Egipat (pročitati prvi post)

tandmand

#4951 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by tandmand »

Bošnjaci opet brinu tuđe brige.
Sisi je problem, šije su problem ..
Dodik je OK.
Sanjarko

#4952 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Sanjarko »

tandmand wrote:Bošnjaci opet brinu tuđe brige.
Sisi je problem, šije su problem ..
Dodik je OK.
Nevalja nijedan ekstrem. A tesko je balansirati.
salik79

#4953 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by salik79 »

aldinjo wrote:Dr Safvet Halilović u Centralnoj džamiji na Ilidži u nekih pet minuta objasnio o kakvom se munafiku radi na čelu Egipta.
Sta je rek'o za Karadavija? :oops:
Baki19

#4954 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Baki19 »

Egipcani moraju podici revoluciju i da svrgnu sa vlasti Sisija. Sisi je diktator koji mora otici sa vlasti jer Egipcanima nije nista bolje nego za vrijeme Mubaraka. Egipat je islamska zemlja i ta drzava zasluzuje demokratski izabranog predsjednika.
Nadzornik

#4955 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Nadzornik »

Baki19 wrote:Egipcani moraju podici revoluciju i da svrgnu sa vlasti Sisija. Sisi je diktator koji mora otici sa vlasti jer Egipcanima nije nista bolje nego za vrijeme Mubaraka. Egipat je islamska zemlja i ta drzava zasluzuje demokratski izabranog predsjednika.
Islamska drzava i demokratija... :-)
Sanjarko

#4956 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Sanjarko »

Cemu kolutanje ocima. To Muslimani takvi da su nespojivi sa demokratijom.
harač

#4957 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by harač »

pa zar upravo ovaj rahmetlija nije pokušao patentirati šerijatsku demokratiju :roll:
Nadzornik

#4958 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Nadzornik »

harač wrote:pa zar upravo ovaj rahmetlija nije pokušao patentirati šerijatsku demokratiju :roll:

Mursi je bio veliki vizionar,samo da ga je zdravlje posluzilo,koje bi to samo napredno uredjenje drzave bilo.
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#4959 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Challenger_ »

sandzokan wrote:Da ne bi čitav post bio offtopic, zamolit ću te da mi kažeš tvoje stajalište o političkom islamu generalno (nevezano konkretno ni za jednu osobu, organizaciju ili zemlju).

Izvinjenje prihvaćam. Džentlmenski od tebe. :)
Zahvaljujem.

Politički islam. Kompleksna tema koja, prema mojim znanjima u samom startu traži preispitivanje, od one inicijalne, početne, o valjanosti same sintagme na tragu pitanja da li je riječ o tautologiji pa na dalje. Ukratko, nisam sada pri vremenu ni pri punoj koncentraciji za tako izazovnu temu. Što se tiče ihvanija konkretno, sasvim sam uvjeren da su pokret potpuno nedorastao izazovima vremena. Notorni anahronizam, visokomanipulativan, potpuno dezorijentisan u vremenu i prostoru.

Toliko.
Baki19

#4960 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Baki19 »

Nadzornik wrote:
Baki19 wrote:Egipcani moraju podici revoluciju i da svrgnu sa vlasti Sisija. Sisi je diktator koji mora otici sa vlasti jer Egipcanima nije nista bolje nego za vrijeme Mubaraka. Egipat je islamska zemlja i ta drzava zasluzuje demokratski izabranog predsjednika.
Demokratija je spojiva sa Islamom jer su prve cetiri Halife izabrane demokratskim putem i nije postojala nasljedna monarhija.
tandmand

#4961 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by tandmand »

Baki19 wrote:
Nadzornik wrote:
Demokratija je spojiva sa Islamom jer su prve cetiri Halife izabrane demokratskim putem i nije postojala nasljedna monarhija.
Od prvih Halifa pa do danas, islamski svijet napreduje sporo ali sigurno.
Tek je u fazi Tridesetogodišnjeg rata koji je u Evropi trajao je između 1618. i 1648 a počeo je kao sukob protestanata i katolika.
Poslije ovoga valjda slijedi neka arapska verzija Francuske građanske (buržoaske) revolucije. A ka`će tek 1939 ... pa antifašisti.
Samo polako.
Baki19

#4962 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Baki19 »

Muslimani imaju pravo zivjeti u Serijatu i to im niko ne moze uskratiti.
tandmand

#4963 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by tandmand »

Baki19 wrote:Muslimani imaju pravo zivjeti u Serijatu i to im niko ne moze uskratiti.
Između svoja 4 zida.
Baki19

#4964 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Baki19 »

tandmand wrote:
Baki19 wrote:Muslimani imaju pravo zivjeti u Serijatu i to im niko ne moze uskratiti.
Između svoja 4 zida.
Pa ne bas. Islamska opcija pobjedjuje cim se ukaze demkratija. Turska je sada drugacija zemlja i puno je islamskija. Sekularizam je jedna prevara koju niko ne zeli. Muslimani i pored svega zele serijatsku drzavu gdje ce se zivjeti kao u doba prvih muslimana.
Bosanski_kralj

#4965 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Bosanski_kralj »

tandmand wrote:
Između svoja 4 zida.
Kao tebi neko u Bosni nameće šerijat.

Islam i demokratija su itekako kompatibilni, ovo što danas imamo u islamskim zemljama nema veze sa Islamom.
Novak20

#4966 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Novak20 »

:lol:
tandmand

#4967 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by tandmand »

Baki19 wrote:
tandmand wrote:
Između svoja 4 zida.
Pa ne bas. Islamska opcija pobjedjuje cim se ukaze demkratija. Turska je sada drugacija zemlja i puno je islamskija. Sekularizam je jedna prevara koju niko ne zeli. Muslimani i pored svega zele serijatsku drzavu gdje ce se zivjeti kao u doba prvih muslimana.
Pa živite. Kako Amiši u Americi, bez struje, tehnologije, sa svojim jezikom, vjerom i običajima od prije stotine godina. Ali ne, vi bi vlast i da živote drugih ljudi oblikujete kao da su od plastelina. E moj Brajko ....
sandzokan

#4968 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by sandzokan »

Challenger_ wrote:
Zahvaljujem.

Politički islam. Kompleksna tema koja, prema mojim znanjima u samom startu traži preispitivanje, od one inicijalne, početne, o valjanosti same sintagme na tragu pitanja da li je riječ o tautologiji pa na dalje. Ukratko, nisam sada pri vremenu ni pri punoj koncentraciji za tako izazovnu temu. Što se tiče ihvanija konkretno, sasvim sam uvjeren da su pokret potpuno nedorastao izazovima vremena. Notorni anahronizam, visokomanipulativan, potpuno dezorijentisan u vremenu i prostoru.

Toliko.
Da, opširna tema a ja nisam postavio pitanje na pravi način. Htio sam da te pitam konkretno sljedeće: da li je moguća pojava u bližoj budućnosti jednog političkog pokreta/stranke (štagod) koja bi spojila islam i demokratiju? Da li je moguća pojava, bilo gdje u arapskome svijetu, nekih demomuslimana (sry trenutno nemam bolji izraz), ljudi koji bi islamski nauk, pa i taj šerijat, "stesali" po mjerilima demokratije i na jednom takvom spoju gradili normalnu, modernu državu? Jasno da ovdje mislim na pojavu nekakve arapske verzije evropskih demokršćana.
tandmand

#4969 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by tandmand »

Demomuslimani u arapskom svijetu kao analogija demokršćanima, po meni je nemoguća misija, jer arapi imaju jednu višestoljetnu prazninu u političkom, naučnom i tehnološkom razvoju. Da bi postojali demomuslimani, morali su proći kroz faze kroz koje je prošla Evropa: buržoaska revolucija, fašuzam, oktobarska revolucija, nacizam, partizani, komunizam ... a također su morali proći industrijsku revoluciju. Gledano u današnjem vremenu, ti demomuslimani moraju imati oponente ultradesnice, zelenih (ekološke stranke), socijaldemokratije ... pa i komunista. U arapskom svijetu svega toga nema, nego sjaši Kurta da uzjaše Murta, pleme protiv plemena, sekta protiv sekte ... Bio je taj neki arapski socijalizam u Iraku, Libiji ali kao i na Balkanu plemenski zov je jači od civilizacijskog.
harač

#4970 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by harač »

Baki19 wrote:
tandmand wrote:
Između svoja 4 zida.
u siriji su zivjeli serijatsku utopiju doba prvih muslimana. raz*eba ih putin :roll:
tandmand

#4971 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by tandmand »

harač wrote:u siriji su zivjeli serijatsku utopiju doba prvih muslimana. raz*eba ih putin :roll:
Pa eto žive u Saudijskoj Arabiji tu šerijatsku utopiju .... saudijske princeze im hodaju skoro gologuze a i demokratija je.
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#4972 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Challenger_ »

sandzokan wrote:Da, opširna tema a ja nisam postavio pitanje na pravi način. Htio sam da te pitam konkretno sljedeće: da li je moguća pojava u bližoj budućnosti jednog političkog pokreta/stranke (štagod) koja bi spojila islam i demokratiju? Da li je moguća pojava, bilo gdje u arapskome svijetu, nekih demomuslimana (sry trenutno nemam bolji izraz), ljudi koji bi islamski nauk, pa i taj šerijat, "stesali" po mjerilima demokratije i na jednom takvom spoju gradili normalnu, modernu državu? Jasno da ovdje mislim na pojavu nekakve arapske verzije evropskih demokršćana.
Vidi. Šerijat je jedan od najznačajnijih izvora prava npr u egipatskom zakonodavstvu. Koegzistencija pravnih sistema postoji.

Što se tiče tvoga pitanja, svakako da mislim da je tako nešto moguće , IAKO mi se čini da se čitava planeta nalazi u procesu sveobuhvatnog preispitivanja i da je značajnije pitanje šta svijetu donosi sutra. Iako je to sada teško sagledati, uvjeren sam da je neoliberalnoj distopiji odzvonilo i da će vrijeme ispred nas izbaciti neka nova rješenja.

Utopijska, realpolitička ili distopijska, vidjećemo.
mirsek

#4973 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by mirsek »

tandmand wrote:
Pa živite. Kako Amiši u Americi, bez struje, tehnologije, sa svojim jezikom, vjerom i običajima od prije stotine godina. Ali ne, vi bi vlast i da živote drugih ljudi oblikujete kao da su od plastelina. E moj Brajko ....
Kad su nekad pravili analizu zakona i religije ispostavilo se da serijat ima vise zajednickog sa evropskim zakonodavstvom nego krscanski propisi. Stavise Holandija ili neka susjedna zemlja, ne mogu sad da se sjetim tacno koja imala je propise i zakone koji se u ogromnoj vecini poklapaju sa serijatom.
sinuhe

#4974 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by sinuhe »

Da, to su one price mudrog muslimana sa puta po Zapadu: "Vidio sam islam ali nigdje muslimana". Zar nije i Mursi, kao i osnivac Muslimanskog Bratstva, studirao u Americi :D
insomnia78

#4975 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by insomnia78 »

mirsek wrote:
tandmand wrote:
Kad su nekad pravili analizu zakona i religije ispostavilo se da serijat ima vise zajednickog sa evropskim zakonodavstvom nego krscanski propisi. Stavise Holandija ili neka susjedna zemlja, ne mogu sad da se sjetim tacno koja imala je propise i zakone koji se u ogromnoj vecini poklapaju sa serijatom.
Jasta je :lol:
Post Reply