Alfa Romeo

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
ruud

#4926 Re: Alfa Romeo

Post by ruud »

Valjal ova 159 1.9 čemu? Nešto malo sam ih gledao po piku i vidim da imaju neke JTD i JTDm, koja je razlika?
supercali

#4927 Re: Alfa Romeo

Post by supercali »

lavic wrote:
supercali wrote:
mali_milojica wrote:Meni na MiTo smeta što je samo sa 2 vrata.
Ali ima tu sitnica koje ga malo distanciraju od Punta. Dizajn i unutra i vani,DNA sistem,prozori bez okvira,mislim da svaki dolazi sa 6brz mjenjačem. Imaš ga sa 1.6 JTD motorom,koji nikad nije išao u Punto...
Kažem,samo da ga ima sa 4v,ozbiljno bi ga uzeo u obzir pri kupovini.
Prozori bez okvira ako nije kabriolet je najvece sranje
Obrazlosi ovo svoje stajaliste.
Inace je sranje al na kabrioletu mora
Prvo bez spustanja malo prozora ne mozes fino zatvoriti vrata
Doduse vjerujem da svi to imaju al ako nemaju ili im ode senzor sranje zesce
Drugo konstrukcija vrata su sa okvirom jaca i bolje drzi sa okvirom nego bez njega
Trece ako kojim slucajem ne kozes upaliti tj otisao ti akumulator prozor se spusta kad otvoris vrata a ne mozes ga dici jer nema struje i imas spusten prozor
Jedino moze biti ok ako imas svoju garazu
lavic

#4928 Re: Alfa Romeo

Post by lavic »

supercali wrote:
lavic wrote:
supercali wrote:Meni na MiTo smeta što je samo sa 2 vrata.
Ali ima tu sitnica koje ga malo distanciraju od Punta. Dizajn i unutra i vani,DNA sistem,prozori bez okvira,mislim da svaki dolazi sa 6brz mjenjačem. Imaš ga sa 1.6 JTD motorom,koji nikad nije išao u Punto...
Kažem,samo da ga ima sa 4v,ozbiljno bi ga uzeo u obzir pri kupovini.
Prozori bez okvira ako nije kabriolet je najvece sranje
Obrazlosi ovo svoje stajaliste.
Inace je sranje al na kabrioletu mora
Prvo bez spustanja malo prozora ne mozes fino zatvoriti vrata
Doduse vjerujem da svi to imaju al ako nemaju ili im ode senzor sranje zesce
Drugo konstrukcija vrata su sa okvirom jaca i bolje drzi sa okvirom nego bez njega
Trece ako kojim slucajem ne kozes upaliti tj otisao ti akumulator prozor se spusta kad otvoris vrata a ne mozes ga dici jer nema struje i imas spusten prozor
Jedino moze biti ok ako imas svoju garazu[/quote]

Svasta si rekao, u principu sve je nigdje veze. Imao sam kupea sa takvim vratima i to radi bez ikakvih problema.
supercali

#4929 Re: Alfa Romeo

Post by supercali »

Ja ti kazem kako jeste
Nekome to ne smeta nekoga to nije pogodilo al je tako
Mozemo to sve i provjeriti ako zelis jer su ovo cinjenice
lavic

#4930 Re: Alfa Romeo

Post by lavic »

Kao sto sam rekao, imao auto sa takvim vratima i radilo je bez ikakvih problema godinama.
supercali

#4931 Re: Alfa Romeo

Post by supercali »

Sva moja auto osim prvog su bez okvira i znam sta pricam
Doduse i ne mogu biti sa okvirom jer su kabrioleti
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#4932 Re: Alfa Romeo

Post by konektovan »

lavic wrote:Kao sto sam rekao, imao auto sa takvim vratima i radilo je bez ikakvih problema godinama.
Ma respo imao one gay verzije kabrioleta, one su nešto njeznije. :mrgreen:
lavic

#4933 Re: Alfa Romeo

Post by lavic »

konektovan wrote:
lavic wrote:Kao sto sam rekao, imao auto sa takvim vratima i radilo je bez ikakvih problema godinama.
:shock: :shock: :D :D :D :lol: :lol: :lol: :lol:
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#4934 Re: Alfa Romeo

Post by konektovan »

lavic wrote:
konektovan wrote:
:shock: :shock: :D :D :D :lol: :lol: :lol: :lol:
206 cc dugo godina bio gay auto godine. :mrgreen:
lavic

#4935 Re: Alfa Romeo

Post by lavic »

quote="konektovan"]
Ma respo imao one gay verzije kabrioleta, one su nešto njeznije. :mrgreen:[/quote]

:shock: :shock: :D :D :D :lol: :lol: :lol: :lol:[/quote]

206 cc dugo godina bio gay auto godine. :mrgreen:[/quote]

To ne spada u kategoriju auta.
Sad mi je sve jasno :lol: :lol:
supercali

#4936 Re: Alfa Romeo

Post by supercali »

Frameless doors problems malo proguglajte
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#4937 Re: Alfa Romeo

Post by mali_milojica »

Pa svaki auto ima problema. Možeš ukucati bilo sta Google će izbaciti. Tako kad bi gledali niko auta ne bi kupio
supercali

#4938 Re: Alfa Romeo

Post by supercali »

Govorimo konkretno o prednostima vrata sa okvirom i bez
Bez okvira vrata imaju prednost u samo dvije stvari estetika i eventualno ulazenje izlazenje u i iz auta
Ostalo sve je na strani vrata s okvirom
ruud

#4939 Re: Alfa Romeo

Post by ruud »

ruud wrote:Valjal ova 159 1.9 čemu? Nešto malo sam ih gledao po piku i vidim da imaju neke JTD i JTDm, koja je razlika?
Imal ko šta reći za 159 sa okvirom? :mrgreen:
mali_milojica

#4940 Re: Alfa Romeo

Post by mali_milojica »

Sve su to JTDm motori,nego raja valjda zaboravi u oglasima.
Prvi modeli imali problem sa letvom volana,kod FL odnosno MY2008 i novije nemaju.
JTD motori odlični.
Klasične boljke savremenih dizela zamajac,DPF,egr.
Ostalo vrlo,vrlo dobro.
axe22

#4941 Re: Alfa Romeo

Post by axe22 »

ruud wrote:Valjal ova 159 1.9 čemu? Nešto malo sam ih gledao po piku i vidim da imaju neke JTD i JTDm, koja je razlika?

JTD je 120 KS a JTDm je 150.

I jedan i drugi su zahvalni motori s tim da JTD nema swirlove (a sigurno su povadjeni i na verziji od 150 KS ako kupujes polovnu).

Pripazi dobro na mjenjac, posto je opelovo govno od m32 mjenjaca pa je dosta bilo problema s tim mjenjacem. I nemoj da te iznenadi sto je mjenjac dosta grub i sto imas osjecaj ko da uvijek negdje zapinje kad salstas i ako se to ne desava. Takva konstrukcija.
Problem je lezaja pete i seste brzine koji se slabije podmazuju, griju i onda se znaju raspasti ali to se nece desiti odjednom, prije toga ces imati zujanje kad ubacis u petu ili sestu. Jedno od rijesenja je sipanje vise ulja u njega (fabricki ide 2.3 l a moze stati preko 3 litra, tako da bez problema mozes nasuti 2.8 l).

Ako budes uzimao, lijepo provozaj, sacekaj da se zagrije motor i onda negdje lijepo stisni, presaltaju u petu i dodaj gas, isto tako u sestu, ako nema nikakvih cudnih zvukova sve je ok.

Gradska ne ide ispod 8l dok na otvorenom normalnom voznjom mozes spustiti ispod 5l.
(Tuzla - Zenica i nazad moj prosjek bude 4.7-4.9 normalno, autoput prosjecno na 150 km/s kod mene uzme 6-6.2 l)

Ulje ja sipam 5w-30 seleniu i dodje oko 110 KM 5L, u motor ide 4.6, filter ulja ti je 14 KM, zracni oko 30, kabine oko 20.

Pripazi na trap, da li lupka ili skripi preko rupa posto zna otic gornje rame i njegova cijena je oko 130 KM (da odmah ne moras sredjivati).
Lafeta je 260 KM. hhh

Kod mene je na satu oko 180 000, uvezena iz Italije i citav trap je jos uvijek fabricki, osim lijevog gornjeg ramena koje se pocelo malo cuti preko veci rupa pa sam zamjenio.

Problem s letvom je rijesen na modelima od 2008 godine, problem je bio pogresnog ulja koje je sipano u servo i pravilo talog u filteru tako da je pumpa znala crknuti. (sipano crveno a treba zeleno).

Veliki servis dodje negdje oko 500-600 KM s rukama, i mislim da je oko 90 000 interval.
I dobra stvar je ako prelazis s jedne dimenzije felni na drugu odraditi optiku trapa.

Ako kupujes neku polovnu koja je vozena kod nas onda je sigurno ispucan dpf i blokiran erg, tako da neces imat zezancija s tim.
Kod mene je jos uvijek dpf i erg na kolima i za sad nema problema nikakvih, jedino planiram uskoro skidanje erg-a.
I da, termostat ti je 50 KM.
(ako trazis za alfu onda je oko 80-90 dok trazis za opel onda je 50 a termostati su identicni posto se isti motor ugradjivao u opel, tako je i sa uljnim filterom, a alfu 20 za opel 14)
mali_milojica

#4942 Re: Alfa Romeo

Post by mali_milojica »

axe22 wrote:

Oba motora su MultiJet.
sparky

#4943 Re: Alfa Romeo

Post by sparky »

axe22 wrote:

I jedan i drugi su zahvalni motori s tim da JTD nema swirlove (a sigurno su povadjeni i na verziji od 150 KS ako kupujes polovnu).

Pripazi dobro na mjenjac, posto je opelovo govno od m32 mjenjaca pa je dosta bilo problema s tim mjenjacem. I nemoj da te iznenadi sto je mjenjac dosta grub i sto imas osjecaj ko da uvijek negdje zapinje kad salstas i ako se to ne desava. Takva konstrukcija.
Problem je lezaja pete i seste brzine koji se slabije podmazuju, griju i onda se znaju raspasti ali to se nece desiti odjednom, prije toga ces imati zujanje kad ubacis u petu ili sestu. Jedno od rijesenja je sipanje vise ulja u njega (fabricki ide 2.3 l a moze stati preko 3 litra, tako da bez problema mozes nasuti 2.8 l).

Ako budes uzimao, lijepo provozaj, sacekaj da se zagrije motor i onda negdje lijepo stisni, presaltaju u petu i dodaj gas, isto tako u sestu, ako nema nikakvih cudnih zvukova sve je ok.

Gradska ne ide ispod 8l dok na otvorenom normalnom voznjom mozes spustiti ispod 5l.
(Tuzla - Zenica i nazad moj prosjek bude 4.7-4.9 normalno, autoput prosjecno na 150 km/s kod mene uzme 6-6.2 l)

Ulje ja sipam 5w-30 seleniu i dodje oko 110 KM 5L, u motor ide 4.6, filter ulja ti je 14 KM, zracni oko 30, kabine oko 20.

Pripazi na trap, da li lupka ili skripi preko rupa posto zna otic gornje rame i njegova cijena je oko 130 KM (da odmah ne moras sredjivati).
Lafeta je 260 KM. hhh

Kod mene je na satu oko 180 000, uvezena iz Italije i citav trap je jos uvijek fabricki, osim lijevog gornjeg ramena koje se pocelo malo cuti preko veci rupa pa sam zamjenio.

Problem s letvom je rijesen na modelima od 2008 godine, problem je bio pogresnog ulja koje je sipano u servo i pravilo talog u filteru tako da je pumpa znala crknuti. (sipano crveno a treba zeleno).

Veliki servis dodje negdje oko 500-600 KM s rukama, i mislim da je oko 90 000 interval.
I dobra stvar je ako prelazis s jedne dimenzije felni na drugu odraditi optiku trapa.

Ako kupujes neku polovnu koja je vozena kod nas onda je sigurno ispucan dpf i blokiran erg, tako da neces imat zezancija s tim.
Kod mene je jos uvijek dpf i erg na kolima i za sad nema problema nikakvih, jedino planiram uskoro skidanje erg-a.
I da, termostat ti je 50 KM.
(ako trazis za alfu onda je oko 80-90 dok trazis za opel onda je 50 a termostati su identicni posto se isti motor ugradjivao u opel, tako je i sa uljnim filterom, a alfu 20 za opel 14)
Sve super samo je interval za zupcasti remen 150000.
sparky

#4944 Re: Alfa Romeo

Post by sparky »

159 1.9 16v
Nakon 25 hiljada pređenih, ja sam autom zadovoljan. Sad pred tehnicki pregled sam morao mjenjati lezaj naprijed. S obzirom po kakvim ulicama vozim na 19" i na najnizim serijskim amortizerima, ja sam zadovoljan sto nije sve otpalo sa auta. Sad je vrijeme za mali servis i dijelovi dođu oko 200 maraka. U vezi potrosnje, meni na bordu stoji prosjek nakon 4800km 7,8L. To je negdje 50-50 otvorena grad. Postrosnja po bordu meni je od nekih 5 litara na 120km/h do 22,7L na 215km/h.
Moja preporuka za sve koji nemaju potrebe za niskim autom da onda gledaju neku obicnu varijantu amortizera.
axe22

#4945 Re: Alfa Romeo

Post by axe22 »

Ma neces nista postici posebno ni sa obicnim amortizerima, kod mene su standardni pa opet cesto zakacim plastikom.
Ovu zimu dok sam bio na 215/55/r16 glumio sam grtalicu na snjegu, na dva mjesta sam lijepo zagrebao podom, dok na ljetnom setu 225/50/r17 su malo kola visocija ali nista posebno.
(problem je na mostu koji je skrzo nizak pa cesto plastka koja se veze na njega zagrebe cestu)

Kod mene je u godinu dana jedino to rame se pocelo cuti, na tehnickom bas jutros odradi sve je uredno.
Seawolf

#4946 Re: Alfa Romeo

Post by Seawolf »

Ako koga interesuje, evo tabele sa evidencijom svih 21 novih registrovanih vozila Alfa Romeo u BiH, za 24-mjesečni period, od 01. januara 2016-e do 31. decembra 2017-e:

Image

Jedanaest crvenih.

Osam u Federaciji, trinaest u RS.

Zašto se Giulietta (tip 940) i Mito (tip 955), na prvom tehničkom pregledu upisuju kao AF-Višenamjensko vozilo?
supercali

#4947 Re: Alfa Romeo

Post by supercali »

A koja je alfa teretno vozilo?
Seawolf

#4948 Re: Alfa Romeo

Post by Seawolf »

supercali wrote:A koja je alfa teretno vozilo?
Stelvio.
mokhac

#4949 Re: Alfa Romeo

Post by mokhac »

stelvio.
jesu li ovo samo tri giulie? to je bas slabo.
cudno mi da stelvio ide bolje...
Last edited by mokhac on 17/03/2018 09:21, edited 1 time in total.
supercali

#4950 Re: Alfa Romeo

Post by supercali »

Seawolf wrote:
supercali wrote:A koja je alfa teretno vozilo?
Stelvio.
Furgon
Zanimljivo :mrgreen:
Post Reply