SDP

palermo

#49351 Re: SDP

Post by palermo »

Prpa.ba wrote:Naravno da je namjera, mislim ovdje na forumu se gadjamo nekakvim floskulama o vaznosti, nevaznosti, drzavi od Otoke do Carsije, ali u modernim demokratijama poput nase uvijek se samo prati novac i on sve govori.

A novac kaze da je Federacija godisnje "teska" oko 3 milijarde KM i to se dijeli sa HDZ-om i MMF-om, Drzava je teska oko milijardu KM i to se dijeli sa HDZ-om i SNSD-om, a KS je tezak 1.5 milijardu KM i ne dijeli se ni sa kim. I sad cemo mi pricati o implikacijama sarajevocentricnosti, ma hajde molim vas.. marva iz SDA bi sad potpisala vlast u KS, eventualno TK i ZDK, a ko hoce neka nosi Federaciju i BiH.. :lol: :-D
Joj tebe, kao da to neko posebno spori.........ali ovdje se priča o promjeni paradigme....a ono

dakle, godinama se trunilo o SDA-ovskoj fildžan državi, da bi sad izgleda došlo javno priznanje da su to i ostale stranke prihvatile.....( i to smanjenu fildžan državu)
madner

#49352 Re: SDP

Post by madner »

Jos jedan zakljucak izveden iz zelje da bude tako.

Kakve veze ima vlast na kantonalnom nivou sa odustajanjem od drzave? Kao i navodjenje cinjenica o nadleznosti kantona.
palermo

#49353 Re: SDP

Post by palermo »

Ok je razmišljati, pisati, polemisati.....ali stvarno nije ok smatrati druge mahnikatima........more se postova napiše, i onda nevino pitanje "a otkud takav zaključak......?
madner

#49354 Re: SDP

Post by madner »

Pitam za logicki odrzivu argumentaciju. Kvantitet nije zamjena za kvalitet. Dakle kako vlast na kantonalnom nivou koja ne ukljucuje elemente koji razgradjuju drzavu slabi drzavu?
palermo

#49355 Re: SDP

Post by palermo »

madner wrote:Pitam za logicki odrzivu argumentaciju. Kvantitet nije zamjena za kvalitet. Dakle kako vlast na kantonalnom nivou koja ne ukljucuje elemente koji razgradjuju drzavu slabi drzavu?
To ja nisam ni rekao. Ono što sam rekao je da su svi zainteresirani samo za Kanton Sarajevo ( a Prpa je objasnio razlog) ili da ono što se godinama prigovaralo SDA (fildžan država) sada vidimo i na ovoj tzv. lijevoj opciji.

Života ti , što sam morao ovo ponovo pisati, kada je i prvi put bilo jako razumljivo..
Banksy

#49356 Re: SDP

Post by Banksy »

'sve 'probosanske stranke' su potencijalni partneri, pa i SDA, ne treba nikoga isključivati...'

crni Lazoviću... :roll:
mrgreen

#49357 Re: SDP

Post by mrgreen »

Ako stvarno "izdaju" nakon sve ove price, na bilo kom nivou, bice najgadnija stranka poslije SDA, meni lično odvratniji i od HDZ-a jer od njih se bar zna sta se moze ocekivati. Krvnici gradjanskog.
madner

#49358 Re: SDP

Post by madner »

palermo wrote:
madner wrote:Pitam za logicki odrzivu argumentaciju. Kvantitet nije zamjena za kvalitet. Dakle kako vlast na kantonalnom nivou koja ne ukljucuje elemente koji razgradjuju drzavu slabi drzavu?
To ja nisam ni rekao. Ono što sam rekao je da su svi zainteresirani samo za Kanton Sarajevo ( a Prpa je objasnio razlog) ili da ono što se godinama prigovaralo SDA (fildžan država) sada vidimo i na ovoj tzv. lijevoj opciji.

Života ti , što sam morao ovo ponovo pisati, kada je i prvi put bilo jako razumljivo..
Nema veze jedno sa drugim. Po rezultatima je jasno da nece biti vecih pomaka na vecim nivoima. Kantoni su jedina nada jer je tu glasacko tjelo donjelo odluke da ne pruzi povjerenje SDA. Tu pomozemo ocekivati promjene i nadati se boljem. Iznad, mrka kapa. Plus svi koji su sa SDA isli skupa su izgubili bar pola glasaca, tako da i stranke djele misljenje da se ne isplati u ovom ciklusu ucestvovati.
palermo

#49359 Re: SDP

Post by palermo »

madner wrote:
Nema veze jedno sa drugim. Po rezultatima je jasno da nece biti vecih pomaka na vecim nivoima. Kantoni su jedina nada jer je tu glasacko tjelo donjelo odluke da ne pruzi povjerenje SDA. Tu pomozemo ocekivati promjene i nadati se boljem. Iznad, mrka kapa. Plus svi koji su sa SDA isli skupa su izgubili bar pola glasaca, tako da i stranke djele misljenje da se ne isplati u ovom ciklusu ucestvovati.
haj dobro, ponavljamo se........kad bi nastavili opet bi se samo ponavljali, a to nema smisla,
madner

#49360 Re: SDP

Post by madner »

Opste se ne ponavljam, govorim o nadama birackog tjela i prognozama unutar stranaka sta mogu a sta ne.

SDP recimo sada ima dilemu da li uraditi harakiri ili ne.
insomnia78

#49361 Re: SDP

Post by insomnia78 »

:lol:
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#49362 Re: SDP

Post by sabina1 »

Prpa.ba wrote:
sabina1 wrote:Neće.

I SDA zbog Konakovića i SDP zbog Naše stranke su dovoljno mudri da ih puste da vladaju i pustiće ih.
Sva mudrost ide niz vodu kada je u igri 4.2 miliona KM po danu vladavine.
Sve je to uredu , kolač je jasan , sladak , obilat i na dohvat ruke.

SDA "dole" na općinama do 2020 i SDA na FBIH i BiH do 2022 , ako mogu imati (a imaće) SDP u toj priči još bolje za njih.
Konakoviću kao vjeran saveznik jedino ostaje Predrag Kojović kog će prvi naredni put kazniti birači i kog će prvi naredni put čim mu ne bude trebao sa čizama otresti upravo Konaković.

SDP ništa ne gubi , samo dobija , njih svakako ne biraju niti zbog principijelnosti , niti zbog dosljednosti , niti zbog sposobnosti kadrova a niti zbog promjena. Svu priču o koaliciji sa SDA će podrediti odbrani države od Dodika i Čovića a u biti će profitirati i oni i SDA (Lazović , Zlatar i Miladin večeras prave dernek , stare , dobre , provjerene socijaldemokrate).

Nimalo veselo nama , sva besmisao političkog sistema kojeg imamo je i više nego jasna.
SSemir

#49363 Re: SDP

Post by SSemir »

[...
Last edited by SSemir on 22/11/2020 14:28, edited 1 time in total.
asker

#49364 Re: SDP

Post by asker »

madner wrote:Kantoni su jedina nada jer je tu glasacko tjelo donjelo odluke da ne pruzi povjerenje SDA.
Osim u mom TK, nije! I tu za sekundu tijesno, da nije bilo slucaja Kukic SDA bi pomela. S obzirom na sve turbulencije mjesecima prije izbora, tektonske promjene u samoj SDA, glasacko tijelo kako ti kazes je donijelo odluke da im pruzi jebacko povjerenje. Svako drugo poimanje rezultata izbora je kao ona prica mrava slonu preko mosta "joj, al' tutnjimo".

Neka promjena na kantonima, nek' isto uslijedi i na opcinskim izborima. Tu ljudi/glasaci direktno osjete vlast na svojoj kozi. Nije nam lijepo - mijenjamo.

SDP je ozbiljna stranka, sa jakim kadrovima, ogromnim iskustvom, definitivno drzavnicka ili kako je sad moderno probosanska stranka. Kao sto ne trebaju padati na ultimatume SDA, isto tako ne trebaju dozvoliti miki maus strankama da ih uslovljavaju ukoliko odluce na federalni i drzavni nivo. Na NS u Sarajevu svrsavaju, ovdje gdje zivim svi pitaju ko je onaj kosijanjer s mindjusama. Ne pravite drzavu od kantona.
Nikako mi nije jasno kako je Fahraonova stranka odjednom pozeljna, il' kako je Kifla sa pljuvackom temom na ovom forumu odjednom cool, il' onaj Sepic pazljivo uzgajan i zaljevan i kultivisan od SDA odjednom dasak pozitivnog vjetra. Al' jos jednom, kanton, nema vode, ne valja javni prevoz, cuke, KCUS itd - moze se razumjeti.

SDP moze biti kaznjen na izborima i ako ovi isprdci SDA i ostali talibani mogu uslovljavati sta ce i kako ce SDP raditi. SDP zivi i traje kao i SDA, da se ne lazemo. U mom gradu je nacelnik SDP-a, jedan pa drugi 17 godina. Pa eto, ako vam je muka od SDA preselite ovdje, gdje su kuce od cokolade a prozori od marmelade :roll: .
putokaz1

#49365 Re: SDP

Post by putokaz1 »

ragib wrote:Ta prica ko je god bio sa sda naredne izbore je pao nije bas tacna. Recimo sdp i szbih su izbacili sda iz vlasti od 2000 pa do 2002 cini mi se, pa je opet sdp dozivio debakl 2002 i ako nije bila sda dio koalicije, znaci nije bas tako. Szbih je bila sa sda u koaliciji od 2002 do 2006 pa je dozivila pobjedu 2006 nad sdaom koliko se sjecam, poslje se haris povukao pa su i propali..
Ta priča je tačna,osim izuzetaka BOSS je u koaliciji s SDA a još postoji
SDP SBIH SBB DF NSRZB BPS NEKI su nestali a neki prepolovljeni zbog koalicije s SDA
putokaz1

#49366 Re: SDP

Post by putokaz1 »

Osim u mom TK, nije! I tu za sekundu tijesno, da nije bilo slucaja Kukic SDA bi pomela. S obzirom na sve turbulencije mjesecima prije izbora, tektonske promjene u samoj SDA, glasacko tijelo kako ti kazes je donijelo odluke da im pruzi jebacko povjerenje. Svako drugo poimanje rezultata izbora je kao ona prica mrava slonu preko mosta "joj, al' tutnjimo".

Neka promjena na kantonima, nek' isto uslijedi i na opcinskim izborima. Tu ljudi/glasaci direktno osjete vlast na svojoj kozi. Nije nam lijepo - mijenjamo.

SDP je ozbiljna stranka, sa jakim kadrovima, ogromnim iskustvom, definitivno drzavnicka ili kako je sad moderno probosanska stranka. Kao sto ne trebaju padati na ultimatume SDA, isto tako ne trebaju dozvoliti miki maus strankama da ih uslovljavaju ukoliko odluce na federalni i drzavni nivo. Na NS u Sarajevu svrsavaju, ovdje gdje zivim svi pitaju ko je onaj kosijanjer s mindjusama. Ne pravite drzavu od kantona.
Nikako mi nije jasno kako je Fahraonova stranka odjednom pozeljna, il' kako je Kifla sa pljuvackom temom na ovom forumu odjednom cool, il' onaj Sepic pazljivo uzgajan i zaljevan i kultivisan od SDA odjednom dasak pozitivnog vjetra. Al' jos jednom, kanton, nema vode, ne valja javni prevoz, cuke, KCUS itd - moze se razumjeti.

SDP moze biti kaznjen na izborima i ako ovi isprdci SDA i ostali talibani mogu uslovljavati sta ce i kako ce SDP raditi. SDP zivi i traje kao i SDA, da se ne lazemo. U mom gradu je nacelnik SDP-a, jedan pa drugi 17 godina. Pa eto, ako vam je muka od SDA preselite ovdje, gdje su kuce od cokolade a prozori od marmelade :roll: .[/quote]
Gračanica,Gradačac,Tuzla ili Živinice u opisu....
ragib

#49367 Re: SDP

Post by ragib »

putokaz1 wrote:
ragib wrote:Ta prica ko je god bio sa sda naredne izbore je pao nije bas tacna. Recimo sdp i szbih su izbacili sda iz vlasti od 2000 pa do 2002 cini mi se, pa je opet sdp dozivio debakl 2002 i ako nije bila sda dio koalicije, znaci nije bas tako. Szbih je bila sa sda u koaliciji od 2002 do 2006 pa je dozivila pobjedu 2006 nad sdaom koliko se sjecam, poslje se haris povukao pa su i propali..
Ta priča je tačna,osim izuzetaka BOSS je u koaliciji s SDA a još postoji
SDP SBIH SBB DF NSRZB BPS NEKI su nestali a neki prepolovljeni zbog koalicije s SDA
Sdp je koalirao sa szbih 2000 god pa je pao, nije bila sda.
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
Grijem se na: ćumur
Vozim: opel vektru

#49368 Re: SDP

Post by malakh »

Mašić: SDP sa SDA ne bi išao ni u Disneyland, a kamoli u vlast

Čelik: Ni svi zastupnici SDP-a jučer nisu glasali za dnevni red

https://www.klix.ba/vijesti/bih/izgublj ... /181121038
hizo ramidovic

#49369 Re: SDP

Post by hizo ramidovic »

ezdepe bi povukao pametan potez ako bi usao u koaliciju sa ezdea na drzavnom i entitetskom nivou.
zato im je ovo neckanje potpuno bespotrebno.
neka sjednu i dobro razmisle sta je najbolje za narod i za drzavu.
DaffyDuck

#49370 Re: SDP

Post by DaffyDuck »

Dogovorili su se oni vec
drug_profi

#49371 Re: SDP

Post by drug_profi »

Hašimaga im je, nek znaju, što će ikad više moje ruke zaokružiti SDP.
Samo nek ubiju i tu zadnju nadu. Moraće balvanima granične prelaze zatvarati.
bunk

#49372 Re: SDP

Post by bunk »

drug_profi wrote:Hašimaga im je, nek znaju, što će ikad više moje ruke zaokružiti SDP.
Samo nek ubiju i tu zadnju nadu. Moraće balvanima granične prelaze zatvarati.
Mislim da ovaj egzodus koji traje i koji ce se pojacati krajem januara ne moze sprijeciti ni jedna vlada.
Jednostavno nijemcima treba stanovnistvo a ciljano se popunjavaju s nasih prostora i to ne prvi puta u istoriji.
Da ne pricamo da im je nasa neimastina legla ko kes na desetku,
baxus

#49373 Re: SDP

Post by baxus »

Haj sto su nas ovi starohani (ta generacija bez obzira na politicko opredjeljuje ili neopredjeljene) odveli u rat, stradanje, raseljavanje, uništavanje privrede i fizičko uništenje kompletne infrastrukture...
Tako ostavili nama mladima poslije rata i 25 narednih godina da živimo čitav život u borbi da isplivamo.
Prodjose nama životi, a sad uhljupi pred izdisaj hoće još i djeci da nam obezbjede istu sudbinu života u najsiromašnijoj državi Evrope.

Zlatko Lagumdžiju, Miro Lazovic, Nermin Nikšić, Željko Komsic i ostala ekipa izdajnika.

Tako ti je kad te gladan kurac napravi, malo ti uvijek.
drug_profi

#49374 Re: SDP

Post by drug_profi »

Ne znam po čemu je bitno ići na formiranje vlasti na višim nivoima? Vlast će postojati i dalje u tehničkom mandatu. Ući će u koaliciju sa SDA, a onda će HDZ sve da blokira i dalje.
Ulazak u bilo kakvu drzavnu koaliciju sa bilo kime treba usloviti izmjenom izbornog zakona (vanredni izbori u situacijama blokade formiranja vlasti duze od 4 mjeseca ili raspad vecine) i promjena pravila i načina glasanja (jel i to pod izbornim zakonom ili je pod nekim drugim aktom?) gdje bi glasanje bilo elektronsko, i pod video nadzorom.
Mora se jednom stati u kraj prevarama i ucjenama, pa makar i još jednom, posljednjom, ucjenom.
Alfa_i_Omega

#49375 Re: SDP

Post by Alfa_i_Omega »

drug_profi wrote:Ne znam po čemu je bitno ići na formiranje vlasti na višim nivoima? Vlast će postojati i dalje u tehničkom mandatu. Ući će u koaliciju sa SDA, a onda će HDZ sve da blokira i dalje.
Ulazak u bilo kakvu drzavnu koaliciju sa bilo kime treba usloviti izmjenom izbornog zakona (vanredni izbori u situacijama blokade formiranja vlasti duze od 4 mjeseca ili raspad vecine) i promjena pravila i načina glasanja (jel i to pod izbornim zakonom ili je pod nekim drugim aktom?) gdje bi glasanje bilo elektronsko, i pod video nadzorom.
Mora se jednom stati u kraj prevarama i ucjenama, pa makar i još jednom, posljednjom, ucjenom.

Samo jedan mali problem. Ako se 'nasi' ne organizuju i ne suprostave jednom jakom koalicijom, koja ce stati nasuprot udruzenog SrpskoHrvatskog bloka i njihovih mentora iz Susjednih nam drzava, nayebali smo ko zuti. Koliko god ja licno mrzio Sda i smatrao ludoscu i gluposcu koaliranje sa njima, toliko mi se vise cini opasnijom cinjenica da nam ovi gore spomenuti debelo rade o glavi, tj drzavi.

Sada je samo pitanje, mrzimo li vise sda od toga da nam se drzava raspadne i rasparca.

Heben vakat.
Post Reply