English Premier League

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

tuitamo

#49451 Re: English Premier League

Post by tuitamo »

Kazna ako bude bice finansijska kao sto i prilici finansijskoj malverzaciji tj placanje trenera ispod stola. Ovo je vise za poreznu upravo nego za EPL. Ljudi su posteno mljeli sve pred sobom pa i one koji isto tako razbacuju milione a ne znaju sastavit svije pobjede za redom.

Od uzimanja titula i vracanja u proslost nema nista. Moze se desiti istraga i otkrice i za druge klubove pa tako mijenjas historiju u nedogled. Ja ne bih iskljucio nekih -20 bodova za iducu sezonu. Svakako su sad svi protiv njih. Od ljubomore.
jeza u ledja

#49452 Re: English Premier League

Post by jeza u ledja »

Tito_i_Partija wrote: 07/02/2023 16:41 Sumnjam da će ih kaznit' u bilo kojem značajnom smislu. Premier Liga i FA dobro profitiraju od Cityevog visokog profila, direktno i indirektno. Ovo će bit' ono što bi Ameri rekli "a slap on the wrist". Znamo svi kako je se završilo kad su ovo pokušali prvi put.

Mislim da je ovo samo lažno moralisanje i poziranje za medije, k'o lafo "stalo nam je", a ustvari boli ih kurac za FFP.
Postoji verzija da je EPL ovim slucajem zeljela preduhitriti drzavu jer postoji prijedlog da se ovakve stvari pocnu istrazivati od strane nezavisnih agencija umjesto od lige. Kao u fazonu da vam pokazemo da mi mozemo sami rijesavati probleme, nemojte nam se mijesati u biznis.

No isto tako, kako shvatih, vecina klubova lige bi zarko zeljela da se City zestoko kazni, izbacivanjem iz lige, i u tome prednjace Liverpool, United i ostali iz velike sestorke. Pitam se sto li. :oops:
Tito_i_Partija

#49453 Re: English Premier League

Post by Tito_i_Partija »

vaučer wrote: 07/02/2023 16:47
Tito_i_Partija wrote: 07/02/2023 16:41 Znamo svi kako je se završilo kad su ovo pokušali prvi put.
Ni blizu ista situacija.
UEFA ih je da se ne zaboravi, kaznila s dvije godine zabrane igranja LP-a.
Oslobodio ih je CAS jer nisu mogli prihvatiti većinu dokaznog materijala zbog zastare.
Kod Premier Lige nemaju ni opciju da idu pred arbitražu kod CAS-a.
Dakle nađu li ih krivim mogu ih baciti pod voz k'o od šale.
Nije bitno da li je ista situacija, interesi su itekako isti. Napraviti primjer od svjetskog velikana koji donosi toliki novčani i reputacijski unos ligi je nemoguće; pucali bi sami sebi u nogu.

Nema šanse da im oduzmu titule, a ako im samo oduzmu nekoliko bodova iz ove sezone, to je pičkin dim, realno.
tuitamo

#49454 Re: English Premier League

Post by tuitamo »

Trazi i Chelsea da se City izbaci. Pljunu 700mil za 6 mjeseci pa se zale na druge.
darius_maximus

#49455 Re: English Premier League

Post by darius_maximus »

Dok se megakorporacije, kao što su City, United, Chelsea i Liverpool, unutar megakorporacija (EPL), unutar megakorporacija (UEFA) raspravljaju o podjeli milijardi, a mi gledamo gdje je sir na akciji danas, može li mi inače iko objasniti koja je svrha tog Financial Fair Playa (za to se valjda terete?) u današnji vakat, pogotovo u fudbalu?

Sve te megakorporacije izvrću milion i jedan zakon da plate što manje poreza, kao što Amazon plaća skoro 0 poreza.
Ko tačno vjeruje da ijedna od tih megakorporacija poštuje osnovne zakone i ne zataškava sve što se može?
Pa sami vlasnici klubova su postali milijarderi tako, a kao klubove neće tako voditi?
Je li sljedeće raspravljamo je li voda mokra?
jeza u ledja

#49456 Re: English Premier League

Post by jeza u ledja »

darius_maximus wrote: 07/02/2023 17:29 može li mi inače iko objasniti koja je svrha tog Financial Fair Playa
Svrha je da etablirani klubovi odrzavaju monopol.
studeni76

#49457 Re: English Premier League

Post by studeni76 »

jeza u ledja wrote: 07/02/2023 17:58
darius_maximus wrote: 07/02/2023 17:29 može li mi inače iko objasniti koja je svrha tog Financial Fair Playa
Bas to, ko je jamio jamio!
Znaci da se zadrži zatvoreni krug velikih klubova u koji niko ne smije da dira. City im je dobro pohebao koncepciju pa bi da ih kazne. A pravila po kojima igra City su upravo napravljena od strane velikih (kako bi oni inače postali tako jaki).
Chelsea skrsi 600 miliona I ništa. Problem je sponzorski ugovor Citya a nije problem kada neka znj firma kupi ovog Martineza za kesh pa ga pošalje u Chelsea sa plaćanjem u rate! Al to je OK jer to radi jenki (iako će se i tome stat uskoro u kraj).
vaučer

#49458 Re: English Premier League

Post by vaučer »

studeni76 wrote: 07/02/2023 18:22
A pravila po kojima igra City su upravo napravljena od strane velikih (kako bi oni inače postali tako jaki).
Dokaz neki molim. Evo na primjer Manchester United. Kad su oni točno radili što City radi zadnjih deset godina? Daj neki primjer - očito ih ima brdo kad bacaš takve bisere.
ShnjaZZZ

#49459 Re: English Premier League

Post by ShnjaZZZ »

De ljudi o čemu vi pričate ba, pa City ima više lažnih sponzora nego navijača.

https://www.google.com/amp/s/amp.mancit ... ners/8xbet

Pokušajte izguglat 8xbet, fantomska firma :lol:

Image

Pa samo zbog ovog ih treba nabit u Championship i oduzet im titule.

A da se razumijemo EPL ih optužuje za preko 100 prekršaja. Ponavljam, preko 100 prekršaja.

A ovaj gore primjer sa lažnim sponzorima je samo jedan.
jeza u ledja

#49460 Re: English Premier League

Post by jeza u ledja »

vaučer wrote: 07/02/2023 19:21
A pravila po kojima igra City su upravo napravljena od strane velikih (kako bi oni inače postali tako jaki).
Dokaz neki molim. Evo na primjer Manchester United. Kad su oni točno radili što City radi zadnjih deset godina? Daj neki primjer - očito ih ima brdo kad bacaš takve bisere.
Covjek ti govori da ne mozes uletiti u krug najjacih bez ogromnog upliva novca. To je sistem kojeg su najmocniji klubovi Engleske i Evrope napravili.

I cim neko izleti iz toga, potrosi vise nego sto je dozvoljeno, pocnu kojekakve istrage. A naravno, prije svega toga su opet ti veliki klubovi napravili ogroman biznis od fudbala, sistem u kom $$$ odredjuje sportski uspjeh.

Znaci to je sistem u kojem ne mozes osvajati trofeje bez para. A pogotovo ne mozes sebe odrzavati u vrhu jer nisi renomirano ime koje drma 50, 100 godina.
Ono, ko si, sta si, nemas ni dovoljno navijaca. Dzeces sa nama... :oops:

Sam ti pokazujes takav sentiment ovdje i tebi je to sasvim normalno.
vaučer

#49461 Re: English Premier League

Post by vaučer »

Ajoj. Ne može se u pet godina popeti na vrh najpopularnijeg sporta na planeti? Šokiran sam pobogu. Kakva nepravda. Kakav lobi iz pakla je to osmislio? Padaj silo i nepravdo!

Da je City htio išta osim daj mi sve i odmah mi ne bi imali ove rasprave. Jer itekako mogu doći do prilike za napasti naslove nekim normalnim rastom i ulaganjem - koje im je dozvoljeno po svim ffp i sličnim pravilima. Jebeni Tottenham je igrao finale LP-a pobogu. Ali nisu. Nego su htjeli sve i odmah i da obrišu pod konkurencijom i da se usput rugaju u facu svim ostalima za koje pravila vrijede.

Pa nek se rugaju. Ali imaju i drugi i glas i pravo. Pravila su tu - nek lobiraju za mjenjanje pravila, nek oforme novo natjecanje, nek rade šta hoće - ali kuknjava kako ‘nije fer’ dok se pišaju niz grlo ostalim klubovima koji imaju jednaka prava i obaveze - malo mi je to cringy.
studeni76

#49462 Re: English Premier League

Post by studeni76 »

vaučer wrote: 07/02/2023 19:21
Eto jez ti je odgovorio!
Kako ce se neki klub potuci za titulu sa npr Unitedom i Liverpolom ako ne ulozi velike pare? Nema sanae, moze biti neko iznenadjenje kao Brighton ali to traje jednu sezonu i kraj. Ovi im kupe 2 igraca i propast ide. Ulaganja koja su neke druge ekipe imale priie 30-40 godina sada moraju imati ove nove.
Nije problem kada npr United dobije par stotina miliona sponzorski ugovor za dresove al je problem kada to dobije City! Odakle njima pravo da udju u klub velikih!
A da ne govorimo o tome da ne smetaju americke ili azijske pare vec samo ove arapske. Apsurd.
LSD

#49463 Re: English Premier League

Post by LSD »

Pa Vaučer bi najviše volio da je City sirotinja, da fura igrače iz akademije i da tom politikom osvoje titulu svakih 50 godina, a da Liverpool, United, Chelsea i ostali mogu kupovati igrače, držati monopol lige i slicno.
Dobro je to smislio :gunjastajl:
studeni76

#49464 Re: English Premier League

Post by studeni76 »

A i Chelsea da nastavi ovako unistavat trziste, sve na rate. A to sto ce se zbog njih sada mijenjati pravila, nikom nista. Cim se miienjau znaci da nesto nike OK, nasli rupu u zakonu koju sada treb zacepit.
I navodi Tott, klub kojo dodje donizvora i nilad se vode ne napije. Jedne godine ih prosralo u CL, ne znaju ni oni kako i to je to
BHF_Manijak

#49465 Re: English Premier League

Post by BHF_Manijak »

LSD wrote: 07/02/2023 21:07 Pa Vaučer bi najviše volio da je City sirotinja, da fura igrače iz akademije i da tom politikom osvoje titulu svakih 50 godina, a da Liverpool, United, Chelsea i ostali mogu kupovati igrače, držati monopol lige i slicno.
Pa kako bi reagov'o da neki ludi seik kupi Almeriju, radi sjete na cukun dedu koji je im'o kucu u Spaniji 1387., i pocne neograniceno trosit i pisat ligu uzduz i poprijeko? Bilo bi ti super?
De ne zezaj...
LSD

#49466 Re: English Premier League

Post by LSD »

BHF_Manijak wrote: 07/02/2023 21:29
LSD wrote: 07/02/2023 21:07 Pa Vaučer bi najviše volio da je City sirotinja, da fura igrače iz akademije i da tom politikom osvoje titulu svakih 50 godina, a da Liverpool, United, Chelsea i ostali mogu kupovati igrače, držati monopol lige i slicno.
Pa kako bi reagov'o da neki ludi seik kupi Almeriju, radi sjete na cukun dedu koji je im'o kucu u Spaniji 1387., i pocne neograniceno trosit i pisat ligu uzduz i poprijeko? Bilo bi ti super?
De ne zezaj...
Bilo bi super.
Samo to se u Španiji ili Njemačkoj neće desiti.
Zašto ? zato što se te lige nisu prodale arapima, jenkijima, rusima, qrcima palcima...ljudi drže do sebe, zato i nema cirkuzanja ;-) ti to znaš vrlo dobro.
Jednom kad se prodaš stranim tajkunima - slucaj Chelsea (prvi oni), zatim City ili Newcastle se mora desiti prije ili kasnije...to ide kao domino efekat.
Last edited by LSD on 07/02/2023 21:42, edited 1 time in total.
Point.

#49467 Re: English Premier League

Post by Point. »

Kad su muljali neka ih i kazne, ko ih jebe.
Student_u_Ostavci

#49468 Re: English Premier League

Post by Student_u_Ostavci »

🚨 The general sense and expectation among most people is that Manchester City will receive a ‘small points deduction’ as punishment for the Premier League charges they face.

(Source: @SkyKaveh)
jeza u ledja

#49469 Re: English Premier League

Post by jeza u ledja »

vaučer wrote: 07/02/2023 20:58 Ajoj. Ne može se u pet godina popeti na vrh najpopularnijeg sporta na planeti? Šokiran sam pobogu. Kakva nepravda. Kakav lobi iz pakla je to osmislio? Padaj silo i nepravdo!
A zasto ne bi moglo ili trebalo moci? U pitanju je sport, ne biznis.
Eto vidis, postalo je normalno to eee ne moze tako brzo. Usadili ti glavu ovi sto im tako odgovara.
vaučer wrote: 07/02/2023 20:58 Da je City htio išta osim daj mi sve i odmah mi ne bi imali ove rasprave. Jer itekako mogu doći do prilike za napasti naslove nekim normalnim rastom i ulaganjem - koje im je dozvoljeno po svim ffp i sličnim pravilima. Jebeni Tottenham je igrao finale LP-a pobogu. Ali nisu. Nego su htjeli sve i odmah i da obrišu pod konkurencijom i da se usput rugaju u facu svim ostalima za koje pravila vrijede.
De me podsjeti sta je Tottenham osvojio do sad?
Cuj usput se rugaju u facu. :lol:
Kako drukcije na ovo reagovati, a da ne kazem da su ti stvorili kompleks? :-)
vaučer wrote: 07/02/2023 20:58 Pa nek se rugaju. Ali imaju i drugi i glas i pravo. Pravila su tu - nek lobiraju za mjenjanje pravila, nek oforme novo natjecanje, nek rade šta hoće - ali kuknjava kako ‘nije fer’ dok se pišaju niz grlo ostalim klubovima koji imaju jednaka prava i obaveze - malo mi je to cringy.
Cijeli sistem nije fer. Ne mozes posteno ocigledno doci do uspjeha.
jeza u ledja

#49470 Re: English Premier League

Post by jeza u ledja »

BHF_Manijak wrote: 07/02/2023 21:29
De ne zezaj...
Ne treba seik kupovat Almeriju, vec ucinit sve da se umanji uticaj $$$ u fudbalu.
Staviti salary cap, umnjit broj igraca, napraviti kvote, sta ja znam. Ili otvori pa nek hala gori.

A kupio je neki Rus dole neki klub svojevremeno. Nije Almeria ali tu negdje iz okoline. Ne znam sta se desi na kraju.
studeni76

#49471 Re: English Premier League

Post by studeni76 »

Tom logikom bi trebalo ukinuti sport u US. Tamo je bas primjer gdje se preko noći može sve. Dovedeš 1 ili 2 igrača i eto prstena! Dodje Brady i Buccsi od bezvezne ekipe postadose šampioni. Znaci u sportu se može
jeza u ledja

#49472 Re: English Premier League

Post by jeza u ledja »

Samo pogledati historiju i kakvi su bili rasporedi na tabelama i ko je osvajao titule, pogotovo u Engleskoj. To je ono sto je napravilo sport interesantnim.

Danas je ideja daj vise para pa hajmo.
Al kurko, ne moze ni tako izgleda.
darius_maximus

#49473 Re: English Premier League

Post by darius_maximus »

jeza u ledja wrote: 07/02/2023 17:58
Ja razumijem da NBA mora imati takva pravila, jer bukvalno imas 10-ak vrhunskih igrača i da ih neko sve pokupuje mogao bi imati supergeneraciju koja bi harala godinama. Također, tamo 2-3 vrhunska igrača mogu totalno preokrenuti ekipu i učiniti je šampionskom. U fudbalu ti najskuplja ekipa nije nikakav garant, jer je City i Paris (kao) imaju godinama, pa nikako Ligu Prvaka da dohvate. Chelsea doveo igrača ne zna im se broj i opet se muče da odigraju smislenu utakmicu.

Stotine i hiljade vrhunskih igrača su na dohvat svaki dan, tako da ih ne možeš nakupovati, sve i da hoćeš.
I kad nakupuješ, valja ih držati zadovoljnima, kao Cancela, jer sekunda fali da svlačionica zglazja.

Da pustiš nekoga da uloži milijardu, to bi bez pravog planiranja stvorilo ekipu za 2-3 godine, dok se ne bi umorili i raspali, kao Liverpool.
Džaba što plaćaju Salaha suhim zlatom, ne može, džaba (zarađuje milion godišnje manje od Haalanda).
Da ga plaćaju i duplo, ništa dobili ne bi.

Evo gledam, Liverpool na seniorsku ekipu troši na plate 160 miliona funti godišnje, City 180 miliona, United i Chelsea po 200 miliona.
Rekao bi čovjek nemaju se hljeba najesti, koliko svi kmeče, a 750 miliona funti je to. Četiri ekipe.

Meni je generalno ni u džep ni iz džepa.
Međutim, gledajući ekipe kao korporacije, što i jesu, njih vode pare, kao što se vidi.
Ako negdje bude više para, prema tamo će se razvijati, čitaj Superliga.

Da se ne lažemo, Ligu Prvaka igra istih 10-15 ekipa svakako.
Fudbal se i razvijao u tom smjeru da se isključe prvaci manjih zemalja, a da se dodaju ekipe iz "liga petice", jer je više ljudi to htjelo da gleda.

City je tu nebitan kao klub.
Sutra će to biti Chelsea, United, Newcastle ili Liverpool (kad ga sad neko kupi da napumpa), a ti se Muzafere kupaj.
vaučer

#49474 Re: English Premier League

Post by vaučer »

Liverpool 30 godina nije naslov osvojio. Jaka dominacija bome. United prvi moderno monetizirao klub s početkom Premier lige i na leđima genijalnog menadžera nanizao tri generacije šampionskih klubova. Zaslužili sve što imaju. Chelsea vidi pod City.

Vaučer bi volio da se financijska pravila postrože i kazne povećaju i da ekipe s dobrim skautovima, trenerom mogu unutar jedne generacije napasti naslov bez da ostaju olako bez svih najboljih igrača. Limitiraj cifre, uvedi neki red i podigni konkurentnost unutar lige i između liga na kontinentu. Sve ostalo je lagana smrt. Slučaj City sve gura u suprotnom smijeru.
LSD

#49475 Re: English Premier League

Post by LSD »

vaučer wrote: 07/02/2023 21:59

United prvi moderno monetizirao klub s početkom Premier lige i na leđima genijalnog menadžera nanizao tri generacije šampionskih klubova. Zaslužili sve što imaju.
Super da si to naveo.
E pa i City je isto "moderno monetizirao klub" ;-) te na leđima genijalnog menadžera nanizao 4 titule u 6 godina. Zaslužili sve što imaju :wink: sve to što si i sam napisao.
U čemu je onda problem i kuknjava ?

Šta ? United može, a City ne može to isto, jelde :-) dobro si to skonto.
Post Reply