Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
bunk wrote:Ma ovdje na nasim balkanskim prostorima izgleda da demokratija nije opcija.
Nego cvrsta ruka koja ce govorit sta da se radi.
Nije mi jasno da mlafji ljudi dok su kod nas piju limenke po putu i ponasaju se ko otpad, odu vani i nakon godinu dana druga licnost.
Sta je to na zapadu?
Jel zaista zestoko kaznjavanje za svaki vid krsenja zakon jedini nacin da se dovedemo u red.
Od kerova koji lutaju cestama preko ludjackih vozaca ubica,glasne muzike i svega sto ni jednoj zemlji na zapadu nema kao kod nas..
Zato sam i spomenuo Tita.
Sistem vrijednosti je kljuc. U SFRJ je postojao pozitivan sistem i pozitivan primjer i odgoj od samog starta. Drustveno neprihvatljiva ponasanja su obeshrabrivana, kritikovana, itd. A prave vrijednosti hvaljene i uzdizane. Nekad su cak i izmisljani heroji i uzori da bi ostali imali primjer.
Danas se na izgovor slobode i demokratije dozvoljava urusavanje etike i civilizacijskih normi. Kaznajvanje je jedna stvar, ali majmun radi sto majmun vidi. Da nema opste pojave papanluka, mnogi se nikad ne bi tako ponasali.
palermo wrote:
SDP je prevashodno kažnjen na izborima, ne zbog koalicije sa SDA, nego zbog niza grešaka koje su uslijedile nakon izbacivanja SDA iz vlasti od kojih je najveća bila popuštanje Dodiku u nizu slučajeva.
kad je to SDA izbačena iz vlasti osim 18 mjeseci tamo neke 2001-2002?
Nikad do sad.
SDA je sukuba. Ako ne znaš šta je sukuba - proguglaj. To je prava metafora za tu stranku.
dođi da ti čiko da 3% vlasti, a 97% krivice za sve što ne valja. i onda će tebe tvoji birači koji su glasali za promjenu surovo kazniti, a čiku njegovi birači koji glasaju za platu, naknadu, paušal i legalizaciju neće. a i što bi, kad je on svoj stvarni program ispunio.
i sad kad je ovima nakon frtalj vijeka nešto kao malo došlo iz guzice u glavu (još ne potpuno), to je izdaja. rušenje države, nacionalnog bića, svega.
palermo wrote:
SDP je prevashodno kažnjen na izborima, ne zbog koalicije sa SDA, nego zbog niza grešaka koje su uslijedile nakon izbacivanja SDA iz vlasti od kojih je najveća bila popuštanje Dodiku u nizu slučajeva.
kad je to SDA izbačena iz vlasti osim 18 mjeseci tamo neke 2001-2002?
Nikad do sad.
SDA je sukuba. Ako ne znaš šta je sukuba - proguglaj. To je prava metafora za tu stranku.
Jes,i Fahri je ukrala dušu inače je to bio jedna dobričina.
Eleneis, za razliku od tebe kome je antisdaizam (patentirat ću ovu riječ) osnovni politički motiv (to si ti napisao) meni je prilično svejedno ko je gdje.
Mene prevashodno interesuje promjena sistema vrijednosti unutar našeg društva. To što će netko jebati mater SDA-u rabeći iste principe i vrijednosti koje koristi SDA je meni prilično neintersantno. I nije obećavajuće.
Usput, pa zar nije SDP raskinuo kolaiciju sa SDA potkraj svig zadnjeg mandata. NIje zar da sam ja neki paralelni univerzum živio pa sam ja to doživio a drugi nisu
drug_profi wrote:Protivponuda za SDA treba da bude: idite u opoziciju i podrzite probosanski blok odatle, bez pozicija, bez funkcija. Jer je to patriotski.
Podržao bih to. Al ne čujem takvo nešto, ono što čujem je, mi nećemo tamo, eto vas.....bez nas. Jedino je Fahro izrazio spremnost da sa ovom sarajevskom koalicijom ide na više nivoe.
U međuvremenu, u predahu od teške, patriotske borbe i visokih tema:
OMILJENA FIRMA ZZO KS: Za uvođenje i održavanje informacionog sistema Medit dobio skoro 20 miliona maraka
Podsjetimo da je firma Medit u posljednjih godinu dana samo od sarajevskog Kliničkog centra dobila poslove vrijedne više od 10 miliona maraka! Na svim tenderima bili su jedini ponuđači. U ovoj firmi kao savjetnik za prodaju zaposlen je
Enes Čengić, 'bivši' član Glavnog odbora SDA.
Bivši direktor Energoinvesta i istaknuti član Stranke demokratske akcije (SDA) Enes Čengić "napustio" je SDA kako bi mogao bit imenovan na mjesto člana Regulatorne komisije za električnu energiju u FBiH (FERK).
KAKO SU SISTEMSKI UNIŠTAVALI ENERGOINVEST: Bivši direktor Enes Čengić osumnjičen za štetu od 12 miliona maraka!
bunk wrote:Nisi uzeo u obzir da su sdp i sda stolne stranke ili ti mothership stranke.
Sve stranke u Bosnjaka su potekle od njih dvije..
A ti nisi uzeo u obzir da su SDA i SDP potekle od Komunističke partije.
To ti nije tačno. Zametak SDA je bio od antikomunista. I odatle i potiče šizma koja obilježava politički život i danas. Naravno, bilo je tu i od osnivanja ljudi koji su i u komunizmu bili na nekim funkcijama, ali oni koji su ideološki usmjerili tu stranku su bili zakleti antikomunisti.
Druga je stvar što su mnogi ljudi crvenu kravatu zamijenili zelenom kada je to bilo korisno po njih.
Ma znam. Više sam reagovao na ovaj upis forumaša, jer njegov odgovor na moju konstatacija da je svaka stranka koja je bila u koaliciji sa SDA izgubila naredne izbore, bila post o mothership strankama.
moke_31 wrote:Šta je ovo, crveni se unervozili malo. Čujem dao Bake Nerki trenerki ponudu koju ne može odbiti
Priča se i o premijerskim pozicijama ...
Ovo jedna insajderska, da pripremite spinove na vrijeme
Pa ako ljevica formira vlast u FBiH, i bez SDA ce SDP dobiti mjesto premijera FBiH.
Koga ti prijetelju ubrajas u tu ljevicu koja bi formirala vlast na nivou federacije bez sda
Pored SDP-a, u ljevicu ubrajam DF i NS. I nsiam rekao da ce ljevica sama formirati vlast u FBiH. Rekao sam da u bilo kojoj kombinatorici na federalnom nivou koja bi ukljucivala ljevicu (SDP, DF, NS) i iskljucivala SDA, SDP bi kao najjaca stranka u takvoj kombinatorici, dobila premijera.
Ma kakve premijerske funkcije, to je smiješno šta su oni nudili u protekli mjesec dana. Naravno, ne kroz medije, nego ispod stola. Autoceste FBiH, pola BHTelecoma i bruku drugih JP, upravnih i nadzornih odbora. Zato, ako SDP odoli đavolu koji mami, to ce im biti najveca pobjeda. Mada tesko ce ih biti izbaciti na nivou FBiH i drzavnom nivou. Matematički jeste izvodiva koalicija bez SDA, a u sustini zaista tesko.
Ta prica ko je god bio sa sda naredne izbore je pao nije bas tacna. Recimo sdp i szbih su izbacili sda iz vlasti od 2000 pa do 2002 cini mi se, pa je opet sdp dozivio debakl 2002 i ako nije bila sda dio koalicije, znaci nije bas tako. Szbih je bila sa sda u koaliciji od 2002 do 2006 pa je dozivila pobjedu 2006 nad sdaom koliko se sjecam, poslje se haris povukao pa su i propali..
Banksy wrote:Sama forumlacija nagovještava vrlo izvjesnu mogućnost o koaliranju s SDA na višim nivoima. Strašno.
Iznijeli smo svoj stav da u ovom trenutku ne razgovaramo ni sa kim o formairanju vlasti na federalnom i državnom nivou
Ovdje nismo došli da donesemo bilo kakvu odluku. SDP će na svojim organima donositi odluke.
Imali smo više nego korektnu ponudu SDA.
Ako budu isli sa SDA na visim nivoima, morace i sa SDA-BOSS-DF koalicijom u KS jer se u tom slucaju NiP povlaci iz pregovora.
Možda je to i krajnja namjera. Ovdje nismo došli da donesemo bilo kakvu odluku. SDP će na svojim organima donositi odluke.
Nema nikakve logike da 'u ovom trenutku ne donosiš nikakve odluke' po pitanju o kojem si navodno već ranije donio odluku i zauzeo stav (kako nema nikakve koalicije s SDA).
Voljela bih da griješim, ali meni sve ovo jako smrdi.
Naravno da je namjera, mislim ovdje na forumu se gadjamo nekakvim floskulama o vaznosti, nevaznosti, drzavi od Otoke do Carsije, ali u modernim demokratijama poput nase uvijek se samo prati novac i on sve govori.
A novac kaze da je Federacija godisnje "teska" oko 3 milijarde KM i to se dijeli sa HDZ-om i MMF-om, Drzava je teska oko milijardu KM i to se dijeli sa HDZ-om i SNSD-om, a KS je tezak 1.5 milijardu KM i ne dijeli se ni sa kim. I sad cemo mi pricati o implikacijama sarajevocentricnosti, ma hajde molim vas.. marva iz SDA bi sad potpisala vlast u KS, eventualno TK i ZDK, a ko hoce neka nosi Federaciju i BiH..
Prpa.ba wrote:Naravno da je namjera, mislim ovdje na forumu se gadjamo nekakvim floskulama o vaznosti, nevaznosti, drzavi od Otoke do Carsije, ali u modernim demokratijama poput nase uvijek se samo prati novac i on sve govori.
A novac kaze da je Federacija godisnje "teska" oko 3 milijarde KM i to se dijeli sa HDZ-om i MMF-om, Drzava je teska oko milijardu KM i to se dijeli sa HDZ-om i SNSD-om, a KS je tezak 1.5 milijardu KM i ne dijeli se ni sa kim. I sad cemo mi pricati o implikacijama sarajevocentricnosti, ma hajde molim vas.. marva iz SDA bi sad potpisala vlast u KS, eventualno TK i ZDK, a ko hoce neka nosi Federaciju i BiH..
Baš tako.
edit: ako sdp ode s sda na federalnom, nek nip na kantonalnom uzme sda umjesto njih
Nesto razmisljam da bi sdp mogao odigrati igru u kojoj na fbih (i bih) prihvate vlast sa sda, dok u ks ispostuju ojo sto je niksic sinoc ponovio - imamo dogovorenu koaliciju. Pitaju se tu i drugi koalicioni partneri u ks, ali to bi zakomplikovalo znacajno situaciju. Nista nije iskljuceno kad je s druge strane stola sda koja uvijek ima sta ponuditi.