim što je osnova znanje po nužnosti stvari (jer ako je osnova nešto drugo onda daljnjeg znanja ne može ni biti, jer se pretpostavka ne gradi na znanju, već obratno). Osnova svake vjere je naravno da postoji Izvor svega, pri čemu taj izvor je istovremeno trajan i nestvoren. Ono što su pretpostavke, ali nikako pretpostavke bez osnove, u religijama su detalji; na primjer da poslije smrti slijedi vječni život u džennetu/raju ili džehenemu/paklu. U ove nazovimo ih "pretpostavkama" se vjeruje u smislu "vjeruje se iako se ne zna", jer da bi se znalo moralo bi se ili osvjedočiti iskustvom ili imati znanje u vlastitom intelektu. Neki ljudi imaju to znanje, ali većina nema, stoga većina "samo" vjeruje.

Dalje, pojam "vjerovanje" u vjerskom smislu nije vezan samo uz puko pitanje "zna li se nešto" ili "pretpostavlja li se nešto", već je vezan i za pitanje "živi li se sukladno znanju ili pretpostavljanju". Čak i religije poput Islama i Kršćanstva priznaju i otvoreno tvrde da je Šejtan/Sotona neko ko zna za Boga i zna Boga do određene mjere, te kako on nema sumnje u Boga. Međutim, Šejtan nije vjernik i niko ne može reći da on vjeruje. Šejtan po definiciji ne vjeruje, jer na primjer ne vjeruje u superiornost znanja Boga nad znanjem Šejtana, niti vjeruje u ultimativno Dobro Boga i tako dalje. Dakle, Šejtan ne vjeruje i nije vjernik, iako zna za Boga i zna neke od istina kojima se ne vodi.

Ono što je poenta svega jeste kako religije ne definišu pojam vjere niti vjerovanja samo kao nešto što se tiče činjenica, fakata ili "faktoida", već je to puno opsežniji i više suštinski pojam. Nešto što ovima poput "poznatog naučnika" Tyson-a naravno promiče.
Muhamed je bio trgovac visokog ranga, i samim tim je besmisleno tvrditi da je on bio nepismen, odnosno neobrazovan. Uostalom, tadašnje mekansko društvo je bilo kultivirano, ekonomski i društveno razvijeno. Samim tim bi bilo neobično da jedan pripadnik iz viših mekanskih slojeva bude potpuno neobrazovan. Muhameda treba promatrati, ne samo kroz prizmu ustanovljavanja islama u njegovom religijsko – teološkom aspektu, nego i kao državnika i reformatora u punom smislu. Islam je arabijskom društvu donio promjene u socijalnom uređenje, pravu, porodičnim odnosima, moralu, ropstvu,pravima žena i djece, u značajnoj mjeri je egalitizirao (odnosno demokratizirao) društvene strukture i hijerarhiju, olabavio (ali ne i ukinuo) plemenske stege i povezanosti.
Za bavljenje nekim vidovima trgovine apsolutno nije potrebna velika pismenost; dovoljno je znati napisati ili čak znati neke simbole za robu kojom se trguje i simbole novca i to je sve. A sve to je puno manje od onoga izrečenog ili insinuiranog u na primjer jednom Kur'anu. Muhammed poslanik je bio nepismen za početka svoje objave barem, neovisno od toga čime se bavio. Da li je kasnije postao pismen i u kojoj mjeri je bio pismen je druga priča. Baš kao što se od nekoga ko je zavšio samo osnovnu školu ne može očekivati da napiše poduži roman sa svom kompleksnošću jezičkih i stilskih figura, iako je sasvim sposoban da se bavi na primjer običnom trgovinom (ili da radi na kasi u nekom tržnom centru), isto tako je moguće da je Muhammed a.s. istovremeno bio pismen samo djelimično i samim time nedovoljno da samostalno napiše Kur'an.

Što sve opet, naravno, apsolutno ne mijenja najvažniju stvar, a ona je da je Kur'an istovremeno istina kao cjelina i nešto što sadrži mnoštvo pojedinačnih istina, tako da pismenost ili nepismenost Muhammeda a.s. je svakako od drugorazrednog značaja u najboljem slučaju.
Post Reply