RUSIJA

Post Reply
jefferson

#4951 Re: RUSIJA

Post by jefferson »

..e jebi ga, izgleda da su motori otkazali i da je pilot pokusao skoristiti autorotaciju...
Meni se cini da je usao u nepravilan polozaj kada su se razilazili nakon mamaca, ali moze svasta biti. A definitivno je koristio autorotaciju. Nema druge opcije kada ides prema dole.
General War

#4952 Re: RUSIJA

Post by General War »

jefferson wrote:
..e jebi ga, izgleda da su motori otkazali i da je pilot pokusao skoristiti autorotaciju...
Meni se cini da je usao u nepravilan polozaj kada su se razilazili nakon mamaca, ali moze svasta biti. A definitivno je koristio autorotaciju. Nema druge opcije kada ides prema dole.
prvo sam mislio da motori nisu usisali mamce...ali izgleda nisu,da se primjetit da je repni rotor smanjio obrtaje...ovo je komletan otkaz sistema jer klasicna autorotacija ne dovodi helikopter u "spin".
Co0l

#4953 Re: RUSIJA

Post by Co0l »

Vidjelo se da je pilot sacuvao pribranost i pokusao kontrolisati pad koliko je mogao u datoj situaciji :thumbup:
E sad,obzirom da se radi o paradi a ne borbenoj misiji,mozda je samo jedan pilot i bio u helikopteru,tj.nije bilo potrebe za gunnerom?Barem se nadam da je tako...
LDLT

#4954 Re: RUSIJA

Post by LDLT »

Bio je i kopilot
Pilot poginuo, kopilot se izvukao
General War

#4955 Re: RUSIJA

Post by General War »

Co0l wrote:Vidjelo se da je pilot sacuvao pribranost i pokusao kontrolisati pad koliko je mogao u datoj situaciji :thumbup:
E sad,obzirom da se radi o paradi a ne borbenoj misiji,mozda je samo jedan pilot i bio u helikopteru,tj.nije bilo potrebe za gunnerom?Barem se nadam da je tako...
Dabogda, inace mi 28 ima i trece mjesto za aviomehanicara u trupu...prilicno neobican pad...pilot nije mogao nista u ovom slucaju ,prosto jenemoguce da nije znao da izvuce helikopter iz spina jer je to dio normalne obuke...ilise nesto desilo sa pilotom "G lock".
Co0l

#4956 Re: RUSIJA

Post by Co0l »

LDLT wrote:Bio je i kopilot
Pilot poginuo, kopilot se izvukao
:(
Co0l

#4957 Re: RUSIJA

Post by Co0l »

General War wrote:
Co0l wrote:Vidjelo se da je pilot sacuvao pribranost i pokusao kontrolisati pad koliko je mogao u datoj situaciji :thumbup:
Dabogda, inace mi 28 ima i trece mjesto za aviomehanicara u trupu...prilicno neobican pad...pilot nije mogao nista u ovom slucaju ,prosto jenemoguce da nije znao da izvuce helikopter iz spina jer je to dio normalne obuke...ilise nesto desilo sa pilotom "G lock".
Meni je izgledalo prilicno kontrolisano.Ipak,nisam strucnjak pa se mozda i varam.
General War

#4958 Re: RUSIJA

Post by General War »

Co0l wrote:
General War wrote:
Meni je izgledalo prilicno kontrolisano.Ipak,nisam strucnjak pa se mozda i varam.
tzv. Efekat maslacka...integritet elisa nije narusen tako da su ga one drzale u stabilnom polozaju pri padu...ali sta je dovelo do toga to je pitanje...jer je imao vise nego dovoljno visine da izvuce helikopter iz spina.
jefferson

#4959 Re: RUSIJA

Post by jefferson »

General War wrote:
jefferson wrote:
prvo sam mislio da motori nisu usisali mamce...ali izgleda nisu,da se primjetit da je repni rotor smanjio obrtaje...ovo je komletan otkaz sistema jer klasicna autorotacija ne dovodi helikopter u "spin".
Vidio sam i ja da je smanjio broj obrtaja na repnom. Moze biti opticka varka, a moze biti da nesto nije sa transmisijom uredu.
Ko zna. On ce naravno koristiti autorotaciju pri padu ako nema druge opcije.
KUZNETSOV

#4960 Re: RUSIJA

Post by KUZNETSOV »

jefferson wrote:
General War wrote: Meni se cini da je usao u nepravilan polozaj kada su se razilazili nakon mamaca, ali moze svasta biti. A definitivno je koristio autorotaciju. Nema druge opcije kada ides prema dole.

na 0:17 se moze vidjeti da je rep zajebao stvar... pilot je vjerovatno znao da je otisao rotor na repu pa je odrzao spin koliko je mogao, mogao je izaci iz njega al' to bi bilo kobno za obojicu... vjecna slava poginulome!
sWeeT_Companion

#4961 Re: RUSIJA

Post by sWeeT_Companion »

Vječna mu slava.
General War

#4962 Re: RUSIJA

Post by General War »

KUZNETSOV wrote:
jefferson wrote:
General War wrote: Meni se cini da je usao u nepravilan polozaj kada su se razilazili nakon mamaca, ali moze svasta biti. A definitivno je koristio autorotaciju. Nema druge opcije kada ides prema dole.

na 0:17 se moze vidjeti da je rep zajebao stvar... pilot je vjerovatno znao da je otisao rotor na repu pa je odrzao spin koliko je mogao, mogao je izaci iz njega al' to bi bilo kobno za obojicu... vjecna slava poginulome!

usred djelovanja centrifugalne sile nema sanse da pilot izadje...tzv autorotacija je kontrolisano slijetanje helikoptera pri ugasenim motorima gdje pilot koristi dostignute obrtaje glavnog rotora s time da mora odrzavati brzinu pikiranjem (ne treba mu zadnji rotor koji sluzi samo za smjer u normalnom radu)do tacke kada vuce palicu prema sebi kako bi smanjio brzinu propadanja na minimum i sto blaze sletio...na postavljenom klipu to nije uradio, vec je helikopter nekontrolsano gubio visinu i lupio o zemlju...i postavlja se pitanje zasto.
KUZNETSOV

#4963 Re: RUSIJA

Post by KUZNETSOV »

General War wrote:
KUZNETSOV wrote:
jefferson wrote: prvo sam mislio da motori nisu usisali mamce...ali izgleda nisu,da se primjetit da je repni rotor smanjio obrtaje...ovo je komletan otkaz sistema jer klasicna autorotacija ne dovodi helikopter u "spin".

usred djelovanja centrifugalne sile nema sanse da pilot izadje...tzv autorotacija je kontrolisano slijetanje helikoptera pri ugasenim motorima gdje pilot koristi dostignute obrtaje glavnog rotora s time da mora odrzavati brzinu pikiranjem (ne treba mu zadnji rotor koji sluzi samo za smjer u normalnom radu)do tacke kada vuce palicu prema sebi kako bi smanjio brzinu propadanja na minimum i sto blaze sletio...na postavljenom klipu to nije uradio, vec je helikopter nekontrolsano gubio visinu i lupio o zemlju...i postavlja se pitanje zasto.
helikopter se brzo okrecao u zraku iz prilozenog, ako se okrecao u smjeru u kojem glavni rotor okrece to je razlog tako jako brzog gubitka visine i tolikog udara od zemlju... pilot je ovdje bio bespomocan jednostavno bez repnog rotora nije uspio da promjeni smjer rotiranja samog helikoptera i to je bilo kobno...
General War

#4964 Re: RUSIJA

Post by General War »

KUZNETSOV wrote: helikopter se brzo okrecao u zraku iz prilozenog, ako se okrecao u smjeru u kojem glavni rotor okrece to je razlog tako jako brzog gubitka visine i tolikog udara od zemlju... pilot je ovdje bio bespomocan jednostavno bez repnog rotora nije uspio da promjeni smjer rotiranja samog helikoptera i to je bilo kobno...
Nema sta biti bespomocan na toj visini ako nije kompletan otkaz sistema...slijetanje pomocu autorotacije je dio standardne obuke pilota na helikopterima: otprilike kako to treba da izgleda:

Image

Image
Last edited by General War on 03/08/2015 00:21, edited 1 time in total.
KUZNETSOV

#4965 Re: RUSIJA

Post by KUZNETSOV »

General War wrote:
KUZNETSOV wrote: helikopter se brzo okrecao u zraku iz prilozenog, ako se okrecao u smjeru u kojem glavni rotor okrece to je razlog tako jako brzog gubitka visine i tolikog udara od zemlju... pilot je ovdje bio bespomocan jednostavno bez repnog rotora nije uspio da promjeni smjer rotiranja samog helikoptera i to je bilo kobno...
Nema sta biti bespomocan na toj visini ako nije kompletan otkaz sistema...slijetanje pomocu autorotacije je dio standardne obuke pilota na helikopterima: otprilike kako to treba da izgleda:

Image

Image
ma vjerujem da mu ne bi dali Havoca da voza da to nije prosao.... liku je otkazao repni rotor, helikopter se okrece u smjeru glavnog rotora nevidjenom brzinom jedino sto je mogao uraditi jeste da poveca obrtaje glavnog rotora, da bilo kako smanji brzinu padanja i da okrene facu u nebo
General War

#4966 Re: RUSIJA

Post by General War »

KUZNETSOV wrote:
General War wrote:

Image

Image
ma vjerujem da mu ne bi dali Havoca da voza da to nije prosao.... liku je otkazao repni rotor, helikopter se okrece u smjeru glavnog rotora nevidjenom brzinom jedino sto je mogao uraditi jeste da poveca obrtaje glavnog rotora i da okrene facu u nebo
...ama nije, glavni rotor nije krut na osovini...vec se pomjera imas gore drugu sliku...
...inace pilot je pukovnik i nebi mu dali ni da Mi2 da vozi a kamo li havoca...zato i vjerujem ili je hidraulika zakazala ili je pilot izgubi svijest nakon onog naglog propinjanja...
KUZNETSOV

#4967 Re: RUSIJA

Post by KUZNETSOV »

General War wrote:
KUZNETSOV wrote:
General War wrote:

Image

Image
ma vjerujem da mu ne bi dali Havoca da voza da to nije prosao.... liku je otkazao repni rotor, helikopter se okrece u smjeru glavnog rotora nevidjenom brzinom jedino sto je mogao uraditi jeste da poveca obrtaje glavnog rotora i da okrene facu u nebo
...ama nije, glavni rotor nije krut na osovini...vec se pomjera imas gore drugu sliku...
...inace pilot je pukovnik i nebi mu dali ni da Mi2 da vozi a kamo li havoca...zato i vjerujem ili je hidraulika zakazala ili je pilot izgubi svijest nakon onog naglog propinjanja...
previše je to fizike za mene :lol: vjerujem da ce biti neka izjava pilota u narednim danima, treba zapratit' ovu misteriju....
LDLT

#4968 Re: RUSIJA

Post by LDLT »

Zar Mi-28 nije opremljen sa sjedištima za izbacivanje ? Znam da nije sustav ko na Kamovu gdje se odvaja i rotor, ali kao da sam čitao negdje da i Havoc ima ejection.
KUZNETSOV

#4969 Re: RUSIJA

Post by KUZNETSOV »

LDLT wrote:Zar Mi-28 nije opremljen sa sjedištima za izbacivanje ? Znam da nije sustav ko na Kamovu gdje se odvaja i rotor, ali kao da sam čitao negdje da i Havoc ima ejection.
pa ako ima ejection seat onda vazi ova generalova prica, da je i pilota i kopilota omanđijala G sila a probudili se kada su napravili sranje.... jer na videu nakon otkazivanja repnog rotora stvarno se ne vidi da je pilot vrsio neku operaciju "spasavanja"
LDLT

#4970 Re: RUSIJA

Post by LDLT »

Ekonomija

http://www.joc.com/port-news/internatio ... 50727.html
Russian container volume plunged 26 percent year-over-year to nearly 2 million TEUs in the first half, as Western sanctions and low oil prices, which drive much of the country's economy, took their toll, according to the Russian Associaton of Seaports.
The bulk of containerized imports consists of consumer goods, imported parts, and food.

https://www.ihs.com/country-industry-fo ... 1065999127
https://meduza.io/en/feature/2015/07/30 ... m-problems

http://www.quora.com/Why-is-Russia-in-decline
jefferson

#4971 Re: RUSIJA

Post by jefferson »

KUZNETSOV wrote:
LDLT wrote:Zar Mi-28 nije opremljen sa sjedištima za izbacivanje ? Znam da nije sustav ko na Kamovu gdje se odvaja i rotor, ali kao da sam čitao negdje da i Havoc ima ejection.
pa ako ima ejection seat onda vazi ova generalova prica, da je i pilota i kopilota omanđijala G sila a probudili se kada su napravili sranje.... jer na videu nakon otkazivanja repnog rotora stvarno se ne vidi da je pilot vrsio neku operaciju "spasavanja"
U onom propiranju nema takve G sile koja bi pilota dovela u besvjesno stanje, osim ako pilot nije bolovao od necega. Da je pilot se onesvijestio od G sile, takvu silu ni helikopter ne bi mogao izdrzati i doslo bi do odvajanja odredjenih djelova.
Ovdje je hidraulika ili transmisija zakazala.
General War

#4972 Re: RUSIJA

Post by General War »

Nema sjedista za izbacivanje.
General War

#4973 Re: RUSIJA

Post by General War »

jefferson wrote:
KUZNETSOV wrote:
U onom propiranju nema takve G sile koja bi pilota dovela u besvjesno stanje, osim ako pilot nije bolovao od necega. Da je pilot se onesvijestio od G sile, takvu silu ni helikopter ne bi mogao izdrzati i doslo bi do odvajanja odredjenih djelova.
Ovdje je hidraulika ili transmisija zakazala.
Ne mislim u poniranju, vec moglo se desit kada je naglo promjenio smjer prema gore...nemora se pilot onesvjestit vec nemogucnost izlaska iz kabine usljed djelovanja centrifugalne sile...Formula 1 je u stanju da djeluje na vozaca do cini mi se 3G.
znaci to su mogucnosti samo, ne tvrdim da je istina.
LDLT

#4974 Re: RUSIJA

Post by LDLT »

F1 vozači nisu izloženi istim g silama kao primjerice piloti mlaznih lovaca. F1 je lateralna g sila, najveće opterećenje na ove druge je vertikalna g sila. F1 na kočenju i u nekim zavojima dolazi do 5-6 g. Teško da lateralna direktno može izazvati gubitak svijesti ali je jako opterećenje na mišiće vrata npr.
General War

#4975 Re: RUSIJA

Post by General War »

[quote="General War"]
“According to preliminary report of the hospitalized pilot of Mi-28N, when performing an aerobatic stunt, the emergency alert system of the helicopter reported the failure of the hydraulic boost system.”
Post Reply