Milorad Dodik ALL ABOUT

Locked
Danguba

#49476 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Danguba »

pasha078 wrote: Ne znam sta si po nacionalnosti, nije ni bitno. Ali nakon rata i svega, ja ne zelim sa Srbima da zivim, nikakva multi kulti i ostale palamudije, vec razgranicenje, ali pravedno a ne ova uvreda iz Daytona (po cijenu rata), i razmjena stanovnistva poput Grcke/Turske.

Licno znam da je sve vise Bosnjaka koji ovako razmisljaju.
Dok sam u kancelariji da i tebi odgovorim, ti se licno mozes ograditi od koga god hoces a u BiH bar dok smo mi zivi nece biti granica.

BiH je dovoljno velika za sve ljude dobrih namjera a ovaj prezivjeli sljam na svim stranama polako mrljucka tako nam valja zivjeti zajedno.
Ko ne zeli, siroko mu polje diljem dunjaluka.
quarterback

#49477 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by quarterback »

pasha078 wrote: Ironija je sto su se svi vec i ogradili 1992 samo sto ti to ili ne vidis ili ne zelis da vidis.....
koje si godiste?
Skijaš

#49478 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Skijaš »

Danguba wrote:
Skijaš wrote:
Danguba wrote:Manji dio se postrojava u Visegradu, manji dio slavi 9.januar na Romaniji, manji dio na utakmicama skandira i nosi transparente, manji dio pod satorom pjeva sa gocom i zaretom, manji dio otvara kancelarije rcp-a, manji dio sjedi kuci i cudi se svemu tome.

Sada smo ih rasclanili na manje dijelove. :D
Ja skoro svaki narod mogu prikazati kao šovinističku rulju, da hoću. Ali neću i zato odbijanje selektivnog pljuvanja po samo jednom od naroda. Ne može se šovinizmom ići na šovinizam, to onda nije borba između dobra i zla nego između dva zla.
Ako ti kazes, tako je. :D

Ostaje nam da na fin nacin pobijedimo ove gore nabrojane kategorije.
Ja sam za konfrontaciju sa velikosrbima, kroz sistem i bez rezervi. Nikakvo međuetničko podjebavanje, Srbe treba osloboditi velikosrpstva kao što je i Nijemce trebalo osloboditi nacizma. Nije se ni tu pobjedu nad nacistima postiglo talovima kakve s četnicima prave sarajevski političari. Primjera radi, Zlatko Lagumdžija bi, da može, sa Dodikom imenovao tužioce. I kakve pičke materine on više ima šta pričati o odbrani države. Ikad ? A on nije jedini, većina sarajevskih političara je na toj taldžijskoj frekvenciji. I onda Srbi krivi. Nisu Srbi krivi, krivi su velikosrbi i raja im iz Sarajeva.
General War

#49479 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by General War »

pasha078 wrote:
Ne znam sta si po nacionalnosti, nije ni bitno. Ali nakon rata i svega, ja ne zelim sa Srbima da zivim, nikakva multi kulti i ostale palamudije, vec razgranicenje, ali pravedno a ne ova uvreda iz Daytona (po cijenu rata), i razmjena stanovnistva poput Grcke/Turske.

:-)
Hoces i muzicku mozda?
General War

#49480 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by General War »

pasha078 wrote:
quarterback wrote:
pasha078 wrote: Ironija je sto su se svi vec i ogradili 1992 samo sto ti to ili ne vidis ili ne zelis da vidis.....
koje si godiste?
Dovoljno star da se ne drogiram iluzijama
E to ti je tek iluzija sto bi ti zelio...
Skijaš

#49481 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Skijaš »

pasha078 wrote:stoga ce i biti taj jos jedan zadnji rat
:-D koji si ti pacijent
quarterback

#49482 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by quarterback »

pasha078 wrote:
quarterback wrote:
koje si godiste?
Dovoljno star da se ne drogiram iluzijama
žalosno
breuer

#49483 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by breuer »

pasha078 wrote:Ne znam sta si po nacionalnosti, nije ni bitno. Ali nakon rata i svega, ja ne zelim sa Srbima da zivim, nikakva multi kulti i ostale palamudije, vec razgranicenje, ali pravedno a ne ova uvreda iz Daytona (po cijenu rata), i razmjena stanovnistva poput Grcke/Turske.

Bil ti odgovarao Kutiljerov plan? :D
General War

#49484 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by General War »

Skijaš wrote: Ja sam za konfrontaciju sa velikosrbima, kroz sistem i bez rezervi. Nikakvo međuetničko podjebavanje, Srbe treba osloboditi velikosrpstva kao što je i Nijemce trebalo osloboditi nacizma. Nije se ni tu pobjedu nad nacistima postiglo talovima kakve s četnicima prave sarajevski političari. Primjera radi, Zlatko Lagumdžija bi, da može, sa Dodikom imenovao tužioce. I kakve pičke materine on više ima šta pričati o odbrani države. Ikad ? A on nije jedini, većina sarajevskih političara je na toj taldžijskoj frekvenciji. I onda Srbi krivi. Nisu Srbi krivi, krivi su velikosrbi i raja im iz Sarajeva.
:thumbup:
Da nije taldjija ovo bi bila makar pravedna zemlja i sigurno za oktavu sretnija.
Danguba

#49485 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Danguba »

Skijaš wrote:
Danguba wrote: Ako ti kazes, tako je. :D

Ostaje nam da na fin nacin pobijedimo ove gore nabrojane kategorije.
Ja sam za konfrontaciju sa velikosrbima, kroz sistem i bez rezervi. Nikakvo međuetničko podjebavanje, Srbe treba osloboditi velikosrpstva kao što je i Nijemce trebalo osloboditi nacizma. Nije se ni tu pobjedu nad nacistima postiglo talovima kakve s četnicima prave sarajevski političari. Primjera radi, Zlatko Lagumdžija bi, da može, sa Dodikom imenovao tužioce. I kakve pičke materine on više ima šta pričati o odbrani države. Ikad ? A on nije jedini, većina sarajevskih političara je na toj taldžijskoj frekvenciji. I onda Srbi krivi. Nisu Srbi krivi, krivi su velikosrbi i raja im iz Sarajeva.
Jedino sto se sa tobom mogu sloziti je oko ''sarajevske raje'' koja je radi vlasti spremna na sve.
Neces ti velikosrbe pobijediti kroz sistem jer su u sistemu takvi za razliku od Nijemaca koji su bili u misijim rupama.

Ova rahat patnja ne odgovara nikome a najmanje velikosrbima. Njima treba otvoreno reci a i pokazati da ne odustajemo od BiH a to ih topi i sve ih je manje.

Mislim da jedan realan kompromis moze rijesiti mnoge stvari. Trenutno(dok je Dodik na vlasti) za takvo sto nema klime.
Skijaš

#49486 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Skijaš »

pasha078 wrote:
breuer wrote:
pasha078 wrote:Ne znam sta si po nacionalnosti, nije ni bitno. Ali nakon rata i svega, ja ne zelim sa Srbima da zivim, nikakva multi kulti i ostale palamudije, vec razgranicenje, ali pravedno a ne ova uvreda iz Daytona (po cijenu rata), i razmjena stanovnistva poput Grcke/Turske.

Bil ti odgovarao Kutiljerov plan? :D
Mozda. Nemam mape da izvucem, ali znam da sadasnje granice nagradjuju genocid. Znam da je razmjena u Daytonu ' teritorije za ingerencije' koju je Alija napravio palamudija. Znam da Bosna danas jeste podijeljena i nikad ali nikad nece biti Bosna iz 1989. Znam da mi nemamo snage da osvarimo avnojevsku bih, ali isto tako znam da mozemo bolje nego sada.
Granice za Bošnjake su otvorene zbog bosanskohercegovačkih Srba i Hrvata, a da ti je granični prelaz na Kupreškim vratima i slično, karinu bi se ti slobodno kretao, uvozio i izvozio. Viza do Splita i naknada za uvoz paradajza kojeg si sa sobom ponio da jedeš uz kruh i salamu. Ne bih ti to ja rekao, ali bi ih se našlo, šestorici upravo sude zbog sličnih egzibicija. Znači, čak i kad se čovjek spusti na taj primitivni nivo na kojem se ti nalaziš, pa prihvati šovinizam kao geslo dana a podjelu kao potrebu, imaš niz drugih, pragmatičnih razloga zbog kojih bi Sarajevu podjela trebala biti potpuno neprihvatljiva. Ili ako ne Sarajevu, onda Zenici u kojoj su ljudi umirali od gladi tokom blokade napravljene od strane Tuđmanovih bolesnika.
Ripicipi

#49487 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Ripicipi »

pasha078 wrote: 1. Zasto mislis da ako bi bila podjela da to automatski pretpostavlja apsolutnu blokadu?
2. Zasto mislis, da ako se Srbiji i Hrvatskoj cefne, slicna blokada ne bi bila moguca sada?
3. Da li ti vidis ikakve begativne strane ovakvoj situaciji?
Zasto se ti jednostavno ne odselis tamo gdje nema Srba i ostvaris svoj san?
Skijaš

#49488 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Skijaš »

pasha078 wrote:
Skijaš wrote:
pasha078 wrote:
Mozda. Nemam mape da izvucem, ali znam da sadasnje granice nagradjuju genocid. Znam da je razmjena u Daytonu ' teritorije za ingerencije' koju je Alija napravio palamudija. Znam da Bosna danas jeste podijeljena i nikad ali nikad nece biti Bosna iz 1989. Znam da mi nemamo snage da osvarimo avnojevsku bih, ali isto tako znam da mozemo bolje nego sada.
Granice za Bošnjake su otvorene zbog bosanskohercegovačkih Srba i Hrvata, a da ti je granični prelaz na Kupreškim vratima i slično, karinu bi se ti slobodno kretao, uvozio i izvozio. Viza do Splita i naknada za uvoz paradajza kojeg si sa sobom ponio da jedeš uz kruh i salamu. Ne bih ti to ja rekao, ali bi ih se našlo, šestorici upravo sude zbog sličnih egzibicija. Znači, čak i kad se čovjek spusti na taj primitivni nivo na kojem se ti nalaziš, pa prihvati šovinizam kao geslo dana a podjelu kao potrebu, imaš niz drugih, pragmatičnih razloga zbog kojih bi Sarajevu podjela trebala biti potpuno neprihvatljiva. Ili ako ne Sarajevu, onda Zenici u kojoj su ljudi umirali od gladi tokom blokade napravljene od strane Tuđmanovih bolesnika.
1. Zasto mislis da ako bi bila podjela da to automatski pretpostavlja apsolutnu blokadu?
Zato što se ne bi radilo o ljudskom dogovoru o podjeli (koji je svakako nemoguć) nego o ratu kojeg tražiš a u kojem bi drugi najebali. Ili, kako si ti to zamislio, ti ih natamburaš a oni, dok broje mrtve i nestale, tebi daju sve povlastice na kretanje ljudi i robe ? :-D
2. Zasto mislis, da ako se Srbiji i Hrvatskoj cefne, slicna blokada ne bi bila moguca sada?
Zbog bosanskohercegovačkih Srba i Hrvata.

Vidim. Ali odgovor na trenutno stanje nije još šovinizma.
biske

#49489 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by biske »

pasha078 wrote:
Skijaš wrote:
pasha078 wrote:
Ne znam sta si po nacionalnosti, nije ni bitno. Ali nakon rata i svega, ja ne zelim sa Srbima da zivim, nikakva multi kulti i ostale palamudije, vec razgranicenje, ali pravedno
pravedno razgraničenje :-D

Dogovora oko podjele ne može i neće biti, na veliku žalost svih šovinista regije.
Ako sam sovinista sto ne zelim da moja djeca ili unuci prozive ono sto sam ja, moj otac, moj djed, njegov otac itd ... onda je moja duznost kao roditelj da budem sovinist.

Bratstvo jedinstvo su prodavali dokle i kome su mogli, ove nove genracije bas i ne vjeruju u to.

Btw, znam da dogovora nece biti, stoga ce i biti taj jos jedan zadnji rat za koji moramo biti spremni.
samo javi kad će počet taj zadnji. moram javit u mačkanje da mi pripreme bajtu. :oops:
Ripicipi

#49490 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Ripicipi »

pasha078 wrote:
Ripicipi wrote:
pasha078 wrote: 1. Zasto mislis da ako bi bila podjela da to automatski pretpostavlja apsolutnu blokadu?
Zasto se ti jednostavno ne odselis tamo gdje nema Srba i ostvaris svoj san?
Necu.
Treb'o bi jer te mokre snove neces dosanjati.
Skijaš

#49491 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Skijaš »

pasha078 wrote:Ne zagovaram rat, procitaj malo bolje, vidjeces da sam napisao da je to zadnje sredstvo u slucaju da se ne postigne zadovoljavajuca podjela
pasha078 wrote:Btw, znam da dogovora nece biti, stoga ce i biti taj jos jedan zadnji rat za koji moramo biti spremni.
Idriz

#49492 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Idriz »

pasha078 wrote:
Skijaš wrote:
jao_situacije wrote:
manji dio, mislim šta je ovo
treba da ih bude 2 miliona

Danguba wrote:Manji dio se postrojava u Visegradu, manji dio slavi 9.januar na Romaniji, manji dio na utakmicama skandira i nosi transparente, manji dio pod satorom pjeva sa gocom i zaretom, manji dio otvara kancelarije rcp-a, manji dio sjedi kuci i cudi se svemu tome.

Sada smo ih rasclanili na manje dijelove. :D
Ja skoro svaki narod mogu prikazati kao šovinističku rulju, da hoću. Ali neću i zato odbijanje selektivnog pljuvanja po samo jednom od naroda. Ne može se šovinizmom ići na šovinizam, to onda nije borba između dobra i zla nego između dva zla.
Ne znam sta si po nacionalnosti, nije ni bitno. Ali nakon rata i svega, ja ne zelim sa Srbima da zivim, nikakva multi kulti i ostale palamudije, vec razgranicenje, ali pravedno a ne ova uvreda iz Daytona (po cijenu rata), i razmjena stanovnistva poput Grcke/Turske.

Po cemu Dejton nije pravedan? Takođe, razmjena stanovnistva je bas glupost zesca. Ne moze te ugrozit 5% ljudi a strasno je dosadno u 100% jednonacionalnoj zajednici. Takva i ne postoji u svijetu. Osim toga, u takvom Bosnjakistanu brzo bi se razvio Isis.
jao_situacije

#49493 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by jao_situacije »

Idriz wrote: Po cemu Dejton nije pravedan? Takođe, razmjena stanovnistva je bas glupost zesca. Ne moze te ugrozit 5% ljudi a strasno je dosadno u 100% jednonacionalnoj zajednici. Takva i ne postoji u svijetu. Osim toga, u takvom Bosnjakistanu brzo bi se razvio Isis.
zato što je legaliziran genocid etničko čišćenje paljenje rušenje
zato što je formirana genocidna administrativna jedinica
prije nego se počnemo baviti isilom treba se pohapsiti par hiljada đikana
Idriz

#49494 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Idriz »

jao_situacije wrote:
Idriz wrote: Po cemu Dejton nije pravedan? Takođe, razmjena stanovnistva je bas glupost zesca. Ne moze te ugrozit 5% ljudi a strasno je dosadno u 100% jednonacionalnoj zajednici. Takva i ne postoji u svijetu. Osim toga, u takvom Bosnjakistanu brzo bi se razvio Isis.
Sve su zemlje genocidne.
jao_situacije

#49495 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by jao_situacije »

Idriz wrote:
jao_situacije wrote:
Sve su zemlje genocidne.
aha, to vam je nova priča sad
do presude niste bili genocidan narod, a sad tvrdite da su svi genocidni
guslaj i laži dok te ne počnu bombardovati :thumbup:

nego, čini mi se da ti baš i ne znaš definiciju genocida i da ti baš nije najjasnije šta podrazumijeva genocid
AkHolic

#49496 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by AkHolic »

Ponovo velikobošnjaci o "velikosrbima" :lol:
Idriz

#49497 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Idriz »

pasha078 wrote:
Idriz wrote:
pasha078 wrote:

Po cemu Dejton nije pravedan? Takođe, razmjena stanovnistva je bas glupost zesca. Ne moze te ugrozit 5% ljudi a strasno je dosadno u 100% jednonacionalnoj zajednici. Takva i ne postoji u svijetu. Osim toga, u takvom Bosnjakistanu brzo bi se razvio Isis.
Konacno normalan odgovor :D bar argumentujes.....

Dejton, iako su potpisnici drzave, je u principu sporazum tri naroda, valjda je to svakome jasno. Po mom misljenju Bosnjaci su u Dejtonu napravili razmjenu, pristali su da priznaju teritorijalne rezultate genocida time sto su mjesta kao Srebrenica ili Prijedor zavrsili u RS, a zauzvrat dobili jace ingerencije drzave nego sto su Srbi bili zeljni dati.

Idriz, to je po meni sasvim ok. Ali pratis vijesti, pratis forum, RS i Dodik od 2006 gaze taj sporazum kako god stignu. Eto aktivan si na temama o US. Zamisli da se neki guverner u US ponasa kao Dodik? Pa federalne trupe bi ga u zatvoru vec davno imale....
Znaci de facto smo razmijenili teritorije za mudo labudovo.....

Za razmjenu stanovnistva, nije to nista neobicno ni neuobicanjeno, u Europi se u zadnjih 100 godina mnogo puta desilo na mnogo lokacija i teritorija..... Znam da je 5%, ali princip je princip..

Za isis si u pravu, stoga stroga regulacija, ukidanje paradzemata i sl bi bilo nuzno. No to je jos jedan od grijeha koji aliji pripisujem....
Ja sam protiv podjela u principu, ali mislim da bi se cijeli balkan trebao prekomponovati. Na tragu toga bi se i BiH mogla podjeliti. Dejton je fer. Bosnjaci dobili malo manje, ali zato kvalitetnije povrsine. Mislim da su najbolje prosli. Ali ako simbolika igra ulogu moze srebrenica u boanjakistan. Poenta podjele bi bila normalicija ne samo drzava vec i drustava. Njihova gradjanizacija koja ovako ne moze da se uspostavi.

Ne slazem se za izgon stanovnistva, ti bi tjerao neke babe iz Hadzica radi principa, smijesno. Osim toga, slobodno trziste bi valjda pretpostavljalo da ljudi mogu zadrzati imovinu u vlasniatvu, il bi stanove oduzimao? Ako pocnes oduzimati privatmu imovinu, to onda komplikuje i trgovinsko ekonomske odnose odmah nakon razmjene. Jel to znaci da biznismen iz banjaluke ne moze iznajmiti stan u Sarajevu da tu prenoci? Ako ga moze iznajmiti sto ga ne bi mogao kupiti? Ne moze kupiti dionice firme iz muslimanske Bosne? Ako moze, sto ne bi mogao kupiti i poslovni prostor. Onda i obratno, Bosnjak ne bi mogao kupiti stan u Bg, ozeniti beogradjanku? Zasto.ne bi onda kupio i stan? A ako sutra moze kupiti stan cim se razgranicimo, zasyo ga danas izgonit. Valjalo bi absorbovat 100 000 beogradskih bosnjaka da bi otjerao par baba iz nahoreva. Jer to ide u paketu. Kosovo u albaniju, RS u Srbiju. Inace nema smisla.

Jednostavno ako cemo imati slobodno trziste onda mora biti i slobodno pravo nastanjivanja a ako cemo to imati razmjena stanovnistva samo kompliluje razgranicenje. Jer sad se to sve svelo na ionako mali procenat manjina.

Besmisleno, jer ja vidim podjelu kao okoncanje nenormalnosti a ne njenu reprodukciju. Ni grci/turci nisu to sproveli u stopostotnom procentu.

Isis je prvi i najveci problem. U slucaju rata Bosnjaci bi prvi dan napadali Srbe a vec drugi dan ratovali sa Isisom. Kakva zabrana dzemata i to je besmisleno. Problem je cim je neko religiozan, tad je vec kasno pisajiga. Treba religiju sijec u korijenu sveopstom deindoktrinizacijom a ne igrati se ovih ili onih dzemata
Idriz

#49498 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Idriz »

pasha078 wrote:
Idriz wrote:
pasha078 wrote:
Ja sam protiv podjela u principu, ali mislim da bi se cijeli balkan trebao prekomponovati. Na tragu toga bi se i BiH mogla podjeliti. Dejton je fer. Bosnjaci dobili malo manje, ali zato kvalitetnije povrsine. Mislim da su najbolje prosli. Ali ako simbolika igra ulogu moze srebrenica u boanjakistan. Poenta podjele bi bila normalicija ne samo drzava vec i drustava. Njihova gradjanizacija koja ovako ne moze da se uspostavi.

Ne slazem se za izgon stanovnistva, ti bi tjerao neke babe iz Hadzica radi principa, smijesno. Osim toga, slobodno trziste bi valjda pretpostavljalo da ljudi mogu zadrzati imovinu u vlasniatvu, il bi stanove oduzimao? Ako pocnes oduzimati privatmu imovinu, to onda komplikuje i trgovinsko ekonomske odnose odmah nakon razmjene. Jel to znaci da biznismen iz banjaluke ne moze iznajmiti stan u Sarajevu da tu prenoci? Ako ga moze iznajmiti sto ga ne bi mogao kupiti? Ne moze kupiti dionice firme iz muslimanske Bosne? Ako moze, sto ne bi mogao kupiti i poslovni prostor. Onda i obratno, Bosnjak ne bi mogao kupiti stan u Bg, ozeniti beogradjanku? Zasto.ne bi onda kupio i stan? A ako sutra moze kupiti stan cim se razgranicimo, zasyo ga danas izgonit. Valjalo bi absorbovat 100 000 beogradskih bosnjaka da bi otjerao par baba iz nahoreva. Jer to ide u paketu. Kosovo u albaniju, RS u Srbiju. Inace nema smisla.

Jednostavno ako cemo imati slobodno trziste onda mora biti i slobodno pravo nastanjivanja a ako cemo to imati razmjena stanovnistva samo kompliluje razgranicenje. Jer sad se to sve svelo na ionako mali procenat manjina.

Besmisleno, jer ja vidim podjelu kao okoncanje nenormalnosti a ne njenu reprodukciju. Ni grci/turci nisu to sproveli u stopostotnom procentu.

Isis je prvi i najveci problem. U slucaju rata Bosnjaci bi prvi dan napadali Srbe a vec drugi dan ratovali sa Isisom. Kakva zabrana dzemata i to je besmisleno. Problem je cim je neko religiozan, tad je vec kasno pisajiga. Treba religiju sijec u korijenu sveopstom deindoktrinizacijom a ne igrati se ovih ili onih dzemata
Zvuci mi kao da si neki Garasaninov sljedbenik.... I prije rata su svi ti industrijalizovani i ekonomski centri tipa Tuzla, Sarajevo, Zenica, Mostar, Bihac bili bosnjacki, ukljucujuci Prijedor i Doboj u RS. I pride tome dosta provincijalnih gradova Srebrenica Bratunac Vlasenica itd. Sad su nam uzeli ta mjesta, pobili narod i kazes budi zadovoljan, dobio si kvalitetniju teritoriju. Da budem zadovoljan sto sam dobio ono sto je ionako moje???

Ne kolega, necemo tako. Mi smo pristali na teritorijalno razgranicenje pod uvjetom jace drzave. Dodik dovodi u pitanje jacu drzavu, mi dovodimo u pitanje teritorijalnu raspodjelu.

Da slazem se o globalnom balkanskom razgranicenju, u kojoj bi i Srbija i sandzak bili ukljuceni.
RS mora da izriga pola svoje teritorije, ako Dodik hoce po svome.
Pola, mislis rs da uzme 25% teritorije bih? Ne slazem se da je to realno po prijeratnoj karti ali shvatam da ljut covjek to moze trazit. Da, i prije rata su industrijski centri bili vecinom bosnjacki, ali ne apsolutno. Kako ti trazis razmjenu stanovnistva, to bi se uzelo u obzir jer si sad te centre dobio bez drugih a prije bi ti oni bili do 45%, kako gdje. Tu satisfakciju moras platit u manjoj teritoriji, isto kao i oni sto imaju grad gdje su bili manjina ali zato nemaju opstinu gdje su bili vecina.

Druga logicka greska koju pravis je "prije rata bili bosnjacki" nije li cijela bih bila zajednicka pa onda srbija izvrsila agresiju? Tako se konceptualno slazes sa karadzicem.
prog321

#49499 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by prog321 »

Ako pricas o slobodnom trzistu onda ne razumijem zasto se zalazes za cijepanje drzave ?
Najpametnije bi bilo izbrisati etnicke obiljeznice i sastaviti drzavu na cisto ekonomskim aspektima. Na primjer Banja Luka i Bihac ce uvijek vise ekonomski gravitirat nego Banja-Luka Zvornik. Foca i Visegrad ce gravitirati Sarajevu, Trebinje Mostaru, itd.

Pogotovo kad se vidi da Srbi u svom toru nisu bas privredno strucni. Ne mogu prezivjeti bez stalne financijske infuzije iz Srbije. :-D
prog321

#49500 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by prog321 »

Alfons Kauders wrote: Ako bi HDZ ukljucili u igru, moze se jos vecih pizdarija napraviti. Recimo HDZ i stranke iz RS blokiraju djelovanje drzave u slucaju takvog incidenta. U slucaju vece eskalacije, HDZ moze blokirati FBiH. Jedini nacin da se zaobidju takve blokade je da se Sarajevo primora na jednostane postupke, izvan sistema. Takve postupke bi Srbi i Hrvati protumacili kao povod za proglasenje sire autonomije ili nezavisnosti.

Sta se onda desi ako isti dan, koordinisano, RS formalno najavi da zbog tog i tog prenosi dio nadleznosti sa drzavnog nivoa na svoj, ili da cak najave referendum o nezavisnosti za par dana. HDZ u istom trenutku preuzima MUP HNK, a ujedno preuzima kontrolu nad granicnim prelazima, posto je Sarajevo odlucilo djelovati protiv RS bez njihovog pristanka?
Hrvati u BiH ne mogu *urcu maket bez direktive iz Zagreba. Oni ih bukvalno ishranjuju. A Zagrebu nije strateski cilj da imaju Veliku Srbiju na vecini svoje granice. Pogotovo kad bi Bosnjaci iz revolta (a ne bi ni imali drugog izbora) udruzili se sa Srbima. Onda bi Hrvatska bila marginalizovana u regionu i u svakom pogledu ispusila od Srbije.
Znaci, tvoj scenario nije moguc :-D
Locked