pasha078 wrote:Idriz wrote:pasha078 wrote:
Ne znam sta si po nacionalnosti, nije ni bitno. Ali nakon rata i svega, ja ne zelim sa Srbima da zivim, nikakva multi kulti i ostale palamudije, vec razgranicenje, ali pravedno a ne ova uvreda iz Daytona (po cijenu rata), i razmjena stanovnistva poput Grcke/Turske.
Licno znam da je sve vise Bosnjaka koji ovako razmisljaju.
Po cemu Dejton nije pravedan? Takođe, razmjena stanovnistva je bas glupost zesca. Ne moze te ugrozit 5% ljudi a strasno je dosadno u 100% jednonacionalnoj zajednici. Takva i ne postoji u svijetu. Osim toga, u takvom Bosnjakistanu brzo bi se razvio Isis.
Konacno normalan odgovor

bar argumentujes.....
Dejton, iako su potpisnici drzave, je u principu sporazum tri naroda, valjda je to svakome jasno. Po mom misljenju Bosnjaci su u Dejtonu napravili razmjenu, pristali su da priznaju teritorijalne rezultate genocida time sto su mjesta kao Srebrenica ili Prijedor zavrsili u RS, a zauzvrat dobili jace ingerencije drzave nego sto su Srbi bili zeljni dati.
Idriz, to je po meni sasvim ok. Ali pratis vijesti, pratis forum, RS i Dodik od 2006 gaze taj sporazum kako god stignu. Eto aktivan si na temama o US. Zamisli da se neki guverner u US ponasa kao Dodik? Pa federalne trupe bi ga u zatvoru vec davno imale....
Znaci de facto smo razmijenili teritorije za mudo labudovo.....
Za razmjenu stanovnistva, nije to nista neobicno ni neuobicanjeno, u Europi se u zadnjih 100 godina mnogo puta desilo na mnogo lokacija i teritorija..... Znam da je 5%, ali princip je princip..
Za isis si u pravu, stoga stroga regulacija, ukidanje paradzemata i sl bi bilo nuzno. No to je jos jedan od grijeha koji aliji pripisujem....
Ja sam protiv podjela u principu, ali mislim da bi se cijeli balkan trebao prekomponovati. Na tragu toga bi se i BiH mogla podjeliti. Dejton je fer. Bosnjaci dobili malo manje, ali zato kvalitetnije povrsine. Mislim da su najbolje prosli. Ali ako simbolika igra ulogu moze srebrenica u boanjakistan. Poenta podjele bi bila normalicija ne samo drzava vec i drustava. Njihova gradjanizacija koja ovako ne moze da se uspostavi.
Ne slazem se za izgon stanovnistva, ti bi tjerao neke babe iz Hadzica radi principa, smijesno. Osim toga, slobodno trziste bi valjda pretpostavljalo da ljudi mogu zadrzati imovinu u vlasniatvu, il bi stanove oduzimao? Ako pocnes oduzimati privatmu imovinu, to onda komplikuje i trgovinsko ekonomske odnose odmah nakon razmjene. Jel to znaci da biznismen iz banjaluke ne moze iznajmiti stan u Sarajevu da tu prenoci? Ako ga moze iznajmiti sto ga ne bi mogao kupiti? Ne moze kupiti dionice firme iz muslimanske Bosne? Ako moze, sto ne bi mogao kupiti i poslovni prostor. Onda i obratno, Bosnjak ne bi mogao kupiti stan u Bg, ozeniti beogradjanku? Zasto.ne bi onda kupio i stan? A ako sutra moze kupiti stan cim se razgranicimo, zasyo ga danas izgonit. Valjalo bi absorbovat 100 000 beogradskih bosnjaka da bi otjerao par baba iz nahoreva. Jer to ide u paketu. Kosovo u albaniju, RS u Srbiju. Inace nema smisla.
Jednostavno ako cemo imati slobodno trziste onda mora biti i slobodno pravo nastanjivanja a ako cemo to imati razmjena stanovnistva samo kompliluje razgranicenje. Jer sad se to sve svelo na ionako mali procenat manjina.
Besmisleno, jer ja vidim podjelu kao okoncanje nenormalnosti a ne njenu reprodukciju. Ni grci/turci nisu to sproveli u stopostotnom procentu.
Isis je prvi i najveci problem. U slucaju rata Bosnjaci bi prvi dan napadali Srbe a vec drugi dan ratovali sa Isisom. Kakva zabrana dzemata i to je besmisleno. Problem je cim je neko religiozan, tad je vec kasno pisajiga. Treba religiju sijec u korijenu sveopstom deindoktrinizacijom a ne igrati se ovih ili onih dzemata