Pitamo Mehanicare ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

kabal1337

#49351 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by kabal1337 »

drug_profi wrote: 16/11/2023 15:28 Ništa se znači ne događa sa pedalom.
Stojimo na leru i kaže da je broj obrtaja oko 700 rpm.
očitanje je oko 8,5 nečega (kg/h čini mi se) ne čuje se i ne vibrira ništa
I motor se malo zatrese, a očitanje ode na 15 toga nečega.

Eh sad, jel radi pogrešnog očitanja protoka zraka, procesor odredio da se šalje više goriva u smjesu ili kako to već ide, to me zanima.

Znači na leru stojim i očitavanje oscilira.
Svježe zamijenjen filter zraka. Ne propušta nigdje sa strane oko njega.

Pominješ EGR. Kakvu funkciju otvaranje ventila ima u ovom slučaju? Da li ikako može natjerati MAF da očitava pogrešno?
Tj. ako je EGR vratio radi kvara solenoidnog ventila neplanirano više para u sistem, da li zato motor zavibrira (ali ne povećava obrtaje) pa lambda okine grešku fuel system ritch P0172, a ponekad (mada rijetko) i 0300 missfire (pretpostavljam radi loše smjese)?
Ali opet zašto MAF tad očita duplo veći protok zraka?

Znači moje su sumnje na MAF i na solenoidni ventil uljnih para. Jedno i/ili drugo.
Evo naprimjer ono tresenje i nemiran rad 15-tak sekundi kad je hladno paljenje koje me je ljeti mučilo sada je prestalo. Čim je hladnije i vlažnije vrijeme sve je ok.
Ima li neke veze sa svime time relativna vlaga vazduha ili je to sad neki treći kvar... :lol:
Pa MAF senzor cita zrak poslije filtera zraka.
EGR ubacuje zrak poslije . Sam egr ima "senzor" pomocu kojeg mozes vidjediti koliko "ubacuje"

Problem ti je ako ti maf ocita 15, a tebi kroz neku supljinu nizvodno of maf senzora udje jos 2

Ne moze ti maf senzor ocitati vrijednost koja je dosta nizvodno.

Tipa ti imas mjerac protoka vode na Obali, a sa njim da ocitas stanje Otoci.
Karabaja

#49352 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Karabaja »

VW Touran 1.6 TDI 2017. godina
189000 km prešao.
Regeneraciju DPF-a radi svakih 100-150 km.

Zna li ko šta može biti uzrok?

Začepljenje, senzor?
kravamuzara

#49353 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by kravamuzara »

Karabaja wrote: 16/11/2023 20:09 VW Touran 1.6 TDI 2017. godina
189000 km prešao.
Regeneraciju DPF-a radi svakih 100-150 km.

Zna li ko šta može biti uzrok?

Začepljenje, senzor?
Senzor razlike pritiska, možda propišale dizne, to je prvo i drugo, a ima još deset mogućih uzroka.
Evolution_IV
Vozim: 3 Leša

#49354 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Evolution_IV »

updatetovan software, moze i to bit ako po ovlastenim hoda ;-)
kravamuzara

#49355 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by kravamuzara »

Evolution_IV wrote: 16/11/2023 20:37 updatetovan software, moze i to bit ako po ovlastenim hoda ;-)
Ima i tog, sa legalnim softverom trose vise, cade vise, a idu slabije :lol:

Ali opet 100km je malo za taj motor, nesto nije uredu.
studiorum_tuzlaensis

#49356 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by studiorum_tuzlaensis »

Peta zima, Varta 70Ah AGM. Dizelas pali skoro svaki dan bez po muke
kravamuzara

#49357 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by kravamuzara »

studiorum_tuzlaensis wrote: 16/11/2023 20:43 Peta zima, Varta 70Ah AGM. Dizelas pali skoro svaki dan bez po muke
OK
Karabaja

#49358 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Karabaja »

kravamuzara wrote: 16/11/2023 20:40
Evolution_IV wrote: 16/11/2023 20:37 updatetovan software, moze i to bit ako po ovlastenim hoda ;-)
Ima i tog, sa legalnim softverom trose vise, cade vise, a idu slabije :lol:

Ali opet 100km je malo za taj motor, nesto nije uredu.
Nije vidio ovlaštenog od 2020. kada sam ga kupio.
Kome odvesti da pogleda i riješi problem?
Qler

#49359 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Qler »

Dodji prvo u Sarajevo, pa cemo traziti majstora ;)
kabal1337

#49360 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by kabal1337 »

uzmes brusilicu i zavrsis stvar
drug_profi

#49361 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by drug_profi »

kabal1337 wrote: 16/11/2023 15:48

Eh sad, jel radi pogrešnog očitanja protoka zraka, procesor odredio da se šalje više goriva u smjesu ili kako to već ide, to me zanima.

Pominješ EGR. Kakvu funkciju otvaranje ventila ima u ovom slučaju? Da li ikako može natjerati MAF da očitava pogrešno?
Tj. ako je EGR vratio radi kvara solenoidnog ventila neplanirano više para u sistem, da li zato motor zavibrira (ali ne povećava obrtaje) pa lambda okine grešku fuel system ritch P0172, a ponekad (mada rijetko) i 0300 missfire (pretpostavljam radi loše smjese)?

Znači moje su sumnje na MAF i na solenoidni ventil uljnih para. Jedno i/ili drugo.
Evo naprimjer ono tresenje i nemiran rad 15-tak sekundi kad je hladno paljenje koje me je ljeti mučilo sada je prestalo. Čim je hladnije i vlažnije vrijeme sve je ok.
Ima li neke veze sa svime time relativna vlaga vazduha ili je to sad neki treći kvar... :lol:
Pa MAF senzor cita zrak poslije filtera zraka.
EGR ubacuje zrak poslije . Sam egr ima "senzor" pomocu kojeg mozes vidjediti koliko "ubacuje"

Problem ti je ako ti maf ocita 15, a tebi kroz neku supljinu nizvodno of maf senzora udje jos 2

Ne moze ti maf senzor ocitati vrijednost koja je dosta nizvodno.

Tipa ti imas mjerac protoka vode na Obali, a sa njim da ocitas stanje Otoci.
Znam gdje EGR vraća plinove, nego pitam kako to da se očitava skok sa 8 na 15 ako motor ne povećava broj obrtaja.
Meni greška nije siromašna smjesa već prebogata, što znači da ne treba tražiti falš zrak.
Znači moje razmišljanje ide u ovom smjeru:
Motor (trubina) svojim radom pravi vakuum i povlači smjesu zraka koja dolazi sa filtera i sa EGR na turbinu, zatim se miješa sa gorivom i ubrizgava u cilindre.
Ako motor ne mijenja broj obrtaja naviše, kako MAF onda očitava porast protoka zraka? Da li je ispravan zaključak da MAF šalje lažnu vrijednost koja onda zbunjuje ECU koji u tu smjesu pokušava dodati više goriva da dobije idealnu smjesu?
I sve rezultira očitanjem na lambda sondi koja kaže da je smjesa prebogata.
skrbavi-admin

#49362 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by skrbavi-admin »

zdubokim štovanjem, obzirom da već sada poprilicno tušiš i da se trudiš posvemašno biti stručan, što ti ne odeš u ovlašĆeni servis ili kontaktiraš proizvođaĆa da ti rastokmaČi Ćinjenice koe evo ubi se par dana, trazis..... :-)
drug_profi

#49363 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by drug_profi »

skrbavi-admin wrote: 17/11/2023 08:01 zdubokim štovanjem, obzirom da već sada poprilicno tušiš i da se trudiš posvemašno biti stručan, što ti ne odeš u ovlašĆeni servis ili kontaktiraš proizvođaĆa da ti rastokmaČi Ćinjenice koe evo ubi se par dana, trazis..... :-)
Preskoči postove. Jednostavno.
skrbavi-admin

#49364 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by skrbavi-admin »

drug_profi wrote: 17/11/2023 08:34
skrbavi-admin wrote: 17/11/2023 08:01 zdubokim štovanjem, obzirom da već sada poprilicno tušiš i da se trudiš posvemašno biti stručan, što ti ne odeš u ovlašĆeni servis ili kontaktiraš proizvođaĆa da ti rastokmaČi Ćinjenice koe evo ubi se par dana, trazis..... :-)
Preskoči postove. Jednostavno.
jel ti cilj da zadovoljis egotrip postovanjem neceg nasta dobit odgovor neces ili trazenje odgovora - ja ti lijepo napisao dje da nadjes odgovore ti se pravis grbav..... u nekoj ljepsoj situaciji neki kulturan covjek bi rekao barem hvala.

evo ti - gugl iz jor frend

What are good MAF readings?
With the engine at idle, the MAF's PID value should read anywhere from 2 to 7 grams/second (g/s) at idle and rise to between 15 to 25 g/s at 2500 rpm, depending on engine size. Most manufacturers provide specifications for air flow at idle; some will provide specifications at several engine speeds.

Can a MAF sensor cause rich condition?
A faulty MAF sensor can cause your vehicle to run too rich or run too lean. You'll notice if the tailpipes eject black smoke or when the engine runs rough or backfires. You may also notice you're filling up at the gas station more than usual.

3 SYMPTOMS OF A BAD MASS AIR FLOW SENSOR
1. YOUR CAR HESITATES OR SUDDENLY JERKS FORWARD WHILE ACCELERATING
A bad MAF sensor can cause your vehicle to experience poor drivability issues such as engine stalling, jerking or hesitation during acceleration. This could happen while speeding up on the highway on-ramp or cruising down a city street. These issues can create dangerous situations causing accidents and injury. If you experience any of these symptoms you should examine your vehicle as soon as possible.

2. YOUR AIR FUEL RATIO IS TOO RICH
Your vehicle needs the proper ratio of fuel to air in each combustion cylinder. Running rich means there is too much fuel and not enough air. Signs that your vehicle is running rich include:

Black smoke exiting the tailpipe
Worse fuel efficiency than usual
Rough idling
Check Engine Light
These issues can happen when the MAF sensor is damaged or when its wires are coated with dirt. It can’t measure airflow accurately, therefore sending incorrect information to the PCM. When it overestimates the airflow, the PCM releases too much fuel. Most of the time, you or a mechanic can fix the problem by cleaning the MAF sensor’s wires. If you’re noticing a Check Engine Light. Stop into AutoZone to have the code read for free with Fix Finder.

3. YOUR AIR FUEL RATIO IS TOO LEAN
Running lean is the opposite of running rich. It means your vehicle has too little fuel and too much air. Similar to running rich, the MAF sensor is sending inaccurate information to the PCM. This time underestimating the amount of airflow instead of overestimating it.

Although this will temporarily improve your fuel efficiency, running lean for too long can seriously damage your vehicle. You may experience:

Engine hesitation and/or surging
Hard engine seizures
Hard starting
Check Engine Light
As with other MAF sensor problems, the solution may be as simple as cleaning the wires. However, it’s also a good idea to have a mechanic check your vehicle for damage.

4. YOUR OBD-II SCANNER GETS CODE P0101
If your Check Engine Light is on, use a code reader to see what diagnostic trouble codes the system puts your way. If you don’t have a code reader, stop by AutoZone to use our free Fix Finder program.

This Code’s full read out is: P0101 – Mass Air Flow Sensor Circuit Range/Performance.

The engine computer uses the MAF sensor signal to determine how much fuel needs to be injected to meet the proper air-fuel ratio. The MAF sensor signal is also used to calculate engine load, meaning it can cause trouble for the traction control system, or change the automatic shifting pattern in applicable vehicles. This code is most commonly caused by a dirty, obstructed, or faulty MAF sensor, but can also be caused by issues including:

Damage to the intake boot
Vacuum leaks
Clogged or improperly installed engine air filter
Clogged-up cat converter or restricted exhaust
Because there are other potential causes besides the bad MAF sensor, it’s worth looking into these other possibilities so you are positive this code is being caused by the sensor before you go about replacing it.
drug_profi

#49365 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by drug_profi »

Copy paste strucnjak umisljeni.
Ako ne znas odgovr na pitanje ne pravi se znalac.
vernes81

#49366 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by vernes81 »

drug_profi wrote: 17/11/2023 08:56 Copy paste strucnjak umisljeni.
Jesi fizicki onako na oko pregledao crijeva zraka?
Meni bi to bio prvi potez.
Ako ne nadjes nista onda kao sto ti kolega iznad rece pravac servis.
Malo je to isuvise kompleksno i previse varijabli koje ti mogu pravit problem da bi ti neko ovako na osnovu informacija koje si podjelio mogao otkriti uzrok.
skrbavi-admin

#49367 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by skrbavi-admin »

ja sam qrtchina koja se nekad sazali na jadnike koji nemaju pojma sta im je sa sklopocijama eto :lol:
drug_profi

#49368 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by drug_profi »

vernes81 wrote: 17/11/2023 09:09
Malo je to isuvise kompleksno i previse varijabli koje ti mogu pravit problem da bi ti neko ovako na osnovu informacija koje si podjelio mogao otkriti uzrok.
Pa naravno da sam bio u servisu, i nakon što sam vidio da bi oni rado tuđim kurcem gloginje mlatili, tj. da bi krenuli redom da mijenjaju komponente dok ne nabodu kvar, odlučio sam da malo sam istražim sve simptome.

Crijeva zraka izgledaju uredno, a curenje na sistemu se ne povezuje sa greškom prebogate smjese, mada možda postoji okolnost kad bi se to moglo desiti.
Ukratko, nisam tu da spamam, nego sam mislio da će neko KO ZNA iz prakse rado podijliti znanje sa mnom/nama.

Ne tražim dijagnozu već sam postavio jasno pitanje.
Je li moguće da MAF očitava tako velike oscilacije u protoku (sa 8 na 15 kg/h) bez promjene u broju obrtaja, ili je to lažno očitanje.
Samo me to zanima.
skrbavi-admin

#49369 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by skrbavi-admin »

drug_profi wrote: 17/11/2023 09:19
Pa naravno da sam bio u servisu, i nakon što sam vidio da bi oni rado tuđim kurcem gloginje mlatili, tj. da bi krenuli redom da mijenjaju komponente dok ne nabodu kvar, odlučio sam da malo sam istražim sve simptome.

Crijeva zraka izgledaju uredno, a curenje na sistemu se ne povezuje sa greškom prebogate smjese, mada možda postoji okolnost kad bi se to moglo desiti.
Ukratko, nisam tu da spamam, nego sam mislio da će neko KO ZNA iz prakse rado podijliti znanje sa mnom/nama.

Je li moguće da MAF očitava tako velike oscilacije u protoku (sa 8 na 15 kg/h) bez promjene u broju obrtaja, ili je to lažno očitanje.
Samo me to zanima.
nisu ni mehanicari ajnstajni redom da pogode iz pika kvar ma sta ti i neko drugi ocekivao.
ta vremena su prosla. jer sad na putu eto usranog zraka s polja stoji usis, filter, protokomjer, turbina, interkuler, egr, leptir gasa, i tek na kraju usis..... ja sam otkrio na jednom autu da redom nisu valjali ni maf, ni turbina, ni ventil kontrole aktuatora, ni crijeva, ni egr jer to jednostavno nike dirano nikad..... i zamisli kad sam sve uredno zapakovo auto - opet isto..... skontam da sam se igro sa regulatorom aktuatora kalibrisem ga kako mi je bio po sjecanju i sad opet auto leti
basicm

#49370 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by basicm »

Meni se cini da je ovo dobar trag, i da nije maf nego nesto nije u redu sa smjesom. Ili dizna/e, ili struja. Maf pokaze duplo vise, a imas bogatu smjesu. Trebao je reci siromasnu.
Koje auto, motor?
kabal1337

#49371 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by kabal1337 »

drug_profi wrote: 17/11/2023 09:19

Samo me to zanima.
Ja ti kazem da uzmes live vrijednost pedale gasa i live vrijednost mafa. Stavi na graf u leru linija mafa treba da preslikava liniju vrijednosti pedale gasa hoce reci ako je u leru treba da miruje i da izgledaju poprilicno slicno. Kada das gas treva i jedna i druga da rastu, kako opadaju obrtaji i jedna i druga da opadaju.

Naravno da nije sa 8 da ti skace na 15, prevelika je to razlika.
Jesi li ti cistio maf senzor, je li dobro pricvrscen, da li su konektori cisti od prljavstine?
Mislim da si rekao da si cistio, jer koliko sam te skontao mokar senzor si utaknuo nazad big no no.
Kad cistis, ostaviti da se osusi prije kontakta.

Imas Opela? Pa pravac Aid Dzambo ako ko zna, zna on.
xPaco1337

#49372 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by xPaco1337 »

Peugeot 207 1.4 hdi

Znaci na autoputu mi se desilo auto je pocelo gubit snagu ali baš jako, kad sam stao i stisno gas par puta crno ostaje na podu kod auspuha, motor je promjenio zvuk kao da nema lonce tako nekako se zvuk cuo u leru i ako jace stisnem gas, a ako ga održavam onda je okej. Vozio sam neka 3h tako do kuće i svako malo auto izgubi snagu pa ga malo odcepi vozim 110 i onda opet ga pocne tusit kao uspori. Dok sam dosao kuci auto je promijenio zvuk culo se kao kuckanje neko dok radi motor (tako sam ga i ostavio kod mehanicara je trenutno i rekli su da ce se motor morat rastavljati), nema greskih nikakvi, ima ulja i antifriza, EGR nije jer je nov mjenjan prije manje od godinu.
ZoomZoomKiwi

#49373 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by ZoomZoomKiwi »

Da nije labav zupčasti?

Kad je rađen veliki servis?
drug_profi

#49374 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by drug_profi »

kabal1337 wrote: 17/11/2023 10:01 Mislim da si rekao da si cistio, jer koliko sam te skontao mokar senzor si utaknuo nazad big no no.
Opel 1,4 turbo, A14NET kod motora.
Čistio i ostavio da se suši podosta dugo. Sigurno pola sata. Mokar sigurno nije bio više.
Uradio i preporučeni reset tj paljenje bez prikopčanog senzora, rad motora minut-dva, pa zatim gašenje i kopčanje.
Nakon čišćenja bilo malo bolje. Tj. taj nemiran rad 10-15 sekundi na hladnom paljenju je prestao ili se jako umanjio.
Međutim to uobičajeno nestaje kad je hladnije od 10 stepeni ili toplije od 30 jer mene taj problem handri ima već godina, negdje od septembra 2022. i tri majstora bi samo skidala dijelove na pamet, od toga dva ovlaštena. Međutim to nije problem zbog kojeg bih se sekirao previše, upali uvijek na po ključa. Samo da ne odvede ka nečem gorem.

To je jedan simptom.
A drugi je da se pali greška prebogata smjesa kad se vozi u niskom broju obrtaja ili ide mic po mic.
Samo se jednom upalila MAF i IAT greška. E sad jel ECU, nakon što poništiš tu grešku, prihvati da je očitanje ispravno pa je ne izbacuje ponovo, ne znam. I ovo se otprilike pojavilo kad i ovo prvo pa kontam da je povezano, a i ne mora biti.

Plin ugrađen u ovlaštenom, navodno sve u redu sa plinom.
Lik iz ovlaštenog mi je rekao da ne zna pouzdano šta bi moglo biti, ali da bi počeo od ventila povrata uljnih para (solenoidni ventil), zatim MAF, jer su to kao najčešće mane na tom motoru i uklapa se u kliničku sliku. Meni to nije dovoljno pouzdana dijagnoza da bih izvadio karticu.

E sad jedino što ja pokušavam jeste da skontam jel jedno ili je drugo, ili je oboje.
U konačnici, naručiću oba dijela, trebalo bi da za 250 maraka oboje može da se kupi gledajući po netu (doduše u EU).
U ovlaštenom me milja ne bi zakrpila jer mi je onaj lik za taj ventil rekao da je oko 400.
Naravno da mi se pare ne bacaju.
kabal1337

#49375 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by kabal1337 »

drug_profi wrote: 17/11/2023 11:40
kabal1337 wrote: 17/11/2023 10:01 Mislim da si rekao da si cistio, jer koliko sam te skontao mokar senzor si utaknuo nazad big no no.
Opel 1,4 turbo, A14NET kod motora.
Čistio i ostavio da se suši podosta dugo. Sigurno pola sata. Mokar sigurno nije bio više.
Uradio i preporučeni reset tj paljenje bez prikopčanog senzora, rad motora minut-dva, pa zatim gašenje i kopčanje.
Nakon čišćenja bilo malo bolje. Tj. taj nemiran rad 10-15 sekundi na hladnom paljenju je prestao ili se jako umanjio.
Međutim to uobičajeno nestaje kad je hladnije od 10 stepeni ili toplije od 30 jer mene taj problem handri ima već godina, negdje od septembra 2022. i tri majstora bi samo skidala dijelove na pamet, od toga dva ovlaštena. Međutim to nije problem zbog kojeg bih se sekirao previše, upali uvijek na po ključa. Samo da ne odvede ka nečem gorem.

To je jedan simptom.
A drugi je da se pali greška prebogata smjesa kad se vozi u niskom broju obrtaja ili ide mic po mic.
Samo se jednom upalila MAF i IAT greška. E sad jel ECU, nakon što poništiš tu grešku, prihvati da je očitanje ispravno pa je ne izbacuje ponovo, ne znam. I ovo se otprilike pojavilo kad i ovo prvo pa kontam da je povezano, a i ne mora biti.

Plin ugrađen u ovlaštenom, navodno sve u redu sa plinom.
Lik iz ovlaštenog mi je rekao da ne zna pouzdano šta bi moglo biti, ali da bi počeo od ventila povrata uljnih para (solenoidni ventil), zatim MAF, jer su to kao najčešće mane na tom motoru i uklapa se u kliničku sliku. Meni to nije dovoljno pouzdana dijagnoza da bih izvadio karticu.

E sad jedino što ja pokušavam jeste da skontam jel jedno ili je drugo, ili je oboje.
U konačnici, naručiću oba dijela, trebalo bi da za 250 maraka oboje može da se kupi gledajući po netu (doduše u EU).
U ovlaštenom me milja ne bi zakrpila jer mi je onaj lik za taj ventil rekao da je oko 400.
Naravno da mi se pare ne bacaju.
A zasto ne posjetis Aida, covjek je strucnjak za Opele, redovno ide na njihove kurseve.
Mozda ces ustediti vise para, nego nasumicno da mijenjas dijelove.
Post Reply